Minister wil slimme energiemeter snel invoeren

De slimme energiemeter kan vanaf volgend jaar worden ingevoerd. Dat verwacht minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) nu de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met het wetsvoorstel hiertoe, zo laat zijn ministerie weten.

Mensen die een slimme meter hebben, hoeven geen meterstanden van gas en elektra meer door te geven, aangezien die door de energieleverancier op afstand worden uitgelezen. Met het apparaat kunnen zij hun energieverbruik makkelijker volgen, wat bijdraagt aan energiebesparing. Ook is er geen onduidelijkheid meer over de jaarafrekening of over de juiste meterstand wanneer mensen verhuizen; schattingen behoren tot het verleden.

De Eerste Kamer lag echter geruime tijd dwars, omdat onvoldoende waarborgen waren ingebouwd voor de privacy van consumenten. Die zijn er nu wel. Zo mogen consumenten zelf bepalen of zij hun meterstanden op afstand laten uitlezen. Ook mogen de standen maar beperkt worden uitgelezen. Het mag alleen vaker als daar uitdrukkelijk toestemming voor wordt gegeven.

De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. Consumenten krijgen zo'n apparaat wanneer de oude meter aan vervanging toe is, bij een ingrijpende verbouwing, bij nieuwbouw of wanneer zij daar zelf om vragen.

De slimme meter is een voorwaarde voor de totstandkoming van 'intelligente energienetten', waarbij de plaatselijke energievraag en het aanbod veel beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

De branchevereniging van netbeheerders laat in een reactie weten tevreden te zijn dat er nu duidelijkheid is.