Gadhafi ontkent op staats-tv te zijn gevlucht

Het regime van de Libische legerleider Moammar Gadhafi begint ernstige scheuren te vertonen. Libische diplomaten nemen ontslag, luchtmachtpiloten lopen over en de opstand neemt een bijzonder bloedige wending. Gadhafi zelf verscheen dinsdag op de Libische staatstelevisie. Hij zei niet te zijn gevlucht, maar in Tripoli te zijn.

De langstzittende leider in de Arabische wereld verscheen dinsdag kort op de televisie om geruchten dat hij zou zijn gevlucht de kop in te drukken. Zittend in een auto voor een gebouw dat zijn residentie lijkt te zijn spreekt Gadhafi met een interviewer terwijl hij een paraplu uit het raam houdt. Hij zei dat hij naar het Groene Plein wilde om met zijn aanhangers te praten, maar dat hij door de regen werd tegengehouden.

"Ik wil laten zien dat ik in Tripoli ben en niet in Venezuela. Geloof die misleidende zenders van zwerfhonden niet", aldus de legerleider. Het interview duurde nog geen minuut, ongebruikelijk voor Gadhafi die bekend staat om zijn urenlange toespraken.

In Tripoli reden dinsdag militairen die trouw zijn aan Gadhafi door de straten. Zij riepen via luidsprekers mensen op hun huizen niet te verlaten. Volgens de staatstelevisie heeft het leger 'schuilplaatsen van saboteurs' bestormd en de bevolking gevraagd de veiligheidstroepen te steunen. Ooggetuigen meldden dat het leger op grote schaal probeert de inwoners van de stad te intimideren. Helikopters vliegen boven de stad en aanhangers van Gadhafi nemen vanuit auto's de gevels van huizen onder vuur.

Boven de stad maakten gevechtsvliegtuigen maandagavond duikvluchten, terwijl scherpschutters hun positie innamen op daken in de Tripoli, waarschijnlijk om te voorkomen dat mensen van buiten de stad zich bij de demonstraties kunnen aansluiten.


Moammar Gadhafi (Foto: Novum)