Plan voor zwerfhonden Moskou stuit op verzet

Er zijn er zo'n 26.000. De snuggere, bietsende zwerfhonden in Moskou vormen een belangrijk deel van het straatbeeld in de Russische hoofdstad. Ze slapen in metrostations, en pakken zelfs af en toe de trein. Maar sommige honden zijn agressief, zwerven rond in troepen en vallen mensen aan.

De autoriteiten in de stad willen de honden verzamelen en overbrengen naar een geïsoleerd complex ver buiten de stad. Hondenliefhebbers en dierenrechtenactivisten zijn in opstand gekomen tegen het plan. Een aantal prominente acteurs en muzikanten heeft een petitie naar het gemeentebestuur van Moskou gestuurd met het verzoek van het plan af te zien. Op een persconferentie vergeleek acteur Jevgeni Mironov het geplande complex met een 'concentratiekamp'.

Volgens de tegenstanders van het plan zou het afvoeren van de dieren naar een complex in de regio Jaroslavl, 250 kilometer ten noordoosten van de Russische hoofdstad, alleen maar leiden tot ziektes en zou het de dieren tot onmenselijke omstandigheden veroordelen. Bovendien zou het de problemen niet oplossen, aldus de activisten.

Artjom Zverev, een dierenarts werkzaam voor de dierenrechtenorganisatie Bim, zegt dat een dergelijk kamp een broedplaats voor ziektes kan worden. Voordat de honden uit Moskou afgevoerd kunnen worden moeten ze een maand in quarantaine en volgens de dierenarts heeft Moskou de voorzieningen niet om zo'n operatie te faciliteren. Een enkele zieke hond is genoeg om de hele groep in gevaar te brengen. "Als er een ziekte uitbreekt in de groep zouden de honden een langzame en pijnlijke dood sterven", aldus Zverev. Hij gaf het voorbeeld van andere steden waar een soortgelijk beleid is gevoerd. Honden van buiten de stad trokken daar de stad in om het gat in het ecosysteem op te vullen.

Naar aanleiding van een gesprek met twee acteurs heeft locoburgemeester Viktor Birjoekov beloofd nog eens naar de plannen te kijken. Actievoerders reageren met scepsis op deze belofte. "Er zijn eerder soortgelijke beloftes gedaan, dus we zijn sceptisch of ze deze keer echt nagekomen zullen worden", aldus Natalja Joenitsyna, het hoofd van liefdadigheidsorganisatie de Hoopgevers.

Volgens de gemeenteraad van Moskou heeft de stad tussen 2008 en 2009 ruim 32 miljoen euro uitgegeven aan asielen, sterilisaties en andere maatregelen om het probleem met zwerfhonden tegen te gaan. Volgens critici is het grootste deel van het geld echter gewoon verdwenen, en helemaal niet aan de honden gespendeerd.

Het voorstel om de honden te af te voeren is deels bedoeld om hardere maatregelen zoals die in Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië, te vermijden. De autoriteiten daar claimen niet genoeg geld te hebben om asielen te bouwen en zijn daarom over gegaan tot het afschieten van zwerfhonden. Ambtenaren in de stad verwachten dat er dit jaar zo'n tienduizend honden afgemaakt zullen worden.

Dergelijke maatregelen zouden in Moskou op een felle reactie kunnen rekenen van de vele hondenliefhebbers in de stad, die dol zijn op de zwervende viervoeters. Veel honden in Moskou hebben geleerd dat de metrostations niet alleen een schuilplaats zijn om het ijskoude Russische winterweer te ontvluchten, maar dat daar ook grote groepen mensen te vinden zijn die hun vaak iets te eten toe zullen werpen. De meest ondernemende honden van de stad weten inmiddels hoe de roltrappen werken, en pakken geregeld zelf een trein om zich tussen de stations te verplaatsen.

De metro's in Moskou hebben over het algemeen nog wel een dun laagje bekleding op de zitplaatsen en dat is voor de honden in ieder geval comfortabeler dan de koude grond. Zelfs tijdens de spits zijn er weinig reizigers die een liggende hond van een zitplaats af zullen jagen, al is dit wellicht meer door angst ingegeven dan door liefde voor de dieren. Ondanks het feit dat de zwerfhonden zich over het algemeen goed gedragen kunnen ze ook agressief zijn. Ze foerageren in groepen, beschermen hun bezittingen en vallen soms ogenschijnlijk zonder reden voorbijgangers aan.

De honden maken zo'n belangrijk deel uit van het dagelijks leven in de metro dat er in één station zelfs een bronzen beeld van een hond staat. De hond Maltsjik, 'jongen' in het Russisch, was volgens de meeste mensen een van de vriendelijke dieren in de hoofdstad, maar hij werd doodgestoken door een vrouw die boos werd nadat Maltsjik naar haar en haar hond had geblaft.

Er zijn slechts enkele private asielen in Moskou en de toekomst voor de zwerfhonden in de stad ziet er dan ook niet rooskleurig uit. Veel honden worden op straat geboren, en maken geen kans om ooit een thuis te vinden. Volgens dierenrechtenactivisten komen de meeste nieuwe zwerfhonden echter voort uit de activiteiten van hondenfokkers. Volgens Irina Novozjilova, directeur van de dierenrechtengroep VITA, is het fokken van honden een lucratieve handel gebleken in de afgelopen twintig jaar en toezicht op de activiteiten van professionele fokkers is er feitelijk niet.


Plan voor zwerfhonden Moskou stuit op verzet (Foto: Novum)