VS: Militair ingrijpen is mogelijkheid

Het verlenen van luchtsteun in Libië door het Amerikaanse leger is een 'mogelijkheid'. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dinsdag gezegd. Ze erkende echter wel dat deze mogelijkheid op problemen kan stuiten. De Arabische Liga werkt ondertussen aan een resolutie waarmee militair ingrijpen wordt afgekeurd.

De chef van het Amerikaanse Central Command in het Midden-Oosten James Mattis zei dinsdag voor een speciale commissie van het Congres dat het leger de Libische luchtverdedigingsinstallaties zou moeten uitschakelen om een eventuele no-flyzone te kunnen handhaven. Een dergelijke maatregel moet het Libische regime ervan weerhouden om de Libische bevolking te bombarderen. Er is echter nog geen overeenstemming over het instellen van de no-flyzone. Onder andere Rusland is tegen de maatregel.

De Arabische Liga werkt ondertussen aan een resolutie over militair ingrijpen door de internationale gemeenschap. De Liga is tegen het instellen van een no-flyzone en komt woensdag bijeen in Caïro om te stemmen over de resolutie. In de resolutie wordt ook opgeroepen tot eenheid in Libië en wordt het sturen van hulpgoederen naar het Noord-Afrikaanse land goedgekeurd.

De Libische leider Moammar Gadhafi probeert de nu al twee weken durende onrust in het land de kop in te drukken, maar is desondanks de controle over grote delen van het land kwijtgeraakt. Zelf ontkent hij dit de ene keer en de andere keer geeft hij aan dat Al Qaida de macht probeert over te nemen. Dit wordt volgens Gadhafi nu moeilijker voor ze, omdat de drugs zou beginnen uit te werken die de terroristen de jongeren hebben gevoerd.

Clinton waarschuwde dinsdag dat Libië het risico loopt verwikkeld te raken in een 'langdurige burgeroorlog'. Zij is van mening dat de Verenigde Staten voorop moeten gaan bij het formuleren van een internationaal antwoord op de crisis in het land.