Vliegtuig mag naar LibiŽ

Het militair vliegtuig dat Nederlanders in Libië moet evacueren vertrok dinsdag om 14.00 uur vanaf vliegbasis Eindhoven. De Libische autoriteiten hebben toestemming gegeven om te landen, meldt het ministerie van Defensie. Als alles volgens plan verloopt komt het vliegtuig in de avond aan.

Het was dinsdag lang onzeker of het vliegtuig zou vertrekken. In Libië zitten voor zover bekend ongeveer 150 Nederlanders. Het is niet bekend hoeveel er weg willen.

Eerder dinsdag besloot Defensie het marinefregat Hr. Ms. Tromp naar Libië te sturen. Het schip was op weg om deel te nemen aan een antipiraterijmissie voor de Somalische kust, maar stoomt nu op naar Libië voor het geval het niet lukt de Nederlanders die daar zitten per vliegtuig te evacueren.

Het schip hoeft vooralsnog niet opnieuw rechtsomkeert te maken. "Als militair houden we graag alle opties open. Je weet nooit wat er gebeurt", zegt de woordvoerder. Als iedereen geëvacueerd is, kan het schip zijn originele koers waarschijnlijk vervolgen. Het fregat vaart nu nog in de Rode Zee en zou woensdag door het Suezkanaal gaan.