Van Egmond maakt zich zorgen over trend

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB maakt zich zorgen over een opkomende trend in het hedendaagse voetbal. Steeds vaker neemt hij bewuste zwaardere overtredingen waar.

Ook afgelopen weekend was het weer raak. De scheidsrechters kregen de zwarte piet toegespeeld. Vooral Ruud Bossen had het gedaan bij het duels tussen AZ en FC Twente. "Laten we niet uit het oog verliezen dat er het eerste half uur helemaal niets aan de hand was. Door het wangedrag van Douglas en de FC Twente-fans ontstond er een rare sfeer. En dat zag je op het veld terug", zegt Van Egmond tegen De Telegraaf.

Van Egmond haalt de rode kaart van Nick Viergever aan. "Als je die niet geeft, vraagt iedereen waarom niet. Doe je het wel, dan roept dezelfde massa dat het belachelijk is. Ik vond het moeilijk te beoordelen. Net als de drie penaltygevallen voor Luuk de Jong. Het was de pech van Ruud dat hij elke keer een salomonsoordeel moest vellen op een moment dat hij niks meer goed kon doen."

Wout Brama en Theo Janssen uitte na afloop veel kritiek over het stilleggen van de wedstrijd. "Elke scheidsrechter fluit naar eer en geweten. Spelers moeten nadenken voordat ze dingen roepen. Ruud zegt ook niets als Janssen een eigen doelpunt maakt. En over het staken: dit is een jaar of vier geleden met alle partijen afgesproken. Als FC Twente zich benadeeld voelt, moet men echt bij de eigen supporters te rade gaan. Er was sprake van aanhoudende, kwetsende spreekkoren."

"Natuurlijk gingen er dingen fout, maar we moeten niet alleen naar de arbitrage wijzen", besluit Van Egmond. "Het is een zorgelijke trend dat er steeds vaker bewust grove overtredingen worden gemaakt. Ook de media en clubs moeten de spelers aanpakken. We zien vaak dat dit gebeurt en dat is een goede zaak."