Politie klaagt over bestandsencryptie
Legaal gecodeerde informatie van criminelen en producenten en verzamelaars van kinderporno is voor de politie niet te kraken. Dat leidt tot serieuze problemen in de opsporing en vervolging van deze mensen, constateert Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.
"We kunnen niet in hun systemen", verduidelijkt hij. "Als een verdachte weigert mee te werken, kun je bijna niets. Dan is het onmogelijk om goede opsporing te doen. De omvang van het probleem is ernstig en groot. Want niet alleen in Nederland speelt het, maar in de hele wereld." Van de Kamp doelt op de onmogelijkheid om binnen een redelijk tijdsbestek bestanden te kraken die met sterke encryptiemethoden zoals AES - met een sterkte tot 256 bits - zijn gecodeerd.
In Groot-Brittannië is om die reden sinds 2007 een wet van kracht waarmee iemand kan worden verplicht een encryptiesleutel af te geven. In de VS bestaat jurisprudentie dat iemand kan worden gedwongen om onversleutelde data aan een jury te tonen.
In Nederland kan een verdachte echter niet worden verplicht om mee te werken aan de eigen veroordeling. Zo overhandigde de verdachte in de recente Amsterdamse zedenzaak vrijwillig wachtwoorden van zijn computer. Desalnietemin is het mogelijk dat er bestanden verborgen blijven zonder dat opsporingsbeambten dat aan kunnen tonen.
Gecodeerde info groot probleem in opsporing (Foto: ANP)