FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 maart 2011

[DfB Pokal] Duisburg naar Duitse bekerfinale

MSV Duisburg heeft zich geplaatst voor de finale van het Duitse bekertoernooi door in de halve eindstrijd met 2-1 te winnen van Energie Cottbus. Beide ploegen komen uit op het tweede niveau. Tegenstander in de finale is de winnaar van Bayern München-Schalke 04. Die wedstrijd wordt woensdagavond gespeeld.

Stefan Maierhofer zette Duisburg in de 24e minuut op voorsprong, waarna Srdjan Baljak het duel kort na rust leek te beslissen. Door een overtreding op de Nederlandse invaller Jules Reimerink in het strafschopgebied keerde de spanning toch nog terug. Nils Petersen benutte de penalty, maar Duisburg, dat na de tegentreffer met een man minder speelde, hield de laatste tien minuten stand.

Duisburg stond drie keer eerder in de finale van de DFB Pokal. Zowel in 1966, 1975 als 1998 werd de eindstrijd verloren.


(Foto: Novum)

China beperkt vrijheid buitenlandse pers

China legt de vrijheid van buitenlandse journalisten om hun werk te doen verder aan banden. Zo is het hun verboden om te werken in de omgeving van een park in Shanghai en een winkelstraat in Beijing waar sinds kort wekelijks wordt opgeroepen tot protesten. Deze oproepen worden via internet gedaan en zijn geïnspireerd door de protesten in het Midden-Oosten.

De beperkingen voor journalisten komen overeen met de restricties die gelden voor Tibet. Om in die gebieden te mogen werken is speciale toestemming nodig. De beperkingen zijn opgelegd nadat sommige journalisten zijn aangevallen en mishandeld terwijl ze afgelopen weekeinde verslag deden in Shanghai.

Bob Dietz, de coördinator voor Azië van het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) sprak van de 'ergste agressie tegen de buitenlands pers sinds de Olympische Spelen van 2008'. Een dergelijke grove behandeling van journalisten die hun werk doen is volgens Dietz 'een afgang voor de regerende Communistische Partij en laat zien dat zij bang is voor oppositie vanuit de bevolking'. Tijdens de Olympische Spelen kregen journalisten de vrijheid om te reizen en iedereen te interviewen die zij maar wilden, zolang de geïnterviewde daar toestemming voor had gegeven. Na de spelen werden die vrijheden weer teruggedraaid, maar de huidige beperkingen verslechteren de situatie nog meer.

De Buitenlandse Correspondentenclub van China zegt dat journalisten van vijftien buitenlandse nieuwsbureaus te maken kregen met 'ernstig ingrijpen'. Journalisten van vijf organisaties meldden dat uitrusting in beslag was genomen of vernield door mannen in burgerkleding.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken drong er bij de journalisten op aan aangifte te doen bij de politie. Tegelijk liet het ministerie weten dat journalisten zich dienen te houden aan regels en bepalingen die China heeft ingesteld.

Buitenlandse journalisten hebben in de regel meer vrijheden dan hun Chinese collega's. De laatsten worden streng gecensureerd en riskeren ontslag als ze al te kritisch zijn op overheidsfunctionarissen of op het overheidsbeleid. Maar buitenlandse foto- en videojournalisten werd het werken onmogelijk gemaakt in de winkelstraat Wangfujing in Beijing, omdat zij daarvoor een speciale vergunning nodig zouden hebben. Ook het Volksplein in Shanghai was verboden gebied voor buitenlandse journalisten.

Elk jaar in maart verscherpt China de veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad, omdat dan een twee weken durende zitting van het Nationale Volkscongres wordt gehouden. Dissidenten worden dan gewoonlijk onder huisarrest geplaatst of opgepakt voor ondervraging. De zitting van dit jaar begint zaterdag.

Op een roerige persconferentie ontkende de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken dat de regels veranderd zijn. Er zou altijd al toestemming nodig geweest zijn om in het winkelgebied Wangfujing in Beijing te werken. De woordvoerder wilde niet zeggen of er in de toekomst voor nog meer gebieden restricties afgekondigd zouden worden.

Ook journalisten met een vergunning van de politie worden in Wangfujing gehinderd in hun werk, zo ondervond een AP-cameraman dinsdag bij een vestiging van McDonald's waar in het weekeinde was opgeroepen tot een protestdemonstratie. Een agent zei dat filmen niet was toegestaan wegens wegwerkzaamheden, waarvan niets te bekennen was.

Afgelopen zondag was in Beijing opvallend veel politie in burger en uniform op de been. Sproeiwagens van de schoonmaakdienst reden door het winkelgebied Wangfujing, zodat het voor het publiek lastig was er te komen. Op het Volksplein in Shanghai bliezen politieagenten zondag voortdurend op fluitjes om het publiek in beweging te houden.

Een buitenlandse website met Chinees nieuws riep twee weken geleden op om elke zondag in een aantal Chinese steden vreedzaam te protesteren. De protesten zijn bedoeld om op te roepen tot eerlijke behandeling en democratie. Het aantal steden waarvoor de oproep geldt is inmiddels uitgebreid van 27 tot 35. Deze oproepen bereiken de meeste Chinezen niet, aangezien de Chinese overheid het internet uitgebreid filtert.


China beperkt vrijheid buitenlandse pers (Foto: Novum)

CDA'er ingezet als 'burger' NOS-debat

Dinsdag was het laatste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen op de NOS. Bij dit debat was een format gebruikt waarbij de gewone burger vragen mocht stellen aan de afgevaardigden van de partijen. Dit leverde hier en daar soms lastige situaties op voor de debatterende politici. Het meest opvallende was echter dat de laatste vragensteller een oud-campagneleider van het CDA bleek te zijn, zo merkte een scherpzinnige user van FOK!, Gebraden_Wombat, op.

Op zichzelf is het al niet netjes dat dit niet gemeld wordt aan de kijker, maar daarnaast paste de vraag wel opvallend mooi in de campagne van het kabinet. Peter Noordhoek, de vragensteller, deed zich voor als ondernemer die zich erg zorgen maakt dat het kabinet weer zou vallen, omdat dit erger zou zijn dan hoe het in België gaat. Zijn vraag, die welbeschouwd eerder een stelling was, stelde hij uiteraard aan Brinkman. Dat Brinkman hier vervolgens een vlotte speech op kon geven die naadloos aansloot bij de stelling van Noordhoek en de eigen campagne wordt zo wat minder verwonderlijk. Brinkman leek het eerder niet al te gemakkelijk te hebben bij vragen uit het publiek.

De oud-campagneleider en huidig lijstduwer voor het CDA in de provincie Zuid-Holland heeft inmiddels op Twitter aangegeven dat hij zijn betrokkenheid bij het CDA tot vier keer toe heeft doorgegeven aan de NOS en dat hij 'intuïtief reageerde' op de oproep tot een laatste vraag, 'en zonder af te stemmen, geloof het of niet'.

Grote sieradenroof in Bijenkorf Rotterdam

Bij een inbraak in de Rotterdamse Bijenkorf is voor tonnen aan sieraden gestolen. De buit bestaat onder meer uit een aantal zeer dure horloges uit de Diamond Corner in het warenhuis. Dat meldt de politie dinsdag.

De inbraak werd maandagochtend ontdekt. De inbrekers benaderden het warenhuis via een pand dat aan de achterkant van het gebouw wordt gebouwd. Vervolgens sloegen ze een ruit in op de derde verdieping bij de Bijenkorf.

Binnen sloegen de inbrekers op de begane grond een aantal vitrines in. De politie is nog bezig met de inventarisatie van de buit, maar die loopt nu al in de tonnen.

De politie heeft opnames van de inbrekers van beveiligingscamera's in de winkel.

Website examenbureau aangepast na hack

De website van het examenbureau voor de examens drogist en assistent-drogist het Drogisterijcollege is per direct extra beveiligd. Tot de extra beveiliging is besloten nadat enkele media inbraken op de site en de antwoorden van examenvragen konden achterhalen. Dat meldt het examenbureau dinsdag.

Op de website drogisterijcollege.nl kan examen worden gedaan voor het diploma voor drogist en voor assistent-drogist. Het college beschikt sinds maart vorig jaar over een door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afgegeven vergunning tot het afnemen van de examens. Sinds eind oktober heeft het Drogisterijcollege 41 gediplomeerden afgeleverd.

Behalve het verbeteren van de beveiliging heeft het Drogisterijcollege besloten diploma's alleen nog in gedrukte vorm uit te geven. Mensen die zijn geslaagd worden opgenomen in het register van geslaagden, dat ter verificatie kan worden geraadpleegd. Twijfel of iemand met een kopie van een diploma ook de echte diplomahouder is, kan daarmee worden uitgesloten, aldus het examenbureau.

PS: 'Gedoogcoalitie blijft steken op 34 zetels'

Aan de vooravond van de verkiezingen van de Provinciale Staten is het nog spannend of de regeringspartijen VVD en CDA en hun coalitiepartner PVV een meerderheid in de Eerste Kamer halen. Hoewel de partijen in een peiling van TNS Nipo dinsdag terrein leken te winnen, komen ze in een peiling van Synovate voor het televisieprogramma Nieuwsuur niet verder dan 34 van de 75 zetels.

De VVD krijgt volgens de dinsdag voor het NOS-verkiezingsdebat gehouden peiling van Synovate 14 zetels in de Eerste Kamer. De partij van Geert Wilders sleept er 11 binnen en het CDA negen. Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zijn er 38 zetels nodig.

In het onderzoek van TNS Nipo in opdracht van BNR Nieuwsradio krijgen VVD, CDA en PVV 47,5 procent van de stemmen. Bij de vorige peiling begin februari was dat nog 43,9 procent. Omgerekend naar Eerste Kamerzetels gaat het er om spannen. De gedoogcoalitie zou nu 37 of 38 zetels halen. Maurice de Hond voorspelde daarnaast dinsdag dat de twee regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV niet verder komen dan 37 zetels in de Eerste Kamer.

Vooral het CDA verliest woensdag waarschijnlijk veel zetels in de Eerste Kamer. De partij krijgt er volgens Synovate 9, tegenover de 21 die de partij nu bezet. Premier Mark Rutte (VVD) zei dinsdag in Nieuwsuur ervan overtuigd te zijn dat de uitslag voor het CDA beter zal zijn dan de peilingen laten zien. "Veel mensen die CDA stemmen zijn vorig jaar thuis gebleven. Het zal enorm helpen als die mensen morgen naar stembus gaan."

Rutte stelt dat veel mensen over het beleid van het huidige kabinet te spreken zijn. De CDA-stemmers moeten het debat over de koers binnen de partij voeren, vindt hij. "Maar laat de partij niet in de steek."

De premier benadrukte dinsdag wederom het belang van de verkiezingen en waarschuwde opnieuw voor Belgische toestanden als de gedoogcoalitie niet de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer haalt. "We zijn bezig met grote hervormingen. Dat vraagt om tempo houden."

Man rijdt 5 km met auto achteruit in stad

Gurgen Gukasyan is een baas. De 49-jarige Amerikaan reed onlangs 5 kilometer met zijn auto achteruit door de plaats Glendale.

De politie keek zaterdag vreemd op toen zij Gukasyan zagen rijden. Met 50 kilometer per uur reed hij achteruit, zijn rechterarm om de bijrijdersstoel. Terwijl hij met zijn hoofd door de achterruit keek, baande hij zich een weg door het verkeer.

De politie heeft hem opgepakt wegens roekeloos rijgedrag. Agenten hebben bevestigd dat de beste man niet onder invloed van alcohol of drugs was tijdens het incident.


'Mijn gras, mijn gras!'

Nieuw album BlÝf binnen vier dagen goud

Het nieuwe album van Bløf is binnen vier dagen na zijn release al meer dan 25.000 keer over de toonbank gegaan. Het vrijdag verschenen Alles Blijft Anders heeft daarmee de gouden status bereikt, laat het management van de Zeeuwse groep dinsdag weten.

Bløf ontving de gouden plaat maandagavond in de Amsterdamse poptempel Paradiso. De prijs werd uitgereikt door tv-presentator Frank Evenblij, bekend van de Jakhalzen.

De heren keren op Alles Blijft Anders terug naar de stevigere muziek. Het album werd opgenomen in de beroemde Hansa Studio's in Berlijn.


Nieuw album Bløf binnen vier dagen goud (Foto: Novum)

Maastricht onderzoekt effect wietpas

De gemeente Maastricht laat onderzoeken wat de gevolgen zijn als buitenlanders geweerd worden uit coffeeshops in de gemeente. Dat heeft burgemeester Onno Hoes (VVD) dinsdag aangekondigd.

Er komen twee onderzoeken, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT onderzoekt met enquêtes wat de effecten voor coffeeshops in andere gemeenten in Zuid-Limburg zouden zijn.

De Tilburgse hoogleraar Cyrille Fijnaut gaat bekijken wat het betekent voor buitenwijken en omringende gemeenten in Nederland en België. De onderzoeksopdrachten zijn geformuleerd in overleg met het ministerie van Justitie.

De onderzoeken komen boven op een uitspraak later dit jaar van de Raad van State. Die moet helderheid scheppen in de vraag of Maastricht niet-ingezetenen mag weren uit coffeeshops. Het Europese Hof achtte dat in het geval van de Limburgse stad eerder toelaatbaar.

Pas als de resultaten bekend zijn wil de gemeenteraad van Maastricht een besluit nemen over maatregelen om de overlast te beperken. Ook de regering van VVD en CDA heeft maatregelen in voorbereiding om de toegang tot coffeeshops te beperken. De gemeenteraad van Maastricht is tegen die plannen als er niet meer politie komt. In de coffeeshops van Maastricht komen jaarlijks 1,4 miljoen buitenlanders softdrugs kopen.

PVV: Hoofddoekjesverbod alleen voor moslima's

Het hoofddoekjesverbod in het openbaar vervoer, zoals geopperd door de PVV in Noord-Holland, is 'heel moeilijk' uitvoerbaar. Dat heeft de PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, dinsdagavond gezegd tijdens een verkiezingsdebat bij de NOS.

Iemand uit het publiek wilde van De Graaf weten of zijn autochtone oma, die al tachtig jaar een hoofddoek draagt, straks nog de bus in mag. De Graaf antwoordde dat het idee is om 'islamisering en uitingen van de islam' tegen te gaan.

De vragensteller wilde daarop weten hoe de PVV onderscheid gaat maken tussen islamitische en niet-islamitische hoofddoekjes. "Dat is heel moeilijk. Meneer heeft een punt", gaf De Graaf toe. "We moeten kijken of het ooit uitgevoerd kan worden", zei De Graaf verder over het plan, dat als eerste is geopperd door de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker Hero Brinkman.

Rechtbreien wat krom is

Nooit had ik kunnen vermoeden dat breien ooit een maatschappelijk relevant verschijnsel zou worden. Dat het zelfs zou kunnen leiden tot een betere wereld. Als ik dat had geweten, dan had ik er vroeger wel beter mijn best op gedaan. Maar in mijn jeugdige onbezonnenheid zag ik het nut er totaal niet van in. Ik dacht er zelfs mee weg te kunnen komen, omdat tot nu toe niemand mij afrekende op mijn breikwaliteiten. Of eigenlijk meer het ontbreken daarvan. Die aanname blijkt nu een behoorlijke misrekening.

Uitslag Chelsea - Manchester United

Chelsea heeft de ontmoeting met koploper Manchester United met 2-1 gewonnen. Wayne Rooney opende de score voor de bezoekers, maar met een mooie knal bracht David Luiz de stand weer gelijk. Frank Lampard scoorde in de slotfase een penalty. Door de winst verkleinde Chelsea het verschil met ManU tot twaalf punten. The Blues hebben nog een duel tegoed.

Chelsea drong in het eerste kwartier van de wedstrijd flink aan, maar wisten nauwelijks gevaar te stichten. Na een half uur spelen keek de thuisploeg tegen een achterstand aan, nadat Rooney van buiten de zestien keeper Cech met een bekeken schot wist te verschalken. In de slotfase van de eerste helft kreeg Chelsea een grote mogelijkheid om de score gelijk te trekken. Nadat Van der Sar een keiharde vrije trap van Lampard knap wist te pareren, kon Ivanovic van dichtbij binnentikken. van der Sar redde echter tot tweemaal toe op miraculeuze wijze.

Na rust ging Chelsea opnieuw op zoek naar de gelijkmaker en na tien minuten kwam deze op het scorebord. Een voorzet van Essien kwam via Ivanovic bij David Luiz terecht. De Braziliaan schoot de bal hard en zuiver in de rechterhoek en bracht daarmee de stand op 1-1. Manchester United kreeg vervolgens kansen om opnieuw op voorsprong te komen, maar keek tien minuten voor tijd toch tegen een achterstand aan. Zhirkov werd door Smalling gevloerd en Lampard benutte de daaropvolgende strafschop. In de slotfase kreeg de thuisploeg nog kansen op 3-1, maar Van der Sar hield in de laatste minuten zijn doel schoon.

Lees hier het live-verslag van dit topduel uit de Premier League nog eens rustig na!


Chelsea

2 - 1

Manchester United

 54' Luiz
 79' Lampard(pen)
   30' Rooney
 
 Gele kaart: Ramires, Essien, Luiz (Chelsea), Giggs (Manchester United)
 Rode kaart: Vidic (90 2/2xg) (Manchester United)
 
Stadion: Stamford Bridge, Londen
Toeschouwers: 41.825
Arbiter: M. Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Ivanovic
Luiz (Bosingwa/81)
Terry
Cole
Ramires
Essien
Lampard
Malouda (Zhirkov/70)
Anelka (Drogba/61)
Torres
  v.d. Sar
O'Shea
Smalling
Vidic
Evra (Fabio/81)
Fletcher
Carrick
Scholes (Giggs/70)
Nani
Rooney
Hernández (Berbatov/70)

Live-verslag: Chelsea - Manchester United (01/03/2011)

Lees hier het live-verslag van de kraker tussen Chelsea en Manchester United nog een rustig na!

90+4' - Atkinson fluit voor het einde van de wedstrijd. Chelsea wint met 2-1 van Manchester United en loopt daardoor drie punten in op de koploper.

90+3' - - Vidic krijgt de tweede gele kaart van de wedstrijd van Atkinson, nadat hij Ramires hard onderuit heeft gehaald.

90+2' - - Giggs krijgt de gele kaart. De aanvaller gaat hard door op Drogba.

90' - De extra tijd bedraagt vier minuten.

87' - Fabio da Silva komt dankzij een mooi passje van Giggs alleen voor Cech. De keeper van Chelsea komt echter snel uit en weet de bal voor de voeten van Da Silva te plukken.

82' - Zhirkov krijgt een afgeslagen corner voor zijn voeten. De Rus knalt de bal meteen op doel, maar via de voeten van Vidic en de paal belandt de bal naast het doel. Manchester United ontsnapt aan een 3-1 achterstand.

81' - Zowel Chelsea als Manchester United voeren hun laatste wissel door. Bij Chelsea wordt doelpuntenmaker David Luiz vervangen door Jose Bosingwa. Fabio da Silva vervangt Patrice Evra aan de kant van Manchester.

79' - DOELPUNT - Frank Lampard zet vanaf elf meter Chelsea op 2-1. Hij passeert Van der Sar door de bal keihard in het dak van het doel te schieten.

79' - PENALTY - Zhirkov wordt in de zestien van Manchester United gevloerd door Smalling. Atkinson wijst naar de stip.

75'
- Rooney weet zich in de zestien van Chelsea knap weg te draaien van zijn directe tegenstander David Luiz. Hij weet een schot te produceren op het doel van Cech, maar de keeper van The Blues pareert de bal.

74' - - Essien krijgt de gele kaart van scheidsrechter Atkinson, nadat hij Evra tegen de grond werkte.

70' - Ook Chelsea past een wissel toe. Yuri Zhirkov neemt de plek in van Florent Malouda.

70' - Dubbele wissel aan de kant van Manchester United. Dimitar Berbatov vervangt Hernández, terwijl Ryan Giggs de plek inneemt van Scholes. Giggs speelt daardoor zijn 606e wedstrijd voor ManU en evenaart daarmee het record van Bobby Charlton.

64' - Rooney breekt door via de linkerkant. Hij kiest ervoor om voor eigen succes te gaan, maar schiet de bal langs het vijandelijke doel.

61' - Chelsea-trainer Carlo Ancelotti past zijn eerste wissel van deze wedstrijd toe. Didier Drogba vervangt de tegenvallende Anelka en zal samen met Torres het aanvalsduo vormen.

61'
- - David Luiz krijgt de gele kaart nadat hij Rooney op grove wijze naar de grond werkt.

54' - DOELPUNT - Een voorzet van links van Essien komt via Ivanovic voor de voeten van David Luiz. De van Benfica overgekomen verdediger schiet de bal zuiver en hard in de rechterhoek achter Van der Sar en brengt de stand terug naar 1-1.

50' - Lampard mag van bijna 30 meter aanleggen voor een vrije trap. De poging van de middenvelder van Chelsea gaat echter recht op Van der Sar af, die de bal simpel kan pakken.

46' - Chelsea heeft een begin gemaakt aan de tweede helft. Beide ploegen starten in dezelfde formatie als voor rust.


45+2' - Scheidsrechter Atkinson fluit voor de rust. Manchester United leidt met 0-1 door een doelpunt van Rooney.

45' - - Vidic krijgt de gele kaart van scheidsrechter Atkinson nadat hij Essien naar de grond heeft gewerkt. Ashley Cola schiet de daaropvolgende vrije trap een meter over het vijandelijke doel.

40' - Lampard vuurt een vrije trap keihard op het doel van Van der Sar. De doelman redt uistekend, maar weet de bal niet klemvast pakken en biedt Ivanovic een niet te missen kans om te scoren. De verdediger faalt echter van dichtbij, aangezien Van der Sar tot tweemaal toe op miraculeuze de bal weet te pareren.

32' - Torres probeert van grote afstand Van der Sar te verschalken, maar de poging van de Spaanse spits gaat ruim naast.

30' - DOELPUNT - Wayne Rooney zet met een prachtig schot van buiten de zestien Manchester United op 0-1.

27' - Uitbraak van Manchester United via Fletcher die een goede voorzet in huis heeft. David Luiz kwam echter net voor Hernández en werkt de bal weg.

16' - Grote kans voor Manchester United. Via Hernández komt de bal bij Evra, die de bal goed voor geeft. Rooney komt echter net tekort om de bal in het lege doel binnen te schieten. In de daaropvolgende counter krijgt Anelka de bal en hij schiet de bal voorlangs het doel van Van der Sar.

14' - - Ramires (Chelsea) krijgt een gele kaart, nadat hij hard doorging op Carrick.

12' - Ook Essien produceert een schot, maar de poging van de Ghanees gaat via een Manchester United-been naast. Uit de daaropvolgende corner kopt Terry ruim over.

5' - De eerste kans van de wedstrijd komt op naam van Malouda. De aanvaller van Chelsea schoot de bal echter recht op Van der Sar.

1'- Hernández en Rooney hebben met de aftrap een begin gemaakt aan deze wedstrijd!

0' - De wedstrijd was eerder dit jaar afgelast wegens het slechte weer.

0' - Opstelling Manchester United: v.d. Sar, O'Shea, Smalling, Vidic, Evra, Fletcher, Carrick, Scholes, Nani, Rooney, Hernández

0' - Opstelling Chelsea: Cech, Ivanovic, Luiz, Terry, Cole, Ramires, Essien, Lampard, Malouda, Anelka, Torres

0' - De wedstrijd tussen Chelsea en Manchester United staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Martin Atkinson.

0' - De laatste ontmoeting tussen beide ploegen dateert van 8 augustus 2010. Destijds troffen beide ploegen elkaar in de strijd om de FA Community Shield. Manchester United won de ontmoeting met 1-3 dankzij doelpunten van Luis Antonio Valencia, Javier Hernández en Dimitar Berbatov. Namens Chelsea scoorde ex-Feyenoorder Salomon Kalou.

0' - Vorig jaar won Chelsea in competitieverband op Stamford Bridge met 1-0 van Manchester United. John Terry was destijds de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd.

[FA Cup] Reading stunt tegen Everton

Reading heeft voor een sensatie gezorgd door Everton uit de FA Cup te stoten. Matt Mills zorgde in de eerste helft voor de enige treffer van het duel: 0-1.

Reading, normaliter acterend op het tweede niveau in Engeland, toonde zich een taaie opponent in Liverpool. Everton kreeg geen moment grip op de tegenstander en keek naar 25 minuten spelen zelfs tegen een achterstand. Matthew Mills brak de ban met een prima treffer na een afgeslagen corner: 0-1.

De ploeg van David Moyes had in de vorige ronde op zijn beurt gestunt door na een replay en strafschoppen Chelsea te verslaan. Het was echter niet voldoende om ook Reading zijn wil op te leggen. De club uit de Championship speelde stug en liet Everton niet aan voetballen toekomen.

Dat recept was succesvol, want ook na een lang slotoffensief van The Toffees bleef de 0-1 op het scorebord staan. Opvallend was dat alleen Leon Osman een échte kans kreeg voor Everton, maar de doelman redde uitstekend. Reading stoot derhalve door tot de kwartfinale van de FA Cup. Everton moet zich richten op de Premier League.

Huntelaar loopt knieblessure op

Klaas-Jan Huntelaar staat mogelijk een tijd aan de kant. De aanvaller van Schalke 04 verdraaide dinsdag op de training zijn knie en moest direct voor onderzoek naar het ziekenhuis. De ernst van de blessure is nog niet duidelijk, maar de kans lijkt klein dat de Nederlandse spits woensdag kan aantreden in de halve finale van de Duitse beker tegen Bayern München.

Tijdens de afsluitende training bleef Huntelaar met zijn voet in de grond haken. De spits ging met een schreeuw naar de grond en strompelde wat later met een ingepakte knie van het veld. "Ik heb mijn knie verdraaid", was het enige dat Huntelaar aan het Duitse Bild wilde vertellen. Ook trainer Felix Magath hield zich op de vlakte. "Ik weet nog niet of hij tegen Bayern van de partij is."

Huntelaar weet namens Schalke al maanden het net niet meer te vinden. Zijn laatste doelpunt in clubverband dateert van 24 november, toen hij twee keer scoorde in de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon.


Klaas-Jan Huntelaar loopt knieblessure op (Foto: Novum)

[Upd] Man van 79 sterft tijdens seks met prostituee

Een 79-jarige Duitser heeft gisteren een prachtige dood gehad. De man uit Backstein is in het harnas gestorven. Het hart van de beste man hield ermee op terwijl hij seks had met een dame van lichte zeden.

De bejaarde man kwam gisteren rond de middag in een klein bordeel in Barmbek. Omdat half Duitsland dan aan de lunch zit, bieden de beide dames voor weinig geld hun diensten aan. Vanaf 50 euro kan men dan al een nummertje maken.

Opa besloot een bezoek te brengen aan Lisa L. Mogelijk waren haar enorme borsten (cupmaat 95DD) toch iets te veel voor de oude baas. Tijdens de seks zakte hij plotseling levenloos in elkaar.

Een gealarmeerde ambulancebroeder kon helaas niets meer voor hem betekenen. Waarschijnlijk stierf de Duitser aan een hartaanval. Hoewel de politie geen aanwijzingen heeft voor een misdrijf, zeggen ze de ware doodsoorzaak te zullen onderzoeken.

Update 22.15 uur
FOK!ker klapekster heeft inmiddels een foto van de bewuste dame gevonden. Deze is hier te bekijken. Klik vervolgens op galerie om de dame van lichte zeden ook in pantermotief te zien.

Koning verleent informateur Reynders ontslag

De Belgische informateur Didier Reynders is dinsdag door koning Albert II ontslagen van zijn informatieopdracht. Reynders ging eerder dinsdag naar het kasteel van de koning in Laken om een eindverslag uit te brengen van zijn informatiepoging. Dat hebben Belgische media gemeld.

De koning heeft nog geen nieuwe informateur benoemd. Volgens Reynders is het noodzakelijk om weer met alle partijen aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Hij wilde niet ingaan op de onderhandelingen, om deze 'een kans te geven', zo zei hij na afloop van de bespreking.

Reynders kreeg op 2 februari als opdracht mee te zoeken naar een communautair akkoord, waarbij moest worden bekeken of de verschillende partijen het eens kunnen worden over de herfinanciering van Brussel, de toekomst van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, de overdracht van de bevoegdheden aan de gewesten en een degelijke financiering van de federale staat. Het akkoord moet leiden tot de zesde grote staatshervorming van België.

Op 16 februari werd de opdracht van Reynders door koning Albert verlengd. Reynders kreeg twee weken de tijd om zijn verslag te 'vervolledigen en preciseren'. Dit verslag presenteerde hij dinsdag aan de koning.

PS: PVV geprezen om sterkste campagne

De PVV heeft de sterkste campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag gevoerd. Dat heeft de jury van de BKB Campagne Award geoordeeld. De SP en de nieuwe partij 50Plus van Jan Nagel kregen een eervolle vermelding.

PVV-leider Geert Wilders haalde de prijs dinsdag zelf op tijdens het door BKB en de Melkweg georganiseerde Feest van de democratie in de Amsterdamse poptempel. De jury van de prijs bestaat uit onder anderen oud-staatssecretaris Jack de Vries (CDA), spindoctor Kay van de Linde en advocaat Hans Anker. Zij waren over het algemeen niet onder de indruk van de gevoerde campagnes voor de provinciale verkiezingen.

Het is de politieke partijen niet gelukt om nieuwe thema's op de agenda te plaatsen, aldus de jury. "We hebben vergeefs gezocht naar slimme interventies die grote electorale verschuivingen hebben veroorzaakt", stelt de jury. Dat dit niet is gelukt, is deels het gevolg van de lage status van de verkiezingen. Daardoor konden de campagnestaven over veel minder middelen beschikken dan bij Tweede Kamerverkiezingen.

De PVV heeft echter nadrukkelijk geïnvesteerd in de doelgroep van oude kiezers, die zich onderscheiden door hun trouwe stembusgang. "Deze strategische keuze van de PVV heeft vorm gekregen in slim gekozen optredens van landelijk partijleider Geert Wilders", oordeelt de jury.

Daarbij heeft de PVV de benijdenswaardige positie van recensent weten te bemachtigen tijdens de campagne. De jury noemt dit 'misschien wel de belangrijkste verdienste van de PVV-campagne'. "Vanuit die recenserende rol heeft Wilders zijn gedoogpartners de maat genomen en opgeroepen om in actie te komen. Het uiteindelijke beeld was dat VVD en CDA moesten volgen."

50Plus is er daarnaast in korte tijd in geslaagd in alle kiesdistricten aan de verkiezingen mee te doen. "Dankzij slim geregisseerde momenten wist de partij herhaaldelijk de aandacht te trekken in de landelijke media", aldus de jury. De SP was daarnaast lokaal goed zichtbaar en wist in de televisiedebatten en via het internet haar punten met voorbereide oneliners goed naar voren te brengen.

VVD wil fusie tussen Eerste en Tweede Kamer

De Eerste en de Tweede Kamer moeten fuseren. Dat heeft Loek Hermans, VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, dinsdagavond gezegd in een verkiezingsdebat bij de NOS.

Vijftig leden van deze gecombineerde Kamer moeten het werk parttime doen, net als leden van de Eerste Kamer nu. Voor de overige honderd is het een voltijdbaan, net als het lidmaatschap van de Tweede Kamer nu is.

Hermans tekende erbij aan dat de kwestie 'eigenlijk niet aan de orde' is. Er is een grondwetswijziging voor nodig, en dat kost minstens acht jaar.

GroenLinks wil de Eerste Kamer afschaffen, zei fractievoorzitter Jolande Sap. De ChristenUnie wil de Eerste Kamer houden. De PvdA wil de Eerste Kamer samenvoegen met de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.


  VVD wil kamers fuseren. (Foto: Novum)

Nintendo uit kritiek op NGP

Nintendo CEO, Satoru Iwata, heeft kritiek geuit over de 3G plannen van Sony met hun nieuwe handheld de NGP. Iwata geeft aan dat vanwege de speciale versie van de NGP met een 3G-abonnement de gebruikersbasis zal dalen. Daarnaast had Iwata ook wat te zeggen over smartphones.

Iwata geeft aan dat het moeilijk is om de waarde van je content te waarborgen zodra ze geen belevenissen kunnen bieden die je ook op één van de smartphones kan beleven. Terugkomend op de 3G-kwestie heeft Iwata al eerder aangegeven dat de 3DS geen 3G krijgt omdat ze niet willen dat de fans maandelijkse kosten krijgen.

Iwata zegt dat er natuurlijk wel mensen zijn die geld willen uitgeven aan een maandelijks abonnement voor zoiets maar Nintendo zijn prioriteit ligt bij het mogelijk maken dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van hun handheld.

Wedstrijd achter gesloten deuren dreigt voor GBA

Germinal Beerschot hangt een forse straf boven het hoofd. De tuchtcommissie van de Belgische voetbalbond heeft de strafeis dinsdag bekend gemaakt.

De procureur eist een boete van 22.000 euro en een wedstrijd achter gesloten deuren. De mogelijke straf is een gevolg van de spreekkoren van de Germinal Beerschot-fans tijdens de competitiewedstrijd tegen AA Gent van 16 februari.

De achterban jenden Bojan Jorgacevic, de Servische doelman van de Buffalo's, door "Kosovo, Kosovo" te scanderen. De scheidsrechter van dienst besloot vervolgens de wedstrijd tien minuten stil te leggen. Germinal gaat waarschijnlijk niet akkoord met de straf, omdat het eerder al aangaf dat er geen sprake zou zijn van discriminatie.

"De vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen", aldus de advocaat van de Belgische club. "Wat is toegelaten? Wat is verboden? Wie beslist hierover?" De definitieve uitspraak volgt binnen drie weken.

Wildcard Skil voor Ronde van Vlaanderen

Skil-Shimano is één van de zeven formaties die een wildcard heeft ontvangen voor de Ronde van Vlaanderen. De formatie heeft samen met Landbouwkrediet, Topsport Vlaanderen, Vernanda's Willems, Cofidis, Francaise des Jeux en Team Eurocar een uitnodiging ontvangen voor de koers op 3 april.

De ploegen kregen eerder ook al een wildcard voor Gent - Wevelgem. Ook mag Skil-Shimano ook al starten in de Amstel Gold Race. Rabobank en Vacansoleil zijn als ProTeam al zeker van alle grote koersen.

IOC: "Sport is in gevaar"

Het Internationaal Olympisch Comité maakt zich grote zorgen over het illegale gokcircuit. Deze kan de uitslagen van sportwedstrijden beïnvloeden en daarom wil IOC-baas Jacques Rogge de strijd tegen deze partijen intensiveren.

"Volgens Interpol neemt het illegale gokken behoorlijk toe. Dat moeten we absoluut aanvechten. Het is een urgent probleem, want de sport is in gevaar. Dit gaat niet over de Olympische Spelen, het gaat over de sport in het algemeen," zei Rogge.

Uit cijfers zou blijken dat er zeker 100 miljoen euro in het illegale gokken zit en de IOC-president vreest dan ook dat de geloofwaardigheid van de sport in gevaar kan komen als er niets tegen gedaan zal worden. "Er zijn zaken van bedrog en het manipuleren van wedstrijden bekend in het sumoworstelen, cricket en diverse andere teamsporten."

Het IOC heeft inmiddels een werkgroep opgericht die moet helpen om de illegale gokpraktijken tegen te gaan. Het IOC kan het echter niet alleen en moet met de overheden samenwerken om de criminelen op te sporen.

Vliegensvlug knallen in Ace Combat

Namco Bandai heeft een trailer uitgebracht van Ace Combat Assault Horizon. In dit arcadespel, waarin je als piloot van een gevechtsvliegtuig allerlei opdrachten moet uitvoeren om de wereld van terrorisme te redden, zul je allerlei toestellen besturen om je doelen te vernietigen.

De dogfights, de multiplayer en de afwisselende missies moeten dit spel boeiend houden. Zo te zien kun je in verschillende bommenwerpers, helikopters en natuurlijk straaljagers vliegen in allerlei omgevingen zoals steden en woestijn. Namco Bandai noemt het niet voor niets het Call of Duty in de lucht!

Ergens in dit voorjaar kan je achter de knuppels van al dit materiaal kruipen, mits je een PlayStation 3 of Xbox 360 hebt.

Kleine details over The Last Guardian

Het Japanse blad Famitsu heeft een demo-sessie gehad van het spel The Last Guardian en hier hebben ze een vier pagina tellend stuk over geschreven. Nu heeft de website Andriasang dit gelezen, vertaald en samengevat zodat ook wij weten wat voor nieuws er is. Last Guardian draait om de vriendschap tussen een jongetje en het reuzenschepsel Torico.

Lees hieronder de laatste informatie over het spel:

 • In het begin kan je nog niet zo goed communiceren met Torico waardoor hij snel in slaap valt.
 • Torico kan niet alles opeten, wat hij niet lekker vindt zal hij uitspugen.
 • Het spel gebruikt een 'Collision'-systeem zoals die vergelijkbaar is in Shadow of the Colossus.
 • Mocht je gevangen genomen worden door de wachters in het spel is het niet meteen game-over.
 • Het is nog niet zeker maar Torico kan een levensbalk gaan krijgen. Daarnaast kijken ze ook naar de mogelijkheid van levensbalken in het spel om de speler te helpen.
 • Torico zijn reacties zijn erg gedetailleerd, zo zal hij elke keer anders reageren op geluid in de buurt.
 • Het spel gebruikt een niet bestaande taal
 • De bewegingen van de jongen zelf zijn indrukwekkend. Zo zal de jongen zijn armen uitstrekken als hij dichterbij de muur komt maar ook Torico aaien als hij dichterbij komt. Op deze manier proberen de spelmakers te zorgen dat je als speler het gevoel hebt dat jouw personage ook echt een gevoel heeft.

The Last Guardian staat gepland voor een PS3-release aan het einde van dit jaar.

Last Guardian
Torico en de jongen

Stacking-DLC in ontwikkeling

Mensen die geen genoeg konden krijgen van het stapelavontuur van Double Fine kunnen in de nabije toekomst in nog meer poppetjes stapelen. Dit heeft THQ bekendgemaakt via hun Twitterkanaal. Of de DLC een apart avontuur doet zoals Double Fine met Costume Quest heeft gedaan is onbekend.

Stacking gaat over perverse matroesjka-mannen die vrouwen besluipen om in hun lichaam te kruipen. Lees onze review hier.

Stacking

Mmm, wat ruikt u lekker mevrouw

Cavendish rijdt Giro, Tour en Vuelta

Mark Cavendish zal komend seizoen van start gaan in alle drie de grote wielerrondes. De Britse sprinter had de Tour en Vuelta al op zijn programma staan en de Giro is daar nu bijgekomen.

"ik houd van Italië, de Giro en de passie voor het wielrennen", zegt Cavendish. "De Giro begint met een ploegentijdrit. In 2009 wonnen we die met ons team, won ik nog drie andere ritten en reed ik rond in de roze trui. Dit jaar kunnen in de eerste helft van de Giro minstens vier etappes op een sprint eindigen, misschien wel nog een of twee meer. Ik kijk er nu al naar uit."

De 25-jarige Cavendish won in zijn carrière tot nu toe 23 etappes in de drie grote rondes. Vijftien in de Tour, vijf in de Giro en drie in de Vuelta. In het voorjaar zijn hij onder meer van start gaan in de Tirreno-Adriatico en Milaan - San Remo

KNMI verwacht zonnige verkiezingsdag

Het weer hoeft woensdag geen excuus te zijn om niet te gaan stemmen voor de Provinciale Staten. Het KNMI verwacht een zonnige dag met weinig kans op regen. In het Waddengebied wordt het 's middags 4 graden, in het zuiden van het land kan de temperatuur oplopen tot 8 graden.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft het weer geen invloed op opkomstcijfers of verkiezingsuitslagen in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie die het KNMI vorig jaar maakte van het weer tijdens Tweede Kamerverkiezingen. Het meteorologisch instituut zette de weersomstandigheden op verkiezingsdagen van de afgelopen vijftig jaar op een rij. Daarbij kwamen geen duidelijk aantoonbare verbanden naar boven tussen goed of slecht weer en kiesgedrag. Kiezers gaan bij slecht weer wellicht wat later stemmen, maar laten zich daar niet door weerhouden.

Gratis seks voor handige klusser

Heb je toevallig twee rechterhanden en een hoog libido, dan is er nu goed nieuws. Berichtten we onlangs al over gratis rijlessen in ruil voor een nummertje op de achterbank, nu blijkt er een levendige handel te zijn in deze handel met gesloten beurs. Want niet alleen rijinstructeurs kunnen rekenen op gratis seks, maar ook klusjesmannen kunnen worden betaald in natura.

De advertentiemarkt voor seksruilhandel is booming business. Op sites als eromarkt.nl, sexads.nl, sexjobs.nl of sexmarkt.nl wemelt het van de advertenties van timmerlieden, glazenwassers, tuinmannen en belastingadviseurs die hopen op wellustige vrouwen met weinig geld. Hoewel het meestal mannen zijn die hun diensten aanbieden, is er toch een aantal vrouwen dat op dergelijke sites hun diensten aanbiedt. "Ik heb in de aanbieding: een ontspanningsmassage met olie en een handmatig hoogtepunt", luidt de advertentie van Ilse. "Ik ben heel benieuwd wie er leuke spulletjes/waardebonnen e.d. voor me heeft in ruil hiervoor."

Ofschoon ruilseks via een online advertentie een nieuw fenomeen lijkt, is het bijna zo oud als het internet. Al in 2002 werd sexjobs opgericht, maar de markt is de laatste tijd groeiende. "In het begin waren het vooral hoeren, hoerenlopers en swingers (partnerruil, red.) die adverteerden", vertelt Ko, de eigenaar van de site. "Daar zaten opvallende advertenties bij van schilders en automonteurs die in ruil voor seks hun diensten aanboden. Die advertenties zijn we toen in rubrieken gaan onderbrengen. We zien het verkeer maandelijks met 5 tot 10 procent groeien."

Volgens Ko ligt de groei van seksruilhandel aan de recessie. "Sinds de economische crisis zien we sowieso meer mensen die extra zwarte bijverdiensten zoeken. Het aantal huisvrouwen, studentes en echtparen dat zich aanbiedt voor dinnerdates, verkopen van slipjes en chatten via MSN na betaling op hun rekening is enorm toegenomen."


Zo krijgt de uitdrukking 'Help, mijn man is klusser' een heel andere betekenis...

Vrouw met 16 katten nu toch weg uit LibiŽ

In Libië bevinden zich momenteel nog vier Nederlanders die het land willen verlaten. Het Nederlandse paar dat het door onlusten geteisterde land niet wilde verlaten zonder hun zestien katten en twee honden, is onderweg naar Malta. De twee zitten met hun dieren op een boot, die rond 15.30 uur vertrok. Dinsdagavond komen ze aan op Malta.

Het echtpaar wordt opgewacht door ambassadepersoneel en een dierenarts, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagmiddag. De dierenarts zal de katten en honden onderzoeken.

De 49-jarige Wim Kouwe en de 51-jarige Juliette Kouwe zaten vast in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli en wilden het land ontvluchten. Ze mochten hun dieren echter niet meenemen aan boord van een vliegtuig.

Een vluchtpoging per taxi liep vorige week ook op niets uit. Na lang zoeken kwamen ze uit bij de veerboot, die ze naar Malta brengt. Het paar moest wel 3500 euro neertellen voor de overtocht.

Waar de Nederlanders die nog in Libië zitten en nog naar een uitweg zoeken zich exact bevinden, wil de woordvoerder in verband met hun veiligheid niet zeggen. Ze zitten verspreid over het land. Niemand is meer in de Libische hoofdstad Tripoli. Buitenlandse Zaken blijft zoeken naar mogelijkheden om de vier te helpen Libië te ontvluchten.

Xena spreekt Hunted-stem in

Uitgever Bethesda heeft aangekondigd dat Lucy Lawless, de ster van Xena: Warrior Princess, haar stem zal uitlenen aan de aankomende game Hunted: The Demon's Forge, een actie-RPG van ontwikkelaarstudio InXile.

Lucy Lawless zal Seraphine inspreken, een verleidster die aan het avonturieren is gegaan. Seraphine zal de hoofdrolspelers Caddoc en E'lara in het spel de weg in hun avontuur wijzen. Na de belofte dat ze hun fortuin in goud zouden krijgen, hebben deze twee huurlingen de moeilijke taak op zich genomen om uit te vinden wat er gebeurd is met hun wereld, waarin nu allerlei kwaadaardige wezens rondlopen en onschuldige mensen laten verdwijnen.

"Hunted is een ongelooflijk donker en intense spel en ik ben blij met de mogelijkheid om aan een dergelijk spannend project te werken" zei Lucy Lawless. "Na zo lang een heldin te hebben gespeeld is het verfrissend om zo'n gemene, aantrekkelijke verleidster te spelen!".

Hunted: The Demon's Forge komt 3 juni uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3. 

Xena

Van Gelder mag naar EK turnen

De interim topsportmanager van de KNGU, Ad Roskam, heeft de selectie voor het EK turnen in Berlijn bekendgemaakt. Voor het toernooi dat van 6 tot en met 10 april gehouden wordt zijn Bart Deurloo, Melvin Ornek, Jeffrey Wammes, Anthony van Assche, Epke Zonderland en Yuri van Gelder aangewezen.

Het evenement is een belangrijke tussenstop op weg naar het WK in Tokyo in oktober. Daar worden de tickets voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen verdeeld.

In Berlijn zullen Deurloo en het talent Ornek uitkomen op de zeskamp, terwijl Wammes rek, vloer en sprong voor zijn rekening neemt. Zonderland komt uit op brug en rek, Van Assche op ringen, voltige en brug en Van Gelder alleen op ringen.

PS: D66 wil meer inzicht in provinciale belastingen

Burgers moeten meer inzicht krijgen in het geld dat zij kwijt zijn aan provinciale belastingen. Daarvoor pleit D66-Kamerlid Gerard Schouw dinsdag.

Nu weten veel mensen niet dat een deel van de motorrijtuigenbelasting naar de provincies gaat. Deze zogeheten provinciale opcenten vormen een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de provincies. Het bedrag aan opcenten dat naar de provinciale schatkisten vloeide is de afgelopen tien jaar gestegen van 650 miljoen naar 1,5 miljard euro.

Schouw wil dat er een eind komt aan deze onduidelijkheid. Burgers moeten weten waar hun belastinggeld terechtkomt. Dat zou ook de betrokkenheid van mensen bij het provinciaal bestuur ten goede moeten komen. "Het gaat om behoorlijke bedragen. Als je niet weet dat het provinciaal bestuur hierover gaat, kun je moeilijk politici ter verantwoording roepen."

Schouw vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) snel met een transparant financieringssysteem voor provincies moet komen.

ING op de vingers getikt door AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ING Bank drie boetes opgelegd van in totaal 130.000 euro. Het beleid van de bank bij het verstrekken van hypotheken was onvoldoende gericht op het voorkomen van overkreditering, aldus de toezichthouder.

De AFM deed in 2009 een branchebreed onderzoek naar advisering en kredietverstrekking door grote banken in Nederland. Vorig jaar leidde dat onderzoek al tot een boete van 150.000 euro voor Rabobank.

ING vindt, in tegenstelling tot de AFM, dat het zorgvuldig en in het belang van de klant heeft geadviseerd bij het verstrekken van hypotheken en kredieten. Wel heeft het concern haar beleid sinds oktober vorig jaar afgestemd op de eisen van de AFM.

ING op de vingers getikt door AFM
ING op de vingers getikt door AFM (Foto: ANP)

Rabobank: Dit jaar mobiele versie iDEAL

Rabobank wil nog dit jaar een mobiele versie van iDEAL, het betaalsysteem voor online betalen, introduceren. Dat zei Gertjan Rösken van Rabobank dinsdag tijdens een congres over online betalen in Houten.

De bank begint in april met een proef onder honderd personen. "Het is de bedoeling om dit product nog dit jaar op de markt te zetten. Vooral zakelijke klanten hebben behoefte aan een mobiele versie van iDEAL. Maar ook uit de consumentenhoek komt er steeds meer vraag."

Volgens directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org is het noodzakelijk dat banken gaan samenwerken om een mobiele versie van iDEAL te creëren. "Mobiel betalen bereikt dit jaar een grote doorbraak vanwege de opkomst van smartphones en tabletcomputers."

Rabobank: dit jaar mobiele versie iDEAL
Rabobank: Dit jaar mobiele versie iDEAL (Foto: ANP)

Imola toegevoegd aan GP2 Asia-kalender

De organisatie van de GP2 Asia Series heeft bekend gemaakt dat er een vervangende race is gevonden voor Bahrein. Het circus zal van 18 tot en met 20 maart neer gaan strijken op Imola. De baan is geen onbekende voor de GP2 Series, want in 2005 en 2006 streek de Main Series er neer.

De GP2 Asia Series had oorspronkelijk twee raceweekenden in Bahrein gepland, maar door de aanhoudende onrust in het koninkrijk was het niet veilig om daar te gaan racen. Om diezelfde reden werd ook de Formule 1-wedstrijd afgeblazen. Door uit te wijken naar Imola kan het kampioenschap alsnog uit vier races bestaan in plaats van de geplande zes.

Hervatting bouw Stedelijk Museum in zicht

Bouwbedrijf VolkerWessels is bereid het Stedelijk Museum in Amsterdam af te bouwen uit de boedel van de failliete aannemer Midreth. Het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam heeft dinsdag ingestemd met de voorwaarden. VolkerWessels kan direct de bouwwerkzaamheden hervatten en de garanties uit het contract van Midreth overnemen, maakte cultuurwethouder Carolien Gehrels bekend.

De gemeente moet nog wel overeenstemming bereiken met de curatoren. Om die reden kan zij nog geen uitspraken doen over de totale kosten als gevolg van het faillissement. De gemeenteraad is geïnformeerd en spreekt op 9 maart over het Stedelijk.

Hervatting bouw Stedelijk Museum in zicht
Hervatting bouw Stedelijk Museum in zicht (Foto: ANP)

VS: Militair ingrijpen is mogelijkheid

Het verlenen van luchtsteun in Libië door het Amerikaanse leger is een 'mogelijkheid'. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dinsdag gezegd. Ze erkende echter wel dat deze mogelijkheid op problemen kan stuiten. De Arabische Liga werkt ondertussen aan een resolutie waarmee militair ingrijpen wordt afgekeurd.

De chef van het Amerikaanse Central Command in het Midden-Oosten James Mattis zei dinsdag voor een speciale commissie van het Congres dat het leger de Libische luchtverdedigingsinstallaties zou moeten uitschakelen om een eventuele no-flyzone te kunnen handhaven. Een dergelijke maatregel moet het Libische regime ervan weerhouden om de Libische bevolking te bombarderen. Er is echter nog geen overeenstemming over het instellen van de no-flyzone. Onder andere Rusland is tegen de maatregel.

De Arabische Liga werkt ondertussen aan een resolutie over militair ingrijpen door de internationale gemeenschap. De Liga is tegen het instellen van een no-flyzone en komt woensdag bijeen in Caïro om te stemmen over de resolutie. In de resolutie wordt ook opgeroepen tot eenheid in Libië en wordt het sturen van hulpgoederen naar het Noord-Afrikaanse land goedgekeurd.

De Libische leider Moammar Gadhafi probeert de nu al twee weken durende onrust in het land de kop in te drukken, maar is desondanks de controle over grote delen van het land kwijtgeraakt. Zelf ontkent hij dit de ene keer en de andere keer geeft hij aan dat Al Qaida de macht probeert over te nemen. Dit wordt volgens Gadhafi nu moeilijker voor ze, omdat de drugs zou beginnen uit te werken die de terroristen de jongeren hebben gevoerd.

Clinton waarschuwde dinsdag dat Libië het risico loopt verwikkeld te raken in een 'langdurige burgeroorlog'. Zij is van mening dat de Verenigde Staten voorop moeten gaan bij het formuleren van een internationaal antwoord op de crisis in het land.

Verplicht teruggooien van vis wellicht van de baan

Europees commissaris voor Visserijzaken Maria Damanaki wil af van de regel die vissers verplicht vis terug te gooien in zee als zij hun vangstquotum hebben bereikt. De regel was ingesteld om duurzame visserij te bevorderen.

Damanaki zei dinsdag dat het teruggooien van vis het grootste managementprobleem is van de visserijsector. 50 procent van de gevangen witvis en 70 procent van de platvis wordt namelijk dood teruggegooid in zee, hoewel de vis prima eetbaar zou zijn. Op het moment dat de quota zijn bereikt kan de vis niet meer aan land worden gebracht en moet overboord gegooid worden.

Als deze regel zou worden geschrapt zou dat een fundamentele heroverweging van het Europese visserijbeleid betekenen.


Vis overboord! (Foto: Novum)

Zoon Gadhafi ontkent bombardementen

De Libische luchtmacht is niet ingezet om burgers aan te vallen die demonstreren tegen het regime van Moammar Gadhafi. Dat heeft de zoon van de Libische leider, Saif Al Islam Gadhafi, gezegd in een interview met het Britse Sky News. Saif Al Islam zei een onderzoek naar de recente gebeurtenissen, uitgevoerd door welk land dan ook, toe te juichen.

"Geef me één bewijsstuk, één getuige. Geef mij één voorbeeld van een aanval tegen burgers", zei hij. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei later tegen Sky News dat de Gadhafi's 'de greep op de werkelijkheid hebben verloren'.

In het interview zei Saif Al Islam dat het Libische volk één is. Hij hekelde de Verenigde Naties en Groot-Brittannië, omdat die zich zouden bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van Libië. Hij waarschuwde het Westen niet militair in te grijpen. "Het gebruik van geweld tegen Libië is niet acceptabel", aldus Saif Al Islam. "Er is absoluut geen reden voor." Libië is volgens hem voorbereid om een interventie te pareren als dat nodig mocht blijken. "Als ze ons aanvallen, zijn we er klaar voor."

"We hebben niet de intentie om een dynastie te zijn. Ik heb dit al vaker, veel vaker gezegd, de afgelopen tien jaar", aldus Saif Al-Islam. "We hebben een democratie nodig in Libië, maar we moeten eerst beginnen met wetten, een lokaal bestuur, een grondwet, verkiezingen. Alles moet worden georganiseerd en dat moet op de juiste manier gebeuren. We moeten efficiënt zijn, ook al is dat erg lastig en erg riskant."

Chileense wielervedette betrapt op dopinggebruik

De Chileense wielervedette Marco Arriagada is tijdens de Ronde van Chili betrapt op het gebruik van doping. De 35-jarige renner heeft het nieuws zelf bekend gemaakt, omdat hij overtuigd is van zijn onschuld. Hij heeft een contra-expertise aangevraagd.

Arriagada is volgens de Chileense media betrapt op het gebruik van anabolen steroïden. Hij won begin vorige maand voor de derde keer de Ronde van Chili en won in deze koers drie etappes. De Chileen is in eigen land viervoudig tijdritkampioen.

PS: Opkomst lager dan in 2007

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt woensdag rond de 45 procent. Dat is de prognose van Maurice de Hond. Dit betekent dat minder mensen naar de stembus gaan dan in 2007, toen de opkomst 46,3 procent bedroeg. De opkomst is zeer bepalend voor de uitslag.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen was de opkomst 75 procent. De lagere opkomst is echter niet bij de aanhang van iedere partij even sterk. Oudere kiezers, die relatief vaker op de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP stemmen, maken veel vaker de gang naar de stembus dan jongere kiezers.

Onder hoogopgeleide kiezers is de stembereidheid doorgaans ook groter dan onder laagopgeleide kiezers. Maurice de Hond houdt er rekening mee dat een deel van het electoraat dit keer enthousiast is over de PVV en daarom bereid is om naar de stembus te gaan.

Geert Wilders lijkt zelf ook doordrongen van het belang van een hoge opkomst. Dinsdag riep hij iedereen op om toch vooral te gaan stemmen. Het behalen van een meerderheid in de Eerste Kamer voor de VVD, het CDA en de PVV is voor hem belangrijker dan of zijn partij de grootste wordt. "Alles moet gedaan worden om te voorkomen dat Job Cohen en zijn bende het weer voor het zeggen krijgt."

Volgens de laatste prognose van De Hond komen de twee regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV niet verder dan 37 zetels in de Eerste Kamer. Dat is er 1 te weinig voor een meerderheid. De VVD krijgt 16 zetels, 2 minder dan het huidige aantal, het CDA verliest er 12 en houdt er 9 over en de PVV komt met 12 zetels de senaat binnen.

Het CDA verliest vooral kiezers aan de VVD, de PvdA en D66. Van de VVD lopen de kiezers voornamelijk over naar de PVV. De PvdA, die in 2007 14 zetels behaalde en er nu naar verwachting 11 overhoudt, verliest kiezers aan de SP, GroenLinks, D66 en 50Plus.

Februari rustigste maand op weg in jaren

De afgelopen maand was het veel minder druk op de weg dan de afgelopen vijf jaar in februari. Dankzij het droge winterweer en betere wegen daalde de filezwaarte, de lengte keer de duur van de file, met bijna 25 procent ten opzichte van februari vorig jaar, meldt de ANWB dinsdag.

Zowel tijdens de ochtendspits als overdag ondervond het verkeer de afgelopen maand een stuk minder hinder van files dan in andere jaren. De filezwaarte in de ochtendspits daalde met ruim 30 procent. In de avondspits was ook sprake van een afname van de drukte, daar met ongeveer 10 procent.

Verbeteringen aan de A12 rond Den Bosch en op de A12 tussen Woerden en Zoetermeer zorgden voor minder files. Daarnaast kampte het verkeer in februari vorig jaar met winterse omstandigheden. Die kwamen de afgelopen maand echter nauwelijks voor.

Alleen op dinsdagavond 1 februari veroorzaakte ijzel langs de oostgrens onverwacht veel problemen. De A12 van Arnhem naar de Duitse grens en de A37 van Hoogeveen naar de Duitse grens werden toen na ongelukken afgesloten.

Verder zorgde woensdag 23 februari een lekkende vrachtwagen voor veel verkeershinder rond Rotterdam. Aan het einde van de ochtendspits stroomde vloeibare kit op de A15 richting Europoort. De weg moest dicht en opnieuw worden geasfalteerd.


Minder files afgelopen maand (Foto: Novum)

Vechten met de schaduw in Ghost Recon: Shadow Wars

Eén van de launchgames voor de 3DS is Ghost Recon: Shadow Wars van ontwikkelaar en uitgever Ubisoft. De game zal een strategische RPG gaan worden waarin je turn-based een team van zes Ghost-leden zal leiden. Ubisoft heeft de eerste trailer van het spel vrijgegeven.

De game zal qua besturing en interface lijken op Advance Wars en Fire Emblem. Het verhaal zal zo'n 37 missies bevatten en zal tussen de 35 en 45 uur speeltijd moeten opleveren. Ghost Recon: Shadow Wars komt 25 maart uit voor de Nintendo 3DS.

[Video] Turk neergestoken om slechte dŲner

De Duitse politie heeft bewakingsbeelden vrijgegeven van een laffe steekpartij in Hamburg. Een 48-jarige werknemer van een kebabzaak is onlangs meerdere keren gestoken door een woedende jongeman. De messentrekker was blijkbaar ontevreden over het eten dat hij kreeg voorgeschoteld.

De dönerbrader werd op 13 februari van achteren aangevallen en meerdere keren gestoken. De steekpartij houdt waarschijnlijk verband met een incident de avond tevoren. Twee jongemannen, vergezeld door twee jonge vrouwen, hadden toen ruzie met de medewerker over de kwaliteit van het vlees.

Na de steekpartij ging de man van tussen de 20 en 25 ervandoor. Het leven van het slachtoffer hing een poosje aan een zijden draadje, maar de man maakt het nu naar omstandigheden goed. De afdeling Moordzaken van de Hamburger politie heeft de zaak in onderzoek.


De bewuste bewakingsbeelden van de steekpartij

Top 10: Snelste auto's ter wereld

Ik vraag me af welke productie auto's nu daadwerkelijk de snelste van de wereld zijn. Hoe kan je dit beter uitleggen door een leuke 10-delige blog. Hieronder zie je nr.8 van de top10. Sommige zullen zeer bekend zijn, andere wat minder. Het is wel een feit dat de auto's extreem snel zijn. Met een kleine uitleg bij elke bolide en een paar mooie beelden eronder rest mij nog te zeggen, geniet ervan en schroom niet om een reactie achter te laten. Historie: #10, #9

Prijswinnaars van de maand februari

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand februari. De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Moodzz' Valentijnshartje
starzky
knoffel
lindseytje
babyb
downstar
dutchsporter
bestbefore

Wie is de Mol dvd's
nat2402
RolStaart-Beer
LenaKatinaFann
jdubbeldekker
Rapsodie

Vampires Suck dvd's
Jill-RMC (won ook twee kaarten voor Amsterdam Dungeon)
exaCtly (won ook twee kaarten voor Amsterdam Dungeon)
Tree
Faye_Kyla
nesura

Valentijnsverhalenwedstrijd
Chanty
LiefdeIs
Mainport
GVRuud
Inkie1010
Njosnavelin
Beardy
Jovatov

Markus Schulz cd
sasquatsch
summerqing
Beboja
MarBu
Silv
Thaissie
Diemux
cruisebettie
Fyodor
santiagojwz
pmarsman
vossen6
Dabo007
kellypadberg
clercqstraat

Prijsvraag Season of the Witch:
Elberrie 
Radyhyn 
boertie 
flixywixy 
Trusten 
annamee 
rinque 
bram-demooij 
ntrx 
biancasamniels

Prijsvraag Biutiful
De-Boswachter
Mad-MonKey
albertina666
irissie
Elmoramasoti

Yamato show Stockholm
morphinum

Dvd-pakket Valentine's Day en Going the Distance
qltel
zarlor
Keukenprinsesje
MesaJJB
SorbyForce

Winnaars handwerkbeurs
iBenny
tdrone
honkeytonk
kirsten.
tombolafan
Daste
charmed_angel
Kally

Sommige prijzen zijn al verzonden en dus wellicht al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!.

[NHL] Relatief rustige trade deadline

Gisteravond om 21.00 uur Nederlandse tijd liep de trade deadline af. Soms leidt de trade deadline tot een enorme hoeveelheid grote ruilen, maar dit keer bleven de echte blockbusters uit. Wel hebben enkele teams die waarschijnlijk de playoffs gaan halen hun team op de zwakke punten versterkt en hebben teams die de playoffs waarschijnlijk niet gaan halen weer wat draft picks en jonge talenten opgepikt. Een algemene uitleg over de trade deadline is hier te vinden.

De grootste ruil van de tradeline-dag is die van Dustin Penner, die van de Edmonton Oilers naar de Los Angeles Kings. Penner staat nu op 21 goals en 18 assists, maar maakte vorig seizoen maar liefst 63 punten. Waarschijnlijk zal hij bij de Kings samen met sterspeler Anze Kopitar op de eerste line gaan spelen. De Oilers kregen voor Penner een draft pick in de eerste ronde van 2011, een draft pick in de derde ronde van 2012 en de jonge verdediger Colton Teubert. De Oilers gokken met hun jonge aanvallers dus vooral op de toekomst, en daar past een jonge talentvolle verdediger prima bij.

De Washington Capitals hebben eindelijk hun center voor de tweede line binnen. De jonge Marcus Johansson kon vooralsnog niet aan de verwachtingen voldoen, dus werd de ervaren Jason Arnott gehaald. Arnott komt over van de New Jersey Devils in ruil voor center David Steckel en een draft pick in de tweede ronde van 2012 en brengt vooral veel ervaring mee. Hij is inmiddels 36 jaar oud en won in 2000 een Stanley Cup met de Devils. Steckel zal door de Devils gebruikt worden als een verdedigende center op de twee laatste lines en eventueel in de penalty kills, met name omdat hij één van de betere faceoff-nemers in de NHL is.

De Capitals waren nog niet klaar met shoppen, want van de Florida Panthers pikten zijn Dennis Wideman op. Wideman is een verdediger die normaal gesproken ook zo'n 30 punten per seizoen oppikt. Hiervoor in ruil raakten zij hun draft pick in de derde ronde van 2011 en prospect Jake Hauswirth kwijt.

De verdedigend kampioen, de Chicago Blackhawks, hebben Ryan Potulny en een draft pick uit de tweede ronde van 2011 weggeruild voor verdediger Chris Campoli. De Hawks zijn vooralsnog niet in vorm en moeten vechten om de playoffs te halen, en met Campoli hopen zij wat offensieve impulsen vanuit de verdediging te hebben gehaald. De Senators gaan met de draft pick en de jonge Potulny voor de toekomst, aangezien de playoffs onhaalbaar zijn.

Al een stuk voor de trade deadline werden ook vier belangrijke ruilen gedaan. De St. Louis Blues trokken de sterke aanvaller Chris Stewart en de jonge verdediger Kevin Shattenkirk aan voor verdediger Erik Johnson, verdedigende center Jay McClement en een draft pick uit de eerste ronde van 2011 of 2012. Johnson is een jonge, talentvolle verdediger maar hij lijkt maar niet goed los te komen in St. Louis. Stewart is een jonge, talentvolle aanvaller maar de Avalanche waren op zoek naar versterking in de verdediging.

De tweede is de ruil van verdediger Tomas Kaberle van de Toronto Maple Leafs naar de Boston Bruins. Joe Colborne, een draft pick in de eerste ronde van 2011 en een draft pick in de tweede ronde van 2012 waren de prijs voor de Bruins. Kaberle is een aanvallend ingestelde verdediger die vooral de powerplay moet versterken. Colborne is een jonge, sterke center die tot nu toe alleen nog in de AHL heeft gespeeld.

De Nashville Predators hebben zich ook niet onbetuigd gelaten. Door de hersenschudding van center Matthew Lombardi zagen zij zich genoodzaakt om een nieuwe center te halen, en dit was niet de minste. Mike Fisher was na Jason Spezza de tweede center van de Ottawa Senators en scoort normaal gesproken rond de 50 punten per seizoen. Dit seizoen was hij bij de slecht draaiende Senators echter een stuk minder op dreef. De Ottawa Senators gingen ook in deze trade voor de toekomst en pikten een draft pick in de eerste ronde van 2011 op.

De Pittsburgh Penguins hadden versterking in hun voorhoede nodig na het verlies van Evgeni Malkin die dit seizoen vanwege een blessure niet meer in actie kan komen. Bovendien hebben de Penguins al jaren een probleem om goede wingers vast te houden, zeker nu Chris Kunitz ook geblesseerd is. Center was altijd goed vertegenwoordigd met Sidney Crosby, Malkin en ook Jordan Staal. Nu hebben zij James Neal, een jonge aanvaller van de Dallas Stars, toegevoegd aan hun selectie. Dit ging ten koste van Alex Goligoski, een aanvallende verdediger.

Een volledig overzicht van de resultaten per team is hier te zien, een overzicht van alle individuele ruilen kun je hier opvragen.

De Graafschap rest van seizoen zonder Hersi

Youssouf Hersi komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer aan spelen toe. De aanvaller van De Graafschap verdraaide zaterdag in de uitwedstrijd tegen Roda JC (1-1) zijn knie en moest met een brancard van het veld. Na onderzoek concludeerde de medische staf dat de blessure zo ernstig is dat Hersi tot aan de zomer waarschijnlijk niet meer in actie komt.

Hersi is bezig aan zijn eerste seizoen bij De Graafschap en kwam in 22 wedstrijden twee keer tot scoren. De in Ethiopië geboren voetballer voegt zich in de ziekenboeg bij verdedigers Muslu Nalbantoglu en Jan-Paul Saeijs, die eveneens tot het einde van het seizoen zijn uitgeschakeld.

EA Canada wil een tweede MMA-game

Max Mahar, producer van Fight Night Champion, heeft aangegeven dat EA MMA een betere game was dan de recensies zeggen. Daarnaast zal een tweede deel, als dit komt, beter zijn dan de andere spellen in hetzelfde genre. Mahar geeft aan dat de MMA-sport nog steeds groeiende is en nog niet op zijn piek is.

Alhoewel er nog geen bevestiging is dat EA officieel bezig is met plannen voor een tweede MMA-game is er vorig jaar wel gezegd dat het geen kwestie van of die er komt is maar wanneer die er komt. EA MMA kwam vorig jaar uit voor de PS3 en Xbox 360. Het spel kreeg bij ons een 8 maar leek toch niet de aandacht te vangen die UFC Undisputed kreeg.

EA MMA
Het roster van EA MMA

Dekker: "We kunnen nu oogsten"

De Rabobank-wielerploeg is het jaar 2011 goed begonnen en de teller staat nu dan ook al op tien zeges. Ploegleider Erik Dekker vindt de zeges deels geluk, maar voor een ander deel heeft het ook te maken met de kwaliteit die de renners in huis hebben.

"Geluk betekent veel. Vorig jaar waren we collectief nog sterker in de Omloop, maar werden we genekt door zeven lekke banden. Langeveld had ook dit jaar een leegloper in de slotfase, maar nu valt alles in zijn plooi. dat kan je wel eens hebben als het lekker loopt," zei Dekker tegen Het Laatste Nieuws.

"Ik durf ook zonder voorbehoud te zeggen dat we nooit een betere Rabobank-ploeg hadden. Al jaren proberen we het Nederlandse wielrennen naar een hoger niveau te tillen, en dat kostte tijd. De gouden lichting wordt nu rijp en we kunnen oogsten," zei Dekker die vindt dat ondanks het vertrek van Denis Menchov en Nick Nuyens de ploeg niet aan kwaliteit ingeboet heeft. "Maar we haalden met Sanchez, Barredo en Breschel best wel potentiële winnaars in de plaats. En de piekperiodes van onze toppers moeten nog komen."

Vooralsnog hebben Michael Matthews, Theo Bos, Robert Gesink, Oscar Freire en Sebastian Langeveld dit jaar al een of meerdere zeges op hun naam staan.

Hongerstakers in Athene naar ziekenhuis

Van de 240 migranten die sinds eind januari in Griekenland in hongerstaking zijn omdat ze geen verblijfsvergunning krijgen, zijn er 49 met extreme uitputtingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft een Griekse actiegroep die de hongerstakers steunt dinsdag gezegd.

De hongerstakers, overwegend Noord-Afrikanen, begonnen hun actie op 25 januari in de rechtenfaculteit in Athene, maar daar werden ze na een paar dagen uitgezet. Sindsdien bivakkeren ze op particulier terrein. Een groot aantal van hen drinkt sinds twee dagen ook geen water meer. Artsen hebben gewaarschuwd dat ze hun gezondheid daarmee ernstig in gevaar brengen.

Tienduizenden illegale immigranten proberen via Griekenland andere Europese landen te bereiken. Ook in de noordelijke stad Thessaloniki zijn enkele tientallen migranten in hongerstaking. Van hen zijn er veertien in het ziekenhuis opgenomen.

Cameradief zet zichzelf op beeld

Een 34-jarige dief van bewakingscamera's uit Oosterhout is dinsdagochtend in de kraag gegrepen, nadat hij zo snugger was zichzelf op beeld te zetten. Hij was blijkbaar even vergeten dat hij tijdens zijn daad gewoon nog werd opgenomen. Dat meldt de politie dinsdag.

De man ging er begin december met de camera's vandoor uit winkelcentrum Arkendonk in Oosterhout. Op de bewakingsbeelden van de camera's was te zien dat de dader eerst poolshoogte kwam nemen. Even later kwam hij terug met een trapje om twee camera's te demonteren. Daarbij was hij vol in beeld.

Agenten van het Oosterhoutse politiekorps dachten op de beelden de 34-jarige man te herkennen. De winkeliersvereniging had daarnaast prints van de dader op diverse plekken in het winkelcentrum opgehangen en ook de tips van het publiek leidden naar de Oosterhouter.

De wijkagent bekeek vervolgens de profielfoto van de man op Hyves. Ook hier was sprake van een sterke gelijkenis, zo stelde hij vast. De officier van justitie gaf vervolgens toestemming voor de arrestatie van de vermoedelijke dief.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 9

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.


In de Championship verloor Leicester City midweeks met 2-0 bij Cardiff City. Bij Leicester speelde Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma de gehele wedstrijd mee. Met Dorus de Vries onder de lat won Swansea City afgelopen week met 0-1 uit bij Coventry City. Stephen Dobbie scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Kemy Agustien kwam bij Swansea vlak voor tijd als invaller op het veld terwijl Cedric van der Gun op de bank zat.

Leicester City speelde afgelopen weekend met 1-1 gelijk tegen Coventry City. Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma speelden net als midweeks de gehele wedstrijd mee. Leicester bezet in de Championship de zevende plaats met 52 punten uit 34 wedstrijden. Middlesbrough, met Marvin Emnes in de basis, ging afgelopen weekend met 0-3 onderuit thuis tegen koploper Queens Park Rangers. Middlesbrough staat 20e met 36 punten uit 32 duels. Swansea City versloeg afgelopen weekend Leeds United thuis met 3-0. Scott Sinclair scoorde tweemaal. Dorus de Vries verdedigde bij Swansea het doel terwijl Kemy Agustien het gehele duel op de bank bleef zitten.


Jeffrey Bruma kopt namens Leicester op het doel van Cardiff (WikiCommons/JonCandy)

In de League 1 won Brentford, met Pim Balkestein op de bank, midweeks met 2-1 van Tranmere Rovers. Vlak voor tijd maakte Leon Legge de winnende treffer. Timothy Cathalina bleef bij Tranmere ook de gehele wedstrijd op de bank zitten. Plymouth Argyle ging met 4-0 onderuit bij koploper Brighton & Hove Albion. Marcel Seip speelde bij de verliezers de gehele wedstrijd mee.

Afgelopen weekend won Brentford thuis met 1-0 van Bristol Rovers. Gary Alexander maakte de enige treffer voor Brentford, waar Pim Balkestein inviel. Brentford bezet de veertiende plaats met 42 punten uit 31 wedstrijden. Plymouth Argyle herstelde zich van het verlies midweeks. Met Marcel Seip op de bank werd met 2-1 gewonnen van de nummer tien Colchester United. Yannick Bolasie scoorde de winnende treffer. Plymouth blijft echter wel de nummer laatst met 26 punten uit 33 wedstrijden. Tranmere Rovers verloor thuis met 0-1 van Yeovil Town. Oli Johnson scoorde de enige treffer. Tranmere, waar Timothy Cathalina net als midweeks op de bank bleef, staat inmiddels 18e met 37 punten uit 31 wedstrijden.


Hamilton blijft in Schotland de nummer laatst. Midweeks werd er met 1-0 verloren bij Aberdeen. Christopher Maguire was verantwoordelijk voor de enige treffer. Nigel Hasselbaink kwam in de tweede helft als invaller op het veld. Met Timothy van der Meulen in de basis speelde Dundee United  met 0-0 gelijk tegen St. Johnstone.

Afgelopen weekend speelde Hamilton en Dundee United met 1-1 gelijk. Nigel Hasselbaink bleef bij Hamilton op de bank terwijl Timothy van der Meulen bij Dundee in de basis begon. Dundee staat zevende met 31 punten uit 24 wedstrijden, Hamilton bezet de laatste plek in Schotland met 15 punten uit 26 duels.


Adelaide United kan geen Australisch landskampioen meer worden. De ploeg van trainer Rini Coolen verloor afgelopen weekend de zogenoemde kwalificatiefinale van Gold Coast United met 2-3. Aan de kant van Adelaide begonnen Sergio van Dijk en Andwélé Slory beiden in de basis. Slory werd kort voor rust naar de kant gehaald. Van Dijk benutte na een klein uur spelen een strafschop. Bas van den Brink kon bij Gold Coast United op een basisplaats rekenen. De verdediger werd twintig minuten voor tijd gewisseld. Zij nemen het nu in de laatste kwalificatiefinale op tegen Central Coast Mariners, de ploeg waar Patrick Zwaanswijk onder contract staat. De winnaar van deze partij strijdt over twee weken tegen Brisbane Roar om het Australische landskampioenschap.


Bas van den Brink kan nog landskampioen worden met ziijn ploeg (WikiCommons/Camw)

 


Met Roel Brouwers op de bank verloor Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga met 2-1 van VfL Wolfsburg. Diego maakte de twee treffers voor Wolsburg. Borussia Mönchengladbach blijft door de nederlaag op de laatste plaats staan met 19 punten uit 24 wedstrijden.

In de 2. Bundesliga verloor Union Berlin met 0-1 van 1860 München. De enige treffer werd twee minuten voor tijd gemaakt door Kevin Volland. Santi Kolk speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee. Union bezet de twaalfde plek en heeft 29 punten uit 24 duels. Energie Cottbus versloeg afgelopen weekend thuis FSV Frankfurt met 2-1. Vlak voor tijd maakte Nils Petersen de winnende treffer. Jules Reimerink kwam bij Energie, de nummer zeven, tien minuten voor het einde als invaller op het veld. Koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts in het doel, maakte geen fout. Uit bij Alemannia Aachen werd met 0-5 gewonnen.

Met Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman in de basis won FC Augsburg afgelopen weekend met 2-1 van Erzgebirge Aue. Augsburg staat in de 2. Bundesliga tweede en heeft twee punten achterstand op koploper Hertha BSC.


In Oostenrijk won Austria Wien met 0-4 vrij eenvoudig bij Lask Linz. Nacer Barazite stond bij Austria in de basis en zorgde voor de 0-2. Austria gaat in Oostenrijk aan de leiding met 41 punten uit 22 wedstrijden, één punt meer dan de nummer twee Sturm Graz.


Xamax Neuchâtel verloor in Zwitserland met 3-2 bij BSC Young Boys. De winnende treffer werd gemaakt door Henry Bienvenu N'Tsama. Sander Keller speelde bij Xamax het gehele duel mee. Xamax staat zevende met 22 punten uit evenveel duels. Met Michael Dingsdag in de basis won FC Sion afgelopen weekend met 2-0 van Grasshoppers dankzij treffers van Dragan Mrda en Abdoul Karim Yoda. Sion staat vijfde met 33 punten uit 22 wedstrijden.


AEK Larnaca heeft afgelopen weekend in Cyprus de punten moeten delen met Ermis Aradippou. De wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Aan de kant van Larnaca konden de Nederlanders Kevin Hofland, Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk weer op een basisplaats rekenen. Door de puntendeling blijft de ploeg derde staan. Drie punten daarachter neemt Anorthosis Famagusta nog altijd de vierde plaats in. Zij konden echter niet profiteren van het puntverlies van Larnaca. De wedstrijd tegen nummer twee Omonia Nicosia eindigde ook in 0-0. Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin speelden de gehele wedstrijd mee in de verdediging van Anorthosis. AEL Limassol heeft onder leiding van trainer Raymond Atteveld voor het eerst in vier duels weer weten te winnen. Met Mike Zonneveld en Nicky Hofs in de basis won de ploeg met 2-1 van Ethnikos Ahnas. Limassol steeg door de winst naar de achtste plaats.


De fans van Levski hadden weinig reden tot juichen

 

Levski Sofia is de hervatting van de Bulgaarse competitie niet goed begonnen. In eigen huis werd met 1-3 verloren van stadsgenoot CSKA Sofia. Serginho Greene en Dustley Mulder speelden beiden de gehele wedstrijd mee aan de kant van Levski. Door de nederlaag zag nummer twee Levski koploper Litex Lovech uitlopen naar een voorsprong van acht punten. Volgende week staat er weer een stadsderby op het programma. Dan mag de ploeg op bezoek bij nummer drie Lokomotiv Sofia.


Ook in Polen werd er sinds lange tijd weer gevoetbald met meteen een Nederlands ondersonsje op het programma. Arka Gdynia, met Marciano Bruma de gehele wedstrijd in de basis, trof het Wisla Krakow van trainer Robert Maaskant. Hij gunde Kew Jaliens een basisplaats en hij speelde de ook de hele wedstrijd mee. Wisla won nipt met 0-1 door een doelpunt in de laatste minuut. Met deze drie punten voerde de ploeg van Maaskant de druk op koploper Jagiellonia Bialystok. Beide ploegen hebben weliswaar dertig punten, maar de lijstaanvoerder heeft nog een duel tegoed.


AC Monza heeft voor de vierde maal op rij niet weten te winnen. Ditmaal werd op bezoek bij het laaggeklasseerde Pavia met 1-0 verloren. Sander Westerveld verdedigde de gehele wedstrijd het doel van Monza. Ook Stefano Seedorf kon wederom rekenen op een basisplaats, maar hij werd na een uur spelen gewisseld. Monza blijft door het verlies op de zeventiende en voorlaatste plaats staan, met evenveel punten als hekkensluiter Paganese. Het verschil met nummer zestien Pergocrema is inmiddels opgelopen naar zeven punten.


Qäbälä heeft in de competitie van Azerbeidzjan opnieuw niet gewonnen. Ditmaal werd in eigen huis met 0-0 gelijkspeeld tegen Ganja. Steve Olfers deed de gehele wedstrijd mee in de verdediging van Qäbälä. De ploeg staat op dit moment op een teleurstellende zevende plaats.


John Verhoek heeft weer wat speelminuten gemaakt voor zijn ploeg Stade Rennes. Hij mocht vijf minuten voor tijd invallen in het met 2-0 gewonnen duel met RC Lens. Stade Rennes kwam daardoor in punten gelijk met koploper Lille OSC, dat zelf tegen Olympique Lyon niet verder kwam dan 1-1.


Real Mallorca, met Jonathan de Guzmán in de basis, heeft in eigen huis niet voor een stuntje kunnen zorgen tegen FC Barcelona. De ploeg verloor met 0-3. De Guzmán werd een kwartier voor tijd gewisseld. Mallorca staat na dit weekend op de elfde plaats. Real Sociedad heeft afgelopen zaterdag een flinke nederlaag moeten slikken. Espanyol won in eigen huis met 4-1 van de nummer negen van de Primera División. Jeffrey Sarpong viel een kwartier voor tijd in, maar kon niet voorkomen dat Espanyol in de slotfase nog tweemaal scoorde.

Discussieer hier verder over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Van Beukering: "Dit pakken ze me niet meer af"

Jhon van Beukering keert Feyenoord na slechts 108 minuten de rug toe. De aanvaller vertrekt naar Indonesië, waar hij de komende drie jaar onder contract staat bij Pelita Jaya Football Club.

Van Beukering had door de komst van Sören Larsen geen uitzicht meer op speelminuten, waardoor hij mocht vertrekken. Feyenoord had bovendien al laten weten dat zijn contract in Rotterdam aan het einde van het seizoen niet verlengd zal worden. Van Beukering kon de belangstelling uit Indonesië dan ook niet weerstaan en pakte zijn biezen.

"Als zij hun verplichtingen nakomen, ga ik daar per direct naartoe", reageert Van Beukering, die in een eerder stadium international van het land wilde worden, tegen Omroep Gelderland. Spijt van zijn avontuur in Rotterdam heeft de spits niet. "Feyenoord is een mooie ervaring, die ze me niet meer afpakken. Maar met al die nieuwe spelers had ik niet veel kans op speeltijd."

Van Beukering was drie optredens te bewonderen in het shirt van Feyenoord. Bij elkaar kwam de spits tot slechts 108 minuten, waarin hij meermaals de lachers op zijn hand kreeg. Zo trok de spits in de wedstrijd tegen Excelsior een sprint, waarbij hij niet vooruit leek te komen. Trainer Mario Been kon er destijds de humor wel van inzien. "John had de wind tegen."

Giro eerste doel voor Contador

Alberto Contador heeft zijn zinnen gezet op het winnen van de Giro d'Italia. De van doping vrijgesprongen Saxo Bank-renner wil de Italiaanse rittenkoers voor de tweede keer in zijn loopbaan op zijn naam schrijven.

"De Giro is het eerste grote doel voor dit seizoen. Ik zag vorige week hoe de etappes eruit zien. Het wordt een zware, hele zware koers. Er is niet één koninginnenrit, er zijn er zes," zei Contador tegen La Gazetta dello Sport.

De Spanjaard vindt dat de internationale dopingautoriteiten moeten geloven in hun eigen systeem en hem niet opnieuw willen veroordelen voor het gebruik van clenbuterol. "Mijn biologisch paspoort bevat door de honderden dopingcontroles die ik door de jaren heen ondergaan heb inmiddels zoveel data. Ik geloof in dat systeem en zij zouden moeten laten zien dat ze erin geloven."

Contador zal zich door alle ophef die er geweest is en nog gaat komen niet alleen op het fietsen kunnen richten. Of hij dit jaar de Tour ook weer gaat rijden is nog niet helemaal zeker. "De Tour ligt in mijn plannen. Als ik kan, zal ik hem rijden."

'Tarantino werkt aan spaghettiwestern met Waltz'

Regisseur Quentin Tarantino wil een spaghettiwestern maken met Inglourious Basterds-ster Christoph Waltz in de hoofdrol. De Italiaanse acteur Franco Nero heeft ook een rol in de film. Dat zegt Nero tegen de Italiaanse filmsite Movieplayer.

Nero is enthousiast over het project. "De film heet The Angel, The Bad And The Wise en is een eerbetoon aan Sergio Leone", aldus de acteur. De film zit vol actie en humor en heeft een "geweldig plot". Leone maakte in de jaren zestig beroemde westerns, zoals The Good The Bad and The Ugly, die hij opnam in Italië en Spanje. Nero speelde in veel spaghettiwesterns.

Volgens de Italiaanse acteur werken ook Keith Carradine en Treat Williams aan de film. Waltz won vorig jaar een Oscar voor zijn rol als SS-officier in de Tarantino-film Inglourious Basterds. De Oostenrijkse acteur is binnenkort te zien in het circusdrama Water for Elephants.

Tarantino werkt momenteel aan de derde Kill Bill-film. Hij heeft eerder al aangegeven een western te willen maken over de slavernij in Amerika.


'Tarantino werkt aan spaghettiwestern met Waltz' (Foto: Novum)

Top Spin 4 en MLB 2K11 demo's op Xbox Live

Er zijn weer wat demo's verschenen, dit keer hebben we sportgames in de aanbieding. Verkrijgbaarheid varieert per regio, maar als het goed is moeten Top Spin 4 en MLB (Major League Baseball) 2K11 beschikbaar zijn op Xbox Live. De tennis- en honkbalgames beloven allebei veel nieuws.

Top Spin 4 geeft je een kans om op de US Open te spelen, met nieuwe en verbeterde cameravoering en innovatieve controls. MLB 2K11 geeft je de kans om een spel van drie innings te spelen tussen de San Francisco Giants en de Texas Rangers in het AT&T Park. Ze beloven daarnaast nieuwe pitch- en slagsystemen.

Burton regisseert Brolin als klokkenluider

Tim Burton wil een remake van The Hunchback of Notre Dame regisseren. Acteur Josh Brolin speelt de klokkenluider van de Parijse kathedraal. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter.

Brolin is al vroeg betrokken bij de verfilming van het boek van Victor Hugo uit 1831, over de lelijke klokkenluider Quasimodo die verliefd wordt op het zigeunermeisje Esmeralda. Josh Brolin, die de rol van Quasimodo zou spelen, produceert de film ook. Hij is nu in de bioscopen te zien in de western True Grit. Disney maakte een tekenfilm over het verhaal in 1996.

Kieran en Michele Mulroney schrijven het scenario voor de film. Zij schreven ook het script voor Sherlock Holmes: A Game of Shadows die dit jaar uitkomt. Burton wil eerst hun script zien voordat hij zich vastlegt op de film. Hij heeft ook interesse om het sprookje Doornroosje te verfilmen, maar die plannen zijn nog niet concreet.

Burton werkt momenteel aan de vampierfilm Dark Shadows met Johnny Depp met wie hij talloze keren samenwerkte. Hij is druk bezig Michelle Pfeiffer in de film te krijgen. Vorig jaar maakte hij Alice in Wonderland, die zondagnacht twee Oscars won.


Burton regisseert Brolin als klokkenluider (Foto: Novum)

Oscarwinnares Leo speelt moeder Eisenberg

Oscarwinnares Melissa Leo gaat een drugsverslaafde moeder spelen in de zwarte komedie Predisposed. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine. Leo won zondagnacht de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in het boksdrama The Fighter.

Predisposed gaat over de ongezonde relatie tussen moeder en zoon, gespeeld door The Social Network-acteur Jesse Eisenberg. Die heeft een aanmeldingsgesprek bij de universiteit maar wil eerst zijn moeder naar een afkickkliniek brengen. Bovendien heeft ze ruzie met haar drugsdealer. Voor die rol wordt de 30 Rock-acteur Tracy Morgan genoemd.

Leo was al eerder te zien in een korte filmversie van Predisposed uit 2008. Ook daarin speelde ze de rol van de drugsverslaafde moeder. Wie de film gaat regisseren is nog onbekend. De opnames staan voor deze zomer gepland.

Eisenberg was genomineerd voor zijn rol als Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in The Social Network. Hij zag de Oscar echter naar Colin Firth gaan voor diens rol in The King's Speech. Eisenberg is vanaf volgende maand in de bioscoop te horen als de papegaai Blu in de animatiefilm Rio.


Oscarwinnares Leo speelt moeder Eisenberg (Foto: Novum)

Jennifer Garner prijst overleden regisseur

Actrice Jennifer Garner heeft met het overlijden van regisseur Gary Winick niet alleen een collega, maar ook een vriend verloren. De man achter films als Letters to Juliet, Charlotte's Web en Bride Wars stierf zondag aan de gevolgen van kanker.

Garner en Winick maakten samen de komedie 13 Going on 30 uit 2004. "Hij was een van de sociaalste mensen die er zijn. Ik kreeg enorme energie van de creatieve ingevingen die wij elke dag hadden", zegt de 38-jarige actrice tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

Nadat de opnamen van de film erop zaten, hielden de twee nog contact met elkaar. "We hadden meerdere projecten in de steigers staan. We zijn er alleen niet snel genoeg aan toegekomen", laat Garner weten. "Ik hield heel erg veel van hem."

Gary Winick was naast zijn filmwerk ook betrokken bij tv-series als Ugly Betty en Lipstick Jungle. Hij overleed zondag in New York op 49-jarige leeftijd.


Jennifer Garner prijst overleden regisseur (Foto: Novum)

Hoi lezer, jij bent tof, jij bent mooi!

Hebben wij al gezegd dat je een ontzettend leuk mens bent? Nou, bij dezen. Vandaag is het Nationale Complimentendag.

Het is alweer de negende keer dat deze dag plaats heeft. Initiatiefnemer is Hans Poortvliet. Hij wilde naast Valentijnsdag, Moederdag en Secretaressedag wel eens iets anders. "Maar", waarschuwt Poortvliet. "Een compliment moet wel oprecht gemeend zijn. Anders kun je het net zo goed achterwege laten." In het buitenland worden inmiddels ook complimentendagen gehouden.

Scenaristen The Fighter willen Will Smith

De scenaristen van het boksdrama The Fighter, Paul Tamasy en Eric Johnson, zijn bezig met een script voor Will Smith. Dat zegt Tamasy in de podcast Movie B.S. De film Joe is een moderne bewerking van het Bijbelverhaal van Job, waarin God en Satan bekijken tot hoever een mens kan gaan voordat hij instort.

Joe, met vooralsnog Smith als gedoodverfde hoofdrolspeler, is de ideale Amerikaanse man aan het hoofd van het ideale Amerikaanse gezin. Maar eens in de duizend jaar wedden God en de duivel op het leven van één man, met het lot van de hele mensheid als inzet.

"Wat de meeste mensen in hun hele leven aan ellende over zich heen krijgen, krijgt deze man in één week te verduren", zegt Tamasy. "Het gaat erom of hij zich weer weet op te rapen en verder kan gaan. Het is een komedie met een dramatisch hart."

In het Bijbelverhaal probeert de duivel Job zover te krijgen dat hij God vervloekt. In deze nieuwe bewerking lijkt het meer te gaan om de mentale weerstand van de mens. Het script is al verkocht aan Sony en de productiemaatschappij van Smith. Sony wil David O. Russell, regisseur van The Fighter, voor de regie. Het is nog niet bekend wanneer Joe in productie moet gaan.

Smith is al een tijdje niet meer in de bioscoop te zien geweest. Zijn laatste film, het drama Seven Pounds, dateert uit 2008. Zijn volgende film is Men in Black III, die gepland staat voor 2012.


Scenaristen The Fighter willen Will Smith (Foto: Novum)

Rutte: Lastenverzwaring van 1,5 miljard

Van de 18 miljard euro die het kabinet wil bezuinigen, bestaat 1,5 miljard euro uit lastenverzwaringen. De overige 16,5 miljard bestaat uit 'echte ombuigingen', zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Alexander Pechtold (D66) had de premier ontboden in de Tweede Kamer. De fractieleider van D66 wilde een reactie van de premier op de berekening van het Centraal Planbureau (CPB) dat tijdens deze regeerperiode de lasten met 12 miljard zullen stijgen.

Rutte bestreed dit. Pechtold haalt 'alle feiten en cijfers door elkaar', zei hij. De premier hamerde vervolgens op de noodzaak van harde bezuinigingen. Pechtold eiste op zijn beurt dat Rutte deze cijfers, die voor hem nieuw zijn, zou onderbouwen. "Het gegoochel met getallen gaat door."

D66 liet het hier niet bij zitten en vroeg na het vragenuurtje een spoeddebat aan, daarbij gesteund door de linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks. Volgens Ronald Plasterk (PvdA) is een debat nodig om dat er 'over miljarden' onduidelijkheid bestaat.

RBC test speler XerxesDZB

RBC Roosendaal test deze week een speler van zaterdaghoofdklasser XerxesDZB. Aanvaller Serginho van Axel-Dongen, gedeeld clubtopscorer van de koploper van de Hoofdklasse B, mag zich in een oefenduel bewijzen. Bovendien traint de Dordtenaar een week mee bij de Brabanders.

De 25-jarige Van Axel-Dongen speelde eerder voor Nieuw-Lekkerland en SHO en is pas bezig aan zijn eerste seizoen bij XerxesDZB. De snelle vleugelspits wist al tien keer te scoren in vijftien optredens. Reden voor RBC om de speler, die ook wordt gevolgd door zaterdagtopklasser Barendrecht, op proef te nemen.

Mocht het tot een transfer komen, wordt Van Axel-Dongen al de tweede speler in korte tijd die XerxesDZB verruilt voor het betaald voetbal. Eerder zagen de Rotterdammers spits Mario Bilate al vertrekken naar Sparta Rotterdam.

Van Roosendaal nieuw coach Kampong

De kogel is door de kerk. De 32-jarige Stijn van Roosendaal zal de nieuwe coach van de hockeysters van Kampong worden. De Utrechtse club heeft dit vandaag zelf bekend gemaakt. Van Roosendaal zal Derk Marijnen opvolgen, die aan het eind van dit seizoen vertrekt.

In het seizoen 2008-2009 was Van Roosendaal al trainer bij Rotterdam, ook toen nam hij de vrouwen onder zijn hoede. De assistent van de trainer zal Ewout Schröde worden.

Arsenal moet Van Persie drie weken missen

Robin van Persie is zeker drie weken uitgeschakeld. Dat meldt Arsenal dinsdag. Van Persie moet daardoor onder meer de return in de Champions League tegen FC Barcelona laten schieten. De spits van Arsenal liep afgelopen weekend een knieblessure op in de van Birmingham City verloren finale van de League Cup.

Een scan wees dinsdag uit dat Van Persie minimaal drie weken rust moest houden. Arsenal speelt woensdagavond de replay in de vierde ronde van de FA Cup tegen Leyton Orient. Zaterdag wacht een thuisduel met Sunderland. Drie dagen later verdedigt Arsenal een 2-1 voorsprong bij FC Barcelona.

Bijna-botsing met treinen door menselijke fouten

Een bijna-botsing tussen twee treinen in juni vorig jaar bij Amersfoort was het gevolg van fouten van de hoofdconducteur en de machinist van een van de treinen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Volgens de inspectie is de machinist op 23 juni vertrokken van het station in Amersfoort nadat de hoofdconducteur ten onrechte de vertrekprocedure had ingezet. De machinist heeft het vertreksein vervolgens niet gecontroleerd. Daardoor kwamen twee treinen op hetzelfde spoor terecht.

De treinen kwamen op ongeveer 120 meter van elkaar tot stilstand nadat iemand van de verkeersleiding alarm had geslagen.

Volgens de inspectie gebeurt het meerdere keren per jaar dat een trein door een rood sein rijdt doordat de hoofdconducteur ten onrechte de vertrekprocedure start. De inspectie heeft de NS er na een treinbotsing in 2008 bij Gouda al op gewezen dat het vertrekproces niet veilig genoeg is. Volgens de inspectie heeft de NS er in de tussentijd niet genoeg aan gedaan om het vertrekproces veiliger te maken.

De inspectie wil dat de NS alsnog maatregelen neemt om te zorgen dat treinen minder vaak door een rood sein rijden. Gebeurt dat niet, dan dreigt de inspectie een boete op te leggen.


Bijna-botsing met treinen door menselijke fouten (Foto: Novum)

Topless protest tegen huwelijkstoerisme

Een kleine groep vrouwen heeft dinsdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev met ontbloot bovenlichaam gedemonstreerd tegen het seks- en huwelijkstoerisme van buitenlanders in hun land.

Directe aanleiding tot het protest vormde een actie van een Nieuw-Zeelandse radiozender, die een reis van een luisteraar op zoek naar een postorderbruid uit Oekraïne sponsorde.

Negen vrouwen, die bruidsjurken droegen maar hun borsten hadden ontbloot, demonstreerden voor het bureau voor huwelijksregistratie. Ze hielden borden omhoog met de tekst: 'Oekraïne is geen bordeel'. Volgens de actievoersters worden Oekraïense vrouwen als dieren geveild.

De demonstratie is voorbij, maar gelukkig hebben we de foto's nog van de vorige demonstratie van actiegroep Femen in januari. De vrouwen trekken vaker op deze manier de aandacht voor misstanden.

Na wat zoekwerk hebben we voor de users ook de foto's van de demonstratie waar het hier om gaat kunnen vinden. Klik hier voor de beelden. Met de complimenten van de redactie.

EU: meer vrouwen in topfuncties nodig

Eurocommissaris van Justitie en Mensenrechten Viviane Reding heeft dinsdag een lijst met bedrijven waar te weinig vrouwen in de top zitten openbaar gemaakt. Ze roept de bedrijven op meer vrouwen in de raden van bestuur te benoemen en dreigt quota op te leggen als de bedrijven niet vrijwillig meewerken.

Volgens Reding moeten Europese bedrijven de toezegging doen om in 2015 30 procent van alle bestuursfuncties te laten vervullen door vrouwen. In 2020 moet dit aantal stijgen tot 40 procent. Reding heeft de bedrijven twaalf maanden gegeven om zelf actie te ondernemen.

Uit gegevens van de Europese Unie blijkt dat op dit moment slechts 12 procent van de bestuurstop bestaat uit vrouwen. Over de afgelopen zeven jaar gezien is dit een stijging van 0,5 procentpunt. Op dit tempo duurt het volgens de EU vijftig jaar om de doelstelling van 40 procent te halen.

Ministerie in de fout met BSN

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu mag het burgerservicenummer (BSN) van medewerkers niet gebruiken voor het aanmaken van een toegangspas. Dat heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) bepaald. Minister Schultz Van Haegen moet er binnen acht weken voor zorgen dat de fout wordt hersteld.

Het BSN mag door overheidsorganen alleen worden gebruikt als dat noodzakelijk is voor het uitvoeren van een publiekrechtelijke taak. De rijkspas, waarmee ambtenaren toegang krijgen tot onder meer het gebouw van het ministerie, kan ook worden uitgegeven op basis van andere gegevens, oordeelt het CBP.

Door met het BSN de identiteit van een medewerker te controleren voor de rijkspas handelt de minister in strijd met de wet. Als het BSN niet binnen acht weken zodanig is afgeschermd dat de medewerkers die de rijkspas uitgeven dit niet meer kunnen inzien moet het ministerie een dwangsom van 5000 euro per week betalen.

Aragon krijgt plaats op MotoGP-kalender

Motorland in Aragon is de komende zes jaar gastheer van een MotoGP-race. Rechtenhouder van de motorsportklasse, Dorna, tekende hiertoe een overeenkomst met de circuitbazen en de regionale overheid in Aragon. Dit seizoen wordt de race op het Spaanse circuit op 18 september verreden.

Aragon fungeerde vorig seizoen op de kalender als vervanger voor Hongarije dat afhaakte. In totaal kwamen 116.000 mensen af op de trainingen, kwalificatie en de race. En passant werd de wedstrijd ook nog eens uitgeroepen tot het best organiseerde evenement in de MotoGP.

Ajax voorkomt nieuw arbeidsconflict met scout

Een arbeidsconflict met scout Roy Wesseling is afgewend door Ajax. Dat meldt de Telegraaf vandaag. De scout zal binnenkort zijn werkzaamheden hervatten bij Ajax. Wesseling, die werd aangetrokken door trainer Martin Jol werd dit kalenderjaar niet meer ingeschakeld.

Wesseling kreeg vandaag tijdens een verhelderend gesprek te horen dat er snel weer een beroep op hem wordt gedaan. Wesseling heeft een nulurencontract bij de Amsterdamse club. Eerder legde Wesseling een positieve verklaring over Hans van der Zee af in de slepende arbitragezaak tussen Van der Zee en Ajax.

Ajax wilde het contract van deze hoofdscout graag ontbinden, maar werd door de arbitragecommissie op alle fronten in het ongelijk gesteld. Vervolgens werd er geen akkoord bereikt over een afkoopsom. Van der Zee zal derhalve aanstaande morgen weer aan de slag gaan bij Ajax.

FC Twente zonder Ruiz tegen Utrecht

Bryan Ruiz speelt morgenavond niet mee als FC Twente het voor de beker opneemt tegen FC Utrecht. De vleugelaanvaller van de landskampioen heeft een spierblessure in zijn bovenbeen.

Ruiz viel zondag in de uitwedstrijd tegen AZ vroegtijdig uit. Vandaag trainde de Costa Ricaan wel weer mee. "Het gaat de goede kant", zegt trainer Michel Preud'homme op de website van de Tukkers. "Maar het duel van morgen komt voor hem te vroeg."

FC Twente mist verder de al langer geblesseerden Nicky Kuiper en Dwight Tiendalli. Sander Boschker zal het doel verdedigen tegen FC Utrecht. De ervaren doelman, die dit jaar zijn basisplaats verloor aan Nikolay Mihaylov, keepte tot dusver alle bekerwedstrijden van de Enschedeërs.

"Hij heeft vorige week weer een wedstrijd met Jong FC Twente gespeeld en bereidt zich goed voor op de wedstrijd", lichtte Preud'homme de keuze toe. "Sander heeft in alle bekerduels aangetoond dat hij er klaar voor was."

Bank of Scotland nieuwe hoofdsponsor FC Utrecht

FC Utrecht heeft Bank of Scotland gepresenteerd als nieuwe hoofdsponsor. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt. Bank of Scotland is in ieder geval tot het einde van dit seizoen op het shirt van de Domstedelingen te zien. Morgen speelt de ploeg van trainer Ton du Chatinier in de halve finale van de KNVB beker tegen FC Twente met de nieuwe naam op het shirt.

Bank of Scotland onderhandelt nog met FC Utrecht over een langer contract. Bank of Scotland vervangt Phanos als hoofdsponsor van de club. Phanos, dat sinds 2007 hoofdsponsor was, verkeerde in financiële problemen.

Utrecht verhuurt rotondes

De provincie Utrecht gaat rotondes verhuren aan ondernemers die er reclameborden op willen zetten. Daartoe is dinsdag de verordening bescherming landschap en natuur aangepast, zegt een woordvoerder.

Het onderhoud van de 61 rotondes die de provincie beheert kost jaarlijks veel geld, legt de woordvoerder uit. Door de rotondes te verhuren wordt de huurder verantwoordelijk voor het onderhoud, terwijl het de provincie ook nog eens geld oplevert.

In ruil daarvoor mag de huurder maximaal twee bordjes op de rotonde plaatsen. De bordjes mogen niet te groot zijn en mogen het verkeer niet afleiden. Een pijl naar links op de borden zetten zit er dus niet in. "We zijn op het idee gebracht door hoveniersbedrijven die ons vroegen dit te regelen. Maar in Montfoort heeft ook een garagebedrijf vlakbij een rotonde zich inmiddels gemeld."

Rotondes waar al een kunstwerk op staat worden niet verhuurd. "Dan wordt het te druk." Het idee is overigens niet nieuw. In enkele gemeenten in het land worden al rotondes verhuurd.

PS: Coalitie loopt in op oppositie

De gedoogcoalitie krijgt een meerderheid in de Eerste Kamer weer in zicht, al wordt het waarschijnlijk 'too close to call'. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van BNR Nieuwsradio.

Konden bij de vorige peiling begin februari VVD, CDA en PVV nog rekenen op 43,9 procent van de stemmen, inmiddels is dat gegroeid naar 47,5 procent. Dit is te danken aan groei van VVD en PVV. Het CDA zakt nog steeds weg. De steun voor de oppositie is gedaald van 56,1 naar 52,5 procent.

Omgerekend naar Eerste Kamerzetels gaat het er om spannen. De gedoogcoalitie zou nu 37 of 38 zetels halen. Voor een meerderheid in de senaat zijn 38 zetels nodig. TNS Nipo voorspelt dan ook dat de verschillen in de uitslagen van de Statenverkiezingen van woensdag te klein zullen zijn om een meerderheid te kunnen voorspellen.

Coentunnel dicht na kettingbotsing

Op de A10, de ring van Amsterdam, hebben voor de ingang van de Coentunnel meerdere kettingbotsingen plaatsgevonden. De tunnel is in noordelijke richting volledig afgesloten, meldt de ANWB. Naar verwachting duurt het tot na 17.00 uur voor de weg weer wordt vrijgegeven. Het verkeer wordt omgeleid.

Bij drie kettingbotsingen zijn dinsdagmiddag in totaal vijftien auto's op elkaar gebotst. Als gevolg van de botsingen stond er rond 16.00 uur volgens gegevens van de ANWB ongeveer 6 kilometer file. Automobilisten wordt geadviseerd om te rijden via de Zeeburgertunnel aan de oostkant van de ring. De tunnelbuis in zuidelijke richting is nog wel open.

Christina Aguilera en vriend gearresteerd

Christina Aguilera en haar vriend zijn dinsdagochtend in de boeien geslagen. De 30-jarige zangeres is gearresteerd wegens openbare dronkenschap en de 25-jarige Matthew Rutler voor rijden onder invloed.

Het incident vond plaats om 02.45 uur in Hollywood, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Volgens de politie is de borgsom van Rutler vastgesteld op 30.000 dollar. Over een borgsom van Aguilera is nog niets bekend.

Vrienden van de zangeres laten aan TMZ weten dat zij haar al weken proberen te overtuigen deel te nemen aan een afkickprogramma.


Christina Aguilera en vriend gearresteerd (Foto: Novum)

Burgemeester wil daklozen doodschieten

Tsjita, een Russische stad in Siberië, kampt met een overschot aan daklozen. Het Algemeen Dagblad bericht dat het maar liefst om 3000 Russen gaat zonder dak boven hun hoofd. In de stad is maar opvang voor 120 daklozen. De burgemeester gaf in de raadsvergadering vorige week dan ook aan het jammer te vinden dat de overtollige zwervers niet gewoon dood kunnen worden geschoten.

Rusland staat niet bekend om de perfecte hantering van de mensenrechten, maar heeft in de regering wel een functionaris die hiervoor verantwoordelijk is. De uitspraak van de burgemeester ging ook in Rusland te ver, en de functionaris uitte dan ook stevige kritiek.

De burgemeester van Tsjita maakte vervolgens zijn excuses, met de mededeling dat hij alleen een grapje maakte tijdens de gemeenteraadsvergadering. Veel mensen in Rusland geloven de burgemeester met de creatieve oplossing voor het teveel aan daklozen niet en denken dat hij het wel degelijk jammer vindt, zo meldden het ANP en het AFP.

Naast een sadistische grappenmaker als burgemeester lijden de daklozen ook onder de temperaturen in het koude Tsjita. In de wintermaanden is het regelmatig rond de 30 graden Celsius onder het vriespunt.

[GDC] THQ plant anti-Noord-Korea demonstratie

Soms kunnen uitgevers ver gaan om een game te promoten. THQ heeft zo'n actie gepland, waar ze acteurs willen inhuren om te demonstreren tegen de schending van de mensenrechten door Noord-Korea. Hoezo, hoor ik je vragen. Welnu, in THQ's nieuwe game Homefront is dat namelijk aan de orde van de dag.

De uitgever organiseert de demonstratie om Homefront te promoten. In de game valt Noord-Korea Amerika (succesvol) binnen en regeert met ijzeren vuist. De vermeende demonstratie zal lopen van de Golden Gate Bridge, door de straten van San Francisco tot aan het hoofdgebouw van de Game Developer Conference in Yerba Buena Gardens. Ze beloven, anders dan de demonstratie tegen 'de schending van mensenrechten door Noord-Korea', speeches van experts, muzikale performances en het oplaten van 10.000 ballonnen.

Over sfeervolle narratie gesproken:

Van Beukering per direct weg bij Feyenoord

Aanvaller Jhonny van Beukering vertrekt per direct bij Feyenoord. De zwaarlijvige aanvaller verruilt de Rotterdamse club voor Pelita Jaya in de Indonesische Super Liga. Eerder speelde Van Beukering voor onder meer FC Zwolle en Go Ahead Eagles. Beuk tekent een contract voor drie jaar bij de Indonesiërs.

In het shirt van Feyenoord kwam de Velpenaar maar liefst drie keer in actie, zijn laatste wedstrijd was tegen De Graafschap op 22 januari. De Rotterdammers besloten de optie voor een jaar in het contract van Van Beukering niet te lichten en omdat de aanvaller geen zicht op speeltijd had, ging de spits op zoek naar een andere club. 

Fable 3 DLC 'Traitor's Keep' nu beschikbaar

Fable 3's eerste DLC, genaamd Traitor's Keep, staat voor je klaar op Xbox Live. Ontwikkelaar Lionhead belooft ons een nieuw avontuur waar je drie verschillende gebieden kan ontdekken, nieuwe queestes kan ondernemen en kennismaakt met een mysterieuze 'gevangene'.

De DLC kost 560MS Points, ongeveer 5,60 euro. Overigens zal de PC-versie van Fable 3 op 19 mei in Europa verschijnen. FOK!Games heeft de Adventure RPG overigens een acht gegeven.

Fable 3 DLC

Schrijver niet vervolgd voor belediging

Schrijver Joris van Casteren wordt niet vervolgd voor belediging. Dat maakte het OM dinsdag bekend. Drie inwoners van Lelystad hadden aangifte tegen de auteur gedaan omdat ze vonden dat hij zich in zijn boek 'Lelystad' kwetsend over hen had uitgelaten.

Van Casteren schrijft in zijn boek op een humoristische manier over zijn jeugd in Lelystad. De auteur zou daarbij een buurjongen als oorlogszuchtig hebben bestempeld en zijn moeder asociaal hebben genoemd.

Volgens justitie is er geen sprake van 'strafbare feiten die de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zouden hebben overschreden'. Het OM stelt dat Van Casteren in zijn boek zijn interpretatie van de werkelijkheid beschrijft.

Plan voor zwerfhonden Moskou stuit op verzet

Er zijn er zo'n 26.000. De snuggere, bietsende zwerfhonden in Moskou vormen een belangrijk deel van het straatbeeld in de Russische hoofdstad. Ze slapen in metrostations, en pakken zelfs af en toe de trein. Maar sommige honden zijn agressief, zwerven rond in troepen en vallen mensen aan.

De autoriteiten in de stad willen de honden verzamelen en overbrengen naar een geïsoleerd complex ver buiten de stad. Hondenliefhebbers en dierenrechtenactivisten zijn in opstand gekomen tegen het plan. Een aantal prominente acteurs en muzikanten heeft een petitie naar het gemeentebestuur van Moskou gestuurd met het verzoek van het plan af te zien. Op een persconferentie vergeleek acteur Jevgeni Mironov het geplande complex met een 'concentratiekamp'.

Volgens de tegenstanders van het plan zou het afvoeren van de dieren naar een complex in de regio Jaroslavl, 250 kilometer ten noordoosten van de Russische hoofdstad, alleen maar leiden tot ziektes en zou het de dieren tot onmenselijke omstandigheden veroordelen. Bovendien zou het de problemen niet oplossen, aldus de activisten.

Artjom Zverev, een dierenarts werkzaam voor de dierenrechtenorganisatie Bim, zegt dat een dergelijk kamp een broedplaats voor ziektes kan worden. Voordat de honden uit Moskou afgevoerd kunnen worden moeten ze een maand in quarantaine en volgens de dierenarts heeft Moskou de voorzieningen niet om zo'n operatie te faciliteren. Een enkele zieke hond is genoeg om de hele groep in gevaar te brengen. "Als er een ziekte uitbreekt in de groep zouden de honden een langzame en pijnlijke dood sterven", aldus Zverev. Hij gaf het voorbeeld van andere steden waar een soortgelijk beleid is gevoerd. Honden van buiten de stad trokken daar de stad in om het gat in het ecosysteem op te vullen.

Naar aanleiding van een gesprek met twee acteurs heeft locoburgemeester Viktor Birjoekov beloofd nog eens naar de plannen te kijken. Actievoerders reageren met scepsis op deze belofte. "Er zijn eerder soortgelijke beloftes gedaan, dus we zijn sceptisch of ze deze keer echt nagekomen zullen worden", aldus Natalja Joenitsyna, het hoofd van liefdadigheidsorganisatie de Hoopgevers.

Volgens de gemeenteraad van Moskou heeft de stad tussen 2008 en 2009 ruim 32 miljoen euro uitgegeven aan asielen, sterilisaties en andere maatregelen om het probleem met zwerfhonden tegen te gaan. Volgens critici is het grootste deel van het geld echter gewoon verdwenen, en helemaal niet aan de honden gespendeerd.

Het voorstel om de honden te af te voeren is deels bedoeld om hardere maatregelen zoals die in Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië, te vermijden. De autoriteiten daar claimen niet genoeg geld te hebben om asielen te bouwen en zijn daarom over gegaan tot het afschieten van zwerfhonden. Ambtenaren in de stad verwachten dat er dit jaar zo'n tienduizend honden afgemaakt zullen worden.

Dergelijke maatregelen zouden in Moskou op een felle reactie kunnen rekenen van de vele hondenliefhebbers in de stad, die dol zijn op de zwervende viervoeters. Veel honden in Moskou hebben geleerd dat de metrostations niet alleen een schuilplaats zijn om het ijskoude Russische winterweer te ontvluchten, maar dat daar ook grote groepen mensen te vinden zijn die hun vaak iets te eten toe zullen werpen. De meest ondernemende honden van de stad weten inmiddels hoe de roltrappen werken, en pakken geregeld zelf een trein om zich tussen de stations te verplaatsen.

De metro's in Moskou hebben over het algemeen nog wel een dun laagje bekleding op de zitplaatsen en dat is voor de honden in ieder geval comfortabeler dan de koude grond. Zelfs tijdens de spits zijn er weinig reizigers die een liggende hond van een zitplaats af zullen jagen, al is dit wellicht meer door angst ingegeven dan door liefde voor de dieren. Ondanks het feit dat de zwerfhonden zich over het algemeen goed gedragen kunnen ze ook agressief zijn. Ze foerageren in groepen, beschermen hun bezittingen en vallen soms ogenschijnlijk zonder reden voorbijgangers aan.

De honden maken zo'n belangrijk deel uit van het dagelijks leven in de metro dat er in één station zelfs een bronzen beeld van een hond staat. De hond Maltsjik, 'jongen' in het Russisch, was volgens de meeste mensen een van de vriendelijke dieren in de hoofdstad, maar hij werd doodgestoken door een vrouw die boos werd nadat Maltsjik naar haar en haar hond had geblaft.

Er zijn slechts enkele private asielen in Moskou en de toekomst voor de zwerfhonden in de stad ziet er dan ook niet rooskleurig uit. Veel honden worden op straat geboren, en maken geen kans om ooit een thuis te vinden. Volgens dierenrechtenactivisten komen de meeste nieuwe zwerfhonden echter voort uit de activiteiten van hondenfokkers. Volgens Irina Novozjilova, directeur van de dierenrechtengroep VITA, is het fokken van honden een lucratieve handel gebleken in de afgelopen twintig jaar en toezicht op de activiteiten van professionele fokkers is er feitelijk niet.


Plan voor zwerfhonden Moskou stuit op verzet (Foto: Novum)

Lucky TV beledigt boerin en boer

Boerin Annemarie en boer Marcel uit het KRO-programma Boer Zoekt Vrouw wilden maandag niet aanschuiven in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door (DWDD), omdat ze boos zijn over de grappen die over hen werden gemaakt in het DWDD-programmaonderdeel Lucky TV.

Dat zei Matthijs van Nieuwkerk maandag in zijn talkshow. "Annemarie en Marcel vonden de boerengrappen die de laatste weken op maandag werden gemaakt door ons wonderkind Lucky TV beledigend en niet leuk. Dat kan. Het is een kwestie van smaak en dat mag ook", aldus de VARA-presentator.


Boerin Annemarie en boer Marcel uit Boer Zoekt Vrouw not amused over Lucky TV

Cel geŽist tegen Arnhems raadslid om kinderporno

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in een kinderpornozaak drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen de fractievoorzitter van de Arnhemse lokale partij Pro Arnhem. De 59-jarige Martin van M. wordt verdacht van bezit en het verspreiden van kinderporno. "Ik wist dat het om strafbaar materiaal ging", bekende hij tegenover de rechtbank in Arnhem.

Op verschillende computers, USB-sticks en dvd's van de inmiddels geschorste Van M. vond de politie in augustus een aanzienlijke hoeveelheid kinderpornografisch materiaal. Volgens justitie gaat het om ruim 3000 foto's en 241 films met slachtoffers tussen de 2 en 14 jaar oud zijn.

Ook werden 44 foto's met dierenseks aangetroffen. Volgens justitie kocht Van M. nadat zijn computers in beslag werden genomen opnieuw een laptop om kinderpornografisch materiaal te verzamelen.

Volgens het OM ging het op veel foto's om seks met baby's. "Ik houd helemaal niet van seks met baby's. Integendeel, seks met baby's vind ik verwerpelijk. Ik ben geen pedofiel." Hij beweerde niet gericht op zoek te zijn geweest naar pornografisch materiaal met baby's. Het materiaal zou hij via internet opgestuurd hebben gekregen van mensen die ook geïnteresseerd waren in pornografisch materiaal.

De zaak tegen Van M. kwam juli vorig jaar aan het rollen na een tip van een fotowinkel die het strafbaar materiaal aantrof op een laptop van de verdachte. Uit het dossier dat de rechtbank deels voorhield bleek dat Van M. ook met anderen gemaild zou hebben over seksuele fantasieën met zijn eigen dochter. De verdachte wuifde dit weg als 'grootspraak'.

Eigenlijk wilde het OM dat de zaak tegen Van M. dinsdag geschorst zou worden om de verdachte opnieuw psychisch te kunnen laten onderzoeken. De officier van justitie stelt namelijk 'absoluut niet blij te zijn' met de conclusies van de psychiater die Van M. eerder onderzocht. Die stelt onder meer dat de kans op herhaling klein is. Ook zou geen sprake zijn van pedofilie. De rechtbank in Arnhem nam echter nog geen beslissing over het verzoek van justitie.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt over twee weken verwacht. Dan wordt ook bekendgemaakt of Van M. opnieuw onderzocht moet worden.

Eerste acts 3FM Awards bekend

Bløf, Go Back to the Zoo, De Jeugd van Tegenwoordig en Laura Jansen treden dit jaar op tijdens de 3FM Awards. Dj Giel Beelen onthulde dinsdag in zijn ochtendshow deze eerste acts van het muziekevenement op donderdag 14 april.

De muziekzender maakt de komende weken meer namen bekend van optredende artiesten. De 3FM Awards zijn muziekprijzen voor de beste Nederlandse popartiesten. De winnaars worden bepaald door de luisteraars, die kunnen stemmen.

Ook de winnaar van de 3FM Serious Talent Award verzorgt een act. Deze prijs is voor de beste nieuwkomer van het jaar. De winnaar wordt zondag 10 april gekozen door 3FM tijdens een liveshow in de Melkweg in Amsterdam.

Luisteraars van de popzender kunnen vanaf 16 maart stemmen op de genomineerde artiesten. 3FM doet live verslag van de uitreiking in de Westergasfabriek in Amsterdam. De VARA zendt de show rechtstreeks uit op Nederland 3.


Laura Jansen treedt op tijdens 3FM Awards (Foto: Novum)

De Zeeuw: "Kan niet dat ik er jaren last van heb"

Demy de Zeeuw heeft een boekje opengedaan over de zijn hoofd- en tandproblemen als gevolg van de schop van Martin Cáceras tijdens de halve finale op het WK. Naar eigen zeggen heeft de Ajacied alleen "soms wat duizelingen". "En als ik snel opsta nadat ik lang heb gezeten, voelt dat ook niet heel prettig", geeft De Zeeuw aan in een diepte-interview over zijn speciale blessure met NUsport.

De Zeeuw geeft aan dat hij zich sinds de zomer niet altijd volledig fit heeft gevoeld. "Er zijn al verschillende onderzoeken geweest, maar daar is niets uit naar voren gekomen. Ik moet nog verder onderzocht worden. We houden het al vanaf dat het gebeurd is goed in de gaten."

Neuropsycholoog Eric Matser gaf op BNR aan dat De Zeeuw een hersentrauma had opgelopen en dat hij, in ieder geval tijdelijk, moest stoppen met voetballen. De Zeeuw geeft aan dat Matser niet goed was ingelicht. "Die man kwam met symptomen aanzetten... als ik dat allemaal zou hebben dan had ik inderdaad niet eens meer op het veld kunnen staan. Laat staan voetballen."

"Door al die verhalen loop ik nog echt een trauma op. Voetballen levert bij mij geen gevaar op. Dat heeft een hersenscan uitgewezen. Er is niets kapot en er kan niets kapot", gaat de middenvelder stellig verder. Hoe de toekomst van De Zeeuw zijn kwetsuur eruit ziet is echter nog onduidelijk.

"Het kan niet zo zijn dat ik er jaren last van heb. Daar ga ik ook niet vanuit. Ik voel al dat het minder wordt en ga er vanuit dat het bij mij sneller zal gaan omdat ik een topsporter ben", aldus de Nederlands international, die in de tussentijd probeert zo onaangepast mogelijk te spelen. "Misschien dat ik er onbewust mee bezig ben. Een soort natuurlijke zelfbescherming. Daar zal ik dan overheen moeten groeien."

Voorzitter FC Eindhoven afgetreden

Huub Schalkwijk is niet langer voorzitter van FC Eindhoven. Dat heeft de club uit de Jupiler League dinsdag op de officiële website gemeld. Schalkwijk maakte het nieuws middels een brief, die geplaatst werd op het digitale huis van de Eindhovenaren, bekend.

De voorzitter legt zijn functie om gezondheidsredenen neer. "Mijn cardioloog heeft met klem geadviseerd het rustiger aan te doen". laat Schalkwijk weten. "Het werk bij FC Eindhoven was intensief, maar heeft me ook veel voldoening gegeven."

De functie van Schalkwijk wordt voorlopig waargenomen door Michiel Pieters. Schalkwijk zal volgens het bericht van de Jupiler League-club wel verbonden blijven aan FC Eindhoven, dat momenteel in de middenmoot van de Eerste Divisie staat.

[Upd] Toivonen vier duels geschorst

PSV'er Ola Toivonen heeft van de KNVB, naar aanleiding van zijn elleboogstoot tegen Ajacied Jan Vertonghen, een schikkingsvoorstel gekregen van vier wedstrijden schorsing. Dit heeft de KNVB bekendgemaakt.

Toivonen heeft tot vanmiddag 16.30 uur de tijd om in beroep te gaan tegen het schikkingsvoorstel.

Update 15:25 uur

Ola Toivonen heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB geaccepteerd. Hierdoor mist hij de komende vier wedstrijden van PSV.

[WK] Heikkinen pakt goud op 15 km achtervolging

Bij het WK noordse nummers in Oslo heeft de Fin Matti Heikkinen goud veroverd op de 15 kilometer klassieke stijl. Heikkinen hield de Noor Eldar Rönning ruim dertien seconden achter zich. Martin Johnsrud Sundby finishte op ruim een halve minuut als derde.

Petter Northug, eerder winnaar van de 30 kilometer achtervolging, verscheen niet aan de start. Hij wil zijn krachten sparen voor de onderdelen die nog gaan komen.

Gorbatsjov spreekt zich steeds meer uit

Met zijn verjaardag in aantocht maakt Michail Gorbatsjov grapjes over zijn leeftijd, maar hij fronst als hij het erover heeft hoe Rusland terugvalt in het Sovjet-autoritarisme waaraan hij een eind dacht te hebben gemaakt.

In de bijna twintig jaar die zijn verstreken sinds de Sovjet-Unie onder zijn leiding uiteenviel is Gorbatsjov in zijn land op de achtergrond gebleven. Terwijl hij in het Westen een graag geziene gast was, vertoonde hij zich in Rusland nauwelijks in het openbaar. Maar nu de pijnlijke herinneringen aan de angst en het lijden die volgden op het uiteenvallen van de Sovjetunie aan het vervagen zijn treedt Gorbatsjov, die woensdag 80 wordt, meer naar voren en spreekt hij zich meer uit. Kort geleden uitte hij zelfs felle kritiek op Vladimir Poetin.

Erkenning
Hoewel zijn nalatenschap nog altijd omstreden is, begint Gorbatsjov in Rusland in elk geval enige erkenning te krijgen als oudere staatsman. Zo is er momenteel in een museum naast het Kremlin een grote fototentoonstelling te zien over het tijdperk-Gorbatsjov.

Gorbatsjov is nog net zo vitaal en gevat als toen hij aan de macht was. Het waren die vitaliteit en humor die destijds als een verademing werden ervaren in de wereld, die een reeks ziekelijke en zwijgzame Sovjet-leiders voorbij had zien komen.

"Ik kan niet geloven dat ik 80 ben en ik had niet gedacht dat ik het zou halen, maar ik wil hier niet in psychologische details treden", zei hij kort geleden gekscherend op een persconferentie. Zijn opmerkingen over de huidige stand van zaken in de Russische politiek waren duidelijk genoeg. Hij noemde Rusland een namaakdemocratie, waar het parlement en de rechterlijke macht niet onafhankelijk van de regering kunnen opereren. De grootste partij is volgens hem een slechte kopie van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie.

Hervormingen onder zijn bewind
Gorbatsjov, wiens pogingen om het Sovjet-systeem te hervormen tot de ondergang van dat systeem leidden, zegt dat veel van zijn democratische hervormingen zijn teruggedraaid en kan zijn minachting voor de huidige machthebbers niet verbergen.

"Ongelofelijk verwaand", zegt hij als hem wordt gevraagd naar premier Poetin en diens beschermeling president Dmitri Medvedev. Gorbatsjov beschuldigt Poetin, president van 2000 tot 2008, ervan van Rusland weer een eenpartijstaat te hebben gemaakt, door verkiezingen te manipuleren, de pers te censureren en andersdenkenden aan te pakken. Zelf gaf Gorbatsjov naar zijn zeggen een poging om een politieke partij op te richten op toen een medewerker van het Kremlin hem fijntjes meedeelde dat hij het kon vergeten dat de partij ingeschreven zou worden.

Gorbatsjov besefte destijds goed dat de hervormingen die hij wilde doorvoeren zijn eigen gezag zouden aantasten, maar dat deerde hem niet, zegt hij. Het land was nu eenmaal dringend toe aan verandering.

"Ik had van mijn macht kunnen genieten zoals politici voor mij hadden gedaan en politici nu weer doen", zei hij onlangs in een interview met de krant Novaja Gazeta, waarvan hij mede-eigenaar is. "Maar ik voelde dat het volk naar verandering snakte."

Gorbatsjov was 54 toen hij in maart 1985 secretaris-generaal van de Communistische Partij werd. Voor Sovjet-begrippen was dat jong en zijn toegankelijkheid vormde een groot contrast met zijn voorgangers. Reeds een maand na zijn aantreden kondigde hij vergaande politieke en economische hervormingen aan. De bevolking, al tientallen jaren onderworpen aan een onderdrukkend regime, was enthousiast. Hij hief de (binnenlandse) ballingschap van dissident Andrej Sacharov op, begon snel ontwapeningsonderhandelingen met het Westen, die in 1987 tot het INF-akkoord leidden, en beëindigde de oorlog in Afghanistan.

Maar terwijl hij in het Westen snel een icoon werd, maakte zijn populariteit in zijn eigen land door de ongunstige gevolgen van haastig doorgevoerde hervormingen een snoekduik. Zijn poging om het alcoholgebruik aan banden te leggen werkte averechts en hij slaagde er niet in de levensstandaard te verhogen, zoals hij had beloofd. Zijn campagne voor glasnost (openheid) slaagde wel. De pers mocht voortaan kritiek uitoefenen op de machthebbers en over de misdaden onder dictator Jozef Stalin schrijven.

De veranderingen gingen in sneltreinvaart door. In 1989 werden de eerste betrekkelijk vrije parlementsverkiezingen gehouden, die veel tegenstanders van het Kremlin aan een zetel hielpen. Gorbatsjov deed geen pogingen een eind te maken aan de protestbewegingen die op gang waren gekomen in Oost-Europa en die tot de val van communistische regimes hadden geleid. Ook Gorbatsjov zelf begon zijn greep op de macht te verliezen. De oude communistische garde beschuldigde hem van verraad en de progressieve krachten klaagden dat de veranderingen niet snel genoeg gingen.

Etnische conflicten, die tientallen jaren de kop waren ingedrukt, laaiden op en in alle vijftien Sovjet-republieken kwamen afscheidingsbewegingen op. Marktgerichte economische hervormingen leidden tot lege schappen en inflatie en een slecht voorbereide monetaire hervorming droeg verder bij aan de onvrede bij het publiek.

De oplopende spanningen mondden in augustus 1991 uit in een staatsgreep van communistische hardliners. De coup liep uit op een mislukking, maar de instorting van de Sovjet-Unie was in gang gezet. Nadat de leiders van een aantal republieken de Sovjet-Unie dood hadden verklaard trad Gorbatsjov op eerste kerstdag 1991 af als Sovjet-president.

Geweldloos
Velen hebben Gorbatsjov geprezen, omdat hij niet naar geweld heeft gegrepen om aan de macht te blijven.

"Hij stond voor een dilemma: hij kon de Sovjet-Unie alleen behouden door veel bloed te vergieten en dat deed hij niet", schreef Lilija Sjevtsova van de Moskouse afdeling van Carnegie Endowment, een denktank voor internationale politiek, in een commentaar. "Zelfs al voor de instorting van de Sovjet-Unie maakte Gorbatsjov de Sovjet-leider in zichzelf een kopje kleiner."

Gorbatsjov heeft er geen spijt van de hervormingen in gang te hebben gezet die hem uiteindelijk zijn baan kostten. "Ik kan het lot alleen maar dankbaar zijn, omdat het mij de kansen heeft gegeven die ik heb gehad", zei hij in een tv-interview. Wel spijt heeft hij van de fouten die hij heeft gemaakt. Hij geeft toe dat hij zijn vijanden onderschatte toen hij enkele dagen voor de geplande ondertekening van een akkoord dat de Sovjet-Unie had kunnen redden met vakantie ging. Aangemoedigd door zijn afwezigheid pleegden de communistische hardliners een staatsgreep.

"Ik had niet weg moeten gaan, het was precies wat ze wilden", zei Gorbatsjov vorige week. "Verraad", luidde zijn resolute antwoord op de vraag wat hij onvergeeflijk vindt.

Nog jaren na zijn aftreden werd Gorbatsjov in Rusland veracht. Velen hielden hem verantwoordelijk voor de instorting van de Sovjet-Unie en de economische neergang die het grootste deel van het volk zijn halve spaargeld kostte. Het overlijden van zijn vrouw Raisa in 1999 aan leukemie zorgde ervoor dat het publiek milder over Gorbatsjov ging denken.

Hij praat met veel tederheid over Raisa en zegt dankbaar te zijn dat hij 46 jaar gelukkig met haar getrouwd is geweest. "Ik wil graag geloven dat we elkaar in het hiernamaals weer zullen tegenkomen", zei hij in het zondag uitgezonden tv-interview.

Gorbatsjov viert zijn verjaardag woensdag met zijn familie en vrienden in Moskou. Op 30 maart woont hij een galaconcert bij dat ter ere van hem in de Royal Albert Hall in Londen wordt gehouden om geld in te zamelen voor de behandeling van leukemiepatiënten.

Overleg McQuaid en ploegleiders over oortjesverbod

UCI-baas Pat McQuaid gaat donderdag met een aantal ploegleiders in gesprek over het oortjesverbod. Dat meldt Geert Coeman, financieel manager van Omega Pharma-Lotto, aan Het Nieuwsblad. Afgelopen zaterdag bij de Omloop het Nieuwsblad was het verbod op het communicatiemiddel voor het eerst van kracht.

Er werd door de wielerploegen al gedreigd met acties tijdens de Omloop, maar onder druk van de Belgische ploegen kwam het daar niet van. Wel namen de ploegen contact op met Philippe Chevalier, voorzitter van de wegcommissie, om een gesprek met McQuaid te eisen. Daar wordt nu mee ingestemd.

Bjarne Riis (Saxo Bank), Patrick Lefevere (Quick Step) en Harold Knebel (Rabobank) zullen in ieder geval aanwezig zijn bij het overleg met McQuaid.


Overleg McQuaid en ploegleiders over oortjesverbod (Foto: Novum)

Tientallen wapens gevonden bij fouilleeractie

Bij een preventieve fouilleeractie in Amsterdam-West heeft de politie zaterdag 32 wapens in beslag genomen. Er werden steekwapens, pepperspray, een ploertendoder en een kruisboog ingenomen. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Bij de acties op het Kwakersplein en het Mercatorplein werden ook vier mensen aangehouden. Twee voor verboden wapenbezit, een ander omdat hij vijftig wikkels drugs op zak had en een man omdat hij werd gezocht voor enkele inbraken.

Koperdieven slaan weer toe op spoor

De ontvreemding van 300 meter koperdraad heeft dinsdagochtend het treinverkeer tussen Nijmegen en Den Bosch ernstig gehinderd. Er reden slechts mondjesmaat treinen, meldt ProRail. Rond 12.30 uur is het treinverkeer weer volledig hervat.

De metaaldiefstal vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. Daarop zijn medewerkers van ProRail ter plaatse poolshoogte gaan nemen. Het treinverkeer werd in eerste instantie helemaal stilgelegd, later reden er weer enkele treinen, maar minder dan gebruikelijk.

Koperdraad langs het spoor wordt onder meer gebruikt voor de aansturing van seinen en wissels. Door de hoge koperprijs is het een geliefde buit voor dieven.

De botsing in januari tussen een internationale passagierstrein en een goederentrein bij Zevenaar was waarschijnlijk te wijten aan koperdiefstal. ProRail en NS kondigden in januari maatregelen aan, zoals extra bewaking van het spoor. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) sprak in de Tweede Kamer naar aanleiding van de botsing over een 'aanvaardbaar risico'.

Nieuwe album Anouk heet To Get Her Together

Het nieuwe album van Anouk gaat To Get Her Together heten en komt in mei uit. Dat verklapte de zangeres op YouTube in het onderschrift bij een voorproefje van de cd. Anouk plaatste het nummer Killer Bee online. Dat is overigens niet de eerste single van het album.

De video bij het lied bestaat uit beelden van de 35-jarige zangeres in de studio tijdens de opnames van de cd. "Het is echt een voorproefje van het album, dus het is niet de single of een clip", vertelt Anouk in de ochtendshow van Giel Beelen. De zangeres bracht twee weken in de studio door.

Anouk is met dezelfde producent aan de slag gegaan als bij haar vorige album. "Het is wel anders qua sound, want we hebben het anders aangepakt", vertelt de Haagse. "Maar die songs zijn hartstikke goed. Het zijn sterke songs, dus dan kun je alle kanten op."

Anouk zette in november een punt achter haar relatie met rapper Unorthadox, de vader van haar jongste zoon. "Als ik het positief bekijk allemaal, zal er heus wel iets goeds uit voortgekomen zijn, hoop ik dan. Maar het is niet per se nodig om alleen maar ellende te hebben om een goede plaat te schrijven."

"De meeste stukken zijn wel heel autobiografisch", verklapt Anouk. Op welke situaties de liedjes precies van toepassing zijn, houdt de zangeres liever voor zichzelf. "Het ligt allemaal gevoelig. Het is een vervelende tijd geweest. Ik wil niet al die teksten helemaal ontleden. Dat er rotzooi aan de hand is geweest is duidelijk."


Anouk - Killer Bee

'Snel besluit over inhalen GP Bahrein'

Een snel besluit is nodig over het al dan niet inhalen van de Grand Prix van Bahrein in de Formule 1. Dat meent formule 1-baas Bernie Ecclestone. Hij wil nog voor de start van het nieuwe seizoen in Melbourne op 27 maart duidelijkheid, zegt de Brit dinsdag op de officiële website van de koningsklasse.

De openingsrace van het nieuwe seizoen stond voor 13 maart gepland, maar werd vorige week afgeblazen wegens de politieke onrust in het golfstaatje. Ecclestone heeft al met voorzitter Jean Todt van de internationale automobielfederatie FIA gesproken over een mogelijke nieuwe datum in 2011: "De FIA komt begin maart bijeen om de situatie te bespreken."

PSV maakt statement over wangedrag spelers

PSV heeft namens de directie een reactie geplaatst op de discussie die is ontstaan over het aanpakken van het wangedrag van PSV-spelers door de club zelf. De discussie ontstond na het opzichtig vallen en een elleboogstoot van Ola Toivonen in de voorgaande wedstrijden.

"PSV is, en was altijd, fel gekant tegen alle vormen van geweld op en rond het voetbalveld. Misdragingen van PSV'ers worden zeer serieus genomen en niet getolereerd", laat de directie van de Eindhovense club weten op de officiële website van de club.

"Als de indruk is gewekt dat spelersgedrag pas serieus genomen wordt als dit publiekelijk uitgesproken wordt, nemen wij dit misverstand graag weg", gaat de directie verder. 'PSV staat voor de normen en waarden die de club al jaren uitdraagt, maar heeft gekozen niet in het openbaar op een toevallig moment een willekeurige speler ten voorbeeld te stellen.'

"Ook hier willen we graag nogmaals herhalen dat elke speler van PSV geacht wordt zich, op en buiten het veld, te realiseren dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Misdragingen, van welke aard dan ook, van wie dan ook, keuren wij ten strengste af", aldus PSV, dat aangeeft dat de terughoudendheid naar buiten niet betekent dat intern misdragingen worden getolereerd.

Toch afscheid voor Zwaanswijk bij NAC

De supporters van NAC Breda gaan voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Excelsior afscheid nemen van oud-speler Zwaanswijk. Dat meldt Omroep Brabant vandaag. De verdediger is sinds de zomer van 2010 niet meer actief bij de club uit Breda.

Zwaanswijk moest aan het einde van vorig seizoen weg bij de Bredase club, maar kreeg sindsdien nog geen officieel afscheid. De verdediger is echter nog zeer populair bij de supporters van NAC en zij willen hem alsnog een officieel afscheid geven.

Zwaanswijk speelde vijf seizoenen voor NAC Breda. daarvoor was hij actief bij FC Utrecht. Momenteel komt hij in Australië uit voor Central Coast Mariniers, waarmee hij dit seizoen nog altijd kans maakt op het Australisch kampioenschap.

Panasonic stopt ontwikkeling eigen spelcomputer

De ontwikkeling van de Jungle-spelcomputer van Panasonic wordt stopgezet. Dat heeft de elektronicagigant bekendgemaakt tegenover persbureau Reuters. Het draagbare apparaat zou speciaal voor online games gemaakt worden. Panasonic stopt met de Jungle vanwege veranderingen in de markt en een nieuwe focus van het bedrijf.

De Jungle-spelcomputer werd in oktober aangekondigd. Toen deed de aankondiging al fronzen. Met de Nintendo DS, Sony's PSP en opkomst van tablets en smartphones leek de markt voor draagbare game-apparaten verzadigd.

De Jungle zou de tweede poging van het bedrijf zijn om een segment van de gamemarkt te veroveren. In 1993 bracht Panasonic, samen met Sanyo en Goldstar, de 3DO Interactive Multiplayer-spelcomputer op de markt. Twee jaar later werd de productie wegens tegenvallende verkopen stilgelegd.


Guardiola mist mogelijk uitduel met Valencia

Barcelona moet het morgen in de uitwedstrijd tegen Valencia waarschijnlijk stellen zonder Pep Guardiola. De trainer van de Spaanse kampioen heeft pijn in zijn onderrug en kan daardoor mogelijk niet afreizen naar de havenstad.

Guardiola liet vandaag de training schieten om zich te laten behandelen. De 40-jarige oefenmeester zal bij afwezigheid in Valencia worden vervangen door assistent-trainer Tito Vilanova.

Koploper Barcelona mist in het treffen met de nummer drie van de ranglijst ook Xaxi Hernandez. De aanvoerder van Barcelona werkt aan zijn herstel en hoopt volgende week tegen Arsenal weer te kunnen spelen. Verdediger Carles Puyol en doelman Victor Valdes trainden opnieuw apart. Het tweetal richt zich eveneens op de Champions Leaguewedstrijd met Arsenal.


Guardiola mist mogelijk uitduel met Valencia (Foto: Novum)

Glock kampt met acute blindedarmontsteking

Het lijkt er op dat Marussia Virgin-coureur Timo Glock de laatste wintertest in Barcelona aan zich voorbij moet laten gaan. De Duitse Formule 1-coureur kampte namelijk met een acute blindedarmontsteking en heeft gisteren in Zwitserland hiervoor een operatie ondergaan.

De operatie is succesvol verlopen en Glock zal aan de start van de Grand Prix van Australië kunnen verschijnen, maar of hij op tijd fit is voor de wintertest in Barcelona is nog maar de vraag. De test staat van 9 tot en met 12 maart op het programma.

"Timo is geopereerd omdat hij werd getroffen door een acute blindedarmontsteking. De ingreep was een routineklus en Timo is nu herstellende in een ziekenhuis in Zwitserland. Naar verwachting moet hij daar nog 24 uur blijven. Om volledig en snel te herstellen, is het voor Timo waarschijnlijk beter niet te testen in Barcelona," zei teambaas van Marussia Virgin Racing John Booth.

Mocht Glock niet kunnen testen in Spanje dan lijkt tweede rijder Jerôme d'Ambrosio alle vier dagen voor zijn rekening te gaan nemen.

Man steelt ambulance en rijdt naar Duitsland

Een 43-jarige man uit Susteren heeft dinsdagochtend een ambulance gestolen bij het Orbis ziekenhuis in Sittard. Hij reed ermee naar Duitsland, waar hij door Duitse agenten kon worden aangehouden.

De verwarde man reed met de ambulance van Sittard over de A76 richting Duitsland. Daar aangekomen nam hij de afslag richting het centrum van Aken om het voertuig vervolgens te parkeren bij het Tivoli-stadion in de Duitse stad.

Hij wilde er te voet vandoor, maar werd opgepakt door de Duitse politie. Het is niet duidelijk wat de man met de ambulance van plan was.


Man steelt ambulance en rijdt naar Duitsland (Foto: Novum)

Red Bull legt Infiniti als sponsor vast

Red Bull Racing heeft met Infiniti een grote sponsor voor de Formule 1 binnengehaald. Het logo van het premiummerk van Nissan zal de komende twee jaar groot op de bolides van de Oostenrijkse renstal te zien zijn.

De BBC meldde gisteren dat bij Red Bull de motoren van Renault omgedoopt zouden worden tot Infiniti, maar vooralsnog is hier geen sprake van en zijn de logo's van beide bedrijven op de bolide aanwezig. Infiniti zal mogelijk wel technisch partner worden van Red Bull. Hiertoe wordt in eerste instantie een technische samenwerking met Renault opgestart.

Infiniti is in 1989 door Nissan opgericht om in de Verenigde Staten de concurrentie aan te gaan met de premiummerken van Toyota (Lexus) en Honde (Acura). Nu is het volgens het Japanse bedrijf tijd om ook in de rest van de wereld meer naamsbekendheid te krijgen. "We willen zowel ons netwerk als ons gamma uitbreiden. De Formule 1 biedt een ongeëvenaard platform om beide ambities wereldkundig te maken," zei vice-president van Infiniti Andy Palmer.

Drogba droomt niet meer van Milan, Real of United

Didier Drogba heeft de geruchten van een aanstaand vertrek van Stamford Bridge tegengesproken in de Franse media. Sinds de komst van Fernando Torres naar Chelsea begon Didier Drogba enkele malen op de bank.

Dit is echter vooralsnog geen reden voor hem om te verkassen bij de Blues. Drogba heeft alles wat hij wil bij Chelsea en heeft de geruchten van de afgelopen dagen naar het rijk der fabelen verwezen. De Ivoriaanse spits zou hebben geëist om dinsdagavond in de basis tegen Manchester United te staan, anders zou hij deze zomer vertrekken bij Chelsea. Dit meldden verschillende Britse media dinsdag. De aanvaller spreekt deze geruchten echter tegen.

Olympique Marseille, die Drogba in 2004 verkochten voor zo'n 28 miljoen, zouden de 32-jarige aanvaller graag terug willen halen. Ook wordt er gesproken over een ruil met Real Madrid-speler Kaka. Drogba spreekt zelf echter dat er geen sprake is van een vertrek. "Ik heb alles waar ik van zou kunnen dromen hier bij Chelsea", geeft de aanvaller aan tegenover het Franse Orange Sport. "Ik speel bij een grote club met geweldige teamgenoten en met een perfecte leefomgeving voor mijn familie."

"Een aantal jaar geleden zou ik gezegd kunnen hebben: 'Ik doom ervan om bij AC Milan, Real of Manchester United te spelen'. Tegenwoordig heb ik dat verlangen niet meer. Ik speel bij een van de beste clubs ter wereld. Die verlangens zijn al een tijd verdwenen."

Ecclestone wil 'regen maken' tijdens races

Bernie Ecclestone is op zoek naar manieren om de races in de Formule 1 aantrekkelijker te maken. Één van die manieren zou volgens Ecclestone het natmaken van de circuits zijn.

"De spannendste races zijn altijd natte races geweest, dus laten we overwegen regen te maken", aldus Ecclestone. "Er bestaan racetracks die je artificieel nat kan maken en het zou gemakkelijk zijn dit op veel circuits te intalleren. Waarom laten we het niet 'regenen' in het midden van een race? Bijvoorbeeld twintig minuten lang of de laatste tien ronden?".

"Misschien met een twee minuten waarschuwing vantevoren. Spanning is dan gegarandeerd en de condities zijn voor iedereen hetzelfde," zo besloot de Brit.

Ubi komt met AC: Brotherhood Da Vinci Edition

Ubisoft heeft onlangs aangekondigd dat er een speciale editie van Assassins Creed: Brotherhood uit gaat komen voor Xbox 360 en PS3, later deze maand. Ze noemen hem Assassins Creed: Brotherhood: The Da Vinci Edition (what's in a name). Wat krijg je ervoor? De Da Vinci DLC is gebundeld met Brotherhood.

Dat weerhoudt Ubisoft er overigens niet van om een adviesprijs van 57,- Euro te hanteren (£49.99). The Da Vinci Disappearance zal later deze maand als DLC beschikbaar komen via Xbox Live en PSN, wat multiplayer en singleplayer content biedt. De DLC zal ongeveer 8 Euro gaan kosten.

[Video] Interview BBC met Gadhafi

Volgens de VN-ambassadeur Susan Rice is duidelijk dat Moammar Gadhafi het contact met de realiteit heeft verloren en lijdt aan waanvoorstellingen. Mede om deze reden noemt ze hem volledig ongeschikt om te regeren. Zij baseert dit op de vele bizarre speeches van hem, en op een interview met de Libische leider door de BBC.

Tijdens het interview zegt hij niet veel nieuws. Hij ontkent alle protesten tegen hem, zegt dat iedereen in Libië van hem houdt en bereid is voor hem te sterven. De interviewer, Jeremy Bowen, vraagt onder andere aan Gadhafi waarom mensen dan tegen hem demonstreren. De Libische leider vraagt hierop: "Waar dan?! Heb je die gezien, die zijn er helemaal niet!" De interviewer vertelt dat hij diezelfde dag nog protesten heeft gezien in Tripoli en Az Zawiya. Gadhafi: "Oh, dat zijn demonstranten die voor mij zijn." Bowen confronteert Gadhafi met de realiteit, maar dat leidt enkel tot woede en meer ontkenningen bij de Libische leider.

Zie hieronder een fragment van het interview van de BBC. Voor het volledige interview klik hier.

Nieuw laagterecord voor Secret Story

De NET 5-realityshow Secret Story heeft wederom nieuwe laagterecords bereikt. Volgens dinsdag gepubliceerde data van Stichting KijkOnderzoek haalde het programma maandag slechts 180.000 kijkers. Zondag boekte de speciale aflevering 'Secret Story so far' ook al een nieuw dieptepunt van 114.000 kijkers.

De cijfers zijn wel wat anders dan men gehoopt had. NET 5-baas Alphons Martens zei eerder op 500.000 kijkers te rekenen voor de reguliere uitzendingen. Wilma Nanninga, hoofdredactrice van de Privé-pagina van De Telegraaf, had op nog veel meer gerekend: "Die Big Brother-show gaat drie miljoen kijkers trekken. Nederland wil dit weer."

Anderhalve week geleden zei Martens zich nog niet druk te maken. "Het wordt een succes, het moet groeien", aldus de NET 5-baas in een interview met De Pers. Oud-SBS-directeur Fons van Westerloo zei zaterdag echter dat de toekomst van Secret Story 'hopeloos' was.


'Die Big Brother-show gaat drie miljoen kijkers trekken. Nederland wil dit weer.'

Schaars: "Uiterlijk in 2012 ben ik hier weg"

Stijn Schaars liet onlangs nog een transfer naar Panathinaikos afketsen. De aanvoerder van AZ zit in Alkmaar niet op de schopstoel.

De Oranje-international wil niet te lang blijven plakken bij AZ. "Mijn contract loopt nog een seizoen door, dan houdt het op", zegt Schaars in het weekblad NUsport. "Ik teken in ieder geval niet bij. Ik heb mooie jaren achter de rug bij AZ, heb veel aan de club te danken. Maar nu wil ik verder kijken. Ik hoop op een club uit Spanje, Italië, Duitsland of Engeland. AZ mag best wat aan me verdienen, maar uiterlijk in 2012 ben ik hier weg."

Schaars maakte een kampioenschap mee bij AZ. Door een zwakke start van dit seizoen is een nieuw kampioenschap dit seizoen uitgesloten. "Dat had alles te maken met de naweeën van het WK. Het duurde even voordat de zaak hier op poten stond. Nu is de finesse terug in het elftal. Maar het is wel zo dat we goed moeten spelen om te kunnen winnen. AZ zal een slechte wedstrijd nooit winnen. Dat is het verschil met de top drie."

AZ staat momenteel op de vijfde plaats in de Eredivisie met elf punten achterstand op koploper PSV. De vierde plaats lijkt het hoogst haalbare voor de ploeg van Gertjan Verbeek. Afgelopen weekend werd voor de tweede keer dit seizoen landskampioen FC Twente verslagen.

Rusland tegen no-flyzone LibiŽ

Rusland sluit een no-flyzone boven Libië uit en vindt dat de internationale gemeenschap zich moet concentreren op het instellen van sancties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag gezegd.

Lavrov zei tegen journalisten dat 'we overbodige maatregelen moeten vermijden'. De minister vindt dat de wereld zich 'moet concentreren op volledige implementatie van de sancties' die zaterdag door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn afgekondigd.

Tijdens bijeenkomsten van de NAVO, de VN en de Europese Unie is het idee voor een no-flyzone meerdere keren geopperd. Met het instellen van een no-flyzone zou voorkomen kunnen worden dat Gadhafi zijn eigen volk vanuit de lucht bombardeert. Rusland heeft vetorecht in de Veiligheidsraad en voor het instellen van een no-flyzone is de goedkeuring van alle leden nodig.

Secret Story-kijkers boos op NET 5

Na bijna twintig dagen in het Secret Story-huis is het eerste geheim geraden. Bewoner Phillip wist te raden dat Alex een ridder is, iets dat op het FOK!forum al langer bekend was.

NET 5 gooide voordat bekend werd gemaakt dat het goed geraden was alle streams op zwart. NET 5 wil de fans hiermee dwingen het programma op tv te kijken. De regie liet alleen de audio aanstaan van de 360-gradencamera waardoor het voor de kijkers toch te volgen was.

De mensen die de streams volgen zijn inmiddels boos op NET 5 en spreken netmanager Alphons Martens er persoonlijk op aan dat ze de streams op zwart gooien, ook de streams waarvoor sommige kijkers betalen. Eerder had Martens beloofd dat streams alleen op slot zouden gaan als er gevochten zou worden. Martens verdedigt zich op Twitter door te stellen dat hij openstaat voor suggesties en kritiek maar dat hij ook een programma moet maken. Secret Story heeft vooral kijkers nodig. Er keken maandag slechts 180.000 mensen naar de dure reallifesoap.

Update Black Ops Xbox 360 nu uit

Update nummer zeven voor de FPS Call of Duty: Black Ops voor Xbox 360 is nu uitgegeven. Ze optimaliseren onder meer de Chopper Gunner killstreak, wat Zombie probleempjes en hebben de sniper rifles getuned. PlayStation 3-eigenaars, niet getreurd, op 3 maart komt jullie patch samen met de First Strike DLC.

De patch:

 • Matchmaking improvements to return higher quality results faster. This change includes settings that are tunable in the live environment, so tweaking may continue beyond initial release of this update.
 • The in-game store now hides DLC map packs that do not match the language of the player's disc to decrease the possibility of users downloading the incorrect language version.
 • Calling in a Chopper Gunner immediately after getting shot down in a Gunship will no longer end the Chopper Gunner run prematurely. Required timing-specific button presses.
 • Split screen players are now able to change camera perspectives and cycle through players as a spectator.
 • Addressed an issue where the most recent match played in Zombies could overwrite the best match played on the leaderboard.
 • Improved Zombies lobbies to prevent players from erroneously receiving the error "Unable to join game session" under certain circumstances.
 • Addressed a number of community-discovered Zombies gameplay exploits.
 • Additional security feature updates.
 • Additional sniper rifle tuning.

Blom fluit Ajax-AZ, Bossen niet aangesteld

De topper tussen Ajax en AZ van aankomend weekend zal geleid worden door scheidsrechter Kevin Blom. Dat werd dinsdagmiddag bekend toen de KNVB de aanstellingen voor de Eredivisie naar buiten bracht.

Kevin Blom heeft voor aankomend weekend de topper tussen AZ en Ajax toegewezen gekregen van de Nederlandse voetbalbond. Ruud Bossen daarentegen is niet aangesteld door de bond voor aankomend weekend,  niet in de Eredivisie en niet in de Jupiler League.

Ruud Bossen was afgelopen weekeinde de leidsman bij de wedstrijd AZ-FC Twente die in 2-1 eindigde. De wedstrijd werd gekenmerkt door harde acties, niet gegeven strafschoppen en FC Twente verdediger Douglas die door het lint ging nadat hij rood had ontvangen.

De enge fantasie van Iraanse jodenhaters

Iran zoekt altijd wel een reden om een relletje te schoppen en ditmaal is het Olympische logo van Londen aan de beurt. Het logo zelf is heel onschuldig. Het bestaat uit enkele gezellige roze vlakjes met de tekst “London” daarin. De vlekken stellen het jaartal 2012 voor, maar een Iraanse afgevaardigde van hun Nationaal Olympische Comité, ziet er een pro-Israëlische tekst in: “ZION”.

Website BREIN offline na DDoS-aanval

De website van auteursrechtenwaakhond Stichting BREIN is na een DDoS-aanval offline. Volgens Tim Kuik van BREIN heeft dit te maken met het sluiten van FTD.

De usenetcommunity moest na een rechtszaak die was aangespannen door BREIN gisteren zijn deuren sluiten. Tim Kuik heeft tegenover NU.nl verklaard dat de aanval mogelijk vanuit de FTD-community komt. ICT-jurist Arnoud Engelfriet, die FTD heeft geholpen tijdens de rechtszaak, is hier boos over.

"Ik vind het beneden alle peil hoe Brein FTD hier een trap nageeft door valselijk de indruk te wekken dat FTD erachter zit. Ik kan de heer Kuik moeilijk nog serieus nemen", aldus Engelfriet. Tim Kuik is op zijn uitspraken teruggekomen en zegt dat het voor de hand liggend was dat de aanval vanuit FTD kwam. "FTD ging om 12 uur offline, en toen begon de aanval", zo verklaart Kuik. Hij vermoedt echter dat de aanval van FTD uit kwam. "Ik vermoed dat het om aanhangers gaat."

Final Fantasy IV: The Complete Collection krijgt Europese releasedatum

De SNES-versie van Final Fantasy IV weer wordt weer uit de kast gehaald om gepoort te worden, deze keer is de PSP aan de beurt. De game krijgt met deze 'Complete Collection' hoge resolutie sprites, nieuwe CGI-filmpjes en de soundtrack is opnieuw ingericht. Het komt op 22 april uit in Europa.

De game wordt gebundeld met The After Years, een episodische sequel die voor het eerst uitkwam op Japanse mobieltjes in 2008. Er is ook een volledig nieuw segment gemaakt om het gat tussen de twee delen te vullen. Je kunt overigens vanuit het menu gelijk starten met The After Years, mocht het origineel niet willen herspelen. Final Fantasy IV werd al eerder gepoort naar de DS in 2008, de versie bevatte ten opzichte van het origineel nieuwe spelelementen en een nieuwe vertaling. Of de PSP-versie die features overneemt is onduidelijk.

Final Fantasy IV: The Complete Collection krijgt om nog vollediger te zijn een collector's edition. Deze bevat een mooier doosje, een paar art cards, een schoonmaakdoekje voor je PSP en een bon voor nog onbekende DLC voor Dissidia 012 Final Fantasy, die op 22 maart in de winkels ligt. Helaas delft deze versie het onderspit aan de Japanse ultieme versie, die naast dit alles ook nog een guide en een soundtrack-CD bevat.

Final Fantasy IV

Final Fantasy IV 2

Open brief Niermann aan McQuaid over oortjes

Grischa Niermann heeft in een open brief aan Pat McQuaid zijn vraagtekens gezet bij het verbod op oortjes. McQuaid is de voorzitter van de internationale wielerunie UCI.

"Ik wil vragen wat u met het verbod op communicatiemiddelen tussen renners en ploegleiders wilt bereiken. Denkt u werkelijk dat deze regelwijziging de sport bevrijdt van een imagoprobleem?," aldus de Duitse wielrenner op de site Radsportnews.

Met koersen zonder oortjes hoopt de UCI dat wedstrijden minder voorspelbaar gaan worden. Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad dreigden de renners die koers met oortjes te gaan rijden. De UCI hield echter voet bij stuk. Het steekt de renners vooral dat ze niet vaker worden betrokken bij de besluiten van de wielerunie.

Tbs voor moord op Zweedse student

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag een 21-jarige man uit Gouda veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de moord op een Zweedse student in 2009. De verdachte is volgens de rechter wel schuldig aan moord, maar zwaar schizofreen en ontoerekeningsvatbaar. Daarom krijgt hij geen straf maar een tbs-behandeling.

De Gouwenaar vermoordde de 26-jarige Jan Mikael Jonzen tijdens een gezamenlijke klimvakantie in Frankrijk. Hij wurgde de man en verborg het lijk in een greppel.

Aanvankelijk beweerde de verdachte dat de twee het slachtoffer van een roofmoord waren geworden. In oktober bekende hij echter dat hij de moord had gepleegd. Stemmen zouden hem daartoe opdracht hebben gegeven.

De verdachte is uitvoerig onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Volgens de specialisten van het centrum is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Ze adviseerden tbs. Het OM nam het advies over en eiste dinsdagochtend tbs en dwangverpleging.

Normaliter volgt de uitspraak twee weken na de eis, maar de rechtbank besloot daarvan af te wijken. Na een korte onderbreking werd de verdachte direct veroordeeld.

Meer gesjoemel met uitwonendenbeurs studenten

Het misbruik van de uitwonendenbeurs door studenten is groter dan gedacht. Studenten in het hoger onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs frauderen samen voor tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ging aanvankelijk uit van een schade van 27 miljoen euro per jaar.

Om een uitwonendenbeurs te ontvangen, geven sjoemelende studenten aan dat ze op kamers wonen, terwijl ze in werkelijkheid nog bij hun ouders wonen. Op die manier krijgen ze jaarlijks gemiddeld 2000 euro meer dan met een thuiswonendenbeurs. Uit een recente proef onder een zogeheten risicogroep bleek dat 28 procent van de studenten de regeling misbruikt.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) laat weten het misbruik 'zeer ongewenst' te vinden. "Een strenge aanpak is daarom noodzakelijk om het misbruik terug te dringen." Zo moeten frauderende studenten het teveel ontvangen bedrag terugbetalen plus een boete van 50 procent. Als zij daarna nog eens in de fout gaan, kunnen ze het recht op studiefinanciering verliezen.

"Ik ben hier echt van geschrokken", laat Zijlstra weten. "Het misbruik is nog groter dan verwacht. Reden te meer om in te grijpen. Dat is ook in het belang van studenten, want zij zijn hiervan de dupe. Elke euro die bij sjoemelaars en fraudeurs terechtkomt, kan immers niet worden gebruikt voor onderwijs."

Rutten mist felheid bij Bakkal

Eerder dit seizoen vervulde Otman Bakkal een hoofdrol bij het duel tussen Ajax en PSV. Toen werd de middenvelder van de Eindhovenaren door Luis Suárez in zijn nek gebeten. Afgelopen zondag zat de voetballer niet eens bij de selectie en keek vanaf de tribune toe.

"Ik mis bij Otman momenteel dat felle dat ik van hem gewend ben," lichtte trainer Fred Rutten zijn keuze inzake Bakkal toe. "Daarom zat hij tegen Ajax op de tribune. Het was een keuze, die in zijn nadeel is uitgevallen. Ik verwacht zeker dat we hem in de slotfase van de competitie nog nodig hebben en daarom gaan we ook met hem aan de slag."

Er bestaat een mogelijkheid dat Bakkal zijn rentree bij de selectie van PSV snel weer zal maken. Ploeggenoot Ola Toivonen hangt namelijk een schorsing boven het hoofd, nadat hij Jan Vertonghen afgelopen weekend een elleboogstoot gaf. De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft dit incident nog in onderzoek.

WK voetbal vrouwen 2015 naar Canada

Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2015 gespeeld in Canada. Zimbabwe, de enige tegenkandidaat voor het WK, heeft zich teruggetrokken. Het bid van Canada moet nog wel worden goedgekeurd door de FIFA. Het uitvoerend comité van de voetbalbond komt morgen en donderdag bijeen.

De Canadese minister van sport had gisteren al een ontmoeting met FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Gary Lunn zegt op de website van de FIFA dat hij 'vol vertrouwen' is dat het WK naar Canada gaat. Zimbabwe haakte af omdat de infrastructuur naar eigen zeggen niet voldoet.

Oud-NEC'er Olsson misdraagt zich na wedstrijd

Oud-NEC'er Jonas Olsson heeft zich maandag na afloop van het Premier Leagueduel tussen Stoke City en zijn club West Bromwich Albion (1-1) misdragen. De Zweed sloeg in de spelerstunnel een fotolijst kapot. Volgens zijn trainer Roy Hodgson was Olsson 'emotioneel' nadat Stoke-aanvaller Ricardo Fuller weigerde zijn hand te schudden.

"Ik weet vrij zeker dat een team dat zoveel inzet toont als Stoke ons waarschijnlijk wel vergeeft voor een kapot fotolijstje", deed Hodgson tegenover de BBC luchtig over het incident. "We zullen graag de schade vergoeden, maar ik hoop dat dit niet de glans wegneemt van wat ik een goed optreden vond."

Arsenal-huurling Carlos Vela bracht WBA in de 87e minuut op gelijke hoogte. Rory Delap had Stoke in de 53e minuut op voorsprong gezet.

Stoke-manager Tony Pulis had weinig begrip voor de actie van Olsson. "Dat iemand je geen hand wil geven is geen excuus. Hij had geen recht om dingen te slopen die betaald zijn door deze club."

Philippoussis maakt rentree in Indian Wells

Mark Philippoussis maakt bij het ATP-toernooi van Indian Wells zijn rentree in het tenniscircuit. De 34-jarige Australiër kreeg een wildcard voor de kwalificaties. De voormalig nummer acht van de wereld nam in 2006 na een knieblessure afscheid van de tenniswereld.

Philippoussis bewaart goede herinneringen aan Indian Wells. De Australiër won het toernooi in 1999 door Carlos Moya in de finale te verslaan. Hij haalde twee keer de finale van een grandslamtoernooi: bij de US Open in 1998 en Wimbledon in 2003.


Mark Philippoussis maakt rentree in Indian Wells (Foto: Novum)

Rittenadministratie zal mogelijk verdwijnen

De rittenadministratie voor bestelauto's wordt mogelijk afgeschaft. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegt dat hij de ergernis over de rittenadministratie kan begrijpen en gaat bekijken hoe deze afgeschaft kan worden.

Weekers waarschuwt wel dat het afschaffen van de registratie haken en ogen kent en daardoor de nodige tijd in beslag kan nemen. Zo moet mogelijk de motorrijtuigenbelasting of de belasting van personenauto's en motorrijwielen aangepast worden. In juni informeert hij de Kamer opnieuw over de stand van zaken rond de rittenadministratie.

Werknemers moeten om bijtelling voor privégebruik van een bestelauto te voorkomen een kilometeradministratie bijhouden. In sommige gevallen hoeft dit nu al niet. Dit geldt voor bestelauto's die alleen maar geschikt zijn voor het vervoeren van goederen, en voor voertuigen die niet buiten werktijd gebruikt kunnen of mogen worden.

Vervoersorganisatie EVO is blij met het voornemen van de staatssecretaris. Het zou zakelijke bestelautorijders dagelijks twintig minuten aan administratieve handelingen schelen. Ook de overheid bespaart, want die hoeft niet langer tot in detail de rittenregistratie van bedrijven te inspecteren, stelt EVO.

Gerbrands: "Staken wedstrijd niet op tactisch moment"

Toon Gerbrands, algemeen directeur van AZ, had het gisteren erg druk. De preses moest aan veel mensen uitleggen waarom hij de wedstrijd tussen de Alkmaarder formatie en FC Twente (2-1) liet stilleggen.

De wedstrijd van afgelopen zondag werd in de tweede helft voor korte tijd stilgelegd, omdat er vanuit het uitvak kwetsende spreekkoren werden gescandeerd. De supporters van de tukkers kregen vervolgens een waarschuwing, waar geen gehoor aan werd gegeven. Daaropvolgend besloot AZ de wedstrijd stil te leggen.

Het stil leggen van de wedstrijd kwam AZ, dat toen met 1-0 voor stond, goed uit. Zij stonden op dat moment onder druk van FC Twente, dat hartstochtelijk op zoek was naar de gelijkmaker. Toch schaart Gerbrands dit onder de noemer 'emotie van de wedstrijd'. "De emotie van FC Twente begrijp ik wel. Ik heb zelf ook zelden zo'n emotionele wedstrijd gezien. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat de wedstrijd niet op een tactisch moment is stilgelegd," liet hij weten.

"Het eerste deel van de tweede helft was ik namelijk in de catacomben en heb ik de wedstrijd helemaal niet gezien. Ik constateerde zondagavond al dat er veel onwetendheid is over de regel bij iedereen. Ook bij de spelers van AZ. En je zag Gertjan Verbeek ook verbaasd reageren."

Gerbrands haalde tot slot nog wel een leermoment aan. "De commotie heeft één voordeel. In elk geval weet nu iedereen hoe de regel wat spreekkoren betreft, wél in elkaar steekt."

Resident Evil-filmmakers gaan voor Devil May Cry

Het bedrijf achter de verfilmingen van de Resident Evil-horrorgames heeft de rechten gekocht om de actiegame Devil May Cry naar het witte doek te brengen. Dat schrijft het filmvakblad Variety. Devil May Cry is een actiegameserie waarin hoofdpersoon Dante het opneemt tegen demonen om de dood van zijn moeder te wreken. Binnen de Devil May Cry-serie zijn vier games verschenen. Een vijfde deel is momenteel in productie door de Britse gamestudio Ninja Theory.

Kyle Ward is volgens het filmvakblad door Screen Gems aangewezen als scriptschrijver. Ward is een onbekende scriptschrijver. Dit jaar verschijnt de thriller Fiasco Heights van zijn hand. Daarnaast meldt filmdatabase IMDB dat hij het script schrijft van de actiegameverfilming Kane & Lynch. Deze film zou gepland staan voor een release in 2013.

Screen Gems maakt de gameverfilmingen van Resident Evil niet zonder succes. Wereldwijd is ruim 419 miljoen euro opgehaald. Het laatste deel, Resident Evil: Afterlife uit 2010, is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de opbrengsten. Die film was in 3D in de bioscoop te bewonderen.

Binnen de Devil May Cry-serie zijn tien miljoen spellen verkocht voor diverse spelcomputers. Het meest recente deel is Devil May Cry 4 uit 2008. Dit spel verscheen op de Xbox 360, pc en Playstation 3.


(Foto: Novum)

Duitse minister van Defensie afgetreden

De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg treeft af. Hij heeft dit dinsdag zelf bekendgemaakt. De reden voor zijn aftreden is de enorme kritiek die hij vanuit de academische wereld en van zijn coalitiegenoten heeft gekregen na beschuldigingen dat hij zich bij zijn proefschrift heeft bezondigd aan plagiaat.

Vorige week leverde de CSU-politicus om die reden al zijn doctorstitel in. Hij erkende toen 'grove fouten' te hebben gemaakt.

Catherine richt zich toch op het westen

Het puzzelavontuur Catherine wordt toch uitgegeven in de Verenigde Staten. Vorige week maakte de Japanse game-uitgever Atlus nog bekend niet de intentie te hebben het spel naar Europa of de VS te brengen. Atlus heeft nu toch de Amerikaanse release op de officiële website bevestigd voor de zomer.

Atlus beschikt niet over een kantoor in Europa. Spellen van Atlus worden doorgaans door verschillende uitgevers in Europa gedistribueerd. Het is nog niet bekend of de game voor de Xbox 360 en Playstation 3 daadwerkelijk naar Europa komt.

In de eerste week zijn er in Japan 140 duizend exemplaren van de Playstation 3-versie van Catherine verkocht. Hiermee staat het spel op de eerste plaats van de Japanse verkooplijst. De Xbox 360-versie staat met 21 duizend verkochte exemplaren op de zevende plaats.

Het verhaal gaat over ene Vincent die nachtmerries krijgt nadat hij de beeldschone Catherine heeft ontmoet. Meerdere jongemannen zijn recentelijk overleden in hun slaap en Vincent denkt dat soortgelijke nachtmerries iets te maken hebben met hun dood. Vincent moet kiezen tussen de verleidelijke Catherine en verloofde Katherine.


(Foto: Novum)

Defoe sluit aan in overvolle ziekenboeg Spurs

Tottenham Hotspur kampt met een overvolle ziekenboeg. Manager Harry Redknapp zal de komende weken flink moeten puzzelen.

De ene na de andere speler raakte de afgelopen weken geblesseerd bij de Spurs. Tottenham heeft een waslijst aan blessures, waaraan nu ook Jermain Defoe is toegevoegd. Tijdens het trainingskamp van Tottenham Hotspur in Dubai raakte de aanvaller een enkelblessure op. "Het ziet er niet al te goed uit voor Defoe. Het is een oude blessure", zegt Redknapp in de Engelse media.

Defoe sluit aan in het rijtje van Tom Huddlestone, Younes Kaboul, Ledley King, Jonathan Woodgate, Gareth Bale en Rafael Van der Vaart. "Van al mijn geblesseerde spelers zou ik een fantastisch team kunnen samenstellen", aldus Redknapp.

De blessuregolf komt Redknapp compleet verkeerd uit. Tottenham bevindt zich momenteel in een cruciale fase van het seizoen. De club uit Londen staat momenteel op de vierde plaats in de Premier League en hoopt Champions League-voetbal af te dwingen. Over twee weken staat de return op White Hart Lane tegen AC Milan op het programma. Tottenham verdedigt een 1-0 voorsprong.

Sampras klopt Agassi in demonstratiepartij

Pete Sampras heeft gisteravond onder het oog van 19.000 toeschouwers in New York Andre Agassi in een demonstratiewedstrijd geklopt. In Madison Square Garden was de 39-jarige Pistol Pete met 6-3 en 7-5 te sterk voor zijn grote rivaal.

In hun carrière als proftennissers stonden Sampras en Agassie 34 maal tegenover elkaar, waarbij Sampras twintig keer de sterkste was. Laatste confrontatie op het hoogste niveau was in de finale van de US Open in 2002 die Sampras wist te winnen.

Het is opvallend dat beide kemphanen nu weer tegen elkaar spelen. Vorig jaar ging een liefdadigheidsduel tussen Sampras en Agassi er niet bepaald vriendelijk aan toe. Dit keer was de sfeer iets beter, maar vrienden zullen ze nimmer worden.

Ook casualgames worden volwassen

Bij casualgames denk je meteen Farmville, een game die er uit ziet alsof hij gemaakt is voor een 12-jarige. Met de komst van A Familiar World gaat dat veranderen. De game wil het gat tussen casual- (oppakken en spelen) en hardcore-games (het moet er ook aantrekkelijk uit zien) dichten en is dus gericht op de hardcore-gamer.

A Familiar World is de eerste titel van ontwikkelaar Inemeri. We weten nog niet waar de game om draait, wat we wel weten is dat het spel zich afspeelt tijdens een opdoemende storm en je "Ontdekt een mysterieuze wereld waarin je vrienden helpt een episch verhaal te creëren".

De teaser oogt spectaculair voor een browers/iphone game en komt deze zomer uit. Het spel is gratis te spelen op de PC, iPad en iPhone met een mogelijkheid om extra items te kopen. 

'Feyenoord lonkt voor Kah en Hadouir'

De contracten van Pa Modou Kah en Anouar Hadouir, beide uitkomend voor Roda JC Kerkrade, lopen na dit seizoen af. Het is niet ondenkbaar dat het duo hun carrière bij Feyenoord gaat voortzetten, aangezien technisch directeur Martin van Geel deze overstap in de zomer ook gaat maken.

"Ik ben al een poos hier," lichtte de Gambiaan zijn keuze toe. "Voor een voetballer is het altijd lekker om een nieuwe uitdaging aan te gaan."

Kah gaf in eerder, tijdens een interview met Voetbal International, al aan graag voor Feyenoord te willen spelen. Nu Van Geel vanaf volgend seizoen de functie technisch directeur in Rotterdam gaat bekleden, is er een mogelijkheid dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Ook Hadouir zoekt naar een nieuwe uitdaging in zijn carrière. "Anouar heeft ons gezegd: 'Als er iets komt, sta ik daar voor open'. Ook hij is al een tijdje bij Roda en we begrijpen zijn standpunt," aldus de trainer van Roda JC Kerkrade, Harm van Veldhoven.

Criminaliteit daalt nauwelijks

Het aantal slachtoffers van veelvoorkomende criminaliteit is nauwelijks gedaald. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders van 15 jaar en ouder was vorig jaar naar eigen zeggen slachtoffer van bijvoorbeeld vandalisme, geweld of diefstal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag in de jaarlijkse Integrale Veiligheidsmonitor.

In 2009 was bijna 27 procent van de Nederlandse bevolking slachtoffer van veelvoorkomende criminaliteit. In 2010 was dat iets meer dan 25 procent. Vooral vandalisme kwam minder voor. Als de cijfers worden vergeleken met 2008 is de daling nog kleiner. Toen was 26 procent slachtoffer van één of meer delicten.

Net als in voorgaande jaren voelde 26 procent zich vorig jaar wel eens onveilig. Het aandeel dat zich vaak onveilig voelt schommelt al jaren rond de 2 procent. In de eigen wijk voelt men zich iets veiliger. Hier voelt namelijk ongeveer 1 op de 6 mensen zich wel eens onveilig

In de regio Amsterdam-Amstelland voelt het grootste aandeel zich wel eens onveilig, namelijk ruim 36 procent. Ruim 4 procent voelt zich daar vaak onveilig. Dat is niet verrassend, aangezien in die regio 36 procent slachtoffer is geweest van veelvoorkomende criminaliteit. Andere politieregio's die hoog scoren op dit punt zijn de regio Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Limburg-Zuid. Rond de 33 procent van de ondervraagden voelt zich hier wel eens onveilig.

In de provincies Drenthe, Zeeland, Friesland, en Noord-Oost Gelderland was het gevoel van onveiligheid het laagst. Daar voelde ongeveer 18 procent zich soms onveilig en ongeveer 1 procent voelde zich vaak onveilig. In Drenthe was het percentage dat slachtoffer werd van criminaliteit met 16,8 procent het laagst.

Mertens: "Ik denk dat ik goed bij Ajax zou passen"

Dries Mertens zag in januari een transfer naar Ajax afketsen. De Belgische buitenspeler hoopt nu op een overstap in de zomer.

Na het vertrek van Urby Emanuelson (AC Milan) en Luis Suárez (Liverpool) was Ajax op zoek naar een aanvallende versterking. De Amsterdammers kwamen uit bij onder meer Dries Mertens. Utrecht vroeg echter acht miljoen euro voor de international, een prijs die Ajax te gortig vond.

Tegenover NUsport laat Mertens weten dat hij nog altijd hoopt op een transfer naar Amsterdam. Hij vindt zichzelf namelijk goed in de ploeg van Frank de Boer passen. "Van de week was ik bij Ajax-Anderlecht. Daar zag ik dat Ajax een mooi team heeft. Ze spelen het aanvallende voetbal dat ik graag speel. Ik denk dat ik er goed zou passen", stelt Mertens.

Boezemvriend Nacer Chadli denkt dat het wel goed komt met Mertens. "Ik weet dat Dries naar Ajax wil, maar vind dat hij beter past bij een goede Spaanse club. Eentje waar veel beweging in het spel zit. In de Primera División draait alles om techniek. Als ik Barcelona zie spelen, denk ik: daar past Dries prima tussen", vertelt Chadli aan het weekblad.

Alonso hekelt de vele pitstops in 2011

Ferrari-coureur Fernando Alonso is er niet blij mee dat de nieuwe Pirelli-banden dit seizoen in de Formule 1 zullen leiden tot veel meer pitstops. Op de Bridgestones kon soms een gehele raceafstand afgelegd worden. De opvolger van het Japanse merk heeft er voor gezorgd dat dit niet langer het geval is.

Alonso vreest meer pitstops, omdat er dan meer mis kan gaan. "Meer pitstops zorgen voor meer onzekerheid en dat is in het nadeel van de grote teams. In het voetbal krijgen beide teams toch ook niet om het halfuur een penalty te nemen? Als dat wel het geval was, zou er voor FC Barcelona en Real Madrid veel minder te juichen zijn. Het scheelt in ieder geval dat iedereen in hetzelfde schuitje zit," zei de Spanjaard.

Ferrari zal daarom net als de andere renstallen hard gaan oefenen om in de pits de snelste te kunnen zijn. "Dan moet het maar zo, want het gaat komend seizoen niet lukken één pitstop minder te maken dan de concurrentie tijdens een race." Waar de Italiaanse renstal staat durft Alonso nog niet te zeggen. "Als alles volgens plan verloopt, behoren we met Ferrari tot de groep teams die om de titel strijden. Samen met Red Bull, McLaren, Mercedes en Renault. Toro Rosso kan wel eens de grote verrassing worden."

Verzekeraar mag niet letten op geslacht

Verzekeraars mogen bij het vaststellen van hun premie geen rekening houden met het geslacht van de verzekerde. Volgens het Europese Hof van Justitie is dat strijdig met EU-bepalingen die discriminatie op grond van het geslacht verbieden.

Dat blijkt uit een uitspraak die het EU-hof dinsdag heeft gedaan. Het ging om een zaak die was aangespannen door een Belgische consumentenorganisatie. Het hof volgt een advies van de advocaat-generaal van september vorig jaar.

Veel Europese verzekeraars berekenen bij levensverzekeringen voor vrouwen een lagere premie dan voor mannen omdat vrouwen gemiddeld langer leven. Volgens het hof kan dat dus niet.

Dode en gewonde bij dubbel ongeluk Wijngaarden

Een automobilist uit Dordrecht is dinsdagochtend omgekomen bij een botsing op een boom langs de N214 bij het Zuid-Hollandse Wijngaarden. Na het ongeluk zag een 37-jarige automobilist uit Oud-Alblas de stilstaande auto te laat. Hij raakte de wagen en is met pijn in zijn nek naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De politie onderzoekt waardoor de 34-jarige man uit Dordrecht van de weg raakte. Na het ongeluk zat zijn lichaam vast in de auto. De brandweer moest eraan te pas komen om hem te bevrijden. Een medisch team heeft nog geprobeerd hem te reanimeren.

Haar en Octopus in Skullgirls

De eerste trailer van Skullgirls -een 2D fighter voor het Playstation Network en Xbox Live Arcade- is online verschenen. In het spel vecht je met verschillende dames die hun haar in bijvoorbeeld een octopus veranderen en daarmee de tegenstand wurgen.

De animaties zien er vloeiend uit en het lijkt net alsof je een cartoon/anime aan het spelen bent. De releasedatum is nog niet bekend. Zie hieronder de trailer

Manders algemeen directeur bij ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft Mattijs Manders aangesteld als algemeen directeur. De Hagenaars melden dat de 42-jarige oud-commericeel directeur van Graydon per 1 april in dienst treedt bij de club. Manders krijgt bij ADO de verantwoordelijkheid over het beleid. Eerder werden deze taken deels ingevuld door commercieel directeur Dick Vierling.

Manders, die de afgelopen tijd bij het televisieprogramma Voetbal International de financiële situatie bij de eredivisieclubs onder de loep nam, was ook in beeld bij Sparta Rotterdam.

Rochard speelt exclusief met zwaartekracht

Recoil Games en Sony Online Entertainment werken samen aan een actie-platformer genaamd Rochard. De actie-platformer werkt met zwaartekrachtachtige puzzels en is exclusief voor het Playstation Network. 

Volgens de PR-machine van Sony: "Developed by Recoil Games, Rochard is a fun and original space adventure game that features a resourceful hero, ominous villains, rugged machinery, big explosions, even bigger stunts and sharp one-liners, "The game tests players' coordination and wits as they use gravity to their advantage, changing it at will to solve environmental puzzles and advance through each level. By using the upgradable G-Lifter, the main tool of the game, players can lift and maneuver heavy objects around the environment, and can eventually swing, jump and propel themselves huge distances throughout each level."

De game ziet er licht en kleurrijk uit en doet qua stijl mij een beetje denken aan Team Fortress 2.

WikiLeaks onder genomineerden Nobelprijs

De klokkenluiderssite WikiLeaks is genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Andere genomineerden zijn de Russische mensenrechtenactiviste Svetlana Gannoesjkina en een aantal Cubaanse dissidenten. Het Noorse Nobelcomité heeft voor de vredesprijs van 2011 in totaal 241 nominaties binnengekregen.

Het comité zwijgt zelf als het graf over wie er genomineerd is. De namen van genomineerden komen alleen naar buiten als ze bekend worden gemaakt door degenen die de voordracht hebben gedaan. Het comité onthult slechts het aantal genomineerden. Dat zijn er voor dit jaar dus 241 - 188 individuen en 53 organisaties.

Vivendi wint door computerspelletjes

Computergames als Call of Duty, Starcraft en World of Warcraft hebben het Franse media- en telecomconcern Vivendi vorig jaar veel voordeel opgeleverd. De spelletjestak Activision Blizzard maakte in 2010 een enorme winstsprong, waardoor het concern de terugloop in de telefoonbusiness, de grootste poot van het bedrijf, kon gladstrijken.

Het concern zag de omzet met 6,4 procent groeien naar 28,9 miljard euro, zo maakte Vivendi dinsdag in Parijs bekend. De nettowinst bedroeg 2,2 miljard euro, tegenover een bedrag van 830 miljoen euro in 2009.

Vivendi nam drie jaar geleden het Amerikaanse Activision over en is sindsdien de grootste producent van videospelletjes ter wereld. Alleen al het online-fantasygamespel World of Warcraft heeft wereldwijd zo'n twaalf miljoen spelers.

Oud-bisschop beschuldigd van misbruik

Een Nederlandse oud-bisschop van het bisdom Ngong in Kenia is beschuldigd van seksueel misbruik. De man, Cor S., werd in 2009 met vervroegd emeritaat gestuurd door de paus wegens gezondheidsredenen. Fons Eppink, de overste van de congregatie van Mill Hill in Oosterbeek waartoe Cor S. behoort, heeft dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant bevestigd.

De overste klopte in 2009 al bij de kerkelijke autoriteiten in Kenia aan, nadat bekend was geworden dat Cor S. was beschuldigd van seksueel misbruik toen hij nog priester was. In 2003 werd hij gewijd tot bisschop van het bisdom Ngong. De zaak werd naar het Vaticaan gestuurd.

Volgens Eppink is het niet duidelijk waarom de kwestie nu pas bekend is geworden. Met het onderzoek van de commissie-Deetman heeft het volgens de overste niets van doen. "Maar ik tast verder in het duister."

Van Egmond maakt zich zorgen over trend

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB maakt zich zorgen over een opkomende trend in het hedendaagse voetbal. Steeds vaker neemt hij bewuste zwaardere overtredingen waar.

Ook afgelopen weekend was het weer raak. De scheidsrechters kregen de zwarte piet toegespeeld. Vooral Ruud Bossen had het gedaan bij het duels tussen AZ en FC Twente. "Laten we niet uit het oog verliezen dat er het eerste half uur helemaal niets aan de hand was. Door het wangedrag van Douglas en de FC Twente-fans ontstond er een rare sfeer. En dat zag je op het veld terug", zegt Van Egmond tegen De Telegraaf.

Van Egmond haalt de rode kaart van Nick Viergever aan. "Als je die niet geeft, vraagt iedereen waarom niet. Doe je het wel, dan roept dezelfde massa dat het belachelijk is. Ik vond het moeilijk te beoordelen. Net als de drie penaltygevallen voor Luuk de Jong. Het was de pech van Ruud dat hij elke keer een salomonsoordeel moest vellen op een moment dat hij niks meer goed kon doen."

Wout Brama en Theo Janssen uitte na afloop veel kritiek over het stilleggen van de wedstrijd. "Elke scheidsrechter fluit naar eer en geweten. Spelers moeten nadenken voordat ze dingen roepen. Ruud zegt ook niets als Janssen een eigen doelpunt maakt. En over het staken: dit is een jaar of vier geleden met alle partijen afgesproken. Als FC Twente zich benadeeld voelt, moet men echt bij de eigen supporters te rade gaan. Er was sprake van aanhoudende, kwetsende spreekkoren."

"Natuurlijk gingen er dingen fout, maar we moeten niet alleen naar de arbitrage wijzen", besluit Van Egmond. "Het is een zorgelijke trend dat er steeds vaker bewust grove overtredingen worden gemaakt. Ook de media en clubs moeten de spelers aanpakken. We zien vaak dat dit gebeurt en dat is een goede zaak."

[Video] FA bestraft elleboogstoot Rooney niet

De Engelse voetbalbond (FA) laat de overtreding van Wayne Rooney op James McCarty, tijdens het duel tussen Manchester United en Wigan Atheltic, onbestraft. Dit heeft de bond vandaag laten weten.

Rooney gaf McCarthy tijdens de wedstrijd van afgelopen weekend namelijk een elleboogstoot. De scheidsrechter van dienst, Mark Clattenburg, had het incident wel gezien, maar kende slechts een vrije trap toe. Het incident gebeurde namelijk toen de aanvaller van The Mancunians de speler van Wigan Athletic voorbij probeerde te sprinten. Daarbij plantte hij zijn elleboog in het gelaat van zijn tegenstander.

Mocht de FA Rooney wel gestraft hebben, dan zou hij onder meer de wedstrijden tegen Chelsea, Liverpool en de kwartfinale om de FA Cup gemist hebben.

De eigenaar van Wigan Athletic, Dave Whelan, is woedend over het oordeel van de FA en heeft zijn gal inmiddels in de Engelse krant The Sun gespuwd. Volgens hem zou de Britse bond bang zijn voor Manchester United en wordt Rooney om die reden niet geschorst. "Dit is een vreselijk signaal."


De elleboogstoot van Rooney

Vacansoleil wil Westra en Hoogerland binden

Vacansoleil wil de contracten van Lieuwe Westra en Johnny Hoogerland graag verlengen. Dit liet de manager van de Nederlandse wielerformatie, Daan Luijkx, aan NUsport weten. Beide renners hebben namelijk een aflopende verbintenis.

"Voor de Tour moet ik er met ze uit zijn," liet Luijkx in een reactie weten. Vacansoleil wil op die manier voorkomen dat beide renners, mochten ze een goede Tour de France rijden, niet gelijk vertrekken. "We zijn al in gesprek met ze. De Tour is het wielerpodium van de wereld en wij moeten ook naar de toekomst kijken."

Luijkx liet tevens weten dat de selectie voor La Grande Boucle niet alleen afhankelijk is van een mogelijke verlenging van de overeenkomst. "Maar onze voorkeur heeft het met renners naar de Tour te gaan, die langer aan ons verbonden zijn."

De Beule naar Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade heeft zijn derde aankoop voor het nieuwe seizoen binnen. Vandaag werd namelijk de komst van Davy de Beule namelijk bekend gemaakt. Hij moet bij de ploeg uit Kerkrade Willem Janssen gaan vervangen. Hij vertrekt in de zomer namelijk naar FC Twente.

De Beulde heeft net als Janssen een uitstekend loopvermogen en tekent een contract voor de duur van drie jaar. Daarnaast bedong Roda JC Kerkrade een optie voor nog een seizoen. Technisch directeur Martin van Geel is erg blij met de komst van de 29-jarige speler. "Hij is een aanvallende middenvelder, die ook de nodige ervaring met zich meebrengt."

Eerder deze week slaagde Roda JC Kerkrade er ook al in om Kevin Monteyne vast te leggen. Daarnaast werd ook Mitchell Donald voor het nieuwe seizoen gecontracteerd.

[Video] Fortuna blijft in degradatiezorgen

Fortuna Sittard moet blijven vrezen voor degradatie naar de Topklasse. De nummer zeventien van de Jupiler League verloor maandag thuis met 1-0 van Go Ahead Eagles en verzuimde daarmee afstand te nemen van hekkensluiter Almere City FC. De nummer laatst verdwijnt aan het einde van het seizoen uit het betaald voetbal.

Wout Droste maakte na een uur spelen in Sittard het enige doelpunt van de wedstrijd. Voor de rechtsback van de Deventenaren was het zijn eerste goal in het betaalde voetbal. De Eagles stijgen door de overwinning van de tiende naar de achtste plaats. Fortuna blijft voorlaatste met een voorsprong van twee punten op Almere City.

Weer conflict tussen scout en Ajax

De lucht is nog altijd niet geklaard bij Ajax. Eerst was het scout Hans van der Zee, die een arbitragezaak tegen de Amsterdammers aanspande. Deze is inmiddels voorbij, maar de volgende zaak heeft zich alweer aangediend. Roy Wesseling wil namelijk ook stappen ondernemen.

Wesseling kreeg eind januari te horen dat er voor hem minder werk was bij Ajax. Sindsdien zit de beste man werkloos thuis, maar is nog wel van mening dat hij recht heeft op salaris tot juli 2011. Toch zit er ergens een kink in de kabel, aangezien Tonnie Bruins Slot inmiddels op zijn plek zit.

Martin Jol is verantwoordelijk voor de komst van Wesseling. Beide heren kenden elkaar namelijk nog van de periode bij RKC Waalwijk. Aanvankelijk zou Wesseling rapporteren over tegenstanders van de Amsterdammers, maar later werd hij ook ingezet om naar Europese spelers te kijken.

Er gaan inmiddels geruchten dat het bestuur van Ajax verbolgen zou zijn om een feit, dat met de zaak Van der Zee te maken heeft. Wesseling zou namelijk schriftelijk hebben laten weten dat hij uitstekend met laatstgenoemde kon werken. Van der Zee kreeg uiteindelijk gelijk, waardoor de Amsterdammers hem weer in dienst moesten nemen.

Wesseling heeft bij Ajax overigens een contract op oproepbasis. Zijn advocaat heeft inmiddels uitgezocht dat de beste man zoveel uren heeft gemaakt, dat hij minstens tot de zomer nog recht heeft op werk. Mocht beide partijen er vandaag niet in slagen om nader tot elkaar te komen, dan krijgt Ajax opnieuw te maken met een arbitragezaak.

Tigana blijft trainer Bordeaux

Jean Tigana blijft als trainer bij Girondins de Bordeaux. Dat meldt de Franse club. De 55-jarige Fransman had zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft de leiding van de club niet geaccepteerd. Tigana, die met Bordeaux op een teleurstellende tiende plaats staat in de Ligue 1, gaat nu naar eigen zeggen vol vertrouwen door in Zuidwest-Frankrijk.

"Ik ben altijd gemotiveerd om bij Girondins te blijven, maar nu nog meer nu ik het volledige vertrouwen krijg van iedereen", zegt hij op de website van de club. "Ik bood mijn ontslag aan omdat ik twijfelde aan of ik de club nog wel omhoog zou kunnen brengen. Maar die twijfels zijn nu verleden tijd."

Tigana is bezig aan zijn eerste seizoen bij Bordeaux, maar de prestaties blijven voorlopig achterwege. In 2009 behaalde Bordeaux nog het kampioenschap in Frankrijk.

F1 2011 ook naar 3DS en NGP

Codemasters Benelux heeft via Twitter bevestigd dat F1 2011 ontwikkeld wordt voor de Nintendo 3DS en Sony NGP, naast de versies die al bekend waren voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

De ontwikkelaar deelde het nieuws met Jan Meijroos, ons allen bekend. De tweet zegt: "F1 2011 verschijnt in Q4 naast pc, PS2, Xbox 360 ook voor 3DS en NGP/PSP2". Hoewel de details over het spel nog ontbreken, is het mooi om te weten dat we ook onderweg mogen racen. Volgens Codemasters zal F1 2011 niet zo maar een update zijn van F1 2010, dus niet alleen nieuwe tracks en nieuwe racers. Wat we dan wel mogen verwachten is nog onduidelijk.

F1 2010

Krajicek naar tweede ronde Kuala Lumpur

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Kuala Lumpur. Krajicek versloeg de Duitse Tatjana Malek met 6-3 en 6-2.

Krajicek was veruit de betere in de partij. Ze kreeg slechts één breakpoint tegen en brak Malek zelf driemaal.

In de tweede ronde treft de Nederlandse tennisster de als derde geplaatste Alisa Kleybanova. De Russin won in de eerste ronde met tweemaal 6-1 eenvoudig van qualifier Jing-Jing Lu.

Sterke baanploeg AustraliŽ naar Apeldoorn

Australië komt met een ijzersterke ploeg baanwielrenners naar Apeldoorn, waar vanaf 23 maart de wereldkampioenschappen worden verreden. Dat maakt de wielerfederatie Cycling Australia vandaag bekend. De equipe bezit onder meer de titelverdedigers Cameron Meyer en Jack Bobridge bij de mannen en Anna Meares bij de vrouwen.

Bobridge is de man in vorm bij de Australiërs. De 21-jarige meervoudig Austrisch kampioen op de baan verbeterde onlangs het wereldrecord op de individuele achtervolging van Brit Chris Boardman tot 4.10,534.

De Australiërs pakten bij de vorige editie van het WK in Kopenhagen de eerste plaats in het medailleklassement. Ze waren in de Deense hoofdstad goed voor zes gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles.

Actrice Jane Russell (89) overleden

Jane Russell is maandag overleden op 89-jarige leeftijd. De actrice was populair in de jaren veertig en vijftig. Zo was ze onder meer naast Marilyn Monroe te zien in de film Gentlemen Prefer Blondes, haar bekendste rol. Russell stierf thuis in Santa Maria. De bejaarde actrice overleed aan respiratore insufficiëntie, een probleem met ademen.

Russell stond in haar jonge jaren bekend om haar sexy verschijning en pikante kleding voor die tijd. Ze speelde in films als The Outlaw, The French Line, Hot Blood en de televisieserie The Yellow Rose. Hoewel Russell haar Hollwoodcarrière in de jaren zestig achter zich liet voor een rustiger leven, bleef ze altijd actief in de kerk, als weldoener en als zangeres in een koor.

De actrice trouwde drie keer, onder anderen met American footballspeler Bob Waterfield. Hij stierf in 1983. Russell heeft drie geadopteerde kinderen. "Ze zei altijd: ik sterf in het harnas", vertelt haar schoondochter. "En dat is precies wat ze heeft gedaan."


Jane Russell (Foto: Novum)

Nieuwe Transformers-game in meerdere versies

De game rond de film Transformers: Dark of the Moon wordt 24 juni in verschillende versies op de markt gebracht. De Nintendo DS-versie verschijnt in tweevoud, waarbij een versie is gericht op de goedaardige Autobots en de ander op de Decepticons. Daarnaast krijgt de Wii-versie de subtitel Stealth Force Edition mee, waarmee deze lijkt te verschillen van het spel op de Xbox 360 en Playstation 3.

Stealth Force is een speelgoedserie voor kleine kinderen. Ze kunnen niet in robots transformeren. Het speelgoed bestaat uit alledaagse voertuigen die, na een druk op een knop, kunnen veranderen in een voertuig met wapens. Of de Wii-versie dan ook gericht is op een jonger publiek is niet bekendgemaakt.

Transformers: Dark of the Moon gaat over de strijd tussen de Autobots en Decepticons die een hervonden ruimteschip van hun thuisplaneet Cybertron in handen willen krijgen. In het ruimteschip ligt een Transformer. Vermoedelijk gaat het hier om Sentinel Prime, de voorganger van Autobot-leider Optimus Prime.

Shia LaBeouf en John Turturro spelen wederom een rol in de film. Megan Fox heeft haar plaats moeten afstaan aan beginnend actrice Rosie Huntington-Whiteley. Filmregisseur Michael Bay heeft aangegeven dat Transformers: Dark of the Moon de laatste uit de serie wordt.

Het einde van filmserie hoeft niet het einde van de games te betekenen. Zo zou het goed ontvangen Transformers: War for Cybertron volgend jaar een opvolger moeten krijgen. Speelgoedmaker Hasbro en game-uitgever Activision hebben vorig jaar gesprekken gevoerd over de toekomst van de Transformers-serie.

Strijd om twee steden in westen LibiŽ

De elitetroepen en militieleden van Moammar Gadhafi vechten met de tegenstanders van de Libische leider om de controle over twee steden in het westen van Libië, dichtbij de hoofdstad Tripoli.

Ook hebben zij een munitiedepot gebombardeerd in het oosten van het land, om te voorkomen dat de opstandelingen tegen Gadhafi's regime aan wapens kunnen komen. Dit melden getuigen. Volgens een betrouwbare anonieme bron van FOK! vanuit Benghazi hebben ze echter al de beschikking over veel wapens, die verzameld worden door de opgerichte raad die de stad tijdelijk zal besturen. De wapens worden verzameld zodat er geen ongelukken zullen gebeuren.

Gadhafi's elitetroepen zijn goed bewapend. Gadhafi's eenheden hebben de grensposten met Tunesië weten te heroveren op de oppositiekrachten. Inmiddels hebben zij ook een kordon gelegd om de dichtbij Tripoli gelegen steden Az Zawiya en Misurata, die in handen zijn van Gadhafi's tegenstanders.

De leider van de in Az Zawiya aanwezige stammen zou door Gadhafi persoonlijk zijn gebeld met de mededeling dat de aanval wordt geopend als de opstandelingen het centrum van de stad niet verlaten. Overigens heeft Gadhafi maandag in een interview met ABC aangegeven dat iedereen van hem houdt en er geen protesten of demonstraties tegen hem plaatsvinden.


Strijd om twee steden (Foto: Novum)

OV-chipkaart nog jaren lek

De huidige zwakheden in de OV-chipkaart zullen nog circa vijf jaar bestaan. TLS, het bedrijf achter de kaart, vindt dat de kosten van het versneld dichten van de gaten niet opwegen tegen de 'huidige schadeposten van fraude'. De nieuwe SmartMX-chip zal de huidige Mifare-chip kunnen emuleren, en zal tot de kaartleesapparatuur is aangepast dus net zo lek zijn.

Nieuwe kaartlezers uitrollen die behoorlijk met beide chips overweg kunnen is geen optie, aldus Trans Link Systems in een rapport in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het bedrijf zegt dat vijf jaar de normale vervangingsperiode is voor kaarten en leesapparatuur, en vindt het om 'bedrijfseconomische redenen' niet te rechtvaardigen om vaart te zetten achter het introduceren van nieuwe chipkaarten en lezers. Een noodplan om dat te doen ligt wel klaar, maar TLS acht de kans klein dat dit uit de kast moet worden gehaald.

Het aantal OV-chipkaarten dat TLS momenteel blokkeert zou op enkele tientallen per dag liggen, maar het bedrijf erkent dat kaarten waarmee is gefraudeerd niet eenvoudig te detecteren zijn. Desondanks gaat TLS er voor de komende tijd vanuit dat het probleem 'beheersbaar' blijft.

OV-chiplezer bij buschauffeur

'Pedo kan na straf werken met kinderen'

Veroordeelde pedofielen kunnen na het uitzitten van hun straf vaak ongehinderd met kinderen blijven werken. Ook artsen en psychologen die zich aan een patiënt hebben vergrepen kunnen vaak zonder problemen elders aan de slag. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie WODC, schrijft het AD dinsdag.

Rechters en officieren van justitie drongen tussen 1995 en 2008 in slechts 123 gedocumenteerde strafzaken aan op een beroepsverbod. Niet alle zaken worden gedocumenteerd, dus het werkelijke aantal zal iets hoger liggen. Maar volgens onderzoekster en rechter Marijke Malsch het dit sowieso in veel meer zaken kunnen worden gedaan. Ze concludeert dat er niet veel aandacht binnen justitie is voor de zogeheten ontzeggingen. Het gaat hier om fraudezaken maar meestal misbruikzaken van veelal leraren die zich hebben vergrepen aan kinderen, maar ook om therapeuten, psychologen, fysiotherapeuten en artsen die patiënten misbruikten.

Als een beroepsverbod wordt opgelegd, zijn er nauwelijks middelen om te controleren of de veroordeelde zich aan het verbod houdt. Werkgevers zouden niet altijd nagaan wat een nieuwe kracht in het verleden heeft uitgespookt.

"Er lijkt simpelweg geen aandacht te zijn voor de mogelijkheden om personen te weren van de plekken waar zij in de fout zijn gegaan", zegt Malsch in de krant. Rechters en aanklagers zouden niet goed weten wat de verboden precies betekenen en of zij die kunnen opleggen.

Ook wordt nauwelijks gebruikgemaakt van de mogelijkheid om reclassering in te schakelen. "Therapeuten gaan elders aan de slag met een ander bordje op de deur", stelt Malsch.

Ook zouden scholen niet genoeg navraag doen bij sollicitaties. Zo zou niet altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag worden geëist. Dat is wettelijk wel verplicht.

Douglas: "Ik heb spijt van mijn reactie"

De Braziliaanse verdediger Douglas van FC Twente heeft spijt van zijn gedrag na de rode kaart die hij kreeg in de uitwedstrijd tegen AZ. Dit heeft hij tegenover De Telegraaf gezegd.

"Ik heb spijt van mijn reactie na de rode kaart", zegt Douglas. Hij werd zondag door scheidsrechter Ruud Bossen van het veld gestuurd en ging daarna compleet door het lint. Ploeggenoten moesten er aan te pas komen om hem naar de kleedkamer te begeleiden.

FC Twente schorste hem voor vijf wedstrijden. De KNVB deed er een schepje bovenop en schorst hem voor zes duels. Daarnaast heeft hij de maximale boete ontvangen van FC Twente (achtduizend euro) en moet hij meewerken aan een sociaal maatschappelijk project. "Na de rode kaart heb ik te emotioneel gereageerd. Dat had ik niet moeten doen. Ik accepteer de straf die FC Twente mij oplegt, want ik heb de club in diskrediet gebracht."

Douglas is het nog steeds niet eens met de rode kaart. "Dat was een situatie die wel tien keer voorkomt in een wedstrijd. Die speler van AZ doet alsof hij in zijn gezicht wordt geraakt. Hij is niet eerlijk. De scheidsrechter had me hier geen rood voor moeten geven. Ik voelde het als een groot onrecht en daarom reageerde ik zo. Dat was verkeerd", besluit Douglas.

Doodstraf voor aanslag op trein met hindoes

Een rechtbank in India heeft dinsdag elf moslims ter dood veroordeeld voor hun aandeel in de aanslag op een trein die negen jaar geleden zestig hindoes het leven kostte. Twintig terroristen werden tot levenslang veroordeeld.

De aanslag werd in 2002 gepleegd in de deelstaat Gujarat en leidde tot een van de ernstigste uitbarstingen van religieus geweld in India.

Uit wraak voor het in brand steken van de trein met hindoe-pelgrims trokken hindoes destijds wekenlang een vernietigend spoor door moslimwijken en -steden in Gujarat. In totaal kwamen toen zo'n duizend mensen, meest moslims, om het leven.

'Miljonairsdochter dood gevonden'

In het Utrechtse Woudenberg is in de nacht van maandag op dinsdag het lichaam van miljonairsdochter Sandra Hazeleger gevonden. Dat schrijft De Telegraaf. Ze zou door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Haar partner is volgens de krant aangehouden.

De 45-jarige Hazeleger, moeder van vier kinderen, werd sinds zaterdag vermist. De familie Hazeleger is een van de rijkste families van Nederland.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over verdachte timing.

Minister van Economische Verhagen heeft een pakket maatregelen aangekondigd om gratis lijkende sms-diensten aan banden te leggen. De OPTA moet daar toezicht op gaan houden.

Vanaf 1 april zullen de eisen voor telecom-providers strenger worden, waarmee Verhagen hen ertoe wil bewegen om malafide sms-bedrijven links te laten liggen en alleen zaken te doen met ‘eerlijke’ bedrijven. Zo moet er bij een sms-dienst die meer dan 1,50 euro kost duidelijk kunnen worden aangetoond dat de gebruiker akkoord is gegaan met de voorwaarden.

[NBA] Boston ook te sterk voor Utah

In de Amerikaanse NBA heeft Boston Celtics de 43e overwinning van dit seizoen geboekt. Utah Jazz werd met 107-102 verslagen.

Ray Allen had bij Boston met 25 punten het grootste aandeel in de overwinning. Al Jefferson maakte 28 punten voor Utah maar kon niet verhinderen dat zijn club voor de zesde maal op rij thuis verloor. De Nederlander Francesco Elson zat bij Utah op de tribune 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Phoenix 103-104 wnv
Washington Chicago 77-105
Denver Atlanta 100-90
Utah Boston 102-107
Sacramento LA Clippers 105-99

Twee gewonden bij aanvaring tankers

Bij een aanvaring tussen twee binnenvaartschepen maandagavond bij Kinderdijk zijn twee mensen lichtgewond geraakt. Een liep een zere knie op en kon ter plaatse worden behandeld, de ander is naar een ziekenhuis om een hoofdwond te laten hechten.

Door de aanvaring ontstond ook een gat in de voorschepen van beide tankers, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). In het voorschip van een met stookolie gevulde tanker ontstond een gat van 1 vierkante meter. Aangezien het gat boven de waterlijn ligt, lekt er geen olie. De andere tanker was leeg.

Het ongeval vond plaats op de plek waar de Lek, de Noord en de Nieuwe Maas samenkomen. De lege tanker kwam vanuit Rotterdam en wilde de Lek in, het andere schip kwam uit de Noord en wilde richting Rotterdam.

De oorzaak van de botsing is nog onbekend. Het KLPD onderzoekt de zaak. Er is in ieder geval geen drank in het spel, aldus de woordvoerder. Een van de schepen is doorgevaren naar Rotterdam, de met stookolie geladen tanker naar Kinderdijk.

Dertig woningen in Nootdorp uren ontruimd

Ongeveer dertig woningen in Nootdorp zijn maandag enkele uren ontruimd geweest nadat bewoners gezondheidsklachten kregen. De bewoners kregen last van geïrriteerde luchtwegen, ogen en slijmvliezen. Zeven mensen zijn gecontroleerd door ambulancepersoneel. Niemand hoefde naar een ziekenhuis.

De woningen zijn maandagavond vrijgegeven. De oorzaak van de klachten en de aanwezigheid van koolstofdioxide die op een paar plaatsen werd gemeten zijn niet te verklaren, meldden de hulpverleningsdiensten.

De bewoners kregen rond 17.00 uur gezondheidsklachten. Ook roken ze een vreemde geur in het woongebouw. Toen de brandweer onderzoek kwam doen, werden aanvankelijk geen vreemde stoffen in de lucht gemeten. Omdat meerdere mensen klachten kregen, bleef de brandweer meten.

Na een aantal keer meten werd koolstofdioxide gemeten en werd besloten tot de evacuatie. De geëvacueerde mensen werden in een sporthal opgevangen. De aanwezigheid van koolstofdioxide kon echter niet nogmaals worden aangetoond, aldus de hulpdiensten.

Daarbij zou de aard van deze stof de gezondheidsklachten niet volledig verklaren. Daarom is nog verder gezocht naar mogelijke oorzaken. Uiteindelijk kon echter geen verklaring worden gevonden.

Tegen 21.00 uur werd de situatie veilig verklaard en werden de opgevangen bewoners in de sporthal door de hulpdiensten en de burgemeester van de gemeente Pijnacker-Nootdorp bijgepraat. Daarna keerden de bewoners terug naar hun woningen.

Box Office USA

Hall Pass heeft in zijn openingsweekend de hoogste plaats in de box office bereikt. Hiermee verstoot hij Unknown van de troon. Gnomeo and Juliet is gestegen naar de tweede plaats.

Drive Angry deed het niet zo goed, en deze nieuwe release is dan ook slechts op plaats negen te vinden. Buiten Hall Pass en Drive Angry zijn er geen nieuwe releases bij de beste tien te vinden.

Als we naar de lijst van gemiddelden kijken, dan ziet de lijst er weer totaal anders uit. De beste film zou dan Space Station 3D zijn met $ 11.739 gemiddeld (52e plaats totaal). De film I Am, die vorige week ook al tweede qua gemiddelde stond, staat nu weer tweede met $ 9.649 gemiddeld (57e plaats totaal). De top drie wordt compleet gemaakt met Of Gods and Men met $ 9.360 gemiddeld (26e plaats totaal).

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Hall Pass $ 13,5 mil. 2950 $ 4.588 $ 13,5 mil.
2 Gnomeo and Juliet $ 13,4 mil. 3037 $ 4.412 $ 74,3 mil.
3 Unknown $ 12,6 mil. 3043 $ 4.131 $ 43 mil.
4 I Am Number Four $ 11 mil. 3156 $ 3.491 $ 37,7 mil.
5 Just Go With It $ 10,5 mil. 3544 $ 2.972 $ 78,8 mil.
6 Justin Bieber: Never Say Never $ 9,4 mil. 2810 $ 3.341 $ 63 mil.
7 Big Mommas: Like Father, Like Son $ 7,6 mil. 2821 $ 2.702 $ 28,6 mil.
8 The King's Speech $ 7,4 mil. 2386 $ 3.076 $ 114,2 mil.
9 Drive Angry $ 5,2 mil. 2290 $ 2.265 $ 5,2 mil.
10 True Grit $ 1,9 mil. 1222 $ 1.593 $ 167,1 mil.

[Premier League] Vela bezorgt West Brom puntje

Carlos Vela heeft voor de tweede wedstrijd op rij een punt uit het vuur gesleept voor West Bromwich Albion. De Mexicaanse aanvaller, die sinds de winterstop wordt gehuurd van Arsenal, zorgde in het uitduel met Stoke City in de slotfase voor de gelijkmaker: 1-1. Acht dagen geleden deed Vela hetzelfde in de degradatiewedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers.

Vela had zich helemaal onsterfelijk kunnen maken bij de supporters van West Brom, maar diep in blessuretijd liet hij een enorme kans op een tweede doelpunt onbenut. Namens Stoke City was Rory Delap trefzeker. De Ier, vooral bekend vanwege zijn verre inworpen, kopte in de 53e minuut van dichtbij raak.

West Brom komt door het gelijkspel net boven de degradatiestreep terecht. De ploeg van trainer Roy Hodgson staat zeventiende. Stoke City bezet in de Premier League de tiende plaats.


Vela bezorgt West Brom puntje (Foto: Novum)

Nieuw-Zeeland herdenkt doden aardbeving

Met twee minuten stilte zijn dinsdag in Nieuw-Zeeland de doden herdacht die precies een week eerder bij een zware aardbeving vielen. De Nieuw-Zeelandse premier John Kelly noemde het bij de plechtigheid in de zwaar getroffen stad Christchurch 'een erg somber moment, maar ook een moment van wederopbouw'.

In hele het land verzamelden zich mensen in kerken voor de herdenking. In de hoofdstad Wellington herdacht een grote menige de slachtoffers in en rond de kathedraal van de stad. Er wordt gevreesd dat bij de aardbeving 240 mensen om het leven zijn gekomen. Het officiële dodental is vooralsnog 154. Tal van vermisten worden nog onder het puin vermoed, terwijl reddingswerkers verder zoeken.

Nieuw-Zeeland herdenkt doden aardbeving
Nieuw-Zeeland herdenkt doden aardbeving (Foto: ANP)

Nelly Furtado geeft geld Gadhafi weg

De Canadese popzangeres Nelly Furtado geeft naar eigen zeggen 1 miljoen dollar die ze bij de familie Gadhafi verdiende weg aan goede doelen. Ze heeft dit maandag via het internet laten weten.

Furtado berichtte dat ze in 2007 1 miljoen dollar van de clan van Gadhafi kreeg om 45 minuten op te treden voor gasten in een hotel in Italië. Ze gaat het geld naar eigen zeggen nu weggeven.

De dankzij de olie steenrijke clan van de Libische dictator was de afgelopen jaren in de westerse wereld welkom. De meedogenloze wijze waarop het regime de afgelopen dagen op straat protesten heeft gepoogd neer te slaan, heeft dat radicaal veranderd.

Op deel A7 mag nu 130 km per uur

Vanaf dinsdag mag er op de A7 tussen Wognum en Zürich (Afsluitdijk) de hele dag 130 kilometer per uur worden gereden. Het is het eerste traject waar de maximumsnelheid omhooggaat. Begin mei komen er meer snelwegen waarop de maximumsnelheid naar 130 gaat. Het gaat om een experiment.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil in deze kabinetsperiode de maximumsnelheid op ruim een derde van de snelwegen verhogen naar 130 kilometer. Schultz zegt dat overtreders van de nieuwe maximumsnelheid 'stevig zullen worden aangepakt'. Ze is niet bang dat door de hogere snelheid meer verkeersslachtoffers komen. "Ik hou onverkort vast aan mijn doelstelling om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen", zei de minister eerder.

Op een aantal wegen wordt de komende maanden de snelheid af en toe verhoogd. Op sommige wegen mag 's nachts 100 kilometer per uur worden gereden in plaats van 80. Op andere delen gaat de snelheid soms omhoog van 100 naar 120.

Op deel A7 mag nu 130 km per uur
Op deel A7 mag nu 130 km per uur (Foto: ANP)

ParlementariŽr CuraÁao: Eigen studenten eerst

Nederlandse studenten die hun zinnen hebben gezet op een stageplaats op Curaçao, moeten in de toekomst mogelijk vaker uitwijken naar een ander eiland. Als het aan de Curaçaose parlementariër Jaime Cordoba ligt, worden binnenkort maatregelen genomen om studenten van eigen bodem voorrang te geven als ze stage willen lopen op het eiland.

De populariteit van het eiland onder studerend Nederland is Cordoba een doorn in het oog, omdat de 'horde Nederlanders' stageplekken en banen zou inpikken van mensen van het eiland. Het parlementslid van regeringspartij Pueblo Soberano heeft daarom maandag een brief aan de minister van Onderwijs René Rosalia gestuurd.

Cordoba zegt klachten te hebben ontvangen van Curaçaoënaars tegen wie er is gezegd 'dat er geen plaats is om stage op Curaçao te lopen'. "Dat kan en mag niet voorkomen", aldus Cordoba.

Citotoets op basisschool wordt verplicht

Minister van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt dinsdag bekend dat basisscholen vanaf 2013 veplicht de Cititoets moeten afnemen, zo schrijft de Volkskrant. Het moment van toetsen wordt vanaf dan verlegd van februari naar april/mei.

Zo'n 15 procent van de basisscholen neemt de Citotoets nu bewust niet af. De reden hiervoor is dat er geen rekening wordt gehouden met de vermogens die in kinderen zitten. Ook deze scholen moeten echter verplicht gaan toetsen. "Cito heeft hier veel ervaring mee, doet ook al het uitvoerend werk voor de examens in het voortgezet onderwijs, en is international vermaard. Bovendien sluiten we hiermee aan bij de overgrote meerderheid van scholen die het al jaren zo doen", aldus de minister.

"Recent onderzoek toont dat de aandacht voor die terreinen in het laatste halfjaar van de basisschool verslapt. Drie maanden meer tijd moet de kloof met het voortgezet onderwijs verkleinen", zo licht Van Bijsterveldt het latere toetsmoment toe.

Een proef die vorig jaar gehouden is op 55 basisscholen, waarbij de Citotoets is afgenomen in april, toonde echter niet aan dat leerlingen aanzienlijk betere scores behaalden. Het advies was desondanks toch om de toets later in het jaar af te nemen. De uitslag zou op z'n vroegst half mei bekend kunnen zijn, maar middelbare scholen zouden het liefst op 1 mei de resultaten weten in verband met het aantal in te zetten docenten voor het komende schooljaar.

De rol die de uitslag van de Citotoets bij de keuze voor het voortgezet onderwijs speelt, zal kleiner worden. Het advies dat de basisschool aan de leerlingen meegeeft op basis van ervaring wordt belangrijker. "De eindtoets is een momentopname. Door de toets naar een later moment in april of mei te verschuiven, komt het advies van de basisschool centraler te staan", aldus de minister.

Basisschoolleerlingen hebben dit jaar de toets in februari gemaakt. De resultaten moeten een dezer dagen bekend zijn.

Roda JC heeft opvolger Van Geel in vizier

Roda JC ziet in Marcel van den Bunder de opvolger van Martin van Geel als algemeen directeur van de club. Van den Bunder vormde sinds 1 februari vorig jaar samen met Van Geel de directie van Roda JC, dus de 47-jarige hoeft niet ingewerkt te worden. Van Geel maakte afgelopen week officieel bekend volgend seizoen bij Feyenoord aan de slag te gaan.

Van den Bunder zelf heeft de ambitie wel om de directie te gaan leiden. "Ik kan wel zeggen dat ik daar geen uitlatingen over doe, maar dat is onzin. Mocht dit op mijn pad komen dan ga ik dat zeker niet uit de weg", reageert hij tegen Voetbal International.

Hij zal geen zeggenschap krijgen op het voetbaltechnische vlak. "Ik heb daar niet voldoende verstand van, als ze het me zouden vragen, zou ik ze dat sterk ontraden", zegt Van der Bunder. Voordat hij bij Roda werkte, was hij ruim tweeënhalf jaar commercieel directeur van PSV.

WikiLeaks: PVV blijkt uit de hand gelopen grap

De periode waarin WikiLeaks dagelijks onderwerp van gesprek was en ruimschoots vertegenwoordigd was in nagenoeg alle nieuwsuitingen, leek enigszins achter ons te liggen. De storm was even gaan liggen. Maar op de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, publiceert WikiLeaks een belangrijk en ronduit schokkend document met betrekking tot de PVV. Een document dat het stemgedrag van het Nederlandse volk mogelijk ernstig kan beïnvloeden. Via een bevriende journalist heb ik een vertaalde kopie (Limburgs > Nederlands) van dit document gekregen.

Ruiz mogelijk niet tegen FC Utrecht

Bryan Ruiz is nog een vraagteken voor de halve finale van de KNVB-beker tegen FC Utrecht. De aanvaller moest zondag tijdens de wedstrijd tegen AZ geblesseerd het veld verlaten. Hij heeft een spierblessure aan zijn bovenbeen. FC Twente verloor met 2-1 van AZ. Trainer Michel Preud'homme beslist vandaag of hij Ruiz opneemt in de selectie voor de bekerwedstrijd.

De medische staf van de club uit Enschede gaat ervan uit dat de aanvaller zaterdag tegen NAC Breda wel mee kan spelen. FC Twente ontvangt woensdag FC Utrecht. De andere halve finale wordt donderdag tussen Ajax en RKC Waalwijk gespeeld.

Het herstel van Dwight Tiendalli verloopt voorspoedig, weet Voetbal International. De verdediger heeft sinds een oefenduel met Hoffenheim in januari knieklachten. Hij hield de afgelopen weken rust en zal waarschijnlijk aan het einde van deze week de groepstraining weer hervatten.

'Tanks naar Bahrein vervoerd'

Dertig tanks zijn laat op maandagavond van Saudi-Arabië naar Bahrein vervoerd. Dit hebben ooggetuigen gemeld, berichtten zowel Iraanse als Amerikaanse internetmedia in de nacht van maandag op dinsdag.

Het vervoer over de 25 kilometer lange koning Fahdsnelweg die Saudi-Arabië met Bahrein verbindt, hinderde het gewone verkeer op de weg, meldden ooggetuigen. Het ging om vijftien opleggers die elk twee tanks vervoerden.

Maandag hebben ongeveer vijfhonderd mensen in de hoofdstad van Bahrein voor het parlement tegen de regering betoogd. Ze hadden spandoeken bij zich waarop grieven stonden over soennitische buitenlanders die bevoorrechte posities zouden bekleden binnen de strijdkrachten en bij de politie. De bevolking van Bahrein is overwegend sjiitisch. Het land wordt al sinds de 18e eeuw geregeerd door de soennitische Khalifa's. Saudi-Arabië heeft ook een soennitisch koningshuis.

'Tanks naar Bahrein'
demonstraties in Bahrein (Foto: ANP)

PKK beŽindigt staakt-het-vuren

De Koerdische rebellengroep PKK heeft een zes maanden durend staakt-het-vuren beëindigd. Dat meldt het Koerdische persbureau Firat. Volgens het persbureau beëindigt de PKK het bestand om zich 'effectiever te kunnen verdedigen'. De PKK zegt zich echter te zullen onthouden van aanvallen.

De PKK beschuldigt Turkije van het vervolgen van democratisch verkozen Koerdische burgemeesters. Ook zou Turkije berichten negeren over Koerdische massagraven in het zuidoosten van het land. Verder verwijten de rebellen de Turkse regering dat zij heeft nagelaten om de omstandigheden van de gevangenschap van PKK-leider, Abdullah Öcalan, te verbeteren.

Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. Ook in Nederland staat de PKK op de samengestelde lijst van terroristische organisaties. De PKK strijdt sinds 1984 voor een onafhankelijke Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije. De strijd heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Actrice Annie Girardot overleden

De Franse actrice Annie Girardot is maandagochtend in het Lariboisière-ziekenhuis in Parijs overleden, meldden bronnen bij het ziekenhuis. Zij was 79 en leed al enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer.

Girardot won in 1977 een César als beste vrouwelijke hoofdrolspeler voor haar rol in de film Docteur Françoise Gailland. Ze won ook twee Césars voor haar bijrollen in Les Misérables en La Pianiste.

In haar toneelwerk werd Girardot in 2002 onderscheiden met een Molière voor haar rol in de komedie Madame Marguerite.

Rutte vindt uitspraken Oosterhuis ongepast

Premier Mark Rutte vindt de uitspraken van theoloog en dichter Huub Oosterhuis over mogelijke censuur op de kersttoespraak van koningin Beatrix 'uiterst ongepast'. Hij zei dat maandagavond in het tv-programma Pauw & Witteman.

Volgens Rutte zijn de woorden van Oosterhuis 'fout' en 'heel verkeerd' omdat premier en vorstin er niets over kunnen zeggen en uitspraken dus niet kunnen bevestigen of ontkennen. Rutte is als premier ministerieel verantwoordelijk voor het doen en laten van koningin Beatrix.

Oosterhuis heeft later zijn uitspraken genuanceerd door te stellen dat het alleen maar bedoeld was als weergave van zijn eigen interpretatie. Enkele oppositiepartijen eisten eerder opheldering van Rutte. "Ik kan er helemaal niets over zeggen", aldus Rutte maandagavond.

Rutte vindt uitspraken Oosterhuis ongepast
Rutte vindt uitspraken Oosterhuis ongepast (Foto: ANP)