Gerbrands: "Staken wedstrijd niet op tactisch moment"

Toon Gerbrands, algemeen directeur van AZ, had het gisteren erg druk. De preses moest aan veel mensen uitleggen waarom hij de wedstrijd tussen de Alkmaarder formatie en FC Twente (2-1) liet stilleggen.

De wedstrijd van afgelopen zondag werd in de tweede helft voor korte tijd stilgelegd, omdat er vanuit het uitvak kwetsende spreekkoren werden gescandeerd. De supporters van de tukkers kregen vervolgens een waarschuwing, waar geen gehoor aan werd gegeven. Daaropvolgend besloot AZ de wedstrijd stil te leggen.

Het stil leggen van de wedstrijd kwam AZ, dat toen met 1-0 voor stond, goed uit. Zij stonden op dat moment onder druk van FC Twente, dat hartstochtelijk op zoek was naar de gelijkmaker. Toch schaart Gerbrands dit onder de noemer 'emotie van de wedstrijd'. "De emotie van FC Twente begrijp ik wel. Ik heb zelf ook zelden zo'n emotionele wedstrijd gezien. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat de wedstrijd niet op een tactisch moment is stilgelegd," liet hij weten.

"Het eerste deel van de tweede helft was ik namelijk in de catacomben en heb ik de wedstrijd helemaal niet gezien. Ik constateerde zondagavond al dat er veel onwetendheid is over de regel bij iedereen. Ook bij de spelers van AZ. En je zag Gertjan Verbeek ook verbaasd reageren."

Gerbrands haalde tot slot nog wel een leermoment aan. "De commotie heeft één voordeel. In elk geval weet nu iedereen hoe de regel wat spreekkoren betreft, wél in elkaar steekt."