Utrecht verhuurt rotondes

De provincie Utrecht gaat rotondes verhuren aan ondernemers die er reclameborden op willen zetten. Daartoe is dinsdag de verordening bescherming landschap en natuur aangepast, zegt een woordvoerder.

Het onderhoud van de 61 rotondes die de provincie beheert kost jaarlijks veel geld, legt de woordvoerder uit. Door de rotondes te verhuren wordt de huurder verantwoordelijk voor het onderhoud, terwijl het de provincie ook nog eens geld oplevert.

In ruil daarvoor mag de huurder maximaal twee bordjes op de rotonde plaatsen. De bordjes mogen niet te groot zijn en mogen het verkeer niet afleiden. Een pijl naar links op de borden zetten zit er dus niet in. "We zijn op het idee gebracht door hoveniersbedrijven die ons vroegen dit te regelen. Maar in Montfoort heeft ook een garagebedrijf vlakbij een rotonde zich inmiddels gemeld."

Rotondes waar al een kunstwerk op staat worden niet verhuurd. "Dan wordt het te druk." Het idee is overigens niet nieuw. In enkele gemeenten in het land worden al rotondes verhuurd.