IOC: "Sport is in gevaar"

Het Internationaal Olympisch Comité maakt zich grote zorgen over het illegale gokcircuit. Deze kan de uitslagen van sportwedstrijden beïnvloeden en daarom wil IOC-baas Jacques Rogge de strijd tegen deze partijen intensiveren.

"Volgens Interpol neemt het illegale gokken behoorlijk toe. Dat moeten we absoluut aanvechten. Het is een urgent probleem, want de sport is in gevaar. Dit gaat niet over de Olympische Spelen, het gaat over de sport in het algemeen," zei Rogge.

Uit cijfers zou blijken dat er zeker 100 miljoen euro in het illegale gokken zit en de IOC-president vreest dan ook dat de geloofwaardigheid van de sport in gevaar kan komen als er niets tegen gedaan zal worden. "Er zijn zaken van bedrog en het manipuleren van wedstrijden bekend in het sumoworstelen, cricket en diverse andere teamsporten."

Het IOC heeft inmiddels een werkgroep opgericht die moet helpen om de illegale gokpraktijken tegen te gaan. Het IOC kan het echter niet alleen en moet met de overheden samenwerken om de criminelen op te sporen.