Maastricht onderzoekt effect wietpas

De gemeente Maastricht laat onderzoeken wat de gevolgen zijn als buitenlanders geweerd worden uit coffeeshops in de gemeente. Dat heeft burgemeester Onno Hoes (VVD) dinsdag aangekondigd.

Er komen twee onderzoeken, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT onderzoekt met enquêtes wat de effecten voor coffeeshops in andere gemeenten in Zuid-Limburg zouden zijn.

De Tilburgse hoogleraar Cyrille Fijnaut gaat bekijken wat het betekent voor buitenwijken en omringende gemeenten in Nederland en België. De onderzoeksopdrachten zijn geformuleerd in overleg met het ministerie van Justitie.

De onderzoeken komen boven op een uitspraak later dit jaar van de Raad van State. Die moet helderheid scheppen in de vraag of Maastricht niet-ingezetenen mag weren uit coffeeshops. Het Europese Hof achtte dat in het geval van de Limburgse stad eerder toelaatbaar.

Pas als de resultaten bekend zijn wil de gemeenteraad van Maastricht een besluit nemen over maatregelen om de overlast te beperken. Ook de regering van VVD en CDA heeft maatregelen in voorbereiding om de toegang tot coffeeshops te beperken. De gemeenteraad van Maastricht is tegen die plannen als er niet meer politie komt. In de coffeeshops van Maastricht komen jaarlijks 1,4 miljoen buitenlanders softdrugs kopen.