Rosenthal niet naar Saudi-Arabië vanwege Libië

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft een reis naar Saudi-Arabië onderbroken vanwege de situatie in Libië. Dat zei hij maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

"We horen van alle kanten dat de situatie zeer verslechterd is en ik vind het noodzakelijk om naar Den Haag terug te komen", aldus Rosenthal, die maandagavond nog in Londen was.

Volgens Rosenthal is er sprake van toenemende gewelddadigheden. "Die veroordeel ik ten scherpste", benadrukte de minister, die naar eigen zeggen maar een doel heeft. "En dat is de ruim honderd Nederlanders die nu in Libië zitten daar zo snel mogelijk weghalen. Dat is voor mij reden niet naar Saudi-Arabië te gaan."

Er staat een vliegtuig van Defensie klaar op de vliegbasis in Eindhoven om de Nederlanders op te halen. Het is alleen nog niet duidelijk of Nederland toestemming krijgt op de luchthaven in Tripoli te landen. "Daar werken we keihard aan."

Het departement kwam eerder op de dag al met een negatief reisadvies en adviseerde de Nederlanders het land te verlaten.

In Tripoli, Benghazi, Bayda en andere grote steden vinden zware onlusten plaats. Demonstraties tegen het autocratische bewind van Moammar Gadhafi worden met harde hand neergeslagen.


Uri Rosenthal (Foto: Novum)