WADA verzoekt om openheid Chinese autoriteiten

Het wereldantidopingagentschap WADA heeft bij de Chinese autoriteiten geïnformeerd naar het gebruik van steroïden in de veeteelt. Dit naar aanleiding van recente positieve dopingtests bij sporters, die te wijten zouden zijn aan het eten van besmet vlees.

"Er zijn aanwijzingen dat runderen uit China behandeld zijn met steroïden om de groei te stimuleren", zegt WADA-directeur David Howman dinsdag. "We hebben schriftelijke vragen ingediend bij de minister naar wat er precies gebeurt in de Chinese vleesindustrie en wachten op antwoord."

Een recente studie, uitgevoerd door een door WADA geaccrediteerd laboratorium in Keulen, toonde aan dat 22 van de 28 reizigers die terugkeren uit China kleine doses clenbuterol in hun bloed hadden. Het lab waarschuwt daarom sporters die naar China reizen op te passen met wat ze eten.

Clenbuterol staat op de dopinglijst als middel dat spieren versterkt en vet verbrandt. Boeren passen het toe om vee sneller te doen groeien en als medicijn tegen astma bij paarden. Ondanks dat de werking van de stof op de mens nooit is aangetoond, is het middel verboden. Sporters kunnen twee jaar uitgesloten worden als ze worden betrapt.

Tourwinnaar Alberto Contador werd vorige week door de Spaanse wielerfederatie RFEC vrijgesproken, nadat hij zijn positieve test op clenbuterol toegewezen had aan het eten van besmet vlees. Howman zegt dat WADA afwacht of de internationale wielerbond UCI in beroep gaat tegen deze beslissing, alvorens zelf mogelijk beroep aan te tekenen bij het internationaal sporttribunaal CAS..

Eerder werd de Duitse tafeltennisser Dimitri Ovtcharov vrijgesproken nadat hij had aangetoond dat het eten van vlees uit China zijn positieve controle had veroorzaakt. Het antidopingagentschap ging niet in beroep tegen deze beslissing, die volgens Howman absoluut niet als precedent geldt voor de zaak Contador.


WADA wil openheid van China (Foto: Novum)