FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 februari 2011

Gezochte Nederlander op Tenerife gepakt

De Spaanse politie heeft maandagavond op Tenerife een 29-jarige Nederlandse drugshandelaar aangehouden die door Groot-Brittannië werd gezocht. Hij stond op een lijst van de tien meest gezochte misdadigers in Spanje. Dat meldt de Spaanse politie dinsdag. De Nederlander wordt verdacht van het smokkelen van coke en heroïne.

Everardus W. zou verantwoordelijk zijn voor een drugstransport van honderd kilo cocaïne en heroïne in juli 2009. Destijds werd in Dover een vrachtwagenchauffeur, die voor W. werkte, aangehouden, nadat de drugs in metalen buizen was gevonden.

In november werd in Dover weer een vrachtwagen van het bedrijf van W. onderschept. Ditmaal werd er niks gevonden. De Nederlandse politie vond in mei in de tuin van het huis van W. in het Noord-Brabantse Dussen metalen buizen waarin de drugs verstopt konden worden.

De man werd maandag aangehouden in de stad Puerto de la Cruz op het Canarische eiland, nadat de Britse autoriteiten en de organisatie Crimestoppers enkele uren daarvoor de lijst met de tien meest gezochte misdadigers hadden uitgegeven. Tegen W. liep een Europees aanhoudingsbevel.

Veerman: Verhagen niet vies van machtsspelletjes

CDA-leider Maxime Verhagen is niet vies van machtsspelletjes. Hij is ook bereid voor de macht iemand een stok in het wiel te steken. Dat zegt oud-minister van Landbouw en CDA-prominent Cees Veerman in een dinsdag geplaatst interview met opinieblad voor christenen cv.koers.

Veerman antwoordt op de vraag waarom het huidige kabinet met de gedoogconstructie er moest komen dat de huidige minister-president Mark Rutte (VVD) graag premier wilde worden en Verhagen al geruime tijd op de macht aasde. "Met de gedoogconstructie krijgen beide heren hun zin. En ik denk dat ze dit al vrij snel na de verkiezingen vastgesteld hadden en elkaar in de armen genomen hebben. Voor de bühne zijn nog wel gesprekken met andere partijen gevoerd, maar de uitslag was al bekend."

De oud-minister denkt dat zijn partij de Provinciale Statenverkiezingen volgende week woensdag gaat verliezen. "De VVD zal de provinciale verkiezingen winnen en ik vrees dat het CDA een enorme klap zal krijgen. We zijn ook op het platteland onze achterban aan het verliezen. Straks staan we als partij op het absolute nulpunt. De theorie dat regeringsdeelname loont, gaat dus niet op."

De CDA-prominent vindt dat het CDA zich opnieuw moet definiëren en duidelijk moet maken waar de partij staat. "Afgelopen zomer hebben we alleen voor de macht gekozen. En daar waar de macht regeert, blijven alleen contouren over. Contouren hebben wel omtrek, maar geen inhoud."


Veerman: Verhagen niet vies van machtsspelletjes (Foto: Novum)

Storing op nummer politie Gelderland-Midden

De politie Gelderland-Midden is dinsdagavond niet bereikbaar via het nummer 0900-8844. Het alarmnummer 112 is wel te bereiken. Dat meldt de politie.

Het nummer, dat is bedoeld voor zaken waar geen spoed bij komt kijken, is sinds 21.00 uur uit de lucht. De politie laat weten te werken aan het achterhalen en het oplossen van het probleem. Wanneer de storing zal zijn verholpen, is nog onduidelijk.

Wie voor zaken die geen spoed vereisen toch in contact wil komen met de politie in de regio Gelderland-Midden, moet via de mobiele telefoon 0900-8844 bellen en vragen naar de politie in Nijmegen. Van daaruit worden berichten doorgeleid naar het politieservicecentrum van het korps.

Evacuaties door grote brand in supermarkt

In een supermarkt in het Gelderse Oldebroek is dinsdagavond een zeer grote brand uitgebroken. Vanwege de rook die hierbij vrijkomt worden 21 mensen uit een tegenoverliggend onderkomen voor begeleid wonen geëvacueerd. Dat meldt de brandweer.

Het vuur brak omstreeks 21.45 uur uit in de Spar. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

De brandweer spreekt van een zeer grote brand, wat betekent dat onder meer vier blusvoertuigen worden ingezet. Wanneer de brandweer verwacht het vuur onder controle te krijgen, is nog onduidelijk.

Onderwijs op z'n smalst

De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs ligt flink onder vuur. We zijn namelijk uit de top tien van de landen met goede leerprestaties gevallen. En dat is niet handig voor een kenniseconomie. De lat moet dus weer omhoog, is de boodschap. Aan de andere kant moet er flink bezuinigd worden, ook op het onderwijs. Dat kan gerust samengaan, vindt Van Bijsterveld. En zo maakt onderwijsland de zoveelste koersverandering mee.

 

[CL] Uitslagen achtste finales (22/02/2011)

Vanavond werden opnieuw twee wedstrijden uit de achtste finales van de Champions League afgewerkt. Real Madrid mocht op bezoek bij Olympique Lyon. FC Kopenhagen nam het in eigen huis op tegen Chelsea. Hieronder de verslagen en karakteristieken van beide partijen.

Olympique Lyon - Real Madrid

Olympique Lyon heeft Real Madrid in eigen huis op 1-1 weten te houden. De Madrilenen kwamen via Karim Benzema, nota bene oud-spits van Lyon, op voorsprong. Bafétimbi Gomis wist de Franse ploeg in de slotfase op gelijke hoogte te brengen.

Nadat er voor rust geen doelpunten te noteren waren, leefde het duel na de pauze op nadat Real-trainer José Mourinho zijn Franse spits Benzema binnen de lijnen bracht. Hij had nog geen minuut nodig om de score te openen. De tussenstand was terecht, aangezien Cristiano Ronaldo (paal) en Sergio Ramos (lat) het aluminium hadden geraakt. In de slotfase kwam Lyon echter toch nog langszij. Gomis schoot de bal knap binnen en bracht daarmee zijn ploeg op gelijke hoogte.

Olympique Lyon

1 - 1

Real Madrid

81' Gomis    65' Benzema
 
 Gele kaart: Bastos, Cris, Pied (Olympique Lyon), Ramos, Di María, Casillas (Real Madrid)
 
Stadion: Stade de Gerland, Lyon
Toeschouwers: 36.000
Arbiter: Stark (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Réveillere
Cris
Lovren
Cissokho
Bastos (Briand/70)
Toulalan
Gourcuff
Källström (Pjanic/77)
Delgado (Pied/70)
Gomis
  Casillas
Ramos
Pepe
Carvalho
Arbeloa
Di María
Khedira (L. Diarra/68)
Özil (Marcelo/75)
Xabi Alonso
C.Ronaldo
Adebayor (Benzema/64)

 FC Kopenhagen - Chelsea

Chelsea heeft de eerste ontmoeting met FC Kopenhagen met 0-2 weten te winnen. Daarmee verschaften de Londenaren zich een prima uitgangspositie voor de return. Nicolas Anelka was verantwoordelijk voor beide treffers van The Blues.

Chelsea was de gehele wedstrijd, die onder leiding stond van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers, de bovenliggende partij en had weinig te duchten van de Deense tegenstand. Anelka wist tweemaal met een laag schot Kopenhagen-goalie Johan Wyland te verschalken. Kopenhagen kon hier alleen wat afstandsschoten tegenover stellen, maar deze werden allen gepareerd door keeper Peter Cech.

FC Kopenhagen

0 - 2

Chelsea


    17' Anelka
 54' Anelka
 
 Gele kaart: Jørgensen, Pospech (FC Kopenhagen), Torres, Malouda, Terry (Chelsea)
 
Stadion: Parken, Kopenhagen
Toeschouwers: 37.000
Arbiter: Kuipers (Ned)
 
Opstelling:   Opstelling:
Wiland
Pospech
Jørgensen
Antonsson
Wendt (Bengtsson/75)
Bolanos
Kvist
Claudemir
Grønkjær (Zohore/87)
Santin (Vingaard/46)
N'Doye
  Cech
Bosingwa
Ivanovic
Terry
A.Cole
Ramires
Essien
Lampard
Malouda (Zhirkov/85)
Anelka (Drogba/74)
Torres

 

Releasedatum Red Faction: Armageddon

De releasedatum van Red Faction: Armageddon is aangekondigd. De vierde game in de serie, en opvolger van het in 2009 verschenen Guerrilla, wordt uitgebracht op 3 juni voor de PC, Xbox 360 en Playstation 3.

Armageddon zal een stuk meer lineair zijn dan zijn voorganger en zal zich voor een deel ondergronds afspelen. De Nano-Forge komt terug, niet alleen kan deze nog steeds gebouwen volledig desintregeren, maar nu ook het omgekeerde, namelijk gebouwen weer volledig repareren. De setting is nog steeds Mars, vijftig jaar na de gebeurtenissen in Guerrilla. Je speelt als een afstammeling van hoofdpersoon Mason. De slechteriken zullen echter niet meer de EDF zijn, maar aliens. Of dit allemaal goed uitpakt lees je binnenkort op een preview hier op FOK!games.

Red Faction

Leger Jemen arresteert Al-Qaidaleider

Na een vuurgevecht tussen militairen en opstandelingen heeft het Jemenitische leger een leider van Al-Qaida opgepakt. Dat heeft de Jemenitische ambassade in Washington dinsdag gezegd. Bij het vuurgevecht vonden drie soldaten en twee burgers de dood. Negen mensen raakten gewond.

De schotenwisseling brak zondag uit toen militairen een auto staande hielden bij een controlepost en de inzittenden het vuur openden. De militairen wisten Mohammed Abdallah Maouda te arresteren, een lid van een terreurcel die aanvallen uitvoert op Jemenitische militairen.

Saleh is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen Al-Qaida op het Arabisch schiereiland. Honderden strijders van Al-Qaida houden zich schuil in Jemen, vanwaaruit zij aanslagen beramen in het buitenland.

Vettel: "Banden Pirelli maken inhalen lastiger"

Wereldkampioen Sebastian Vettel vindt dat de banden van Pirelli er voor zullen zorgen dat er in de races minder ingehaald zal kunnen worden in de Formule 1. Daar tegenover staat wel de terugkeer van het Kinetic Energy Recovery System en de komst van de beweegbare achtervleugel.

De Pirelli-banden slijten sneller dan de Bridgestones, waardoor de rijders vaker gedwongen zijn om de pits op te zoeken. De slijtage van het rubber gaat volgens de Red Bull-rijder het inhalen op de baan verminderen. "Halverwege de race zullen er zoveel rubberdeeltjes op het circuit liggen, dat de beweegbare achtervleugel je ook niet meer kan helpen bij het inhalen. Als je naast de ideale racelijn komt omdat je iemand voorbij wilt gaan, moet je zoveel eerder remmen. Inhalen wordt daardoor bijna onmogelijk."

Denen beginnen dit jaar terugtrekking uit Helmand

Denemarken begint dit jaar met de stapsgewijze terugtrekking van zijn 750 militairen in Afghanistan. Uiteindelijk moeten alle Deense gevechtseenheden in 2014 uit Afghanistan weg zijn.

De Denen zijn gestationeerd in de zuidelijke provincie Helmand. Minister van defensie Gitte Lillelund Bech zei dat met het parlement ook overeenstemming is bereikt over een gestadige verschuiving van het bestrijden van opstandelingen naar het opleiden van Afghaanse veiligheidstroepen. Alle partijen in het parlement behalve de twee linkse groepen hebben met het plan ingestemd.

Denemarken heeft in Afghanistan 38 militairen verloren sinds het zich in 2002 bij de internationale coalitie in dat land aansloot.

Man komt om door geweld in Drenthe

Een man uit het Drentse Tweede Valthermond is dinsdagavond om het leven gekomen bij een geweldsincident in zijn woning. Bij de woning aan de 2e Valthermond zijn twee verdachten uit het Drentse buurtschap aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Dat meldt de politie.

De twee verdachten werden bij de woning opgepakt. Ze zitten vast voor verhoor. De politie vermoedt dat de oorzaak van het incident een onenigheid in de relationele sfeer is.

Achtste verdachte 'wildwestschietpartij' opgepakt

Een 22-jarige man uit Dordrecht is dinsdagochtend in zijn woning opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een schietpartij in een woning in Rotterdam begin deze maand. Het aantal aanhoudingen in deze zaak komt hiermee op acht, meldt de politie dinsdag.

Een gijzeling in een woning aan de Zaagmolenkade mondde 5 februari uit in een schietpartij, waarbij door de verdachten over en weer werd geschoten. Drie van hen liepen hierbij schotwonden aan armen en benen op. Een verdachte ligt nog in een ziekenhuis.

De gijzeling en schietpartij waren het gevolg van een ruzie in het criminele circuit. Twee 30-jarige in België woonachtige Albanezen en drie mannen van 20, 21 en 23 jaar uit Dordrecht werden op de dag van de schietpartij aangehouden.

Een 30-jarige voortvluchtige Albanees werd vrijdag in een bus van Aken naar Heerlen aangehouden door de marechaussee. De man stond net een paar uur gesignaleerd vanwege de schietpartij en stond tevens te boek als ongewenst vreemdeling. Bij zijn arrestatie had de Albanees een doorgeladen vuurwapen in zijn broeksband zitten.

De twee Albanezen die eerder al waren aangehouden, moeten in ieder geval negentig dagen vastzitten, de 21- en 23-jarige mannen uit Dordrecht dertig dagen. De 20-jarige man uit Dordrecht is inmiddels vrijgelaten, omdat hij zich tijdens de schietpartij niet in het pand bevond. Een 26-jarige Rotterdammer die vorige week dinsdag werd aangehouden, is eveneens op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte in de zaak, aldus de politie.

De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet, vanwege de maatschappelijke impact van het incident op de wijk. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Rigby-zanger was weg 'volledig kwijt'

Christon Kloosterboer heeft een zware tijd achter de rug. Het tijdelijk uiteenvallen van zijn band Rigby en de ruzie met een goede vriend maakten veel indruk op de 28-jarige zanger. Inmiddels heeft hij die periode omgezet in iets positiefs als inspiratiebron voor nieuwe nummers.

"Ik ben de weg volledig kwijt geweest. Bij De Wereld Draait Door lachte ik vrolijk naar de camera, maar van binnen was het donker", vertelt Kloosterboer in het AD. "Ik vertel er nu niet uit marketingoverwegingen over, maar om aan te duiden waarover mijn nieuwe liedjes gaan."

Het uit elkaar vallen van Rigby, omdat drie van de vijf leden iets anders wilden doen, hakte er hard in bij Christon. Ook een conflict met een goede vriend ging hem niet in de koude kleren zitten. "Het begin van een periode waarin ik mensen steeds moeilijker vertrouwde. Ik werd overdreven angstig, zag overal nieuwe complotten."

Blijven optreden heeft de zanger gered, denkt hij. "Zo kreeg ik geen tijd om te zwelgen in mijn ellende." Het gaat nu een stuk beter. "Ik ben een leuker mens geworden", vindt de zanger. "Minder angstig ook. Zelfverzekerder. Juist de wetenschap dat je na keihard onderuit te gaan, weer kan opstaan, is geruststellend."

Meer rook vrij bij brand Amsterdam

Bij de brand in het Westelijk Havengebied in Amsterdam komt de komende uren tijdelijk extra rook vrij, doordat de brandweer extra gaat blussen. Ook kan het extra bluswater voor meer stank zorgen. Vooral Assendelft en Beverwijk zullen hier last van krijgen. Dat meldt de gemeente Amsterdam dinsdagavond.

Het extra blussen is nodig om de brand helemaal uit te krijgen. Het advies blijft om deuren en ramen gesloten te houden. De brand bij Diergaarde Chemical Storage brak dinsdag uit iets voor het middaguur. Het vuur woedt in een loods met rubber van het bedrijf aan de Latexweg. Iets na vieren kon de brandweer het sein brand meester geven, maar het nablussen is nog in volle gang.

Het vuur sloeg korte tijd over naar een aanpalende loods waarin cacao lag opgeslagen. Dat vuur is inmiddels geblust. De brandweer wist daarmee te voorkomen dat de cacao zelf in brand vloog. Cacaobranden zijn erg lastig te blussen.

Diergaarde Chemical Storage is volgens de eigen website gespecialiseerd in transport, opslag en douaneafhandeling van gevaarlijke stoffen. Op het terrein zijn ook chemicaliën opgeslagen. De chemicaliënopslag op het terrein van het bedrijf in Amsterdam loopt volgens de brandweer geen gevaar.

Er zijn bij de brand geen gewonden gevallen. Wel zijn vier bedrijven in de omgeving ontruimd vanwege de rookontwikkeling. De enorme rookpluim die de brand veroorzaakt wordt door de wind van Amsterdam weg geblazen.

Vanwege de rook kon Schiphol de Polderbaan en de Zwanenburgbaan tijdelijk niet gebruiken. De brand zorgde de hele middag voor lichte vertragingen van ongeveer een kwartier, meldt een woordvoerder van de luchthaven.

De verwachting rond 21.00 uur is echter dat de vertragingen ieder moment oplossen, aangezien de brandweer het vuur meester is. "We gaan spoedig over op het gebruik van twee startbanen", aldus de woordvoerder, die benadrukt dat elke dag vertragingen voorkomen. "Als een vliegtuig ergens te laat binnenkomt, kan het ook niet meer op tijd vertrekken."

Brandweerkorpsen in de omgeving verrichten metingen om te bepalen of er gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen in de lucht zijn gekomen. Ook het RIVM doet onderzoek.

De gemeente Amsterdam waarschuwt dat de rook ogen en luchtwegen kan irriteren. Mensen die last hebben van de rook wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Ooggetuigen meldden dinsdagmiddag dat er deeltjes neerdwarrelden. De gemeente raadt aan die roetdeeltjes niet aan te raken.

Mensen met vragen kunnen vanaf woensdagochtend 8 uur bellen met telefoonnummer 14020. Dit algemene informatienummer van de gemeente Amsterdam kan ook gebeld worden door mensen in andere getroffen gemeenten.

Over de oorzaak van de brand kon de brandweer nog geen mededelingen doen. RTV Noord-Holland meldt dat mogelijk aan het dak werd gewerkt op het moment dat de brand uitbrak.


Meer rook vrij bij brand Amsterdam (foto's: FOK!fotograaf Rowin van Diest)

Boussoufa niet in actie tegen Ajax

Anderlecht zal het donderdag nog moeilijker krijgen om de 0-3 nederlaag in de heenwedstrijd van de tweede ronde van de Europa League weg te poetsen. De Brusselse club zal donderdag in de ArenA moeten aantreden zonder uitblinker Mbark Boussoufa.

De Marokkaan heeft last van buikgriep en zal op donderdag niet voldoende hersteld zijn om mee te doen. Eerder vandaag werd aangegeven dat de Gouden Schoen winnaar van 2006 en 2011 voor zes miljoen weg mag bij Anderlecht.

Website Rabobank plat door aanval

De storing op de website van de Rabobank van afgelopen weekend is veroorzaakt doordat onbekenden de site hebben overladen met grote hoeveelheden dataverkeer. Dat heeft de bank dinsdag laten weten.

Door de aanval konden Rabo-klanten een tijdlang niet internetbankieren. Volgens de bank is er niet ingebroken en zijn er geen gegevens van klanten gestolen. De bank heeft maatregelen genomen die een nieuwe aanval onmogelijk moeten maken.

De Rabobank gaat aangifte doen bij de politie van de cyberaanval.

PS: Coalitiepartijen zakken weg in peiling

De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV verliezen alle drie een zetel in de dinsdag verschenen peiling van Maurice de Hond. PvdA, SP en D66 boeken alledrie een zetel winst.

De Hond schrijft het verlies van VVD, CDA en PVV onder meer toe aan het besluit over de nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan. Ook delen kiezers van VVD en CDA de kritiek van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet nog weinig toezeggingen heeft waargemaakt.

De Hond constateert dat de VVD nauwelijks profiteert van de populariteit van Mark Rutte als premier. Veel kiezers vinden Rutte wel goed, maar willen toch geen VVD stemmen vanwege de band van die partij met de PVV, stelt De Hond. Ook speelt mee dat Rutte niet meedoet aan televisiedebatten.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week voorspelt De Hond een opkomst van rond de 45 procent. VVD, PVV en CDA staan in zijn peiling nu op 37 zetels in de Eerste Kamer, één te weinig voor een meerderheid.

'Nederland voorzag dictators van wapens'

Regimes in landen als Libië, Bahrein en Jemen zijn de afgelopen jaren via Nederland voorzien van wapens. Voor meer dan 4000 vuurwapens, 150 pantservoertuigen, 18 miljoen stuks munitie en 190.000 granaten was Nederland producent of doorvoerhaven.

Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van informatie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Nederland zou vooral handelen in afgedankt materieel, maar ook in gloednieuwe wapens. Zo gingen de afgelopen jaren vanuit Nederland onder meer transporthelikopters en nachtzichtkijkers naar Libië.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat onder de huidige omstandigheden geen wapens worden geëxporteerd naar landen waar het onrustig is.

Onderzoeker van de Campagne tegen wapenhandel Frank Slijper zegt het mosterd na de maaltijd te vinden dat Nederland nu ineens geen zaken meer wil doen met deze landen. Volgens hem komt de regering kennelijk pas tot inkeer bij een volksopstand. Slijper noemt deze inkeer opportunistisch.

Krook: "B. de Jong kan wereldrecord rijden"

Ab Krook denkt dat Bob de Jong bij de WK afstanden in Inzell kans heeft om de wereldrecords van Sven Kramer op zowel de 5.000 als de 10.000 meter aan te vallen. De BAM-rijder is al het hele seizoen goed in vorm en zorgt bij afwezigheid van Kramer voor Nederlandse successen op de lange afstanden.

Afgelopen weekend reed De Jong in Salt Lake City een persoonlijk record op de 10.000 meter, maar hij kwam in de verste verte niet in de buurt van het record van Kramer. Toch meent Krook dat de rijder in Inzell wel een poging kan wagen. "Die baan ligt op hoogte en is inmiddels overdekt. Als men daar in staat is topijs neer te leggen, denk ik dat de kans op een wereldrecord voor Bob groter is dan in Salt Lake City, hoewel de records van Sven op de vijf en tien kilometer wel extreem scherp staan," zegt hij in de Telegraaf.

De 34-jarige De Jong heeft inmiddels de wereldbeker op de lange afstanden gewonnen. Krook is hiervan onder de indruk. "Bob is altijd een groot talent geweest, maar voor hem is het belangrijk dat hij goed in zijn vel zit. En dat is nu het geval. Hij voelt zich lekker tussen de marathonrijders van BAM en hij traint ook heel anders dan in de tijd dat hij een beetje bij de Duitsers aan het rond hakkelen was."

'Kevin Costner speelt vader Superman'

Regisseur Zack Snyder wil Kevin Costner in zijn Superman-film, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Welke rol Costner moet gaan vertolken is nog onduidelijk. Mogelijk speelt hij de adoptievader van Supermans alter ego Clark Kent.

De 56-jarige acteur uit Dances with Wolves is dit jaar te zien naast Ben Affleck en Tommy Lee Jones in The Company Men, een drama over drie mannen die hun banen proberen te behouden in een bedrijf dat flink moet bezuinigen.

De film wordt geproduceerd door Christopher Nolan, de regisseur en scenarist van de dromenthriller Inception. Het scenario van Superman: Man of Steel is gebaseerd op een verhaal van Nolan en David S. Goyer.

De dubbelrol van Clark Kent en Superman wordt gespeeld door Henry Cavill, bekend als Charles Brandon uit de Britse tv-serie The Tudors. De film moet eind volgend jaar in de bioscopen draaien.


(Foto: Novum)

Charlie Sheen wil vierde Major League-film

Charlie Sheen wil alles doen wat in zijn macht ligt om Major League 4 van de grond te krijgen. Hij wil graag weer de rol van de ex-bajesklant en honkballer Ricky 'Wild Thing' Vaughn op zich nemen. Dat zegt hij tegen de Amerikaanse entertainmentzender TMZ.

De 45-jarige Sheen was in de eerste twee delen van de baseballfilmserie, uit 1989 en 1994, te zien maar bedankte voor het derde deel, Major League: Back to the Minors uit 1998. Volgens hem is die film een aanfluiting die iedereen zo snel mogelijk moet vergeten. Wat hem betreft gaat hij dan ook het derde deel maken en niet het vierde.

Er wordt al meer dan een jaar gewerkt aan een scenario voor een nieuwe Major League-film. Vrijwel de gehele cast is al benaderd om terug te keren. Corbin Bernsen, die in alle drie de films de rol van de overbetaalde prima donna Roger Dorn op het derde honk speelde, is echter vooralsnog gepasseerd.

Bernsen zou het geweldig vinden terug te keren voor een nieuwe Major League. "We hopen dat hij uiteindelijk in het scenario geschreven zal worden", laat zijn management weten. Ook Sheen hoopt zijn oude makker weer terug te zien. "Ik zou graag hebben dat hij weer terugkeert, maar ik ben niet de schrijver of de regisseur. Ik ben ook maar gewoon in loondienst. Maar ik doe m'n best."

Hoewel het scenario dus al een tijdje in de maak is, is een premièredatum voor Major League 4 nog niet bekend.


(Foto: Novum)

WADA verzoekt om openheid Chinese autoriteiten

Het wereldantidopingagentschap WADA heeft bij de Chinese autoriteiten geïnformeerd naar het gebruik van steroïden in de veeteelt. Dit naar aanleiding van recente positieve dopingtests bij sporters, die te wijten zouden zijn aan het eten van besmet vlees.

"Er zijn aanwijzingen dat runderen uit China behandeld zijn met steroïden om de groei te stimuleren", zegt WADA-directeur David Howman dinsdag. "We hebben schriftelijke vragen ingediend bij de minister naar wat er precies gebeurt in de Chinese vleesindustrie en wachten op antwoord."

Een recente studie, uitgevoerd door een door WADA geaccrediteerd laboratorium in Keulen, toonde aan dat 22 van de 28 reizigers die terugkeren uit China kleine doses clenbuterol in hun bloed hadden. Het lab waarschuwt daarom sporters die naar China reizen op te passen met wat ze eten.

Clenbuterol staat op de dopinglijst als middel dat spieren versterkt en vet verbrandt. Boeren passen het toe om vee sneller te doen groeien en als medicijn tegen astma bij paarden. Ondanks dat de werking van de stof op de mens nooit is aangetoond, is het middel verboden. Sporters kunnen twee jaar uitgesloten worden als ze worden betrapt.

Tourwinnaar Alberto Contador werd vorige week door de Spaanse wielerfederatie RFEC vrijgesproken, nadat hij zijn positieve test op clenbuterol toegewezen had aan het eten van besmet vlees. Howman zegt dat WADA afwacht of de internationale wielerbond UCI in beroep gaat tegen deze beslissing, alvorens zelf mogelijk beroep aan te tekenen bij het internationaal sporttribunaal CAS..

Eerder werd de Duitse tafeltennisser Dimitri Ovtcharov vrijgesproken nadat hij had aangetoond dat het eten van vlees uit China zijn positieve controle had veroorzaakt. Het antidopingagentschap ging niet in beroep tegen deze beslissing, die volgens Howman absoluut niet als precedent geldt voor de zaak Contador.


WADA wil openheid van China (Foto: Novum)

Help, Mijn Man Is Klusser terug op tv

Onze nationale hulp-Surinamer John Williams keert begin maart terug met een nieuw seizoen van zijn succesvolle RTL-programma Help, Mijn Man Is Klusser. Het is bijna twee jaar geleden dat de presentator gezinnen hielp waarvan de man totaal niet kon verbouwen.

De eerste uitzending van het nieuwe seizoen begint gelijk met een dramatisch verhaal. "Anita en Paul kochten een schattig vrijstaand huis dat Paul wel even eigenhandig zou verbouwen. Maar vele maanden later is de chaos compleet. Beneden is er zoveel gesloopt dat de begane grond onbewoonbaar is geworden. Daarom woont en slaapt het hele gezin op de zolderverdieping. Er zijn geen kamers, iedereen slaapt in provisorische tenten en er is geen dakisolatie en verwarming", aldus een RTL-woordvoerder.

Williams en zijn klusteam schieten dit gezin dan ook te hulp. Vanaf 3 maart is Help, Mijn Man Is Klusser elke donderdag om 20.30 uur te zien op RTL 4.

Bezoek ook het Help, Mijn Man Is Klusser-topic op het forum.


John Williams gaat weer gezinnen helpen in Help, Mijn Man Is Klusser

Pedersen hervat training

Marcus Pedersen heeft vandaag de groepstraining hervat bij Vitesse. De Noor stond anderhalve week aan de kant met een blessure aan de lies die hij opliep in de competitiewedstrijd tegen FC Twente.

Pedersen deed voornamelijk mee met de pass- en trapoefeningen. Hij zal voorlopig ook individuele oefeningen blijven doen.

De medische staf zal Wilfried Bony deze week behandelen aan zijn bovenbeen. Later deze week wordt pas duidelijk of de Ivoriaanse aanvaller op tijd fit is voor de wedstrijd tegen Heracles Almelo.

[EL] CSKA Moskou naar laatste zestien

CSKA Moskou heeft zich als eerste club geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. De Russen speelden thuis met 1-1 gelijk tegen PAOK Saloniki en hadden daaraan na de 1-0 uitzege van vorige week in Griekenland genoeg om door te bekeren. In de volgende ronde speelt CSKA Moskou tegen Sevilla of FC Porto.

PAOK kwam in het Luzhniki Stadion in Moskou, waar het net als vorige week bij Rubin Kazan-FC Twente ongeveer vijftien graden onder nul was, na 67 minuten op voorsprong. Het doelpunt van Zlatan Muslimovic bleek echter niet voldoende om een verlenging af te dwingen. Tien minuten voor tijd schoot Sergei Ignashevich CSKA Moskou naar de laatste zestien.

Schaatsteam Anema actief op twee fronten

Vanaf volgend seizoen zal de schaatsploeg van trainer Jillert Anema zich zowel op de langebaan als op de marathon toeleggen. Dat maakte Anema vandaag bekend.

Jorrit Bergsma, Bob de Jong, Arjan Stroetinga, Christijn Groeneveld en Bob de Vries hebben daarvoor een contract voor één jaar getekend. In de nieuwe opzet krijgt Anema assistentie van Bert-Jan van der Veen. De 42-jarige Van der Veen neemt komende zaterdag afscheid als actief schaatser.

Tropicana wordt evenementenhal

Het bekende zwemparadijs Tropicana in Rotterdam, dat in augustus zijn deuren sloot na een faillissement, wordt omgebouwd tot een evenementenhal. Dat heeft directeur Frank Blom dinsdag bekendgemaakt.

Het gebouw aan de Maasboulevard, dat Live Event Center Rotterdam gaat heten, wordt getransformeerd in een ruimte waarin congressen, evenementen, beurzen en concerten kunnen worden gehouden. Er kunnen maximaal zesduizend bezoekers in. De verbouwing zal in totaal ongeveer 14 miljoen euro kosten.

Architect Jeroen Hoorn ontwierp een nieuwe buitenschil van goudgeel metaal voor het gebouw. Volgens de huidige planning zal de opening in september 2011 plaatsvinden.

Federer, Djokovic verder in Dubai

Novak Djokovic en Roger Federer hebben zich zonder veel problemen geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi van Dubai. Federer, als eerste geplaatst, versloeg de Indiër Somdev Devvarman met twee keer 6-3 en treft in de tweede ronde Marcel Granollers.

Djokovic speelde zijn eerste partij na zijn gewonnen Australian Open-finale. De Serviër moest het opnemen tegen de Fransman Michael Llodra en versloeg hem eveneens met twee keer 6-3. Djokovic moet in de tweede ronde aantreden tegen Feliciano Lopez.

Het toernooi raakte ook drie geplaatste spelers kwijt. Marcos Baghdatis (7), Michail Youzhny (4) en Viktor Troicki (6) wisten niet verder te komen dan de eerste ronde.

Belangrijkste ministers blijven aan in Egypte

De belangrijkste ministers in de Egyptische regering blijven op hun post. In het nieuwe kabinet, dat dinsdag werd beëdigd, is plaats ingeruimd voor leden van de oppositie, maar niet op sleutelposten als Defensie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie. Dat meldde de staatstelevisie.

De militaire raad, die sinds het aftreden van president Hosni Mubarak de scepter zwaait in Egypte, kondigde zondagavond een herschikking van het kabinet aan. Drie nieuwe bewindslieden behoren tot de oppositie. De grootste oppositiebeweging, de machtige Moslimbroederschap, heeft geen ministersposten aangeboden gekregen.

Judoka Vuijsters traint weer

Het had maar weinig gescheeld of judoka Grim Vuijsters was voor de rest van zijn leven verlamd geweest. Tijdens het WK judo in Tokyo liep de zwaargewicht namelijk een scheurtje in zijn nekwervel op.

Na zijn terugkomst in Nederland werd Vuijsters direct naar het AMC in Amsterdam gebracht. Vervolgens onderging hij twee keer een operatieve ingreep. Na een revalidatie van enkele maanden traint de judoka sinds vorige week weer op internationaal niveau.

Vuijsters wil namelijk gaan voorbereiden op de Olympische Spelen, die in 2012 in Londen worden gehouden. De eerste stop naar dit mondiale evenement is het Europees kampioenschap. Dit evenement wordt eind april in het Turkse Istanbul gehouden.

[UPD] Dragon Age 2 demo uit voor Xbox en PC

Slijp je zwaard en gooi je schild op je rug. Het is weer tijd om Dragon Age te spelen. Nummer twee weliswaar, want de demo staat klaar op Xbox Live. De Dragon Age 2-demo moet een proloog zijn voor de game zelf. Je kunt drie klassen kiezen, Kirkwall bezoeken en Isabela spreken.

De demo is wel een beetje zwaargewicht: 1,98 GB. Ook hebben Bioware en EA iets aparts verzonnen. Als tussen nu en de 1ste maart maar liefst een miljoen mensen de demo hebben gedownload, krijgt iedereen twee boeken. Digitale boeken in Dragon Age 2, welteverstaan. De één geeft een XP boost en de ander geld. Daar komt ook nog bovenop dat als je de demo uitspeelt, je het unieke dwergenzwaard Hayders Razor krijgt om te gebruiken in de volledige game. Zorg wel dat je ingelogd bent bij EA om aanspraak te maken op deze items.

Vandaag moet ook de PC-demo verschijnen, morgen komt de PlayStation 3-versie.

UPDATE: De demo is nu beschikbaar voor PC.

Lichte hamstringblessure Van Persie

Arsenal moet het minimaal één competitieduel stellen zonder Robin van Persie. De speler van The Gunners heeft een lichte hamstringblessure en mist het Premier League-duel van woensdag met Stoke City. Dit meldt trainer Arsène Wenger vandaag op de website van de club.

Wenger kan ook niet beschikken over verdediger Laurent Koscielny en middenvelder Abou Diaby, beiden uit Frankrijk. Koscielny kampt met rugklachten en wordt uit voorzorg aan de kant gehouden. Diaby heeft last van zijn kuit en zit tevens een schorsing uit.


Lichte hamstringblessure Van Persie (Foto: Novum)

PvdA: Schrap hypotheekaftrek deels

De Partij van de Arbeid wil dat de hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken afgeschaft wordt. In het consumentenprogramma Radar pleitte PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk om het belastingvoordeel ingrijpend te wijzigen.

De sociaaldemocraten steunen een wetsvoorstel van D66 en de ChristenUnie om de stimulans voor het aangaan van een aflossingsvrije verplichting bij de koop van een huis tegen te gaan. Met de opbrengst denkt Plasterk de overdrachtsbelasting af te kunnen schaffen.

De huizenprijzen zouden hierbij wel licht kunnen dalen, maar de 'kosten koper' zouden dan grotendeels kunnen verdwijnen om doorstroming op de vastgelopen woningmarkt te bevorderen.


PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk: Schrap aftrek voor aflossingsvrije hypotheken (Fragment op 3:00)

De weg naar de hel in Bulletstorm launch trailer

Met al die berichten over gangbangs, bloed, spoofs en verkrachtingen zou je bijna vergeten dat er ook een verhaal in de nieuwe shooter van Epic en People Can Fly verwerkt is. In de uitgebreide launchtrailer zien we waar het écht om gaat in Bulletstorm. Nu maar hopen dat we niet alles hebben gezien met deze trailer.

Deze vrijdag komt de FPS uit op PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 8

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Lokeren won in de Belgische competitie midweeks met 1-2 bij Westerlo. Donovan Deekman kwam als invaller op het veld maar toonde wel zijn waarde door de 1-1 en vlak voor tijd de winnende goal te maken. Ook midweeks won Lierse SK thuis met 2-1 van KV Mechelen. Bij Mechelen speelde Roel van Hemert de gehele wedstrijd mee. Met Sherjill MacDonald in de basis speelde Germinal Beerschot met 2-2 gelijk thuis tegen AA Gent. MacDonald was in de 28e minuut verantwoordelijk voor de 1-1. De wedstrijd lag overigens een paar minuten stil vanwege kwetsende spreekkoren jegens Gent-doelman Bojan Jorgacevic.

Club Brugge won afgelopen weekend met 2-1 van sc Lokeren. Ryan Donk speelde bij Club de gehele wedstrijd mee, terwijl Ryan Deekman bij Lokeren als invaller het veld opkwam. Club bezet de vierde plaats met 48 punten uit 27 duels terwijl Lokeren een plek lager staat en 43 punen uit 27 wedstrijden heeft. Zulte Waregem speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Lierse SK. Vlak voor tijd maakte Mohamed Abdel Wahed voor Lierse de gelijkmaker. Jeremy Bokila bleef bij Zulte de gehele wedstrijd op de bank en datzelfde gold voor Roel van Hemert bij Lierse. Zulte bezet na dit weekend de elfde plaats met 32 punten uit 27 duels. Lierse staat vijftiende met 21 punten uit ook 27 duels.

Germinal Beerschot won thuis met 3-1 van KV Kortrijk. Sherjill MacDonald stond wederom in de basis en scoorde in de tweede helft de 2-1 en 3-1. Germinal is nu de nummer twaalf in de Belgische competitie en heeft 25 punten uit 27 duels.

In de 2. Bundesliga ging de nummer laatst Arminia Bielefeld wederom onderuit. Ditmaal werd met 3-0 uit verloren van Erzgebirge Aue. Romano Denneboom kwam in de tweede helft op het veld maar kon niet voor het verschil zorgen. Union Berlin, met Santi Kolk in de basis, won bij MSV Duisburg met 0-1. De enige treffer van de wedstrijd werd gemaakt door Chinedo Ede. Duisburg staat in de tweede Bundesliga zesde met 39 punten uit 23 duels. FC Augsburg blijft tweede staan na de 0-2 overwinning bij 1860 München. Gibril Sankoh, Kees Kwakman en Paul Verhargh speelden bij Augsburg de gehele wedstrijd mee.

Koploper Hertha BSC liet thuis tegen Energie Cottbus punten liggen. De wedstrijd eindigde in 2-2. Maikel Aerts stond bij Hertha onder de lat terwijl Jules Reimerink bij Cottbus in de tweede helft als invaller op het veld kwam. Energie Cottbus bezet de zevende plaats met 36 punten uit 23 duels.


In de Championship won Leicester City, met Patrick van Aanholt in de basis en Jeffrey Bruma op de bank, afgelopen weekend met 2-1 van Bristol. Martin Waghorn maakte vlak voor tijd de winnende treffer. Leicester bezet plaats zeven met 51 punten uit 32 wedstrijden. Met Dorus de Vries in de basis won Swansea City met 3-0 van Doncaster Rovers. Cedric van der Gun bleef bij Swansea de gehele wedstrijd op de bank. Swansea staat derde in de Championship met 56 punten uit 32 wedstrijden.


In de League 1 won Tranmere Rovers midweeks met 3-0 van Sheffield Wednesday. Timothy Catalina bleef bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd op de bank. Tranmere Rovers, met wederom Timothy Catalina de gehele wedstrijd op de bank, ging afgelopen weekend onderuit. Peterborough United was thuis met 2-1 te sterk. De winnende goal werd 20 minuten voor tijd gemaakt door Enoch Showunmi. Tranmere bezet de vijftiende plaats met 37 punten uit 29 wedstrijden.


Rapid Wien speelde bij het Red Bull Salzburg van de Nederlandse coach Huub Stevens met 1-1 gelijk. Jan Vennegoor of Hesselink speelde bij Rapid Wien de gehele wedstrijd mee en liep in de tweede helft tegen een gele kaart aan. Red Bull bezet in Oostenrijk de vierde plaats met 35 punten uit 21 duels. Rapid Wien staat vijfde met 31 punten uit 21 wedstrijden.


In Schotland verloor Dundee United afgelopen weekend met 2-1 bij Hearts. Marius ´aliūkas scoorde vlak voor tijd de winnende goal. Timothy van der Meulen viel bij Dundee vlak voor het einde van de eerste helft in. Dundee staat in de competitie zevende met 29 punten uit 22 wedstrijden. De nummer laatst Hamilton verloor uit bij Motherwell met 1-0. John Sutton scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Nigel Hasselbaink kwam bij Hamilton in de tweede helft als invaller op het veld.

St Gallen, de nummer laatst in Zwitserland, blijft het moeilijk hebben. Afgelopen weekend werd, met Tim Bakens in de basis, met 3-1 verloren bij FC Zürich. Xamax Neuchâtel speelde doelpuntloos gelijk tegen Grasshoppers. Sander Keller speelde bij Xamax de gehele wedstrijd mee en kreeg in de tweede helft geel. FC Sion verloor bij koploper FC Basel met 1-0. De enige treffer werd gemaakt door Xherdan Shaqiri. Michael Dingsdag speelde bij de verliezers de gehele wedstrijd mee. In de competitie bezet Sion de vijfde plaats met 30 punten uit 21 wedstrijden.

Anorthosis Famagusta heeft voor de vijfde keer op rij weten te winnen. Met het Nederlandse trio Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin binnen de lijnen won de ploeg ditmaal met 1-2 van AE Paphos. Door de winst kwam de ploeg dichterbij AEK Larnaca, de huidige nummer drie van Cyprus. Zij kwamen afgelopen weekend niet verder dan 0-0 tegen AEL Limassol. Kevin Hofland, Edwin Linssen, Danny Schenkel en Gregoor van Dijk deden allen mee met Larnaca. Bij de tegenstander was Mike Zonneveld de gehele wedstrijd van de partij.

Adelaide United is een stap dichterbij het Australische landskampioenschap gekomen. De ploeg van trainer Rini Coolen wist Wellington Phoenix in de eerste kwalificatieronde met 1-0 te verslaan. Sergio van Dijk en Andwélé Slory speelden beiden de gehele wedstrijd mee. Van Dijk verzorgde in de zeventigste minuut de assist waaruit het enige doelpunt van de wedstrijd viel. In de volgende kwalificatieronde neemt Adelaide het in eigen huis op tegen Gold Coast United. Mocht deze wedstrijd ook gewonnen worden, dan treft de ploeg in de finale om het landskampioenschap Brisbane Roar of Central Coast Mariners, de ploeg waar Patrick Zwaanswijk onder contract staat.

In de competitie van Azerbeidzjan heeft Qäbälä opnieuw niet weten te winnen. Op bezoek bij Mughan werd met 1-0 verloren. Steve Olfers en Collins John mochten van trainer Tony Adams de gehele wedstrijd meedoen. Door de puntendeling blijft Qäbälä op de zevende plaats staan. De plaatsen één tot en met zes spelen play-offs om Europees voetbal.


AC Monza heeft in eigen huis nipt verloren van koplop Gubbio. De ploeg wist in de slotminuut de winnende 2-3 te scoren. Sander Westerveld verdedigde de gehele wedstrijd het doel van Monza. Stefano Seedorf verbleef de hele partij op de bank. Monza blijft door het verlies op de voorlaatste plaats staan. Het verschil met Pavia, dat een plek boven Monza staat, is inmiddels opgelopen naar zes punten.

[Upd] Schultz: Tophypotheek normaal

VVD-minister Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus van Infrastructuur en Milieu snapt niets van de ophef die Jan Nagel maandag maakte in Pauw & Witteman over tophypotheken van sommige politici.

Nagel, die op dit moment met zijn nieuwe partij 50Plus aan de Provinciale Staten-verkiezingen meedoet, vond het belachelijk dat politici als Piet Hein Donner (CDA) en Ivo Opstelten (VVD) enorme hypotheken hebben.

Zo kocht Donner in 2005 een huis van 920.000 euro, en heeft daarbij een hypotheek van bijna 1,1 miljoen euro. Opstelten blijkt nog het meest te profiteren van de hypotheekrenteaftrek; zijn hypotheek bedraagt maar liefst 1,3 miljoen euro.

Nagel vindt het niet kunnen dat rijken gesubsidieerd worden middels de hypotheekrenteaftrek, terwijl ouderen met steeds minder rond moeten komen. Premier Mark Rutte geeft overigens wel het goede voorbeeld, hij heeft slechts een hypotheek van 90.000 euro.

"Ik begrijp het verhaal niet helemaal, de heer Donner heeft een huis van 920.000 en heeft een hypotheek van 1,2 miljoen, dat is drie ton verbouwingen en dan ben je er", aldus VVD-minister Schultz in een reactie op Nagel. Haar liberale partij wil dan ook niets doen aan de hypotheekrenteaftrek.

Update 18.53 uur
Quote heeft een lijst gepubliceerd van de hypotheken van de ministers uit Rutte I.

1. Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten (VVD); 1.293.273 euro.
2. Minister van Binnenlandse Zaken, Piet-Hein Donner (CDA); 1.062.000 euro.
3. Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers (VVD); 825.000 euro.
4. Minister van Immigratie en Asiel, Gerd Leers (CDA); 820.000 euro.
5. Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz (VVD); 610.545 euro.
6. Minister van OCW, Marja van Bijsterveldt (CDA); 515.000 euro.
7. Minister van Financiën, Jan Kees de Jager (CDA); 450.000 euro.
8. Minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal (VVD); 350.000 euro.
9. Minister van Defensie, Hans Hillen (CDA); 173.000 euro.
10. Minister-president, Mark Rutte (VVD); 90.528,50.
11. Minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen (CDA); hypotheek afgelost.
--. Minister van Sociale Zaken, Henk Kamp (VVD); geen informatie beschikbaar.

Volgens Quote woont Rutte in een Robespierriaanse kamer in Duinzigt. "Maar zijn vrijgezellenstulpje heeft ook voordelen: gekocht in 1995 met twee kleine hypotheken, waardoor hij met zijn jaarwedde van 139.000 euro bruto gemakkelijk zijn spaarvarken kan bijvullen", aldus het tijdschrift.


Jan Nagel: Tophypotheken politici belachelijk

Tientallen bezwaren tegen windmolenpark Urk

De Raad van State heeft 39 bezwaarschriften ontvangen tegen de aanleg van een windmolenpark bij Urk. Dat laat een woordvoerder van de bestuursrechter dinsdag weten.

Het was tot afgelopen vrijdag mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen het kabinetsbesluit om 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer te plaatsen. Ministers van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en minister van Milieu Melanie Schultz (VVD) tekenden daartoe begin januari het definitieve inpassingsplan.

Tegen het windmolenpark - waarvoor het kabinet een miljard euro subsidie ter beschikking stelt - bestaat al jaren veel verzet. Onder de bezwaarmakers zijn veel particulieren uit de omgeving, maar ook de gemeente Urk, meldt de woordvoerder. Het vissersdorp vreest dat de molens het beschermde dorpsgezicht aantasten. Wanneer de Raad van State uitspraak doet, is niet bekend.

Het windmolenpark moet het grootste en meest productieve windpark van Nederland worden. De molens hebben een gezamenlijk vermogen van maximaal 450 megawatt, waarmee meer dan vierhonderdduizend huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien.


Urk wil geen windmolens (Foto: Novum)

Berger: "Mercedes gaat gat niet dichten"

Gerhard Berger betwijfelt of Mercedes Grand Prix het gat van 1,5 seconde naar de topteams in de Formule 1 snel kan dichten. Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug denkt dat het met een nieuw aerodynamisch pakket wel kan, maar Berger meent dat die stap te groot is.

"Ik heb zo mijn twijfels," zei Berger tegen Sport Bild. De oud-rijder weet dat Mercedes stappen zet zoals het aannemen van Bob Bell als technisch directeur, maar op de aerodynamica-afdeling is niets gebeurd, waardoor de winst volgens de Oostenrijker bij de W02 niet zo groot als verwacht zal zijn.

"Er is daarom ook geen logische reden om te veronderstellen dat Mercedes straks ineens op gelijke voet staat met McLaren of Ferrari. Ik denk dat Red Bull de toon zal zetten, met Ferrari en McLaren daar kort achter, terwijl Renault een verrassing kan zijn," zegt Berger.

Dagsucces voor Ventoso in Ruta del Sol

Francisco Ventoso heeft de derde etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De leiding in het algemeen klassement bleef in handen van Markel Irizar.

Vandaag stond de rit van Otura naar Jaén over ruim 175 kilometer op het programma. Daarin was Ventoso in de eindsprint zijn landgenoot Juan José Lobato en de Italiaan Davide Appollonio de baas.

Ventoso's landgenoot Irizar behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft één seconde voorsprong op de Belg Jurgen van den Broeck.

Verzorger Riccò vertrekt bij Vacansoleil

Vacansoleil maakte afgelopen zaterdag bekend dat Riccardo Riccò per direct werd ontslagen. Nu heeft ook zijn verzorger, Flavio Mongiardo, zijn afscheid bij de Nederlandse wielerformatie aangekondigd.

Mongiardo was bij Vacansoleil allene verantwoordelijk voor Riccò, die inmiddels zijn koffers heeft gepakt. In goed overleg hebben beide partijen vandaag besloten de samenwerking per 31 maart 2011 stop te zetten.

Riccò werd in begin februari met hevige koorts opgenomen in het ziekenhuis. Uiteindelijk bleek de Italiaan zichzelf een bloedtransfusie toegediend te hebben. Dit was in strijd met de dopingregels, waarna Vacansoleil een onderzoek startte. De wielrenner kreeg de kans om zijn visie op de zaak te geven, waarna hij per direct kon vertrekken.

McCoist volgt Smith op bij Rangers

Ally McCoist wordt de nieuwe coach van Glasgow Rangers. Het clubicoon vervangt Walter Smith aan het einde van het seizoen en tekent een contract voor één jaar. Dit meldt de Schotse topclub dinsdag op de website.

"Ally is voor alles een gepassioneerd Rangers-supporter die de club heeft gediend als speler en assistent-trainer", zegt directeur Martin Bain. "Hij heeft enorm bijgedragen aan de successen van de afgelopen vier jaar. Daarom denken we dat hij de juiste man is om Walter Smith op te volgen."

McCoist kwam in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw vijftien jaar op rij uit voor de Rangers. In die periode speelde hij 581 wedstrijden, waarin hij 355 keer wist te scoren. De afgelopen vier jaar werd hij als assistent-trainer van Smith klaargestoomd voor het grote werk. Kenny McDowall zal fungeren als zijn tweede man.

Smith gaat de geschiedenisboeken in als één van de meest succesvolle coaches uit de historie van de club. In twee periodes leidde hij de club naar negen landskampioenschappen, vijf nationale bekers en vijf League Cups. In 2008 bereikten de Schotten de finale van de UEFA Cup, waarin met 2-0 werd verloren van het Zenith Sint Petersburg van Dick Advocaat.

Tweede testtoestel JSF kost 99,2 miljoen

De prijs van het tweede testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) bedraagt nu 99,2 miljoen euro. Dat schrijft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

In vergelijking met drie jaar geleden is het toestel momenteel een half miljoen goedkoper, uitgegaan van het prijspeil van 2007. De voornaamste oorzaak van de prijsdaling is de gedaalde koers van de dollar ten opzichte van de euro.

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV heeft besloten tot de aanschaf van een tweede testtoestel. Het volgende kabinet neemt het definitieve besluit of de JSF de F-16 gaat vervangen. De hele linkse oppositie verzet zich hiertegen.

Het eerste testtoestel koste ongeveer 110 miljoen euro. Wanneer het tweede testtoestel precies wordt gekocht, is nog niet zeker.

[WK] Cricketers nipt onderuit tegen Engeland

De Nederlandse cricketers hebben in het Indiase Nagpur hun eerste wedstrijd op het WK nipt verloren. Oranje maakte het Engeland knap lastig, maar verloor uiteindelijk met zes wickets. In de 49e over sloeg Ravi Bopara de laatste runs binnen voor de Engelsen. Bij Nederland was Ryan van Doeschate de grote man met 119 punten.

Nederland begon met batten en kwam tot een knap totaal van 292 punten. Het bleek uiteindelijk net niet voldoende om de stunt van juni 2009, toen op het WK Twenty20 van Engeland werd gewonnen, te herhalen. Maandag vervolgt Oranje het WK met een wedstrijd tegen West Indies.

Verdachte grote fraude kinderopvangtoeslag gepakt

Een man die wordt verdacht van een omvangrijke fraude met kinderopvangtoeslag is opgepakt in Duitsland en uitgeleverd aan Nederland. Hij heeft vermoedelijk voor 2,5 miljoen euro gefraudeerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag gemeld.

Politie en justitie verdenken hem ervan dat hij met zijn gastouderbureau toeslagen voor ouders heeft aangevraagd voor de opvang van kinderen, die echter helemaal niet werden opgevangen. De verdachte heeft hiervoor een 'frauduleuze constructie' met gast- en vraagouders opgezet. De uitgekeerde kinderopvangtoeslag deelde de man waarschijnlijk met de ouders.

De man is maandagavond door de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag in bewaring gesteld.

Hennepkwekerij Westland opgerold

In het Zuid-Hollandse Honselersdijk is dinsdagochtend een wietkwekerij ontmanteld. De politie trof in een vrijstaande woning aan de Burgemeester Elsenweg een plantage met dertigduizend stekken aan. Twee Bulgaarse mannen van 47 en 50 jaar zijn aangehouden.

De inval volgde op een anonieme tip en rechercheonderzoek. De apparatuur en de stekjes zijn in beslag genomen. De stekjes zijn inmiddels vernietigd. Voor het kweken van de plantjes werd illegaal stroom afgetapt. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de woning.

Biografie over Bløf in de maak

Het wel en wee van de mannen van Bløf wordt vastgelegd in een biografie. De Zeeuwse band, die maandag het album Alles Blijft Anders uitbrengt, viert volgend jaar zijn twintigjarig bestaan.

Het verhaal wordt opgetekend door journalist Ernst Jan Rozendaal, die eerder de bundel Rijden Door de Nacht - Onderweg met Bløf publiceerde. De nog titelloze biografie wordt aangevuld met een weblog met de naam Bløf, Van Blog naar Boek.

Op het weblog moeten video's, extra foto's en een archief verschijnen van verhalen over elk afzonderlijk nummer van de band. Bezoekers van het blog wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan het boekwerk, dat volgend jaar verschijnt.

Bløf, dat bekend werd met de single Liefs uit Londen, werd in 1992 opgericht. De band verloor drummer Chris Götte in 2001 na een verkeersongeluk. Naast de huidige drummer Norman Bonink bestaat de band uit zanger Paskal Jakobsen, bassist Peter Slager en toetsenist Bas Kennis.


Biografie over Bløf in de maak (Foto: Novum)

Beslag op verzekeringsgeld Chemie-Pack

De gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het havenschap Moerdijk treffen voorbereidingen om beslag te leggen op geld dat Chemie-Pack nog van de verzekering moet ontvangen wegens de brand die het bedrijf begin januari verwoestte.

Jurist Jochum Zijlmans van het havenschap heeft dat dinsdag gezegd. Het waterschap Brabantse Delta heeft zelfs al beslag laten leggen, zegt hij.

Zijlmans zei dat het beslag wordt gelegd om de onderhandelingspositie te verbeteren en om te voorkomen dat een uitkering door de verzekering na een eventueel faillissement van Chemie-Pack bij de Belastingdienst en andere schuldeisers terechtkomt. Een beslag op de lopende rekeningen van het bedrijf is niet aan de orde, omdat dan ook de bedrijfsvoering en bijvoorbeeld uitkering van loon aan de werknemers direct in gevaar komen.

Het waterschap doet 'in het belang van de zaak' geen mededelingen.

[Upd] Libië: Lijken op straat in Tripoli

Na luchtaanvallen op drie steden in Libië, waaronder Tripoli, en het schieten van mogelijk buitenlandse huurlingen op demonstranten liggen naar verluidt honderden lijken op de straten van de Libische hoofdstad.

Zondag vielen naar schattingen meer dan 300 doden in de oostelijke stad Benghazi toen het leger het vuur opende op demonstranten. In Tripoli wordt ook melding gemaakt van minimaal honderden doden op maandag.

De demonstranten eisen het vertrek van Gadhafi en willen hervormingen en meer democratie. Gadhafi heeft laten weten niet aan vertrek te denken en verwijst alle berichten, zonder uitzondering, van internationale media naar het rijk der fabelen. "Het zijn kwaadaardige leugens door 'dog-media", aldus de Broeder Leider of Gids van de Revolutie.

Steeds meer steden zijn in handen van afgesplitste legereenheden, die weigeren op hun eigen bevolking te schieten, en de demonstranten. Soldaten pakken volgens onbevestigde berichten nu de 'buitenlandse huurlingen' op. Libië heeft de havens en het luchtruim gesloten. Grensovergangen zouden ook in handen zijn van de demonstranten.

Demonstranten lijken volgens Al Jazeera hun angst voorbij te zijn en stoppen nog niet met de betogingen. Zonder uitzondering veroordeelt de hele wereld het geweld tegen de betogers. De Veiligheidsraad en de Arabische Liga zijn allebei bijeen in een spoedzitting.

Op Malta zijn maandag twee kolonels uit het Libische leger onaangekondigd geland, omdat zij weigerden de eigen bevolking in Benghazi te bombarderen. De kolonels hebben politiek asiel aangevraagd. Mogelijk zullen ze beschermde getuigen worden van de Veiligheidsraad van de VN.

De staatstelevisie heeft wederom een nieuwe speech van Gadhafi aangekondigd. Maandag leidde dat ongeveer acht uur later tot een speech van één zin vanuit een auto, omdat de regen hem weerhield van uitstappen.

Meerdere ambassadeurs van Libië hebben zich al tegen het bewind van Gadhafi gekeerd. Dit geldt onder andere voor de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden, India en China. Ook twee ministers van Gadhafi zijn opgestapt.

Update 16.19 uur
Buiten de haven van Malta ligt nu een Libisch oorlogsschip. Het gaat hier waarschijnlijk om een schip dat weigert aanvallen uit te voeren op de betogers, net als bij de vliegtuigen die op Malta waren geland. De situatie wordt scherp in de gaten gehouden, omdat men bang is dat de Libische luchtmacht het vuur zal openen op het marineschip.

Update 18.11 uur
Zojuist is na langer dan een uur Gadhafi gestopt met een bizarre speech. Er was geen rode lijn te ontdekken in de speech. Hij heeft gezegd dat hij nog niet heeft gekozen voor geweld, maar dat hij daar niet voor terug zal deinzen mocht het nodig zijn. Verder heeft hij ongeveer de hele wereld vervloekt, een gedicht voorgelezen, gesproken over zijn voorouders en over Russische geschiedenis. Gadhafi maakt zich ook zorgen om de demonstranten omdat de drugs die ze zouden hebben genomen slecht is voor hun hart.

Ook leek het erop dat Gadhafi zijn plannen uit de doeken heeft gedaan om de continenten Afrika en Zuid-Amerika te veroveren. De vanuit een bunker sprekende leider van Libië heeft verder gezegd alle hervormingseisen van de demonstranten in te zullen willigen en dat zijn zoon daar later meer over zal zeggen. Het lijkt er echter op dat ook deze laatste zin met een korreltje zout moet worden genomen. Tot slot heeft Gadhafi belooft niet weg te zullen gaan uit Libië. Hij heeft aangegeven bereid te zijn alles te doen om zijn tegenstanders te verslaan.

Belgen zijn niet te benijden

Met gefronste wenkbrauwen zag ik de blote bende in Brussel op mijn televisiescherm heen en weer schuifelen. Het zag er niet uit. Zelfs niet op de VRT. Slechts gehuld in groezelige boxershorts en afgedragen strings stonden honderden Belgen driftig te keuvelen in de kou. Ik zag vrouwen met stalactieten, waar de grotten in de Ardennen nog een puntje aan kunnen zuigen. Er verschenen mannen in beeld met benen, die nog het meeste weg hadden van ongebakken reuzepatatten. Het leek ze niet te deren, ze hadden wat te vieren. En niet zomaar iets!

Peter Molyneux krijgt Bafta Fellowship

De Britse game-ontwikkelaar Peter Molyneux krijgt een Bafta Award voor zijn werk in de game-industrie. De Bafta Fellowship wordt 16 maart aan de bedenker van de Fable-, Dungeon Keeper- en Populous-serie uitgereikt. Dat heeft de British Academy of Film and Television Arts maandag bekendgemaakt.

Peter Molyneux is sinds 1987 bezig met games waarin spelers de vrijheid hebben de spelwereld te veranderen. Waar spelers in Populous en Black & White een soort god speelden, hebben ze in de Fable-serie invloed op de situatie binnen de digitale wereld Albion.

Molyneux is momenteel studiobaas bij Lionhead Studios, dat vorig jaar de gamestudio het actieavontuur Fable III voor de Xbox 360 op de markt bracht. De games van de Brit zijn wereldwijd meer dan vijftien miljoen keer verkocht. Waar Molyneux op dit moment mee bezig is, is onduidelijk.


(Foto: Novum)

Barça mist Xavi door spierscheuring

Barcelona moet het zeker een week stellen zonder sterkhouder Xavi. Een MRI-scan toonde vandaag aan dat de Spaanse middenvelder een spierscheuring heeft in zijn linkerbeen. Hij mist hierdoor in ieder geval de competitieduels met Mallorca en Valencia.

Of Xavi op tijd hersteld is voor de return van het Champions League-treffen met Arsenal op 8 maart in Camp Nou is nog maar de vraag. Barça ging in Londen met 2-1 onderuit tegen het team van aanvoerder Robin van Persie.

Zoektocht bij Rotterdam met onderwaterrobot

Vijf duikers van de marine zoeken dinsdag met een onderwaterrobot in de rivier de Noord bij Rotterdam. Er wordt gezocht naar bewijsmateriaal in een strafrechtelijk onderzoek. De waterpolitie heeft de drukke waterweg deels afgesloten om de veiligheid van de duikers te garanderen, laat de marine weten.

Het bewijsmateriaal ligt vermoedelijk op de bodem van de Noord. Vanwege de sterke stroming en het drukke scheepvaartverkeer heeft de politie de hulp van de marine ingeroepen.

De duikers van de Duik- en Demonteergroep (DDG) zoeken een gebied van vijfhonderd bij vierhonderd meter af met de onderwaterrobot Remus, wat staat voor Remote Environmental Monitoring System. Hierdoor kan gericht worden gedoken naar 'verdachte' objecten. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie wil in het belang van het onderzoek niet vertellen wat er wordt gezocht en om wat voor strafzaak het gaat.

De groep helpt wel vaker bij het opsporen van drugs of stoffelijke overschotten, maar ook bij calamiteiten en het bewaken van havens. De DDG voert standaard een preventief bommenonderzoek uit bij staatsbezoeken, evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen.

Centrum tegen cyberaanvallen

Er komt een Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat Nederland beter moet beschermen tegen cyberaanvallen. Dat staat in de Nationale Cyber Security Strategie die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens de bewindsman is een gezamenlijke aanpak van overheid en bedrijfsleven noodzakelijk om het groeiende internationale probleem van computercriminaliteit aan te pakken. Daarom wordt er ook een zogeheten Cyber Security Raad opgericht waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn.

In het NCSC wordt alle dreigingsinformatie, kennis en expertise uitgewisseld. Hierdoor ontstaat één adres voor alles wat met cybercriminaliteit te maken heeft. Het centrum moet 1 januari volgend jaar in bedrijf zijn.

Ook bij de politie wordt meer capaciteit vrijgemaakt om cybercriminaliteit aan te pakken. Het kabinet had in het regeerakkoord al aangekondigd dat er een 'integrale aanpak' van cybercrime zou komen.

Dewi wordt lingeriemodel

Zangeres Dewi is uit de kleren gegaan voor een lingeriemerk. De 27-jarige zangeres is binnenkort in sexy ondergoed op enorme billboards te bewonderen. Eerder gingen zwemster Inge de Bruijn en actrice Fajah Lourens uit de kleren voor het merk.

De fotoshoot heeft Dewi inmiddels achter de rug. De zangeres kwam zelf met het idee om voor het lingeriemerk aan de slag te gaan. Via een fotograaf kwam ze in contact met het bedrijf. "Ze wilde het al een tijdje", vertelt een woordvoerder van de onderbroekenproducent. "Ik kende haar niet, maar ze bleek heel bekend te zijn, dus dat is mooi meegenomen. En ze kan goed zingen."

Het lingeriemerk is erg tevreden over de poseerkwaliteiten van Dewi. Wanneer de posters te zien zijn is nog niet bekend, maar zeker is dat ze 'binnenkort' door heel Nederland hangen.


Dewi wordt lingeriemodel (Foto: Novum)

Ook Bos en Vos naar WK baanwielrennen

Theo Bos en Marianne Vos zijn toegevoegd aan de selectie voor het WK baanwielrennen komende maand in Apeldoorn. Dit heeft bondscoach Robert Slippens bekendgemaakt.

Bos zal samen met Peter Schep uitkomen op de koppelkoers. Bos richt zich voornamelijk  op de weg maar wil incidenteel ook op de baan rijden.

Vos zal starten op de onderdelen puntenkoers en scratch. Onlangs verloor ze een bike-off van Kirsten Wild om een WK-ticket op het onderdeel omnium.

CPB voorspelt meer groei

De Nederlandse economie profiteert in 2011 meer dan verwacht van de groeiende internationale handel, terwijl het begrotingstekort dit jaar lager dan verwacht uitvalt door meer belastinginkomsten en hogere gasbaten. Dit blijkt uit een nieuwe conceptraming van het Centraal Plan Bureau (CPB).

Het CPB geeft nog geen toelichting bij de cijfers, die het instituut nadrukkelijk als 'voorlopig' omschrijft. Het CPB verwacht dit jaar een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 1,75 procent, tegen een raming van 1,5 procent in december, aldus het planbureau dinsdag.

Door hogere belastinginkomsten en gasbaten komt het begrotingstekort in 2011 uit op 3,6 procent van het bbp, een halve procentpunt lager dan de eerdere schatting. Ook het tekort voor 2010 valt lager uit.

De inflatie zal dit jaar met 2 procent iets hoger uitvallen dan het CPB eerder aannam, door de recente stijging van olie- en grondstoffenprijzen. De koopkracht van Nederlanders daalt in doorsnee met 0,75 procent. De werkloosheid daalt dit jaar tot 4,25 procent van de beroepsbevolking, gemeten naar internationale maatstaven, wat overeenkomt met een CBS-werkloosheidscijfer van 5 procent.

Voor 2012 voorspelt het CPB een economische groei van 1,5 procent, een werkloosheid van 4 procent, een koopkrachtdaling van opnieuw 0,75 procent en een begrotingstekort dat verder terugloopt tot 2,2 procent.

'Tweede fase bevoordeelt meisjes meer dan jongens'

Meisjes halen meer voordeel uit de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen vijftien jaar dan jongens. Zij profiteren vooral van de invoering van de tweede fase. Dat blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht dat dinsdag is gepubliceerd.

Volgens de onderzoekers legt de zogeheten tweede fase meer nadruk op vaardigheden die meisjes beter liggen dan jongens, zoals zelfstandig plannen, informatie verzamelen en leren in groepsverband. Rekenvaardigheden en analytisch vermogen, waarin jongens een voorsprong hebben, zijn minder belangrijk geworden. "De balans lijkt door te slaan in het voordeel van meisjes", zegt een van de onderzoekers.

Er zijn al twintig jaar meer meisjes dan jongens in het vwo. Het verschil is het afgelopen decennium groter geworden. In 2008 zaten ruim 22.500 meisjes en 19.000 jongens op het vwo, waar tien jaar geleden nog 14.700 jongens en 17.000 meisjes waren.

Om de positie van jongens te verbeteren, zouden zij in de onderbouw meer getraind moeten worden op de vaardigheden die in de tweede fase belangrijk zijn, zeggen de onderzoekers. Ook het zwaarder laten meewegen van de vaardigheden waar jongens meer over beschikken, kan in het voordeel van deze jongens werken.

De tweede fase, die in 1998 is ingevoerd, speelt volgens de onderzoekers mee bij het dalende aantal leerlingen dat doorstroomt van 5 havo naar 5 vwo. De teruggang is ook te verklaren door de alternatieve route om vanuit de havo via een hbo-propedeuse naar een wo-opleiding te gaan.

De tweede fase is de benaming voor de in 1998 ingevoerde inrichting van de bovenbouw van het havo en vwo. Tijdens deze fase kunnen leerlingen een gedeeltelijk vaststaand vakkenpakket of 'profiel' kiezen. Het idee is dat leerlingen zelfstandiger werken dan voorheen.

Senaat akkoord met opsporing onverzekerden

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel opsporing onverzekerden van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Zij wil met deze wet het aantal mensen zonder zorgverzekering terugdringen. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat er nog altijd zo’n 150.000 onverzekerden zijn. Hiermee is circa 140 miljoen euro aan gederfde premie gemoeid.

Met ingang van 15 maart worden verzekeringsplichtigen zonder zorgverzekering actief opgespoord en gemaand om een zorgverzekering af te sluiten. Op dit moment kunnen zij zich nog onttrekken aan de verzekeringsplicht en tasten daarmee de onderlinge solidariteit aan, aldus een woordvoerster van Schippers.

Kuijt dicht bij contractverlenging Liverpool

De onderhandelingen tussen Dirk Kuijt en Liverpool over contractverlenging verlopen voorspoedig. Dit meldt Kuijts zaakwaarnemer Rob Jansen vandaag na een onderhoud met Damien Comolli, technisch directeur van The Reds. De huidige verbintenis van de Katwijker loopt door tot de zomer van 2012.

"Zowel Dirk als Liverpool heeft de intentie uitgesproken om langer aan elkaar verbonden te willen blijven'', meldt Jansen dinsdag op de website van Sport-Promotion. "Uiteraard is er altijd interesse van andere clubs, maar Dirk is geen clubhopper. Het liefst blijft hij trouw aan de club waaraan hij zijn hart heeft verpand."

Kuijt is bezig aan zijn vijfde seizoen in de havenstad. Hij scoorde tot op heden veertig goals in 163 Premier League-optredens. De contractbesprekingen met de 73-voudig Oranje-international worden binnenkort voortgezet.

Eerste line-up GamesCom 2011 bekendgemaakt

GamesCom 2011 komt er weer aan en de eerste uitgevers en ontwikkelaars hebben bekendgemaakt aanwezig te zijn. De GamesCom zal dit jaar weer in Köln zijn van 17 tot en met 21 augustus. Bekijk de eerste namen hieronder en begin maar met speculeren met wat ze aanwezig zullen zijn.

De volgende namen zijn al bekend:

  • Bethesda
  • Namco Bandai
  • EA
  • Deep Silver
  • Valve
  • 2K
  • Ubisoft

Vorig jaar waren SEGA en Capcom beide niet aanwezig, FOK!games gelukkig wel en onze terugblik kan je hier lezen.

Piraten schieten vier Amerikanen dood

Somalische piraten hebben maandag op een jacht vier Amerikaanse gijzelaars doodgeschoten. Dat heeft het Amerikaanse leger dinsdag gezegd. Het is voor het eerst dat in de wateren voor de Afrikaanse oostkust Amerikanen door zeebandieten zijn gedood.

Het jacht, de Quest, was van een Amerikaans echtpaar uit Californië. Het stel maakte sinds 2004 een zeiltocht rond de wereld. Het tweetal werd aan boord vergezeld door twee andere Amerikanen.

Het Amerikaanse Centrale Commando zei dat er onderhandelingen gaande waren met de piraten om de vier vrij te krijgen. Maandag werden echter schoten gehoord op het schip. Toen mariniers het jacht naderden werd duidelijk dat de vier waren neergeschoten. Korte tijd later overleden zij.

Bij een confrontatie met de piraten werden twee van hen gedood en dertien ingerekend. In totaal waren negentien piraten betrokken bij de kaping van de Quest.

Arsenal toont interesse in wonderkind van Barcelona

Naast het gevecht om een plek in de achtste finales van de Champions League gaan Arsenal en FC Barcelona ook de strijd aan om 'wonderkind' Jon Miquel Toral Harper. De linkspoot staat onder contract bij Barcelona maar zou naar verluidt wel interesse hebben in een overstap naar Engeland.

De 16-jarig Harper geldt als een van de grootste talenten van de Barcelona-opleiding. Het lijkt erop dat hij net zoals Cesc Fàbregas, die in 2003 de overstap naar Londen maakte, naar Arsenal verkast.

Toral Harper ziet een transfer naar de ploeg van Robin van Persie wel zitten. De linkspoot speelt nu voor Spanje Onder-16, maar heeft een Engelse moeder en zou daarom in de toekomst voor het Engelse nationale elftal kunnen uitkomen.

Minister wil slimme energiemeter snel invoeren

De slimme energiemeter kan vanaf volgend jaar worden ingevoerd. Dat verwacht minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) nu de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met het wetsvoorstel hiertoe, zo laat zijn ministerie weten.

Mensen die een slimme meter hebben, hoeven geen meterstanden van gas en elektra meer door te geven, aangezien die door de energieleverancier op afstand worden uitgelezen. Met het apparaat kunnen zij hun energieverbruik makkelijker volgen, wat bijdraagt aan energiebesparing. Ook is er geen onduidelijkheid meer over de jaarafrekening of over de juiste meterstand wanneer mensen verhuizen; schattingen behoren tot het verleden.

De Eerste Kamer lag echter geruime tijd dwars, omdat onvoldoende waarborgen waren ingebouwd voor de privacy van consumenten. Die zijn er nu wel. Zo mogen consumenten zelf bepalen of zij hun meterstanden op afstand laten uitlezen. Ook mogen de standen maar beperkt worden uitgelezen. Het mag alleen vaker als daar uitdrukkelijk toestemming voor wordt gegeven.

De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. Consumenten krijgen zo'n apparaat wanneer de oude meter aan vervanging toe is, bij een ingrijpende verbouwing, bij nieuwbouw of wanneer zij daar zelf om vragen.

De slimme meter is een voorwaarde voor de totstandkoming van 'intelligente energienetten', waarbij de plaatselijke energievraag en het aanbod veel beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

De branchevereniging van netbeheerders laat in een reactie weten tevreden te zijn dat er nu duidelijkheid is.

Van den Brom: "Natuurlijk is Van Gaal mijn grote voorbeeld"

John van de Brom en ADO Den Haag blijkt een succesformule. De club uit de residentiestad is met een vijfde plek bezig aan een sterk seizoen.

Van den Brom, die dit jaar debuteert in de Eredivisie, heeft het naar zijn zin in Den Haag. "Vanaf dag één was het alleen maar: voetbal, voetbal, voetbal", vertelt de oud-speler in NUsport. "In een ontspannen sfeer. Ik ben geen schreeuwer, geen idioot aan de lijn. Ik ga voor plezier, ik wil dat spelers trainen leuk vinden. En ik train met een doel: beter voetbal spelen. Dus geen lange ballen."

"Natuurlijk is mijn grote voorbeeld Louis van Gaal", vervolgt Van den Brom. "Ik heb als speler twee jaar mogen werken in een strak regime, in de goede zin van het woord. Wat hij deed was: zo gaan we werken, dit verwacht ik van jullie. Zo duidelijk. Voor spelers is niets fijner dan dat. Slecht nieuws is ook een boodschap."

Van de Brom leerde van zijn voormalig oefenmeester hoe je vertrouwen moet geven, vertelt hij. "Ik doe dat ook met mijn reserves. Tegen Heerenveen miste ik Bulykin en Kubik. Zette ik Immers in de spits en kwamen Buijs en Vicento erin. Die gasten waren er helemaal klaar voor, dat was onze beste wedstrijd van het seizoen."

Sony wil liever geld dan Microsoft verslaan

Al jaren is er een heftige competitie gaande tussen Microsoft en Sony. Voor veel mensen is er geen gulden middenweg en ben je OF een Sony-fanboy of een MS-fanboy. Echter, Sony houdt zich er zelf niet zo mee bezig. Ze zien MS wel als concurent, maar focussen zich liever op het maken van winst dan het 'verslaan van Microsoft'.

"So do we pass Xbox 360? At the moment, I think we're trying to just keep up with inventory and trying to move as many units as we can through the channel. It's also one of those things where, do we notice what Microsoft is doing? Obviously, they are our competition. But is it like we surpass Microsoft or we fail? No, our goal is to be profitable and we're going to achieve that this year and do even better next year. That's been Nintendo's position for years. We have a very aggressive plan this year. And when we're profitable we're happy. If we happen to close the gap with Microsoft in the meantime, then that's good too."

Het is opvallend om te zien dat Sony zich vooral richt op het maken van winst terwijl de productie van de PlayStation 3 niet winstgevend is. Uiteindelijk maakt het ook weinig uit, zolang beide partijen elkaar bezighouden met innovatie en nieuwe games, moeten beide partijen reageren en leuke dingen uitbrengen. En dat vinden wij als fans helemaal geweldig, zowel de Sony-fanboys als de Microsoft-fanboys.

Disclaimer: Overal waar fanboy wordt geschreven, kan ook fangirl worden gelezen.

[WK] Sterke start Nederlandse cricketers

Oranje is voortvarend van start gegaan op het WK cricket in Nagpur. Vandaag kwam de formatie van bondscoach Peter Drinnen in India tegen het favoriet geachte Engeland in vijftig overs tot 292 runs met slechts zes man uit. Een over bestaat uit zes worpen. Ryan ten Doeschate was de grote man aan Nederlandse zijde met 119 punten, een century.

De Engelsen moeten nu minimaal 293 punten scoren in driehonderd slagbeurten om Oranje te verslaan. Pakt Nederland zeven wickets voordat de vijftig overs gespeeld zijn, dan is cricketnatie Engeland eveneens verslagen. Een wicket wordt toegekend als de slagman is uitgeschakeld.

Ruim anderhalf jaar geleden was Oranje de Engelsen verrassend de baas tijdens het WK Twenty20, een andere wedstrijdvorm van de 'gentleman's game'. Die partij werd destijds gespeeld op Lord's Cricket Ground, ook wel 'the home of cricket' genoemd. Voor de Britten was het een blamage.

Kuiper ziet Gesink op podium Tour

Hennie Kuiper ziet Robert Gesink in de toekomst op het podium eindigen in de Tour de France. Dat zei de 62-jarige oud-renner gisteren tegen Novum Nieuws tijdens de presentatie van de nationale sportcanon. "En het podium zou misschien dit jaar al kunnen voor Gesink", denkt Kuiper, die zelf twee keer als tweede eindigde in de Tour.

"Deze Tour heeft heel veel klimwerk en dat is hem op het lijf geschreven. Dus we gaan wel van hem genieten." Bijkomend voordeel is dat deze generatie geen toppers kent, oordeelt Kuiper. "Joop Zoetemelk had Eddy Merckx voor zich, maar Gesink heeft niemand boven zich die er echt bovenuit steekt." Gesink won vorige week de Ronde van Oman.

Alberto Contador, die onlangs door de Spaanse bond werd vrijgesproken van dopinggebruik, is er echter wel weer bij. De 28-jarige Spanjaard won de laatste drie edities waaraan hij deelnam, in 2007, 2009 en 2010.

Minder rechtsbijstand asielzoeker

Vluchtelingen die voor een tweede keer aan asielaanvraag doen, krijgen minder of geen vergoeding voor hun advocaat als ze geen nieuwe feiten op tafel weten te leggen en het verzoek wordt afgewezen.

Met deze maatregelen wil minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) doorprocederen door asielzoekers tegengaan. VluchtelingenWerk zei dinsdag te vrezen dat deze maatregel mensenlevens in gevaar kan brengen.

Een asielzoeker zal afhankelijk worden van een advocaat die het risico wil nemen hem bij te staan zonder er geld voor te vangen, voert VluchtelingenWerk aan. Daardoor wordt het wellicht moeilijker om een herhaalde asielaanvraag te doen. VluchtelingenWerk wijst altijd op eerdere gevallen waarin asielzoekers door een succesvolle tweede aanvraag uitzetting naar hun gevaarlijke vaderland wisten te voorkomen.

Vorm haalt uit naar aanhang FC Utrecht

Afgelopen weekend werd Gianluca Nijholt door de eigen aanhang uitgefloten toen hij in het veld kwam in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Doelman Mitchel Vorm baalde tijdens en na de wedstrijd nog flink van de het eigen publiek.

Vorm moest machteloos toezien hoe zijn ploeggenoot Nijholt werd uitgefloten. "Normaal merk je zoiets niet echt, omdat je je focust op de wedstrijd, maar dit was zó opvallend. Bovendien was het me de vorige keer ook al een beetje opgevallen. Het vervelende is dat je er tijdens een wedstrijd niks aan kunt doen.", zegt hij tegenover het Algemeen Dagblad.

Vorm begrijpt niet waarom zij Utrechter Nijholt moeten hebben. Na de wedstrijd zou het team het bijna meer over het fluiten hebben gehad dan over de wedstrijd. "Eigenlijk vind ik het gewoon schandalig wat er is gebeurd. Luca is een jonge speler die net komt kijken, altijd zijn best doet. In het verleden heb ik wel eens gemerkt dat onze supporters het hadden gemunt op spelers die laks oogden, maar daar is bij hem geen sprake van."

"Natuurlijk, hij geeft wel eens een verkeerde pass, maar dat doen we allemaal", vervolgt de doelman. "Kom op zeg, die jongen is net 21, kan alle steun gebruiken. Bovendien, er zijn er weinig die zo gedreven zijn om te slagen bij FC Utrecht als hij.''

Vorm hoopt dat de supporters gaan nadenken over hun actie. "Nu ontstaat de situatie dat een speler met zijn vriendin de stad in wil, maar denkt 'laat maar zitten'. Alleen om reacties te voorkomen. Daar willen we toch niet heen met zijn allen? Ik hoop echt dat mensen nadenken hierover, dat het voortaan anders gaat. Hier heeft niemand iets aan."

Servia: "Valencia betaalde niet voor F1-race 2010"

De organisatoren van de Grand Prix van Europa in Valencia hebben niet betaald voor de race in 2010. Deze claim komt van Salvador Servia, de nieuwe baas van Circuit de Catalunya in Barcelona waar de Grand Prix van Spanje gehouden wordt.

"Mij is verteld dat Valencia vorig jaar niet voor de Formule 1-race heeft betaald," zei Servia tegen RAC1. "Barcelona daarentegen heeft altijd op de dag na de wedstrijd een betaling gedaan." Hiermee is duidelijk dat de Catalanen op 23 mei het geld aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone gaan overmaken.

Chimpansee geboren in Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is afgelopen weekeinde een chimpansee geboren. Thijs kwam zaterdagnacht ter wereld en is kerngezond. Moeder Pepa en vader Frits zijn 'apetrots', meldt het safaripark.

Thijs is de vierde chimpansee die is geboren in Safaripark Beekse Bergen, sinds het park in 2006 een groep chimpansees verwelkomde. Het park heeft inmiddels 36 chimpansees en beschikt daarmee over de grootste collectie van Europa.

Bijzonder is dat vader Frits in 1966 in het wild werd geboren en op zijn oude dag nog voor nageslacht zorgt. Chimpansees kunnen zo'n 50 jaar oud worden.


Chimpansee geboren in Beekse Bergen (Foto: Novum)

Vliegtuig mag naar Libië

Het militair vliegtuig dat Nederlanders in Libië moet evacueren vertrok dinsdag om 14.00 uur vanaf vliegbasis Eindhoven. De Libische autoriteiten hebben toestemming gegeven om te landen, meldt het ministerie van Defensie. Als alles volgens plan verloopt komt het vliegtuig in de avond aan.

Het was dinsdag lang onzeker of het vliegtuig zou vertrekken. In Libië zitten voor zover bekend ongeveer 150 Nederlanders. Het is niet bekend hoeveel er weg willen.

Eerder dinsdag besloot Defensie het marinefregat Hr. Ms. Tromp naar Libië te sturen. Het schip was op weg om deel te nemen aan een antipiraterijmissie voor de Somalische kust, maar stoomt nu op naar Libië voor het geval het niet lukt de Nederlanders die daar zitten per vliegtuig te evacueren.

Het schip hoeft vooralsnog niet opnieuw rechtsomkeert te maken. "Als militair houden we graag alle opties open. Je weet nooit wat er gebeurt", zegt de woordvoerder. Als iedereen geëvacueerd is, kan het schip zijn originele koers waarschijnlijk vervolgen. Het fregat vaart nu nog in de Rode Zee en zou woensdag door het Suezkanaal gaan.

Minecraft naar mobiele apparaten

De survivalgame Minecraft wordt gemaakt voor de iPhone, iPad en Android-telefoons. Deze draagbare versie kent minder functies dan het origineel dat voor de pc gemaakt is. Minecraft voor onderweg bevat alleen functies die goed te bedienen zijn met een touchscreen. Dat heeft bedenker Markus Persson maandag gezegd tegenover gamewebsite Gamasutra. Om wat voor functies het precies gaat, heeft de Zweedse game-ontwikkelaar niet aangegeven.

Markus Persson begon enkele jaren geleden met de ontwikkeling van Minecraft, waarin de speler bijvoorbeeld een grot moet uithakken of een kasteel moet bouwen om zich tegen nachtelijke aanvallen van monsters te beschermen. De game is op dit moment voor vijftien euro te downloaden en is al sinds 2009 te bestellen. Er zijn al een miljoen exemplaren van Minecraft verkocht, terwijl de game nog niet eens af is. Het spel zit nog in de testfase.

Het succes van Minecraft heeft er voor gezorgd dat de Zweedse game-ontwikkelaar een eigen gamestudio heeft opgericht. Onder de vlag van Mojang Specifications wordt verder gewerkt aan het spel.


 

Rutger Hauer bestrijdt Dracula in 3D

Acteur Rutger Hauer gaat mogelijk de vampierjager Abraham van Helsing in de verfilming van Dracula spelen. Regisseur Dario Argento liet vorig jaar in Cannes al weten de horrorfilm in 3D te willen maken.

Hauers vertegenwoordiger in Londen wil nog niet ingaan op de details van de rol, maar geeft wel aan 'zeer dicht bij' een deal te zijn. De nog titelloze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Bram Stoker over graaf Dracula, een aristocratische maar nietsontziende vampier. Het verhaal is al talloze keren verfilmd. Argento wil zo dicht mogelijk blijven bij het boek van Stoker. Hauers zou een van Dracula's tegenstanders spelen, de Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing.

De 67-jarige Hauer is vanaf 31 maart in de Nederlandse bioscopen te zien naast Carice van Houten in het drama Black Butterflies van Paula van der Oest. De film gaat over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Hauer speelt haar dominante vader. Hij werkt ook mee aan de film De Heineken Ontvoering, waarin hij biermagnaat Freddy Heineken speelt. Die film moet in november in de bioscopen draaien.

De Italiaanse Argento is bekend als scenarist van de western Once Upon a Time in the West uit 1968, geregisseerd door Sergio Leone. Wie Dracula speelt is nog niet bekend. Argento wil in mei in Boedapest beginnen met de opnames van de nieuwe Dracula-film.


Rutger Hauer bestrijdt Dracula in 3D (Foto: Novum)

Rabo met Nederlanders naar Openingsweekeinde

Rabobank vaardigt een overwegend Nederlandse ploeg af naar het Openingsweekeinde in Vlaanderen. Maarten Wijnants is zaterdag tijdens Omloop Het Nieuwsblad de enige niet-Nederlander in de wielerformatie. Ook een dag later, tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne, is de Belg de enige potentiële dissident. Nico Verhoeven en Erik Dekker zijn de ploegleiders.

De acht die zaterdag van start gaan zijn Laurens ten Dam, Jos van Emden, Coen Vermeltfoort, Rick Flens, Maarten Tjallingii, Maarten Wijnants, Lars Boom en Sebastian Langeveld. De drie laatstgenoemden toonden in de rondes van respectievelijk Qatar, Oman en de Algarve aan over uitstekende vorm te beschikken. Erik Dekker en Nico Verhoeven begeleiden de ploeg.

Bram Tankink en Tom leezer zitten zaterdag niet bij de selectie. Een dag later vervangen zij twee nader te bepalen renners tijdens de tweede eendagsrit van het weekeinde, Kuurne-Brussel-Kuurne. Rick Flens was daar vorig jaar de sterkste man van de koers, al moest hij de bloemen gunnen aan sprinter Robbie Tracksel van Vacansoleil.

[Upd] Grote brand chemisch bedrijf Amsterdam

Er is in Amsterdam rond 11.45 uur bij een chemisch bedrijf een grote brand uitgebroken. Volgens ooggetuigen zijn er grote steekvlammen zichtbaar.

Het bedrijf  Diergaarde Chemical Storage in het Westelijk havengebied heeft ongeveer 115.000 kilo aan gevaarlijke stoffen.

Update 13.33 uur
De brand is opgeschaald naar GRIP 2, wat betekent dat de gevolgen van de brand groter zijn dan alleen voor het direct getroffen gebied. De gemeente adviseert 'iedereen' om ramen en deuren gesloten te houden. Of er bij de brand gevaarlijke stoffen vrijkomen of vrijgekomen zijn is niet bekend.

De wind staat uit zuidoostelijke richting. Er staan twee loodsen in brand, één gevuld met rubber en de ander met cacao.

Update 13.48 uur
De brand lijkt voorlopig nog groter te worden. De twee brandende loodsen staan dicht bij loodsen waar chemicaliën liggen opgeslagen. In de brandende loodsen ligt overigens ook katoen. Ooggetuigen melden dikke zwarte rook die richting Haarlem en Beverwijk zou drijven. RTV N-H doet verslag van de brand. Om 14.00 uur komt er een extra uitzending op de regionale omroep.

Update 13.55 uur
Bedrijven rondom de brand zijn ontruimd en ook bedrijven in een grotere omtrek worden nu uit voorzorg ontruimd. RTV N-H heeft dit nieuws bevestigd.

Update 14.28 uur
De gemeente en vertegenwoordigers van hulpdiensten zullen later in de middag bijeenkomen voor crisisberaad. Het is nog steeds onduidelijk voor wie precies geldt dat ramen en deuren gesloten moeten blijven. De rook lijkt neer te slaan in de regio Beverwijk. Jacob de Boer, milieudeskundige die ook bij de ramp in Moerdijk de media hielp om de lijst van gevaarlijke stoffen te vertalen voor de bevolking, adviseert dat iedereen die de rook kan ruiken of in de buurt kan zien neerslaan ramen en deuren zou moeten sluiten.

Update 15.15 uur
Een woordvoerder van de brandweer meldt dat de brand in de loods met cacao geblust is en in de loods met rubber nog woedt. De woordvoerder zegt verder dat de kans dat de brand overslaat op de loods met chemicaliën zeer gering is geworden.

Final Fantasy III komt naar de iPhone

Square Enix heeft vandaag via hun FaceBook-pagina een aankondiging gemaakt: Final Fantasy III zal verschijnen voor de iPhone. De game zal uitkomen in maart. Square liet subtiel merken dat FF3 eraan komt: "FINAL FANTASY III for iPhone coming next month!!" Men gaat er vanuit dat dit een port zal zijn van de Nintendo DS-versie.

Final Fantasy III kwam origineel uit in 1990 voor de NES. Helaas kwam deze toentertijd niet uit in Europa en Amerika. Nu krijgen we dus alsnog de kans om de game te spelen. De remake voor Europa en Amerika kwam in respectievelijk 2007 en 2006 voor de Nintendo DS.

ff3

Moody's verlaagt outlook Japan

Moody's Investors Service heeft dinsdag de outlook voor Japanse schulden verlaagd naar negatief van stabiel, vanwege de politieke patstelling die de mogelijkheden op reductie van de schulden verkleint.

Standard & Poor's verlaagde eind januari de kredietrating voor Japan naar AA- van AA. De kredietwaardigheidsbeoordelaar schreef dat destijds toe aan de visie dat de regering geen eenduidige strategie heeft om de schulden te verlagen.

De stap van Moody's is geen verlaging van het kredietoordeel, maar een wijziging van de verwachting, vaak een eerste stap om weg naar een volledige downgrade. De huidige rating van Moody's is één stap hoger dan het oordeel van S&P.

De staatsschuld van Japan is bijna 200 procent van de totale economische productie, het hoogste niveau van alle belangrijke geïndustrialiseerde landen.

Hoewel de schuldenlast gestaag groeit, zijn diverse regeringen niet in staat gebleken met een oplossing te komen. Moody's wijst erop dat zelfs de gouverneur van de centrale bank van Japan, Masaaki Shirakawa, heeft gezegd dat 'de geschiedenis laat zien dat geen enkel land voor eeuwig met grote begrotingstekorten kan functioneren'.

Premier Naoto Kan heeft wijzigingen van het belastingstelsel voorgesteld waarmee onder meer de consumptiebelasting omhoog gaat. Zijn verzwakte politieke situatie maakt het echter steeds onwaarschijnlijker dat zijn plannen steun krijgen. De oppositiepartijen, wiens steun nodig is voor begrotingsvoorstellen, hebben uitgesloten de regering te helpen.

De roep om een aftreden van Kan neemt bovendien toe. Ondanks de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen, zal de langlopende politieke onrust waarschijnlijk aanhouden. Kan is de vijfde Japanse premier in de laatste vier jaar.

"De maatregel is genomen vanwege de groeiende zorgen dat economisch en fiscaal beleid niet sterk genoeg is om de begrotingsdoelen van de overheid te halen en de onverbiddelijke stijging van de schulden in te dammen", stelt Moody's in een verklaring.

Vrouw steelt jaar lang van begraafplaats Bussum

Een 58-jarige vrouw uit Bussum is dinsdag aangehouden omdat ze spullen van een begraafplaats zou hebben gestolen. De verdachte zou onder meer lantaarns, vazen, beelden en planten hebben gestolen. Vermoedelijk begon ze begin vorig jaar al spullen te ontvreemden van de begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg in Bussum.

In de woning van de vrouw zijn gestolen spullen aangetroffen. Betrokkenen zijn door de politie per brief geïnformeerd over de diefstal. Voor hen wordt een kijkdag georganiseerd waar de ontvreemde spullen getoond worden. Op die manier moeten de goederen weer bij de rechtmatige eigenaren terechtkomen.

Nascar 2011 zal niet naar Europa komen

Racegame Nascar 2011 zal geen Europese release krijgen en komt daardoor alleen maar in Amerika uit. Nascar is ook een echte Amerikaanse sport die alleen in Amerika georganiseerd wordt. Waarschijnlijk is de markt in Europa te klein en loont het niet om de game hier uit te brengen.

Alhoewel Nascar de tweede best bekeken sport in Amerika is en in meer dan 150 landen te bekijken is zal de game op 29 maart alleen in Amerika uitkomen voor de Wii, Xbox 360 en de PS3. Bekijk hieronder nog wat gameplaybeelden van wat we moeten missen.

Lotus Renault had problemen met KERS

Lotus Renault GP heeft gisteren de laatste testdag op het circuit van Barcelona afgesloten met een vierde plaats. Probleemloos verliep de dag voor coureur Nick Heidfeld zeker niet, want de Duitser stond lange tijd binnen met een probleem met het Kinetic Energy Recovery System.

"In de ochtend hebben we niet ons hele programma kunnen afwerken omdat we wat problemen ondervonden met KERS. Dat is erg jammer, want het testen is zo gelimiteerd. Natuurlijk is het wel beter om deze problemen nu tegen te komen dan wanneer het seizoen al begonnen is," zei Heidfeld die de geblesseerde Robert Kubica dit seizoen moet vervangen.

"In de middag zijn we begonnen met een racesimulatie, waarbij we vooral op de banden hebben gelet. We hebben verschillende compounds gebruikt en zowel nieuwe als gebruikte banden gemonteerd. We hebben hierdoor veel kunnen leren over de graining en slijtage van het rubber. Tegen het einde van de dag hebben we nog wat setupwerk gedaan."

Egypte vraagt EU om kwijtschelding schulden

Egypte wil bij lidstaten van de Europese Unie een verzoek indienen voor kwijtschelding van de schulden. Dat heeft de Egyptische minister van Financiën Samir Radwan dinsdag gezegd. Radwan heeft Groot-Brittannië gevraagd om het land te helpen bij het indienen van het verzoek.

In een verklaring zei Radwan dat het helpen van Egyptenaren die getroffen zijn door de achttien dagen van massale demonstraties prioriteit heeft. Bovendien moeten er snel maatregelen worden genomen om de economie weer op gang te helpen. De massale protestacties stortten de Egyptische economie in diepe ellende. Banken werden genoodzaakt te sluiten, bedrijven gingen dicht en de beurshandel werd stilgelegd. De onrust in het land heeft in totaal ongeveer 1,2 miljard euro gekost. Meer dan de helft van het verlies werd veroorzaakt door de instorting van het toerisme.

EU-lidstaten hebben nog zo'n 6,5 miljard euro te goed van Egypte. De totale schuld van Egypte beliep eind september 2010 ruim 25 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Egyptische Centrale Bank.

Limburger gijzelt personeel Duitse bank

Een psychiatrisch patiënt uit Limburg heeft maandag zijn psychologe en meerdere medewerkers van een bank in het Duitse Aken gegijzeld. De 38-jarige man uit Vaals gaf zich uiteindelijk over. Hij is nog dezelfde avond naar een psychiatrische inrichting gebracht, meldt de politie van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

De man had een afspraak bij de bank om te bespreken of hij een hypotheek kon krijgen. Hij werd daarbij begeleid door zijn psychologe. Toen het gesprek niet zo verliep als de man had gehoopt, greep hij een pen en zette die op de halsslagader van de psychologe.

Hij eiste meer dan twee ton, anders zou bloed vloeien. Het was voor de politie lang onduidelijk wat zich in de bank afspeelde, hoeveel gijzelaars er waren en wat de gijzelnemer precies wilde.

Toen een speciaal team even na 17.00 uur klaar stond om binnen te vallen, kwam de Limburger met zijn handen omhoog de bank uitlopen. Hij verzette zich niet toen hij werd ingerekend. Om te voorkomen dat hij zelfmoord zou plegen werd hij voortdurend in de gaten gehouden.

FIA: "Schrappen race Bahrein juist"

Autosportfederatie FIA vindt dat er een juist besluit is genomen om de Grand Prix van Bahrein te schrappen. De race werd gisteren door de kroonprins van het koninkrijk afgelast omdat er in het land momenteel te veel onrust heerst. Of de wedstrijd later dit jaar ingehaald zal worden is nog niet bekend.

"De FIA steunt het besluit van de Bahrain Motor Federation en het Bahrain International Circuit om de eerste Grand Prix van het seizoen, die gepland stond voor 11 tot en met 13 maart in het koninkrijk te annuleren. Het besluit is genomen na overleg met de FIA en Formula One Management," schreef de FIA in een verklaring.

De FIA zal later dit jaar beslissen of de race ingehaald zal gaan worden. De organisatie is de enige die dit kan gaan beslissen. "De FIA beheert de Formule 1 en is verantwoordelijk voor het samenstellen van de kalender, alsmede het waarborgen van de veiligheid voor iedereen die bij de sport betrokken is."

Het Formule 1-seizoen 2011 start nu op 27 maart met de race in Australië. Mogelijk wordt de race in Bahrein aan het eind van het jaar vastgekoppeld aan die in Abu Dhabi. Mocht dit het geval zijn dan zal de Grand Prix van Brazilië mogelijk verplaatst gaan worden.

Olympische wielerbaan 2012 geopend

Vanmorgen heeft de Britse wielrenner Chris Hoy de wielerbaan voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen officieel geopend. Het is de eerste wedstrijdlocatie voor de Spelen in 2012 die volledig voltooid is.

Samen met zijn landgenote Victoria Pendleton en een paar andere Britse baanrenners reed Hoy een paar rondjes op de nieuwe baan. Hoy zei na afloop dat hij onder de indruk was van de piste. "In het begin ben ik nog een klein beetje betrokken geweest bij de ontwikkeling van de baan. Het is geweldig om te zien hoe mooi het is geworden. Ik kan niet wachten tot 2012".

[Upd] Brein neemt servers in beslag zonder bevel

Maandag heeft Brein bezoek gekregen van een deurwaarder. Deze kwam de servers ophalen die de stichting een maand eerder zonder gerechtelijk bevel bij de hostingprovider Worldstream had verwijderd. De deurwaarder had toestemming voor de inbeslagname van de rechtbank in Haarlem. Advocaat Milica Antic van SOLV Advocaten overweegt Brein aan te klagen voor het ongevraagd meenemen van de computerapparatuur.

Tim Kuik en collega's haalden de servers weg bij Worldstream om, volgens hen, een 'grote uitwisselingssite' offline te halen. Het ging toen om Swan topsite, welke voorheen als ATS bekend stond. Na het weghalen van de servers sprak de stichting over een belangrijke overwinning in de strijd tegen het illegaal delen van bestanden.

Waar de stichting echter geen rekening mee heeft gehouden is dat de servers niet eigendom zijn van Swan, maar van Alejandra Transporte S.A, een kleine Zuid-Amerikaanse hosting-provider. Advocaat Antic wijst erop dat Alejandra Transporte als provider enkel webruimte beschikbaar stelt en niet verantwoordelijk is voor de content daarvan. Ook zou de provider niet eens weten welke content er door de diverse klanten op de servers geplaatst is.

Brein heeft de advocaat verteld dat zij inderdaad de servers in bezit hadden, maar weigerde te vertellen welke hardware ze hadden meegenomen of waar deze was opgeslagen. Maandag zijn de servers opgehaald bij Brein, met behulp van een deurwaarder en een IT-specialist.

Volgens Antic had Brein in de tussentijd zich wel al toegang verschaft tot de data op de servers. Hiermee had de stichting toegang tot privé en zakelijke gegevens van zowel Alejandra Transporte als haar klanten. Mede hierdoor vindt Antic dat Kuik en collega's zich schuldig maken aan eigenrichting. "Door zich toegang tot de servers te verschaffen, schendt de organisatie bovendien de privacy van de eigenaar van de servers en diens klanten", aldus de advocate.

Op dit moment wordt er nog onderzocht of een schikking met Brein mogelijk is, maar een rechtszaak wordt expliciet niet uitgesloten door Antic.

Update 13.01 uur
De VVD stelt kamervragen over dit incident en wil van de Minister van Veiligheid en Justitie weten of Brein hiertoe bevoegd is en - zo niet - welke maatregelen getroffen zullen worden richting Brein.

Update 13.42 uur
Op Tweakers.net stellen diverse juridische experts dat het opeisen van de servers door Brein strafbaar is. Het bekijken van de gegevens op de 'gestolen' servers is tevens inbreuk op privacy. Ook provider Worldstream, die de servers zonder enig probleem meegaf aan Brein, zou strafbaar kunnen zijn. 

Tim Kuik van Stichting Brein is het niet eens met de juristen en zegt dat hij de servers heeft gevorderd op basis van de auteurswet. Waarschijnlijk doelt Kuik op artikel 28 van de auteurswet, dat inderdaad ruimte biedt voor het vorderen van inbreukmakende content. Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet is ook hierbij echter goedkeuring van een rechter vereist. "Bovendien is het de vraag of je hele servers kunt vorderen; die servers maken zelf geen inbreuk", aldus Engelfriet tegen Tweakers.net.

Scott Pilgrim kon van Telltale Games zijn

Scott Pilgrim vs. The World had een game van Telltale Games kunnen zijn. De ontwikkelaar had interesse in de game maar Brian Lee O’Malley, de bedenker van Scott Pilgrim, heeft dit afgewezen. Hij kon Scott Pilgrim vs. The World niet als een avonturenspel zien, met alle respect naar Telltale games.

O'Malley liet dit weten in een twitter-bericht nadat hij op één dag vier berichten had gelezen over nieuwe games van Telltale Games. Uiteindelijk is de game ontwikkeld door Ubisoft Montreal. Scott Pilgrim vs. The World is in augustus 2010 uitgekomen ten tijde van de film en het laatste deel in de comic-serie op de PS3 en de Xbox 360.

Scott

Demjanjuk dreigt met hongerstaking

De van Jodenmoord verdachte John Demjanjuk heeft tegen het einde van zijn proces met een hongerstaking gedreigd. Als de rechtbank in München ontlastende bewijsstukken van zijn verdediging weigert dan zal hij de komende weken voedsel weigeren. Dat kondigde de 90-jarige dinsdag aan in een door zijn advocaat voorgelezen verklaring.

De geboren Oekraïner wordt ervan beschuldigd dat hij in de Tweede Wereldoorlog als bewaker in het vernietigingskamp Sobibor betrokken was bij de moord op bijna 28.000 (Nederlandse) Joden. In het proces, dat eind 2009 begon en zijn einde nadert, zijn voor hem ontlastende bewijsstukken achtergehouden en is de geschiedenis vervalst, aldus Demjanjuk in zijn verklaring. Zijn advocaat Ulrich Busch sprak van een politiek showproces.

De rechtbank in München komt mogelijk op 22 maart met een vonnis.

Demjanjuk dreigt met hongerstaking
Demjanjuk dreigt met hongerstaking (Foto: ANP)

[Upd] Kromkamp komend seizoen naar Go Ahead

Go Ahead Eagles wil zich voor komend seizoen gaan versterken met Jan Kromkamp. Dit meldt De Telegraaf.

"We hebben een goed gesprek gehad met Jan," aldus de trainer van Go Ahead, Andries Ulderink, die positief gestemd is over de uitkomst.

Tussen 1998 en 2000 speelde de 30-jarige oud-international ook al voor Go Ahead. Daarna kwam hij uit voor AZ, Villarreal, Liverpool en PSV.

Update 13:10 uur

Jan Kromkamp keert volgend seizoen terug bij Go Ahead Eagles. Dat zegt Marc Overmars, bestuurslid technische zaken in Deventer, in de Stentor. De 30-jarige verdediger komt bij PSV niet aan spelen toe en heeft in Eindhoven een aflopend contract. De elfvoudig international tekent voor drie jaar bij de eerstedivisionist.

Braamhaar fluit topper PSV-Ajax

De KNVB maakte vandaag de aanstelling voor de wedstrijden van aankomend weekend bekend. De 25ste speelronde kent een aantal prachtige affiches. Zondag kan gerust omschreven worden als Super Sunday met onder andere PSV en Ajax die het tegen elkaar opnemen.

Eric Braamhaar moet de strijd tussen de twee rivalen aan de kop van de competitie in goede banen leiden. Zijn collega Ruud Bossen is aangesteld voor het hete onderonsje tussen AZ en FC Twente. De regerend landskampioen zal er met het oog op de strijd tussen de twee concurrenten alles aan doen om niet opnieuw punten te laten liggen.

De wedstrijd tussen NEC en FC Utrecht in De Goffert wordt geleid door een Belgische arbiter. Luc Wouters komt over van de Zuiderburen om de wedstrijd in gang te fluiten. Bas Nijhuis reist af naar De Kuip om daar de wedstrijd van de Rotterdammers tegen FC Groningen te leiden.

De betrouwbaarheid van Oori Rosenthal

Punthoofd, grootvaderglimlach, alleraardigst brilletje en dan die enorme oren. Oori Rosenthal lijkt vreselijk verantwoordelijk en betrouwbaar. Maar sinds de executie van mevrouw Zahra Bahrami in Iran, is het vertrouwen in hem weg. Steeds als hij iets zegt, zoemt een mantra rond: “Leugens! Leugens!” Je zou maar op hem moeten vertrouwen terwijl je nu één van die honderd Nederlanders in Libië bent.

Boussoufa is te koop voor zes miljoen

De toekomst van Mbark Boussoufa is nog niet veiliggesteld, maar het is wel duidelijk geworden welk bedrag er op tafel moet worden gelegd om hem weg te kopen bij RSC Anderlecht.

Mbark Boussoufa mag Anderlecht voor zes miljoen verlaten. De Belgisch regerend landskampioen en de 26-jarige middenvelder kwamen dit overeen na een gesprek tussen de speler en Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock. Dat meldt De Standaard.

Afgelopen zomer moest de in Amsterdam geboren Marokkaan nog zo'n 12 miljoen euro opleveren voor de club uit de Belgische hoofdstad. Boussoufa had destijds aan belangstelling geen tekort. Fullham, Tottenham en Hoffenheim zouden interesse hebben.

Boussoufa begon zijn carrière ooit in de jeugdopleiding van Ajax. In 2001 stapte hij over naar de jeugdopleiding van Chelsea waar hij tot 2004 speelde. Daarna stapte hij over naar AA Gent. in 2006 belandde hij uiteindelijk bij Anderlecht. Daar werd hij tot twee keer toe gekroond tot profvoetballer van het jaar en daarbij won hij twee keer de Gouden Schoen.

Silooy blijft actief in voetbalwereld VS

Sonny Silooy blijft werkzaam in het voetbal in de Verenigde Staten. Dat zegt hij tegenover Voetbal International. De 47-jarige oefenmeester gaat vanaf maart aan de slag bij DC United als hoofd opleidingen. In Washington krijgt de Nederlander een contract voor twee jaar.

"Het is de bedoeling dat ik de academie meer ga structureren", zegt Silooy, oud-trainer van Dayton Dutch Lions. "Ze willen in de toekomst dat er steeds meer jeugdspelers worden doorgeschoven. Het 4-3-3-systeem, waarmee ze jaren geleden kampioen werden, moet er weer ingebracht worden."

Silooy vertrok begin dit jaar bij Dayton Dutch Lions. Daar werd hij opgevolgd door landgenoot Ivar van Dinteren.

Vier miljoen subsidie voor game-industrie

De Europese Unie investeert samen met het rijk, de gemeente en de provincie Utrecht 4 miljoen euro in de Nederlandse game-industrie. Het bedrag gaat naar de Utrechtse stichting Dutch Game Garden, dat beginnende ondernemers binnen de game-industrie stimuleert en faciliteert. De subsidie moet de werkgelegenheid in de Nederlandse game-industrie een impuls geven.

De subsidie van 4 miljoen is de tweede grote investering die de stichting vanuit de overheid krijgt. In 2007 gaven het Ministerie van Economische Zaken en de gemeenten Utrecht en Amersfoort al 1,2 miljoen euro subsidie. "Dit is de laatste bijdrage die wij krijgen vanuit de overheid", geeft zakelijk directeur Viktor Wijnen aan. Dutch Game Garden moet in 2015 op eigen benen staan. Wijnen weet nog niet zeker of dit dan ook als stichting zal zijn. Wel geeft hij aan dat Dutch Game Garden trouw blijft aan zijn rol als faciliterende organisatie.

Momenteel zijn er 35 bedrijven gevestigd in het pand van de stichting aan de Neude. Dutch Game Garden wil het aantal bedrijven binnen dit pand uitbreiden naar veertig. Daarnaast overweegt het een dependance te in Amersfoort te beginnen.

In de Game Garden zijn onder meer bedrijven als Ronimo Games en Monobanda gevestigd. Ronimo maakte het strategische spel Swords & Soldiers voor onder andere de Wii, PlayStation 3 en pc. Monobanda is een bedrijf dat de grenzen van games opzoekt door ze te mixen met andere media. Ook de organisatie van de Nederlandse Gamedagen (NLGD) is gevestigd in het pand van de stichting.


Nederlandse game-industrie krijgt subsidie (Foto: Novum)

Drie kandidaten WK wielrennen 2015

Er zijn drie kandidaten voor de organisatie van het WK wielrennen in 2015. Het gaat om het Canadese Québec, het Amerikaanse Richmond en Oman. In september zal de internationale wielerunie UCI bekendmaken waar het WK wordt verreden.

De UCI maakte vorig jaar al bekend dat het WK wielrennen in 2015 in elk geval niet in Europa zal worden verreden. Kopenhagen is dit jaar gastheer, in 2012 organiseert Valkenburg het WK en 2013 het Italiaanse Firenze. Wie het WK in 2014 organiseert is nog niet bekend.

Wellink wil nadenken over presidentschap ECB

Als hij ervoor benaderd wordt, is Nout Wellink bereid na te denken over het presidentschap van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag tijdens een discussie met studenten van de Universiteit van Amsterdam.

"Als je wordt gevraagd zou je erover willen nadenken, zou ik er toch goed over nadenken", zei Wellink nadat hem was gevraagd of hij de functie ambieert. De termijn van de huidige ECB-president Jean-Claude Trichet loopt later dit jaar af.

Wellink wil nadenken over presidentschap ECB
Wellink wil nadenken over presidentschap ECB (Foto: ANP)

Vietnam krijgt avondklok voor gamers

Vietnam heeft aan de internetproviders gevraagd in hun land of ze al het online gamen kunnen stopzetten vanaf 22:00 in de avond. De gamers zouden dan tot 08:00 in de morgen niet online mogen gamen. Vietnam wil dat dit vanaf 3 maart ingaat en het zou moeten helpen tegen de bij-effecten van online gamen.

Provinciale overheden gaan de diensten controleren op eventueel online game-verkeer. Mochten internetproviders zich niet aan de regels houden dan kunnen ze verwachten dat ze geen diensten meer mogen leveren. Vietnam wil deze regel hebben zodat het internet-management verbeterd. Op deze manier kan de overheid de vraag naar informatie en internetveiligheid aan zonder dat ze de gezondheid van jongeren en hun gewoontes schade aan doet.

 

Leraren in staking om inkorten vakantie

De lerarenvakbond Leraren in Actie (LIA) roept op tot een staking. Dat meldt RTL Nieuws. Die oproep is een reactie op het plan van de regering om de zomervakantie in het voortgezet onderwijs met een week te verkorten. Vorm en duur van de acties zijn nog niet bekend.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) wil de duur van de zomervakantie in het voortgezet onderwijs gelijktrekken met die in het basisonderwijs. Dat zou betekenen dat leraren vanaf het schooljaar 2012-2013 zes in plaats van zeven weken vakantie hebben.

Leraren in Actie is tegen deze 'vakantiekorting', meldt de vakbond op zijn website. De bond kondigt een staking aan. Voorzitter Peter Althuizen verklaart dat er 'veel animo' is voor acties en roept alle leraren op om mee te doen.

In het voorstel van Van Bijsterveldt krijgen scholieren niet meer les dan nu. De leerlingen krijgen vijf roostervrije dagen. Docenten moeten in die week beschikbaar zijn voor overleg, vergaderingen of bijscholing. De bond vreest een verhoging van de werkdruk voor leraren. Het voorstel zou daardoor niet bijdragen aan het oplossen van het lerarentekort.

Het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt, is een uitwerking van de adviezen van de commissie Onderwijstijd eind 2008. Die commissie was ingesteld als reactie op de protesten rondom de zogenoemde ophokuren. Leerlingen beschouwden die als niet-zinvol en onder de maat.

Van Bijsterveldt wil in het voorstel voortaan ook de kerstvakantie en één week meivakantie, rond Koninginnedag, centraal vaststellen. Op dit moment wordt alleen de zomervakantie per regio centraal vastgesteld.

Koolmonoxidemelding verstoort pijprokers

Veertig bezoekers van een zogeheten sishabar in Amsterdam-West moesten maandagavond korte tijd naar buiten vanwege een te hoge concentratie koolmonoxide. Bij de bovenburen was rond 22.30 uur de koolmonoxidemelder afgegaan. Niemand raakte onwel.

De brandweer ontruimde het pand in de Kinkerstraat na metingen. De ruimte waarin de pijpen worden gerookt bleek slecht te worden geventileerd. De brandweer heeft de ruimte gelucht, waarna de rokers hun bezigheden konden hervatten. De brandweer heeft ook bij de buren gemeten, maar daar werd geen verhoogde concentratie koolmonoxide aangetroffen.

RTL7 komt met eigen dartstoernooi

RTL7 organiseert dit jaar voor het eerst een eigen dartstoernooi. Van 18 tot en met 21 maart introduceert de zender namelijk de International Masters, dat in Egmond aan Zee wordt gehouden.

De zender slaagde er onlangs al in om de uitzendrechten van de belangrijkste tv-toernooien voor de komende drie jaar in de wacht te slepen en start nu zelf ook een evenement. In Egmond aan Zee strijden de zes beste Nederlanders tegen de zes sterkste darters uit het buitenland, die actief zijn in de competitie van de Professional Darts Corporation (PDC).

Peter Lubbers, programmadirecteur van RTL7, is erg blij met het nieuwe concept, dat tevens onderdeel uitmaakt van de PDC-tour. "Darts past perfect bij een echte mannenzender zoals RTL 7. Niet alleen geven wij de sport op tv weer een prominente plaats, Nederland heeft met 'RTL 7 Darts: International Masters' nu ook een eigen dartstoernooi met een internationale uitstraling. De beste Nederlanders nemen het hierin op tegen de beste buitenlanders. Ik zeg: let's play darts!"

Voor Nederland zijn Raymond van Barneveld, Co Stompé, Jelle Klaasen, Vincent van der Voort, Michael van Gerwen en Roland Scholten inmiddels geselecteerd. Zij zullen het in Egmond aan Zee op gaan nemen tegen Phil Taylor, Adrian Lewis, James Wade, Terry Jenkins (allen Engeland), Simon Whitlock (Australië) en Gary Anderson (Schotland).

Scarlett Johansson en Russell Brand delen Oscar uit

Scarlett Johansson en Russell Brand mogen ieder een Oscar uitdelen. Dat heeft de organisatie achter de filmprijzen bekendgemaakt. Beide acteurs mogen een gouden beeldje uitreiken aan een winnaar.

Bij de uitreiking van de Academy Awards zijn traditioneel veel beroemdheden aanwezig die een Oscar mogen uitreiken. Actrice Gwyneth Paltrow komt optreden als zangeres.

De Oscars worden zondag voor de 83e keer uitgereikt in het Kodak Theatre in Hollywood. De presentatie is in handen van acteurs Anne Hathaway en James Franco. The King's Speech is met twaalf nominaties de grote kanshebber van de avond.


Scarlett Johansson (Foto: Novum)

Oud-arbiters: "Rode kaart Toivonen was terecht geweest"

Ola Toivonen had afgelopen zondag, tijdens het duel tegen NAC Breda (4-1) de rode kaart voor zijn actie richting Nemanja Gudelj moeten ontvangen. Dat is de mening van drie voormalig scheidsrechters, namelijk Dick Jol, Mario van den Ende en Roelof Luinge

Van den Ende vindt dat de actie van Toivonen, die bewust op de voet van Gudelj bleef staan, niet bij het voetbal thuishoort. De verdediger van NAC Breda kreeg uiteindelijk een prent, omdat hij de Zweed min of meer omver duwde. "Regel 12, overtredingen en onbehoorlijk gedrag," aldus de oud-arbiter over het gedrag van de aanvaller van PSV.

"Bij overtredingen zijn er drie basiscriteria: onvoorzichtig, onbesuisd en buitensporige inzet. Ik ben overtuigd van buitensporige inzet," besloot Van den Ende, die het gedrag van Toivonen onder de noemer 'buitensporig' schaarde. De voormalig scheidsrechter kreeg bijval van onder meer oud-collega Jol. "Als ik dit zou zien, is het 'hoedjewip wegwezen'. Dat is voor mij geen enkele discussie. Hij doet dit bewust en dus is er maar één straf: rood", liet hij weten.

Ook Luinge had geen goed woord over voor de handelswijze van Toivonen. "Dit is een geval van ernstig gemeen spel. Hij gaat overduidelijk opzettelijk op de voet staan, maakt geen trappende beweging, maar doet alsof hij een sigaret uittrapt. Ik vind het een rode kaart."

De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) sprak Toivonen gistermiddag vrij. Ook scheidsrechterbaas Dick van Egmond wilde niet veel kwijt over de kwestie. "De arbitrage hoort zich te conformeren aan het oordeel van de aanklager."

Gesprekken tussen ADO en Derijck uitgesteld

De contractbesprekingen tussen ADO Den Haag en Timothy Derijck zijn stopgezet. De Belgische verdediger wil niet onder dezelfde voorwaarden verlengen.

Dat zegt commissaris Mark van der Kallen in Voetbal International. Het huidige contract van Derijck loopt af in de zomer van 2012. Er vonden al enkele gesprekken plaats, maar een akkoord bleef tot op heden uit. Gesprekken over een nieuw contract zullen op korte termijn niet meer gevoerd worden. "Wij willen de harmonie in de groep nu niet verstoren", zegt Van der Kallen.

"Derijck wilde niet bijtekenen tegen dezelfde voorwaarden als in zijn huidige contract. Dat is zijn goed recht", vervolgt Van der Kallen. "Maar dat is de lijn die we bij ADO zijn ingeslagen. Wij houden de hand op de knip. Spelers kunnen daar blijkbaar nog maar moeilijk aan wennen. Maar het is een tendens in de hele voetballerij. Het geld is op, overal worden bedragen teruggeschroefd."

"Ik denk zelfs dat spelers blij mogen zijn als ze nu een contract tegen hetzelfde salaris kunnen verlengen. Over een paar maanden zal de aanbieding misschien alleen maar lager uitpakken", aldus Van der Kallen.

iPod Kuijt helpt Liverpool

De muziekkeuze wordt sinds kort door Dirk Kuijt bepaald in de kleedkamer van Liverpool. Sinds deze machtsovername zijn de Reds nog ongeslagen. Op de website van zijn club meldt de Nederlander dit. "Sinds ik mijn iPod heb aangesloten op ons audiosysteem en de nummers draai die ik thuis heb verzameld, hebben we niet meer verloren".

De taak van DJ werd onlangs aan Kuijt overgedragen. "Ik nam het over van een van de jongens. Als ze je muziek dan leuk vinden, blijf je aan de knoppen zitten. Het is net als het nemen van een strafschop. Schiet je die binnen, dan mag je ze blijven nemen", reageerde de Katwijker, die onder meer Kings of Leon, The Killers en Amy Winehouse uit de speakers laat knallen.

Tijdens de warming-up is het de beurt aan de fysiotherapeut van Liverpool om aan de knoppen te draaien. "Als we terugkomen in de kleedkamer, heeft hij 'You'll never walk alone' opgezet. Dat brengt ons samen. We voelen ons één als we dat nummer horen."

Honduras probeert roken in huis uit te bannen

Het opsteken van een sigaretje in je eigen huis kan in Honduras leiden tot een bezoekje van de politie. In het land is sinds maandag een nieuwe wet van kracht waarin staat dat gezinsleden bij de autoriteiten kunnen klagen als er in huis wordt gerookt. Toch is er nog veel onduidelijkheid over het strenge rookverbod.

De regering van Honduras heeft besloten dat roken in afgesloten openbare of privégebouwen niet langer toegestaan is. Rokers moeten bovendien een afstand van 1,8 meter bewaren ten opzichte van anderen. Hoewel roken in onder andere scholen, benzinestations, nachtclubs en restaurants verboden is, is roken in huis niet expliciet verboden. Wel is in de wet een clausule opgenomen waarin staat dat 'gezinnen of individuen een klacht kunnen indienen bij de autoriteiten als ze worden blootgesteld aan meeroken in privégebouwen en gezinswoningen'.

"Het lijkt het erop dat het de bedoeling van de wet is mensen op te voeden door klachten in te dienen, een stap die mij niet haalbaar lijkt", aldus Armando Peruga van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Peruga is de clausule over de gezinsleden bovendien verwarrend, omdat de wet 'niet expliciet het roken in huizen verbiedt'.

Overtreders van de wet kunnen de eerste keer rekenen op een waarschuwing. De tweede keer kan een roker worden gearresteerd en een boete worden opgelegd van ruim 220 euro, het equivalent van een maandsalaris in het land.


Voortaan buiten roken, op minimaal 1,8 meter afstand (Foto: Novum)

Gattuso niet in beroep tegen schorsing

Gennaro Gattuso heeft zich neergelegd bij de schorsing die de UEFA hem gisteren heeft opgelegd. De Europese voetbalbond schorste Gattuso voor vier duels. Daarnaast kreeg hij een automatische wedstrijd schorsing voor het krijgen van zijn gele kaart in het Champions League-duel tegen Tottenham Hotspur.

De middenvelder van AC Milan is van mening dat de straf te zwaar is, maar hij gaat desalniettemin niet in beroep.

De 33-jarige Gattuso vloog vorige week Joe Jordan, assistent-trainer van de Spurs, naar de keel en deelde naderhand een kopstoot uit. Later betuigde de Italiaan zijn spijt: "Ik verloor mijn verstand.”

The Walking Dead verschijnt eind dit jaar

Het spel rond The Walking Dead wordt in losse hoofdstukken uitgegeven en moet eind dit jaar verschijnen op de PC, Mac, verschillende spelcomputers en websites. Dat heeft Telltale Games bij een presentatie bekendgemaakt.

In The Walking Dead wordt een verhaal verteld over een groep overlevenden tijdens een zombieplaag. De serie is onder meer genomineerd voor een Golden Globe voor Best Television Series Drama.

The Walking Dead werd op 31 oktober voor het eerst uitgezonden door de relatief onbekende tv-zender AMC. Het eerste seizoen telt zes episodes met een andere regisseur voor elke aflevering. De zender heeft een tweede seizoen van dertien afleveringen vastgelegd. In Nederland is het eerste seizoen niet uitgezonden.

Naast de aankondiging van The Walking Dead heeft Telltale een remake van het puzzelavontuur King's Quest aangekondigd, een driedelige gameserie rond de politiekomedie Hector: Badge of Carnage, een vervolg op Puzzle Agent 2 en een avonturenspel gebaseerd op de Fables-stripboeken. De volgende game die het bedrijf uitgeeft is Jurassic Park. Dit spel moet in april op de markt komen.


 

Nog geen toestemming evacuatievlucht

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is nog altijd van plan dinsdag met een militair vliegtuig Nederlanders te evacueren uit Libië. De Libische autoriteiten hebben echter nog geen toestemming gegeven te landen op de luchthaven bij de Libische hoofdstad Tripoli.

Dat zei een woordvoerder van het ministerie na afloop van een intern overleg over de situatie. Op de vliegbasis Eindhoven staat een KDC-10-transportvliegtuig van de luchtmacht klaar om Nederlanders uit Libië te halen. De zegsman verwacht later op de dag meer te kunnen zeggen.

Sutil tevreden over testdagen in Barcelona

Coureur Adrian Sutil heeft met de nieuwe VJM04 een goed gevoel overgehouden aan de testsessies in Barcelona. Ondanks dat hij niet in de top van de klassementen terug te vinden is, vindt de Duitsers het allemaal prima.

"We hebben een zeer productieve laatste dag achter de rug", reageerde Sutil. "We hebben goede vooruitgang geboekt met de balans van de auto en hebben nu ook goede basisafstelling voor de wagen. Ik heb maandag ook met de KERS-installatie gereden. Dat systeem werkte zonder problemen, waardoor we ons volledige programma konden afwerken. Het ziet er tot dusver dus erg goed uit bij ons. Het is nog wel vroeg, maar we hebben een goed ritme te pakken en hebben ook nog een aantal dingen waar we in de fabriek aan verder kunnen werken voor de volgende test."

Blom krijgt de leiding over PSG - BATE Borisov

Scheidsrechter Kevin Blom fluit donderdag de Europa League-wedstrijd tussen Paris Saint Germain en het Wit-Russische BATE Borisov.

De KNVB maakte dinsdag bekend dat Blom door de UEFA is aangesteld voor deze wedstrijd. Hij wordt in Parijs geassisteerd door de grensrechters Nicky Siebert, Patrick Langkamp. Arbiter Bas Nijhuis gaat mee als vierde man. Tom van Sichem en Reinold Wiedemeijer gaan zich nuttig maken als vijfde en zesde man.

Het wordt de zeventiende wedstrijd voor Blom in de Europa League. De kruisfinale tussen Paris Saint Germain en BATE Borisov is nog niet beslist. De ontmoeting tussen de twee partijen eindigde vorige week in een 2-2 gelijkspel waardoor de Fransen licht in het voordeel zijn.

Donderdag komen ook drie Nederlandse clubs in actie in de Europa League. Ajax ontvangt Anderlecht, PSV neemt het thuis op tegen OSC Lille en FC Twente krijgt bezoek van Rubin Kazan. Ajax verdedigt een 3-0 voorsprong, Twente een 2-0 voorsprong en PSV verdedigt een 2-2 gelijkspel.

Lugt weg als directeur Sydney FC

Edwin Lugt vertrekt als algemeen directeur bij Sydney FC. Dat meldt de Australische club op zijn website. De 47-jarige Nederlander keert de club in mei de rug toe, na de Aziatische Champions League. Lugt werkt sinds september 2009 bij Sydney FC en werd vorig jaar kampioen van de A-league.

Dit seizoen verliep aanzienlijk minder succesvol. Sydney FC eindigde in de competitie op een magere negende stek. Lugt is blij dat hij de laatste achttien maanden deel mocht uitmaken van de club. "Maar nu is het tijd voor wat anders."

Volgens Australische media is het opstappen van Lugt het gevolg van de moeizame relatie met vicevoorzitter Scott Barlow. Barlow en zijn zwager hebben de laatste tijd de dagelijkse leiding steeds meer naar zich toegetrokken. Daardoor zouden onlangs ook al drie andere leden van het managementteam zijn opgestapt.

De Epenaar noemt zijn periode in Australië zeer succesvol. "Ik heb genoten van het feit dat ik heb kunnen bijdragen aan de opbouw van de club en aan de relatie met de fans." Lugt ziet nog voldoende groeimogelijkheden voor de Australiërs. "De club heeft een enorm potentieel en ik hoop dat deze op een dag kan worden bereikt.

Lugt was in Nederland jarenlang directeur bij de Coöperatie Eerste Divisie. Wat zijn volgende klus is, is nog onduidelijk.

Belastingfraude bij Turkse bakkers aangepakt

Turkse bakkers maken zich geregeld schuldig aan belastingfraude. De belastingdienst onderzoekt de branche. Bij zeventien ondernemingen die tot dusver zijn onderzocht is voor drie miljoen euro aan naheffingen opgelegd, meldt de belastingdienst dinsdag.

De fiscale opsporingsdienst FIOD doorzocht vorige week vijf bedrijfspanden en drie woningen in Roermond. Vermoedelijk werd gesjoemeld met de boekhouding en betaalden de bakkers geen belasting. De schatkist liep hierdoor zes ton mis.

Het onderzoek richt zich naast belastingfraude ook op voedselveiligheid, uitkeringsfraude en illegale arbeid. Er is een interventieteam opgericht om bakkers met een niet-Westers assortiment in de gaten te houden.

Beroepszaak Sahar dient 30 maart

Het hoger beroep in de zaak van het Afghaanse meisje Sahar en haar familie wordt op 30 maart door de Raad van State behandeld. Dat laat de hoogste bestuursrechter dinsdag weten.

De rechtbank in Den Bosch bepaalde vorige maand dat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zijn besluit om de verblijfsvergunning te weigeren beter moet motiveren. Leers ging in hoger beroep. Hij wil van de Raad van State weten of herhaaldelijk procederen, met langdurig verblijf en verwestering tot gevolg, reden moet zijn voor verblijf. Leers vindt de zaak niet bijzonder genoeg om een uitzondering te maken.

De ouders van Sahar en hun drie kinderen van 11, 14 en 16 jaar vroegen Leers op 17 november om een verblijfsvergunning, wat een week later werd afgewezen. Het gezin is al 10 jaar in Nederland. Het gezin vreest niet zonder gevaar te kunnen terugkeren naar Afghanistan omdat ze zijn verwesterd. Sahar denkt bovendien niet dat ze nog kan aarden in het Afghaanse schoolsysteem.

De rechtbank in Den Bosch bepaalde 20 januari dat Sahar Hbrahimgel en haar familieleden uit het Friese Sint Annaparochie Nederland voorlopig niet mogen worden uitgezet. Leers ging in beroep te gaan om 'zorgvuldig te kunnen zijn naar andere Afghaanse meisjes, die al geruime tijd in Nederland zijn'. Hij wil een 'consistent en rechtvaardig' vreemdelingenbeleid voeren.

De PvdA liet weten 'ontzet en verbijsterd' over de beslissing van Leers. "Dit is gewoon een PVV-beslissing", zei Kamerlid Hans Spekman. De voltallige oppositie in de Tweede Kamer deed vorig jaar een beroep op Leers om te voorkomen dat Sahar wordt uitgezet.

Gomez en Kraft beschikbaar voor Van Gaal

Trainer Louis van Gaal van Bayern München kan morgen in de beladen Champions Leaguewedstrijd tegen Internazionale beschikken over spits Mario Gomez en doelman Thomas Kraft. Beiden liepen zaterdag tijdens het duel met FSV Mainz een lichte blessure op. "Het gaat nu weer goed", zo verklaarden beiden op de website van Bayern.

Topschutter Gomez had een gekneusde enkel; Kraft kreeg zaterdag last van zijn hoofd na een botsing met een speler van Mainz. Hij liet zich daarom in de rust vervangen. Hoewel Bayern gisteren vrij was, ging Kraft toch op het trainingsveld aan de slag met keeperstrainer Frans Hoek.

Van Gaal mist in Milaan alleen de langdurig geblesseerde Ivica Olic. Bayern en Inter stonden vorig jaar tegenover elkaar in de finale van de Champions League. De Italianen wonnen in Madrid met 2-0.

Uitzendsector blijft groeien

De werkgelegenheid in de uitzendsector blijft groeien. In de eerste vier weken van dit jaar lag het totale aantal door uitzendkrachten gewerkte uren 10 procent hoger dan in dezelfde periode in 2010, zo meldde brancheorganisatie ABU dinsdag. De omzet van de uitzendbedrijven nam eveneens met 10 procent toe.

Vooral in de techniek en de industrie nam de vraag naar uitzendkrachten flink toe. Het aantal uren in de technische sector lag 31 procent hoger dan een jaar geleden. In de industriële sector nam de vraag naar uitzendkrachten met 17 procent toe.

Maar in de administratieve en medische sector was sprake van een daling. Het aantal uitzenduren in de medische sector liep met 11 procent terug en in de administratieve sector met 2 procent.

Uitzendsector blijft groeien
Uitzendsector blijft groeien (Foto: ANP)

Hout uit wielerbeen verwijderd

De Maleisische baanrenner Azizulhasni Awang is met succes aan zijn been geopereerd. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Manchester van afgelopen weekend werd zijn linkerbeen tijdens een valpartij op de houten baan doorboord door een stuk hout.

"Geopereerd. Splinter netjes verwijderd", schreef Awang op zijn Twitter. Awang zou komende maand meedoen aan het WK baanwielrennen in Apeldoorn, maar daar moet hij nu van afzien.

Gamen populair op Eurosport

Eurosport heeft met een internationaal televisieprogramma over professioneel gaming meer dan 2,26 miljoen kijkers getrokken. Volgens de organisatie achter de Intel Extreme Masters betekent het een doorbraak voor de populariteit van e-sports bij het gewone publiek.

"We zijn hartstikke blij met deze kijkcijfers. Het laat zien dat mensen in deze nieuwe sport geïnteresseerd zijn. De gemiddelde sportfan geniet naast andere sporten ook van e-sports", aldus een woordvoerder van Turtle Entertainment, de makers van het programma.

Intel Extreme Masters volgt verschillende professionele gameteams die in competities van games als Starcraft II, Counter-Strike en Quake Live strijden om prijzengeld. Eurosport is via de kabel of satelliet beschikbaar in 59 Europese landen.


 

Verscherpt toezicht op Limburgse huisartsen

Een huisartsenstichting in Weert en Roermond is onder verscherpt toezicht gesteld. De huisartsenposten leren niet van hun fouten doordat klachten niet goed worden afgehandeld, laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg dinsdag weten.

Calamiteiten worden niet volgens de regels aan de inspectie gemeld. Dat zou vooral komen doordat de huisartsen fouten niet melden bij het bestuur van de Stichting Huisartsenposten Midden-Limburg, die de spoedeisende huisartsenhulp buiten werktijden regelt.

Doordat het bestuur niet op de hoogte is, kan het ook geen maatregelen nemen als dat nodig is. Huisartsen zijn niet op de hoogte van de richtlijnen die bij de huisartsenposten gelden.

De stichting zou ook te weinig doen om huisartsen te scholen. Verder controleren huisartsen consulten die door assistentes telefonisch zijn afgehandeld niet op tijd. De komende tijd wordt de instelling scherp in de gaten gehouden. Dat gebeurt onder meer met onaangekondigde bezoeken.

Pas als het bestuur laat zien dat de situatie onder controle is en als blijkt dat een goede zorg is gegarandeerd wordt het verscherpt toezicht opgeheven. Als de situatie over twee maanden niet is verbeterd, wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) gevraagd zich over de zaak te buigen.

Feyenoord om de tafel met vier spelers

De contracten van Ron Vlaar, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer en Stefan de Vrij lopen af in de zomer van 2012. Algemeen directeur Eric Gudde wil om de tafel met deze vier spelers om te praten over een nieuw contract.

"De contracten van de spelers die in 2012 aflopen, willen we graag verlengen. Dat is niet iets van nu, maar stond al geruime tijd gepland", zegt Gudde dinsdag in De Telegraaf. Het is niet de eerste keer dat Feyenoord om de tafel gaat met een van deze spelers. Eerder wilde bijvoorbeeld aanvoerder Ron Vlaar niet in gaan op de aanbieding die Feyenoord hem deed.

Feyenoord hoopt hem en drie andere belangrijke spelers nu wel over de streep te trekken. "Stefan de Vrij ontwikkelt zich al een jaar lang goed", vervolgt Gudde. "Dat we met hem de besprekingen willen voeren heeft niets met zijn spel van de laatste weken te doen. Onze ideeën over De Vrij waren al helder en prima."

Normaliter gaan de contractbesprekingen in samenspraak met een technisch directeur. Deze had Feyenoord in de naam van Leo Beenhakker, maar hij werd eerder dit jaar op non-actief gesteld.

Brands wil Van Bommel en Van Nistelrooy terughalen

PSV wil er komende zomer alles aan doen om Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy naar Eindhoven te halen. Dit liet technisch directeur Marcel Brands aan het blad NUsport weten.

Brands ziet in Van Bommel een ideale vervanger van Ibrahim Afellay, die in de winterstop naar FC Barcelona vertrok. "Ik denk dat we een serieuze kans hadden gemaakt als AC Milan niet was gekomen," aldus de technisch directeur van de Eindhovenaren. De ervaren middenvelder koos uiteindelijk voor een avontuur in Italië en tekende daar voor een half jaar.

Ook Van Nistelrooy staat nog altijd in de spotlights, omdat zijn contract met Hamburger SV komende zomer afloopt. Volgens Brands is er nog geen direct contact geweest, maar dat zal ongetwijfeld nog gaan gebeuren. "De PSV-supporters hoeven zich geen zorgen te maken, we gaan er alles aan doen om Van Bommel en Van Nistelrooy naar Eindhoven te halen. Dat zijn voetballers van de buitencategorie met een rood-wit hart."

Woonlasten in 2011 vier tientjes omhoog

Woningbezitters zijn aan bijkomende woonlasten op jaarbasis gemiddeld 39 euro meer kwijt dan een jaar geleden. Dat komt vooral doordat de energieprijs is gestegen en in mindere mate de waterschapslasten. De overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait kosten de burger minder.

Dit blijkt uit de Woonlastenmonitor 2011, die dinsdag door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen is gepubliceerd.

De gemiddelde woningbezitter is dit jaar 3919 euro kwijt aan woonlasten, naast de hypotheeklasten. Dat is 12 procent van het gemiddelde besteedbare inkomen. Energie en water vormen nog steeds de hoofdmoot. De onroerendezaakbelasting (ozb) en de opstalverzekering zijn de kleinste posten. Hypotheeklasten maken iets meer dan de helft uit van de totale woonlasten.

Woonlasten in 2011 vier tientjes omhoog
Woonlasten in 2011 vier tientjes omhoog (Foto: ANP)

Film over bombardement Rotterdam

Regisseur Ate de Jong gaat een film maken over het bombardement op Rotterdam. De Nederlandse speelfilm gaat Het Bombardement heten. Het verhaal gaat over een onmogelijke liefde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

"Het Bombardement is zo'n bijzonder verhaal, daar kan geen Hollywoodfilm tegenop", vindt De Jong. "Het heeft historische diepgang plus een diep menselijk drama. Ik ben enorm vereerd dat ik Het Bombardement mag regisseren". De Duitse luchtaanval duurt in de film precies even lang als het echte bombardement van ruim een kwartier, dat in 1940 een groot deel van de Maasstad verwoestte.

De Jong tekent niet alleen voor de regie, maar schrijf ook mee aan het scenario. De regisseur krijgt daarbij hulp van producent Paul Ruven. De opnames van Het Bombardement beginnen volgend jaar mei. De film moet in 2013 in première gaan.


(Foto: Novum)

Duitse minister levert doctorstitel in

De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg heeft maandag zijn doctorstitel ingeleverd na beschuldigingen dat hij zich in zijn proefschrift heeft bezondigd aan plagiaat. Guttenberg erkende 'grove fouten' te hebben gemaakt.

Vorige week werd Guttenberg er door tijdschrift Der Spiegel van beschuldigd delen van zijn proefschrift te hebben overgeschreven uit andere bronnen, zonder een bronvermelding te geven. Dit leidde ertoe dat Guttenberg 'voorlopig' afstand deed van zijn titel. Guttenberg erkende fouten te hebben gemaakt, maar verwierp de beschuldigingen van plagiaat.

Maandag noemde Guttenburg het 'beschamend' dat hij heeft verzuimd de juiste bronvermeldingen te geven. "In sommige gevallen heb ik mogelijk de controle over mijn bronnen verloren", aldus de minister.

De beschuldigingen van plagiaat leidden tot de roep om het aftreden van Guttenberg. De minister weigert echter op te stappen. "Ik zal uit alle macht mijn werk doen", zei hij. De minister weet zich gesteund door bondskanselier Angela Merkel. Zij zei hem niet als academicus te hebben aangenomen, maar als minister van Defensie.


Duitse minister levert doctorstitel in (Foto: Novum)

Zeven Nederlanders gestrand in Nieuw-Zeeland

Door de aardbeving in Nieuw-Zeeland kunnen zeven Nederlanders voorlopig niet terugvliegen naar Nederland. De luchthaven in Christchurch is gesloten. Coördinerend alarmcentrale Eurocross houdt er rekening mee dat in de loop van de dag meer gedupeerde Nederlanders zich melden.

De stad is dinsdag rond lunchtijd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,3. Er zouden zeker 65 doden zijn gevallen. Tot nu toe hebben zich geen gewonde Nederlanders gemeld, zegt een woordvoerder van Eurocross.

Het gebied wordt vanuit Nederland vooral bezocht door backpackers. "Er gaan geen groepen op een georganiseerde reis heen."


Zeven Nederlanders gestrand in Nieuw-Zeeland (Foto: Novum)

Back to the Future bestverkopende game Telltale

Back to the Future is de bestverkopende game van game-uitgever Telltale. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Back to the Future wordt in vijf losse hoofdstukken uitgegeven. Spelers kunnen voor een paar euro losse episodes kopen.

Hoeveel geld precies verdiend wordt met het spel, is niet bekendgemaakt. De woordvoerder stelt dat het werk van de stemacteurs en de herkenbaarheid van de licentie bijdragen aan het verkoopsucces.

Telltale heeft zich ontwikkeld tot een pionier van episodische games. Eerder werden bekende series als Sam & Max, Strongbad, Wallace & Gromit en Tales of Monkey Island op een dezelfde manier uitgegeven. Wanneer Back to the Future de lijn van zijn voorgangers volgt, verschijnt het spel aan het einde van het vijf hoofdstukken tellende seizoen op een schijfje.

Op dit moment wordt er gewerkt aan episodische games rond de Jurassic Park-films, de tv-serie The Walking Dead en het klassieke avontuur King's Quest. Al deze series moeten dit jaar nog op de markt verschijnen.


Terug naar de toekomst!
 

PSV na dit seizoen om de tafel met Rutten

PSV gaat na afloop van het huidige seizoen om de tafel met trainer Fred Rutten. Het contract van de trainer loopt af in de zomer van 2012.

"Na het seizoen gaan we ons richten op het PSV van volgend jaar en dat betekent dat de lange termijn ter sprake komt", zegt technisch manager Marcel Brands tegenover Voetbal International. "Bij de lange termijn hoort ook de trainer en dus is het normaal dat we een jaar voor het einde van zijn contract gaan praten over zijn toekomst."

De kans bestaat dat PSV gewoon verder gaat met Rutten. Brands benadrukt immers dat hij erg tevreden is over de huidige trainer. PSV is koploper in de Eredivisie en doet nog volop mee in de Europa League. "Mijn vertrouwen in Fred is groot. Fred weet dat ook. We hebben elke dag contact. Als er iets van onvrede zou zijn, had ik dat allang laten blijken."

OM eist zes jaar voor executiepoging tramcontroleur

Justitie in Den Haag heeft maandag zes jaar cel geëist voor een poging een tramcontroleur van dichtbij door zijn hoofd te schieten. De kogel van het omgebouwde alarmpistool bleef hangen in de loop. Bij geweld tegen mensen in een publieke functie verdubbelt justitie de strafeis.

De controleur van vervoerder HTM zat begin september met een collega in de Randstadrail toen een 20-jarige Hagenaar met twee anderen aan kwam lopen. Een van hen filmde de controleurs met een mobiele telefoon. De Hagenaar gaf een harde klap op een deur.

Toen de controleurs een halte verder uitstapten bedreigde de 20-jarige Hagenaar hen. Toen ze hem aan wilden houden, trok hij een alarmpistool, zette dat op het hoofd van een controleur en haalde de trekker over. Er kwam echter geen kogel uit het wapen.

De verdachte nam vervolgens de benen, maar agenten hielden hem later aan bij zijn woning. In zijn tas had hij een omgebouwd alarmpistool en vijf patronen. Uit onderzoek bleek dat een patroon in de loop van het pistool was blijven zitten.

De rechtbank doet 7 maart uitspraak.

'Goede plek om iemand af te knallen'

Een afgelegen plek, ideaal om iemand af te knallen. Zo omschrijft een omwonende de Fizeaustraat in Amsterdam-Oost waar topcrimineel Stanley Hillis maandag werd geliquideerd.

De politie is ondertussen nog steeds op zoek naar de dader of daders van de moord. Ze zijn gevlucht in een blauwgrijze Volkswagen Transporter met het kentekennummer 27-BN-JH. De auto is voor het laatst gezien in de omgeving Spaklerweg.

De politie waarschuwt mensen die de auto zien direct 112 te bellen en de inzittenden niet zelf te benaderen.

Gadhafi ontkent op staats-tv te zijn gevlucht

Het regime van de Libische legerleider Moammar Gadhafi begint ernstige scheuren te vertonen. Libische diplomaten nemen ontslag, luchtmachtpiloten lopen over en de opstand neemt een bijzonder bloedige wending. Gadhafi zelf verscheen dinsdag op de Libische staatstelevisie. Hij zei niet te zijn gevlucht, maar in Tripoli te zijn.

De langstzittende leider in de Arabische wereld verscheen dinsdag kort op de televisie om geruchten dat hij zou zijn gevlucht de kop in te drukken. Zittend in een auto voor een gebouw dat zijn residentie lijkt te zijn spreekt Gadhafi met een interviewer terwijl hij een paraplu uit het raam houdt. Hij zei dat hij naar het Groene Plein wilde om met zijn aanhangers te praten, maar dat hij door de regen werd tegengehouden.

"Ik wil laten zien dat ik in Tripoli ben en niet in Venezuela. Geloof die misleidende zenders van zwerfhonden niet", aldus de legerleider. Het interview duurde nog geen minuut, ongebruikelijk voor Gadhafi die bekend staat om zijn urenlange toespraken.

In Tripoli reden dinsdag militairen die trouw zijn aan Gadhafi door de straten. Zij riepen via luidsprekers mensen op hun huizen niet te verlaten. Volgens de staatstelevisie heeft het leger 'schuilplaatsen van saboteurs' bestormd en de bevolking gevraagd de veiligheidstroepen te steunen. Ooggetuigen meldden dat het leger op grote schaal probeert de inwoners van de stad te intimideren. Helikopters vliegen boven de stad en aanhangers van Gadhafi nemen vanuit auto's de gevels van huizen onder vuur.

Boven de stad maakten gevechtsvliegtuigen maandagavond duikvluchten, terwijl scherpschutters hun positie innamen op daken in de Tripoli, waarschijnlijk om te voorkomen dat mensen van buiten de stad zich bij de demonstraties kunnen aansluiten.


Moammar Gadhafi (Foto: Novum)

[NBA] Langverwachte rentree Noah

Joakim Noah zal morgen zijn rentree maken in de NBA. De center van Chicago Bulls moest 30 duels missen vanwege een gecompliceerde operatie aan zijn rechterhand. Daarbij werd onder meer het gescheurde kapsel van zijn duim gerepareerd.

De zoon van oud-tennisser Yannick Noah krijgt volgens zijn coach Tom Thibodeau morgen in de wedstrijd tegen Toronto Raptors zeker speeltijd. Voor zijn blessure was Noah goed voor een gemiddelde van veertien punten per wedstrijd en 11,7 rebounds.

Olieprijs schiet omhoog door onrust in Libië

Olie is fors duurder geworden door de almaar grimmiger protesten in Libië. Dictator Moammar Gadhafi, die al meer dan veertig jaar de scepter zwaait over het OPEC-land, heeft naar verluidt het leger ingezet tegen zijn onderdanen om aan de macht te blijven.

Onder termijncontracten (futures) voor levering in maart kostte een vat ruwe Amerikaanse olie dinsdag iets minder dan 94 dollar. Dat is 9 procent meer dan een dag eerder. De contracten voor maart lopen dinsdag af, maar ook de futures voor april stegen met 9 procent tot bijna 98 dollar per vat. In Londen werd Brentolie verhandeld voor ruim 108 dollar (plus 2,3 procent), de hoogste prijs voor levering in een nabije maand sinds september 2008.

De scherpe stijging van de olieprijs zette de Aziatische aandelenbeurzen tot 2 procent lager, met onder meer verliezen voor bedrijven die hun projecten in Libië hebben stilgelegd. Zo verloor Hyundai Energy& Construction 10 procent aan beurswaarde. Olieconcern Shell maakte maandagavond bekend mensen terug te halen uit het land.

Libië heeft de grootste bewezen oliereserves van Afrika en grote gasvelden. Dagelijks pompt het land 1,8 miljoen vaten olie omhoog.

Olieprijs schiet omhoog door onrust in Libië
Olieprijs schiet omhoog door onrust in Libië (Foto: ANP)

Kerst- en meivakantie vanaf 2012 centraal bepaald

Naast de zomervakantie worden de kerst- en de meivakantie vanaf de zomer van volgend jaar centraal vastgelegd. Deze schoolvakanties vallen dan in het hele land op dezelfde data, schrijft Trouw dinsdag.

De nieuwe regeling is vastgelegd in een wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer ligt. Nu ligt alleen de zomervakantie vast. Sinds 1986 schrijft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor welke regio (Noord, Midden en Zuid) wanneer vakantie heeft.

De zomervakantie in het voortgezet onderwijs wordt verkort van zeven naar zes weken. Daartoe werd besloten na ophef over de uitval van lesuren in het middelbaar onderwijs.

De scholen mogen nog wel zelf de voorjaars- en herfstvakantie bepalen. Het ministerie geeft een advies, maar dat hoeft niet te worden opgevolgd. De meeste scholen in het noorden en zuiden hebben het advies opgevolgd en houden deze week vakantie. Het zuiden houdt vanaf het weekeinde van 5 maart vakantie, zodat de leerlingen met carnaval vrij hebben.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag weer eens een keer over meten met twee maten.

Gisteravond in TROS Radar een hoop gejammer. Omdat mensen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen, met name omdat de maximale termijn voor hypotheekrenteaftrek op 30 jaar is gesteld.Dan hebben mensen al 30 jaar van de fiscale voordelen genoten, geen rooie cent afbetaald en dan kunnen ze zich niet nóg langer door de staatskas laten sponsoren. U begrijpt het al: ik word niet verscheurd door een enorm gevoel van medelijden.

Nederlands consulaat Christchurch getroffen

Het Nederlandse consulaat in Christchurch ligt in het gebied dat is getroffen door een grote aardbeving. Het gebouw is zeer waarschijnlijk ook beschadigd. Er is geen personeel gewond geraakt door de aardbeving.

Het consulaat is tot nader bericht gesloten, zo meldt een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Wellington dinsdagochtend. Het consulaat is telefonisch nog wel bereikbaar, stelt de zegsman. De stroom is grotendeels uitgevallen in het getroffen gebied. Maar Vodafone heeft in Christchurch mobiele antennepunten geïnstalleerd die werken op batterijen, zodat de telefonische bereikbaarheid in het gebied op dit moment weinig problemen oplevert.

De Nieuw-Zeelandse premier John Key meldt dat door er tot nu toe 65 doden zijn geteld. Hij vreest echter dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. "Het is een totale tragedie voor deze stad, voor Nieuw-Zeeland, voor de mensen waar we zoveel om geven."

Box Office USA

In de Verenigde Staten is de film Unknown tot box office topper van het weekend bekroond. Deze film heeft een kleine voorsprong op de nummer twee in de lijst.

Op die tweede plaats staat I Am Number Four. De eerste twee plaatsten worden dus bezet door twee nieuwe releases. De laatste nieuwe release die we terug vinden in de top tien staat op de vijfde plaats en dat is Big Mommas: Like Father, Like Son.

Qua gemiddelden bestaat de top drie uit films die niet in de top tien met totalen voorkomen. The Last Lions zou dan met $ 13.336 op de eerste plaats staan (36e totaal), I Am bezet dan de tweede plaats met $ 10.500 (40e totaal) en Brotherhood met $ 7.873 op plaats vier (41 totaal).

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Unknown $ 21,9 mil. 3043 $ 7.183 $ 21,8 mil.
2 I Am Number Four $ 19,4 mil. 3154 $ 6,167 $ 19,4 mil.
3 Gnomeo and Juliet $ 19,2 mil. 3014 $ 6,355 $ 50,2 mil.
4 Just Go With It $ 18,5 mil. 3548 $ 5.208 $ 61 mil.
5 Big Mommas: Like Father, Like Son $ 16,3 mil. 2821 $ 5,778 $ 16,3 mil.
6 Justin Bieber: Never Say Never $ 13,3 mil. 3118 $ 4.268 $ 48,2 mil.
7 The King's Speech $ 6,5 mil. 2086 $ 3.130 $ 103,2 mil.
8 The Roommate $ 3,9 mil. 2160 $ 1.810 $ 32,5 mil.
9 The Eagle $ 3,6 mil. 2296 $ 1.588 $ 15,2 mil.
10 No Strings Attached $ 3,1 mil. 1966 $ 1.567 $ 66 mil.

[NBA] Anthony verruilt Denver voor Knicks

Carmelo Anthony zal zo goed als zeker Denver Nuggets verruilen voor New York Knicks. De 26-jarige forward is onderdeel van een ruil van diverse spelers tussen de twee clubs uit de NBA. De organisatie van de NBA moet de overeenkomst nog wel goedkeuren.

Anthony speelt sinds 2003 voor Denver en leidde de club zeven keer op rij naar de play-offs. Ook mocht Anthony viermaal meedoen aan de jaarlijkse All Star-wedstrijd.

Dit seizoen is Anthony goed voor een gemiddelde van 25,2 punten per wedstrijd en daarmee neemt hij de zesde plaats in op de topscorerslijst.

De Zeeuw krijgt hersenonderzoek

Demy de Zeeuw ondergaat deze week nog een neuropsychologisch onderzoek. De middenvelder van Ajax kreeg in de halve finale van het WK in Zuid-Afrika een harde trap in het gezicht van de Uruguayaan Martin Caceres. Sindsdien is hij een bekend gezicht bij de tandarts en heeft hij zijn oude niveau niet meer gehaald. Trainer Frank de Boer gebruikt hem de laatste weken zelfs als wisselspeler.

Eerder deze week vertelde neuropsycholoog Eric Matser tegenover BNR dat hij het onverantwoord vindt dat De Zeeuw nog gewoon speelt. Volgens Matser heeft de middenvelder een postcommotioneel syndroom, dat wordt veroorzaakt door een hersentrauma. Matser vindt het verstandig als De Zeeuw het een tijdje rustig aan doet.

Een dag na de uitspraken van Matser wordt nu bekend dat De Zeeuw een dezer dagen een neuropsychologisch onderzoek ondergaat. Volgens clubarts Edwin Goedhart van Ajax heeft het besluit van de club niets te maken met de uitspraken van Matser. De afspraak met de neuropsycholoog stond namelijk al langer op het programma.

Goedhart is van mening dat De Zeeuw snel behandeld moet worden, omdat hij anders nog lang last kan houden van klachten. "Je moet hem pas weer laten trainen en spelen als hij helemaal is genezen. Eerder is dat onverantwoord", aldus Goedhart in De Telegraaf.

Koning Bahrein: Gratie sjiitische gevangenen

Koning Hamad bin Isa al-Khalifa van Bahrein geeft gratie aan sjiitische gevangenen. Dat heeft het staatspersbureau in de nacht van maandag op dinsdag gemeld.

Hij zei een aantal gevangenen vrij te laten en de processen tegen anderen op te schorten en komt daarmee tegemoet aan de eisen van proregeringsbetogers, die zondag opriepen tot de vrijlating van politieke gevangenen.

Het is al ruim een week onrustig in Bahrein. De betogers verzetten zich tegen de koning en eisen meer rechten. De overwegend sjiitische oppositie eist het aftreden van de regering. Die wordt volkomen gedomineerd door de soennitische Khalifa's. Zo is bijvoorbeeld een oom van de koning al veertig jaar premier.

Koning Bahrein: gratie sjiitische gevangenen
Koning Bahrein: Gratie sjiitische gevangenen (Foto: ANP)

Egypte wil bezittingen Mubarak bevriezen

Egypte wil beslag laten leggen op de buitenlandse bezittingen van de afgetreden president Hosni Mubarak en diens familie. De procureur-generaal heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht daartoe stappen te nemen bij andere landen. De binnenlandse bezittingen van Mubarak zijn kort na zijn aftreden op 11 februari al bevroren, meldt de Egyptische staatstelevisie.

Het gaat om bezittingen van Mubarak, diens vrouw, twee zonen en beide schoondochters. Volgens de juridisch vertegenwoordiger van Mubarak heeft de ex-president aan de autoriteiten een verklaring overlegd waarin staat dat hij geen buitenlandse bezittingen heeft. Mubarak vertoeft sinds zijn aftreden in zijn buitenverblijf in Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee.

De speculaties over de omvang van het vermogen dat de familie-Mubarak gedurende Mubaraks bijna dertigjarig bewind heeft vergaard, lopen uiteen van 1 miljard tot 70 miljard dollar. Vertegenwoordigers van de Egyptische oppositie benadrukten maandag in gesprekken met buitenlandse diplomaten dat een manier waarop andere landen Egypte kunnen helpen, het achterhalen van de bezittingen van Mubarak is.

"Wanneer Egypte dat geld terugkrijgt, heeft het geen buitenlandse hulp nodig en bent u van die last verlost", zei Islam Lutfi van de Moslim Broederschap.

Zeven activisten spraken maandag met diplomaten van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Australië om hen te informeren over hun activiteiten en plannen voor de toekomst. In het gesprek spraken zij hun diepe bezorgdheid uit dat de door het leger gesteunde voorlopige regering hen onvoldoende bij de besluitvorming betrekt.

"Zij zeggen alleen maar dat ze stabiliteit willen verzekeren, maar ze bespreken nooit met ons wat de mensen willen", zei Ziad al-Oleimi. Volgens Al-Oleimi willen de jonge activisten dat er een regering op brede basis zonder getrouwen van Mubarak wordt gevormd, de noodtoestand wordt opgeheven, politieke gevangenen worden vrijgelaten, wetten over politieke partijen worden afgeschaft en dat er vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden. De activisten waarschuwen dat zij opnieuw massabetogingen zullen organiseren als hun eisen niet worden ingewilligd.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns arriveerde maandag voor een driedaags bezoek in Caïro. Doel van zijn reis is 'te verzekeren dat dit een echte overgang wordt van militair naar burgerbestuur', zei hij. De Britse premier David Cameron voerde overleg met het hoofd van de opperste militaire raad en minister van Defensie Hussein Tantawi, premier Ahmed Shafiq en vertegenwoordigers van de oppositie. Cameron had geen ontmoeting gepland met afgezanten van de Moslim Broederschap, de grootste en best georganiseerde oppositiegroep in Egypte.

De Broederschap wil aan toekomstige verkiezingen deelnemen onder de naam 'Vrijheid en Gerechtigheid'. De Moslim Broederschap was voorheen verboden; leden namen als onafhankelijke kandidaten deel aan verkiezingen.

Tientallen doden in gedrang stadion Mali

Zeker dertig mensen zijn maandagavond omgekomen in het gedrang bij een religieuze bijeenkomst in een voetbalstadion in de hoofdstad van Mali, Bamako. De meeste slachtoffers zijn vrouwen. Ongeveer zeventig mensen raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten laten weten.

De stormloop ontstond toen de massa dichtbij de imam probeerde te komen toen hij mensen zegende tijdens het evenement in het stadion met 25.000 zitplaatsen.

Herdenking vergissingsbombardement Nijmegen

De slachtoffers van het bombardement op Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden dinsdagochtend herdacht. De herdenking vindt om 10.00 uur plaats bij het monument De Schommel aan het Raadhuishof, dat herinnert aan de 24 kinderen van de kleuterschool die op 22 februari 1944 omkwamen bij het bombardement.

Nijmegen werd door Amerikaanse bommenwerpers gebombardeerd. Door slecht weer moesten de vliegtuigen terugkeren uit Duitsland zonder hun bommen op de gewenste doelen te hebben uitgeworpen. De piloten kregen de opdracht om de bommen te lozen op Duitse steden. Per abuis werd Nijmegen gebombardeerd.

Bij het bombardement vielen bijna achthonderd doden en ruim duizend gewonden. De historische binnenstad raakte zwaar beschadigd. Dinsdag spreekt Edwin R. Nolan namens de Amerikaanse ambassade. Daarnaast legt hij, net als de Duitse ambassadeur Heinz-Peter Behr, een krans.

Leers scherpt asielprocedure aan

Asielzoekers krijgen sneller te horen of ze kans maken op een verblijf in Nederland en zaken worden sneller afgewikkeld. Daarbij wordt bezuinigd op de vergoedingen voor asieladvocaten, zegt minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag in De Telegraaf.

Hij wil een eind maken aan het rekken van procedures. "We hebben hier mensen zitten die al twintig jaar in procedure zitten. Daar moeten we echt een einde aan maken." Leers stelt met zijn plannen 25 miljoen euro te kunnen bezuinigen.

Bij een eerste asielaanvraag moeten wat Leers betreft alle gronden op basis waarvan iemand asiel kan krijgen worden meegenomen. Als in een vervolgaanvraag geen nieuwe feiten of omstandigheden worden genoemd, moet die binnen een dag worden afgewikkeld. Afgewezen asielzoekers worden dan meteen overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek.

In 2007 kregen bijna 28.000 asielzoekers een verblijfsvergunning omdat de Tweede Kamer had ingestemd met een generaal pardon. Daardoor werden veel langslepende procedures in een klap beëindigd. "Maar we zijn weer een nieuw generaal pardon aan het voeden", stelt Leers. "Dit kan niet."

Hij verwijt zijn voorgangers, onder wie Nebahat Albayrak (PvdA), achterstallig onderhoud. "Voorgangers hadden veel eerder moeten zeggen: achttien jaar procederen, daar stoppen we mee."

Ook de kosten zouden uit de hand lopen. Advocaten krijgen nu volgens hem een zak geld om een vervolgprocedure te voeren. "We gaan dat afbouwen, want dat gaat maar door." Per jaar worden 35.000 procedures gevoerd, een kostenpost van 159 miljoen.

De opvang kost per asielzoeker 20.000 euro per jaar. Leers wijst erop dat een gezin van vijf personen dat hier tien jaar zit zo 1 miljoen euro kost, al wil hij 'geen etiket plakken'. De minister stuurt zijn beleidsvisie dinsdag naar de Tweede Kamer.

In januari kondigde Leers al aan dat asielzoekers hun verblijf in Nederland niet meer kunnen rekken door beroep aan te tekenen tegen de afwijzing van een herhaalde asielaanvraag. In zulke gevallen moeten ze de behandeling van de zaak in hun eigen land afwachten.

Dat kwam hem op kritiek van Vluchtelingenwerk Nederland te staan. Directeur Dorine Manson wees erop dat asielzoekers bij terugkeer in een levensbedreigende situatie terecht kunnen komen.

Rosenthal niet naar Saudi-Arabië vanwege Libië

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft een reis naar Saudi-Arabië onderbroken vanwege de situatie in Libië. Dat zei hij maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

"We horen van alle kanten dat de situatie zeer verslechterd is en ik vind het noodzakelijk om naar Den Haag terug te komen", aldus Rosenthal, die maandagavond nog in Londen was.

Volgens Rosenthal is er sprake van toenemende gewelddadigheden. "Die veroordeel ik ten scherpste", benadrukte de minister, die naar eigen zeggen maar een doel heeft. "En dat is de ruim honderd Nederlanders die nu in Libië zitten daar zo snel mogelijk weghalen. Dat is voor mij reden niet naar Saudi-Arabië te gaan."

Er staat een vliegtuig van Defensie klaar op de vliegbasis in Eindhoven om de Nederlanders op te halen. Het is alleen nog niet duidelijk of Nederland toestemming krijgt op de luchthaven in Tripoli te landen. "Daar werken we keihard aan."

Het departement kwam eerder op de dag al met een negatief reisadvies en adviseerde de Nederlanders het land te verlaten.

In Tripoli, Benghazi, Bayda en andere grote steden vinden zware onlusten plaats. Demonstraties tegen het autocratische bewind van Moammar Gadhafi worden met harde hand neergeslagen.


Uri Rosenthal (Foto: Novum)

Iraanse oorlogsbodems in Suezkanaal

Twee Iraanse marineschepen, een fregat en een bevoorradingsschip, zijn dinsdag begonnen aan de doorvaart van het Suezkanaal in Egypte. Dat heeft een woordvoerder van de Suez Kanaal Autoriteit, het orgaan dat de scheepvaart over de belangrijke waterweg organiseert, maandag gezegd.

De passage van de oorlogsschepen is omstreden. Israël, de aartsvijand van Iran, beschouwt de doortocht als een ernstige provocatie. Sinds de Iraanse revolutie in 1979 voeren er geen Iraanse marineschepen meer door het Suezkanaal, dat de Rode en Middellandse Zee met elkaar verbindt.

De tocht van het MK-5 fregat Alvand en het bevoorradingsvaartuig Kharg was eerder al aangekondigd, maar werd meerdere malen uitgesteld.

Iraanse oorlogsbodems varen door Suezkanaal
Iraanse oorlogsbodems varen door Suezkanaal (Foto: ANP)

Oosterhuis noemt uitspraken 'beetje dom'

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis vindt zijn uitspraken over de censuur op de kersttoespraak van koningin Beatrix 'een beetje dom'. "Ik had het niet zo moeten zeggen", aldus Oosterhuis in een nog uit te zenden interview met het radioprogramma Schepper& Co. De Madiwodovrijdagshow van Paul de Leeuw liet maandagavond al een fragment horen van het gesprek dat zondag is te horen op Radio 5.

De huisvriend van de koninklijke familie was geïnterviewd door het EO-programma Blauw Bloed waarin hij zei dat koningin Beatrix 'zwaar wordt gecensureerd in haar kersttoespraak.'

In het radio-interview zegt Oosterhuis geen spijt te hebben van zijn uitlatingen, maar hij vindt het wel jammer dat het zo'n 'geruis' heeft veroorzaakt. "Ik denk wel degelijk dat de koningin behoedzaam en voorzichtig moet zijn. Meer dan ze onder Lubbers moest zijn en onder Cohen zou moeten zijn", aldus de theoloog.

Command and Conquer komt terug

De officiële site van de C&C-reeks is geüpdatet. In de update was te lezen dat Victory Games, het nieuwe vlaggenschip van de strategie-gamesdivisie van EA's, kantoren geopend heeft in Los Angeles, Texas, en Shanghai. Hoofd van de studio, Jon Van Caneghem heeft blijkbaar losgelaten dat de studio aan een C&C-spel werkt. Helaas is de site nu in zijn geheel offline gehaald. 

Canegham vertelde ook dat de studio de kern van de gebruikte technologie in eerdere C&C-games aan het herbouwen is om een "stabiele basis voor toekomstige ontwikkelingen" te creëren. Ook stond er te lezen dat de studio de succesformule van Command & Conquer gaat kruisen met nieuwe technologie en functies, wat de eerdere suggestie van EA versterkt dat het spel alleen online te spelen gaat zijn.

Het laatste spel uit de Command & Conquer-reeks werd uitgebracht in maart 2010. Command & Conquer 4 betekende het einde van de verhaallijn met Kane in de hoofdrol. Maar nog voordat dat spel uitgebracht was, had Electronic Arts al plannen om een reboot van de serie te ontwikkelen onder de leiding van Might and Magic-maker van Jon Van Caneghem, nu hoofd van Victory Games.

Kane
C&C zonder Kane, gaat dat lukken?

 

Mourinho: "Geen sprake van onderschatting"

Real Madrid neemt het vanavond in de achtste finales van de Champions League op tegen Olympique Lyon. Trainer José Mourinho zegt in de aanloop naar het duel de tegenstander niet te onderschatten.

Vorig seizoen werd Real in hetzelfde stadium van het toernooi uitgeschakeld door Lyon. De Portugese trainer is vastberaden dat dit hem niet overkomt. "Lyon is een goed team met veel ervaring in dit soort wedstrijden. Maar wij zijn Real Madrid", zei Mourinho op een persconferentie.

Van onderschatting is volgens Mourinho absoluut geen sprake. "Als we denken dat allebei de wedstrijden een makkie gaan worden, juist dan gaat het moeilijk worden voor ons", vervolgt de trainer van Madrid. "We moeten in beide duels goed voor de dag verschijnen. We weten wat we kunnen en zullen Lyon niet onderschatten."

De afgelopen zes jaar kwam Real Madrid niet voorbij de achtste finales. Mourinho is zelfverzekerd dat het ze dit jaar wel gaat lukken om de volgende ronde te halen. "Het is zes jaar geleden sinds Real Madrid de kwartfinale heeft gehaald. Toen ik bij Inter was had de club de Champions League in geen vijftig jaar gewonnen. Of het dit jaar mogelijk is? Dan moeten we eerst Lyon verslaan. Zinedine Zidane heeft ons in ieder geval al veel advies gegeven in de aanloop naar het duel."

'Ik wil dat je het lijk wegwerkt'

Dreigend hing hij over hem heen. Met een hand drukte hij hem tegen de grond. Zijn duim drukte tegen het strottenhoofd van de man die onder hem lag. De onderste man spartelde. Hij probeerde zijn belager van zich af te schudden, maar die was te sterk. Wanneer de onderste man te veel bewoog, voerde hij de druk op het strottenhoofd een beetje op.
Ineens had de bovenste man een mes. Waar hij het vandaan haalde was niet te zien. Maar hij hief het hoog boven zijn hoofd. De lamp weerkaatste in het blad.

Doden door aardbeving in Nieuw-Zeeland

Door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter zijn dinsdagmiddag (lokale tijd) in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch meerdere doden gevallen. Dat meldden brandweer en politie in de stad op het zuidelijke eiland.

Burgemeester Bob Parker heeft de noodsituatie uitgeroepen. Die blijft minstens vijf dagen gelden. Volgens Parker is de schade aan de stad 'immens' en is hulp uit andere delen van Nieuw-Zeeland noodzakelijk. Hij sprak van 'een zwarte dag' in de geschiedenis van Christchurch. De premier van Nieuw-Zeeland John Key is op weg naar het rampgebied.

Door de aardbeving raakten twee bussen bedolven onder vallend puin, waarbij een nog onbekend aantal mensen om het leven kwam. Meerdere gebouwen stortten in, waaronder een kerk in het centrum van de stad. Volgens de priester zouden er nog mensen onder het puin kunnen liggen.

Meerdere mensen zouden vastzitten in beschadigde gebouwen. Op diverse plekken brak brand uit, maar door gebrek aan water is blussen volgens de brandweer moeilijk. In de stad sprongen op verschillende plekken waterleidingen. Een van de ziekenhuizen in de stad moest deels worden geëvacueerd, maar er kan nog wel worden geopereerd.

De infrastructuur in het gebied is zwaar beschadigd. Reddingswerkers hebben moeite om mensen in nood te bereiken. De telefoons in het gebied doen het weer, maar het netwerk is overbelast doordat veel mensen proberen elkaar te bereiken. De burgemeester heeft opgeroepen alleen te bellen in geval van nood en anders te sms'en. In 80 procent van de stad is geen elektriciteit.

Volgens Jaydn Katene, een inwoner van Christchurch, is de situatie erger dan na de zware aardbeving van september vorig jaar. "We vielen op de grond, alles in het huis viel om, niets bleef staan. Er is veel meer schade dan na de eerste aardbeving, de wegen zijn compleet kapot, rioolwater komt naar boven en er zijn overstromingen. Het is een gekkenhuis", aldus Katene tegen de lokale media.

Nicholas Hextall, ook een inwoner van Christchurch, deed zijn verhaal tegen persbureau Reuters: "Er is veel schade, onze tv's zijn kapot gevallen en er zijn grote scheuren in het huis. Bij buren zijn stenen schuttingen ingestort."

Het epicentrum van de aardbeving was tien kilometer ten zuiden van de stad, op een diepte van vijf kilometer, om 12.51 uur lokale tijd. Omdat de beving niet al te diep plaats had, is er veel schade. Ook waren veel gebouwen in Christchurch al beschadigd door de vorige aardbeving, waardoor veel panden nu alsnog zijn ingestort.

Na de eerste beving, volgden een aantal naschokken, sommigen met een sterkte van 5,7 op de schaal van Richter. Christchurch is de tweede stad van Nieuw-Zeeland en ligt aan de kust van het zuidelijke eiland. In de stad wonen meer dan 350.000 mensen.

Zie ook het forumtopic over deze aardbeving.

Doden door aardbeving in Nieuw-Zeeland
Doden door aardbeving in Nieuw-Zeeland (Foto: ANP)

Wenger op de bres voor Adebayor

Arsenal-trainer Arsène Wenger is op de bres gesprongen voor één van zijn voormalig pupillen. Op de officiële website van Arsenal laat de manager weten dat hij de manier waarop Emmanuel Adebayor bij Manchester City is behandeld, afkeurt. De coach werkte in het verleden vier seizoenen samen met de lange Togolees. Wenger haalde de spits naar engeland na een succesvolle periode bij AS Monaco.

"Adebayor moet weer vertrouwen krijgen, de manier waarop ze bij Manchester City met hem zijn omgesprongen verdiend geen schoonheidsprijs. Hij zat daar echt op een dood spoor", aldus Le Professeur. Het is opvallend dat Wenger dit doet, omdat de overgang van de spits van Arsenal naar City niet zonder slag of stoot ging.

De verhuur van Adebayor aan Real Madrid deed wenger goed. "Emmanuel is een winnaar en bij Real Madrid zijn ze dat ook. Ik denk dat ze veel plezier aan hem gaan beleven", zegt de coach. Adebayor wordt door Real tot aan het einde seizoen gehuurd van Manchester City en wist al éénmaal het net te vinden.

Hooiveld kan debuteren tegen Chelsea

FC Kopenhagen-speler Jos Hooiveld maakt misschien tegen Chelsea zijn debuut voor de Deense ploeg. De verdediger kwam in januari over van het Schotse Celtic, maar maakte sindsdien nog geen officiële minuten voor Kopenhagen.

De eerste maand bij Kopenhagen, glansrijk koploper in de Deense competitie, is Hooiveld goed bevallen. | We hebben onder meer een trainingskamp in La Manga gehad van negen dagen. Daar hebben we het toernooi om de Copa del Sol gespeeld. Verder een normale voorbereiding, veel getraind", laat hij weten aan SEG.

Kopenhagen trok afgelopen januari drie spelers aan, maar mocht er slechts twee inschrijven voor de Champions League. De keuze viel gelukkig voor de Nederlander op Hooiveld. "Dat was nog wel even afwachten, want het hing ervan af wie ze nodig hadden", aldus de Zeijenaar.

Hooiveld speelde dertien officiële duels op het hoogste niveau in Nederland en kan dus wellicht wel zijn opwachting maken in het miljoenenbal. De verdediger begon zijn carrière in de jeugd van sc Heerenveen maar wist nooit door te breken. Na omzwervingen via Oostenrijk, Finland en Zweden kwam hij bij Celtic terecht dat hem op huurbasis overdeed aan FC Kopenhagen.

[Upd] Libië: Luchtmacht ingezet door Gadhafi

Na een bloederige zondag in Benghazi in het oosten van Libië vindt maandag een bloedbad plaats in de hoofdstad Tripoli. Er zouden veel doden zijn gevallen meldt Al Jazeera op basis van ooggetuigenverslagen. Zondag vielen enkele honderden doden bij de gevechten in Benghazi. De oostelijke stad in Libië is inmiddels in handen van de bevolking en een afgesplitste legereenheid die weigerde op demonstranten te vuren.

Het bewind van Moammar Gadhafi heeft maandag de luchtmacht ingezet in de strijd tegen de demonstranten die hervormingen, democratie en het aftreden van Gadhafi eisen. Gevechtsvliegtuigen zouden het vuur hebben geopend op de demonstranten. De Libische staatstelevisie zegt dat het gaat om een 'grootscheepse militaire actie tegen terroristische cellen' en roept de bevolking op om mee te werken.

Naast de luchtmacht schieten ook ordetroepen op de betogers. Ze rijden langs in busjes en auto's en schieten uit de ramen op de demonstranten. De laatste berichten spreken van vliegtuigen die in Tripoli zijn geland met huurlingen aan boord die tegen de betogers zouden moeten strijden.

Op Malta zijn zondag twee Libische gevechtsvliegtuigen geland. De piloten zijn gevlucht uit het Noord-Afrikaanse land, omdat ze hun opdracht, het bombarderen van de bevolking van Benghazi, niet uit wilden voeren. De twee piloten hebben politiek asiel aangevraagd na hun onaangekondigde landing op Malta.

Het internet, mobiele telefonie, landlijnen en televisie zijn geblokkeerd, daarom is het moeilijk om informatie bevestigd te krijgen. De demonstranten zijn volgens Al Jazeera hun angst volledig voorbij en ze zouden van plan zijn maandagavond op te trekken naar het gebouw waar Gadhafi zich op zou houden.

De internationale gemeenschap heeft het geweld inmiddels scherp veroordeeld. Onder andere Ban ki-Moon van de Verenigde Naties eiste een eind van het geweld. De Arabische Liga komt dinsdag voor een spoedzitting bijeen.

Update 21.53 uur
Al Jazeera meldt dat er luchtaanvallen bezig zijn op de stad Az Zawiya, iets ten westen van Tripoli. Human Rights Watch schat het aantal slachtoffers van vandaag in alleen Tripoli op minimaal 250.

Update 22.07 uur
Ook in Misurata, de derde stad in Libië, zijn nu luchtaanvallen bezig volgens Al Jazeera. Er worden nu dus in minimaal drie steden luchtaanvallen uitgevoerd op de demonstranten.

Berlusconi heeft inmiddels ook het geweld veroordeeld, waar hij eerst nog zei Gadhafi niet te willen storen, omdat hij het druk had. Het Oostenrijkse leger meldt dat het luchtruim boven Tripoli is gesloten, wat betekent dat het vliegtuig dat Oostenrijkers moest evacueren naar Oostenrijk niet op kan stijgen vanuit Tripoli. Ze liepen eerder wat vertraging op doordat een aantal passagiers te laat was. Morgen stuurt Nederland vanaf Eindhoven een vliegtuig om de Nederlanders in Libië te evacueren.

Update 22.43 uur
Er is door de soennitische geestelijke Yusuf Al Qaradawi een fatwa uitgesproken tegen Gadhafi. Iedere militair die de kans krijgt moet Gadhafi doodschieten, om de bevolking in Libië te helpen. Al Qaradawi geniet in de Arabische wereld veel aanzien.

Negen diplomaten en twee ministers van Libië zijn inmiddels opgestapt vanwege het geweld tegen de demonstranten. Later op de avond wordt een speech van Gadhafi verwacht. Gadhafi staat onder andere bekend om zijn ellenlange speeches. De speech zal live te zien zijn op Al Jazeera English.

Update 00.30 uur
Nadat de ambassadeurs van Libië in Zweden, Groot-Brittannië, India en China al zijn opgestapt, heeft nu ook de ambassadeur van Libië in de Verenigde Staten zich afgekeerd van het bewind van Gadhafi. De ambassadeur zegt niet op te stappen, maar ook niet het huidige beleid in zijn land te kunnen verdedigen. De ambassadeur heeft verder de internationale gemeenschap opgeroepen te doen wat ze kunnen om het geweld te stoppen.

Update 01.04 uur
De aangekondigde speech van Gadhafi blijkt een niet uitgezonden interview met de staats-tv te zijn. Gadhafi zou volgens de staats-tv hebben gezegd dat alle berichten in de internationale media over Libië 'kwaadaardige leugens' zijn.

Tunesië vraagt uitlevering echtgenote Ben Ali

Tunesië heeft Saudi-Arabië om de uitlevering van de echtgenote van de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali gevraagd, heeft het staatspersbureau TAP maandag gemeld. Leila Trabelsi en haar familie zouden zich als een maffiafamilie hebben gedragen, door zakenlieden geld af te persen en belangen in hun ondernemingen te eisen. Op die manier zouden zij een enorm fortuin hebben vergaard.

De voorlopige regering vroeg zondag aan Saudi-Arabië of Ben Ali nog leeft. Zo ja, dan wil Tunesië ook hem uitgeleverd zien.

Minister van binnenlandse zaken Farhat Rajhi heeft maandag bij de rechtbank in Tunis formeel om de ontbinding van de vroegere regeringspartij RCD verzocht. Verschillende ministers in de huidige regering, onder wie de premier, waren lid van de RCD. Zij zijn na het vertrek van Ben Ali uit de partij gestapt en de activiteiten van de partij zijn opgeschort, maar betogers staat er op dat de RCD helemaal wordt opgedoekt.

De regering heeft maandag beroepsdiplomaat Mouldi Kefi tot minister van buitenlandse zaken benoemd. Hij werkte eerder op ambassades in Rusland en Indonesië en is al de derde bewindspersoon op deze post in een maand tijd.

Roddick meldt zich af voor Delray Beach

Andy Roddick heeft zich afgemeld voor het tennistoernooi van Delray Beach. De favoriete Amerikaan, die zondag in Memphis de titel greep ten koste van de 20-jarige Canadees Milos Raonic, liet de organisatie in Florida weten dat hij zich te gammel voelt om te komen.

Van Roddick werd in de finale van Memphis het uiterste gevergd. Hij zegevierde uiteindelijk door een onmogelijke forehand ("mijn beste shot ooit") na een snoekduik. De inspanning had echter een weerslag. De 28-jarige Amerikaan zegde Delray Beach met pijn in het hart af. Hij maakte er in 2000 zijn debuut als prof in het ATP-circuit, maar speelde er sinds 2003 niet meer.

Roddick meldt zich af voor Delray Beach
Roddick meldt zich af voor Delray Beach (Foto: ANP)

Club Brugge zet doelman Stijnen op straat

Club Brugge en Stijn Stijnen gaan met onmiddellijke ingang uit elkaar. De 29-jarige doelman wordt ervan beschuldigd op internetfora zijn collega-keepers Colin Coosemans en Geert de Vlieger zwart te hebben gemaakt. Stijnen stond al sinds 2000 onder contract bij Club Brugge, maar de laatste maanden moest hij genoegen nemen met een reserverol achter Coosemans.

Club Brugge wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. "Deze beslissing drong zich op na de ontwikkelingen van de voorbije dagen", staat in een korte verklaring op de website. Niet duidelijk is of Stijnen zelf achter de lastercampagne zit. De vriendin en de broer van de keeper hebben meteen alle schuld op zich genomen.

Stijnen keepte in totaal 155 competitiewedstrijden voor Club Brugge. De dertigvoudig Belgisch international had bij de ploeg van trainer Adrie Koster nog een contract tot medio 2015.


Club Brugge zet doelman Stijnen op straat (Foto: Novum)

Massa: "F1 ondergeschikt aan situatie in Bahrein"

Ferrari-coureur Felipe Massa vindt de situatie in Bahrein veel belangrijker, dan de race die afgelast is. De GP van Bahrein werd gisteren uitgesteld en volgens de Braziliaan is daar niets mis mee.

"We waren allemaal klaar om naar Bahrein te gaan", aldus Massa op een persconferentie. "Niet alleen voor de race, maar ook voor de test. Maar het menselijke deel is in dit geval veel belangrijker dan het professionele deel. Want wat daar gebeurt is veel belangrijker. Ik hoop dan ook dat alles snel weer kalmeert. Misschien komen we er nog terug, later in het jaar. Dat zou ik wel fijn vinden."

Webber: "Extra tijd maakt weinig verschil"

Coureur Mark Webber denkt dat de extra tijd die het Formule 1-circus krijgt wegens het aflasten van de GP van Bahrein weinig meerwaarde heeft. Elk team zit volgens de Australiër in hetzelfde schuitje en daarom zal de extra tijd niet voor verschillen gaan zorgen.

"Ik denk dat we absoluut klaar waren om over twee weken te racen. We hebben nu tien dagen extra om ons voor te bereiden", aldus Webber. "Het is echter voor iedereen hetzelfde, dus ik denk niet dat de extra tijd een groot verschil zal maken voor het resultaat in Melbourne. Misschien dat het verschil daarna een klein beetje merkbaar wordt, maar niet veel."

Voor het eerst sinds 2009 zal de opening van het seizoen weer in Australië plaatsvinden, Webber is hier blij mee. "Het is een geweldig evenement en ik kijk er erg naar uit", zei hij. "We zijn in vorm, dus ik hoop er natuurlijk een prima resultaat te scoren. Het is fijn om de eerste race daar te hebben."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.