Olieprijs schiet omhoog door onrust in Libië

Olie is fors duurder geworden door de almaar grimmiger protesten in Libië. Dictator Moammar Gadhafi, die al meer dan veertig jaar de scepter zwaait over het OPEC-land, heeft naar verluidt het leger ingezet tegen zijn onderdanen om aan de macht te blijven.

Onder termijncontracten (futures) voor levering in maart kostte een vat ruwe Amerikaanse olie dinsdag iets minder dan 94 dollar. Dat is 9 procent meer dan een dag eerder. De contracten voor maart lopen dinsdag af, maar ook de futures voor april stegen met 9 procent tot bijna 98 dollar per vat. In Londen werd Brentolie verhandeld voor ruim 108 dollar (plus 2,3 procent), de hoogste prijs voor levering in een nabije maand sinds september 2008.

De scherpe stijging van de olieprijs zette de Aziatische aandelenbeurzen tot 2 procent lager, met onder meer verliezen voor bedrijven die hun projecten in Libië hebben stilgelegd. Zo verloor Hyundai Energy& Construction 10 procent aan beurswaarde. Olieconcern Shell maakte maandagavond bekend mensen terug te halen uit het land.

Libië heeft de grootste bewezen oliereserves van Afrika en grote gasvelden. Dagelijks pompt het land 1,8 miljoen vaten olie omhoog.

Olieprijs schiet omhoog door onrust in Libië
Olieprijs schiet omhoog door onrust in Libië (Foto: ANP)