Rutte: Lastenverzwaring van 1,5 miljard

Van de 18 miljard euro die het kabinet wil bezuinigen, bestaat 1,5 miljard euro uit lastenverzwaringen. De overige 16,5 miljard bestaat uit 'echte ombuigingen', zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Alexander Pechtold (D66) had de premier ontboden in de Tweede Kamer. De fractieleider van D66 wilde een reactie van de premier op de berekening van het Centraal Planbureau (CPB) dat tijdens deze regeerperiode de lasten met 12 miljard zullen stijgen.

Rutte bestreed dit. Pechtold haalt 'alle feiten en cijfers door elkaar', zei hij. De premier hamerde vervolgens op de noodzaak van harde bezuinigingen. Pechtold eiste op zijn beurt dat Rutte deze cijfers, die voor hem nieuw zijn, zou onderbouwen. "Het gegoochel met getallen gaat door."

D66 liet het hier niet bij zitten en vroeg na het vragenuurtje een spoeddebat aan, daarbij gesteund door de linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks. Volgens Ronald Plasterk (PvdA) is een debat nodig om dat er 'over miljarden' onduidelijkheid bestaat.