Grote brand chemisch bedrijf Amsterdam

Er is in Amsterdam rond 11.45 uur bij een chemisch bedrijf een grote brand uitgebroken. Volgens ooggetuigen zijn er grote steekvlammen zichtbaar.

Het bedrijf  Diergaarde Chemical Storage in het Westelijk havengebied heeft ongeveer 115.000 kilo aan gevaarlijke stoffen.

Update 13.33 uur
De brand is opgeschaald naar GRIP 2, wat betekent dat de gevolgen van de brand groter zijn dan alleen voor het direct getroffen gebied. De gemeente adviseert 'iedereen' om ramen en deuren gesloten te houden. Of er bij de brand gevaarlijke stoffen vrijkomen of vrijgekomen zijn is niet bekend.

De wind staat uit zuidoostelijke richting. Er staan twee loodsen in brand, één gevuld met rubber en de ander met cacao.

Update 13.48 uur
De brand lijkt voorlopig nog groter te worden. De twee brandende loodsen staan dicht bij loodsen waar chemicaliën liggen opgeslagen. In de brandende loodsen ligt overigens ook katoen. Ooggetuigen melden dikke zwarte rook die richting Haarlem en Beverwijk zou drijven. RTV N-H doet verslag van de brand. Om 14.00 uur komt er een extra uitzending op de regionale omroep.

Update 13.55 uur
Bedrijven rondom de brand zijn ontruimd en ook bedrijven in een grotere omtrek worden nu uit voorzorg ontruimd. RTV N-H heeft dit nieuws bevestigd.

Update 14.28 uur
De gemeente en vertegenwoordigers van hulpdiensten zullen later in de middag bijeenkomen voor crisisberaad. Het is nog steeds onduidelijk voor wie precies geldt dat ramen en deuren gesloten moeten blijven. De rook lijkt neer te slaan in de regio Beverwijk. Jacob de Boer, milieudeskundige die ook bij de ramp in Moerdijk de media hielp om de lijst van gevaarlijke stoffen te vertalen voor de bevolking, adviseert dat iedereen die de rook kan ruiken of in de buurt kan zien neerslaan ramen en deuren zou moeten sluiten.

Update 15.15 uur
Een woordvoerder van de brandweer meldt dat de brand in de loods met cacao geblust is en in de loods met rubber nog woedt. De woordvoerder zegt verder dat de kans dat de brand overslaat op de loods met chemicaliën zeer gering is geworden.