LibiŽ: Lijken op straat in Tripoli

Na luchtaanvallen op drie steden in Libië, waaronder Tripoli, en het schieten van mogelijk buitenlandse huurlingen op demonstranten liggen naar verluidt honderden lijken op de straten van de Libische hoofdstad.

Zondag vielen naar schattingen meer dan 300 doden in de oostelijke stad Benghazi toen het leger het vuur opende op demonstranten. In Tripoli wordt ook melding gemaakt van minimaal honderden doden op maandag.

De demonstranten eisen het vertrek van Gadhafi en willen hervormingen en meer democratie. Gadhafi heeft laten weten niet aan vertrek te denken en verwijst alle berichten, zonder uitzondering, van internationale media naar het rijk der fabelen. "Het zijn kwaadaardige leugens door 'dog-media", aldus de Broeder Leider of Gids van de Revolutie.

Steeds meer steden zijn in handen van afgesplitste legereenheden, die weigeren op hun eigen bevolking te schieten, en de demonstranten. Soldaten pakken volgens onbevestigde berichten nu de 'buitenlandse huurlingen' op. Libië heeft de havens en het luchtruim gesloten. Grensovergangen zouden ook in handen zijn van de demonstranten.

Demonstranten lijken volgens Al Jazeera hun angst voorbij te zijn en stoppen nog niet met de betogingen. Zonder uitzondering veroordeelt de hele wereld het geweld tegen de betogers. De Veiligheidsraad en de Arabische Liga zijn allebei bijeen in een spoedzitting.

Op Malta zijn maandag twee kolonels uit het Libische leger onaangekondigd geland, omdat zij weigerden de eigen bevolking in Benghazi te bombarderen. De kolonels hebben politiek asiel aangevraagd. Mogelijk zullen ze beschermde getuigen worden van de Veiligheidsraad van de VN.

De staatstelevisie heeft wederom een nieuwe speech van Gadhafi aangekondigd. Maandag leidde dat ongeveer acht uur later tot een speech van één zin vanuit een auto, omdat de regen hem weerhield van uitstappen.

Meerdere ambassadeurs van Libië hebben zich al tegen het bewind van Gadhafi gekeerd. Dit geldt onder andere voor de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden, India en China. Ook twee ministers van Gadhafi zijn opgestapt.

Update 16.19 uur
Buiten de haven van Malta ligt nu een Libisch oorlogsschip. Het gaat hier waarschijnlijk om een schip dat weigert aanvallen uit te voeren op de betogers, net als bij de vliegtuigen die op Malta waren geland. De situatie wordt scherp in de gaten gehouden, omdat men bang is dat de Libische luchtmacht het vuur zal openen op het marineschip.

Update 18.11 uur
Zojuist is na langer dan een uur Gadhafi gestopt met een bizarre speech. Er was geen rode lijn te ontdekken in de speech. Hij heeft gezegd dat hij nog niet heeft gekozen voor geweld, maar dat hij daar niet voor terug zal deinzen mocht het nodig zijn. Verder heeft hij ongeveer de hele wereld vervloekt, een gedicht voorgelezen, gesproken over zijn voorouders en over Russische geschiedenis. Gadhafi maakt zich ook zorgen om de demonstranten omdat de drugs die ze zouden hebben genomen slecht is voor hun hart.

Ook leek het erop dat Gadhafi zijn plannen uit de doeken heeft gedaan om de continenten Afrika en Zuid-Amerika te veroveren. De vanuit een bunker sprekende leider van Libië heeft verder gezegd alle hervormingseisen van de demonstranten in te zullen willigen en dat zijn zoon daar later meer over zal zeggen. Het lijkt er echter op dat ook deze laatste zin met een korreltje zout moet worden genomen. Tot slot heeft Gadhafi belooft niet weg te zullen gaan uit Libië. Hij heeft aangegeven bereid te zijn alles te doen om zijn tegenstanders te verslaan.