Vier miljoen subsidie voor game-industrie

De Europese Unie investeert samen met het rijk, de gemeente en de provincie Utrecht 4 miljoen euro in de Nederlandse game-industrie. Het bedrag gaat naar de Utrechtse stichting Dutch Game Garden, dat beginnende ondernemers binnen de game-industrie stimuleert en faciliteert. De subsidie moet de werkgelegenheid in de Nederlandse game-industrie een impuls geven.

De subsidie van 4 miljoen is de tweede grote investering die de stichting vanuit de overheid krijgt. In 2007 gaven het Ministerie van Economische Zaken en de gemeenten Utrecht en Amersfoort al 1,2 miljoen euro subsidie. "Dit is de laatste bijdrage die wij krijgen vanuit de overheid", geeft zakelijk directeur Viktor Wijnen aan. Dutch Game Garden moet in 2015 op eigen benen staan. Wijnen weet nog niet zeker of dit dan ook als stichting zal zijn. Wel geeft hij aan dat Dutch Game Garden trouw blijft aan zijn rol als faciliterende organisatie.

Momenteel zijn er 35 bedrijven gevestigd in het pand van de stichting aan de Neude. Dutch Game Garden wil het aantal bedrijven binnen dit pand uitbreiden naar veertig. Daarnaast overweegt het een dependance te in Amersfoort te beginnen.

In de Game Garden zijn onder meer bedrijven als Ronimo Games en Monobanda gevestigd. Ronimo maakte het strategische spel Swords & Soldiers voor onder andere de Wii, PlayStation 3 en pc. Monobanda is een bedrijf dat de grenzen van games opzoekt door ze te mixen met andere media. Ook de organisatie van de Nederlandse Gamedagen (NLGD) is gevestigd in het pand van de stichting.


Nederlandse game-industrie krijgt subsidie (Foto: Novum)