Leers scherpt asielprocedure aan

Asielzoekers krijgen sneller te horen of ze kans maken op een verblijf in Nederland en zaken worden sneller afgewikkeld. Daarbij wordt bezuinigd op de vergoedingen voor asieladvocaten, zegt minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag in De Telegraaf.

Hij wil een eind maken aan het rekken van procedures. "We hebben hier mensen zitten die al twintig jaar in procedure zitten. Daar moeten we echt een einde aan maken." Leers stelt met zijn plannen 25 miljoen euro te kunnen bezuinigen.

Bij een eerste asielaanvraag moeten wat Leers betreft alle gronden op basis waarvan iemand asiel kan krijgen worden meegenomen. Als in een vervolgaanvraag geen nieuwe feiten of omstandigheden worden genoemd, moet die binnen een dag worden afgewikkeld. Afgewezen asielzoekers worden dan meteen overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek.

In 2007 kregen bijna 28.000 asielzoekers een verblijfsvergunning omdat de Tweede Kamer had ingestemd met een generaal pardon. Daardoor werden veel langslepende procedures in een klap beëindigd. "Maar we zijn weer een nieuw generaal pardon aan het voeden", stelt Leers. "Dit kan niet."

Hij verwijt zijn voorgangers, onder wie Nebahat Albayrak (PvdA), achterstallig onderhoud. "Voorgangers hadden veel eerder moeten zeggen: achttien jaar procederen, daar stoppen we mee."

Ook de kosten zouden uit de hand lopen. Advocaten krijgen nu volgens hem een zak geld om een vervolgprocedure te voeren. "We gaan dat afbouwen, want dat gaat maar door." Per jaar worden 35.000 procedures gevoerd, een kostenpost van 159 miljoen.

De opvang kost per asielzoeker 20.000 euro per jaar. Leers wijst erop dat een gezin van vijf personen dat hier tien jaar zit zo 1 miljoen euro kost, al wil hij 'geen etiket plakken'. De minister stuurt zijn beleidsvisie dinsdag naar de Tweede Kamer.

In januari kondigde Leers al aan dat asielzoekers hun verblijf in Nederland niet meer kunnen rekken door beroep aan te tekenen tegen de afwijzing van een herhaalde asielaanvraag. In zulke gevallen moeten ze de behandeling van de zaak in hun eigen land afwachten.

Dat kwam hem op kritiek van Vluchtelingenwerk Nederland te staan. Directeur Dorine Manson wees erop dat asielzoekers bij terugkeer in een levensbedreigende situatie terecht kunnen komen.