CPB voorspelt meer groei

De Nederlandse economie profiteert in 2011 meer dan verwacht van de groeiende internationale handel, terwijl het begrotingstekort dit jaar lager dan verwacht uitvalt door meer belastinginkomsten en hogere gasbaten. Dit blijkt uit een nieuwe conceptraming van het Centraal Plan Bureau (CPB).

Het CPB geeft nog geen toelichting bij de cijfers, die het instituut nadrukkelijk als 'voorlopig' omschrijft. Het CPB verwacht dit jaar een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 1,75 procent, tegen een raming van 1,5 procent in december, aldus het planbureau dinsdag.

Door hogere belastinginkomsten en gasbaten komt het begrotingstekort in 2011 uit op 3,6 procent van het bbp, een halve procentpunt lager dan de eerdere schatting. Ook het tekort voor 2010 valt lager uit.

De inflatie zal dit jaar met 2 procent iets hoger uitvallen dan het CPB eerder aannam, door de recente stijging van olie- en grondstoffenprijzen. De koopkracht van Nederlanders daalt in doorsnee met 0,75 procent. De werkloosheid daalt dit jaar tot 4,25 procent van de beroepsbevolking, gemeten naar internationale maatstaven, wat overeenkomt met een CBS-werkloosheidscijfer van 5 procent.

Voor 2012 voorspelt het CPB een economische groei van 1,5 procent, een werkloosheid van 4 procent, een koopkrachtdaling van opnieuw 0,75 procent en een begrotingstekort dat verder terugloopt tot 2,2 procent.