FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 februari 2011

Fiets foutparkeren kan 3800 euro boete kosten

De gemeente Oss is het zat, alle fietsen die verkeerd gestald worden om en nabij het station. Daarom heeft men een APV in het leven geroepen die 'foutparkeerders' een boete kan opleveren van 3800 euro. Het alternatief is maximaal drie maanden cel.

De gemeente wil keihard optreden tegen mensen die hun fiets niet op de daarvoor bestemde plaatsen stallen en hoopt via een nieuwe algemene plaatselijke verordening snel orde in de 'fietsenchaos' te kunnen scheppen.

Wethouder Reina de Bruijn legt uit dat 'weesfietsen', fietswrakken en verkeerd gestalde fietsen dan makkelijker verwijderd kunnen worden. "Het is al jaren een doorn in het oog van veel mensen." De Bruijn denkt niet dat er snel een boete van 3800 opgelegd zal worden, maar is blij dat de mogelijkheid nu in ieder geval geboden wordt.

Om dit voornemen ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren is een aanpassing van de strafbepaling nodig, maar een herziening van de APV is in de maak. Het voorstel zal binnenkort in de commissievergadering besproken worden.

Querrey niet in Davis Cup

De Verenigde Staten zullen in hun eerste duel in de Davis Cup in 2011 Sam Querrey moeten missen. De nummer 24 van de wereldranglijst heeft een blessure aan zijn rechterschouder en zal daarom enige tijd rust moeten houden. Bondscoach Jim Curry liet weten dan Querrey zich richt op de toernooien in Indian Wells en Miami.

Curry zal in de wedstrijd tegen Chili kunnen beschikken over Andy Roddick, John Isner en voor het dubbelspel de broers Bob en Mike Bryan. Talenten Michael Shabaz en Jordon Cox zullen als trainingspartners voor het kwartet gaan fungeren. Mardy Fish haakte al eerder met een blessure af.

'Statenleden vinden andere indeling provincie goed'

De huidige leden van de Provinciale Staten vinden het prima als de provincies anders worden ingedeeld. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om samenwerking van de besturen van een Randstadprovincie van Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht of het laten samensmelten van meerdere provincies, meldt BNR Nieuwsradio maandagavond na een enquête onder de zittende Statenleden.

In totaal 64,3 procent van de Statenleden geeft aan dat de samenstelling van provincies anders kan. Over hoe de provincies er precies uit moeten komen te zien, verschillen ze echter van mening.

Vooral over Friesland, Limburg en Zeeland wordt aangegeven dat de identiteit van de provincie behouden moet blijven. Dat staat het samenvoegen van meerdere provincies echter niet in de weg, vindt VVD-Statenlid in Drenthe Albert Kerstholt. "Twaalf provincies, dat kan best veranderen in vier of vijf landsdelen."

Voor de enquête werden alle 564 zittende Statenleden benaderd. De helft vulde de vragenlijst in.

Iran prijst opstand Arabische wereld

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi heeft maandag in Genève de volksopstanden in de Arabische wereld geprezen. Tegelijkertijd deed hij de demonstraties in zijn eigen land af als ongerechtvaardigd.

Volgens Salehi vinden er in Iran slechts 'een paar gemanipuleerde protesten' plaats, terwijl de 'massale betogingen in de regio authentieke volksbewegingen' zijn. "Er is absoluut geen vergelijking te maken tussen wat er gebeurt in de regio en wat er in Iran bij een paar incidenten is gebeurd", aldus Salehi.

De minister, die in Genève is voor een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad, zei dat de Iraanse regering 'geschokt' is door het geweld dat de Libische leider Moammar Gadhafi heeft gebruikt tegen de bevolking. Hij zei te hopen dat de macht 'op een wettige manier wordt overgedragen aan het volk'.

De minister wilde niet ingaan op de arrestatie van oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi eerder maandag. Volgens hem moeten de arrestaties gebaseerd zijn op 'het overtreden van de wet'. Salehi wilde niet oordelen over een mogelijke wetsovertreding en zei dat een dergelijk oordeel moet worden overgelaten aan de rechter.

"Twee jaar is al voorbijgegaan sinds de laatste presidentsverkiezingen in Iran en ze hebben een normaal leven geleid. Ze hebben mensen gevraagd om de straat op te gaan voor, naar onze mening, gemanipuleerde demonstraties, omdat er geen enkele rechtvaardiging voor protesten is", zei Salehi. "Ze hadden zich terug moeten trekken en tevreden moeten zijn met de uitslagen."

[Serie A] AC Milan slaat gat met concurrentie

AC Milan heeft in de strijd om de Italiaanse landstitel uitstekende zaken gedaan. De koploper van de Serie A won maandag in het eigen San Siro de topper tegen Napoli met 3-0. Zlatan Ibrahimovic opende uit een penalty de score, Kevin-Prince Boateng en Pato gaven de overwinning nog wat extra glans.

Napoli was met een verdedigende tactiek naar Milaan afgereisd en hield dat een helft vol. Vier minuten na rust bezorgde een handsbal van Salvatore Aronica AC Milan een strafschop, die feilloos werd benut door Ibrahimovic. In het laatste kwartier tikte invaller Boateng van dichtbij de 0-2 binnen, waarna uitblinker Pato met een schitterende uithaal voor 0-3 zorgde.

Mark van Bommel speelde de hele wedstrijd mee, Urby Emanuelson kwam twintig minuten voor tijd als invaller in het veld. Clarence Seedorf bleef de hele wedstrijd op de bank.

AC Milan komt door de overwinning na 27 wedstrijden op 58 punten. Stadsgenoot Internazionale staat tweede met 53 punten, eentje meer dan nummer drie Napoli. Op 3 april staat de kraker tussen AC Milan en Inter op het programma.


(Foto: Novum)

Verdoving wordt anesthesist fataal

Een Oostenrijkse anesthesist heeft het loodje gelegd nadat hij van zijn eigen waar had gesnoept. De dosis propofol bleek toch iets te hoog voor de 59-jarige arts uit Graz.

Volgens lokale media is de beste man dit weekend overleden nadat hij zichzelf met het verdovingsmiddel had geïnjecteerd. De aanklagers hebben vandaag verklaard dat ze de vriendin van het slachtoffer, een 26-jarige verpleegster, aan de tand zullen voelen.

Functionarissen hebben naar verluidt uitgesloten dat het hier om moord of zelfmoord gaat. Zij gaan ervan uit dat het stel het middel heeft gebruikt om te ontspannen of hun seksleven op te krikken.

Propofol is hetzelfde middel waaraan niemand minder dan Michael Jackson is overleden. Men zal sectie verrichten op het lichaam om de exacte doodsoorzaak van de anesthesist aan het licht te brengen.

'Gratis' sms-diensten op de korrel

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen heeft een pakket maatregelen aangekondigd om gratis lijkende sms-diensten aan banden te leggen. De OPTA moet daar toezicht op gaan houden.

Vanaf 1 april zullen de eisen voor telecom-providers strenger worden, waarmee Verhagen hen ertoe wil bewegen om malafide sms-bedrijven links te laten liggen en alleen zaken te doen met 'eerlijke' bedrijven. Zo moet er bij een sms-dienst die meer dan 1,50 euro kost duidelijk kunnen worden aangetoond dat de gebruiker akkoord is gegaan met de voorwaarden. De telecom-provider kan afsluiting dan niet meer gebruiken als pressiemiddel om de hoge kosten van een sms-dienst vergoed te krijgen en moet aantonen dat de gebruiker bewust heeft ingestemd met afrekening via de telefoonrekening.

Providers moeten ook abonnementen gaan aanbieden waarbij dit soort sms-diensten gratis geblokkeerd kunnen worden. Dat is vooral handig voor ouders die voor hun kind een telefoonabonnement willen afsluiten. "Hierdoor komt de consument veel sterker te staan bij klachten over dure en vaak ongewilde sms-diensten", zegt Verhagen. "Daarnaast is dit een duidelijke prikkel voor belbedrijven om alleen nog maar zaken te doen met bonafide sms-bedrijven, zodat er een einde komt aan het gesjoemel met sms'jes."

'Inholland handelt fraude goed af'

Hogeschool Inholland heeft adequaat gehandeld in de kwestie rond de fraude met tentamens. Dat antwoordt staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) maandag op Kamervragen over de fraude.

Bij Inholland waren volgens de hogeschool van acht tentamens de opgaven gestolen en bij studenten terechtgekomen. Daarop werden de tentamens ongeldig verklaard, een maatregel die ongeveer honderd studenten trof. "Dat is natuurlijk zuur voor de studenten die buiten hun schuld om geconfronteerd worden met deze maatregel. De kwaliteit van onderwijs is zo echter wel goed gewaarborgd", aldus Zijlstra.

Daarnaast heeft de onderwijsinstelling aangifte gedaan bij de politie, is een onderzoek gestart naar de gang van zaken en zijn de plaatsen waar de tentamenopgaven worden bewaard beter beveiligd. De staatssecretaris stelt dat het voor het imago van het hoger beroepsonderwijs van essentieel belang te vinden dat in dit soort gevallen snel en kordaat wordt opgetreden. "En naar mijn mening is dat hier ook gebeurd."

De staatssecretaris stelt overigens wel dat de steeds terugkerende berichten over fraudegevallen niet goed zijn voor het imago van het hoger beroepsonderwijs. Ook bij Hogeschool Utrecht bleek te zijn gefraudeerd met tentamens. Daarnaast kwam Inholland eerder in opspraak wegens fraude met diploma's.

Deense zeilboot gekaapt op Indische Oceaan

Een Deense zeilboot met aan boord vier volwassenen en drie kinderen is door piraten gekaapt op de Indische Oceaan. Dat meldt de Deense overheid.

Volgens het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het schip donderdag een noodsignaal uitgezonden, en is het nu bevestigd dat de zeilboot door piraten gekaapt is. Het ministerie meldt verder dat er een Deens koppel, hun drie kinderen van tussen de 12 en 16 jaar en twee bemanningsleden aan boord zijn. Het is de eerste keer dat piraten in deze regio een boot gekaapt hebben met kinderen aan boord.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Lene Espersen zegt dat ze 'zeer bezorgd' is en betuigt haar medeleven met de mensen op de boot en hun familie. Het Deense persbureau Ritzau meldt op gezag van het ministerie dat de boot onderweg is naar Somalië.

De patrouillevloot van de Europese Unie meldt dat er eerder maandag ook een Grieks vrachtschip met 23 bemanningsleden gekaapt is door Somalische piraten. Het schip, de MV Dover, was onderweg naar Jemen toen het aangevallen werd. Er is geen contact met het schip en geen informatie over de toestand van de bemanning.

Zedenverdachte Edwin R. op vrije voeten

Zedenverdachte Edwin R. wordt vrijgelaten. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag besloten zijn voorlopige hechtenis donderdag onder voorwaarden te schorsen. Dat meldt een woordvoerder van de rechtbank. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat R. nog steeds verdachte is.

De 39-jarige R. zit sinds half december vast in verband met de Amsterdamse ontuchtzaak. Hij wordt ervan verdacht seksuele handelingen met zichzelf te hebben verricht voor een webcam tijdens chatsessies met minderjarigen.

R. was groepsleider van 't Hofnarretje, een van de kinderdagverblijven waar Robert M. ook werkte. Mogelijk heeft hij ook ontucht gepleegd. Robert M. is hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak. Hij wordt verdacht van het misbruiken van tientallen kinderen op zeker drie kinderdagverblijven. De in Letland geboren M. heeft inmiddels 83 gevallen van misbruik met kinderen bekend.

Waarom R. wordt vrijgelaten, weet de woordvoerder van de rechtbank niet. Ook over de voorwaarden waaronder hij op vrije voeten komt, kon de zegsvrouw maandagavond niets vertellen.

Ooijer kan nog een jaar verlengen bij Ajax

André Ooijer kan zijn contract bij Ajax met een jaar verlengen. Zijn huidige verbintenis loopt komende zomer af. Dat meldt Voetbal International. Ooijer speelde de eerste seizoenshelft acht competitiewedstrijden voor Ajax en wist één keer te scoren. Het aanbod van Ajax is opmerkelijk, aangezien zijn naam eerder nog op de lijst van overbodige aankopen stond.

"Hij speelt momenteel weinig, maar we zitten in een opbouwfase en dan past hij met zijn ervaring en instelling perfect in deze groep", zegt trainer Frank de Boer. "André traint erg goed, komt elke dag met plezier naar de club. De afspraak is dat hij geen jeugdspelers in de weg staat. Daar gaat hij prima mee om. Het is een geruststellende gedachte dat we op hem kunnen rekenen als er iemand wegvalt."

Ooijer zelf wil zijn loopbaan graag in 2012 afsluiten bij de Amsterdamse club. "Er komt een moment dat je op het tweede plan terechtkomt. Dan kun je stoppen, of accepteren dat je minder vaak aan bod komt. Ik ben nog hartstikke fit en heb het idee dat ik er nog een jaar aan kan vastknopen. Ajax is mijn laatste station, ik eindig in de top. Hier ben ik ooit als Amsterdammertje in de jeugdopleiding begonnen. Geweldig toch?"

Gedurende de arbitragezaak die Ajax aanspande tegen hoofdscout Hans van der Zee werd er een spelersrapport achter gesloten deuren besproken. Dat was het rapport van Ooijer. Omdat hij nog bij Ajax speelt, kon hij beschadigd raken als de feiten uit de rapportage openbaar gemaakt zouden worden. Ooijer heeft zich daar naar eigen zeggen niet mee bezig gehouden. "Mensen die dagelijks met mij werken hebben de intentie uitgesproken om met mij door te gaan. Dat is een geweldig positief signaal. En daarmee veeg je al die rapporten van tafel", reageert hij.

Londen werkt aan no-flyzone LibiŽ

De Britse premier David Cameron heeft de legerleiding en het ministerie van Defensie in zijn land opdracht gegeven de mogelijkheid voor het instellen van een no-flyzone boven Libië te onderzoeken. Dat heeft Cameron maandag in het Britse parlement gezegd.

Cameron stelde dat de bevolking met een no-flyzone kan worden beschermd tegen luchtaanvallen door troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Moammar Gadhafi. De premier liet weten dat hij de inzet van militaire middelen in Libië niet uitsluit.

"We mogen niet tolereren dat dit regime militaire macht inzet tegen zijn eigen mensen", stelde Cameron. Verder riep hij de mensen die Gadhafi nog trouw zijn op afstand te nemen van de Libische leider. Ook bevestigde Cameron dat het Britse ministerie van Financiën een zending van 900 miljoen pond (ruim 1 miljard euro) aan bankbiljetten naar Libië heeft tegengehouden.

Het Amerikaanse leger liet maandag weten dat het de Amerikaanse troepen rond Libië andere posities zal geven. Het leger hoopt de troepen daardoor flexibeler te kunnen inzetten.

Londen werkt aan no-flyzone Libië
David Cameron (Foto: ANP)

Twee VN-medewerkers ontvoerd in Ivoorkust

Twee medewerkers van de Verenigde Naties van Oekraïense afkomst zijn maandag ontvoerd door een Ivoriaanse jeugdmilitie, de Jonge Patriotten. Dat blijkt uit een interne memo van de VN. De Jonge Patriotten zijn gelieerd aan de zittende president Laurent Gbagbo.

De twee VN-medewerkers werden in de wijk Port-Bouet in Abidjan ontvoerd. Ze werden kort daarna naar een basis van de Republikeinse Garde overgebracht.

Aanvallen op VN-personeel vinden steeds vaker plaats sinds Gbagbo de presidentsverkiezingen van 28 november verloor. Gbagbo weigert af te treden en de macht over te dragen. Hij heeft de VN eerder al opdracht gegeven het land te verlaten en zijn regering heeft burgers opgehitst om VN-medewerkers aan te vallen.

Komende week nieuwe DLC voor Civilization V

Komende week zal er nieuwe DLC uitkomen voor Civilization V. De DLC zal aanstaande donderdag uitkomen en zal bestaan uit een gratis multiplayer map-pack en/of een betaald nieuwe scenario: Polynesia. Het nieuwe scenario zal zo'n €3,50 gaan kosten en zal draaien om de leider Kamehameha.

De multiplayer map-pack zal drie nieuwe maps bevatten die gericht zijn op competitieve online gameplay en zal spelers de mogelijkheid geven om nieuwe landen te veroveren. In het nieuwe scenario zal je de leider Kamehameha leiden om de meest dominante kracht te worden in het Polynesische-gebied.

Kamehameha
KAAAAAAAMEEEEEHAAAAAMEEEEHAAAAAAAAAAAA!!!!!!

PS: 'PVV schuldig aan massahysterie'

De PVV maakt zich schuldig aan massahysterie op het gebied van immigratie. Daarvan beschuldigde D66-leider Alexander Pechtold de partij van Geert Wilders tijdens het verkiezingsdebat maandagavond bij EenVandaag. "Van massa-immigratie is al jaren geen sprake. Dat is massahysterie van de PVV."

Pechtold haakte in op een opmerking van de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer Machiel de Graaf, die aangaf dat volgens hem het huidige kabinet sociaal is en daarbij ook zei dat de regering de massa-immigratie vermindert.

PvdA-leider Job Cohen stelde het kabinet asociaal te vinden. "Dit kabinet heeft geen sociaal gezicht." Cohen gaf als voorbeelden dat dit kabinet de villabelasting verlaagt, bezuinigt op het passend onderwijs, snoeit in de bijstand, het salaris van de agenten twee jaar lang op de nullijn houdt, terwijl er wel een tweede JSF-toestel wordt gekocht en de bonussen van bankiers worden ontzien.

Ook worden de beloften over meer agenten volgens Cohen niet waargemaakt. "Er zouden er drieduizend bijkomen, maar dat zijn er nul geworden."

De Graaf antwoordde daarop dat dit kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt in deze tijden. Er moet 18 miljard euro bezuinigd worden, omdat oud-minister Wouter Bos (PvdA) er volgens hem 'een rommeltje' van heeft gemaakt. Daarbij bezuinigde oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) 2500 agenten weg, zei hij. "Wij zijn allang blij dat zij nog werk hebben."


Verkiezingsdebat bij EenVandaag (Foto: Novum)

Hartoperatie skiŽr Janka goed verlopen

Carlo Janka is op 24 februari geopereerd aan zijn hart. De olympisch kampioen op de reuzenslalom kampte al een tijdje met hartritmestoornissen. De Zwitserse skibond maakte dit vandaag bekend.

Aanvankelijk zou de ingreep pas aan het einde van het skiseizoen plaatsvinden. "Het tijdstip direct na de WK in Garmisch-Partenkirchen kwam goed uit. Dan is het maar achter de rug”, aldus Janka.

De ingreep, die twee uur duurde, verliep zonder problemen. De 24-jarige Zwitser wil aankomende zaterdag meedoen aan de wereldbekerwedstrijd op de reuzenslalom in Kranjska Gora. "De komende dagen moeten uitwijzen hoe mijn hart functioneert bij een zware belasting.”

Karthikeyan wil lang bij HRT blijven

Narain Karthikeyan zegt van plan te zijn om nog lange tijd voor Hispania Racing te gaan rijden. De Indiër tekende deze winter een contract bij de Spaanse renstal en zal gaan beginnen aan zijn tweede volledige seizoen in de Formule 1. Eerder reed hij al een jaar voor Jordan.

"Het plan voor de lange termijn is bij HRT blijven," zei Karthikeyan tegen ESPN F1. De Indiër had ook nog wat over de financiën van de renstal te melden. "Mijn stalgenoot zal geld meebrengen. De helft van het veld voorziet hun teams van budget. Dat is dus niet ongebruikelijk. Verder heeft het team nieuwe ideeën voor de marketing. Ik voel dat ze op dat vlak ook vooruit gaan. We zullen genoeg geld hebben dit seizoen, maar meer geld is altijd welkom."

Karthikeyan is positief over de F111 die volgende week in Barcelona zal gaan debuteren. "Ik heb met engineers gesproken, de ontwerpen gezien en de cijfers bestudeerd, en de F111 is absoluut een stap in de juiste richting. Hoe sneller de nieuwe auto klaar is, hoe beter. Ik weet zeker dat iedereen daar 24 uur per dag mee bezig is."

'Conners beste tennisser aller tijden'

Niet Pete Sampras, Roger Federer of Rafael Nadal is de beste tennisser aller tijden, maar de Amerikaan Jimmy Conners. Dit concludeert het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE na een onderzoek gebaseerd op een wiskundige formule dat uitgaat van kwaliteitsoverwinningen.

De studie omvat alle mannelijke spelers op de ATP-tour sinds de start van de Open Era. Elke speler kreeg een prestige score aan de hand van overwinningen op sterke concurrenten, waarbij geen onderscheid werd gemaakt tussen de toernooien.

Connors heeft 178 kwaliteitsoverwinningen geboekt, gevolgd door Ivan Lendl (134), John McEnroe (129), Guillermo Villas (93) en Andre Agassi (79). Federer staat op de zevende plaats met 39 kwaliteitsoverwinningen, terwijl Nadal er pas 21 boekte.

De spelers die momenteel nog spelen zijn volgens de wetenschappers wel in het nadeel, aangezien aan diens tegenstanders nog een score gehangen moet worden. Hierdoor zouden overwinningen die nu al behaald zijn, alsnog meer punten op kunnen leveren.

'Griepepidemie in Nederland voorbij'

De griepepidemie in Nederland is voorbij. Dat meldt de Grote Griepmeting maandag. Al een week lang is het aantal griepgevallen tot onder de epidemische drempelwaarde gedaald.

Van een epidemie is sprake als er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per 100.000 inwoners zijn. Het griepseizoen duurde dit keer acht weken. Eind vorig jaar waarschuwde de Grote Griepmeting al dat de griep in aantocht was.

In het begin was vooral sprake van de Mexicaanse griep. In totaal overleden in Nederland dit seizoen tot nog toe 35 mensen aan de Mexicaanse griep. In het noordoosten van Nederland sputtert de griep nog na. Deze zieken hebben vooral de veel milder verlopende B-griep te pakken.

Aan de metingen van de Grote Griepmeting werken in Nederland en Vlaanderen 22.000 vrijwilligers mee.

IJs van moedermelk mag niet

De Britse voedsel- en warenautoriteit heeft een ijssalon uit Londen verboden om nog langer ijs te verkopen waarin moedermelk verwerkt is. Er wordt nu onderzocht of het volgens de Britse wet toegestaan is, ook wordt bekeken of het ijs schadelijk is voor de volksgezondheid.

Het café The Icecreamists had vrouwen via een advertentie opgeroepen om moedermelk ter beschikking te stellen. Vijftien vrouwen zagen daar wel heil in waarna het ijs onder de naam Baby Gaga-ijs voor 17 euro per beker de verkoop in ging. De Food Standards Agency heeft daar nu een stokje voor gestoken.

Cole speelt met Chelsea tegen United

Ashley Cole speelt morgen gewoon met Chelsea tegen Manchester United. De verdediger raakte gisteren in opspraak toen bekend werd dat hij in de kleedkamer van de club uit Londen per ongeluk de 21-jarige Tom Cowan met een luchtgeweer in een been had geschoten.

Chelsea beraadt zich nog op stappen tegen Cole. "Maar Cole zal dinsdag spelen", zei Ancelotti. "Cole heeft heel veel spijt. Hij vindt het vervelend voor het slachtoffer, zijn ploeggenoten en de club. Het is fout dat er een geweer op het trainingscomplex van Chelsea was. Dat wisten we niet. Maar Cole heeft zich altijd goed gedragen en wie maakt er niet eens een foutje in zijn leven."

Cole speelt met Chelsea tegen United
Cole speelt met Chelsea tegen United (Foto: ANP)

Ontvoerde kinderen sneller thuis door bemiddelaar

Naar Nederland ontvoerde kinderen kunnen voortaan binnen hooguit achttien weken weer naar huis terugkeren als een bemiddelaar voor de ouders wordt ingeschakeld. Voorheen nam zo'n procedure soms meer dan een jaar in beslag.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is positief over het verloop van een proef met mediation en heeft de verkorting van de procedure daarom definitief ingevoerd. Dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Jusititie maandag.

De proef rondom internationale kinderontvoering ging in 2009 van start. Van internationale kinderontvoering is sprake als een kind ongeoorloofd door een van de ouders wordt meegenomen naar een ander land.

Bij de proef waren onder meer de rechtbank in Den Haag en het Centrum Internationale Kinderontvoering betrokken. Geprobeerd is door tussenkomst van een bemiddelaar zo snel mogelijk tot een regeling tussen de ouders te komen, zodat het kind zo min mogelijk de dupe wordt. De procedure kon met bemiddeling maximaal achttien weken duren, tegenover soms meer dan een jaar als er geen bemiddelaar wordt ingeschakeld.

Tussen 2008 en 2010 verdubbelde het aantal zaken dat met een regeling is afgedaan van vier naar acht. Het aantal zaken waarin een rechter moest oordelen, daalde van twaalf in 2008 naar zeven om 2010.

Een evaluatie wees verder uit dat ouders over het algemeen tevreden zijn over de verkorte procedure. Ook wanneer mediation niet leidde tot een volledige of gedeeltelijke overeenkomst waren de ouders positief, aangezien de ouders vaak wel weer met elkaar in gesprek komen.

Duits lesbisch stel eist geld van spermadonor

In Duitsland heeft een lesbisch koppel een rechtszaak aangespannen tegen de spermadonor van hun 3-jarige zoontje. Het stel wil via de rechter afdwingen dat de biologische vader gaat meebetalen aan het onderhoud van het kind. Dat meldde het weekblad Der Spiegel dinsdag.

Als de rechter de eis van de dames honoreert, dan is het de eerste keer dat in Duitsland een spermadonor financieel verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn nageslacht. Volgens de Duitse wet staan de dames in hun recht en moet de 52-jarige Klaus Schröder betalen. Er gaan echter al jaren stemmen op om een uitzonderingspositie voor spermadonoren te bewerkstelligen.

Schröder doneerde zijn sperma aan de dames en maakte met hen de afspraak dat hij niet zou hoeven opdraaien voor het onderhoud van een kind. Het stel stemde daar toen mee in, maar ontkent nu dat die afspraak destijds gemaakt is.

Cosmi vervangt Rossi als trainer Palermo

Delio Rossi is ontslagen als trainer van Palermo. De positie van de 50-jarige Italiaan was onhoudbaar geworden na de 7-0 thuisnederlaag van gisteren tegen Udinese. Rossi wordt opgevolgd door Sesme Cosmi, die in de Serie A ervaring opdeed bij Perugia, Udinese en Livorno en bekend staat om zijn harde aanpak.

De voorzitter van Palermo, Maurizio Zamparini, had het ontslag van Rossi eerder op de dag al aangekondigd. "Ik ben op zoek naar een sterke man die de ploeg wakker kan schudden", liet hij vanmorgen optekenen. Rossi was sinds 2009 in dienst bij Palermo en plaatste zich met de Siciliaanse club voor de Europa League. Momenteel staat Palermo achtste in de Serie A.


Cosmi vervangt Rossi als trainer Palermo (Foto: Novum)

Europa wil lonen lidstaten gaan aanpakken

Terwijl de crisis rondom Ierland, Griekenland en de euro als munt nog immer niet opgelost is, denken de hogere politici in Europa aan nieuwe maatregelen om een volgende crisis te voorkomen. President Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie (EC) Barosso hebben een nieuw voorstel geschreven.

Uit het voorstel, welke in handen is van de NOS (PDF), blijkt dat de EU de macht wil hebben om in te kunnen grijpen in de hoogte van de lonen van burgers van de lidstaten.

In essentie komt het erop neer dat de EC gaat controleren of een land nog wel concurrerend genoeg is. Mocht dat niet het geval zijn, zal het land gedwongen worden om de lonen te matigen. Barosso en Van Rompuy willen dit als eerste invoeren bij de ambtenarenlonen. Deze kunnen dan een voorbeeld zijn voor de vrijemarktsectoren.

Pensioenen
Naast het controleren en eventueel corrigeren van de loonskosten, willen de beide heren zich ook met de pensioenen gaan bemoeien. Dit zou op eenzelfde manier moeten gaan als bij de lonen. Wanneer de pensioenen van een land onbetaalbaar worden, zal het land gedwongen moeten worden om de pensioenleeftijd omhoog te brengen. Naast deze maatregel, zouden de EU-lidstaten ouderen moeten stimuleren om langer door te werken.

Beslissing
In een gesloten vergadering hebben de hoge ambtenaren van de zeventien eurolanden zich over het voorstel gebogen. Op de eurotop van 11 maart zullen de regeringsleiders hier een beslissing over nemen.

Dat de EU meer macht gaat krijgen over de begrotingen van de lidstaten, lijkt een zekerheid. Hoeveel macht de landen uit handen zullen geven is nog onderwerp van hevige discussie.

Den Haag verbiedt invoer PlayStation 3-console

Volgens The Guardian heeft de Nederlandse douane de opdracht gekregen om alle PlayStation 3-consoles te confisqueren. Het hof in Den Haag heeft dit besloten vanwege een lopende patentzaak tussen de Aziatische elektronicagiganten LG en Sony. Momenteel worden alle ingevoerde PS3's opgeslagen in Nederland.

De ban zal op z'n minst tien dagen duren. Volgens de bron zou Sony ongeveer twee tot drie weken voorraad hebben in Europa, maar als de invoerstop langer dan tien dagen duurt, zou de kans op lege schappen zeer aannemelijk worden. Maar liefst tienduizenden PS3's zijn afgelopen week in Nederland in beslag genomen vanwege een vermeende schending van patenten die LG bezit. LG heeft Sony ook in Amerika aangeklaagd, begin deze maand.

Het patent zou verschillende Blu-ray-technieken omvatten die Sony zou toepassen in hun spelcomputers zonder toestemming van LG. Sony voert ongeveer honderdduizend consoles in per week en doet daarom alles om het bevel op te heffen. Zij kunnen naar het Europese patentenkantoor stappen om in beroep te gaan tegen het besluit. LG kan naar hetzelfde kantoor gaan om juist het bevel te verlengen, en zelfs verzoeken om vernietiging van de opgeslagen goederen.

Rotterdam en Schiphol zijn de grootste invoerhavens voor de PS3 voor zowel Groot-Brittannië als de rest van Europa. De consoles worden opgeslagen totdat bekend wordt wat het vonnis is. Als Sony schuldig wordt bevonden van patentschending, moeten ze LG compenseren voor elke verkochte PS3. De kosten kunnen dan in de honderden miljoenen lopen.

Terreuralarm om Ali's kapotte stofzuiger

Ali ben Salem heeft pech. De in Duitsland woonachtige Tunesiër blijft opgescheept zitten met een kapotte stofzuiger. Het benodigde onderdeel mag niet aan hem worden geleverd omdat Ali op een lijst van terroristen staat.

Omdat Ali's stofzuigertje onlangs de geest gaf, bestelde hij voor 14,95 euro een vervangend onderdeel. Hij bleef wachten en wachten, maar het onderdeel werd maar niet geleverd. Tot er op een dag een brief op de deurmat plofte waarin fabrikant Bosch und Siemens (BSH) uitlegde dat de autoriteiten het pakketje hadden tegengehouden. Pas als hij een kopie van zijn identiteitsbewijs zou opsturen, zou het onderdeel worden verzonden.

Met de brief ging de beste man, die al 40 jaar bij onze oosterburen woont en over de Duitse nationaliteit beschikt, naar een BSH Service Center. Hier werd Ali medegedeeld dat hij op een lijst van terroristen staat. Uit navraag van de Duitse krant Der Spiegel blijkt dat EU-regels voorschrijven dat mensen op de lijst niet mogen worden voorzien van 'financiële activa of economische middelen'. Blijkbaar vallen hier dus ook stofzuigeronderdelen onder.

Deze regels gaan heel ver, zo laat een woordvoerder van het hoofdkantoor van BSH in München weten. Ali is er helemaal klaar mee. In plaats van te bewijzen dat hij absoluut geen moslimextremist is, heeft hij ervoor gekozen zijn geld terug te eisen.

PS: Rechter: deelname PvdD aan debat hoeft niet

De Partij voor de Dieren (PvdD) hoeft niet deel te moeten kunnen nemen aan het verkiezingsdebat op de avond voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

De partij eiste deelname aan het debat van dinsdagavond, waarvoor acht partijen zijn uitgenodigd. Hun lijsttrekkers voor de Eerste Kamer kruisen dan de degens met elkaar en met debatleiders Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde.

Van de partijen die in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, zijn alleen SGP en de PvdD niet welkom. Beide partijen bezitten twee Kamerzetels. De PvdD eiste maandag voor de rechter dat de NOS de partij moest toelaten tot het debat en indien de NOS daar niet aan wil meewerken, een dwangsom op te kunnen leggen.

De dierenpartij beriep zich op de Mediawet, die voorschrijft dat het aanbod van de publieke mediadiensten zoals de NOS aandacht dient te geven aan kleine doelgroepen. De NOS bracht daar tegenin dat de opzet en invulling van de debatten het resultaat zou zijn van neutrale journalistieke keuzes. De ervaring heeft volgens NOS geleerd dat acht deelnemers in een debat het absolute maximum is.

De rechter is het met de NOS eens en stelt dat het gehanteerde criterium voldoende duidelijk en neutraal is.

Vorige week probeerde lijsttrekker Jan Nagel van 50Plus ook al gedaan te krijgen dat hij mocht meedoen aan het debat van de NOS. Die rechtszaak is ingetrokken.

Student wast broek 15 maanden niet

Een Canadees heeft aangetoond dat het geen probleem is een luie student te zijn. De leerling van de universiteit van Alberta heeft zijn spijkerbroek maar liefst 15 maanden niet in de wasmachine gestopt. Tot ieders verbazing bleek het kledingstuk nog keurig schoon te zijn.

De jongeman wilde samen met zijn professor onderzoeken wat er gebeurt als je een broek ruim een jaar niet wast. Het aantal vlekken op de pijpen of de geur van de spijkerbroek maakten hem niets uit, wel turfde hij het aantal bacteriën. De uitslag van de telling mag een heuglijk feit voor zwervers en luiwammesen worden genoemd. Het verschil tussen een schone spijkerbroek en de broek die al 15 maanden niet was gewassen bleek futiel.

Om ranzige geuren te vermijden, haalde de student overigens wel een trucje uit. Het kledingstuk overnachtte regelmatig in de vriezer.

Devolder: "Weekend om snel te vergeten"

Het was geen goed openingsweekend voor Stijn Devolder, de kopman in de klassiekers van Vacansoleil. De Belgisch kampioen moest weer afrekenen met pech, iets wat hem de laatste jaren wel vaker overkwam bij de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne - Brussel - Kuurne.

"Het hele weekend heb ik niets anders gedaan dan gaten proberen te dichten," zei Devolder in Het Nieuwsblad. "Het is een weekend om zo snel mogelijk te vergeten. In de Omloop had ik problemen met mijn versnellingsapparaat. Omdat ik geen oortje had, kon ik pas 20 kilometer later wisselen van fiets."

"Zondag werd ik voor de Oude Kwaremont teruggeslagen door een valpartij. Ik heb nog een kloof gedicht die eigenlijk niet meer te dichten was, maar uiteraard had ik te veel pijlen verschoten om nog een rol te spelen. Het positieve is dat ik geen blessure overhoud aan die val en dat ik over een goeie conditie beschik."

Top 10: Snelste auto's ter wereld

Ik vraag me af welke productie auto's nu daadwerkelijk de snelste van de wereld zijn. Hoe kan je dit beter uitleggen door een leuke 10-delige blog. Hieronder zie je nr.9 van de top10. Sommige zullen zeer bekend zijn, andere wat minder. Het is wel een feit dat de auto's extreem snel zijn. Met een kleine uitleg bij elke bolide en een paar mooie beelden eronder rest mij nog te zeggen, geniet ervan en schroom niet om een reactie achter te laten. Historie: #10

Microsoft komt met verbeterde Avatars

Microsoft is momenteel bezig met het verbeteren van de avatars op de Xbox 360. De avatars zullen samen met de Kinect de mogelijkheid krijgen om gezichtsuitdrukkingen te uiten en bewegingen van het lichaam nog gedetailleerder te ontvangen en gebruiken in games.

Vorige week was er een vroege demo van de nieuwe Avatar Kinect chatfunctie en hierin zien we hoe een avatar gezichtsuitdrukkingen nadoet. Gelukkig is dit opgenomen en kunnen we hieronder bekijken hoe dit eruitziet. Microsoft is nog druk bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van de functies dus we zullen nog even op de implementatie moeten wachten.

Nettowinst Ajax hoger door Champions League

Ajax heeft vandaag haar halfjaarcijfers bekend gemaakt. De Amsterdammers hebben per 31 december een operationele winst van 9,8 miljoen euro geboekt. De nettowinst is 2,2 miljoen.

De omzet van Ajax is fors gestegen. Een stijging van 73% zorgde ervoor dat de omzet van het afgelopen half jaar 58,5 miljoen euro bedraagt. Deze is voornamelijk te danken aan de deelname aan de Champions League.

Qua transfers ging het minder met de Amsterdammers. Het verlies bedraagt hier 7,3 miljoen euro. Er werd voor 8,6 miljoen gewinkeld, terwijl er voor slechts 1,3 miljoen euro aan spelers verkocht werd.

De transfers van Luis Suárez en Urby Emanuelson worden in het tweede deel van dit jaar meegenomen. Het resultaat van sattelietclub Ajax Cape Town bedroeg 700.000 euro."De transferinkomsten van Luis Suárez en Urby Emanuelson vallen in het tweede half jaar. De cijfers die we vandaag bekend hebben gemaakt zijn over het eerste half jaar en dus zonder deze inkomsten", aldus financieel directeur Jeroen Slop.

Slop kijkt met een positieve blik vooruit: "Sportief gezien doen we in elk geval nog op drie fronten mee. Dat is ook goed voor de inkomsten. We verwachten over het gehele jaar onder de streep, dus na belastingen, in elk geval weer een positief resultaat te halen."

Win tickets en het boek van The Eagle!

FOK! mag in samenwerking met Entertainment One Benelux 5 x 2 toegangskaarten voor de film The Eagle weggeven. Maar dat is nog niet alles! Als je wint, dan krijg je ook nog eens het boek van de film erbij. In The Eagle spelen onder andere Channing Tatum (bekend van Step Up en Dear John) en Jamie Bell (bekend van King Kong).

Het epische avontuur The Eagle, geregisseerd door Oscarwinnaar Kevin Macdonald (The Last King of Schotland), speelt zich af in 2e eeuws Groot-Brittannië dat bezet is door de Romeinen. Legerofficier Marcus Aquila (Channing Tatum) arriveert vanuit Rome om de mysterieuze verdwijning van zijn vader op te lossen. Die verdween als commandant van het Negende Legioen met al zijn mannen en hun adelaarsmascotte in de woeste Schotse heuvels. Samen met zijn Britse slaaf (Jamie Bell), trekt Marcus vijandelijk gebied in. Hij is vastbesloten om The Eagle terug te vinden en zo zijn familienaam in ere te herstellen. 

Twintig jaar eerder marcheerde het Negende Legioen van Rome onder bevel van Flavius Aquila noordwaards, voorgegaan door de onoverwinnelijke adelaarsmascotte. De 5000 man keerden nooit terug, wat een grote smet was op het Romeinse blazoen. Ook de naam van Flavius’ zoon, de jonge Marcus Aquila (Channing Tatum), is aangetast. Wanneer Marcus zwaargewond raakt bij het verdedigen van zijn Romeinse fort tegen Keltische strijders, rest hem nog maar één missie: voldoende herstellen om de Eagle terug te vinden. Vergezeld door zijn slaaf en tolk Esca (Jamie Bell) reist hij af naar de plek des onheils waar zijn vader en het Negende Legioen is verdwenen. Daar moet ook de adelaar zijn. Om buiten de veilige muren van het fort te overleven zal Esca het woord moeten voeren. Nu Marcus is overgeleverd aan de loyaliteit van zijn slaaf, komt de vriendschap tussen de twee jongemannen onder druk te staan. Zal Marcus ooit terugkeren naar Rome met The Eagle…

Om kans te maken op deze twee kaartjes en het boek, hoef je alleen een goed antwoord te geven op de volgende vraag:

Voor welke film ontving regisseur Kevin Macdonald een Oscar? 

Weet jij het goede antwoord? Kijk dan snel in het sticky topic in Film, Tv en Radio om te kijken hoe je mee kunt doen.

Valve komt met tv-ondersteuning

Valve heeft aangegeven dat Steam een 'Big Picture'-mode zal gaan krijgen voor televisies. Deze zogenaamde 'Big Picture'-mode zal tijdens de aankomende GDC onthuld gaan worden en zal controller-ondersteuning en televisie-vriendelijke navigatie mogelijkheden krijgen.

Valve heeft de keuze hiervoor gedaan nadat veel mensen aangaven dat ze Steam op meer verschillende manieren beschikbaar willen zien. Nadat Steam beschikbaar kwam op de Mac en binnenkort beschikbaar is via Portal 2 op de PS3 was dit een logische volgende stap. Mensen krijgen nu de mogelijkheid om Steam en hun producten op meer verschillende schermen in huis te bekijken.

Details over de hele 'Big Picture'-mode zullen tijdens de GDC bekendgemaakt worden die vandaag begonnen is en vrijdag afloopt.

Valve

Iran boos over logo Olympische Spelen

Iran heeft protest aangetekend bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen het logo van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Volgens Bahram Afsharzadeh, de secretaris-generaal van het Iraanse nationale olympische comité, spellen de cijfers in het logo het woord 'Zion'.

Afsharzadeh heeft een formele brief gestuurd naar de voorzitter van het IOC, Jacques Rogge. In de brief dreigt Afsharzadeh tevens met een Iraanse boycot van de komende Spelen. In de brief beweert Iran dat het logo het woord 'Zion' uitspelt, een bijbelse term die verwijst naar Jeruzalem. In een verklaring die via het Iraanse persbureau naar buiten is gekomen dringt Iran er bij andere moslimlanden op aan zich eveneens te verzetten tegen het logo.

"Er kan geen twijfel over bestaan dat nalatigheid van uw kant in deze kwestie ertoe kan leiden dat sommige landen niet aanwezig zullen zijn op de Spelen", aldus de brief. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft in het verleden meermaals opgeroepen tot de vernietiging van de staat Israël en betwijfelt openlijk of de Holocaust wel echt heeft plaatsgevonden.

Iraanse atleten hebben in het verleden geweigerd aan te treden tegen Israëlische atleten. Het logo van de Spelen voor 2012 toont het nummer 2012 in gekartelde cijfers (zie het nieuwsicoontje bij dit bericht). Tot dusver was er alleen esthetische kritiek op het logo. Het IOC en het organiserend comité hebben de klacht van Iran naast zich neergelegd. "We hebben de brief van het Iraanse NOC ontvangen, en onze reactie is als volgt: Het logo voor de Spelen van 2012 beeldt het cijfer 2012 uit. Niks meer", aldus het IOC.

Viergever gaat niet akkoord met voorstel

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Nick Viergever van AZ een schikkingsvoorstel van één duel schorsing gedaan. Viergever heeft het voorstel afgewezen en daarom buigt de tuchtcommissie van de KNVB zich donderdagavond over de zaak.

Viergever werd gisteren, in de met 2-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen FC Twente, door scheidsrechter Ruud Bossen met rood van het veld gestuurd.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 20-02-2011 t/m zaterdag 26-02-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Killzone 3 weet op launchdag Bulletstorm te verslaan voor de nummer één positie. Black Ops zakt daardoor iets in de lijst maar Just Dance 2 blijft bovenin.

Killzone 3 is de hoogste binnenkomer van de week op plaats nummer één. Kinect Joy Ride is de stijger van de week met 10 plaatsen naar nummer 22. Daler van de week is Test Drive Unlimited 2, die zakt 24 plaatsen naar plek 39 in de lijst.

De lijst bestaat uit elf Wii-games, elf Xbox 360-games, dertien PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-game en vier DS-games.

chart

Schiavone snel onderuit in Kuala Lumpur

Francesca Schiavone is al in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Kuala Lumpur uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Italiaanse, de nummer vijf van de wereld, bleek niet opgewassen tegen Jelena Dokic uit Australië: 2-6, 7-6 (1), 6-4. Voor Dokic was het haar eerste overwinning op een speelster uit de top tien sinds oktober 2003.

Michaëlla Krajicek zorgt voor de Nederlandse inbreng bij het Maleisische tennistoernooi. De 22-jarige treft morgen in de eerste ronde Tatjana Malek uit Duitsland. Malek is de nummer 144 van de wereldranglijst. Krajicek bezet daarop de 150e positie.

Te veel porno maakt je impotent

Slecht nieuws voor de frequente bezoekers van het KPD-forum en andere fapsites. Porno kijken levert je uiteindelijk een chronische slappe piemel op. Geen boude bewering om stemmen te winnen voor de SGP of de ChristenUnie, maar de uitkomst van een groots onderzoek onder 28.000 Italianen.

Volgens de onderzoekers wordt men door te veel porno kijken langzaamaan immuun voor seks. Op den duur gaat je libido achteruit en krijg je hem zelfs nooit meer omhoog. Ook krijgen jongeren een verkeerd beeld over seks door porno.

Mannen worden op termijn steeds minder opgewonden van pornografische afbeeldingen, zo concludeert wetenschapper Carlo Foresta, en op den duur leidt dit zelfs tot erectieproblemen. Voor de studie werd 28.000 mannen het hemd van het lijf gevraagd waarvan het gros al op hun veertiende porno bekeek. Vanaf hun twintigste blijken zij al symptomen van 'seksuele anorexia' te vertonen.

Gelukkig is er nog wel een lichtpuntje. Het proces is namelijk omkeerbaar. Al na een paar maanden kan men zijn genezen. Overigens blijken Duitsers de grootste pornokijkers te zijn, gevolgd door respectievelijk Franse, Spaanse en Italiaanse mannen.

[WK] Oostenrijk wint teamsprint noordse combinatie

Bij het WK noordse nummers in Oslo heeft Oostenrijk de titel bij de teamwedstrijd bij de noordse combinatie gepakt. Als slotloper bij het 4x5 kilometer langlaufen stelde Mario Stecher de titel veilig door de Duitser Tino Edelmann in de sprint te verslaan.

Het Franse team had na het schansspringen verrassend de leiding genomen. Maxime Laheurte begon met een voorsprong van dertien seconden op de Duitser Rydzek aan het langlaufen. De Oostenrijk Kreiner ging als de nummer vier van start.

Frankrijk viel bij het langlaufen terug naar de vijfde plaats. De Noorse slotloper Moan had Stecher en Edelmann bijna achterhaald maar had zo erg gesmeten met zijn krachten dat hij op 46 seconden achterstand uiteindelijk derde werd.

Cofidis en Farnese Vini naar Amstel Gold Race

Wielerploegen Cofidis en Farnese Vini krijgen de laatste twee wildcards voor de Amstel Gold Race. Koersdirecteur Leo van Vliet maakte dat maandag bekend.

De Franse en de Italiaanse ploeg completeren het deelnemersveld van 24 ploegen. Daardoor trekken op 17 april 192 renners over de Limburgse heuvels in de enige Nederlandse wielerklassieker.

Eerder gaf Van Vliet al wildcards aan het Nederlandse Skil-Shimano en de Belgische ploegen Landbouwkrediet, Topsport Vlaanderen en Veranda's Willems. De achttien Worldtour-ploegen, waaronder de Nederlandse equipes Rabobank en Vacansoleil, waren al zeker van deelname.

Scholen Burkina Faso dicht na demonstraties

In Burkina Faso zijn overheidsmedewerkers ontslagen en scholen gesloten nadat er bij studentenbetogingen vijf doden zijn gevallen. Uit een verklaring van de overheid blijkt dat maandag het hoofd van de politie en de gouverneur van de stad Koudougou uit hun functie ontheven zijn.

Studenten in Koudougou demonstreerden vorige week naar aanleiding van de dood van een medestudent in de gevangenis. Volgens de betogers is hij overleden als gevolg van slechte behandeling. De overheid zegt dat de student aan meningitis is overleden.

Het besluit om scholen te sluiten kwam nadat studenten van de universiteit in Ouagadougou hadden gedreigd met demonstraties. De overheid heeft toegezegd het incident te onderzoeken en heeft lokale en religieuze leiders opgeroepen te helpen de rust in het West-Afrikaanse land te bewaren.

Kantoorpand in Arnhem beschoten

Onbekenden hebben afgelopen weekend een kantoorpand in Arnhem met een vuurwapen beschoten. Daarbij is niemand gewond geraakt. Dat maakte de politie maandag bekend.

Medewerkers van het bedrijfspand aan de Meander op bedrijventerrein IJsseloord ontdekten maandagmorgen kogelinslagen. Ook vonden ze volgens de politie munitie. Hoeveel kogels er op het pand zijn afgevuurd, wil de politie niet zeggen. De schoten zijn tussen vrijdagavond en maandagochtend gelost.

Het is voor de politie nog een raadsel wie er op het kantoor heeft geschoten. In het pand zitten twee bedrijven. Er zijn geen bedreigingen geuit tegen een van beide bedrijven. Om welke bedrijven het gaat heeft de politie niet bekendgemaakt.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of zoals nu een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken wat de prijs is en doe mee!

Deze week hebben we een T-shirt van de inmiddels beroemde (of zijn het beruchte) konijnen in de aanbieding in de maat XL. Wil je kans maken op deze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Van welke game-reeks is dit T-shirt?

Laat je antwoord achter op deze pagina. Je kunt meedoen tot vanavond middernacht.

Konijnen-shirt 

Gouden film Mijn Opa de Bankrover

De familiefilm Mijn Opa de Bankrover heeft de gouden status behaald. Ruim honderdduizend bezoekers zagen de rolprent sinds 9 februari. Regisseur Ineke Houtman en acteurs Zoë van der Kust en Michiel Romeyn namen de onderscheiding maandagmiddag in ontvangst in Tuschinski in Amsterdam.

Mijn Opa de Bankrover gaat over de 13-jarige Grace die nieuwsgierig is naar haar Surinaamse vader. Samen met haar grootvader Gerrit besluit ze naar Suriname te gaan. Omdat opa zijn bankrekening is geblokkeerd, besluiten de twee eerst een bank te overvallen.

De rappers Lange Frans en Yes-R spelen bijrolletjes in de film. De hoofdrollen worden vertolkt door Zoë van der Kust, Michiel Romeyn en Loes Haverkort. Verder komen Tanja Jess en Waldemar Torenstra voorbij in de film.


Al meer dan 100.000 bezoekers (Foto: Novum)

Button: "McLaren begint jaar met achterstand"

Volgens Jenson Button kan McLaren het Formule 1-seizoen wel eens met een achterstand beginnen. De Brit vindt dat de MP4-26 veel potentie heeft, maar weet dat het enkele races kan gaan duren voordat deze ten volle benut wordt.

Reden voor de achterstand is dat McLaren de nieuwe bolide pas bij de tweede wintertest introduceerde, terwijl de concurrenten de auto al eerder gereed hadden. "De auto heeft veel potentieel. Maar als we hem niet snel genoeg kunnen ontwikkelen, hebben we de eerste paar races misschien nog een achterstand," zei Button tegen Autosprint.

De Brit weet niet hoe de andere teams er op dit moment voor staan. "Ik heb geruchten gehoord dat Red Bull zes tienden sneller is dan Ferrari, maar ook dat Ferrari in racetrim een seconde sneller is dan de rest. We moeten wachten tot de eerste race om een goed beeld te krijgen."

De laatste test in Barcelona zal wel meer duidelijk moeten maken. "Het is een belangrijke test om alles op zijn plaats te krijgen. Maar het blijft lastig om inzicht te krijgen in de hiërarchie," zei Button die dan nog veel kilometers wil maken. "Dat is essentieel bij de ontwikkeling van een nieuwe auto. Tot dusver heb ik helaas minder ronden kunnen rijden dan ik had gehoopt."

Glennis Grace zingt met de Toppers

Glennis Grace gaat een gastoptreden geven tijdens de concerten van de Toppers. De zangeres komt langs bij alle drie de concerten in mei in de Amsterdam ArenA. Tijdens de show van Gordon, René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom komen traditiegetrouw zingende collega's langs.

"Yep, het hoge woord is eruit", twittert Grace. "Ik mag meedoen met de Toppers dit jaar! Komen jullie me checken? Best wel een beetje trots." De 32-jarige zangeres scoorde hits met Dansen met het Leven en Als Je Slaapt. In 2005 deed ze namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival.

Grace kan zich opmaken voor een feestje. De concerten van de Toppers hebben als thema The Royal Party for Kings and Queens. Bezoekers worden gevraagd in 'koninklijk goud en wit' te komen. De shows van 27 en 28 mei zijn al uitverkocht. Voor 29 mei zijn nog kaarten verkrijgbaar.


Feestuuuh met René, Gordon, Gerard, Jeroen en Glannis! (Foto: Novum)

Grootste gevechten in Shogun 2

Total War: Shogun II komt over twee weken uit, dus Sega laat nog even wat screenshots op ons los om te laten zien dat er in grote getallen gevochten gaat worden. En gevochten zal er worden, op land maar ook op zee.

Het spel zal een combinatie van real-time en turn-based strategie zijn. De speler speelt de rol van zowel de clanleider als de generaal, waarbij je als clanleider het land bestuurt, de resources en de productie van oorlogstuig in de gaten houdt. De generaal bestuurt zijn legers in realtime. Op deze manier moet je veldslagen tot een goed eind brengen en heerser over Japan worden.

Total War: Shogun II verschijnt op 15 maart 2011 voor pc. Er zullen drie verschillende versies verschijnen van Shogun II, namelijk de 'standard edition', 'limited edition' en 'collector's edition'. De 'standard edition' bevat alleen het spel, terwijl de 'limited edition' naast een unieke speelbare clan (de Hattori clan) ook een extra historische veldslag genaamd 'Nagashino' en een complete set van de wapenrusting voor de online avatar van de speler bevat. Je krijgt ook experience points te besteden op je online-character. De 'collector's edition' heeft dit alles ook, maar je krijgt daarbij nog een replica van een bamboedoosje met daarin een Shogun 2-boek en een gedetailleerd beeldje van Takeda Shingen.

Total War: Shogun IITotal War: Shogun II

Total War: Shogun IITotal War: Shogun II

Total War: Shogun II

Vrijspraak voor Rotterdamse raadsleden

Twee Rotterdamse raadsleden die zich in 2009 lieten vastketenen aan een bouwkraan zijn maandagochtend vrijgesproken. Ze negeerden een politiebevel, maar dat was niet rechtmatig gegeven, besloot de Rotterdamse rechtbank maandag.

Leo de Kleijn (SP) en Arno Bonte (GroenLinks) ketenden zich in augustus 2009 met vijf buurtbewoners vast aan een bouwkraan. Ze protesteerden op die manier tegen de komst van een C2000-zendmast in de deelgemeente Delfshaven.

De politie eiste het vertrek van de in totaal zeven actievoerders op de Essenburgsingel. Toen de zeven daaraan geen gehoor gaven, werden ze losgeknipt en afgevoerd. De raadsleden en de vijf anderen moesten voor de rechter verschijnen omdat ze een bevel van de politie zouden hebben genegeerd. Het OM vond hen schuldig, maar eiste geen straf uit begrip voor de protesten tegen de komst van de mast.

De rechter ging nog verder dan het OM en sprak de actievoerders maandag helemaal vrij, omdat de politie in de fout was gegaan. "De politie mag bij een gewone samenscholing mensen vragen zich te verwijderen", zegt een woordvoerder van de rechtbank. "Hier was echter sprake van een demonstatie. In dat geval kan de politie pas optreden als er toestemming is van de burgemeester. Dat was hier niet gebeurd."

De SP zegt in een reactie de strijd tegen de zendmast te zullen voortzetten. Raadslid De Kleijn: "We zullen doorgaan totdat de mast op een andere locatie staat. Want wat op een dag neergezet kan worden, kan ook op een dag weer worden verwijderd."

Ex-medewerker BA veroordeeld om terreurplan

Een voormalig computerspecialist van British Airways is maandag door een jury in Londen schuldig bevonden aan het voorbereiden van een bomaanslag op een verkeersvliegtuig. De 31-jarige Bengalees Rajib Karim zou daarbij hebben samengewerkt met de in Jemen ondergedoken Amerikaanse extremist Anwar al-Awlaki.

In versleutelde boodschappen vroeg Al-Awlaki Karim naar hiaten in de beveiliging. Ook drong hij er bij hem op aan een opleiding voor cabinepersoneel te volgen. "Onze hoogste prioriteit ligt in de VS", schreef Al-Awlaki volgens het openbaar ministerie aan Karim. "De vraag is, met de mensen die je hebt, of het mogelijk is een pakket of iemand met een pakket aan boord van een vlucht naar de VS te krijgen?"

Karim, die in 2006 naar Groot-Brittannië kwam en het volgende jaar in dienst trad bij BA, werd in februari 2010 op zijn werk in Newcastle in Engeland opgepakt. De rechter bepaalt 18 maart welke straf hij krijgt.

Opstandelingen en regime LibiŽ graven zich in

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft nog steeds de hoofdstad Tripoli ferm in zijn greep. Een poging van betogers een demonstratie te houden werd snel de kop ingedrukt. Ondertussen heeft het Westen de eerste concrete hulp naar de rebellen in het oosten van Libië gestuurd, in een poging de opstandelingen voldoende momentum te geven om Gadhafi ten val te kunnen brengen.

Maandag gingen in Tripoli, in de oostelijke wijk Tajoura, een paar honderd mensen de straat op na de begrafenis van een man die vorige week werd doodgeschoten. De rouwenden marcheerden door een hoofdweg in de wijk, zwaaiden met vlaggen van de oude monarchie en riepen anti-Gadhafileuzen. De betogers gingen echter snel uit elkaar toen een groep gewapende aanhangers van Gadhafi zich naar de demonstratie haastte. Er werden geen schoten gelost.

De twee partijen in de Libische crisis lijken zich in te graven en hoe de opstand zich ontwikkelt hangt af van diegene met de langste adem. De tegenstanders van Gadhafi, gesteund door overgelopen eenheden van het leger, hebben de controle over bijna het gehele oosten van Libië, de olie-industrie en een aantal steden in het westen van het land. Gadhafi heeft zich teruggetrokken in Tripoli en wordt gesteund door veiligheidstroepen en zwaarbewapende milities.

In Az Zawiya, ongeveer 50 kilometer ten westen van Tripoli bereiden de inwoners zich voor op een aanval van regeringstroepen. "Onze mensen wachten op hen en we zullen ze verslaan als Allah dat wil", aldus een van de inwoners. In Misurata, de derde stad van Libië, vonden in de nacht van zondag op maandag gevechten plaats tussen regeringstroepen en opstandelingen. Beide partijen streden om de controle over een luchtmachtbasis, maar geen van beide wist terreinwinst te boeken.

Tegenstanders van Gadhafi hebben inmiddels hun positie in Benghazi, de tweede stad van Libië, verstevigd. Er is een bestuur gevormd om de dagelijkse gang van zaken af te handelen en vanuit het Westen is steun onderweg. De stad Sabratha, ten westen van Tripoli, is afwisselend in handen van de regering of de opstandelingen. Maandag werd een politiebureau in brand gestoken en op muren waren anti-Gadhafileuzen gekalkt.

Internationale druk
De Franse premier François Fillon zei maandag dat er twee vliegtuigen met hulpgoederen naar Benghazi worden gestuurd. Aan boord van de vliegtuigen zijn tevens artsen en verplegend personeel. "Het wordt het begin van een enorme humanitaire hulpoperatie voor de bevolking van de bevrijde gebieden", zo zei de premier. Volgens hem beraadt Parijs zich op 'alle mogelijke oplossingen' - waaronder ook militaire - die Gadhafi moeten laten inzien dat hij moet opstappen.

De voormalige Britse premier Tony Blair zei maandag dat hij vorige week tweemaal heeft gesproken met Gadhafi. Hij vroeg hem op te stappen en een overgangsregering te vormen. Gadhafi legde de oproep van Blair echter naast zich neer en lijkt volgens de ex-premier de situatie niet onder ogen te willen zien.

In Genève voerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maandag overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië. Er werd gesproken over het instellen van een no-flyzone boven Libië. Dit leidt echter tot verdeeldheid. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is niet over een dergelijke maatregel gesproken en volgens Fillon is voor de no-flyzone toestemming van de Verenigde Naties nodig, die er vooralsnog niet is. De Italiaanse minister Franco Frattini zei dat er wel werd gesproken over de maatregel, maar dat deze logistiek een grote uitdaging is. Wat de positie van de Amerikaanse regering is, is niet duidelijk.

De Britse premier David Cameron zei militair ingrijpen niet uit te sluiten. "We moeten niet tolereren dat dit regime militair geweld gebruikt tegen zijn eigen bevolking", aldus Cameron. "Het is duidelijk dat dit een onwettig regime is dat de goedkeuring van het volk heeft verloren. Ik zou tegen kolonel Gadhafi willen zeggen: 'Stap nu op.'"

Clinton herhaalde tijdens een zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties eerder maandag dat Gadhafi zijn 'recht om te regeren heeft verloren', omdat hij naar verluidt militairen zou hebben laten executeren, omdat zij weigerden op burgers te schieten. De raad heeft wegens deze en andere mensenrechtenschendingen geadviseerd om Libië te royeren als lid. "Voor regeringen die hun wapens op hun eigen mensen richten, is geen plek in deze raad", zei Clinton. Volgens de minister zijn de Verenigde Staten 'klaar om elke vorm van hulp te bieden die maar wordt gevraagd'.

Dood baby Sprang-Capelle was ongeluk

De baby die zondag in het Noord-Brabantse dorp Sprang-Capelle dood werd gevonden, is vermoedelijk om het leven gekomen bij een tragisch ongeval. Dat is tot dusver de conclusie van de politie na een forensisch technisch onderzoek, de uitslag van de sectie en de verklaring van beide ouders, meldt de politie maandag.

Het zes maanden oude jongetje werd zondag rond 13.00 uur na een 112-melding door agenten aangetroffen in een woning op een vakantiepark aan de Vier Heuveltjes. Reanimatie mocht niet meer baten.

Omdat de doodsoorzaak nog onbekend was, zette de politie een deel van het park af voor onderzoek en werden de ouders die in het huisje aanwezig waren meegenomen naar een politiebureau. De 42-jarige vader en 24-jarige moeder werden daar opgevangen en legden er een verklaring af.

Het onderzoek in de woning duurde tot zondagavond. In afwachting van de uitslag van het sectierapport werd de woning vervolgens bewaakt. De sectie op het lichaam van het kind vond maandag plaats. De woning is maandag na het bekend worden van de uitslag van de sectie vrijgegeven, zodat de ouders van de baby weer naar huis kunnen.

VN-chef: Helikopters Wit-Rusland in Ivoorkust

Wit-Rusland heeft het internationale wapenembargo tegen Ivoorkust geschonden door drie gevechtshelikopters te leveren aan de Ivoriaanse strijdkrachten die trouw zijn aan de zittende president Laurent Gbagbo. Dit heeft VN-chef Ban Ki-moon zondag gezegd.

Gbagbo weigert plaats te maken voor zijn politieke rivaal Alassane Ouattara, die internationaal wordt erkend als de winnaar van de eind november gehouden presidentsverkiezingen. Ouattara heeft noodgedwongen zijn intrek genomen in een hotel in Abidjan, waar hij wordt beschermd door de in Ivoorkust gestationeerde VN-vredesmacht.

Tegen Ivoorkust is sinds 2004 een wapenembargo van kracht. Ban Ki-moon liet weten dat het embargo zeer serieus moet worden genomen en dat actie zal worden ondernomen tegen zowel Wit-Rusland als Gbagbo.

Wit-Rusland ontkent de beschuldiging van Ban Ki-moon. Wit-Rusland neemt alle besluiten van de Veiligheidsraad strikt in acht en oefent voldoende controle uit over zijn wapenhandel, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maandag weten.

De VN meldt dat rond de dertigduizend burgers de wijk Abobo in Abidjan zijn ontvlucht, waar het afgelopen weekeinde felle gevechten woedden tussen het leger van Gbagbo en een nieuwe gewapende groep die het opneemt voor Ouattara.


Rond de 30.000 burgers zijn de wijk Abobo in Abidjan ontvlucht (Foto: Novum)

Laatste WO I-veteraan VS overleden

Frank Buckles, de laatste Amerikaanse veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, is zondag overleden. Buckles werd 110 jaar oud.

Buckles werd op 1 februari 1901 geboren. Op 16-jarige leeftijd las hij over de oorlog en hij wilde graag naar het front om zijn land te dienen. Hij loog over zijn leeftijd om aangenomen te worden als soldaat en diende vervolgens in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Na de oorlog werd hij zeeman. Tot 1940 voer hij de wereld over. Daarna ging hij werken in de Filipijnen. In de Tweede Wereldoorlog bracht Buckles drie jaar door in een jappenkamp. Daarna keerde hij terug naar de VS, waar hij een boerenbedrijf startte.

[UPD] Serious Sam 3 toont zijn gezicht

[UPDATE 17:13] Er zijn in de tussentijd wat meer screenshots op Eurogamer verschenen. Oorspronkelijk bericht: De Kroatische gamestudio Croteam heeft een screenshot van de schietgame Serious Sam 3 op zijn Facebook-pagina geplaatst. Het is de eerste keer dat er een plaatje van het schietspel verschijnt.

Vorig jaar liet Croteam weten dat Serious Sam 3 een stuk realistischer wordt op het grafische vlak. De tekenfilmachtige beelden uit voorgaande games zijn ingeruild voor een gedetailleerder uiterlijk.

Serious Sam is een first-person-shooterserie die wordt gekenmerkt door humor en hectische actie. De spellen grijpen terug op klassieke shooters als Doom en Quake waarbij de speler honderden vijanden met enorme wapens overhoop schiet.

Sinds het uitbrengen van Serious Sam HD via onlinewinkels op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC begin vorig jaar concentreert de gamestudio zich volledig op een derde deel in de serie. Er is nog geen informatie over mogelijke platformen of een releasedatum naar buiten gebracht, al lijken de PC, PlayStation 3 en Xbox 360 voor de hand te liggen.

SS31

SS33

SS34

SS32
Nieuwe vijand: Coptopus. Of is het een tentakopter?

Man kan na 55 jaar eindelijk poepen

Goed nieuws voor Wu. De Chinees kan nu eindelijk een bout draaien.

Wu werd 55 jaar geleden geboren zonder anus. Al die jaren kwam zijn ontlasting via een gat bij zijn plasbuis in een zakje, waarna hij dit vervolgens met zijn handen moest leegknijpen. Door zijn aandoening moest Wu constant letten op wat hij at en was hij een fervent gebruiker van laxeermiddelen. Daarnaast bleef hij een dun mannetje.

Ondanks zijn ziekte wist de Chinees toch een vrouw te vinden en kinderen te krijgen. Omdat het financieel beter met hem ging, besloot hij naar het ziekenhuis van Wuhan te gaan. Hier heeft dokter Li Zhibiao hem een nieuwe anus gegeven. Al na drie dagen lukte het Wu om net als gewone mensen zijn behoefte te doen.


Ook Hans Teeuwen heeft iets met anussen...

Dead Island hoogste prioriteit voor Deep Silver

Dead Island is de belangrijkste game van dit jaar voor uitgever Deep Silver. Dat geeft een woordvoerder van de uitgever aan tegenover het Britse vakblad MCV. Nadat de trailer van de game binnen een paar dagen meer dan drie miljoen keer is bekeken, staat de actiegame hoog op de prioriteitenlijst. Hierbij geeft Deep Silver de voorkeur aan Dead Island boven spellen als Duke Nukem: Critical Mass voor de Nintendo DS en Risen 2: Dark Waters voor pc, Xbox 360 en Playstation 3.

In de debuuttrailer van Dead Island worden op emotionele wijze de gevolgen van een zombie-uitbraak getoond. Zo zie je onder andere hoe een gelukkige huisvader van een typisch Amerikaans gezin zijn eigen geïnfecteerde dochter om het leven brengt. De beelden zijn afkomstig van een externe studio die eerder filmpjes voor het schietspel Killzone en het rollenspel Mass Effect heeft gemaakt.

Dead Island wordt ontwikkeld door de Poolse gamestudio Techland. Zij werkten in het verleden onder andere aan de Call of Juarez-schietspellen. De zombiegame moet dit najaar op de Playstation 3, Xbox 360 en pc verschijnen.


Winkeldief tijdens pilot supersnel gestraft

Verdachten van eenvoudige strafzaken krijgen in Utrecht voortaan lik-op-stuk van politie en het Openbaar Ministerie. Tijdens een proefproject moet meer dan de helft van de strafzaken rondom bijvoorbeeld vernieling en winkeldiefstal waarvoor een verdachte niet in de cel wordt gestopt, binnen zes uur worden afgedaan.

Van de zaken waarbij de verdachte wél vast is gezet moet meer dan de helft binnen drie dagen zijn afgehandeld. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf maandag het startsein voor de pilot. "Geweld, vernieling en diefstal zijn onacceptabel. Als we dat effectief willen aanpakken, is een snelle reactie op de strafbare feiten cruciaal", aldus de minister.

Utrecht is de eerste van vijf parketten die de komende maanden starten met de nieuwe werkwijze. Naast Utrecht gaat de aanpak de komende maanden ook gelden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Het is de bedoeling dat de nieuwe werkwijze volgend jaar landelijk wordt ingevoerd. Hoe die nieuwe werkwijze er exact uit gaat zien is mede afhankelijk van de resultaten van de proeven in de vijf parketten.

In de proeven worden vooral zaken die zonder rechter kunnen worden afgedaan meegenomen. In de praktijk gaat het dan waarschijnlijk om zaken met een bekennende verdachte waarbij geen verder onderzoek nodig is. De verdachte krijgt dan een boete of een werkstraf, of bijvoorbeeld een rijontzegging.

Bij meer complexe zaken krijgt de verdachte een dagvaarding mee, waarna hij of zij alsnog voor de rechter moet verschijnen. Ook de zaken die aan rechters worden voorgelegd, moeten sneller worden afgedaan. De minister wil dat dat gebeurt binnen één maand in plaats van de negen maanden die een zaak nu gemiddeld in beslag neemt.

'Castaignos in Milaan voor afronding transfer'

Luc Castaignos is in Milaan om zijn droomtransfer naar Internazionale zwart op wit te zetten. Volgens Voetbal International heeft de speler een vrije dag gekregen om zich definitief te verbinden aan de Italiaanse landskampioen. Eerder werd al bekend dat Feyenoord en Inter een transfersom van circa drie miljoen euro waren overeengekomen.

Volgens VI Radio zal de houder van de Champions League in de loop van morgen haar kersverse aankoop presenteren aan de pers. Hierna zal Castaignos zich weer melden bij Feyenoord, waar hij zijn afscheidstournee zal voltooien. Castaignos debuteerde vorig seizoen in de hoofdmacht van de Rotterdammers en heeft sinds dit seizoen een basisplaats.

De 18-jarige aanvaller meldde vorige week al tegen VI Radio dat hij met zijn hoofd al in Milaan zit. "Ik heb mijn eerste doelpunt voor Inter al achter mijn naam staan. Het was één-twee met Wesley Sneijder. Samen met Sneijder heb ik gejuicht", aldus de Rotterdammer.

[WK] Cricketers Oranje kansloos tegen West Indies

De Nederlandse cricketploeg heeft ook het tweede WK-duel verloren. Oranje was in Delhi al na 31,5 overs uit en scoorde daarin maar 115 runs. West Indies, dat als eerste batte, had een score van 330 runs neergezet. De eerste wedstrijd van het WK had Nederland nog verrast door Engeland bijna te verslaan.

De bowlers van West Indies lieten vanaf het eerste moment zien dat ze geen genade hadden met Nederland. Wesley Barresi werd uitgevangen toen er pas twee runs op het bord stonden, die ook nog eens allebei door Alexei Kervezee waren gescoord.

Daarna scoorden Kervezee en Tom Cooper aardig, maar nadat de eerste uit ging, ging de onttakeling van Nederland rap. Binnen vier overs konden ook Ryan ten Doeschate, Bas Zuiderent en Tom de Grooth de kleedkamer opzoeken zodat Nederland na ruim tien overs vijf man uit had en pas 36 runs gescoord had.

Tom Cooper en Mudassar Bukhari verdedigden vervolgens de Nederlandse eer. Cooper kwam tot 55 not out, Mudassar werd na 24 runs verschalkt door een harde worp van Kemar Roach. Pieter Seelaar, Bernard Loots en Berend Westdijk gingen in drie achtereenvolgende worpen van Roach uit. Voor de bowler van West Indies was de hattrick de kroon op zijn innings. Hij pakte in totaal zes wickets.

In de innings van West Indies kreeg Nederland maar weinig grip op batsmen van de tegenpartij. Chris Gayle en Kieron Pollard haalden met respectievelijk tachtig en zestig runs de hoogste scores. De Nederlandse bowler Pieter Seelaar pakte in tien overs drie wickets. Daarbij gaf hij slechts 45 runs weg.

Donderdag speelt Nederland opnieuw. Dan is Zuid-Afrika de tegenstander.

Bevolking China voorbij 1,34 miljard

De Chinese bevolking heeft het afgelopen jaar de grens van 1,34 miljard mensen gepasseerd. Het is voor Chinese begrippen een bescheiden groei.

Het aantal van 1,34 miljard is gebaseerd op een voorlopige schatting en toont een groei van 0,47 procent ten opzichte van 2009. Een nauwkeuriger telling wordt later dit jaar verwacht nadat de overheid de resultaten van de volkstelling van 2010 verwerkt heeft. Als de voorlopige schatting klopt, zou dat een lichtere bevolkingsstijging betekenen dan de jaren ervoor. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Chinese overheid haar één-kind-politiek versoepelt.

Om de bevolkingsgroei onder controle te krijgen mogen Chinese burgers sinds 1979 in steden één kind, en op het platteland twee kinderen krijgen. "De bevolking van China groeit op het moment vooral doordat mensen ouder worden, niet doordat mensen veel kinderen krijgen", aldus Cai Yong, een deskundige op het gebied van de Chinese bevolking en werkzaam aan de Universteit van North-Carolina.

Volgens Cai is de uitkomst van het onderzoek niet verrassend, maar ligt het aantal nog wel onder de verwachtingen van de Chinese overheid. Het zou beleidsmakers ertoe kunnen bewegen om in bepaalde provincies toe te staan dat mensen meer dan één kind krijgen, als ze dat willen.

De Chinese bevolkingsgroei stagneert al sinds 1987 en volgens het Amerikaanse Censusbureau zal de Chinese bevolking in 2026 haar top bereiken met iets minder dan 1,4 miljard mensen. Het Censusbureau denkt dat India in 2025 China als land met de meeste inwoners zal inhalen.

Deskundigen verklaren de stagnerende bevolkingsgroei aan de hand van het strikte beleid van de overheid en de toenemende urbanisatie en welvaart in China. Cai denkt dat het versoepelen van de één-kind-politiek China kan helpen om te gaan met de vergrijzende bevolking. "Als je een stabiele samenleving wilt hebben, moet je nu beginnen. Vooruit plannen is belangrijk", aldus Cai.

De Chinese Commissie voor Nationale Bevolking en Gezinsplanning heeft in het verleden gezegd dat het laag houden van de bevolkingsgroei de komende vijf jaar een prioriteit blijft en dat er geen plannen zijn voor een verandering van het beleid. De commissie was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

BlÝf wil rockhart tonen met nieuwe plaat

De leden van Bløf willen met hun nieuwe plaat laten zien dat ze nog een echte rockband zijn. De Zeeuwse groep werd vooral bekend met ballads, maar vindt zichzelf eigenlijk een rockgroep. Bløf bewijst naar eigen zeggen met het album Alles Blijft Anders dat de mannen 'nog steeds van leer kunnen trekken'.

"We zijn bekend geworden met ballads, maar we hebben jarenlang hard gewerkt om te laten zien dat we ook andere dingen konden", vertelt bassist Peter Slager in Metro. "Inmiddels hoeft dat niet meer, maar nu wilden we onszelf laten zien dat we nog steeds van leer kunnen trekken. Dat zat diep van binnen en dat moest eruit."

"Het is trouwens geen grimmige plaat geworden. Er is al genoeg negativisme", vindt de 41-jarige Slager. De band kreeg op zijn vorige albums nog wel eens reacties op de stijl. "Ze zeiden: het gaat allemaal wel heel erg over de donkere kant van het leven hè?"

Alles Blijft Anders ligt sinds vrijdag in de winkels.


Bløf wil rockhart tonen met nieuwe plaat (Foto: Novum)

Professor Layton best verkochte 3DS-game

Van alle 3DS-spellen die bij de launch van de Nintendo 3DS te koop waren, is Professor Layton and the Mask of Miracle het best verkocht. Er zijn zo'n 117.000 exemplaren over de toonbank gegaan, wat betekent dat een kwart van de 3DS-eigenaren het spel bij hun 3DS gekocht heeft.

De professor Layton-serie is sowieso al erg populair, de reeks is elf miljoen keer over de toonbank gegaan. In het allernieuwste puzzelspel op de 3DS gaat professor Layton op zoek naar de Mask of Miracle, een masker dat je wensen in vervulling laat gaan als je deze draagt. De professor komt te laat in het dorp waar het masker zou moeten zijn, want iemand heeft het al gevonden en verandert mensen in steen. Professor Layton en zijn assistent Luke zullen de nodige puzzels moeten oplossen op het grote mysterie dat achter het masker schuil gaat te ontrafelen.

Of en wanneer wij het 3DS-spel in het Westen mogen verwachten is nog niet bekend.

Rooney ontkomt aan schorsing

Niet alleen in de Eredivisie, maar ook in de Premier League wapperden de handjes dit weekend gretig. Voor Wayne Rooney echter zonder gevolgen.

De bonkige aanvaller deelde in het duel met Wigan Athletic een elleboogstoot uit aan Wigan-speler James McCarthy. Op televisiebeelden was het incident duidelijk zichtbaar, maar omdat dienstdoende scheidsrechter Clattenburg geen belastende verklaring indiende kan de FA geen actie ondernemen, aldus diverse Britse media.

Clattenburg gaf opvallend genoeg wel een vrije trap aan Wigan, wat er op wijst dat het incident hem niet is ontgaan. Na de wedstrijd oordeelde de leidsman dat hij correct heeft gehandeld. Hierdoor kan Rooney dinsdagavond gewoon spelen in de topper tegen Chelsea.

Wigan-coach Roberto Martinez snapte weinig van de actie van de scheidsrechter. "In principe zag de scheidsrechter het goed, aangezien hij een vrije trap aan ons toekende. Maar als je dat doet hoort daar ook een rode kaart bij" aldus de manager, die zijn ploeg met 0-4 zag verliezen van de koploper in de Premier League.


De elleboog van Rooney

Deelnemers in WWE All Stars bekendgemaakt

Uitgever THQ heeft de namen die meespelen in het worstelspel WWE All Stars bekendgemaakt. De showmasters van het worstelen stellen zich voor in onderstaande trailer. Natuurlijk doen namen als The Rock en Hulk Hogan mee, maar er zijn er zo veel meer.

In WWE All Stars zul je door over-the-top worstelpartijen te winnen verder in de ranking komen. Het vechten zal meer arcade-stijl zijn, met veel combo's op de grond, maar ook in de lucht. WWE All Stars komt 1 april uit op PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii en Xbox 360.

Onderwijsraad: Opleiding leraar moet beter

Het opleidingsniveau van leraren in het voortgezet onderwijs moet omhoog. Ze zouden verplicht bij- en nageschoold moeten worden en nieuwe leraren zouden een masteropleiding moeten hebben gevolgd. Dat zegt de Onderwijsraad in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA).

Het opleidingsniveau van Nederlandse leraren daalt, terwijl het internationaal gezien juist toeneemt. Nederlandse leraren moeten beter zijn opgeleid om de leerprestaties te verbeteren, stelt de Onderwijsraad.

De Onderwijsraad wil ook dat leerlingen aan het einde van het tweede leerjaar worden getoetst om hun vorderingen voor de vakken Engels, Nederlands en wiskunde in kaart te brengen. Als dat ondermaats blijkt, kan het onderwijsprogramma worden bijgesteld.

Smith vanwege blessure niet naar EK indoor

Rutger Smith doet niet mee aan het EK indoor komende maand in Parijs. De kogelstoter heeft op de training een spierblessure opgelopen.

“De blessure blijkt niet ernstig te zijn, maar ik loop wel een risico op een ernstiger blessure als ik er mee door blijf kogelstoten. Ik baal natuurlijk, want ik had mijzelf willen laten zien in Parijs. Het ging zo goed afgelopen vrijdag. Dat is extra zuur. Maar ik ben er lang genoeg uit geweest om te weten dat ik nu geen extra risico’s moet gaan lopen, wat het zomerseizoen in gevaar kan brengen. De werpers moeten dus nog even wat langer wachten op het moment dat ik er weer sta," aldus Smith.

Brawn draagt laatste aandelen van team over

Ross Brawn heeft zijn laatste aandelen van Mercedes Grand Prix overgedragen aan Daimler AG en Aabar Investments. Eerder kochten beide bedrijven al de andere aandelen van de teamleiding die na de boedel van Honda overgenomen te hebben voor een verrassing zorgde dat er twee kampioenschappen binnen gehaald werden.

Daimler AG is het moederbedrijf van Mercedes. Het bedrijf had 45,1% van de aandelen in handen en schroeft dit op naar 60%. Aabar neemt het resterende deel voor hun rekening. De verkoop was enige tijd geleden al aangekondigd.

"Hiermee laten we duidelijk zien dat we voor de lange termijn in de Formule 1 zitten. De oprichters van ons bedrijf hebben 125 jaar geleden de automobiel uitgevonden en de allereerste Mercedes was een racewagen. Om die redenen vinden we de Formule 1 erg belangrijk voor ons merk," zei Daimler-baas Dieter Zetsche.

Ook Brawn is content met de deal. "Het feit dat Daimler AG en Aabar Investments ook de laatste 24,9 procent van de aandelen hebben gekocht, is erg goed voor de toekomst van het team. We zijn erg blij met zulke sterke partners. Ik blijf voor de lange termijn aan het team verbonden, net als de rest van het management."

Speler Hamilton geschorst na dopinggebruik

Een middenvelder van de Schotse club Hamilton is een maand geschorst geweest naar aanleiding van dopinggebruik. Dat maakte het Britse antidopingagentschap UKAD vandaag bekend. De Engelsman Simon Mensing werd eind december positief getest op methylhexanamine. De schorsing heeft hij uitgezeten tussen 29 januari en 26 februari.

De 28-jarige Mensing weet de positieve test aan voedingssupplementen, waarop duidelijk vermeld staat dat het geen verboden middelen bevat. De UKAD heeft ook bevestigd dat het dopinggebruik niet zou leiden tot verbeterde prestaties, zegt de middenvelder.

Eerder werden Zuid-Afrikaanse rugbyers ook betrapt op hetzelfde middel.

Verdachte gepakt in Lunterse zedenzaak

Een 38-jarige man uit Barneveld is maandag opgepakt in de Lunterse zedenzaak. Hierbij werd een 19-jarige slapende vrouw in haar slaapkamer verrast door een inbreker, die haar vervolgens seksueel misbruikte.

Het misbruik vond medio december plaats in de woning van het slachtoffer aan de Hessenweg in Lunteren. De inbreker ging er vandoor en was sindsdien spoorloos. De politie startte een groot onderzoek.

De zaak kwam onder meer aan bod in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De uitzending van begin februari leverde meer dan vijftig tips op. Het onderzoek en de informatie uit de tips bracht de politie op het spoor van de 38-jarige man. Hij werd maandag in zijn woning aangehouden en zit vast voor nader onderzoek.

Sancties EU tegen Gadhafi

De Europese Unie heeft maandag strafmaatregelen getroffen tegen de Libische leider Moammar Gadhafi. De sancties behelzen onder meer een wapenembargo, een bevriezing van tegoeden en een reisverbod, zei de Hongaarse minister van Energiezaken Tamas Fellegi.

De laatste twee maatregelen gelden ook voor een twintigtal naaste familieleden en regeringsmedewerkers van Gadhafi. De sancties ondersteunen de zaterdag aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad van de VN. De EU verbiedt ook de verkoop van enig materieel dat Gadhafi zou kunnen gebruiken om de bevolking te onderdrukken.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton zei eerder maandag in Genève dat wereldmogendheden de 'complexe kwestie' van het instellen van een no-flyzone boven Libië bespreken.

Volgens de Franse premier François Fillon is steun van de VN voor een dergelijk vliegverbod nog ver weg. Hij betwijfelde ook of de NAVO zich in een burgeroorlog in een land in Noord-Afrika moet mengen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat een no-flyzone boven Libië in zijn overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton niet ter sprake was gekomen.

Frankrijk wil maandag twee vliegtuigen met artsen, verpleegkundigen en humanitaire hulpgoederen naar de oostelijke stad Benghazi sturen, die in handen is van de Libische oppositie. "Dit wordt het begin van een omvangrijke humanitaire steunoperatie voor de bevolking van de bevrijde gebieden", zei Fillon in Parijs.

De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, deed maandag een beroep op alle landen om de volksopstanden in de Arabische wereld te steunen. Zij riep op dat snel en concreet te doen, voordat regimes zoals dat van Gadhafi zich kunnen herstellen. "De internationale gemeenschap draagt de grote verantwoordelijkheid om zulke onmisbare hervormingen in woord en daad te ondersteunen", zei Pillay bij de opening van een zitting van de VN-Mensenrechtenraad.

Fine Gael wil snel aan de slag in Ierland

De winnaar van de vrijdag in Ierland gehouden parlementsverkiezingen, Fine Gael, begint naar verwachting reeds maandag aan formatiebesprekingen.

Met nog niet alle stemmen geteld staat de centrumrechtse Fine Gael op 70 van de 166 zetels in de Dail, de Ierse Tweede Kamer. Een coalitie met de nummer twee, Labour, wordt het waarschijnlijkst geacht, maar als Fine Gael in de buurt van de 80 zetels eindigt is het ook denkbaar dat de partij alleen gaat regeren, met steun van de 13 onafhankelijke kandidaten die een zetel hebben gewonnen.

De leider van Fine Gael, Enda Kenny, gaf aan zo snel mogelijk een regering te willen vormen. Labour stond maandag op 36 zetels en Fianna Fáil, die de Ierse politiek bijna tachtig jaar heeft overheerst, leed haar grootste verlies ooit. De partij is tot nu toe niet verder gekomen dan 18 zetels. Dat is een verlies van 59 zetels. Sinn Fein, de voormalige politieke tak van de Noord-Ierse IRA, heeft zeker 13 zetels gehaald. In het vertrekkende parlement heeft de partij er 4.

Fianna Fáil heeft de rekening gepresenteerd gekregen van de instorting van de economie. Het land zag zich eind vorig jaar gedwongen een noodlening van 67,5 miljard euro te accepteren van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Het begrotingstekort van het land bedroeg vorig jaar 85 miljard euro, een naoorlogs Europees record. Het tekort werd voor een groot deel veroorzaakt door een reddingsoperatie voor vijf Ierse banken, waartoe de door Fianna Fáil geleide regering besloot. Kenny heeft gezegd te zullen ijveren voor een lager rentepercentage op de noodlening van het IMF en de EU. Ook wil hij de verliezen van de genationaliseerde banken deels afwentelen op de belangrijkste obligatiehouders en in vijf jaar tijd honderdduizend banen creëren.


Fine Gael wil snel aan de slag in Ierland (Foto: Novum)

Overleden Corey Haim ook bij Oscars genegeerd

Ook tijdens de uitreiking van de Academy Awards is er niet stilgestaan bij het overlijden van acteur Corey Haim. Het voormalig tieneridool, dat vorig jaar op 38-jarige leeftijd overleed, werd ook al genegeerd bij een andere filmceremonie.

Haim was in de jaren tachtig te zien in films als The Lost Boys, Lucas en Firstborn. Hij stierf in maart vorig jaar aan de gevolgen van een longontsteking en een hartafwijking. In januari ontbrak zijn naam in een eerbetoon aan alle in het afgelopen jaar overleden filmsterren tijdens de Screen Actors Guild Awards.

Collega-acteur Corey Feldman vond het een schande dat zijn goede vriend werd genegeerd, schrijft The Hollywood Reporter. "Ik ben er zeker van dat de Academy een wijzer besluit zal maken", zei Feldman destijds. Bij de uitreiking van de filmprijzen, die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond, ontbrak de acteur echter wederom tijdens het jaarlijkse eerbetoon aan overleden acteurs.

The King's Speech was dit jaar de grote winnaar van de Oscars, met onder meer die voor beste film. Melissa Leo zorgde na het winnen van de prijs voor beste vrouwelijke bijrol nog voor enige opschudding. De actrice liet tijdens haar dankwoord een vloekwoord glippen. Volgens verschillende media heeft ze inmiddels haar excuses aangeboden.


Overleden Corey Haim ook bij Oscars genegeerd (Foto: Novum)

KNVB start vooronderzoek naar Vertonghen

De aanklager betaald voetbal start een vooronderzoek naar Ajacied Jan Vertonghen. De Belgische verdediger van Ajax deelde gisteren in de topper tegen PSV een vuistslag uit in het kruis van tegenstander Marcelo. Het duo kon niet van elkaar afblijven bij een vrije trap van de Amsterdamse bezoekers.

Scheidsrechter Braamhaar had het voorval niet gezien. "Ik had even naar de situatie toe kunnen lopen en kunnen vertellen dat ze van elkaar af moesten blijven", reageerde Braamhaar vanmorgen in De Telegraaf over het voorval. "Ik heb het niet waargenomen, maar er gebeurt natuurlijk van alles in het strafschopgebied. Het was wel iets meer dan wat duw- en trekwerk."

[WK] Wederom goud langlaufster BjŲrgen

Bij het WK noordse nummers in Oslo heeft Marit Bjørgen haar derde wereldtitel van dit WK gepakt. Na goud op de sprint en de achtervolging was ze vandaag ook de beste op de 10 kilometer klassieke stijl.

Na zeven kilometer had de Noorse langlaufster acht seconden achterstand op haar concurrente Justyna Kowalczyk. Met een uiterste krachtsinspanning wist Bjørgen in de laatste drie kiometer het zevende WK-goud in haar loopbaan alsnog te pakken.

Kowalczyk eindigde als tweede, de Finse Aino Kaisa Saarinen werd derde.

Friesland mag weer kievitseieren rapen

In de provincie Friesland mogen in maart weer kievitseieren worden geraapt. De rechtbank in Leeuwarden heeft dat maandag besloten. Bezwaren van de Faunabescherming werden door de rechter terzijde geschoven.

Leden van de Bond van Friese Vogelbeschermers (BFVW) mogen van 1 tot en met 31 maart in totaal 5939 kievitseieren rapen. De eierzoekers moeten bij het vinden van eieren eerst per sms toestemming aan de provincie vragen om te rapen. Volgens de provincie blijven er op die manier voldoende kieviten in Friesland over.

De Faunabescherming had bezwaar gemaakt tegen de ontheffing die de BFVW jaarlijks krijgt. Volgens de dierenbeschermers is het aantal kieviten het afgelopen jaar zo achteruitgegaan dat eieren rapen onverantwoord is.

Box Office Nederland

Yogi Bear heeft zich dit weekend opgewerkt van de vijfde plaats naar de eerste plaats. Hiermee blijft hij The King's Speech en No Strings Attached voor.

Van alle nieuwe releases is er slecht één film die de top tien wist te bereiken. Drive Angry 3D komt binnen op de 5e plaats. Verder deden Mijn opa de bankrover en Gnomeo & Juliet het ook erg goed dit weekend. Beide films zagen de omzet met ruim 130% stijgen ten opzichte van vorige weekend. Yogi Bear en Alpha and Omega hadden beide een omzet stijging van 125%. Laatstgenoemde staat op plaats twaalf in de lijst.

Als we naar de gemiddelden zouden kijken, dan zou The King's Speech de eerste plaats in handen hebben. Op de tweede plaats staat Yogi Bear en op de derde plaats vinden we Black Swan. Beste film buiten de top tien is 127 hours (elfde plaats), deze zou qua gemiddelde de vijfde plaats hebben met € 3.581.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Yogi Bear € 612.446 105 € 5.832 € 1,3 mil.
2 The King's Speech € 415.711 63 € 6.598 € 990.987
3 No Strings Attached € 316.956 81 € 3.913 € 1 mil.
4 Black Swan € 285.363 59 € 4.836 € 1,8 mil.
5 Drive Angry 3D € 271.685 80 € 3.396 € 302.922
6 Mijn opa de bankrover € 250.762 93 € 2.696 € 672.879
7 Gulliver's Travels € 250.591 88 € 2.847 € 953.422
8 Gnomeo & Juliet € 241.449 124 € 1.947 € 517.704
9 Sonny Boy € 240.933 114 € 2.113 € 2,6 mil.
10 True Grit € 139.913 53 € 2.639 € 716.976

PS: 'PVV tweede partij Noord-Holland'

De PVV wordt bij de Provinciale Statenverkiezingen de tweede partij in Noord-Holland. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van RTV Noord-Holland. De partij krijgt volgens de peiling 9 zetels.

De VVD blijft met 13 zetels de grootste partij in Noord-Holland. Het CDA lijkt de grote verliezer te gaan worden en zakt in de peiling van 10 naar 4 zetels. De PvdA daalt van 11 naar 9 zetels. Dat zijn er evenveel als de PVV, maar de partij is volgens de peiling procentueel groter.

In Provinciale Staten van Noord-Holland zijn 55 zetels te verdelen.

Reisverbod voor Mubarak en familie

De openbare aanklager in Egypte heeft maandag een reisverbod opgelegd aan oud-president Hosni Mubarak en diens familie. Dat heeft een woordvoerder van de openbare aanklager laten weten.

Mubarak en zijn familie mogen Egypte niet verlaten. Eerder was al een reisverbod opgelegd aan oud-ministers die onder Mubarak werkten.

De woordvoerder van de openbare aanklager zei ook dat er een onderzoek wordt gedaan naar de aanklachten die tegen de oud-president zijn ingediend. Over de aard van de aanklachten liet de zegsman zich niet uit. Verder maakte hij bekend dat de goederen en het geld van Mubarak zijn bevroren.

Mubarak, die gezondheidsklachten heeft, trad op 11 februari af nadat dagenlang tegen zijn regime was betoogd. Hij was bijna dertig jaar aan de macht. Sinds zijn aftreden verblijft hij in een villa in de badplaats Sharm al-Sheikh aan de Rode Zee.

Reisverbod voor Mubarak en familie
Reisverbod voor Mubarak en familie (Foto: ANP)

LibiŽ: Verklaring vanuit Benghazi

Politici in Benghazi, een bolwerk van de opstandelingen in Libië, zeggen bezig te zijn een nieuwe raad op te zetten om de oostelijke helft van het land te besturen. Het is de eerste poging tot het creëren van een nieuw bestuur als alternatief voor het regime van Moammar Gadhafi.

Nog geen dag nadat de vroegere minister van Justitie van Libië, Mustafa Abdel-Jalil, had gezegd bezig te zijn een overgangsregering te vormen die over drie maanden verkiezingen moet organiseren, werd deze claim zondag op een persconferentie in Benghazi tegengesproken door Abdel-Hafidh Ghoga, een prominent mensenrechtenadvocaat. Ghoga zei dat politici in het door de opstandelingen beheerste oosten van het land juist bezig zijn een overgangsraad op te zetten om de dagelijkse gang van zaken in goede banen te leiden totdat Gadhafi aftreedt.

De tegenstrijdige verklaringen zijn de eerste tekenen van de strijd om een alternatief voor het regime van Gadhafi te vormen, wiens macht over het olierijke land steeds verder afbrokkelt. Het oosten van Libië, dat zich na bloedige gevechten aan de macht van Gadhafi wist te onttrekken, worstelt nu met het opzetten van nieuwe instellingen om het dagelijks leven sturing te geven.

Tegelijkertijd kijkt de rest van de wereld uit naar de komst van een alternatief voor Gadhafi, die door het willekeurige gebruik van geweld tegen zijn eigen burgers alle landen in de wereld tegen zich in het harnas lijkt te hebben gejaagd. Zelfs landen die hij voorheen tot zijn vrienden mocht rekenen, met uitzondering van Venezuela en Nicaragua.

Amerikaanse senatoren, ontevreden over de voorzichtige aanpak van de regering van Barack Obama, roepen hun president op tot het erkennen van en militaire steun verlenen aan een overgangsregering in Libië. "Ik zou ze voorzien van wapens", aldus senator Joe Lieberman, die zondag samen met voormalig presidentskandidaat John McCain zijn opwachting maakte bij CNN.

Op het aanbod van Lieberman had Ghoga een kort antwoord: "Nee bedankt. We zijn tegen elke vorm van buitenlandse inmenging of militair ingrijpen in onze binnenlandse aangelegenheden. Deze revolutie zal worden voltooid door ons volk. We zullen de rest van Libië, dat nu nog door Gadhafi en zijn mensen wordt overheerst bevrijden."

Ghoga zei verder dat de nationale raad niet in contact staat met buitenlandse regeringen. "Er is geen contact tussen de raad en buitenlandse overheden. Wanneer de raad compleet is zal besloten worden met welke regeringen er gesproken gaat worden en op welk niveau dit contact zal plaatsvinden."

Militaire bevelhebbers die overgelopen zijn naar de opstandelingen komen geregeld bijeen om te bespreken hoe de val van Gadhafi bespoedigd kan worden. In twee steden dichtbij de hoofdstad Tripoli, Az Zawiya en Misurata, hebben de bewoners Gadhafi's troepen verdreven.

Ghoga bevestigde dat groepen vrijwilligers uit eigen beweging naar Tripoli reizen om de strijd tegen het regime aan te gaan. "We hebben militaire instituties die de revolutie steunen en wij geloven dat zij de bevrijding van Libië zullen bewerkstelligen. We verwachten dat dit in de komende dagen zal gebeuren", aldus Ghoga. Hij verwierp het idee van Abdel-Jalil om over drie maanden verkiezingen te houden. "Het is voorbarig om over verkiezingen te praten als onze hoofdstad nog belegerd wordt. We zijn bezig een land te besturen."

Hij benadrukte dat er de afgelopen jaren helemaal geen bestuurlijke instituties bestonden in Libië en dat de opstandelingen in de laatste tien dagen niet alleen hebben voorkomen dat hun steden in elkaar stortten, maar dat ze ook plaatselijke besturen hebben opgezet. "Dit in tegenstelling tot de claim van Gadhafi dat Libië in chaos zal vervallen."

Het opzetten van een nieuwe nationale en regionale regering is een zware klus. "Alles gebeurt erg snel", aldus vrouwelijk raadslid in Benghazi Salwa Bugaighis. "Het is verwarrend. Dit is een beweging, wij zijn geen professionals. We maken ook fouten. We zijn pas twaalf dagen bezig, dat is niet veel tijd om een systeem op te bouwen."


Mensenrechtenadvocaat Abdel-Hafidh Ghoga (Foto: Novum)

Lion Capital praat nog over verkoop Hema

Lion Capital llp blijft in gesprek om Hema te verkopen, alhoewel er geen sprake meer is van een formeel verkoopproces dat vorig jaar werd ingezet, zeiden bronnen maandag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Onder de mogelijke kopers bevinden zich private equity-fondsen en een bron stelt dat ook Koninklijke Ahold een mogelijke strategische koper is.

Citigroup (C) en Royal Bank of Scotland (RBS) treden op als adviseurs bij de verkoop en zetten in oktober 2010 een veiling op, waarbij ze informatie naar verschillende partijen verstuurden.

Lion Capital, dat Hema overnam van Maxeda bv in juli 2007, wilde in eerste instantie 1,5 miljard euro voor Hema, maar neemt nu wellicht genoegen met minder, volgens een mogelijke koper.

Hema heeft 10.000 mensen in dienst en heeft 530 winkels, waarvan de meerderheid zich in Nederland bevindt. De keten is ook aanzienlijk vertegenwoordigd in Belgie en heeft enkele winkels in Luxemburg, Duitsland en Frankrijk.

Pieters twee jaar langer bij PSV

Erik Pieters heeft zijn contract bij PSV met twee jaar verlengd tot de zomer van 2014. Dat meldt PSV vandaag. De 22-jarige linksback kwam in 2008 over van FC Utrecht naar Eindhoven en is inmiddels een vaste waarde in het elftal van trainer Fred Rutten. Dit seizoen deed hij als enige PSV'er in alle officiële wedstrijden mee.

Pieters is blij met zijn nieuwe verbintenis. "Voor mij was het belangrijk dat het gevoel goed was en dat er waardering sprak uit het contract dat werd aangeboden. Dat is zeer zeker het geval."

De zesvoudig international wil zich de komende jaren vooral blijven ontwikkelen bij de koploper van de Eredivisie. "Dit seizoen heb ik vrij weinig gemist, dat zegt ook wat over mijn ontwikkeling. Eerst wil ik echter kampioen worden met PSV, dat is de belangrijkste doelstelling nu."

Marathon Rotterdam sterk bezet

De 31e editie van de ABN AMRO Marathon Rotterdam kent zondag 10 april een zeer sterke bezetting. Het mannenveld telt al zes lopers die de 42 kilometer en 195 meter aflegden in 2 uur en 5 of 6 minuten. De vandaag gepresenteerde Eliud Kiptanui is momenteel de opéén na snelste met een tijd van 2.05.39 achter zijn naam. De 21-jarige Keniaan liep die tijd vorig jaar in Praag.

Marathondirecteur Mario Kadiks presenteerde eerder al de 21-jarige Keniaan Feyisa Lelisa, die vorig jaar in Rotterdam op 2.05.23 uitkwam. Daarnaast behoren de Ethiopiërs Getu Feleke (2.05.44, Amsterdam 2010), Chala Dechase (2.06.33, Dubai 2010) en de Kenianen Wilson Chebet (2.06.12, Amsterdam 2009) en Gilbert Kirwa (2.06.14, Frankfurt 2009) tot de deelnemers. Rotterdam leverde in 2009 en 2010 de snelste marathon van het jaar af. In 2009 won Duncan Kibet in 2.04.27, een jaar later Patrick Makau in 2.04.48.

Domeinnamen hinten naar nieuwe GTA

Take Two heeft enkele domeinnamen geregistreerd die hinten naar een nieuwe GTA. Sinds de release van GTA IV zijn er al vele geruchten het internet over gegaan over hints. De scheur in de coverart van GTA IV zou wijzen dat het vervolg in Frankrijk zou afspelen, andere hints wijzen naar Engeland.

Nu zijn er weer nieuwe hints gekomen. Niet naar een locatie, wel naar een nieuw deel. Take Two heeft enkele domeinnamen geregistreerd die er erg GTA-achtig uitzien:CashForDeadDreams.com, SixFigureTemps.com, LifeInvader.com, StopPayingYourMortgage.net en HammersteinFaust.com. Of ze zijn bezig om hun business te spreiden naar andere gebieden, maar het is veel aannemelijker dat we in de toekomst op deze sites hints kunnen vinden. We houden je op de hoogte.

gta

[WK] West Indies stelt cricketers zwaar doel

De Nederlandse cricketers moeten minimaal 331 runs scoren om West Indies te verslaan op het WK. Die ploeg scoorde in 50 overs 330. Nederland veroverde wel acht wickets. Na een korte pauze is het de beurt aan Nederland om te batten. Oranje verloor de eerste wedstrijd van het WK nipt van Engeland, een andere cricketgrootmacht.

De bowlers van Oranje kregen in Delhi pas laat grip op de Caribische batsmen. Chris Gayle zette met tachtig runs de hoogste score neer. Ook Kieron Pollard geselde de Nederlandse verdediging. Hij scoorde zijn zestig runs van slechts 27 ballen.

Aan Nederlandse zijde was Pieter Seelaar belangrijk. De bowler pakte in zijn tien overs drie wickets en gaf daarbij slechts 45 runs weg. Mudassar Bukhari was goed voor twee wickets. Fielder Alexei Kervezee ving drie spelers van de West Indies uit.

Een op tien betaalautomaten niet chipklaar

Ongeveer 20.000 tot 25.000 betaalautomaten, bijna 10 procent van het totaal, moeten nog worden aangepast of vervangen voor het 'nieuwe pinnen'. Dat meldde Currence, de eigenaar van PIN, maandag.

Volgens een woordvoerder is meer dan 90 procent van de ruim 244.000 betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of horecagelegenheden klaar voor de chip. Vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders via de betaalautomaten alleen nog betalen met een bankpas met een chip. Consumenten kunnen dit jaar al steeds minder vaak hun pinpas door een gleuf halen.

"Alle betaalautomaten moeten voor het eind van dit jaar klaar zijn voor het nieuwe pinnen", zei een woordvoerder van Currence. "Sommige apparaten moeten nieuwe software krijgen, maar anderen moeten geheel worden vervangen."

Volgens Currence is het vooral het midden- en kleinbedrijf dat de betaalautomaten nog moeten vervangen.

Een op tien betaalautomaten niet chipklaar
Een op tien betaalautomaten niet chipklaar (Foto: ANP)

IOC wil omkoping strenger aanpakken

Het internationaal olympisch comité (IOC) voert de strijdt tegen omkoping op. IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft sportbestuurders, politici, wedkantoren en interpol bijeengeroepen voor een speciale vergadering morgen. De olympische koepel wijst op de gevaren die georganiseerde misdaad voor de sportwereld vormt.

Rogge stelt dat er een "brede coalitie" nodig is waarin overheden "mafialieden" aanpakken. De Belg omschrijft illegaal gokken, omkoping en de daarbijhorende witwaspraktijken als een zelfde soort kanker in de sport als doping ook is.

Het initiatief van Rogge staat niet alleen. Enkele dagen geleden riep de mondiale antidopingwaakhond WADA al op tot het oprichten van wwn "sportintegriteitsorgaan". Dat zou de strijd tegen corruptie in de sport moeten centraliseren en versterken.

'Kosten aardbeving tot 11 miljard euro'

De kosten als gevolg van de aardbeving vorige week in Nieuw-Zeeland kunnen oplopen tot bijna 11 miljard euro. Dat heeft premier John Key maandag gezegd.

Key kondigde verder een pakket maatregelen voor de korte termijn aan ter waarde van ruim 65 miljoen euro. Dit geld is bedoeld om de salarissen van zo'n vijftigduizend mensen in de getroffen gebieden te dekken die door de aardbeving niet kunnen werken.

Als gevolg van de aardbeving is een derde van de gebouwen in Christchurch beschadigd of verwoest. Tenminste 148 mensen zijn omgekomen, maar de autoriteiten verwachten dat dit aantal nog zal stijgen.


'Kosten aardbeving tot 11 miljard euro' (Foto: Novum)

Teams oneens over data testweek Barcelona

Vorige week werd bekend dat de laatste wintertest in Barcelona voor de Formule 1-teams van 9 tot en met 12 maart gehouden zal gaan worden in plaats van de geplande 8 tot en met 11 maart. Een aantal teams is het niet eens met de nieuwe data en wil daarom al op 8 maart de baan op gaan.

Omdat het mogelijk is om de testweek met een dag te vervroegen of juist nog een dag te verlengen is het voor de teams makkelijk om zelf te beslissen op welke data ze in Barcelona gaan rijden. Daarom zal er in Spanje vijf dagen lang actie zijn.

Williams, Ferrari en Mercedes zullen van 9 tot en met 12 maart gaan rijden, terwijl Sauber en Force India een dag eerder beginnen en al op de 11e hun spullen weer in gaan pakken. De overige teams hebben hun keuze nog niet bekend gemaakt. "Gezien de snelle doorvoer van de vracht naar Australië direct na afloop van de test, komt dat ons beter uit," zei een woordvoerder van Force India over hun keuze.

Minder faillissementen verwacht

Dit jaar gaan minder bedrijven failliet dan vorig jaar. Het aantal faillissementen neemt met 5 procent af tot 8040, voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes maandag in een rapport.

De daling is minder sterk dan vorig jaar, toen het aantal faillissementen met 9 procent daalde. Met een daling van 5 procent zou Nederland dit jaar in pas lopen met het wereldwijde gemiddelde.

De wereldwijde economie groeit dit jaar volgens Eulers Hermes met 3 procent. In 2010 was dat nog 4 procent. Euler Hermes is onderdeel van de Allianz Groep en is volgens eigen zeggen met een marktaandeel van 36 procent wereldwijd marktleider in kredietverzekeringen.

FaceBook-groep boycot Nintendo 3DS

Een groep op FaceBook heeft iedereen opgeroepen om hen te helpen de Nintendo 3DS te boycotten. Volgens de groep zitten er mineralen in de 3DS die door arme werkers worden opgegraven in Congo. Deze werkers worden gedwongen voor weinig geld veel en onmenselijk werk te verrichten, aldus de groep.

De actie is opgericht door een groep die strijdt tegen misbruik van mensen en strijdt voor het menselijk recht. Volgens hen is Nintendo verkeerd bezig. "[Nintendo is] allowing people to die and suffer grave human rights abuses for the sake of video game console production". Zij roepen iedereen dan ook op om de 3DS te vermijden. Ze hebben geen probleem met het apparaat, alleen de praktijken in Congo waar Nintendo voordeel uit haalt.

"What I am asking you to do is to refuse to buy a Nintendo 3DS system until Nintendo announces plans to halt use of conflict minerals in production -- and this can only happen through monitoring of trade systems. I am not in any way opposed to the 3DS itself -- I actually think it's one of the coolest things I've never seen in person. But I am not going to be one of the millions who looks the other way purely for entertainment, and I hope you will join me."

Brit in Irak tot 20 jaar veroordeeld

Voor het eerst sinds de Amerikaans-Britse invasie in 2003 is in Irak een westerling veroordeeld door een Iraakse rechtbank. Een 30-jarige Brit kreeg maandag in Bagdad twintig jaar gevangenisstraf wegens doodslag op een Britse en een Australische collega en poging tot doodslag op een Iraakse bewaker.

Dader en slachtoffers werkten alle vier voor een Brits beveiligingsbedrijf. De verdachte, Danny Fitzsimmons, beriep zich op noodweer, omdat zijn collega's vuurwapens hadden getrokken tijdens een ruzie die was uitgebroken na een drinkpartij. Ook voerde hij aan te lijden aan een posttraumatische stress-stoornis.

De rechtbank achtte doodslag en poging tot doodslag bewezen. Verder zei de rechtbank rekening te hebben gehouden met de medische toestand van de verdachte, die de doodstaf had kunnen krijgen. De Britse advocaat van Fitzsimmons zei te hopen dat zijn cliënt zijn straf in Groot-Brittannië mag uitzitten.

Tot een Amerikaans-Iraaks veiligheidsverdrag op 1 januari 2009 in werking trad, konden werknemers van buitenlandse beveiligingsbedrijven niet door de Iraakse justitie worden aangepakt.

Sluiting dreigt voor Adje-theater in Tilburg

Het Adje-theater in Tilburg gaat eind dit jaar dicht als zich geen koper of huurder meldt. De gemeente investeert geen geld meer in het theater, officieel bekend als Midi-theater. Het college vindt het vanwege bezuinigingen niet meer verantwoord hier structureel geld voor uit te trekken. Dat maakte de gemeente maandag bekend.

Volgens de gemeente is het voortzetten van de theaterfunctie van het gebouw niet mogelijk zonder kosten voor de gemeente. Omdat het niet zeker is of die investeringen zich ook uitbetalen, durft het college geen extra investeringen te doen.

De kosten van de bouw van het zogenoemde Adje-theater pakten fors duurder uit dan geraamd. Voormalig burgmeester Ruud Vreeman (PvdA) lichtte de gemeenteraad daarover niet volledig in, waarna die het vertrouwen in Vreeman opzegde en hij opstapte.

Ook cultuurwethouder Hugo Backx (PvdA) stapte in 2009 om de budgetoverschrijding op. Het uitstel van de bouw leidde een jaar eerder al tot de val van het college.

Het Adje-theater dankt zijn bijnaam aan Arijan van Bavel, bekend van zijn optredens op tv bij Paul de Leeuw. Hij zou het theater gaan exploiteren, maar doordat beoogde mediacontracten niet konden worden gesloten kreeg hij de exploitatie niet rond.

Vrij koude winter door extreme decembermaand

De afgelopen winter was vrij koud. Dat kwam vooral door de extreem koude decembermaand, want daarna was weer zachter. Verder was de afgelopen winter vrij droog en zonnig. Dat staat in het maandag gepubliceerde winteroverzicht van het KNMI. De meteorologische winter duurt van 1 december tot 1 maart.

De winter begon met de koudste december in veertig jaar. Januari en februari waren vrij zacht. Door de extreme kou in december noemt het KNMI de afgelopen winter toch 'vrij koud'.

Er waren in de drie wintermaanden 52 vorstdagen. Dat zijn dagen met een minimumtemperatuur onder nul. Gemiddeld heeft een winter in Nederland 28 vorstdagen. Er waren 13 ijsdagen, dagen waarop het de hele dag vroor. In een normale winter zijn dat er 8.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was de afgelopen winter 2,4 graden. De afgelopen dertig jaar was dat gemiddeld 3,3 graden. December was met een gemiddelde temperatuur van -1,1 graden de koudste wintermaand. Januari was met 3,5 graden vrij zacht. Februari was met 4,6 graden zacht.

De laagste temperatuur werd deze winter gemeten in Lelystad. Op 20 december was het daar -16.9 graden. Het warmst was het op 12 februari in Ell. In die Limburgse plaats was het toen 14,6 graden.

Gemiddeld viel in het land 165 millimeter neerslag. In een gemiddelde winter is dat 194 millimeter. December was de droogste wintermaand, maar toen viel er wel veel sneeuw. Op verschillende plaatsen in het land lag er die maand op alle dagen sneeuw. De zon scheen de afgelopen drie maanden 183 uur tegen 172 uur normaal.

Spelers PSV krijgen twee vrije dagen

De spelers van PSV hoeven zich dinsdag en woensdag niet te melden op trainingscomplex de Herdgang. Trainer Fred Rutten heeft ze vrijaf gegeven.

Rutten heeft naar aanleiding van het drukke programma besloten dat het beter is om de spelers even rust te gunnen. De koploper kwam de voorbije weken ook voor de Europa League in actie tegen Lille en speelde gisteren de topper tegen Ajax (0-0). Rutten achtte het verstandig om in de cruciale fase niet te trainen, meldt de clubsite van PSV.

De afgelopen weken kwam PSV redelijk ongeschonden uit de strijd. Alleen tegen ADO Den Haag werd verloren en door het verlies van FC Twente bij AZ zondagmiddag was het gelijkspel tegen Ajax een prima resultaat. Komende zaterdag vervolgt PSV de titelstrijd met het uitduel tegen SBV Excelsior.

In de Europa League staat de tweestrijd tegen Glasgow Rangers op het programma. Deze duels zullen gespeeld worden op 10 en 17 maart. Door de uitschakeling tegen FC Twente speelt PSV niet meer voor de KNVB Beker en heeft het deze midweek geen wedstrijd.

KNVB start onderzoek naar Toivonen

De aanklager betaald voetbal van de KNVB start een vooronderzoek naar Ola Toivonen. De aanvaller van PSV deelde gisteren, tijdens het duel tegen Ajax (0-0), een vermeende elleboogstoot uit aan Jan Vertonghen. Hij werd voor die overtreding niet bestraft door scheidsrechter Eric Braamhaar.

Vorige week provoceerde Toivonen zijn directe tegenstander Nemanja Gudelj tijdens de wedstrijd tegen NAC Breda (4-1), waardoor hij nu de schijn tegen heeft. De Zweedse aanvaller bleef een aantal seconden op de voet van de verdediger staan. Deze liet dat niet op zich zitten en duwde de speler van PSV omver, waardoor Gudelj een gele kaart kreeg.

iPhone Games: Tiny Wings, Pix 'n Love Rush & Karoshi

Het aanbod aan games op de mobiele markt is immens aan het groeien. Kleine spelletjes voor kleine bedragen die miljoenen mensen bezig houden, maar ook kleine spelletjes voor kleine bedragen die onopgemerkt verschijnen maar zeker ook de aandacht verdienen. In deze editie van de maandelijks terugkerende rubriek waarin we enkele games voor de iPhone onder handen nemen bekijken wij Tiny Wings, Pix 'n Rush Love en Karoshi.

Meer info Arkham City duikt op

In een persevenement in Amerika zijn wat interessante nieuwe details van Batman: Arkham City opgedoken. We komen meer te weten over de zogenaamde Calendar Man, hoe Bats zich verplaatst binnen Arkham City, en wat algemene hints. Arkham City is de opvolger van het populaire Batman: Arkham Asylum.

Calendar Man is een schurk met zijn eigen cel in Arkham City en is dol op speciale data. Als je de crimineel met een bezoekje vereert, dan zal hij zijn avonturen (maar vooral misdaden) oprakelen die hij in het verleden heeft ondernomen. Zijn verhalen zijn echter afhankelijk van de datum in het echt. Tijdens het persevenement had Calendar Man het in ieder geval over St. Patrick's Day, dat over ruim twee weken plaatsvindt. Wij zijn benieuwd wat voor grapjes hij op 1 april heeft uitgehaald.

Batman zelf maakt volgens de pers gebruik van helikopters om rond Arkham City te vliegen. Niet erin, maar eronder. Je kan met je grijphaak aanhaken en rondvliegen, op zoek naar mensen in nood of hints naar Riddler Trophies. Ook kun je 'person in distress' -missies ondernemen, wat vast een paar uitdagende gijzelingsmissies moet betekenen.

Als laatste werd er in de game een clue voor GDC achtergelaten met de tekst "Turn on and tune in before someone checks out: 275.00 325.00.". Is het een radio-boodschap, of een datum? We hebben trouwens nog wat gameplaybeelden van Arkham City. Het is niet heel duidelijk, maar wel leuk om te zien.

[Video] Skiester ongedeerd na zware crash

Afgelopen zaterdag tijdens wereldbekerwedstrijden in Zweden heeft skiester Nadja Kamer veel geluk gehad op de afdaling. De Zwitserse skiester kwam zwaar ten val, maar liep alleen een lichte kneuzing op aan haar arm. Hieronder de beelden.

Overigens kwamen er eerder dit seizoen al meerdere skiërs zwaar ten val. Door die valpartijen wordt er geopperd om 'airbags' in te voeren in het alpineskiën.

Nieuwe details Sonic 4, Episode 2

Veel is er nog niet bekend over Sonic 4: Episode 2, maar Ken Balough (Brand Manager) heeft wat vragen van fans beantwoord op het officiële forum van SEGA. Natuurlijk geeft hij niet al te veel weg en onderstreept hij vooral het voor de hand liggende.

Ze gaan verbeteren ten opzichte van Episode 1, dat spreekt dus voor zich. Hij vertelt ook dat Sonic 4, Episode 1 in ieder geval een commercieel succes was: “SoA and SoE are both giving feedback and input on Episode II. Episode I did very well for SEGA commercially, and thanks to everyone's support, we definitely have a lot of traction going into Episode II.”

Verder geeft de man toe dat het eerste deel alles behalve perfect was: “I certainly cannot deny there were some elements that could have been done better – and I could say that about most games I've worked on.”

Over wanneer de game klaar is, is Balough niet al te duidelijk, maar hij belooft in iedere geval dat het geen 10 jaar gaat duren: "You definitely wont have to wait years and years a la Duke Nukem Forever."

Grapjas!

Sony heeft grootse plannen voor de PSP

Sony heeft tegen de website van CVG gezegd dat ze opwindende plannen hebben voor de PSP in Europa. Wat deze plannen precies inhouden willen ze niet bekendmaken maar in Amerika was er een prijsverlaging en enkele nieuwe toevoegingen tot de 'Greatest Hits' en 'Favorite' titels.

Sony geeft aan dat de PSP het erg goed doet in Europa en dat ze enthousiast zijn over de plannen die ons te wachten staan. De plannen voor de PSP worden waarschijnlijk bekendgemaakt met eventuele plannen voor de NGP, de opvolger van de PSP. Aangezien Sony geen woord loslaat over de plannen zullen we het rustig moeten afwachten.

[Upd] Douglas zes duels geschorst

De tuchtcommissie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft Douglas een schikkingsvoorstel voor zes wedstrijden schorsing gedaan. De verdediger van FC Twente heeft tot vanmiddag 14:00 uur de tijd om te reageren.

Douglas werd gisteren, tijdens het duel tegen AZ (2-1), met een rode kaart van het veld gestuurd, nadat hij een slaande beweging richting Pontus Wernbloom maakte. Toen de speler van FC Twente de rode kaart zag, ging hij door het lint en leek arbiter Bossen aan te vliegen.

Sander Boschker, die bij FC Twente op de bank zat, moest er onder meer aan te pas komen om Douglas naar de kleedkamer te dirigeren. Mocht de Braziliaan niet akkoord gaan, dan volgt er vanavond nog een zitting in Zeist.

FC Twente heeft Douglas overigens ook al bestraft door hem voor de duur van vijf wedstrijden te schorsen. Daarnaast zal de verdediger ook nog een nader te bepalen sociaal-maatschappelijke activiteit moeten vervullen. "Bij voetbalwedstrijden horen emoties, het is echter volstrekt onacceptabel voor een club als FC Twente dat ons dit is overkomen," aldus voorzitter Joop Munsterman op de officiële website van de Tukkers.

Update 12:45 uur

FC Twente heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB van zes duels schorsing geaccepteerd. Dit heeft de club bekendgemaakt.


De beelden van het incident rondom Douglas

Palermo zoekt opvolger trainer na afstraffing

Palermo wil op korte termijn in gesprek met drie mogelijke kandidaten voor de opvolging van trainer Delio Rossi. Na de 7-0 thuisnederlaag van afgelopen zondag tegen Udinese lijkt het laatste uur voor Rossi geslagen. "Ik ben op zoek naar een sterke man, die de ploeg wakker kan schudden", zegt voorzitter Maurizio Zamparini.

Zamparini heeft de laatste 24 jaar een flink aantal trainers versleten. In die tijd heeft de voorzitter bij zijn eerdere club Venezia en Palermo dertig trainers ontslagen. Sinds 2002 is Zamparini preses van Palermo.

De vermoedelijke genadeklap voor Rossi kwam door één van zijn voorgangers. Udinese-trainer Francesco Guidolin was onder Zamparini tweemaal in dienst bij Palermo, in het seizoen 2004-2005 en van 2006 tot 2008. Guidolin bezorgde in dienst van Udinese zijn oude ploeg dus een 7-0 afstraffing.

Duizend kikkers dood door 'nieuw' virus

Een exotisch virus heeft vorig jaar het leven geëist van ruim duizend kikkers in een poel in Drenthe. Onderzoek wijst uit dat de kikkers zijn overleden door een infectie met het ranavirus. Het is voor het eerst dat het virus in Nederland is vastgesteld. Dat zegt een woordvoerder van Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON).

De kikkers werden in september door een medewerker van RAVON gevonden in het Drentse Nationaal Park Dwingelderveld. Sectie door wetenschappers van het Dutch Wildlife Health Centre wees uit dat de dieren zijn overleden door besmetting met het virus.

Het is niet duidelijk waar het virus vandaan komt. RAVON gaat onderzoeken of het ook op andere plekken in het land massaal wilde kikkers heeft geveld.

Naast amfibieën kunnen reptielen en vissen besmet raken met het een variant van het ranavirus. Voor mensen is het virus niet gevaarlijk.

PS: PvdD eist deelname NOS-verkiezingsdebat

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft maandag in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam geëist dat ze dinsdag mag deelnemen aan het verkiezingsdebat van de NOS. De partij van Marianne Thieme doet een beroep op de Mediawet en stelt dat alle tien partijen in Tweede Kamer moeten deelnemen aan het debat.

De NOS wil het debat, met acht deelnemende partijen, 'hanteerbaar' houden.

Aan het debat aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen doen acht partijen mee. Net als bij het debat op 14 februari zijn de SGP en de PvdD niet uitgenodigd. De PvdD is verbolgen over het feit dat die twee 'stelselmatig worden uitgesloten'.

De rechtbank doet maandag om 18.00 uur uitspraak.

'Lockerbie-dader chanteerde Gadhafi'

De Libiër die werd veroordeeld voor de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie heeft de Libische leider Moammar Gadhafi door middel van chantage gedwongen ervoor te zorgen dat hij vrijkwam. Dat heeft de Libische ex-minister van Justitie Mustafa Abdel-Jalil gezegd tegen de Britse krant The Sunday Times.

Volgens de voormalige minister dreigde Abdel Baset al-Megrahi te onthullen welke rol Gadhafi in de in 1988 gepleegde aanslag speelde, als hij niet vrij zou komen. Al-Megrahi werd in 2001 tot 27 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de aanslag, waarbij 270 doden vielen. Twee jaar geleden liet de Schotse regering hem vrij, omdat hij prostaatkanker had en niet lang meer te leven zou hebben. Al-Megrahi leeft nog altijd.

Vorige week zei Abdel-Jalil, die is afgetreden uit protest tegen het gewelddadige optreden tegen demonstranten in zijn land, al dat Gadhafi persoonlijk opdracht had gegeven tot de aanslag. Hij voerde geen bewijzen aan voor die bewering. Tegen The Sunday Times zei hij dat Al-Megrahi de aanslag niet zelf plande, maar degenen die dat deden wel hielp.

Arsenal wacht op scan Van Persie

Robin van Persie wordt vandaag medisch onderzocht in het ziekenhuis. De spits van Arsenal raakte gisteren geblesseerd tegen Birmingham City.

Van Persie maakte op Wembley de gelijkmaker in de finale van de League Cup. Op fraaie wijze volleerde hij de bal in het doel, maar de Nederlander raakte daarbij wel geblesseerd aan zijn knie. Na zeventig minuten moest Nicklas Bendtner hem komen vervangen. Arsenal verloor de finale in de slotfase.

De verwachting is dat Van Persie woensdag in ieder geval niet in actie komt. Arsenal speelt dan de replay van de bekerwedstrijd tegen Leyton Orient. Komende zaterdag volgt een competitiewedstrijd tegen Sunderland.

Arsenal hoopt Van Persie in ieder geval terug te hebben voor volgende week dinsdag. The Gunners gaan dan op bezoek bij FC Barcelona. Vorig seizoen moest de vice-aanvoerder het tweeluik tegen de Catalanen missen vanwege zijn zware enkelblessure. Arsenal kan in Camp Nou sowieso niet beschikken over de geblesseerde Theo Walcott.

SMS'jes alternatief voor oortjes in wielrennen

Wielerunie UCI lijkt nog steeds van plan te zijn om de oortjes in het wielerpeloton te gaan verbieden. De ploegen denken daarom al serieus na over alternatieven. Een oplossing zou het sturen van SMS'jes naar de fietscomputers van de renners kunnen zijn. Deze kunnen eenvoudig met het systeem uitgerust worden.

In het wielerpeloton zijn onder meer Garmin (navigatie) en HTC (telefoons) actief. Zij zouden mogelijk de aanzet kunnen geven om het verbod op de oortjes te gaan omzeilen. "Het is slechts een kwestie van tijd voordat dit communicatiemiddel zijn intrede doet. Iedereen is toch op zoek naar een oplossing, mocht de internationale wielerunie niet toegeven," zei Steven de Jongh, ploegleider van Sky.

Eerste gameplaybeelden van Batman: Arkham City

Op de Amerikaanse Xbox Live Market is filmpje verschenen waarin Major Nelson eventjes praat over Batman: Arkham City. Wat opvallend is dat er op de achtergrond heel eventjes te zien is hoe iemand Batman: Arkham City speelt. Dit zijn de eerste gameplay-beelden die te zien zijn van deze game.

Alhoewel het heel kort en onduidelijk is willen we dit toch delen met jullie. Batman: Arkham City is het vervolg op Batman: Arkham Asylum en zal uitkomen voor de PS3, Xbox 360 en de PC. De game staat gepland voor een release in het derde kwartaal van 2011.

Vijftien atleten naar EK indoor

De atletiekploeg van Nederland voor de indoorkampioenschappen in Parijs zal uit vijftien atleten bestaan. De namen van de vijftien atleten die meegaan werden vandaag door de Atletiekunie bekend gemaakt. Twee vrouwen en dertien mannen zullen afreizen naar de Franse hoofdstad.

Topman van het team zal Eelco Sintnicolaas zijn, die vorig jaar in Barcelona, tijdens het EK outdoor, de tweede plek wist te veroveren op de tienkamp. Voor kogelstoter Rutger Smith is het zijn eerste internationale titeltoernooi sinds de Olympische Spelen van Peking in 2008.

De volledige selectie is hieronder te vinden.

Mannen: Vrouwen
Brian Mariano (60 m), Dafne Schippers (60 m)
Patrick van Luijk (60 m), Remona Fransen (vijfkamp)
Eelco Sintnicolaas (zevenkamp),  
Ingmar Vos (zevenkamp),  
Rutger Smith (kogelstoten),  
Ate van der Burgt (1500 m),  
René Stokvis (1500 m),  
Wouter de Boer (1500 m),  
Youssef El Rhalfioui (4x400 m),  
Bjorn Blauwhof (4x400 m),  
Joeri Moerman (4x400 m),  
Niels van Dijk (4x400 m),  

Red Bull gaat met Infiniti-motoren rijden

Red Bull Racing zal dit seizoen met Infiniti-motoren gaan rijden, zo meldt de BBC. De krachtbronnen worden overigens nog steeds geleverd door Renault, maar zullen worden voorzien van de naam van het premium-merk van Nissan. Dat Japanse bedrijf is voor 44,3% in handen van Renault.

Red Bull zal met de deal ongeveer acht miljoen euro per jaar gaan besparen. Nissan wil in Europa het merk Infiniti promoten en heeft hiervoor veel geld over. De deal zal waarschijnlijk tijdens de autoshow van Genève aangekondigd gaan worden.

De Oostenrijkse renstal is het enige topteam in de Formule 1 dat betaalt voor de motoren. Door de besparing van acht miljoen euro op de motoren kan dit geld elders ingezet worden. Vorig jaar wist de renstal, die waarschijnlijk Red Bull-Infiniti genoemd zal worden, zowel de coureurs- als de constructeurstitel in de F1 in de wacht te slepen.

BenŪtez weigert drie Spaanse clubs

Rafaël Benítez heeft sinds zijn vertrek bij Inter drie aanbiedingen van Spaanse clubs naast zich neergelegd. Hij wil namelijk terug naar Engeland.

De 50-jarige Madrileen was van 2004 tot medio 2010 manager bij Liverpool, waarmee hij in zijn eerste seizoen de Champions League won. Vervolgens volgde hij bij treble-winnaar Inter de succesvolle José Mourinho op. Na tegenvallende resultaten werd hij in december ontslagen.

"Mijn toekomst ligt in Engeland", is Benítez stellig tegenover The People. "Daar liggen namelijk de mooiste uitdagingen voor een trainer. Ik sta overigens wel open voor andere aanbiedingen." Benitez wees aanbiedingen van Sevilla, Atlético Madrid en zijn oude club Valencia af.

Sinds het vertrek van Benítez is Inter overigens begonnen aan een opmars. De Italiaanse kampioen staat nu op de tweede plaats in de Serie A. Koploper AC Milan, dat vanavond tegen Napoli speelt, heeft twee punten meer. Inter kan de Coppa Italia en de Champions League ook nog winnen.

[Primera Divisiůn] Uitslagen speelronde 25

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División weer volop gevoetbald. Ook deze week geeft FOK!sport je een update van de gebeurtenissen in deze competitie en geeft een overzicht van uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de eerstvolgende speelronde.

Duur puntverlies voor Villarreal

Villarreal dreigt de aansluiting met de top drie in Spanje te verliezen. De ploeg knoeide afgelopen weekend met dure punten door gelijk te spelen bij Racing Club de Santander (2-2),  dat door de remise op de twaalfde plaats blijft staan.

De bezoekers keken na drie minuten al tegen een achterstand aan door een doelpunt van Ariel. Villarreal kwam pas na ruim een uur spelen op gelijke hoogte. Rubén hielp zijn ploeg namelijk weer in het zadel. Racing Club de Santander toonde echter veerkracht en pakte twee minuten later opnieuw de leiding. Deze keer wist Giovani Dos Santos de doelman van Villarreal te verschalken. Pas in blessuretijd stelde Nilmar een punt veilig.

Real Madrid speelt doelpuntloos gelijk tegen Deportivo La Coruña

Real Madrid zag het gat met koploper FC Barcelona dit weekend groter worden. De formatie van trainer José Mourinho verzuimde namelijk te scoren in het duel tegen Deportivo La Coruña (0-0). Het gat met de Catalaanse grootmacht groeide daarmee tot zeven punten.

Voor de thee was Real Madrid de bovenliggende partij, maar het slaagde er niet in om veel kansen te creëeren. In de tweede helft ging De Koninklijke verder met waar het in de eerste helft gebleven was. Deportivo La Coruña gaf echter geen krimp en wist stand te houden. In de slotfase van de wedstrijd troffen de Madrilenen nog wel twee keer de paal. Eerst was het Emmanuel Adebayor en niet veel later deed Cristiano Ronaldo hetzelfde.Uitslagen speelronde 25:

Thuis Uit Uitslag
Sporting de Gijón Real Zaragoza 0-0
Atletico Madrid Sevilla FC 2-2
Espanyol Real Sociedad 4-1
Real Mallorca FC Barcelona 0-3
Deportivo la Coruna Real Madrid 0-0
Hercules CF Getafe CF 0-0
Levante UD Osasuna 2-1
Racing Santander Villarreal 2-2
Athletic de Bilbao Valencia 1-2


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 25 22 2 1 68 76-13
2 Real Madrid 25 19 4 2 61 55-19
3 Valencia 25 15 6 4 51 40-26
4 Villarreal 25 14 5 6 47 44-26
5 Espanyol 25 13 1 11 40 34-36
6 Athletic de Bilbao 25 12 2 11 38 39-36
7 Sevilla FC 25 10 5 10 35 38-40
8 Atletico Madrid 25 10 4 11 34 35-33
9 Real Sociedad 25 11 1 13 34 36-41
10 Getafe CF 25 9 5 11 32 35-38
11 Real Mallorca 25 9 4 12 31 25-34
12 Racing Santander 25 7 8 10 29 23-35
13 Levante UD 25 8 3 14 27 26-37
14 Deportivo la Coruna 25 6 9 10 27 21-35
15 Hercules CF 25 7 5 13 26 24-38
16 Osasuna 25 6 7 12 25 26-32
17 Sporting de Gijón 25 5 10 10 25 23-31
18 Real Zaragoza 25 5 9 11 24 22-37
19 UD Almeria 24 4 9 11 21 24-40
20 Malaga CF 24 5 5 14 20 31-50


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

 

Arbiter krijgt bijna 100 miljoen dollar boete

In de Braziliaanse voetbalwereld wordt omkoping hard aangepakt. Scheidsrechter Edilson Pereira de Carvalho bleek steekpenningen aan te hebben genomen om duels te beïnvloeden en moet hiervoor volgens de burgerrechter samen met de Braziliaanse voetbalbond voor boeten. In totaal moet er 96 miljoen dollar worden afgerekend.

De zaak komt al uit 2005 toen bekend werd dat Pereira de Carvalho omgekocht was. Destijds moesten er elf wedstrijden opnieuw worden gespeeld. Hoe de boete tussen de arbiter en de bond verdeeld wordt is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de bond in beroep tegen de straf gaat.

Nintendo 3DS al gehackt

Je vraagt je af of niemand meer geld wil betalen voor spellen. Volgens de boosdoeners is het om homebrew te draaien, natuurlijk. Desalniettemin zijn er mensen na de launch meteen gaan kijken of de R4-kaartjes nog werken op de Nintendo 3DS. Met wat prutsen in de firmware is dat schijnbaar te doen. Wel gaat het alleen om DS-spellen, niet de 3DS-games.

Er zijn mensen op Youtube die beweren dat ze hun oude 'backups' van hun gekochte DS-spellen via een R4-kaart op de Nintendo 3DS kunnen spelen. Om dit voor elkaar te krijgen foppen ze de software door het te laten denken dat het kaartje een van de goedgekeurde DS-spellen is om op de nieuwe handheld af te spelen. Of de 3DS-spellen onkraakbaar zijn? Geen idee, maar de piraterij kennende zoeken ze net zo lang door tot ze iets gevonden hebben. Nintendo heeft nog geen commentaar gegeven, maar goed nieuws is het in ieder geval niet.

Nintendo 3DS

Todt bezoekt Kubica in ziekenhuis

FIA-president Jean Todt heeft Robert Kubica gisteren in het Santa Corona-ziekenhuis bezocht. De Pool revalideert daar van zijn zware rallycrash waarbij een vangrail zich door de auto heen boorde. Volgens enkele persbureaus was Todt in gezelschap van professor Gerard Saillant, een Franse chirurg die aan de FIA verbonden is.

"De medische en psychologische condities van Robert zijn goed. Hij zal hier nog enkele weken blijven en daarna zal bepaald worden wat de volgende stappen zullen gaan zijn," zei de manager van Kubica, Daniel Morelli. Hij voegde er aan toe dat het bezoek van Todt persoonlijk was en niet officieel. Naar verluidt zou Todt tevreden over het herstel van de Pool zijn geweest.

Het persbureau ANSA meldde tenslotte dat de kamer waar Kubica verblijft bewaakt wordt.

DVD: Haar naam was Sarah

Met het boek Haar naam was Sarah scoorde Tatiana de Rosnay een wereldwijde bestseller. Genoeg reden dus voor een verfilming. Geen grote blockbuster, maar een film met een beperkt budget en vooral bestemd voor filmhuizen. Dat er bij verfilmingen altijd grote gevaren op de loer liggen, is geen geheim. Hoe hebben de makers van Haar naam was Sarah dit opgelost? Is het waardige film geworden of kan het niet tippen aan het originele verhaal van De Rosnay?

sarah 1

Hamilton gaat NASCAR-bolide besturen

Lewis Hamilton zal in juli op Watkins Glen de NASCAR-bolide van Tony Stewart gaan besturen. Stewart zelf zal achter het stuur gaan kruipen van de MP4-25 die McLaren vorig jaar in de Formule 1 gebruikte. Het nieuws werd door een woordvoerder van Stewart-Haas Racing bevestigd.

Het evenement kwam tot stand dankzij Mobil 1 dat beide teams sponsort. Hamilton en Stewart zullen niet gaan rijden met showauto's, maar met volledig geprepareerde racewagens.

Het is overigens niet de eerste keer dat een NASCAR-rijder en een Formule 1-coureur van plaats verwisselen. In 2003 reed Jeff Gordon op de Indianapolis Motor Speedway al eens met een BMW-Williams, terwijl Juan Pablo Montoya in de NASCAR-auto kroop.

Playmates breken met Playboy NL

De Nederlandse dames die de afgelopen jaren door lezers werden uitgeroepen tot Playmate van het jaar breken voorlopig met Playboy Nederland. Dat laten de Playmates weten in een officiële verklaring.

Reden volgens dames, onder anderen Sapph-model Dorien Rose, FOK!tv presentatrice Mai-Lan Leenders en Chantal - Suit Supply - Hanse, is dat Playboy Nederland de afspraken met de Playmates niet nakomt. Zo wordt er van alles beloofd aan de dames, zoals een carrière in het aanmeldingsformulier. De carrières die de dames hebben opgebouwd hebben zij geheel op eigen kracht bereikt, Playboy Nederland hier speelde geen of nauwelijks een rol in. Verder zijn er ook geen Playboyfeesten meer waar de Playmates zich kunnen manifesteren. Het laatste feest dateert van 2009, aldus het management.

Volgens de verklaring is het niet de redactie maar de zakelijke personen van Playboy Nederland die zorgen voor de onvrede. "Zij blijven vasthouden aan een manier van werken die wij als amateuristisch en onkundig beschouwen. Wij betreuren het dan ook dat een mooie titel als Playboy op dergelijke wijze handelt en zijn daarom tot de spijtige beslissing gekomen om vooralsnog niet meer mee te werken."

Jan Heemskerk, hoofdredacteur van Playboy Nederland, vertelt aan FOK! dat hij de situatie erg vervelend vindt. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er onvrede is tussen de Playmates en het magazine. De titel Playmate van het Jaar kan helpen bij een carrière in de spotlights, maar we kunnen dat natuurlijk niet beloven. Wij zijn ook geen management of impressario maar een magzine. Uiteraard gunnen wij ze het wel."

"Ook zou ik het liefst elke maand een Playboyfeest geven waar ik alle Playmates van de wereld uitnodig, helaas is dat niet mogelijk", vervolgt Heemskerk. "Maar al met al is er nu een situatie ontstaan die niet prettig is voor alle partijen. Ik kan mij best voorstellen dat ze boos zijn, maar daar moeten we vervolgens wel over gaan praten. Wij gaan de Playmates dan ook uitnodigen voor een gesprek om te vragen wat voor oplossing wij kunnen bieden. Wij van Playboy zijn in ieder geval niet boos!"


Playmates in staking (foto: Mirjam Ravensbergen)

Drie NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Drie NAVO-militairen zijn maandag omgekomen bij bomaanslagen en aanvallen van opstandelingen in het oosten en het zuiden van Afghanistan. Dit heeft de NAVO bekendgemaakt. Verdere details, zoals de exacte locatie en de nationaliteit van de slachtoffers, bleven onvermeld.

Deze maand zijn in Afghanistan in totaal 33 NAVO-soldaten gesneuveld. In januari waren het er 31. Het jaar 2010 was met 701 gesneuvelden het dodelijkste tot dusverre voor de internationale troepenmacht in Afghanistan.

Braamhaar zag vuistslag Vertonghen niet

Eric Braamhaar vindt dat hij Ola Toivonen gisteren een rode kaart had moeten geven voor een elleboogstoot. Hij zag echter niet dat slachtoffer Jan Vertonghen eerder ook in de fout ging.

De Belgische verdediger van Ajax deelde een vuistslag uit in het kruis van PSV'er Marcelo. Het duo kon niet van elkaar afblijven bij een vrije trap van de Amsterdamse bezoekers. "Ik had even naar de situatie toe kunnen lopen en kunnen vertellen dat ze van elkaar af moesten blijven", reageerde arbiter Braamhaar in De Telegraaf.

"Ik heb het niet waargenomen, maar er gebeurt natuurlijk van alles in het strafschopgebied. Het was wel iets meer dan wat duw- en trekwerk." De latere elleboogstoot van Toivonen zag de scheidsrechter eveneens over het hoofd, al gaf hij op basis van videobeelden toe dat hij de rode kaart had moeten geven.

Na afloop liet Toivonen merken dat hij bang is geschorst te worden. Vorige week kreeg de spits al een waarschuwing van trainer Fred Rutten na onsportief gedrag in het duel met NAC Breda. De aanklager betaald voetbal stelt waarschijnlijk een onderzoek in.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 14 februari 2011 tot en met 20 februari 2011. De 3DS is al uit in Japan maar die cijfers worden pas komende week bekendgemaakt. Deze week zien we twee Xbox 360-titels in de top tien en Catherine doet het zeer goed in Japan.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PS3
Catherine 141.826
2 PS3
Marvel Vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds 67.187
3 PS3
Samurai Warriors 3 Z 58.089
4 PSP
Monster Hunter Freedom 3 39.727
5 PSP
Tales of the World: Radiant Mythology 3 26.504
6 PS3
Two Worlds II 24.324
7 Xbox 360
Catherine 21.936
8 Xbox 360
Marvel Vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds 13.779
9 DS
Hakuouki: Zuisouroku DS 13.373
10 DS
Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth 2 13.186

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
63.330 -43.563
2 PS3
25.242 -1.524
3 Wii
12.221 -2.807
4 DSi XL
10.037 -2.032
5 DSi
8.022 -2.017
6 PSPgo
2.487 +2.380
7 Xbox 360
2.183 +65
8 PS2
1.863 +198
9 DSL
973 -30
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.
Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 66.231 65.817
DS 26.559 19.032
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 357.657 92.922
Microsoft 35.715 2.183
Nintendo 26.559 31.253
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 329.545 16.819.329
Wii 154.054 11.433.691
PS3 217.597 6.305.087
DSiXL 118.846 2.066.428
DSi 98.518 5.642.245
DS Lite
12.085 18.086.003
Xbox 360
18.929 1.439.427
PS2
13.375 21.709.471
PSPgo 8.500 168.924
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  
Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 338.045 16.988.253
DS 229.449 32.380.147
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Bezoek Beatrix aan Oman nog niet geschrapt

Het staatsbezoek van Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de onrustige Golfstaat Oman gaat het komende weekeinde vooralsnog gewoon door. GroenLinks, de PvdA en de SP zetten zondag vraagtekens bij het staatsbezoek aan de Golfstaat. De timing zou erg ongelukkig zijn omdat dit weekeinde bij het neerslaan van protesten zeker een dode viel.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet meer kwijt dan ze zondag kwijt wilde. "Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt de situatie", liet een woordvoerder weten. Hij weigerde een verdere toelichting te geven.

Demonstranten eisen in het anders rustige Oman meer inspraak op het regeringsbeleid. De demonstraties zijn overgewaaid uit andere Arabische landen. Om het volk rustig te houden heeft Sultan Qaboos bin Said al zes ministers ontslagen, de uitkeringen voor werklozen meer dan verdubbeld en opdracht gegeven het aantal banen bij de overheid met vijftigduizend te verhogen.

Harry van Bommel (SP) noemde het zondag een 'beetje dom' om 'thee te gaan drinken met de sultan van Oman, die nu demonstranten neerslaat'. Hij vindt dat het staatsbezoek moet worden afgeblazen

Oman is een strategisch belangrijke Golfstaat. Het beheert samen met Iran de Straat van Hormuz. Ongeveer 40 procent van de olietankers in de wereld vaart door deze waterweg aan de monding van de Perzische Golf. Ook heeft Oman goede connecties met Teheran en Washington, waardoor het een belangrijke contactpersoon is tussen de Verenigde Staten en Iran.

De Bakker, Haase zakken op wereldranglijst

Thiemo de Bakker is op de nieuwste editie van de ATP-ranglijst twee plaatsen gezakt. De Bakker is nu de nummer 52 van de wereld. Ook Robin Haase zakte. Haase verruilde de 55e voor de 56e plek. Jesse Huta Galung is de derde Nederlander en is nu de nummer 114 van de wereld.

In de top van de wereldranglijst veranderde er, net als bij de vrouwen, niets. Rafael Nadal staat eerste, gevolgd door Roger Federer en Novak Djokovic. Juan Martin Del Potro heeft een reuzensprong omhoog gemaakt. De Argentijn klom dankzij zijn toernooiwinst in Delray Beach 77 plaatsen van de 166e naar de 89e positie.

Meer mensen in de bijstand

Het aantal bijstandsuitkeringen onder mensen jonger dan 65 is vorig jaar met 26.000 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Eind 2010 werden 307.000 bijstandsuitkeringen verstrekt, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral onder jongeren nam het aantal uitkeringen toe. Vorig jaar ontvingen 35.000 mensen jonger dan 27 jaar een bijstandsuitkering. Dat is 64 procent meer dan eind 2008.

In Flevoland nam het aantal jongeren in de bijstand het sterkst toe. Het aantal uitkeringen aan jongeren verdubbelde daar. Het minst steeg het aantal jongeren in de bijstand in Utrecht en Limburg, met respectievelijk 36 en 43 procent.

Aandewiel twijfelt over aanblijven bij NAC

Gert Aandewiel weet niet of hij volgend seizoen bij NAC Breda verder wil gaan als assistent-trainer. Dat zegt hij in De Telegraaf. Hij is nu samen met John Karelse hoofdtrainer in Breda, maar zal, als het aan de club ligt, na de zomer een stapje terug moeten doen. "Ik ben opgeleid voor de functie van hoofdtrainer", zegt Aandewiel.

"Ik mag verder kijken van NAC", weet de 41-jarige Aandewiel, die het liefst ergens hoofdtrainer blijft. "Ik heb er nu weer van mogen proeven en dat schept ambitie." Aandewiel was eerder hoofdtrainer bij Haarlem en Sparta. Bij NAC heeft hij nog een contract tot medio 2012.

Leer 'overdiven' in The 3rd Birthday

Square Enix heeft de Engelse trailer van The 3rd Birthday op het internet gezet. Het PSP-spel, dat al een tijdje uit is in Japan, is een third-person-action-shooter met RPG-elementen en is het derde deel in de Parasite Eve-reeks.

De hoofdpersonage, Aya Brea, is in The 3rd Birthday de laatste hoop van de mensheid in de strijd tegen kwaadaardige wezens, de Twisted. Ze zal op zoek gaan naar Eve om haar te helpen. Om Aya Brea was al een hoop te doen. Als Aya schade oploopt, zal haar kleding er steeds meer verscheurd uit gaan zien, waardoor je een stukje huid zou kunnen ontdekken!

In onderstaande trailer zie je flink wat actie en het gebruik van 'overdive', een kracht van Aya om in de huid van teamleden te kruipen en het teamlid kan controleren. Je kunt zelfs de vijand 'overdiven', die dan schade oploopt. Vanaf 1 april kunnen wij in de huid van Aya 'overdiven'.

Krajicek stijgt een plek, Rus zakt

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst, die vandaag bekend werd, is Michaëlla Krajicek een plek gestegen. Krajicek bezet nu de 150e plaats. Arantxa Rus is nog altijd de beste Nederlandse al zakte ze een plek en is nu de nummer 110 van de wereld.

In de top tien bij de vrouwen veranderde er niets. Caroline Wozniacki blijft de nummer één van de wereld, gevolgd door Kim Clijsters en Vera Zvonareva. Zvonareva versloeg gisteren overigens Wozniacki in de finale van het WTA-toernooi in Doha.

[Serie A] Uitslagen speelronde 27

Dit weekend is in Italië de 27ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 27 speelronden.

Sampdoria - Internazionale

De regerend landskampioen boekte dankzij een treffer van Wesley Sneijder een zege bij Sampdoria (0-2). De Oranje-international scoorde een kwartier voor tijd vanuit een vrije trap.

Inter moest zich in de Serie A herpakken na de nederlaag in de Champions League tegen Bayern München. Trainer Leonardo had een aantal wijzigingen doorgevoerd na de verliespartij. Yuto Nagatomo, Houssine Kharja en Giampaolo Pazzini maakten hun entree bij Inter. Voor Pazzini was het een speciaal duel. De spits kwam deze winter over vanuit Genua.

Sampdoria opende sterk in eigen huis en werd direct gevaarlijk via Daniele Gastaldello, die op aangeven van Reto Ziegler het doel van Júlio César onder vuur nam. De Braziliaanse doelman, die midweeks nog enorm in de fout ging, hield Inter op de been. De Milanezen kwamen na de vroege kans van de thuisploeg beter in de wedstrijd. Onder aanvoering van Sneijder kwam Inter sterk opzetten. De Nederlander stelde Kharja en Andrea Ranocchia in staat om te scoren.

Beide spelers wisten echter geen weg te vinden langs Sampdoria-doelman Gianluca Curci. Het spel golfde op en neer in Stadio Luigi Ferraris. Voor het doel van Curci doken Sneijder, Eto'o en Kharja geregeld gevaarlijk op, terwijl Pazzini opvallend weinig kon uitrichten tegen zijn voormalig werkgever. Sampdoria liet zich ook niet ontbetuigd voor Júlio César. Massimo Maccarone en Daniele Dessena konden de thuisploeg niet aan op voorsprong helpen.

Inter was de betere ploeg in Genua, maar het duurde lange tijd voordat de Milanezen het overwicht omzette in een voorsprong. Na gemiste kansen van Sneijder (schot) en Pazzini (kopbal) had Maccarone een mogelijkheid om aan de andere kant te scoren. De beslissing viel uiteindelijk toch in het voordeel van Inter. Sneijder nam een kwartier voor tijd met succes een prachtige vrije trap, waardoor Curci kansloos was. Na de 0-1 bleef Inter domineren.

Sampdoria drong nog wel aan, maar grote kansen bleven uit en de bezoekers hielden stand. Inter liep zelfs nog uit dankzij Eto'o. De Kameroener gooide de wedstrijd definitief in het slot in de blessuretijd na een goede pass van Dejan Stankovic.

Catania - Genoa

Catania heeft in de Italiaanse Serie A afstand genomen van de degradatiezone dankzij een 2-1 zege op Genoa.

Voor de bezoekers uit Genua was er na één speelhelft weinig aan de hand. Antonio Floro Flores had de gasten na negentien minuten namelijk op voorsprong gezet. De tweede helft begon echter hectisch, want binnen tien minuten na rust wist Catania tweemaal te scoren. Maxi Lopez en Gonzalo Bergessio waren trefzeker.

Beide ploegen gingen vervolgens steeds harder de duels in en dat resulteerde in drie rode kaarten binnen enkele minuten. Eerst werd Domenico Criscito en Flores naar de kleedkamer gestuurd, waardoor Genoa ineens met negen man op het veld stond. Even later moest namens Catania verdediger Blazej Augustyn inrukken.

De zege van Catania kwam daarna nog flink in gevaar, want de bezoekers kregen een strafschop. Doelman Mariano Gonzalo Andújar wist de inzet van Miguel Veloso echter te stoppen.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
27/02/2011 Brescia Lecce 2-2
27/02/2011 Cesena Chievo 1-0
27/02/2011 Palermo Udinese 0-7*
27/02/2011 Catania Genoa 2-1
27/02/2011 Bari Fiorentina 1-1
27/02/2011 Sampdoria Internazionale 0-2
27/02/2011 Cagliari Lazio 1-0
27/02/2011 AS Roma Parma 2-2
26/02/2011 Juventus Bologna 0-2

*= klikken voor wedstrijdverslag

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 26 16 7 3 55 46 - 20
2 Internazionale 27 16 5 6 53 49 - 29
3 Napoli 26 16 4 6 52 41 - 22
4 Lazio 27 14 6 7 48 33 - 23
5 Udinese 26 13 5 8 44 42 - 30
6 AS Roma 27 12 7 8 43 41 - 38
7 Juventus 27 11 8 8 41 41 - 34
8 Palermo 26 12 4 10 40 44 - 36
9 Cagliari 27 11 5 11 38 33 - 28
10 Genoa 27 9 8 10 35 25 - 27
11 Bologna 27 10 8 9 35 29 - 34
12 Fiorentina 27 8 10 9 34 29 - 29
13 Sampdoria 26 7 10 9 31 23 - 27
14 Chievo 27 7 10 10 31 28 - 30
15 Catania 27 7 8 12 29 24 - 35
16 Parma 27 6 10 11 28 27 - 38
17 Lecce 27 7 7 13 28 30 - 48
18 Cesena 27 6 7 14 25 20 - 36
19 Brescia 27 6 6 15 24 22 - 35
20 Bari 27 3 7 17 16 15 - 41

Automobilist overleden door ongeval Hoenderloo

Door een eenzijdig ongeval in Hoenderloo is maandagochtend een automobilist om het leven gekomen. Dat heeft de politie gemeld.

De man reed even na 08.00 uur over de Otterloseweg in de richting van Hoenderloo toen hij door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tegen een boom reed. Hij overleed ter plaatse.

De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Slot Boer zoekt vrouw trekt ruim 5,1 miljoen kijkers

De laatste uitzending van de succesvolle tv-serie Boer zoekt vrouw hield zondag 5.177.000 kijkers aan de buis gekluisterd. Het eerdere record van ruim 5,2 miljoen kijkers werd hiermee niet gehaald, maar de datingshow was wel weer verreweg het best bekeken programma. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) die maandag werden gepubliceerd.

Zondag was de ontknoping van het programma. De zoekende boeren kwamen bij presentatrice Yvon Jaspers langs om te vertellen hoe het met ze is vergaan op hun zoektocht naar de ware.

Het Journaal van acht uur kwam zondag met ruim 3,9 miljoen kijkers op de tweede plaats op de lijst van de 25 best bekeken tv-programma's. Studio Sport Eredivisie kwam op de derde plaats met ruim 3,3 miljoen kijkers.

Black Eyed Peas sluit Rock Werchter af

De Amerikaanse formatie The Black Eyed Peas sluit zondag 3 juli het muziekfestival Rock Werchter af. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

Eerder werd al bekend dat onder meer Kaiser Chiefs, The National, White Lies, Arctic Monkeys, Coldplay en Kings of Leon ook van de partij zijn op het Belgische festival van 30 juni tot en met 3 juli. Het evenement, waar ook veel Nederlanders komen, trekt doorgaans elke dag circa 80.000 muziekliefhebbers.

Black Eyed Peas sluit Rock Werchter af
Black Eyed Peas sluit Rock Werchter af (Foto: ANP)

Onderzoekers zien weinig verschil tussen omroepen

De Nederlandse actualiteitenprogramma's trekken allemaal sterk naar het midden en onderscheiden zich nog maar weinig van elkaar. De vraag is in hoeverre Nederland zit te wachten op een groot aantal actualiteitenprogramma's die allemaal dezelfde mix hebben, concludeert de Nederlandse Nieuwsmonitor.

De traditioneel linkse programma's zijn volgens het wetenschappelijk instituut dat de media analyseert naar rechts getrokken. De rechtse programma's juist naar links. Inhoudelijk zouden de programma's vooral overeenkomsten vertonen.

Het verschil zit hem volgens de onderzoekers vooral in de vorm waarin het nieuws wordt gebracht. "Het meest opvallende verschil is te vinden in PowNews. Daar zijn de journalisten sterk gericht op nieuws rond conflicten en oordelen er zelf ook lustig op los." De overlap tussen de programma's werd nog groter bij de vorming van het nieuwe kabinet en grote misdrijven of schandalen.

De onderzoekers rangschikten de omroepen van links naar rechts, waarbij -1 uiterst links is en +1 uiterst rechts. Op die schaal scoorde het meest linkse programma Uitgesproken Vara -0,09. Dat komt neer op een tikkeltje links van het midden. Het meest rechts programma, Uitgesproken EO, zit met +0.19 een tikkeltje rechts van het midden.

Ook op de schaal van conservatief naar progressief zit iedereen rond het midden, waarbij Uitgesproken WNL volgens de onderzoekers het meest progressieve programma is. Vorig jaar werden twee nieuwe 'rechtse' omroepen gelanceerd: Powned (voortgekomen uit weblog geenstijl.nl) en WNL (uit De Telegraaf). "Is de nieuwe wind door Hilversum mislukt?", vraagt het instituut zich af.

Ook werpen de onderzoekers de vraag op of het wenselijk is dat iedere politieke stroming wordt vertegenwoordigd met een eigen televisieprogramma. Als dat niet de bedoeling is, kan volgens hen direct de vraag worden gesteld in hoeverre Nederland behoefte heeft aan een groot aantal actualiteitenprogramma's die ieder voor zich alle partijen aan het woord laten, waardoor uiteindelijk het enige verschil in de presentatie zit.

Van een linkse of rechtse kerk in Hilversum kan volgens het instituut in ieder geval niet worden gesproken.

Golfer Donald wint WK matchplay

Luke Donald heeft in Arizona het WK matchplay op zijn naam geschreven. De Engelse golfer klopte in de finale Martin Kaymer. Kaymer  was door het bereiken van de finale al zeker van de eerste plaats op de wereldranglijst.

Donald, die al zijn eerdere partijen eenvoudig had gewonnen, nam in de eindstrijd een vlotte voorsprong door de tweede, vierde en vijfde hole te winnen. Toen de kemphanen klaar waren met de negende hole, had Kaymer de stand echter weer gelijkgetrokken.

Op de tiende dreigde het mis te gaan voor Donald, maar vanuit de rough redde hij een par en op de tiende en de elfde hole waren birdies weer goed voor een voorsprong. Die wist hij op de vijftiende hole weer uit te bouwen naar drie slagen, waarna een par op de zestiende genoeg bleek voor de zege.

De eerste vier plaatsen op de wereldranglijst zijn nu voor Europeanen. Kaymer staat voor Lee Westwood, Donald en Graeme McDowell. Tiger Woods is op de vijfde plaats de eerste Amerikaan.

[NBA] Miami onderuit tegen Knicks

In de Amerikaanse NBA heeft New York Knicks het sterrenteam van Miami Heat verrassend verslagen. New York zegevierde met 91-86.

Bij New York was de nieuwe aanwinst Carmelo Anthony goed voor 29 punten en negen rebounds. LeBron James maakte 27 punten voor Miami.

San Antonio Spurs won met 95-88 van Memphis Grizzlies. Bij San Antonio, dat dit seizoen nu op 49 overwinningen en tien nederlagen staat, was Manu Ginobili met 35 punten topscorer.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Phoenix 108-110 wnv
Oklahoma LA Lakers 87-90
Cleveland Philadelphia 91-95
Minnesota Golden State 126-123
Orlando Charlotte 100-86
Toronto Dallas 96-114
New Orleans Houston 89-91
San Antonio Memphis 95-88
Miami New York 86-91
Portland Atlanta 83-90

Wilders: Sluit poorten voor Arabische vluchtelingen

Zelfs als er burgeroorlogen uitbreken moet Nederland de poorten sluiten voor vluchtelingen uit Arabische landen. "Het is onmogelijk om als West-Europa die stroom van vluchtelingen op te vangen", zegt PVV-leider Geert Wilders maandag in Sp!ts.

Hij benadrukt dat Nederland 'die massa' ook niet had aangekund als het niet-islamitische landen waren geweest. Het is volgens hem beter de vluchtelingen op te vangen in de regio.GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi reageert op Twitter verontwaardigd. "Dat van een man die hoogstpersoonlijk weet hoe essentieel bescherming is bij bedreiging. Een mensenleven weegt niet ineens minder als het islamitisch of Arabisch is."

Wilders doet zijn uitspraken nadat zaterdag uit een onderzoek van Motivaction en de GPD-bladen bleek dat bijna de helft van de Nederlanders tegen het opvangen van Arabieren is. Tweederde zegt de protesten te steunen, maar slechts 15 procent is bereid geld te geven aan mensen die het echt nodig hebben.

Vluchtelingen die oversteken naar Italië of Malta moeten daar volgens Wilders in vluchtelingenkampen worden opgevangen. Zo kan volgens Wilders worden voorkomen dat ze zich verspreiden naar andere plekken in Europa. Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) al dat de vluchtelingen zo veel mogelijk in de eigen regio worden opgevangen.

Wilders is weinig hoopvol dat de opstanden tot blijvende verbetering leiden. "Ik juich toe dat het volk van de dictatuur af wil. Ik denk alleen dat wat er voor in de plaats komt, wel eens veel erger zou kunnen zijn." Zo zou de gemiddelde Egyptenaar ideeën over de sharia hebben 'waar de rillingen van over je rug lopen'. "De islam en democratie gaan niet samen."


Geert Wilders (Foto: Novum)

Manifest van oppositie en FNV tegen kabinet

Oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie keren zich met maatschappelijke organisaties, zoals de vakbeweging FNV en Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), tegen bezuinigingen op regelingen voor mensen met een beperking.

"Ook in tijden van bezuinigingen mogen in een beschaafd land mensen met een arbeidsbeperking niet worden buitengesloten en veroordeeld tot een leven in armoede", staat maandag te lezen in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Naast de fractievoorzitters van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer en FNV-voorzitter Agnes Jongerius hebben diverse bekende Nederlanders het manifest ondertekend. Het kabinet wil onder meer bezuinigen door verschillende regelingen, zoals de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, samen te voegen.

Feestvierders geŽlektrocuteerd in BraziliŽ

Zeventien deelnemers aan een straatfeest in het Braziliaanse stadje Bandeiro do Sul zijn zondagavond geëlektrocuteerd toen een hoogspanningskabel op de dansende menigte viel.

De kabel kwam naar beneden door toedoen van vuurwerk dat door de feestgangers was afgestoken. Naast de zeventien doden vielen er tientallen gewonden, zei de politie.

Het straatfeest - waarbij drommen mensen dansend achter een geluidswagen door de hoofdstraat trekken - was bedoeld als voorproefje van het carnaval dat vrijdag officieel van start gaat.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen.

De website van het kritische CDA-Statenlid Yasar Vural is niet meer bereikbaar. Het Zuid-Hollandse Statenlid riep op zijn website op tot een stem op een andere partij dan CDA, VVD of PVV.
Bedroevend dat het CDA iemand op zo’n manier het zwijgen oplegt. Beschamend dat iemand zich op zo’n manier de mond laat snoeren.

BŁttner in gesprek met clubs uit Polen

Een vertrek van Alexander Büttner bij Vitesse komt steeds dichterbij. De flankspeler staat in de belangstelling van meerdere clubs.

Legia Warschau en Lech Poznan hebben volgens De Gelderlander interesse in de 21-jarige speler. De zaakwaarnemer van Büttner gaat vandaag praten met een delegatie van Warschau en een dag later staat een gesprek met Poznan gepland. Ook Roda JC zou belangstelling hebben.

Alexander Büttner (21) komt bij Vitesse dit seizoen nauwelijks nog aan spelen toe. Hij wil de club daarom gaan verlaten. Het lijkt uitgesloten dat dat deze maand nog gebeurd, want de transfermarkt in Polen sluit vandaag. Büttner heeft in Arnhem een aflopend contract.

Dit seizoen kwam Büttner tot nu toe tot vijftien duels in het shirt van Vitesse in actie. Sinds zijn zestiende is hij actief bij de club die sinds augustus 2010 grote ambities heeft. Sinds de overname door Merab Jordania komt Büttner nauwelijks nog voor in de toekomstplannen van de Arnhemmers.

Noodweer in Bolivia maakt duizenden dakloos

Meer dan achthonderd families hebben in het afgelopen weekeinde in de Boliviaanse hoofdstad La Paz hun huizen verloren als gevolg van noodweer. Hevige regens veroorzaakten aardverschuivingen die woningen hebben verwoest in de wijk Kupini II. Dit heeft de burgemeester van de stad, Luis Revilla. zondag meegedeeld.

Hij zei dat er geen meldingen waren van doden of gewonden, maar de schade is volgens Revilla de grootste die aardverschuivingen in La Paz hebben aangericht. Buitensporige regenval en aardverschuivingen hebben begin dit jaar tot dusverre aan zestig Bolivianen het leven gekost.

Noodweer in Bolivia maakt duizenden dakloos
Noodweer in Bolivia maakt duizenden dakloos (Foto: ANP)

Zes doden zondag in Oman bij protesten

Bij ongeregeldheden zondag in de Omaanse industriestad Sohar, zijn zondag zes doden gevallen. Dit heeft de leiding van een ziekenhuis in Sohar maandag laten weten. Eerder spraken de autoriteiten van twee doden.

Het industriële centrum van Sohar, 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Masqat, is sinds zaterdag het toneel van protesten tegen het autoritaire bewind van sultan Qaboos bin Said die in 1970 aan de macht kwam. Ongeveer tweeduizend betogers raakten er zondag slaags met de politie. Die schoot met rubberkogels toen demonstranten onder meer een politiebureau bestormden. Een supermarkt werd geplunderd en in brand gestoken. Maandag blokkeren nog steeds betogers de toegang tot de raffinaderij, de haven en een aluminiumfabriek.

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen van 6 tot en met 8 maart een bezoek aan Oman.

'Turken moeten integreren niet assimileren'

Turkse immigranten in Duitsland moeten integreren, maar niet assimileren tot een niveau waarop ze hun eigen cultuur verliezen. Dit zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zondag in een toespraak in het West-Duitse Düsseldorf. Hij sprak tot een gehoor van ongeveer 10.000 Duitsers van Turkse komaf of Turkse immigranten.

De Turkse premier, wiens partij, de AKP, Turkije sinds 2002 regeert, veroordeelde vreemdelingenhaat die zijn inziens de kop opsteekt in Europa. "We volgen xenofobie in sommige Europese landen, in de eerste plaats Duitsland, met grote zorg", aldus de premier.

Hij had eerder in het weekeinde in een vraaggesprek met de Rheinische Post betoogd dat 'de gedwongen integratie van immigranten' waarbij de immigrant de 'eigen taal en cultuur moet onderdrukken', in strijd is met internationaal recht.

'Dertig jaar cel geŽist tegen Joran van der Sloot'

De Peruaanse justitie wil dat Joran van der Sloot dertig jaar de cel in gaat voor de moord op Stephany Flores. Dat heeft de openbare aanklager in Lima maandag aan de rechtbank en de advocaat van Van der Sloot laten weten, schrijft De Telegraaf.

Uit het onderzoek van het OM en de recherche in Peru zou genoeg bewijs zijn gekomen om de verdachte op te sluiten. De maximumstraf voor moord in Peru is in principe twintig jaar, maar dat kan hoger uitvallen als sprake is van grote wreedheid.

Bij de moord op Stephany Flores is dat volgens justitie het geval. Van der Sloot wordt er naast de moord van verdacht geld, een laptop en de auto van Flores te hebben gestolen.

Van der Sloot wordt ervan verdacht in mei vorig jaar de 21-jarige Flores, de dochter van een bekende autocoureur en zakenman, in een hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima te hebben omgebracht. Na een vlucht naar buurland Chili kon hij worden opgepakt. Sindsdien zit hij in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima.

Van der Sloot is ook nog altijd de enige verdachte in de zaak rond de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005 op Aruba.

'Bayern wil Dortmund-revelatie Hummels terug'

Bayern München wil Borussia Dortmund-verdediger Mats Hummels voor komend seizoen terughalen naar Beieren. De verdediger boekte zaterdagavond met Dortmund een overtuigende zege bij Bayern.

Mede dankzij een doelpunt van Hummels won BVB met 1-3 in de Allianz Arena. Hummels stond tot 2008 nog onder contract bij Bayern, maar daar had hij op dat moment geen uitzicht op speeltijd.

Dit seizoen is Hummels bij Dortmund echter uitgegroeid tot Duits international en lijkt hij zich op te kunnen maken voor een kampioensfeest. Bayern zou de verrichtingen van de talentvolle mandekker nauwlettend in de gaten houden. Volgens TZ wil Louis van Gaal Hummels terugkopen.

Zijn voorganger Jürgen Klinsmann liet de Duitser vertrekken uit München. Van Gaal is echter zeer gecharmeerd van Hummels, die van 1995 tot 2008 bij Bayern actief was. Dortmund haalde de verdediger voor 4,5 miljoen naar het Ruhrgebied, maar Bayern zou volgens TZ een clausule in het contract hebben opgenomen waarmee hij vóór 2012 voor acht miljoen euro kan terugkeren.

Kiezen: Firth en D66

Gedurende Charlie Aptroots praatje over de verkiezingen, liet hij zich zeer laatdunkend uit over demonstraties. Hij zei dat hij er niet wakker van lag, daar een demonstratie te verwachten is als een Pavlovreactie, bij elke door bezuinigingen getroffen groep. Ook het nooit eerder vertoonde hooglerarenprotest, uniek in 500 jaar academische geschiedenis, maakte hij belachelijk, door te stellen dat de hoogleraren doordeweeks toch niks te doen hadden en hun student-assistenten les lieten geven, terwijl ze zelf gingen demonstreren. “Ik keek naar buiten, naar al die mensen om de Hofvijver heen, en dacht: dat doen we toch weer góed.”

Colin Firth wint Oscar voor beste acteur

Colin Firth heeft de Oscar gewonnen voor beste acteur voor zijn rol als de stotterende koning George VI in The King's Speech. Het is de eerste keer dat Firth de prijs wint.

De 50-jarige Britse acteur was vorig jaar ook al genomineerd voor beste acteur in A Single Man, maar zag de prijs aan zijn neus voorbijgaan toen Jeff Bridges won voor Crazy Heart. Bridges was ook dit jaar genomineerd voor de western True Grit. Oscarpresentator James Franco was genomineerd voor zijn rol in 127 Hours, Javier Bardem voor Biutiful en Jesse Eisenberg voor The Social Network.

De prijs voor beste actrice ging naar Natalie Portman voor haar spel in Black Swan. De Oscars werden dit jaar voor de 83e keer uitgereikt in Los Angeles. Tom Hooper won de prijs voor beste regisseur voor The King's Speech. Beste vrouwelijke bijrol werd gewonnen door Melissa Leo voor The Fighter en beste mannelijke bijrol ging naar Christian Bale die ook in The Fighter speelde.

Zie hier een compleet verslag van de Oscaruitreiking en alle winnaars.


Colin Firth wint Oscar voor beste acteur (Foto: Novum)

Chelsea straft Cole na schietincident

Chelsea neemt 'passsende maateregelen' tegen Ashley Cole na een schietincident op het trainingscomplex van de club in Cobham. Stagiair Tom Cowan werd in zijn zij geraakt toen de linksback met een .22 kaliber pistool aan het spelen was. Cowan werd door de medische staf van de Blues behandeld en hoefde niet naar het ziekenhuis.

Volgens diverse Engelse media had Cole het wapen zeven dagen geleden meegenomen naar de trainingsfaciliteiten even ten zuiden van Londen. De Engels international wist niet dat het wapen geladen was.

Chelsea bracht gisteren een officieel persbericht naar buiten waarin het liet weten het incident tot op de bodem te hebben uitgezocht. Welke maatregelen de regerend Engels kampioen zal treffen is nog niet bekend.

And the Oscar goes to....

Op dit moment worden de Annual Academy Awards uitgereikt in het Kodak Theater in Los Angeles. De Oscars zijn natuurlijk de grootste happening in filmland en worden gezien als dé graadmeter voor films.

Anne Hathaway en James Franco zijn de hosts vannacht en praten het geheel met humoristisch commentaar aan elkaar. Het duo opende de show door te schitteren in een mash up van scènes rondom de film Inception. Zeker een opening om terug te kijken voor wie het gemist heeft.

De eerste Oscar van de avond: 'Best art direction' ging naar Robert Stromberg en Karen O'Hara voor de film Alice in Wonderland. De Oscar voor 'Cinematography' werd gewonnen door Wally Pfister voor zijn camerawerk in de film Inception.


Karen & Robter

 
Wally Pfister

De derde Oscar van de avond, die uitreikt werd door filmlegende Kirk Douglas, was voor 'Best actress in a supporting role' en ging naar Melissa Leo voor haar rol als 'Alice Ward' in The Fighter.


De genomineerden voor Best supporting actress

 
Kirk reikt het beeldje uit

Justin Timberlake en Mila Kunis hadden de eer om de prijs voor 'Best animated short film' uit te reiken. De animatiefilm The Lost Thing door Shaun Tan en Andrew Ruhemann won deze Oscar. Toy Story 3 ging er zoals verwacht vandoor met de Oscar voor 'Animated Feature Film' en versloeg How To Train Your Dragon en The Illusionist.

David Seidler won de Oscar voor 'Original Screenplay' met zijn aandeel in de film The King's Speech. The Social Network won een gelijkwaardige Oscar. Het beeldje voor 'Adapted Screenplay' ging met Aaron Sorkin naar huis.


Justin & Mila


Toy Story 3 is de beste animatie film

The King's speech sleepte de eerste van de vele voorspelde Oscars binnen in de categorie 'Best Original Screenplay' David Seidler nam zijn gewonnen award in ontvangst.

Komiek Russel Brand, de man van Katy Perry, en Hellen Mirren, reikten de Oscar voor 'Foreign Language Film' uit aan de Deense film In a Better World.

Reese Witherspoon mocht de genomineerden in de categorie 'Best supporting actor' de verlossende woorden brengen en reikte het beeldje zoals verwacht uit aan Christian Bale voor zijn rol als Dicky Eklund in The Fighter.


Reese Witherspoon


Christian Bale

Hugh Jackman en Nicole Kidman gaven een korte geschiedenisles over het geluid van films door de jaren heen waarna een filmorkest enkele bekende filmtunes ten gehore bracht. In de categrie 'Music (Original Score)' wonnen Trent Reznor en Atticus Ross de Oscar voor de muziek in de film The Social Network. 


Trent Reznor en Atticus Ross

Scarlett Johansson wees samen met Matthew Mcconaughey Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo en Ed Novick aan als winnaars in de categorie 'Sound Mixing' voor het geluid van de film Inception. Richard King kreeg de award voor 'Sound Editting' voor eveneens de film Inception.


Scarlett en Matthew

 
De winnaars van 'Sound Mixing'
Winnaar Sound Editing

Cate blanchett reikte de Oscar voor 'Makeup' uit aan Rick Baker en Dave Elsey voor de makeup in de film The Wolfman. Dit is de tweede Oscar voor Rick Baker. In de categorie 'Costume Design' won Colleen Atwood met haar kostuums voor de film Álice in Wonderland. Dit is haar derde Oscar.

Amy Adams en Jake Gyllenhaal hielden een pleidooi voor korte documentaires. "Korte documentaires zijn vaak de mooiste docu's." In de categorie 'Documentary (Short Subject)' won de documentaire Strangers No More van Karen Goodman en Kirk Simon. Ook deelden zij een Oscar uit aan de korte film God Of Love. Luke Matheny won met zijn film in de categorie 'Short Film (Live Action)'.

Ook tv-icoon Oprah Winfrey werd van stal gehaald om een Award uit te delen. De beste documentaire van het jaar is geworden: Inside Job door Charles Ferguson en Audrey Marrs. Deze docu gaat over het instorten van de bankwereld en de rol die de banken daarbij zelf gespeeld hebben.

Billy Crystal was acht keer de host van The Academy Awards en kwam ook deze keer langs om zijn opwachting te maken op het podium. Door middel van een goed geanimeerd filmpje leek het alsof Bob Hope de twee volgende acteurs aankondigde.


Billy Crystal


Een terugblik naar vroeger

Robert Downey jr en Jude Law reikten vervolgens een Oscar uit aan Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley en Peter Bebb voor 'Best Visual Effects' in de film Inception. The Social Network kreeg z'n tweede Oscar van de avond. In de categorie 'Film Editing' mochten Angus Wall en Kirk Baxter het felbegeerde beeldje in ontvangst nemen uit de handen van Robert Downey jr en Jude law.


Winnaars 'Best Visual Effects'

 
Robert Downey jr en Jude Law

Het nummer 'We belong together' uit de film Toy Story 3 won een Oscar voor 'Music (Original Song)'. Het nummer is geschreven door Randy Newman. Voor zijn liedjes heeft hij door jaren heen meer dan twintig Oscarnominaties ontvangen. Hiervan won hij er, inclusief deze, in totaal twee.


Randy Newman


Gwyneth Paltrow trad op en zong een nummer

Hillary Swank deelde samen met kathryn bigelow de Academy Award uit voor 'Directing'. Regisseur Tom Hooper won deze Oscar voor zijn werk in de film The King's speech. Dit was zijn eerste Oscar en de tweede Oscar voor deze film vanavond.


Swank en Kathryn


De genomineerden

Jeff Bridges won vorig jaar de Oscar voor 'Best Actor, dit jaar mocht hij de eerste echte belangrijke Oscar uitreiken. Namelijk die van 'Actress in a Leading Role'. In deze categorie waren een aantal top-actrices genomineerd: Annette Bening, Nicole Kidman, Jennifer Lawrence, Natalie Portman en Michelle Williams. Uiteindelijk won Natalie Portman deze Award voor haar rol van Nina de balletdanseres in de film Black Swan.


Jeff Bridges

 
Nicole Kidman


Jennifer Lawrence


Natalie Portman

In de categorie 'Actor in a Leading Role' waren genomineerd: Javier Bardem, Jeff Bridges, Jesse Eisenberg, Colin Firth en James Franco. Sandra Bullock had de eer om de beste acteur van 2010 bekend te maken. Colin Firth won de Academy Award voor zijn rol als King George VI in de film The King's Speech.


Sandra Bullock


Jesse Eisenberg

 
James Franco

 
Genomineerden 'Best Actor'

 
Winnaar Colin Firth

Tien films waren genomineerd voor de Beste film van 2010: The King's Speech, Black Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit en Winter's Bone. Steven Spielberg kon uiteindelijk The king's Speech aanwijzen als de beste film van 2010. De film is geproduceerd door Iain Canning, Emile Sherman en Gareth Unwin. The King's Speech gaat met drie Oscars naar huis.


Steven Spielberg


The King's Speech

Plan VS: Docenten met wapen voor klas

Docenten en andere 'gezaghebbende personen' mogen in de VS met vuurwapen voor de klas. Dat is althans het plan van Republikeinse politici in meer dan tien staten. De leraren kunnen zich dan verdedigen als er een student 'wild om zich heen schiet' op de campus, zo denken zij.

"Als gezagsgetrouwe, verantwoordelijke volwassenen zichzelf kunnen verdedigen, zal dat criminaliteit voorkomen", zei de Republikeinse senator Jack Harper uit Arizona op de site van de New York Times. Drie universiteiten in zijn staat zijn echter tegen het plan. Zij willen de wapens juist buiten de campus houden, niet erbinnen. Deskundigen denken dat in Texas de grootste kans is dat het voorstel zal worden aangenomen. In Arizona zal het erom spannen.

Advocaten van de wapenlobby willen zelfs dat ook basisschoolmeesters en -juffen een pistool mee mogen nemen de les in, maar dit gaat de politici nog een stap te ver.

Herstelde Del Potro de sterkste in Del Ray Beach

Juan Martin del Potro heeft het ATP-toernooi van Del Ray Beach op zijn naam geschreven. De Argentijnse hardhitter was zondag in twee sets te sterk voor Janko Tipsarevic uit Servië: 6-4, 6-4. De voormalig nummer vier van de wereld stond lange tijd aan de kant met een hardnekkige polsblessure en was afgezakt naar plaats 144 op de ATP-ranglijst.

Del Potro boekte zijn laatste toernooizege op ruim anderhalf jaar geleden. De boomlange Zuid-Amerikaan was in augustus 2009 de sterkste tijdens de US Open. Tipsarevic (52)staat al sinds lange tijd te boek als groot talent, maar won nog nooit een rankingtoernooi. Eerder bereikte hij in Den Bosch en in Moskou in de eindstrijd.


Herstelde Del Potro de sterkste in Del Ray Beach (Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
©FOK.nl e.a.