PS: 'Gedoogcoalitie blijft steken op 34 zetels'

Aan de vooravond van de verkiezingen van de Provinciale Staten is het nog spannend of de regeringspartijen VVD en CDA en hun coalitiepartner PVV een meerderheid in de Eerste Kamer halen. Hoewel de partijen in een peiling van TNS Nipo dinsdag terrein leken te winnen, komen ze in een peiling van Synovate voor het televisieprogramma Nieuwsuur niet verder dan 34 van de 75 zetels.

De VVD krijgt volgens de dinsdag voor het NOS-verkiezingsdebat gehouden peiling van Synovate 14 zetels in de Eerste Kamer. De partij van Geert Wilders sleept er 11 binnen en het CDA negen. Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zijn er 38 zetels nodig.

In het onderzoek van TNS Nipo in opdracht van BNR Nieuwsradio krijgen VVD, CDA en PVV 47,5 procent van de stemmen. Bij de vorige peiling begin februari was dat nog 43,9 procent. Omgerekend naar Eerste Kamerzetels gaat het er om spannen. De gedoogcoalitie zou nu 37 of 38 zetels halen. Maurice de Hond voorspelde daarnaast dinsdag dat de twee regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV niet verder komen dan 37 zetels in de Eerste Kamer.

Vooral het CDA verliest woensdag waarschijnlijk veel zetels in de Eerste Kamer. De partij krijgt er volgens Synovate 9, tegenover de 21 die de partij nu bezet. Premier Mark Rutte (VVD) zei dinsdag in Nieuwsuur ervan overtuigd te zijn dat de uitslag voor het CDA beter zal zijn dan de peilingen laten zien. "Veel mensen die CDA stemmen zijn vorig jaar thuis gebleven. Het zal enorm helpen als die mensen morgen naar stembus gaan."

Rutte stelt dat veel mensen over het beleid van het huidige kabinet te spreken zijn. De CDA-stemmers moeten het debat over de koers binnen de partij voeren, vindt hij. "Maar laat de partij niet in de steek."

De premier benadrukte dinsdag wederom het belang van de verkiezingen en waarschuwde opnieuw voor Belgische toestanden als de gedoogcoalitie niet de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer haalt. "We zijn bezig met grote hervormingen. Dat vraagt om tempo houden."