Dvd: Lie To Me seizoen 2

Stel, je hebt er een wetenschap van gemaakt om te herkennen als mensen liegen. Zou je dit voor je eigen gewin gebruiken of zou je er juist anderen mee helpen? In Lie To Me heeft Dr. Cal Lightman onder zijn eigen naam een instituut hiervoor opgericht en wordt regelmatig geraadpleegd door mensen en instanties die willen weten of iemand liegt.

Cal Lightman is maar een raar figuur, hij heeft schijt aan iedereen en gaat lekker zijn eigen gang. Zelfs in de rechtszaal misdraagt hij zich tegen jury’s en rechters waardoor hij meer dan eens verwijderd wordt, of met opsluiting bedreigd wordt door de rechter. Hiermee jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas maar aan het eind blijkt hij het altijd aan het rechte eind te hebben. Vaak probeert hij mensen ook te provoceren om zo maar de waarheid naar boven te krijgen. Dat een klant of overheidsinstantie zegt geen zaken meer met hem te willen doen boeit hem niet, aangezien hij blijkbaar klanten genoeg heeft. Een persoon waar hij vaak voor of tegen werkt is zijn ex-vrouw, wat vaak komische taferelen oplevert.

Het liegen wordt geanalyseerd op hoe de desbetreffende persoon zich gedraagt en de kleinste gelaatsuitdrukkingen of veranderingen. Als een typische uitdrukking benoemd wordt volgt meestal een kleine uitleg met een filmpje met beroemdheden die exact dezelfde uitdrukking gebruiken. Op deze manier zou je haast het idee krijgen dat je zelf ook een expert wordt op het gebied van herkennen van leugens.

Iedere aflevering spelen er twee of drie verhaallijnen.Een grote lijn die diep is uitgewerkt met dus een of twee minder uitgewerkte sublijnen die door zijn medewerkers gedaan worden. Dit kan gaan van iemand die ontkent een moord te hebben gepleegd tot een rechter die doorgelicht moet worden voor hij bij het hoogste gerechtshof aan de gang mag. De acteerprestaties zijn simpelweg goed te noemen, nergens krijg je het idee dat er iets niet klopt.

Op iedere disk staan wel een paar extra’s. Meestal is er bij iedere aflevering wel een verwijderde scene en een dagboek van Dr. Lightman te vinden. Helaas is het af en toe lastig te plaatsen waar de scene zich precies zou kunnen bevinden in aflevering. De beeld- en geluidskwaliteit zijn echter wel helemaal op orde, er is mij op die vlakken niks opgevallen wat tegenvalt.