FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 februari 2011

[FA Cup] West Ham naar kwartfinales

West Ham United heeft zich moeiteloos geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. De nummer negentien van de Premier League won met 5-1 van Burnley, dat vorig seizoen degradeerde naar het tweede niveau. In de kwartfinale speelt West Ham op 12 of 13 maart uit tegen Stoke City.

Carlton Cole was op Upton Park twee keer trefzeker, Thomas Hitzlsperger, Winston Reid en Freddie Sears maakten de andere doelpunten van de thuisploeg. Jay Rodriguez redde bij een 4-0 achterstand de eer voor Burnley.

 

VN: Chemicaliën gevaarlijker door warmer klimaat

Klimaatverandering vormt een groot obstakel voor een verdrag uit 2004 dat erop gericht is de blootstelling aan 21 zeer gevaarlijke chemicaliën terug te dringen. Dat staat in een rapport dat in opdracht van de Verenigde Naties is samengesteld en maandag in handen kwam van Associated Press.

Het risico van blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën neemt toe als de stoffen als gevolg van overstromingen of ander extreem weer, veroorzaakt door het opwarmen van de aarde, wegspoelen van opslagplaatsen en afvalbelten. Ook kunnen de stoffen door hogere temperaturen in gasvorm in de lucht terechtkomen.

Het rapport vormde maandag onderdeel van discussie op een milieubijeenkomst van de VN in Nairobi, in Kenia. Later wordt het op de website van de Stockholm Conventie over Hardnekkig Organisch Vuil (POPs) geplaatst. Dit verdrag werd in 2004 overeengekomen en is bedoeld om het milieu en de volksgezondheid te beschermen tegen zeer gevaarlijke chemicaliën die zich ophopen in het milieu, lange afstanden afleggen door lucht of water en zich in de voedselketen vestigen.

Deze chemicaliën vormen een risico voor mens en milieu, omdat ze aanwezig blijven in het menselijk lichaam en daar schade toebrengen aan het voortplantingssysteem en kunnen leiden tot mentale gezondheidsproblemen, kanker of groei kunnen belemmeren.

Aanvankelijk richtte het verdrag zich op twaalf chemicaliën, zoals de pesticide DDT en chlordaan. In 2009 werden nog eens negen chemicaliën toegevoegd.

Een warmer klimaat kan leiden tot meer gebruik van pesticiden als DDT, om malaria te bestrijden, maar ook tot meer chemicaliën in de lucht. Het uiteindelijke doel is om het gebruik van dit soort chemicaliën uit te bannen. Aan POPs nemen 172 landen deel, waaronder China en India, het grootste deel van Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Sommige landen, zoals Israël, Italië, Rusland, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten moeten het verdrag nog ratificeren.

Antifascisten zitten achter nepwebsite PVV

De Anti-Fascistische Actie (AFA) is het brein achter de nepwebsite pvvhaaglanden.nl. Dat liet de AFA maandagavond weten. De groep wilde aantonen 'dat de PVV zulke belachelijke verhalen de wereld inbrengt, dat het mensen soms niet eens opvalt als er een parodie op wordt gemaakt'.

De site leek sprekend op de landelijke website van de PVV, maar dan stonden er bizarre berichten op. Zo viel onder meer te lezen dat de partij een kerncentrale op het strand van Scheveningen wil bouwen. Verder zou Madurodam zogenaamd groter moeten, omdat er in de straatjes nauwelijks kan worden geparkeerd.

PVV-leider Geert Wilders liet maandag in een reactie weten met zijn advocaat te bespreken of hij stappen kon nemen tegen de site.

Inmiddels is op de site alleen nog een verklaring van de AFA te lezen over de reden van het lanceren van de website. Daarin staat onder meer dat de AFA de PVV een 'enge partij' vindt. "Het is niet alleen belachelijk, maar ook verwerpelijk en zelfs gevaarlijk dat de PVV bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet."

Volgens de AFA is de missie geslaagd. "De meest idiote plannen en ideeën werden op de website gepost, waarbij velen toch even twee keer moesten lezen."

Nog geen spoor van moordenaar Hillis

Van de dader of daders van de moord op topcrimineel Stanley Hillis ontbreekt maandagavond nog ieder spoor. De politie heeft foto's van een soortgelijk busje waarin ze zijn gevlucht op internet gezet.

Het gaat om een blauwgrijs busje van het merk Volkswagen Transporter. Op het busje dat de dader of daders gebruikten zat het valse kenteken 27-BN-JH. Het voertuig is voor het laatst gezien in de buurt van de Spaklerweg.

De politie wil onder meer weten wie het busje ergens heeft gezien in de afgelopen week en wie weet waar het busje op dit moment is. De politie waarschuwt dat de inzittenden vuurwapengevaarlijk zijn.

De 64-jarige Hillis werd maandagmiddag neergeschoten in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Hij zat in zijn auto en overleed niet veel later.

Hillis wordt al sinds de jaren tachtig gerekend tot de top van de Amsterdamse penoze. Volgens de Telegraaf had hij nauwe banden met grote namen uit de onderwereld, zoals Willem Holleeder en Dino S. en met de al eerder geliquideerde Sam Klepper en John Mieremet. Vastgoedmagnaat Willem Endstra, vermoord in 2004, werd naar eigen zeggen afgeperst door Stanley Hillis, Willem Holleeder en Dino S.


Nog geen spoor van moordenaar Hillis (Foto: Novum)

Miley Cyrus gespot met John Mayer

Miley Cyrus is tijdens de Grammy's gezien samen met musicus John Mayer. De 18-jarige zangeres ontving een kus van de vijftien jaar oudere John Mayer. 

Volgens een bron van AOL stelde het weinig voor: "Miley wordt verliefd op de mensen waar ze veel mee omgaat. Als ze elkaar dan een tijdje niet zien, dan is de liefde al snel over. John was gewoon een scharrel, niets serieus."

John en Miley kennen elkaar al een tijdje. Ze hadden elkaar ontmoet toen John in 2007 bij een concert van Miley was. Eerder was Miley ook al gezien in het gezelschap van de ex van Amy Winehouse.

Troepen Gbagbo doden zes mensen in Ivoorkust

Troepen die trouw zijn aan de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo zijn maandag wijken van de oppositie in Abidjan binnengegaan en hebben daar de bevolking bestookt met granaten, machinegeweren en raketwerpers. Zeker zes mensen zijn daarbij om het leven gekomen en minstens vijftien gewond geraakt, meldden artsen en ooggetuigen.

De ooggetuigen herkenden de presidentiële garde van Gbagbo aan hun rode baretten en het embleem van hun eenheid op hun voertuigen. Zij hielden huis in buurten die op de hand zijn van Gbagbo's rivaal Alassane Ouattara. Deze wordt door de internationale gemeenschap en de Ivoriaanse kiescommissie beschouwd als de winnaar van de verkiezingen op 28 november, maar de constitutionele raad, die wordt geleid door een medestander van Gbagbo, heeft de uitslagen terzijde geschoven en Gbagbo tot winnaar uitgeroepen.

Het geweld viel samen met de komst van een nieuwe delegatie van de Afrikaanse Unie. De missie van vier staatshoofden is de zoveelste bemiddelingspoging waarin Gbagbo, die dankzij de steun van het leger aan de macht kan vasthouden, een eervolle uitweg moet worden geboden.

Medewerkers van Gbagbo zeggen dat hij geen enkele oplossing aanvaardt die voorziet in zijn vertrek. Het kamp van Ouattara is net zo pessimistisch over een oplossing. Zijn premier, Guillaume Soro, zei er vorige week van uit te gaan dat de bemiddelingspoging zal mislukken en riep de aanhang van Ouattara op tot een 'Egyptische' revolutie.

Katie Melua had inzinking

Katie Melua is zwaar overwerkt geweest. De 26-jarige zangeres werkte zo hard aan haar carrière dat haar lichaam haar een halt toeriep. De Britse Melua belandde zelfs in het ziekenhuis. In december blies ze haar concert in Nederland af, maar sinds een paar weken gaat het weer een stuk beter met de zangeres.

Melua brak in 2005 door met haar lied Nine Million Bicycles, maar vorig jaar werd het plotseling stil rond de zangeres. "Ik heb een soort burn-out gehad en heb me heel slecht gevoeld", onthult ze aan de Britse Daily Mail. Melua praat niet graag over haar dip. "Het is een gevoelig onderwerp. Ik wil niet ingaan op de details, maar ik moest er een tijdje tussenuit."

"Ik kon gewoon niet langer doorgaan zo. Ik wist dat er echt iets mis was toen ik op een stoel voor me uit zat te staren", vertelt ze. "Ik moest er tussenuit, op vakantie en rust nemen. Het probleem is dat ik dol ben op wat ik doe, maar ik werkte mezelf de afgrond in."

Melua is inmiddels hersteld. Ze heeft haar zangcarrière weer opgepakt. "Ik ben de laatste weken weer aan de slag gegaan. Volgende maand begin ik aan een Europese toer. Ik schrijf ook nieuwe liedjes." Melua haalt haar afgezegde concert op 8 juni in de Amsterdamse Heineken Music Hall in.


Katie Melua (Foto: Novum)

Ex-militair hoort 3 jaar cel eisen voor misbruik

Tegen een 48-jarige oud-militair is maandag drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist voor misbruik van zijn minderjarige stiefdochter. Het Openbaar Ministerie in Arnhem wil ook dat de verdachte, Albert V. uit het Friese Tytsjerk, zich verplicht laat behandelen.

Naast de celstraf en de behandeling eiste het Openbaar Ministerie een contactverbod met het slachtoffer en een schadevergoeding van ruim vijfduizend euro. Volgens het OM zou V. zijn stiefdochter tussen 2000 en 2009 meerdere keren per week hebben misbruikt. Het meisje was 8 jaar toen het misbruik begon.

Tegenover de militaire kamer in Arnhem bekende de verdachte het meisje te hebben misbruikt. "Wat ik gedaan heb is vreselijk. Ik vergeef het mezelf nooit", zei V. Ook vertelde hij de rechters niet meer in Friesland te durven komen. "Ik denk dat ze mijn kop er dan afhakken." De oud-militair woont momenteel bij zijn ouders in Hellendoorn. Hij is juni vorig jaar ontslagen door defensie.

De oud-militair is door meerdere gedragsdeskundigen onderzocht. Volgens de een is hij volledig toerekeningsvatbaar, terwijl de ander meent dat hij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is.

In een schriftelijke slachtofferverklaring, voorgelezen door de rechter, verklaarde het meisje onder meer last te hebben van nachtmerries en concentratieproblemen. Ook bleek uit de verklaring dat V. het slachtoffer altijd nauwlettend in de gaten hield. Zo moest zij altijd tekst en uitleg geven als ze een keer vijf minuten te laat thuis kwam. Ook controleerde V. met wie het slachtoffer belde.

De verdachte liet de rechters weten graag behandeld te willen worden. Ook verzet hij zich niet tegen het betalen van een schadevergoeding.

De militaire kamer in Arnhem doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Duitse treinmachinisten dinsdag in staking

Duitse treinmachinisten leggen dinsdag tussen 06.00 en 08.00 uur het werk neer. Vakbond GDL zegt dat de werkonderbreking zowel het lokale als het regionale en het langeafstandsverkeer zal treffen.

Met de actie wil de vakbond de eis kracht bijzetten voor de invoering van één enkele cao voor alle 26.000 treinmachinisten, ongeacht of ze voor publieke of private spoorwegmaatschappijen rijden, om te garanderen dat ze gelijke arbeidsvoorwaarden hebben.

GDL wil ook 5 procent loonsverhoging bij Deutsche Bahn, dat vooralsnog niet verder wil gaan dan 1,9 procent.

Oud-korpschef Jelle Kuiper (66) overleden

Voormalig korpschef van de Amsterdamse politie Jelle Kuiper is maandag overleden. Kuiper overleed aan de gevolgen van een hartaanval en is 66 jaar geworden. Dat liet een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland namens de korpsleiding weten.

Kuiper werkte al jaren bij de Amsterdamse politie toen hij in 1997 Eric Nordholt opvolgde. Hij was korpschef tot 2004. Daarna werkte hij nog van augustus 2006 tot oktober 2008 nog als interim-korpschef bij de politie Gelderland-Midden.

Kuiper lag al enkele dagen in het ziekenhuis voor hij maandagmiddag overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

De korpsleiding van de politie Gelderland-Midden liet maandagavond weten 'geschokt te hebben kennisgenomen' van het overlijden van Kuiper. "Het korps heeft hem leren kennen als een bevlogen, visionaire en betrokken politiebaas. De politie Gelderland-Midden is hem veel dank verschuldigd", aldus de korpsleiding.

Korpsbeheerder Pauline Krikke stelt dat Kuiper veel heeft betekend voor het korps Gelderland-Midden. "Hij was bereid korpschef te worden in een toen roerige tijd. Hij heeft het korps weer in rustiger vaarwater geloodst."

Apple!

Het verkrijgen van virussen ligt niet aan de computer, dat ligt aan de gebruiker. Ik gebruik al jaren dezelfde Windows computer en heb er nog nooit een virus op gekregen. De enige reden dat je geen virus hebt opgelopen, is omdat Ome Steve jou limiteert in alles wat je doet. Je zou zoveel meer kunnen met je Mac, maar Apple laat dat allemaal niet toe.

Trainer Sparta Praag tien weken geschorst

De Tsjechische voetbalbond heeft de trainer-coach van Sparta Praag Jozef Chovanec voor tien weken geschorst. Aanleiding voor deze zware straf is dat de club voor het oefenduel met Zenit Sint-Petersburg twee spelers opstelde die zich eerder hadden afgemeld voor het duel van Jong Tsjechië tegen Jong Oranje (0-1).

De aanvallers Vaclav Kadlec en Tomas Pekhart kwamen in Waalwijk wegens ziekte niet in actie, maar waren wel fit genoeg om eerder op die dag met een andere naam en ander rugnummer op het veld te verschijnen tegen Zenit. De Russische club plaatste foto's op de clubwebsite, waarna de Tsjechen door de mand vielen. Dit gold ook voor de Kroaat Manuel Pamic die een knieblessure had opgegeven om onder een interland uit te komen.

Ook Kadlec en Pekhart zijn door de Tsjechische bond gestraft. Zij krijgen een schorsing van twee wedstrijden.

Van der Zee haalt uit naar Ajax

Hans van der Zee heeft zich uitgelaten over de arbitragezaak die Ajax onlangs tegen hem aanspande. Hij laat aan Voetbal International weten dat hij de hele gang van zaken "erg vreemd" vindt.

"Van den Boog weigert te verschijnen in een arbitragezaak, maar maakt míj wel zwart in de media. Daar waar de waarheid boven water moet komen, daagt hij niet op. Maar vervolgens is hij blijkbaar een dag later wel in staat is om tegenover journalisten van alles over mij te zeggen", aldus de Amsterdammer.

Van der Zee laat duidelijk weten niet blij te zijn met de algemeen directeur van de Ajacieden. "Een paar uur voor de arbitrage heeft hij zich afgemeld. Inmiddels heb ik vijf verschillende redenen gehoord. Eerst vond hij het geen persoonlijke zaak tussen hem en mij. Toen mocht hij niet van Ajax. Vervolgens was hij bedreigd. Daarna hoorden we tijdens de arbitrage dat zijn gezin werd bedreigd en uiteindelijk zei hij op AT5 dat hij eigenlijk geen zin had."

De voormalig hoofdscout van de Amsterdammers werd begin februari op non-actief gezet omdat hij 'gebrekkig in de communicatie' zou zijn. Hier begrijpt van der Zee echter niets van en denkt zelfs dat het iets persoonlijks is tussen Van den Boog en hemzelf. "Het lijkt erop dat Van den Boog persoonlijke motieven heeft. Ik heb nooit commentaar gegeven. Het had allemaal op een chique manier gekund", betreurt Van der Zee.

Punten Ronde 23/24 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

De FOK! Voetbalmanager 2010/2011 heeft weer een ronde achter de rug, tijd voor de tussenstand. Hieronder vind je de top tiens van de diverse klassementen van managerronde 23/24.

Er is ook weer nieuws van het developersteam: het herberekenscript is geheel herschreven, waardoor het nu 1) sneller is geworden en 2) veel minder geheugen inneemt. Daardoor is het nu ook mogelijk om het op drie tijdstippen op de dag te runnen, zonder dat heel FOK! down gaat.

Deze managerronde heeft weer flink wat omgeschud in het algemeen klassement, de verschillen zijn klein bovenaan. Maar eerst de rondewinnaar: dat is team FC Quamba geworden, met 129 punten. Slechts 4 punten minder scoorde team Slakkenspoor en score, met 125 punten haalde user lallas de tweede plaats. De derde plek is deze ronde voor team Minstens 6 die 120 punten haalde. De teams #no.1 en joow delen de vierde plaats met 117 punten.

Het algemeen klassement kent weer een nieuwe aanvoerder in team Lycurgus7, hij heeft de eerste plaats met 1125 punten overgenomen van de vorige nummer één, team Bayself, maar het verschil is slechts 3 punten. De derde plek wordt gedeeld door team FC Lutjebroek en team Wazaa FC, die nu beide 1119 punten hebben. Ook de vijfde plaats wordt gedeeld en is voor de teams MSNMGH Acid Crew en LBUnited, zij scoorden tot nu toe 1109 punten.

Punten managerronde 23/24

Rank Teamnaam User Ronde 23/24 Totaal Rank totaal
1 FC Quamba Matmans 896 129 94
2 Slakkenspoor en score lallas 948 125 68
3 Minstens 6 Talktothehent 971 120 54
4 #no.1 JahWe 1040 117 17
= joow AF. 706 117 244
6 Ravage Yonjuuni 1072 115 9
= Sjikke F.C. MsGaucho 1070 115 10
8 FC de Kroon BassieD 1063 114 11
= GoGo El.Wulfo 972 114 53
= The Brotherhood DutchGlory 951 114 66


Algemeen klassement userteams

Rank Teamnaam User Totaal Ronde 23/24
1 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 1125 95
2 Bayself Bayswater 1122 96
3 FC Lutjebroek burnham 1119 76
= Wazaa FC Wazaa 1119 101
5 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 1109 95
= LBUnited CoachLB 1109 90
7 Essche Boys VerrekteZakHooi 1095 112
8 Toxandria Heufie 1074 87
9 Ravage Yonjuuni 1072 115
10 Sjikke F.C. MsGaucho 1070 115


Bij de subleagues is de volgorde wat minder veranderd, maar de verschillen binnen de top drie zijn wel kleiner geworden. Subleague Toppers van Weleer gaat nog altijd aan kop, met 1033 punten. De nummer twee, subleague TUI Nederland & co, heeft nu 957 punten maar de nummer drie, subleague Birdsong, is deze ronde dichterbij gekomen. Birdsong is tevens de managerrondewinnaar, met 104 punten erbij komen zij nu op 949 punten. Subleague Fc Zutphen heeft na deze ronde 899 punten bij elkaar gehaald en staat daarmee vierde. De nummer vijf is subleague Fryslan Boppe!!! met 830 punten. 

Algemeen klassement Subleagues

Rank Subleaguenaam Owner Punten Ronde 23/24 Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 1033 96 8
2 TUI Nederland & co Snofroe 957 98 8
3 Birdsong Birdy012 949 104 3
4 Fc Zutphen INViCTuS 899 82 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 830 81 3
6 PSV mortelee 789 81 10
7 PSV Kampioenen marco69040 757 99 4
8 Noord-Brabant stpn 746 80 17
9 Topmanagers stpn 745 71 5
10 HFC ADO Den Haag louderthanabomb 742 76 4
11 Anti "Vrouwen in bodywarmers" HerrUmlaut 732 76 3


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen, de bal is rond!

Voor de komende managerronde 25/26 kun je je voetbalteam weer aanpassen. Maar let op: de wisselperiode sluit op vrijdagmiddag 25 februari 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 6 maart 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de speluitleg wat de regels zijn, en bij de puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dus grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar misschien al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je nieuwsgierig geworden door dit bericht, maar doe je nog niet mee met deze FOK! Voetbalmanager? Je kunt je nog inschrijven voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2011. Je moet daarvoor wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op VI.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Het (vernieuwde) herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait nu drie keer per etmaal. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #4) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011.

Manolev niet tevreden met aanbieding PSV

PSV-verdediger Stanislav Manolev is ontevreden over de aanbieding die PSV hem heeft gedaan. De gesprekken zijn stopgezet.

De Bulgaar kan voor twee jaar bijtekenen volgens Voetbal International. Het breekpunt in de onderhandelingen zijn de financiële voorwaarden. Manolev zou graag een riantere salarisverhoging willen zien, maar PSV wil daar voorlopig niet aan meewerken.

De rechtsback, die vorig seizoen overkwam van het Bulgaarse Litex Lovech, is een vaste waarde in het team van trainer Fred Rutten. Toch lijkt PSV niet tot het uiterste te willen gaan om Manolev langer aan zich te binden. Ondanks de kritiek die Manolev van de buitenwacht krijgt, schermt hij met interesse van enkele clubs in de Premier League.

Dit seizoen was Manolev een aantal wedstrijden uit de roulatie door een knieblessure en werd hij verdienstelijk vervangen door Atiba Hutchinson. De Bulgaar kwam in anderhalf seizoen tot 37 wedstrijden in het de hoofdmacht van de Eindhovenaren. In zijn tijd bij PSV kwam Manolev tot 2 doelpunten in de Eredivisie.



Van der Gijp over Manolev

GP2 Asia bevestigt schrappen race Bahrein

De organisatie van de GP2 Asia Series heeft bevestigd dat het raceweekend in Bahrein in maart van de baan is. Naast de Formule 1-rijders zouden ook de GP2-coureurs in actie gaan komen in het emiraat, maar daar wordt nu van af gezien.

De GP2 Asia Series zou na het openingsweekend in Abu Dhabi ook afgelopen weekend al neerstrijken in Bahrein, maar vanwege de onrust in het land is op het laatste moment de race geschrapt. Van 11 tot en met 13 maart zou het derde en laatste raceweekend op het programma staan,

De organisatie gaf vandaag een verklaring uit waarin het schrappen van de race bevestigd wordt, maar er werd niet in vermeld of de race vervangen zal worden of dat het kampioenschap uit slechts één weekend heeft bestaan.

Nieuwe trailer vrijgegeven voor Fray

De game die anderhalve week geleden werd aangekondigd heeft vandaag een trailer gekregen. De trailer is een live-action filmpje van 4 minuten waar we een man aan veel snoeren zien liggen. Deze man ontdekt dat het gebouw waarin hij zit wordt binnengevallen door een nog onbekende vijand en ontsnapt.

Fray is een Turn-based strategy game die, in tegenstelling tot andere games binnen het genre, simultaan gespeeld kan worden. Je speelt met karakters binnen één van de drie organisaties die om de macht over de aarde vechten. Ze vechten hiervoor in een virtuele wereld door zichzelf erop aan te sluiten. Een subtiele link met The Matrix is met deze game al snel gelegd.

Het spel moet eind 2011 uitkomen. Je kunt de nieuwe trailer hieronder bekijken.

 

Pornoster boos op redactie Secret Story

Vanavond is de pornoster Sofia Valentine in het huis van Secret Story boos geworden op de redactie van het programma. Er zou vooraf informatie over andere deelnemers doorgegeven zijn aan de kandidaten, zo ook over Sofia.

De streams van Secret Story werden voor de uitbarsting van Sofia zelfs even enkele minuten uit de lucht gehaald. Een aantal deelnemers zou door de programmamakers zijn verteld dat Sofia een pornoster is en dat haar volledige alias Sofia Valentine is.

Ook deelnemer Guido mocht een contract tekenen waarop een naam was gemarkeerd, welke later de naam van Aafke bleek te zijn. In dat contract stonden de achternaam van Aafke en haar adresgegevens zodat Guido uitgebreid research had kunnen doen via het internet om zo eventueel haar geheim, dat geld waard is, te kunnen achterhalen.

Op dit moment is Sofia in overleg om te kijken of ze wel aan het programma zal blijven deelnemen.

Veh stapt einde seizoen op bij HSV

HSV-trainer Armin Veh zal na dit seizoen vertrekken bij Hamburger SV. Over zijn opvolging wordt druk gespeculeerd. Komende zomer zal Frank Arnesen de functie van technisch directeur gaan vervullen, maar volgens Die Welt heeft dit niets te maken met het aanstaande vertrek van Veh. De trainer stapt uit eigen inintiatief op, omdat hij genoeg heeft van de kritiek op zijn functioneren.

"Of we nou winnen of verliezen, er is altijd kritiek op ons geweest. Ik heb er genoeg van." laat hij in Die Welt weten. "Als we nou tien punten minder hadden gehaald, kon ik me het goed voorstellen. Maar dit gaat te ver." De reden dat hij niet direct zijn contract inlevert heeft volgens Veh te maken met clubliefde; "Het is niet goed voor HSV als ik nu opstap."

Bij de Rothosen speelt met Joris Mathijsen, Ruud van Nistelrooy, Eljero Elia en Romeo Castelen een flinke Nederlandse enclave. Mathijsen liet eerder vandaag via diverse media al weten dat met name de Nederlanders onder druk staan als de resultaten tegenvallen. HSV wist zich vorig jaar niet te plaatsen voor Europees voetbal en moet ook dit jaar alle zeilen bijzetten om volgend jaar in Europa uit te komen.

Amazone Winkler overleden na trainingsongeluk

De Duitse Amazone Debby Winkler is drie dagen nadat ze bij een trainingsongeluk zwaargewond raakte overleden. Dit heeft de nationale hippische sportfederatie bekend gemaakt.

De in de Verenigde Staten geboren Winkler is 51 jaar oud geworden. Ze was de vierde echtgenote van de befaamde springruiter Hans Günter Winkler, die inmiddels 84 jaar is. Hij maakte furore door ondanks een blessure goud te winnen bij de Olympische Spelen van 1956 in Stockholm met de legendarische merrie Halla. Zijn vrouw Debby boekte haar grootste succes in 1998 toen ze tweede werd bij de Grote Prijs van Frankfurt.

Coronel: "Ik laat me niet wegjagen"

Uri Coronel heeft gereageerd op de geruchten dat hij op zou stappen. Tevens laat hij zich uit over de terugkomst van Ajax-icoon Johan Cruijff. Tegenover NUsport laat de Ajax-voorzitter weten dat hij vooralsnog van plan is zijn ambtstermijn uit te dienen."Ik ga me niet door één of andere pressiegroep laten wegjagen. Dan blijf ik nog wel even." Officiëel is Coronel nog één jaar voorzitter van de Amsterdammers.

Over de terugkeer van Johan Cruijff is de voorzitter zeer te spreken, alleen is de rol van de legendarische nummer veertien nog niet helemaal duidelijk. "Er zijn al wat constructieve gesprekken geweest", vertelt de Ajax-preses. "Het is goed dat Cruijff nu direct betrokken is, in plaats van om de club heen cirkelt."

Voordat Coronel daadwerkelijk aftreedt als voorzitter heeft hij nog wel een duidelijk doel voor ogen. Samen met de directie en echt voetbalmensen zoals Cruijff wilt hij Ajax weer haar eigen gezicht geven. "De sfeer is nu buitengewoon venijnig. Die moet weer warm en coöperatief worden. Dat is mijn doel", besluit Coronel.

Baanwielrenner krijgt splinter in been

Baanwielrennen is een gevaarlijke sport. Dat bleek maar weer toen de Maleisische baanrenner Azizulhasni Awang (23) een merkwaardige blessure opliep tijdens een wereldbekerwedstrijd baanwielrennen in Manchester. Bij een massale valpartij doorboorde hij namelijk zijn linkerbeen met een splinter. Het stuk hout van 20 centimeter spietste zich aan de achterkant in zijn kuit en kwam er naast zijn scheenbeen weer uit.

In de onderstaande video is niets akeligs te zien totdat men het aankondigd, daarnaast staan in het ‘Lees verder’ gedeelte beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.

Utrecht test Argentijnse verdediger

FC Utrecht heeft Santiago Villafañe voor tien dagen op proef. In deze periode mag de Argentijn Utrecht-trainer Ton du Chatinier overtuigen van zijn kwaliteiten.

Villafañe doorliep de jeugdopleiding van Boca Juniors om vervolgens te vertrekken naar Real Madrid. Daar speelde hij voornamelijk in het tweede elftal en wist hij niet door te breken in de hoofdmacht. Vervolgens keerde hij terug naar Boca Juniors waarna FC Utrecht hem in het vizier kreeg.

"Hij was nu weer twee jaar terug bij Boca, maar doordat die club met drie in plaats van met vier verdedigers is gaan spelen, kwam hij in het eerste elftal onvoldoende aan bod", laat Booy weten op het digitale thuis van de Domstedelingen. Mocht Villafañe de technische staf van Utrecht overtuigen dan kan hij gratis overkomen, omdat zijn contract bij Boca is afgekocht.

De stage is een voortvloeisel uit de scoutingstrip die technisch directeur Foeke Booy en hoofdscout Edwin de Kruijff in januari maakten. Booy en De Kruijff reisden samen door Zuid-Amerika op zoek naar talenten. Ze deden onder meer Brazilië en Argentinië aan volgens de officiële clubsite van FC Utrecht.

Broertje van Ebecilio naar Arsenal

Kyle Ebecilio, het jongere broertje van Lorenzo Ebecilio, heeft zijn eerste profcontract getekend bij Arsenal. De pas zeventienjarige middenvelder zette, bij aanwezigheid van Arsène Wenger, zijn krabbel onder een verbintenis met The Gunners.

Afgelopen zomer werd Ebecilio door Arsenal uit de jeugdopleiding van Feyenoord overgenomen. Op dit moment speelt hij mee met Arsenal -18, maar hij deed ook al eenmaal mee met het tweede elftal van de ploeg.

PSV klopt deze zomer weer aan bij Van Bommel

Mark van Bommel kan komende zomer terugkeren bij zijn oude liefde PSV. Ook ligt er een carrière als trainer voor hem in het verschiet.

Volgens Voetbal International gaan de Eindhovenaren de komende transferperiode weer in gesprek met Van Bommel en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola. PSV ziet in Van Bommel een ervaren kracht die het middenrif moet komen versterken. In 2004 haalde PSV al Philip Cocu terug naar Eindhoven, die een groot aandeel had in de successen van de club.

De directie van PSV deed hem afgelopen januari al meerdere malen een voorstel om hem over te nemen van Bayern München. De Oranje-captain koost toen echter voor de koploper van Italië AC Milan. In Milaan tekende hij een contract voor een half seizoen, wat betekent dat hij transfervrij over kan komen.

Van Bommel deed de afgelopen weken al meerdere uitspraken over zijn toekomst in diverse media. Zo was hij erg onder de indruk van Tottenham Hotspur waar Nederlands Elftal-collega Rafael van der Vaart onder contract staat. "Ik zou dolgraag bij de Spurs spelen, Rafael weet dat ook", liet hij toen optekenen.

Bij PSV is hem ook een aanbod gedaan om na zijn actieve carrière aan de slag te gaan in Noord-Brabant. Een baan als trainer in de jeugdopleiding werd als middel ingezet om de Limburger naar Eindhoven te halen, maar deze poging bleek tevergeefs. Van Bommel verliet PSV in de zomer van 2005 voor een avontuur bij FC Barcelona, waarmee hij onder meer de Champions League won.

Baz Lurmann verfilmt Great Gatsby in 3D

De Australische regisseur Baz Luhrmann verfilmt The Great Gatsby in 3D. Hij neemt de film op in de Australische stad Sydney, schrijft de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter.

Het boek van F. Scott Fitzgerald uit 1928 gaat over de snob Jay Gatsby, zijn liefde voor de getrouwde Daisy Buchanan en de drama's die daaruit voortkomen. Het verhaal wordt verteld door Gatsby's buurman Nick Carraway. Het boek werd in 1974 al eens verfilmd met Robert Redford en Mia Farrow in de hoofdrollen.

Hoewel het nog niet officieel bevestigd is, doen sterke geruchten de ronde dat Leonardo DiCaprio de rol van Gatsby op zich neemt. DiCaprio en Luhrmann werkten in 1996 al samen aan Romeo + Juliet. Carey Mulligan, vooral bekend van An Education uit 2009 en het vorig jaar verschenen Wall Street: Money Never Sleeps zou Buchanan spelen.

De 58-jarige Luhrman staat bekend om visuele spektakelfilms als de musical Moulin Rouge uit 2001 en Australia uit 2008. Hij debuteerde in 1992 met Strictly Ballroom en regisseerde tot nu toe vier films.


Baz Lurmann verfilmt Great Gatsby in 3D (Foto: Novum)

Steve Carell moet filmhuwelijk Meryl Streep redden

De Amerikaanse komedie-acteur Steve Carell is in onderhandeling om de rol van therapeut te spelen in Great Hope Springs, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Meryl Streep heeft al getekend voor de film en speelt een vrouw wier huwelijk op de klippen dreigt te lopen. Carell zou de rol van haar huwelijkstherapeut spelen.

De film wordt geregisseerd door David Frankel, die Streep in 2006 regisseerde in The Devil Wears Prada. Wie de echtgenoot van Streep gaat spelen is nog onbekend. De film gaat over de pogingen die het stel onderneemt nader tot elkaar te komen.

De 48-jarige Carell maakte vorig jaar bekend te stoppen met de Amerikaanse tv-serie The Office US, waarin hij de hoofdrol speelde. Hij wil zich meer richten op speelfilms. Zijn nieuwste project is de film Crazy, Stupid Love met Julianne Moore. Deze film komt dit jaar uit.

Het scenario van Great Hope Spring is geschreven door Vanessa Taylor, die eerder scripts schreef voor tv-series als 'Everwood' en 'Alias'. De film wordt in augustus opgenomen. Wanneer Great Hope Springs in de bioscopen draait, is nog onduidelijk.


Steve Carell moet filmhuwelijk Meryl Streep redden (Foto: Novum)

[Video] Gepeste jongen blijkt waar zangtalent

Een 16-jarige jongen heeft het publiek en de kijkers van 'Romania's Got Talent' versteld doen staan. Narcis Iustin Ianau blijkt namelijk een waar operatalent te zijn.

De jongen woont in een Roemeens dorpje, en vertelt in het programma dat iedereen hem uitlacht om zijn stem. Tot voor kort was de enige plek waar hij mocht zingen het kerkkoor.

Zijn grootste wens is dat zijn moeder hem hoort zingen, zo vertelt hij de jury. Zij verliet hem negen jaar geleden om de kost te verdienen in Italië. Zijn moeder heeft nooit in zijn stem geloofd. Hopelijk zal dat snel veranderen, want de jongen lijkt de nieuwe Paul Potts te zijn.


Het bewuste optreden van de jonge Roemeen. 

Vraag Playmate Mai-Lan het hemd van het lijf

FOK!tv heeft sinds kort een splinternieuwe presentatrice genaamd Mai-Lan die allerlei typische mannenberoepen test. Maar wie is Mai-Lan eigenlijk?

In het kort: Mai-Lan is bij de kenners vooral bekend vanwege haar razende carrière in de wereld van Playboy. Nadat zij via een wedstrijd, die ze op overtuigende wijze won, als Playmate voor het blad mocht poseren ging alles in een razend tempo. Ze werd vrijwel direct uitgenodigd om op The Mansion onder toeziend oog van Hugh Hefner aan een fotoshoot te werken die wereldwijd is gepubliceerd, werd daarna uitgeroepen tot Nederlands Playmate van het Jaar 2008 en is ook een van de prominente gezichten van de diverse feestjes van Playboy en de Playmates.

Om Mai-Lan beter te leren kennen gaan we weer een ouderwets FOK!interview met haar doen waarbij jullie de vragen mogen stellen. Dus stuur je vraag in en wie weet wordt deze wel geselecteerd voor Het grote Mai-Lan interview. En misschien heb je wel een goed idee voor een mannenberoep dat Mai-Lan zou moeten testen.

Zet je vraag hier neer en wie weet wordt hij binnenkort beantwoord. Mai-Lan zit er klaar voor!

Ancic (26) stopt met tennis

Mario Ancic heeft besloten per direct een punt te zetten achter zijn actieve tennisloopbaan. De Kroaat kwam tot dit besluit, aangezien hij al lange tijd kampt met blessures.

Ancic wist in 2004 de halve finales van Wimbledon te bereiken en was in 2006 de nummer zeven van de wereld. Zijn specialiteit was zijn service en daarmee verdiende hij zijn bijnaam Super Mario.

Vanaf dat moment werd hij echter ook gehinderd door rug- en knieklachten en kreeg hij de ziekte van Pfeiffer. In de krant Jutarnji List reageerde Ancic op zijn besluit: "Ik kan er niet meer tegen, ik stop ermee."

Ancic beleefde het hoogtepunt van zijn loopbaan in 2005. Destijds won het met zijn land ten koste van Slowakije de Davis Cup. Tussentijds wist hij zijn studie rechten te voltooien, waarmee hij nu als advocaat aan de slag wil.

Laatste wintertest verplaatst naar Barcelona

De laatste wintertest voor het Formule 1-seizoen is verplaatst naar Barcelona. De test zou oorspronkelijk plaats gaan vinden in Bahrein, maar daar is vanwege de onrust zowel de test als de grand prix afgelast. Daarom kunnen de rijders van 8 tot en met 11 maart weer in Spanje terecht.

Nadeel van de test in Barcelona is dat de Pirelli-banden nu niet onder hoge temperaturen getest kunnen worden, maar dat is voor Williams-baas Adam Parr niet het belangrijkste. "Het is natuurlijk een spijtige situatie. Maar het is duidelijk dat rijden in Bahrein op dit moment niet gepast is. Het is onze intentie om een positieve bijdrage te leveren aan de landen die we bezoeken, dus we staan volledig achter het besluit om de test en race te annuleren," zei hij.

Het Formule 1-seizoen 2011 start nu met de eerste race op 27 maart in Australië.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of zoals nu een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken wat de prijs is en doe mee!

Deze week hebben we een T-shirt van Assassin's Creed: Brotherhood in de aanbieding in de maat L. Wil je kans maken op deze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: welke kleur heeft dit T-shirt?

Laat je antwoord achter op deze pagina. Je kunt meedoen tot vanavond middernacht.

Assassin's Creed: Brotherhood T-shirt

Demonstratie Russische roulette wordt agent fataal

Igor Sokolov is niet meer. De Russische agent legde direct het loodje toen zijn collega en kameraad hem een demonstratie Russische roulette gaf.

Op het politiebureau van het Russische Tomsk zette Ivan Milokovic een pistool op het hoofd van zijn vriend en haalde de trekker over. De 22-jarige agent wist echter niet dat zijn pistool was geladen.

De 21-jarige Sokolov stortte direct ter aarde. Milokovic wilde naar eigen zeggen slechts zijn vriend uitleggen hoe je een potje Russische roulette kunt winnen. Zijn tactiek bleek dus echter niet foutloos te zijn. Zijn collega's hebben hem inmiddels gearresteerd.

Gedrag Balotelli weer punt van discussie

Mario Balotelli heeft weer eens voor opschudding gezorgd. De aanvaller van Manchester City liet blijken dat hij niet gediend was van zijn wissel tegen Notts County in de FA Cup dit weekend.

Nadat hij werd vervangen tijdens het duel liet hij zijn coach Roberto Mancini met woord en gebaar blijken not amused te zijn. Het enfant terrible gooide zijn 'snood' (nekwarmer, red.) neer en smeet enkele krachtige Italiaanse termen richting de keuzeheer van Manchester City.

Mancini zelf liet tegenover diverse Engelse media weten het niet zo'n punt te vinden. "We hadden voor de wedstrijd al besloten om hem een uur te laten spelen. Het was zijn eerste basisplaats sinds zijn blessure en hij kreeg een tik tegen zijn hoofd", aldus de Italiaan.

Verder liet hij weten dat de blessure van Balotelli niet verergerd is. "Zijn knie hield het goed, dus daar zijn we in elk geval blij mee. Maar soms grijpt hij na het missen van een kans naar zijn knie dus uit voorzorg haalden we hem naar de kant", zegt de City-coach. "Het grappige is dat hij dat na het maken van een doelpunt nooit doet", besloot de trainer met een knipoog.

Ritzege Hivert in Ruta del Sol

Johathan Hivert heeft de eerste etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Fransman van Saur-Sojasun bleef in de sprint Francisco José Ventoso en Rabobank-renner Oscar Freire voor. Het is al het tweede succes voor de Franse wielerploeg in Andalusië. Zondag had Jimmy Engoulvent de proloog op zijn naam geschreven.

Markel Irizar is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Spanjaard van RadioShack verdedigt een voorsprong van een seconde op de Belg Jurgen Van den Broeck. Laurens ten Dam is op de zestiende plaats de beste Nederlander.

[Upd] Kerkhove wint ITF Albufeira

Lesley Kerkhove is erin geslaagd om de eindstrijd van het ITF-toernooi in Albufeira te bereiken. De Zeeuwse tennisster won in de halve finales in twee sets van Alice Balducci; 6-3 en 6-0.

Kerkhove, als achtste geplaatst in Portugal, had erg weinig problemen met haar Italiaanse opponente. Later vandaag zal Kerkhove ook haar finale al afwerken, aangezien wegens noodweer het hele schema in de war is geraakt. Daardoor worden de halve finales en uiteindelijke finale op één dag afgewerkt.

Later deze week zal Kerkhove ook nog deelnemen aan het ITF-toernooi in Portimao.

Update

Lesley Kerkhove heeft voor het eerst in haar loopbaan een ITF-toernooi weten te winnen. In Albufeira wist ze in de eindstrijd haar Zwitserse opponente Amri Sadikovic in drie sets te verslaan; 3-6, 7-5 en 6-2.

Kerkhove begon niet al te sterk aan haar partij tegen de als zevende geplaatste Sadikovic. Nadat ze de eerste set verloor, raakte de Zeeuwse echter op stoom en won de volgende twee sets.

Microsoft komt met Kinect Development Kit

Na al die Kinect-hacks begon Microsoft zich achter zijn oren te krabben. Was het wel de juiste beslissing, om dat nieuwe apparaatje ontoegankelijk te maken voor al die enthousiaste hobbyisten? Blijkbaar wel, want volgens VG247 heeft Microsoft de uitgave van een software development kit (SDK) voor de Kinect bevestigd.

Volgende maand kunnen de hobbyisten (die zich toch niet tegen lieten houden) met de officiële SDK aan de slag. Met zo'n SDk kan een ontwikkelaar de controller aansturen door de programmeerfuncties in de kit aan te roepen in zijn eigen stukje software. Er hoeft dus niet meer gehackt te worden. Voor nu heeft Microsoft besloten dat het een non-commercial versie gaat worden, waarmee geen winst met de Kinect Apps gemaakt mag worden. Een commerciële-licentie komt er wel aan, maar wanneer is onbekend.

Nederland actief op tiende WK cricket

Indiase vrouwelijke arbeiders rollen de mat van het cricketstadion Sardar Patel. Het tiende WK cricket is het voorbije weekend begonnen en wordt georganiseerd door Bangladesh, India en Sri Lanka. Ook Nederland doet mee aan het WK, morgen komen wij in actie. Mocht je iets weten over cricket, dan zullen dat vooral de beelden van het Twenty20 toernooi uit 2009 zijn waar de Nederlanders de Engelse inmaakten.

In de 'Lees verder' een mooie impressie van het WK cricket.

'Hawkeye' strijkt neer in België

'Hawkeye' doet begin volgende maand zijn intrede in het Belgische tennis, op verzoek van Spanje. Het elektronisch oog, dat de scheidsrechter helpt met bepalen of een bal in dan wel uit is, wordt ingezet tijdens het Daviscupduel in Charleroi (4-6 maart). De Spaanse tennisbond heeft daarom gevraagd en tevens aangeboden het controlesysteem zelf te betalen.

"Het is flatterend voor ons dat een topland zoals Spanje vindt dat zelfs het kleinste detail van belang is in de Davidscupwedstrijd tegen België", reageerde André Stein, de voorzitter van de Waalse tennisfederatie, trots. "Een andere mogelijkheid is dat ze geen vertrouwen hebben in onze lijnrechters. Maar daarin hebben ze ongelijk. Die hebben hun eerlijkheid al meermaals bewezen."

Gudelj één duel aan de kant bij NAC

NAC-speler Nemanja Gudelj moet één duel toekijken bij zijn club NAC Breda na zijn rode kaart tegen PSV afgelopen zondag. Scheidsrechter Ben Haverkort gaf de verdedigende middenvelder al na een kwartier zijn tweede gele kaart, waarna de NAC-er mocht inrukken. Met name de eerste gele kaart was opvallend; na provocaties van PSV-er Ola Toivonen gaf Gudelj de Zweed een duw en kreeg hij direct een gele prent.

De KNVB heeft vandaag bepaald dat Gudelj de volgende wedstrijd tegen ADO Den Haag op de tribune moet plaatsnemen volgens Omroep Brabant. Door de snelle rode kaart kwam NAC gisteren niet in de wedstrijd tegen de koploper en verloor uiteindelijk met 4-1. De KNVB meldde vandaag via haar website dat er geen onderzoek wordt ingesteld naar de provocaties van Ola Toivonen.

Gran Turismo 5 zes miljoen keer verspreid

Polyphony Digital, de ontwikkelaar van Gran Turismo 5, heeft cijfers vrijgegeven van alle Gran Turismo-games. Het is alleen onduidelijk of dit om verkochte of verscheepte stuks gaat. We houden het verlopig op verspreid en dan zien we dat GT5 momenteel op zo'n 6,3 miljoen staat.

Waar Europa zo'n 3,9 miljoen stuks van het spel heeft liggen zijn er maar 600 duizend in Japan. Zo'n 1,5 miljoen stuks verblijven momenteel in Noord-Amerika. In het geheel zijn er van de gehele Gran Turismo-serie zo'n 63,1 miljoen stuks verspreid. Ben je benieuwd naar alle cijfers over de serie, kijk dan hier.

GT5
Verkocht of verscheept? Dat is de vraag.

Inboedel It's onder de hamer

Krap een maand na het faillissement van moederbedrijf IMpact Retail, gaan de artikelen van elektronicaconcern It's onder de hamer. Veilinghuis BVA-Auctions heeft in overleg met de curatoren de inboedel van drie vestigingen van It's online gezet. Later deze week volgen spullen van meer filialen, zei een woordvoerder van het onlineveilinghuis maandag.

Vanaf woensdag kunnen mensen bieden op koffiezetautomaten, navigatiesystemen, vaatwassers, tv-toestellen en vele andere elektronische apparaten. De veiling sluit op woensdag 2 maart.

Inboedel It's onder de hamer
Inboedel It's onder de hamer (Foto: ANP)

Raad van State kraakt VVD-voorstel voor bijstand

Het wetsvoorstel van de VVD waarbij immigranten die geen Nederlands spreken geen bijstandsuitkering krijgen, heeft geen positief effect op hun integratie. Het vergroot de problemen zelfs, oordeelt de Raad van State.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok diende de wet in omdat de huidige regels niet worden nageleefd. Mensen kunnen nu alleen aanspraak maken op een bijstandsuitkering als ze een 'duurzame band' met Nederland hebben. In de praktijk zou die regel nauwelijks worden toegepast. Blok wil het criterium daarom concreter maken door eisen te stellen aan het niveau van de Nederlandse taal.

De Raad van State, die elk wetsvoorstel van een advies voorziet voordat het naar het parlement wordt gestuurd, twijfelt echter aan de effectiviteit ervan. Zo vallen verschillende groepen immigranten niet onder het voorstel, omdat EU-regels of andere verdragen het stellen van een taaleis verbieden. Dat geldt ook voor de 275.000 Turken en 250.000 Marokkanen met een dubbel paspoort.

Het voorstel vergroot daarnaast de problemen voor vreemdelingen die legaal in Nederland verblijven, omdat zij dan op een andere wijze in hun onderhoud moeten voorzien. Dat heeft 'met name' ook effect op hun kinderen, aldus de Raad.

En ook zonder deze wet is het al mogelijk om het Nederlands van immigranten te verbeteren, oordeelt het adviescollege. In het kader van de re-integratie op de arbeidsmarkt kan nu van hen al worden geëist dat zij voldoende Nederlands leren. Wie dat niet doet, kan worden gekort op de uitkering.

Vrouw rijdt in op agenten bij politiecontrole

Een 22-jarige vrouw is maandagochtend bij een politiecontrole in het Gelderse Wapenveld ingereden op twee agenten. Ze is aangehouden voor poging tot doodslag, meldt de politie.

De vrouw werd op de Kloosterweg door twee agenten gecontroleerd. Haar rijbewijs bleek eerder te zijn ingenomen en ze had een kleine hoeveelheid harddrugs bij zich.

Toen bleek dat de vrouw nog een openstaande boete had en werd gezocht voor een diefstal, startte ze de auto en probeerde ze ervandoor te gaan. Ze reed hard achteruit waarmee ze een van de agenten ernstig in het nauw bracht tussen een geopend portier en de geparkeerde politieauto. Uiteindelijk schampte ze de dienstauto.

De andere agent kon nog net op tijd wegspringen om niet tussen de twee auto's bekneld te raken. De agenten konden de vrouw overmeesteren en aanhouden toen de motor van haar auto afsloeg.

DICE werkt aan geheime projecten

DICE heeft een kleine studiotour gegeven aan het blad GameInformer en in deze tour wordt aangegeven dat DICE bezig is met "geheime projecten". Natuurlijk kon hier niet meer over verteld worden dus zullen we het bij speculaties moeten houden. Mirror's Edge zal het hoogstwaarschijnlijk niet zijn.

In de studiotour zien we verschillende locaties in het gebouw waar mensen verblijven in pauzes en dergelijke. De werkplaatsen zelf krijgen we niet te zien. Benieuwd naar de studio van DICE, bekijk dan hier het filmpje.

dice

Testdag Barcelona 21 februari

Felipe Massa heeft vandaag in Barcelona, tijdens de laatste testdag, de snelste tijd genoteerd. De Braziliaan klokte een tijd van 1.22,625 en was daarmee tevens de snelste over alle vier de testdagen op het Circuit de Catalunya. Red Bull-coureur Mark Webber eindigde met een tijd van 1.23,442 als tweede, net voor Sebastian Buema (1:23,550) van Scuderia Torro Rosso.

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1. Felipe Massa Ferrari 01:22.625 121
2. Mark Webber Red Bull 01:23.442 69
3. Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 01:23.550 90
4. Nick Heidfeld Renault 01:23.657 95
5. Lewis Hamilton McLaren 01:24.003 107
6. Pastor Maldonado Williams 01:24.057 121
7. Adrian Sutil Force India F1 01:24.177 64
8. Sergio Perez Sauber 01:24.515 74
9. Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 01:26.501 50
10. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 01:27.079 114
11. Jarno Trulli Lotus F1 01:29.992 18

UEFA schorst Gattuso voor vijf wedstrijden

Gennaro Gattuso zal de komende tijd in Europees verband niet voor AC Milan kunnen uitkomen. De Italiaan ging vorige week, tijdens het Champions League-duel tegen Tottenham Hotspur, volledig door het lint en dit is hem nu duur komen te staan.

De Europese voetbalbond UEFA heeft na bestudering van de beelden Gattuso een schorsing voor maar liefst vijf wedstrijden opgelegd. Eén wedstrijd daarvan was voor het krijgen van zijn gele kaart, waardoor hij de return in Tottenham sowieso had gemist.

De 33-jarige Gattuso vloog vorige week Joe Jordan, assistent-trainer van de Spurs, naar de keel en deelde naderhand een kopstoot uit. Later betuigde de Italiaan zijn spijt: "Ik verloor mijn verstand.”

[Upd] Libië: Chaos in Tripoli

In Tripoli, de hoofdstad van Libië, hebben veiligheidstroepen van Muammar Gadhaffi voor de tweede dag op rij het vuur geopend op duizenden demonstranten. Al Jazeera meldt dat hierbij zeker 61 doden zijn gevallen.

De afgelopen dagen was vooral de noordoostelijke stad Benghazi het toneel van de chaos rond de protesten. Met onder andere machinegeweren zijn volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 200 mensen doodgeschoten.

Zondagavond liep een legereenheid uit de stad Benghazi over naar de demonstranten, omdat zij niet op hun eigen bevolking wilden schieten. Na een paar uur van gevechten nam deze legereenheid bezit van de stad en zijn de gevechten daar dus, in ieder geval voorlopig, opgehouden.

Nadat bekend werd via Al Jazeera dat Benghazi in handen van de demonstranten is, sloegen de gevechten over naar de hoofdstad Tripoli, waar Gadhaffi tot het weekend de zaken nog relatief rustig wist te houden. Er zouden meerdere gebouwen van de overheid in brand zijn gestoken, waaronder een gebouw van de staatstelevisie.

Ordetroepen hebben volgens de laatste berichten het centraal gelegen Groene Plein 'schoongeveegd' door gericht op demonstranten te schieten. Hier zouden 61 doden door zijn gevallen. De demonstranten lijken echter niet van plan om op te geven. Volgens een Libië-kenner van Al Jazeera is dat ook niet meer mogelijk. De demonstranten zouden volgens de kenner hun leven niet meer zeker zijn als Gadhaffi aan de macht blijft.

De zoon van Muammar Gadhaffi, Saif El Islam (zwaard van de islam), heeft zondagnacht een speech gehouden voor de staatstelevisie die vanuit de hele wereld veel hoongelach heeft opgeleverd. De speech duurde meer dan 40 minuten en hing van complottheorieën aan elkaar. Onder andere Canada zou schuldig zijn aan de situatie in Libië en de BBC wil het land overnemen, aldus Saif.

Tussen de regels door liet Saif Gadhaffi wel blijken dat als de demonstranten niet zouden stoppen er een burgeroorlog aankomt, waarbij 'tot de laatste man, vrouw en kogel' zal worden gevochten en er 'rivieren van bloed' zullen stromen.

De demonstranten eisen hervormingen en meer democratie en het aftreden van Gadhaffi, wiens officiële titel Gids van de Revolutie is. Gadhaffi leidt het land nu 42 jaar.

De EU en de VS hebben het geweld veroordeeld en eisen dat naar de demonstranten wordt geluisterd. Berlusconi heeft zich hier niet bij aangesloten, hij vindt het belangrijk Gadhaffi momenteel 'niet te storen'.

Libië exporteert een groot deel van de olie voor de Europese Unie, maar stammen in het zuiden van het land claimen de olievelden in handen te hebben en de oliestroom te stoppen als de regering niet uiterlijk maandag naar de demonstranten gaat luisteren.

Update 16.01 uur
De minister van Justitie van Libië Abud Al Jeleil is opgestapt vanwege het aanhoudende geweld tegen de demonstranten, zo bericht Quryna, een krant uit Libië, op basis van een telefonisch interview.

Update 17.44 uur
In Tripoli is de situatie een stuk gevaarlijker geworden. Al Jazeera meldt dat ordetroepen weer gericht met scherp op demonstranten zijn begonnen te schieten. Ook is er sprake van een gevechtsvliegtuig dat is ingezet om op demonstranten te schieten. Alle communicatie is nu in geheel Libië afgesneden, zo ook de landlijnen, meldt Al Jazeera.

Er gaan geruchten dat Gadhaffi gevlucht zou zijn naar Venezuela. Chavez heeft gezegd dat dit gerucht niet op waarheid berust.

Update 18.13 uur
Er is in de loop van maandag steeds meer sprake van berichten dat demonstranten van plan zouden zijn om maandagavond op te trekken naar het gebouw waar Gadhaffi zich naar verwachting ophoudt. In de nacht van zondag op maandag zijn al veel gebouwen van de overheid bestormd en in brand gestoken.

Update 18.21 uur
De Libische staatstelevisie lijkt de inzet van gevechtsvliegtuigen te bevestigen. De staats-tv meldt dat er een 'grootscheepse militaire operatie tegen terroristische cellen' is gestart.

'Brand hoofdkantoor Rabobank aangestoken'

De brand die vrijdag in het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht heeft gewoed, is waarschijnlijk aangestoken. Dat liet de politie maandag weten.

De brand brak vrijdagmiddag uit in een technische ruimte op de tweede verdieping van het pand aan de Croeselaan. Zeven bouwvakkers moesten het gebouw verlaten. Bij de brand raakte niemand gewond en kwamen geen gevaarlijke stoffen vrij. De politie heeft nog geen idee wie de brand zou kunnen hebben gesticht.

In juni en oktober vorig jaar was er ook al brand in het pand. Die in oktober bleek te zijn aangestoken. Bij de brand in juni vond bovenin een van de twee torens, die met elkaar verbonden zijn, een explosie plaats. Dat zorgde voor veel schade.

Later dit jaar moeten zo'n drieduizend Rabobank-medewerkers naar het gebouw van 105 meter hoog verhuizen.

Risen 2 komt ook naar de PlayStation 3

Gisteren berichtten we over Risen 2: Dark Waters en lieten we drie screenshots zien. Vandaag is er wat extra informatie over het spel vrijgekomen. Dit deel zal op de pc, PS3 en Xbox 360 uitkomen in tegenstelling tot het eerste deel dat alleen voor de PC en Xbox 360 verscheen. Het tweede deel zal zich enkele jaren na het eerste deel afspelen.

Titans hebben de wereld verwoest en de mensheid staat op het punt van uitsterven. Monsters in de zee maken het schepen lastig en jij als held bent de uitverkorene om dit op te gaan lossen. Als speler zul je verschillende paden kunnen bewandelen die allemaal eigen beloningen hebben. De omgeving zal interactief worden en het spel zal een dag- en nachtritme gaan krijgen.

Een datum voor het spel is nog niet bekendgemaakt.

Risen 2

Olieprijs explodeert door Libië

De olieprijs is door de onrust in Libië naar recordhoogtes gestegen. Een vat Amerikaanse olie noteerde maandag maar liefst 4 procent hoger op bijna 94 dollar. Brent olie, dat uit de Noordzee komt, steeg naar een 2,5-jaars hoogtepunt van 105 dollar per barrel.

"Libië is een significante producent en exporteur van goede kwaliteit ruwe olie", aldus een analist. Libië is de op elf na grootste olie- en gasproducent ter wereld. Het land heeft een bewezen oliereserve van 44 miljard vaten en zeer omvangrijke aardgasreserves.


Onrust Libië laat olieprijs exploderen

Grugger verlaat intensive care

De Oostenrijkse skiër Hans Grugger, zwaargewond na een trainingsongeval in Kitzbühel vorige maand, heeft de intensive care verlaten. Dat heeft de Oostenrijkse skibond maandag laten weten.

De 29-jarige Grugger is van het ziekenhuis in Innsbruck overgebracht naar een hospitaal in Hochzirl waar hij verder wordt behandeld. "Grugger heeft goede vooruitzichten op herstel, we hebben een specifiek programma voor hem samengesteld", aldus professor Leopold Saltuari, hoofd van de neurologische afdeling van het ziekenhuis in Hochzirl.

Grugger belandde op 20 januari met ernstig hoofd- en nekletsel in het ziekenhuis na een zware crash op de piste van de Hahnenkamm in Kitzbühel.

'Fàbregas voor 45 miljoen naar Barcelona'

Volgens The Daily Mirror speelt Cesc Fàbregas volgend jaar weer in het shirt van FC Barcelona. De Engelse krant publiceerde vandaag een verhaal waarin een insider van de Spaanse club heeft verklaard dat de middenvelder van Arsenal volgend seizoen weer in Barcelona te bewonderen is.

Tevens vertelde hij dat de Spaanse topclub ongeveer 45 miljoen euro zal betalen voor Fàbregas, die uit de jeugdopleiding komt van Barcelona. Arsenal nam de Spanjaard al op jonge leeftijd over van de Catalaanse ploeg.

Afgelopen week lieten Lionel Messi en Xavi al weten erg graag met Fábregas in één team te willen voetballen. Bovendien is Barcelona-trainer Josep Guardiola erg gecharmeerd van de middenvelder. Enige struikelblok van de mogelijke transfer is de hoogte van de transfersom. Arsenal wil koste wat kost Fàbregas behouden in Londen.

Hiddink topfavoriet als opvolger Ancelotti

Guus Hiddink is volgens het Engelse wedkantoor William Hill de absolute topfavoriet om de nieuwe manager van Chelsea te worden. De Nederlander, die momenteel actief is als bondscoach van Turkije en in 2009 al trainer was van de Engelse club, is de favoriet met een rating van 15 tegen 8.

Na de uitschakeling in de FA Cup tegen Everton afgelopen weekend en de slechte resultaten in de competitie lijkt het slechts nog een kwestie van tijd voordat Ancelotti de deur wordt gewezen. Een woordvoerder van het wedkantoor meent dat niet Hiddink, maar een ander de favoriet is voor de fans. "Mourinho is waarschijnlijk de favoriet van de fans maar je vraagt je af of en ook waarom hij terug zou keren", aldus de woordvoerder.

Het wedkantoor heeft Hiddink op 15/8 gezet. Andere mogelijkheden die het wedkantoor aanbiedt zijn Didier Dechamps 7/1, José Mourinho 8/1, Frank Rijkaard 10/1, Pep Guardiola 12/1, Martin O'Neill 12/1, Jurgen Klinsmann 14/1 en oud-Liverpool en Internazionale-trainer Rafael Benítez staat op 16/1.

Groep Roemeense skimmers opgepakt

De politie heeft maandag een bende van zeventien Roemeense skimmers aangehouden. De verdachten van tussen de 20 en de 40 jaar oud richtten zich vooral op betaalautomaten in winkels. Computers, twee auto's en administratie werden in beslag genomen, meldt de politie.

De groep Roemenen kwam in beeld nadat vorig jaar een groep landgenoten was aangehouden die zich bezighield met skimmen op onbemande tankstations. De verdachten braken bij winkels in en plaatsten de skimapparatuur. Met de verkregen bankgegevens namen ze geld op in onder meer Canada en Mexico.

De zeventien die maandag in Spijkenisse, Amstelveen en Amsterdam werden opgepakt, worden verdacht van oplichting, skimmen en deelname aan een criminele organisatie. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Groep Roemeense skimmers opgepakt (Foto: Novum)

Voorzitter stuurt Leyton Orient naar Las Vegas

League One-club Leyton Orient hield Arsenal gisteren in de FA Cup op een 1-1 gelijkspel. De spelers van Leyton Orient krijgen als dank voor hun uitmuntende prestatie een reisje naar Las Vegas. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.  Het team hield afgelopen weekend Arsenal op een gelijkspel en dwong zo een replay af in het Emirates Stadion van de Gunners.

Voorzitter Barry Hearn is zo trots op de stunt van zijn team dat hij ze een reis naar Vegas in het vooruitzicht heeft gesteld. "De spelers hadden Elvis Presley op in de kleedkamer en zongen 'Viva Las Vegas' toen de voorzitter binnenkwam", zegt trainer Russell Slade. "Het zou leuk zijn om eind mei of in juni een paar dagen op reis te gaan."

"De gelijkmaker was een geweldig moment", zegt voorzitter Hearn. "Ik wilde gisteravond eigenlijk meteen naar Vegas, maar het schijnt dat we zaterdag uit tegen Huddersfield spelen. De manager wil dat we professioneel blijven."

Win Going the Distance en Valentine's Day!

FOK! mag in samenwerking met Warner Bros 5 keer een dvd-pakket weggeven met het thema liefde. Als je wint, krijg je beide films Going the Distance en Valentine's Day thuisgestuurd. De ultieme films om tijdens een romantische avond met je vriend(in) of kersverse date te gaan kijken!

Going the Distance

De succesvolle comedy Going the Distance is de perfecte film voor Valentijn, maar ook na de dag van de liefde is een romantische avond gegarandeerd. Erin (Drew Barrymore) en Garret (Justin Long) hebben een relatie die steeds serieuzer wordt. Als Erin naar San Francisco verhuist en Garret naar New York gaat vormt hun lange afstandsrelatie ineens een uitdaging. Is de liefde sterk genoeg om hun relatie in stand te houden?

Valentine's Day

Valentine's Day is de liefdesfilm bij uitstek. In deze comedy worden verschillende koppels in L.A. op komische wijze gevolgd. Iedereen beleeft de aanloop naar de meeste liefdevolle dag van het jaar compleet anders. Met tal van grote namen als Julia Roberts, Taylor Lautner, Ashton Kutcher, Patrick Dempsey en Jessica Alba is dit een film die je moet hebben.

Om kans te maken op deze twee films, kijk je snel in het sticky topic in Film, Tv en Radio.

Meedoen kan tot en met 26 februari.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 13-02-2011 t/m zaterdag 19-02-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Black Ops stijgt weer terug naar de nummer één en deze wordt opgevolgd door Just Dance 2. De nummer één en twee van vorige week zijn al weer weggezakt.

Marvel vs Capcom 3 is de hoogste binnenkomer van de week op plaats nummer drie. Call of Duty: Black Ops is de stijger van de week met zestien plaatsen naar nummer vier. Daler van de week is Test Drive Unlimited 2, die zakt dertien plaatsen naar plaats vijftien.

De lijst bestaat uit elf Wii-games, twaalf Xbox 360-games, elf PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-game en vijf DS-games.

chart

Van Vliet vergeeft vier wildcards voor AGR

Wedstrijddirecteur Leo van Vliet heeft vier beschikbare wildcards voor de Amstel Gold Race vergeven. De Nederlandse wielerploeg Skil-Shimano (ploegleider Rudi Kemna) en de Belgische teams Landbouwkrediet (Gérard Buelens), Topsport Vlaanderen (Walter Planckaert) en Veranda’s Willems (Lucien van Impe) zijn de gelukkigen.

De vier ploegen behoren tot de pro-continentaleploegen. De 46e editie van de Amstel Gold Race wordt op zondag 17 april verreden. De achttien ProTeams uit de UCI WorldTour zijn automatisch startgerechtigd, waaronder de Nederlandse formaties Rabobank en Vacansoleil. Vorig jaar werd de enige Nederlandse WoldTourklassieker gewonnen door de Belg Philippe Gilbert.

Cech: "Chelsea kan alleen de CL nog winnen"

Chelsea heeft al eerder aangegeven dat het denkt dat het uitgeschakeld is voor de race om de titel. De Champions League lonkt echter nog, meent doelman Petr Cech.

Chelsea vervolgt morgen de jacht op de cup met de grote oren in de achtste finales tegen FC Kopenhagen. Cech ziet het als de laatste kans op een prijs dit seizoen. "Het zou een ramp zijn als we er tegen FC Kopenhagen uitvliegen", aldus Cech op de officiële website van Chelsea.

"Niet eens zozeer omdat Kopenhagen een kleine naam in het voetbal is, maar vooral omdat we zo'n grote achterstand in de competitie hebben", vervolgt de doelman van de Blues. "Natuurlijk is er nog een mathematische kans dat we de titel nog pakken, maar dat hebben we niet meer in eigen hand."

Afgelopen weekend schakelde Everton Chelsea uit in de FA Cup na strafschoppen. "We moeten hopen dat de ploegen boven ons in de competitie punten gaan verliezen, maar dat lijkt wel heel erg onmogelijk. Daarom is de Champions League eigenlijk de enige competitie die we nog kunnen winnen."

Queens of the Stone Age komt naar Nederland

De band Queens of the Stone Age geeft in mei drie concerten in Nederland. De Amerikaanse rockers doen Amsterdam, Eindhoven en Groningen aan. Reden voor de concerten is de heruitgave van hun titelloze album uit 1998.

De groep speelt vooral nummers van dat album. Op 4 mei doet de band de Oosterpoort in Groningen aan, 14 mei staat Queens of the Stone Age in de Effenaar in Einhoven en een dag later is de Amsterdamse Paradiso aan de beurt.

Queens of the Stone Age bestaat uit Josh Homme, Troy Van Leeuwen, Joey Castillo, Dean Fertita en Michael Shuman. Zanger en gitarist Homme richtte zich afgelopen jaar vooral op de band Them Crooked Vultures met muzikanten van de Foo Fighters en Led Zeppelin. Eind dit jaar moet er een nieuwe album van Queens of the Stone Age uitkomen.

Vrijdag 25 februari start om tien uur de voorverkoop.


Queens of the Stone Age komt naar Nederland (Foto: Novum)

Formule 1-race in Bahrein afgelast

De Formule 1-race die op 13 maart in Bahrein gehouden zou worden is afgelast. Reden hiervoor is de aanhoudende onrust in het koninkrijk. Ook de voor begin maart geplande wintertesten gaan om deze reden niet door. Onduidelijk is nog of en zo ja wanneer de race vervangen zal gaan worden.

Kroonprins van Bahrein Salman bin Hamad Al-Khalifa heeft het nieuws vandaag aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone medegedeeld. Hij zei dat alles er in het emiraat nu op gericht is om er voor te zorgen dat de storm van protesten op zal houden, de aangerichte wonden zullen helen en de mensen in het land weer bijeen te brengen.

De opening van het nieuwe Formule 1-seizoen zal nu op 27 maart in Australië plaats gaan vinden.

Speelautomaten, vechtgala en vuurwerk in Wet Bibob

Het exploiteren van speelautomaten, headshops, het importeren van vuurwerk en het organiseren van vechtsportgala's vallen voortaan onder de Wet Bibob. Het kabinet wil de wet uitbreiden als onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag bekend.

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur wordt gebruikt door de overheid om malafide ondernemers te weren. Gemeenten kunnen bedrijven en personen die een vergunning of subsidie aanvragen laten natrekken. Als blijkt dat sprake is van een crimineel verleden of onduidelijke financiële constructies kan de vergunning worden geweigerd.

De wetgeving gold al voor onder meer de aanvraag van horeca- en bouwvergunningen, voor coffeeshops, bordelen en smart- en growshops.

De wet wordt nu op een aantal punten uitgebreid. Ook het sluiten van een vastgoedtransactie met de overheid valt er voortaan onder. Hiermee wordt voorkomen dat rijk, provincies of gemeenten ongewild met malafide partijen in zee gaan.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan reageert tevreden. "Goed dat het rijk nu voorstelt om de vechtsportgala's onder de wet Bibob te brengen", laat zijn woordvoerder weten. "Belangrijk om de sport te schonen van criminaliteit."


Speelautomaten, vechtgala en vuurwerk in Wet Bibob (Foto: Novum)

Zorgen in Israël over Google Street View

Israël bedenkt manieren waarop internetgigant Google Israëlische steden kan fotograferen voor zijn dienst Street View. Het Israëlische kabinet heeft deskundigen maandag de opdracht gegeven met Google samen te werken om een manier te vinden om de dienst 'zo vlug mogelijk' in te voeren.

Desondanks bestaat er in Israël grote zorg dat Google Street View kan worden misbruikt door terroristen die aanslagen in het land willen plegen. Volgens deze critici wordt op deze manier informatie op internet gezet over mogelijke doelwitten voor terroristen.

Internetgebruikers kunnen door middel van Street View foto's van locaties bekijken. De dienst is al in 27 landen, waaronder Nederland, in gebruik. Met behulp van speciale auto's, die zijn uitgerust met fotocamera's om panoramafoto's te maken, worden steden in kaart gebracht.

Porsche bedankt Facebook fans

Facebook is een social media waarin je als bedrijf/organisatie zijnde graag op profielen staat van de consument. Het doet je goed als honderdduizenden mensen jou organisatie liken. Maar wat doe je daarvoor terug?

Misschien één van je producten opofferen om daar alle Facebook fans op te stickeren! Het is wat mij betreft een mooi initiatief en het geeft een soort betrokkenheid tussen bedrijf en consument. Ik ga er nu niet direct een Porsche voor terugkopen. Maar het is wel erg mooi en origineel bedacht.

In de ‘Lees verder’ vind je een mooie impressie van het bedankje.

Delftenaar bewerkt moeder met hamer

Een 25-jarige Delftenaar heeft zijn moeder zondag geschopt en met een hamer geslagen. Toen buren en omstanders op het geschreeuw van de moeder afkwamen, ging hij hen ook achterna. De 56-jarige moeder raakte volgens de politie ernstig gewond.

Een hoogwerker van de brandweer moest eraan te pas komen om de moeder veilig uit het appartement aan de Geerboogerd te krijgen. Twee ambulances werden ingeschakeld om het slachtoffer te verzorgen. Ze is afgevoerd naar een ziekenhuis.

De zoon vluchtte na de mishandeling. Agenten hebben met honden naar hem gezocht. Getuigen vertelden dat ze de man in een tram hadden zien stappen. Uiteindelijk werd hij op de Papsouselaan gevonden en aangehouden.

De omwonenden die de mishandeling hebben gezien waren volgens de politie flink overstuur. Zij krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Beckham verlaat Spurs met 'pie and mash'

David Beckham keert terug naar de Verenigde Staten, maar dit deed hij niet voordat hij de spelers van Tottenham Hotspur had getrakteerd op een Engelse lekkernij.

Beckham heeft zijn verblijf bij Tottenham Hotspur afgesloten door door de spelers te trakteren op pie and mash, een hartig taartje met aardappelpuree. Becks gaat terug naar zijn club Los Angeles Galaxy. De afgelopen weken hield de Engels intenational zijn conditie op peil bij de Spurs.

Rafael van der Vaart en enkele andere buitenlandse spelers in de selectie van Harry Redknapp wisten volgens De Telegraaf niet direct wat ze met de taartjes aanmoesten. Dat was echter geen ramp volgens Beckham. "Het kwam mooi uit. Daardoor hadden de Engelse jongens extra veel", grijnsde de 35-jarige Beckham.

Het seizoen van LA Galaxy gaat op 15 maart weer van start. De kampioen van vorig jaar speelt dan in Seattle tegen de Seattle Sounders FC. Op 2 maart zal de ploeg van trainer Bruce Arena eerst nog een oefenwedstrijd spelen tegen Club Tijuana in het Torero Stadion.

Heraclied Breukers breekt pink

Heracles Almelo-verdediger Tim Breukers heeft aan het duel met FC Utrecht van afgelopen vrijdag een gebroken pink overgehouden. Dat melden de Almeloërs op hun website. De 23-jarige verdediger liep de blessure in de eerste helft op, maar speelde de wedstrijd toch uit.

Breukers kwam voor de rust na een valpartij verkeerd terecht. "Ik viel op mijn rug, maar mijn pink bleef in het veld steken. Na vijf minuten had ik door dat de pink scheef stond, toen heb ik hem zelf rechtgezet." In de rust werd de pink van Breukers ingetapet, zodat hij de wedstrijd toch kon voltooien.

"Na de wedstrijd ben ik in Almelo naar het ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat de pink gebroken is." Breukers wordt woensdag geopereerd. Of de verdediger, die dit seizoen tot dusver 23 keer in actie kwam, komend weekeinde inzetbaar is tegen Vitesse is nog onduidelijk.

Ex-Beatle Ringo Starr op Bospop

Ringo Starr geeft op 9 juli een optreden weg op Bospop. De ex-Beatle staat dan met zijn All Star band op het hoofdpodium van het muziekfestival in Weert. De 70-jarige drummer brengt onder meer nummers van de Beatles ten gehore.

Zijn All Star Band bestaat uit Edgar Winter, Wally Palmar, Rick Derringer, Gary Wright, Richard Page en Greg Bissonnette. Eerder maakte de organisatie van Bospop al de komst van Roxette, Anouk, Gregg Allman en Black Country Communion bekend.

Bospop vindt van 8 tot en met 10 juli voor de dertigste keer plaats in Weert. De kaartverkoop start zaterdag. Woensdag maakt de organisatie meer acts bekend.


Ringo Starr (Foto: Novum)

Herstel Kubica verloopt voorspoedig

Artsen van het Santa-Corona-ziekenhuis in Pietra Ligure hebben vandaag gezegd dat het herstel van Robert Kubica voorspoedig verloopt. Na zijn crash bij een rally in Noord-Italië eerder deze maand onderging de Pool drie zware operaties.

"De gezondheidstoestand van Robert Kubica is goed, er zijn na de operaties geen infecties geconstateerd en alle vitale signalen zijn normaal”, aldus een verklaring van het ziekenhuis.

De Pool ligt niet meer op de intensive care. Daar lag hij na diverse operaties aan gecompliceerde breuken in zijn voet, hand, schouder en elleboog. De coureur zal nu met behulp van fysiotherapie aan zijn herstel werken.

Goudprijs stijgt boven 1400 dollar

De goudprijs is maandag boven de 1400 dollar per troy ounce uitgekomen, vanwege de aanhoudende politieke onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika waardoor beleggers voor veilige beleggingen kiezen.

In de elektronische handel op Globex stijgt de future voor levering van goud in april met 14,40 dollar naar 1403 dollar per troy ounce.

Goud wordt gezien als een veilige investering. Goudprijzen stijgen dan ook vaak in tijden van politieke en economische onrust.

Negatief reisadvies voor Libië

Voor Libië geldt sinds maandag een negatief reisadvies. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar het Noord-Afrikaanse land. De circa 150 Nederlanders die in Libië verblijven wordt geadviseerd het land te verlaten. De ambassade staat met hen in contact, meldt het ministerie.

In Tripoli, Benghazi, Bayda en andere grote steden vinden zware onlusten plaats. Demonstraties gericht tegen het autocratische bewind van Muammar Gadhaffi worden met harde hand neergeslagen. Bij het optreden van de politie zijn al meer dan tweehonderd mensen omgekomen.


Negatief reisadvies voor Libië (Foto: Novum)

Cel en tbs voor misbruik baby

Een 48-jarige man uit Rosmalen heeft maandag driehonderd dagen cel en tbs met voorwaarden opgelegd gekregen voor misbruik van een baby. Samen met zijn vriendin, de 57-jarige oma van het kind, misbruikte hij de vijf weken oude baby. De oma werd al eerder veroordeeld tot 263 dagen cel en tbs.

Volgens de rechtbank in Den Bosch kwam het initiatief van de man. Hij beïnvloedde de oma, die toen leed aan een persoonlijkheidsstoornis en erg beïnvloedbaar was.

De vrouw hield in september 2009 in Den Bosch de penis van de man tegen de mond van het jongetje. Ook bracht zij haar tong en tepel in de mond van de baby. De twee maakten videobeelden van het misbruik.

Deskundigen achten de kans op herhaling niet erg groot. Aangezien de verdachte zich bereid toonde een behandeling te ondergaan, vond de rechter het niet nodig tbs met dwangverpleging op te leggen.

Derde aanhouding voor taximoord

De politie heeft een derde verdachte aangehouden voor het doodschieten van een taxichauffeur in Kaatsheuvel in oktober. De politie was al langer op zoek naar de 42-jarige Pool en pakte hem maandagochtend op in Utrecht. Eerder werden al twee 24-jarige Polen aangehouden voor de taximoord.

De drie zitten nog vast en worden allen verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 37-jarige taxichauffeur. De drie waren vermoedelijk de laatste klanten van de chauffeur. De rol van de verdachten bij de moord is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend wat hun motief zou zijn.

De taxichauffeur reed op de dag van de moord met de drie mannen van Tilburg naar de Duinlaan in Kaatsheuvel. Daar werd het lichaam van de man uiteindelijk ook gevonden. De moord zorgde voor veel commotie onder taxichauffeurs in Tilburg.

Uitrijden mest vanuit lucht gecontroleerd

Boeren in Zuid-Holland worden vanaf dinsdag vanuit de lucht gecontroleerd op het illegaal uitrijden van dierlijke mest. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) controleert percelen vanaf die dag met een vliegtuig.

Het uitrijdseizoen van dierlijke mest is op 1 februari ingegaan. Sinds die datum controleert de nVWA of dit volgens de regels gebeurt. Mest moet op bouwland onder meer in een keer worden uitgereden. Het uitrijden mag verder niet op een besneeuwde of bevroren grond. Als mest niet volgens de regels wordt uitgereden kan grond- en oppervlaktewater vervuild raken.

Boeren die de regels overtreden krijgen een waarschuwing of een proces-verbaal. Ook kan een overtreding leiden tot een korting op de inkomenssteun van de gebruiker van de grond.

Het vliegtuig wordt binnenkort ook ingezet in de provincies Noord-Holland en Utrecht.

Duke Nukem Forever heeft ook multiplayer

Gearbox heeft tegen Eurogamer verteld dat ze wel degelijk werken aan multiplayer voor Duke Nukem Forever. Ze weten alleen niet goed hoe ze het beste de multiplayer kunnen showen. Volgens ontwikkelaar Randy Pitchford zijn screenshots namelijk niet genoeg: "je moet het kunnen voelen om het te snappen."

De multiplayer wordt momenteel ontwikkeld door het relatief onbekende Piranha, bekend van Medal of Honor: Heroes 2 en Need for Speed: Undercover voor PSP.

"Er is genoeg kans om iemand te krimpen of in ijsblokjes te veranderen. Het wordt pure entertainment en fun." Aldus Pitchford.

'De Zeeuw moet rust houden door hersentrauma'

Demy de Zeeuw zou er verstandig aan doen het voetballen voorlopig even aan zich voorbij te laten gaan. De middenvelder van Ajax heeft een hersentrauma, aldus neuropsycholoog Eric Matser op BNR Nieuwsradio. De Zeeuw liep de blessure op tijdens de halve finale van het WK, toen hij een trap tegen zijn hoofd kreeg.

Tijdens de training kreeg De Zeeuw te maken met zwarte vlekken voor zijn ogen nadat hij een bal had gekopt. Volgens Matser is dit een 'postcommotioneel syndroom'. Matser liet weten dat de Zeeuw snel aan zijn probleem geholpen moet worden, omdat hij anders 'nog heel lang klachten kan houden'. Ajax liet weten dat er voor de club momenteel geen reden is om zich zorgen te maken over de gezondheid van De Zeeuw.

De beste remedie, volgens Matser, is nu rust voor de international. "Je moet hem pas weer laten spelen als hij helemaal genezen is." Edwin Goedhart, clubarts van Ajax, laat weten extra alert te zijn geweest op mogelijke gevolgen van de trap die De Zeeuw kreeg tijdens de halve finale van het WK. "Ook het moment dat Demy zaterdag op de training heeft doorgemaakt, wordt door de medische staf van Ajax onderzocht", aldus Goedhart. "Vooralsnog is er nog geen reden om ons zorgen te maken over de gezondheid van De Zeeuw."

Ajax is niet blij met de uitlatingen van de neuropsycholoog. De Zeeuw liet zelf tegen Ajaxlife weten last te hebben van de klachten en zich niet honderd procent te voelen. Volgens hem kan het wel anderhalf jaar duren voordat de klachten helemaal weg zijn.

Japan graaft naar resten slachtoffers WOII

Bij een voormalige militaire medische academie in de Japanse hoofdstad Tokyo wordt sinds maandag naar overblijfselen gezocht van slachtoffers van biologische oorlogsvoering en experimenten op krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat de opgravingen worden gedaan betekent dat de regering er niet voor terugschrikt dat lang bewaarde geheimen uit de oorlog aan het licht worden gebracht.

De regering besloot de opgravingen te laten uitvoeren nadat een voormalige verpleegster had onthuld dat ze vlak voor het Amerikaanse leger Tokyo aan het eind van de oorlog binnentrok lichaamsdelen heeft helpen begraven bij de militaire academie. Het zou gaan om slachtoffers van Eenheid 731, een schimmige legereenheid die volgens betrokkenen en historici in het destijds door Japan bezette Harbin in het noorden van China krijgsgevangenen met allerlei ziektekiemen injecteerde, om de mogelijkheden van biologische oorlogsvoering te onderzoeken. Ook zou de eenheid vivisectie hebben verricht op krijgsgevangenen en gevangenen hebben doen doodvriezen. Historici schatten het aantal slachtoffers van Eenheid 731 op duizenden tot 250.000. De meeste slachtoffers waren Chinezen. Van sommige slachtoffers zouden de overblijfselen voor analyse naar Tokyo zijn overgebracht.

In 2002 stelde een Japanse rechtbank vast dat de eenheid zich in de oorlog in China inderdaad schuldig heeft gemaakt aan biologische oorlogsvoering. De rechtbank oordeelde ook dat Japan de slachtoffers en hun nabestaanden geen boetedoening verschuldigd was. Na dit jaren te hebben ontkend gaf ook de regering het bestaan van Eenheid 731 toe. Bijzonderheden over de activiteiten van de eenheid zijn tot nu toe echter niet openbaar gemaakt. Commandanten van de eenheid ontkwamen in ruil voor het verschaffen van informatie aan de VS aan vervolging en kregen na de oorlog topfuncties in de farmaceutische industrie, bij geneeskundefaculteiten en op het ministerie van volksgezondheid.

De voormalige verpleegster, de nu 88-jarige Toyo Ishii, doorbrak haar stilzwijgen in 2006. Ze vertelde toen dat zij en haar collega's uit een militair ziekenhuis bij de academie in de weken na de Japanse overgave, op 15 augustus 1945, talloze lichamen, botten en lichaamsdelen moesten begraven. De regering kondigde de opgravingen reeds kort na deze onthulling aan, maar door allerlei oponthoud is er pas nu een begin mee gemaakt.


Japan graaft naar resten slachtoffers WOII (Foto: Novum)

Gorbatsjov noemt Poetin verwaand

Ex-president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie, heeft maandag felle kritiek geleverd op president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin. Hij noemde ze verwaand en beschuldigde ze ervan de kiezer te minachten. Gorbatsjov beschreef Rusland als een imitatie-democratie.

De kritiek van Gorbatsjov was een reactie op uitspraken van Poetin en Medvedev, die gezegd hebben dat zij onderling gaan bepalen wie er deel gaat nemen aan de presidentsverkiezingen van 2012. Gorbatsjov noemde dat een teken van een 'ongelofelijke verwaandheid'. "Dit gaat Poetin niets aan. Dit moet worden besloten door het land in verkiezingen, door diegenen die hun stem uitbrengen. Kunnen er dan geen andere mensen meedoen?", zei hij.

Gorbatsjov heeft zich eerder altijd van kritiek op Poetin onthouden. De verwachting is dat Poetin in 2012 opnieuw het presidentschap op zich neemt.

Gorbatsjov, die volgende week 80 wordt, zei dat Rusland slechts 'imitaties' van een parlement en een rechtssysteem kent. Hij verwees naar de rechtszaak tegen de vroegere olietycoon Michail Chodorkovski. Chodorkovski werd in 2003 tot acht jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking, maar kreeg er eind december nog ruim zes jaar bij, dit keer wegens diefstal en witwassen. De rechter veroordeelde hem formeel tot veertien jaar, gerekend vanaf zijn arrestatie in 2003, wat inhoudt dat hij dus tot in 2017 moet vastzitten. Velen zien Poetin als de drijvende kracht achter het proces tegen Chodorkovski.

Volgens Gorbatsjov is de zaak tegen Chodorkovski duidelijk terug te leiden tot de kritiek die deze op Poetin had. "Politiek zou niet in de rechtszaak betrokken moeten worden, maar dat was wel het geval", aldus Gorbatsjov.

Gorbatsjov hekelde ook Poetins partij Verenigd Rusland. Hij noemde de partij een 'slechte kopie' van de Communistische Partij ten tijde van de Sovjet-Unie. Hij waarschuwde dat pogingen van de regering partijen buiten spel te zetten onverwachte gevolgen kan hebben. "Het monopolie eindigt in verrotting en verhindert economische ontwikkelingen", zei hij.


Gorbatsjov noemt Poetin verwaand (Foto: Novum)

Box Office Nederland

The King's Speech heeft de eer om het afgelopen weekend de best bezochte film van Nederland te zijn. Op de voet gevolgd door No Strings Attached.

De nieuwe releases van afgelopen donderdag hebben het goed gedaan in de weekend top tien. Vijf van de zes releases zijn terug te vinden in de lijst. Naast The King's Speech en No Strings Attached staat Yogi Bear op de vijfde plaats, Pizzamaffia op de achtste plaats en Gnomeo & Juliet op de tiende plaats.

Bij de gemiddelden is het nog steeds Black Swan die het dan het beste doet met € 5.823. Ook True Grit doet het dan nog steeds goed, al is hij gemiddeld gezien gezakt naar de vierde plaats.

Verder dringt er een film die al eerder werd uitgebracht de top tien binnen. Dat is Mijn Opa de Bankrover die op de negende plaats te vinden is.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 The King's Speech € 353.336 61 € 5.792 € 388.644
2 No Strings Attached € 329.182 81 € 4.063 € 512.797
3 Black Swan € 308.667 53 € 5.823 € 1,3 mil.
4 Sonny Boy € 275.548 113 € 2.438 € 2,2 mil.
5 Yogi Bear € 272.428 104 € 2.619 € 317.979
6 Gulliver's Travels € 187.648 88 € 2.132 € 533.215
7 True Grit € 178.785 52 € 3.438 € 495.424
8 Pizzamafia € 128.107 67 € 1.912 € 152.095
9 Mijn Opa de Bankrover € 104.730 92 € 1.138 € 242.981
10 Gnomeo & Juliet € 103.396 126 € 820 € 118.609

Haug: "Mercedes nu niet in top tien"

Mercedes Grand Prix heeft volgens Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug nog veel werk te verzetten voordat het Formule 1-seizoen begint. Als nu de eerste race gehouden zou worden dan zouden de bolides van het team de top tien volgens de Duitser niet gaan halen.

Nico Rosberg reed gisteren op het circuit van Barcelona de snelste tijd, maar volgens Haug is het beeld vertekend. "We weten dat onze auto op dit moment niet goed genoeg is voor de top tien. Dat komt omdat we momenteel gehinderd worden door de gaten die we in het bodywork moesten zagen om de temperatuursproblemen op te lossen en omdat Nico zonder KERS reed," zei Haug tegen Auto Motor und Sport.

"Ons doel is om met het nieuwe aerodynamische pakket het gat bijna helemaal dichten en voor het podium kunnen gaan," zei de Duitser. Volgens Auto Motor und Sport bedraagt de achterstand van de MGP W02 momenteel 1,5 seconden per ronde op Red Bull Racing als er in racemodus wordt gereden.

WK zeilen 2014 niet in Den Haag

Den Haag heeft naast de organisatie van het WK zeilen in 2014 gegrepen. De internationale zeilbond ISAF gunde de organisatie aan Santander. Dat maakte de bond vandaag bekend. Ook steden in Canada, Polen, Argentinië, Denemarken en China waren in de race om het WK binnen te halen, maar zagen de eer ten deel vallen aan de Spaanse stad.

Bij het WK zeilen worden alle olympische nummers afgewerkt. Het wordt sinds 2003 eens in de vier jaar gehouden. De derde editie wordt dit jaar in Perth gehouden. Na die editie verhuist het titeltoernooi naar de jaren tussen Olympische Zomerspelen in. Het toernooi in Santander wordt in september afgewerkt.

Het Nederlandse Watersportverbond had vooraf ingeschat dat het geen makkelijke keuze zou worden voor de ISAF. "Het wordt zeker niet eenvoudig, maar kansloos zijn we ook niet", zei een woordvoerder toen op 1 december de kandidatuur bekend werd gemaakt.

Topcrimineel Stanley Hillis doodgeschoten

Topcrimineel Stanley Hillis is vanmiddag in Amsterdam-Oost neergeschoten. De topcrimineel staat bekend als een grote jongen in het criminele circuit.

Volgens Willem Endstra werkte Stanley, alias 'de ouwe', nauw samen met Dino S. en Willem Holleeder. De toedracht van de schietpartij is onbekend.

De dader(s) zijn in een Volkswagen Transporter met kenteken 27BNJH gevlucht na de schietpartij en zijn nog voortvluchtig. Ze zijn voor het laatst gesignaleerd op de Spaklerweg.

'Piraterij PC-games neemt af'

Volgens de directeur van The PC Gaming Alliance, Matt Ployhar, neemt de piraterij van PC-games af. De baas van de alliantie, die onder andere bestaat uit Epic Games, Capcom, Intel en Dell, denkt dat dit komt door een verandering binnen de PC-markt en de toegankelijkheid van legale downloads.

"Game-ontwikkeling voor PC verplaatst zich, waardoor piraterij op dit platform lijkt af te nemen. We hebben statistieken die dit bevestigen. Een verplaatsing is Free To Play games. Deze kan je niet echt stelen. Het kan wel, maar dat is niet echt logisch." Aldus Ployhar.

"Kijk maar naar een game als Crysis, die hard wordt geraakt door de piraterij. Om dit tegen te gaan verwerken de ontwikkelaars achievements, in-game (huis)diertjes en DLC die allemaal worden opgeslagen in de cloud [gekoppeld aan jouw account, red.]. Dus zelfs als je een illegale versie speelt, heb je nog niets om over op te scheppen. Het is dan minder leuk."

Een reactie hierop is een toename van identiteitsdiefstal, denkt Ployhar. Volgens hem zijn Steam Accounts, Orbs en EA Download Managers nu belangrijker dan de games zelf.

Voorwaarden aan opvragen IP-adressen

De politie moet een goed verhaal hebben alvorens IP-adressen van bezoekers van nieuws- en krantenwebsites te kunnen opvragen. Er moet sprake zijn van een zorgvuldige belangenafweging, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in antwoord op Kamervragen.

Aanleiding was een artikel van Webwereld waaruit bleek dat politie en justitie redacties onder druk zetten om zo de IP-adressen van reagerende bezoekers te krijgen. Het betrof onder meer Crimesite.nl. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis wilde vervolgens weten of de opsporingsinstanties zich wel aan de regels houden.

Het blijkt dat de politie niet zomaar om de gegevens mag vragen. "Een verzoek tot vrijwillige verstrekking behoort niet tot de mogelijkheden", schrijft Opstelten. Voor het vorderen van gegevens moet altijd rekening worden gehouden met een aantal belangen, waaronder dat van de opsporing en van degenen op wie de gegevens betrekking hebben.

Daarnaast hebben journalisten het recht op bronbescherming, wat een extra toets vormt. "Een vordering mag pas daadwerkelijk worden gedaan als alle belangen tegen elkaar zijn afgewogen en de uitkomst is dat het opsporingsbelang zwaarder dient te wegen", aldus Opstelten.

In het geval van Crimesite was een aantal van deze belangen 'ten onrechte' niet meegenomen. De vordering is daarom ook ingetrokken.

Digitale flitspaal heeft de toekomst

De komende jaren komen er steeds meer digitale flitspalen. Op dit moment staan er ongeveer 180 in het land. Dit jaar komen er 60 bij. De 'digitale overtreding' gaat rechtstreeks naar het bureau.

De bekeuring voor te hard rijden of door rood rijden, ligt daardoor eerder op de mat dan de boete voor een overtreding die is geconstateerd door een analoge flitspaal. Over een aantal jaren zijn er nog alleen maar digitale flitspalen. Dat zei maandag een woordvoerder van het Team Verkeer van het Openbaar Ministerie.

Bij een 'analoge overtreding' moet eerst het filmrolletje nog verwerkt worden. Bovendien kunnen er eerder technische storingen optreden en kan het filmrolletje vol zijn waardoor er minder overtredingen worden geflitst.

'Digitale flitspaal heeft de toekomst'
'Digitale flitspaal heeft de toekomst' (Foto: ANP)

Hosni Mubarak in Dubai beboet voor drinken alcohol

Hosni Mubarak is door een rechter in Dubai beboet wegens het drinken van alcohol. Nee, niet díe Hosni Mubarak, maar een Pakistaan met dezelfde naam als de afgetreden Egyptische president.

De Pakistaan werd zondag berecht omdat hij de strenge wetgeving op het gebied van alcoholconsumptie had overtreden. Onder deze wetgeving is het verboden buiten hotels en restaurants alcohol te nuttigen.

Verscheidene media meldden maandag dat de man een boete van omgerekend 200 euro heeft gekregen. De rechter kon een glimlach niet verhullen toen hij de naam van de verdachte uitsprak.

Die andere Hosni Mubarak trad eerder deze maand af na grootschalige massademonstraties tegen zijn regime.

Montella nieuwe trainer AS Roma

AS Roma heeft in Vicenzo Montella een nieuwe coach gevonden. Montella is de opvolger van Claudio Ranieri die gisteren opstapte. De 36-jarige Montella was als jeugdtrainer al werkzaam bij Roma.

Roma verloor zijn laatste vier duels. In de Champions League ging de ploeg woensdag met 2-3 onderuit thuis tegen Sjachtar Donetsk. Gisteren werd met 4-3 verloren van Genoa nadat Roma een 3-0 voorsprong uit handen gaf.

Riis blij met rijden van Contador

Ploegleider van de Saxo Bank-formatie Bjarne Riis is blij hoe Alberto Contador bij zijn rentree gepresteerd heeft. Hij is zelfs blij dat de Spanjaard in de Ronde van de Algarve slechts vierde is geworden achter onder meer winnaar Tony Martin en Lieuwe Westra.

"Alberto is een beetje boos omdat hij het beter had willen doen. Maar ik zou me eerder zorgen hebben gemaakt als hij hier zou hebben gewonnen, want dat zou betekenen dat hij veel te vroeg in vorm is. De belangrijke wedstrijden moeten nog komen," zei Riis in het Deense Politiken. In de afsluitende tijdrit werd de Spanjaard slechts vijftiende.

Contador werd afgelopen week vrijgesproken van het gebruik van clenbuterol en hij reisde daarna meteen af naar Portugal waar hij zijn rentree in het peloton vierde. "Zijn optreden hier is heel bevredigend. Hij reisde te elfder ure hiernaar toe en nam het op tegen renners die van deze wedstrijd een doel hadden gemaakt. Na de gebeurtenissen van de laatste maanden moet Alberto blij zijn dat hij überhaupt mag koersen."

Nog onduidelijk is welke koersen Contador dit jaar gaat rijden in de voorbereiding op de Tour de France. De klimmer ziet deelname aan de Giro d'Italia wel zitten om zich in vorm te kunnen fietsen.

Polen onderbetaald door schoonmaakbedrijf

Een schoonmaakbedrijf in Rotterdam wordt verdacht van het onderbetalen van vijftien Poolse werknemers. Zij zouden wekelijks zestig tot zeventig uur moeten werken tegen een salaris van zo'n 4 tot 5 euro per uur. De administratie van het bedrijf is in beslag genomen, meldt de Arbeidsinspectie.

De Polen bleken zeven nachten per week te moeten werken. Bovendien waren werknemers gehuisvest in een te krappe woning die het schoonmaakbedrijf huurde. Hiervoor werd per persoon maandelijks 250 euro op het salaris ingehouden.

Het schoonmaakbedrijf zou ook sjoemelen met de loonadministratie. De Belastingdienst start een uitgebreid boekenonderzoek naar mogelijke ontduiking van belastingen en premies. UWV en een gemeente bekijken of sprake is van uitkeringsfraude.

Storing iDEAL kost webwinkels mogelijk miljoenen

Het internetbetaalplatform iDEAL was vanaf zondagmiddag ongeveer zes uur uit de lucht. Volgens Currence, het bedrijf achter iDEAL, was een storing bij de Rabobank de oorzaak. Het betaalplatform draait inmiddels weer, maar de schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen. Per dag worden 190.000 betalingen gedaan via het systeem.

De storing bij de Rabobank raakt sinds zondag klanten die via internet of hun mobiele telefoon bij hun rekening willen. Maar volgens Currence heeft de storing ook het systeem van iDEAL platgelegd. "We hebben twee platforms. Niet alle banken werden door de storing getroffen. Banken op hetzelfde platform als de Rabobank, zoals ING en SNS, lagen er wel uit."

De schade loopt hoog op. Volgens internetmagazine Bright.nl loopt de schade in de miljoenen. Jitse Groen, directeur van Thuisbezorgd.nl, laat weten dat het alleen al bij zijn klanten om 100.000 euro gaat. Op de site kan bij deelnemende restaurants eten worden besteld en met iDEAL worden afgerekend.

Een woordvoerder van Currence heeft nog geen inzicht in het schadebedrag. "We weten nog niet hoeveel transacties er niet konden plaatsvinden. Over de schade is nog niets te zeggen. Er zijn tot nu toe geen schadeclaims binnengekomen."

Steeds meer bedrijven bieden iDEAL aan als betaalmethode. Volgens Currence is 90 procent van de Nederlandse webwinkels bij het systeem aangesloten. Vorig jaar werden er ongeveer 69 miljoen betalingen mee verricht, een groei van 53 procent ten opzichte van 2009.


Storing iDEAL kost webwinkels mogelijk miljoenen (Foto: Novum)

Blessure voor Van der Vaart

Rafael van der Vaart zal morgen de competitiewedstrijd van Tottenham Hotspur tegen Blackpool aan zich voorbij moeten laten gaan. Van der Vaart heeft een kuitblessure.

"Hij heeft al langer last van die kwetsuur. Zondag ging het tijdens de training weer mis,” aldus de manager van Tottenham, Harry Redknapp, tegenover Sky Sports.

"Het is echt een tegenvaller dat hij er niet bij is tegen Blackpool, hij is een fantastische speler. Als Rafael speelt, bewijst hij telkens zijn meerwaarde,” zo zegt Redknapp die nog niet weet wanneer hij weer over de 28-jarige middenvelder kan beschikken. "Hopelijk is hij er niet lang uit, het is afwachten."

Alcohol eist veel levens in Groot-Brittannië

Als de overheid het gebruik van alcohol niet aan banden legt dreigen tienduizenden Britten zichzelf de komende twintig jaar dood te drinken. Dat hebben deskundigen maandag gezegd.

In de jaren tachtig overleden in Groot-Brittannië 4,9 op de 100.000 mensen aan een leverkwaal, doorgaans veroorzaakt door alcohol. Dat waren er net zo veel als in andere westerse landen, waaronder Australië, Frankrijk, Noorwegen en Zweden. Maar terwijl het aantal sterfgevallen als gevolg van leverziekten in die landen sinds 1986 is gedaald of gestabiliseerd, overleden er in 2008 in Groot-Brittannië op elke 100.000 mensen 11,4 aan een leverkwaal. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Het lijdt nauwelijks twijfel dat er in Groot-Brittannië een specifiek probleem bestaat", schrijven Ian Gilmore van de Universiteit van Southampton en zijn collega's in een commentaar dat maandag op de website van het medische tijdschrift The Lancet verscheen. De schrijvers waarschuwen dat jaarlijks 8900 mensen aan een leverkwaal dreigen te overlijden. Dat komt neer op 250.000 doden in de komende 20 jaar. Als de regering maatregelen neemt om het alcoholgebruik te verminderen zouden in 2019 jaarlijks 2500 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik, zo blijkt uit onderzoek.

Om de alcoholconsumptie terug te dringen wil de Britse regering samenwerken met de industrie, plaatselijke overheden en liefdadigheidsorganisaties.

"Om door alcoholmisbruik veroorzaakte gezondheidsproblemen aan te pakken is een brede maatschappelijke benadering nodig", schrijft het ministerie van volksgezondheid op zijn website. "Commerciële organisaties hebben invloed op consumenten en kunnen hen bereiken met middelen waarover de regering niet beschikt."

Gilmore en zijn collega's verwijten de regering vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden met alcoholfabrikanten. Ze wijzen erop dat vertegenwoordigers van fabrikanten van wijn en sterke drank zitting hebben in een volksgezondheidscommissie van de overheid.

Coureurs zien reis naar Bahrein niet zitten

De openingsrace van het Formule 1-seizoen 2011 in Bahrein wordt hoogstwaarschijnlijk uitgesteld. Goed nieuws voor de rijders, want zij zien de reis naar het onrustige emiraat op dit moment niet echt zitten.

"Ik vind het vervelend om te horen wat er gebeurt. We zijn altijd graag in Bahrein en dit nieuws komt dan ook hard aan. Maar als je er niet bent weet je het hele verhaal niet. We zullen moeten afwachten. Het is aan hen; als we er een mooi sportevenement kunnen organiseren, is dat geweldig, maar zo niet, dan is er geen man overboord. De Bahreini's hebben momenteel wel iets anders aan hun hoofd," zei Red Bull-rijder Mark Webber vanuit Barcelona tegen GPUpdate.

Jarno Trulli is minder diplomatiek. "Op dit moment kunnen we niet gaan. De regering heeft ons afgeraden om te komen. We zullen uiteindelijk een beslissing moeten nemen, maar er zijn veel dingen waar we rekening mee moeten houden. Verzekeringen, bijvoorbeeld. Het is niet zo dat iemand opeens roept 'we kunnen gaan!'"

Nico Rosberg verwoordt de mening van de meeste rijders en teams. "Ik hoop dat de situatie daar kalmeert," zei de Duitser. Niemand wil zich echt uitlaten over de situatie in het emiraat.

Aanvoerder cricketers Oranje geblesseerd

Nederland begint licht gehandicapt aan het WK cricket. De Nederlandse aanvoerder Peter Borren heeft een blessure aan een buikspier en kan morgen tijdens de openingswedstrijd tegen Engeland alleen als batsman in actie komen. Normaal gesproken is Borren ook één van de bowlers van Oranje.

De geboren Nieuw-Zeelander noemt de blessure 'teleurstellend', maar weet dat Nederland nog genoeg keuze heeft. "We hebben vijf of zes bowlers waaruit we kunnen kiezen. Ik kijk er naar uit om als batter en fielder mijn steentje bij te dragen en de ploeg te leiden."

Nederland is één van de vier kleinere landen op het WK en heeft veel amateurspelers in de gelederen, onder wie een manager bij een fastfoodketen en een accountant. De Engelse ploeg bestaat louter uit profs die veel geld verdienen. Borren tekende onlangs een profcontract bij de KNCB en mag zich tot het einde van het jaar daardoor ook prof noemen.


Aanvoerder cricketers Oranje geblesseerd (Foto: Novum)

Valve zwijgt nog steeds over Half Life 2: Episode 3

Het inmiddels stoffige Half-Life 2: Episode 3, dat eigenlijk bar weinig te maken had met episodes, heeft al bijna drie en een half jaar niet meer van zich laten horen. De Australische website news.com.au probeerde een telefooninterview met Valve's Chet Faliszek te organiseren, maar werd niet veel wijzer.

In de mailconversaties vooraf riep Faliszek al dat de G-man Gordon Freeman uit de toekomst is en de overgrootvader van Alyx Vance zou zijn. Wij, net zoals onze collega's Down Under, geloven daar niet veel van. Gehaaid als dat die Australiërs zijn, probeerden ze tijdens het telefooninterview alsnog wat details met betrekking tot Episode 3 los te peuteren. Op de vraag wanneer Half-Life 2: Episode 3 uit zou komen, kwam een kort "We zijn momenteel niet bereid daarover te praten." Toen men vroeg of de game überhaupt uitkomt, deden de Valve-medewerkers net alsof er storing op lijn zat en ze niets konden verstaan. Zodra de vragen over Portal 2 gingen, was er niks meer aan de hand.

De Australiër mailde Chet Faliszek alsnog, omdat hij toch twijfelde over de G-man-grap. Faliszeks antwoord: "Sure it was a joke — OR WAS IT!?!?!"

Half-Life 2: Episode 3 moet ergens tijdens de kerst van 2007 uitkomen (Valve Time)

Evra langer bij Manchester United

Patrice Evra heeft zijn contract bij Manchester United met twee jaar verlengd tot de zomer van 2014. Dat meldt de Engelse club op zijn website. De 29-jarige linksback is een vaste waarde in het elftal van manager Alex Ferguson. De 32-voudig Frans international speelde tot nu toe 159 competitieduels voor United en scoorde twee keer.

"Het is al jaren een droom die uitkomt om in het shirt van Manchester United te mogen spelen", zegt Evra lovend over zijn club, waarmee hij de laatste jaren drie Premier Leaguetitels, drie Community Shields, twee League Cups en een Champions League won. "Ik heb hier al veel gewonnen, maar ik hoop daar nog wat prijzen bij te halen."

Evra speelt sinds januari 2006 in Manchester. Daarvoor speelde hij 3,5 jaar bij AS Monaco en twee jaar bij Olympique Nice. Tijdens het afgelopen WK was hij aanvoerder van de Franse nationale ploeg, maar daar raakte hij in opspraak omdat hij na het wegsturen van spits Nicolas Anelka een spelersstaking leidde.


Evra langer bij Manchester United (Foto: Novum)

Meldingen onlinemisbruik nemen toe

Het Meldpunt Kinderporno heeft vorig jaar via de jongerensite Helpwanted.nl 327 meldingen ontvangen. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2009. De meeste meldingen gingen over misbruik waarbij gebruik werd gemaakt van een webcam.

Ook het aantal meldingen over onlinepesten is gestegen, aldus het meldpunt maandag. Het meldpunt lanceerde de site Helpwanted.nl bijna vier jaar geleden. Jongeren kunnen er terecht met meldingen over seksueel misbruik. Om de drempel te verlagen is het Meldpunt Kinderporno vorig jaar via de site gaan chatten met jongeren.

In groepsgesprekken werd geprobeerd jongeren bewuster te maken van de risico’s die zij op internet lopen. Het meldpunt wil het aantal chatsessies dit jaar intensiveren.

Rijk: 351 miljoen voor hoogwaterplan Nijmegen

De rijksoverheid trekt 351 miljoen euro uit voor maatregelen die problemen door hoogwater in de Waal bij Nijmegen in de toekomst moeten voorkomen. Dat maakte staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu maandag in Nijmegen bekend. De maatregelen zijn onderdeel van het landelijke project Ruimte voor de Rivier.

De Waal wringt zich bij Nijmegen door een serie bochten. De rivier heeft er weinig ruimte en daardoor ontstaan in Nijmegen al snel problemen bij hoogwater. Het verplaatsen van de dijk lang de noordoever bij Lent moet de rivier meer ruimte geven. Ook wordt er een 2,5 kilometer lange en 200 meter nevengeul dwars door Lent gegraven.

Atsma sprak maandag van een 'toonaangevend, enorm ambitieus en noodzakelijk plan voor de veiligheid van heel veel mensen'. Door het ingrijpende plan pakken toekomstige waterstanden in de Waal naar verwachting 34 centimeter lager uit.

Rijk: 351 miljoen voor hoogwaterplan Nijmegen
Rijk: 351 miljoen voor hoogwaterplan Nijmegen (Foto: ANP)

Harry Potter-scenarist schrijft remake Akira

Harry Potter-scenarist Steve Kloves schrijft het script voor de remake van de Japanse animatiefilm Akira. Dat laat het Amerikaanse filmvakblad Variety weten. Kloves schreef eerder de scripts voor zeven van de acht Harry Potter-films, The Fabulous Baker Boys uit 1989 en het nog te verschijnen The Amazing Spider-Man.

De film is gebaseerd op de gelijknamige Japanse manga-stripreeks uit de jaren tachtig, die in 1988 al eens werd verfilmd. Hierin neemt Shotaro Kaneda, leider van een motorbende, het op tegen generaal Shikishima, die met de psychische krachten van pubers experimenteert. Waar het origineel zich afspeelt in het fictieve New Tokyo wordt nu waarschijnlijk gekozen voor een Amerikaanse setting, New Manhattan.

De regie van Akira is in handen van de Amerikaan Albert Hughes, die met zijn tweelingbroer Allen ook de productie op zich neemt. De twee maakten eerder samen Menace II Society (1993), Dead Presidents (1995) en From Hell (2001).

De opnames gaan deze zomer in de Verenigde Staten van start zodat de film in 2013 in de bioscoop kan verschijnen. Morgan Freeman en Zac Efron werden in november als twee van de stemacteurs in de animatiefilm genoemd, maar dat is nog niet bevestigd.


Harry Potter-scenarist schrijft remake Akira (Foto: Novum)

Downey Jr. wil wietrokende detective spelen

Robert Downey Jr. wil een drugsverslaafde detective spelen in de verfilming van het boek Inherent Vice. De acteur heeft nog niet getekend voor de rol, schrijft de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter.

Inherent Vice gaat over de wietverslaafde 'private dick' Larry 'Doc' Sportello. Een ex-vriendin vraagt hem haar rijke minnaar te helpen, omdat diens vrouw hem probeert op te sluiten in een psychiatrische inrichting. De opdracht blijkt complexer dan gedacht en Doc wordt betrokken in een grote samenzwering. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig en zeventig ten tijde van het proces rond moordenaar Charles Manson en zijn sekte The Manson Family.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Pynchon en wordt geregisseerd door Paul Thomas Anderson, die ook het script schreef. Hij had in 2007 succes als scenarist en regisseur van There Will Be Blood en was in 1999 ook verantwoordelijk voor Magnolia.

De 45-jarige Downey Jr. is dit jaar weer te zien als Sherlock Holmes in de sequel van regisseur Guy Ritchie. Sherlock Holmes: A Game of Shadows draait vanaf 15 december in de bioscopen. De Amerikaanse acteur begint later dit jaar aan de opnames van The Avengers, waarin hij de rol van Tony Stark/Iron Man op zich neemt.


Downey Jr. wil wietrokende detective spelen (Foto: Novum)

Toekomst GP Barcelona hangt van financiën af

De toekomst van de Grand Prix van Spanje op het circuit van Barcelona hangt af van de financiële middelen die beschikbaar komen, zo laat de Catalaanse president Artur Mas weten. De wedstrijd zal in ieder geval nog tot en met 2012 op het programma staan.

Mas zegt dat de regering in Catalonië moet bezuinigen en dat de Grand Prix er waarschijnlijk ook niet aan ontkomt. "Ik zal er alles aan doen om de F1-race te behouden, maar we moeten de waarheid ook onder ogen zien. We moeten de budgetten verlagen."

Hij wijst er op dat de race weliswaar verliesgevend is, maar dat de economische impact op de regio groot is. Het zet volgens hem Catalonië op de kaart, iets wat hem veel waard is. Maar garanties kunnen er echter niet gegeven worden.

Van Wageningen naast Keanu Reeves in samoeraifilm

Yorick van Wageningen gaat een rol spelen in de Amerikaanse actiefilm 47 Ronin. De Nederlandse acteur, bekend van onder meer Oorlogswinter, is daarmee te zien naast hoofdrolspeler Keanu Reeves. Dat laat zijn agent maandag weten.

47 Ronin is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een groep samoerai die de dood van hun meester wil wreken. De film, die zich afspeelt in het Japan van de 18e eeuw, wordt wel omschreven als een kruising tussen Gladiator en The Lord of the Rings.

De 46-jarige Van Wageningen speelt de rol van gouverneur van Dejima, een kunstmatig eiland in de baai van Nagasaki, waar het verhaal zich gedeeltelijk afspeelt. De film wordt in 3D opgenomen, de opnames gaan later dit jaar van start in Boedapest, Los Angeles en Londen. De Amerikaanse première staat gepland voor 21 november, een Nederlandse datum is nog niet bekend.

Van Wageningen is momenteel bezig met de opnames van The Girl With the Dragon Tattoo, de Amerikaanse remake van de eerste Millennium-film. Hierin speelt hij de rol van raadsman Nils Bjurman die zijn cliënte, hoofdpersoon Lisbeth Salander, verkracht. Deze film verschijnt eind dit jaar in de bioscopen.


Van Wageningen naast Keanu Reeves in samoeraifilm (Foto: Novum)

Aanklager bestraft actie Toivonen niet

De aanklager betaald voetbal van de KNVB zal geen onderzoek doen naar het provocerende gedrag van Ola Toivonen van PSV. Dit meldt Voetbal International.

Gisteren viel de PSV-er theatraal na een duwtje van Nemanja Gudelj in de wedstrijd tegen NAC Breda. Gudelj reageerde op provocaties van de Zweed die op de tenen van de middenvelder van NAC Breda stond. Gudelj kreeg vervolgens geel van scheidsrechter Haverkort. Niet veel later kreeg Gudelj overigens zijn tweede gele kaart en was de wedstrijd voor hem al na een kwartier spelen voorbij.

Ocarina of time 3DS screenshots

The Legend of Zelda: Ocarina of Time, wat een game! Volgens velen het absolute hoogtepunt uit de serie en het is dan ook niet raar dat Nintendo besloten heeft de game opnieuw uit te brengen op de 3DS. Alleen deze game is voor velen al genoeg reden om het nieuwe wondertje van Nintendo aan te schaffen. Hieronder vier screens van het wel bekende Hyrule Field.

That should bring back some sweet memories!

 

Congolese kolonel krijgt 20 jaar voor verkrachting

Een kolonel is maandag in Congo wegens misdaden tegen de menselijkheid in verband met massaverkrachtingen tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Negenenveertig slachtoffers getuigden voor een mobiele rechtbank in het dorp Baraka in het oosten van Congo tegen de verdachte. De een na de ander vertelde over massaverkrachtingen en mishandeling door Congolese soldaten.

Het was voor het eerst dat een legercommandant werd berecht in verband met de massale verkrachtingen waaraan militairen in het oosten van Congo zich schuldig maken. Tegen de kolonel, Mutuare Daniel Kibibi, was de doodstraf geëist. Drie van zijn ondergeschikten werden eveneens tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld en vijf militairen kregen lagere straffen. Een verdachte werd vrijgesproken en een minderjarige soldaat zal door de jeugdrechter worden berecht. De militaire aanklager zei dat de verdachten zich als beesten hebben gedragen en weerloze burgers aanvielen die ze juist moesten beschermen.

De 46-jarige Kibibi werd ervan beschuldigd zijn soldaten op 1 januari opdracht te hebben gegeven het dorp Fizi aan te vallen. Artsen behandelden na de aanval 62 vrouwen die waren verkracht. Een vrouw getuigde veertig minuten lang door Kibibi zelf te zijn misbruikt. De kolonel ontkende.

Het leger en andere strijdende partijen in het oosten van Congo gebruiken verkrachting als middel om de bevolking te intimideren, straffen en in hun macht te houden. In 2009 werden 8300 verkrachtingen geregistreerd. Volgens hulpverleners is onder de slachtoffers een jongetje van een maand oud.

Mourinho zint op revanche tegen Lyon

José Mourinho hoopt deze week met Real Madrid een langverwacht succes in de Champions League te boeken. De negenvoudig winnaar van het belangrijkste Europese clubtoernooi strandde de afgelopen zes jaar in de achtste finales. Vorig seizoen was Olympique Lyon te sterk voor Real, dat gebrand is op revanche tegen de Fransen.

De oefenmeester realiseert zich dat de zevenvoudig Frans kampioen de laatste jaren vaak dwars heeft gelegen. Naast het verlies van afgelopen seizoen tegen Lyon waren er ook nog twee remises en twee nederlagen in de groepsfases van 2005-2006 en 2006-2007. "Sinds de loting hebben we al veel informatie ingewonnen over Lyon", geeft Mourinho aan.

Mourinho zei bij zijn aantreden als coach Real Madrid graag weer de Champions League te bezorgen. De Portugees won de cup al tweemaal: in 2004 met FC Porto en in 2010 met Internazionale. Met Chelsea reikte hij in 2008 tot de finale. De laatste keer dat Real Madrid de cup met de grote oren in de wacht sleepte was in 2002.

Auto rijdt luchthaven Milaan binnen

Op de luchthaven Malpensa van Milaan is maandag paniek uitgebroken nadat een buitenlander met een gestolen auto het gebouw in was gereden. Een agent loste een schot toen de man hem bedreigde met een mes.

De buitenlander, wiens nationaliteit nog onbekend is, raakte gewond aan zijn voet en is gearresteerd, zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Een deel van de luchthaven is tijdelijk geëvacueerd.

[Upd] 'Race Bahrein wordt uitgesteld'

Formule 1-baas Bernie Ecclestone overweegt om de openingsrace van het seizoen, die in Bahrein op het programma staat, uit te stellen. Aanleiding hiervoor is de aanhoudende onlusten in het koninkrijk. Hij wil later deze week al een besluit nemen over de race die voor 13 maart gepland is.

"Waarschijnlijk nemen we dinsdag een beslissing over de eerste race. Ik heb vandaag nog niet met de kroonprins gesproken dus ik weet niet precies hoe het er op dit moment aan toe gaat. Hij weet of het er veilig is om te racen. Misschien kunnen we de race uitstellen of later dit jaar nog racen in Bahrein," zei Ecclestone.

De Formule 1-baas sluit uit dat de race op een ander circuit verreden zal gaan worden. Dat is volgens hem om logistieke redenen niet mogelijk.

Update 12:45 uur

Gulf News uit de Verenigde Arabische Emiraten weet te melden dat de Grand Prix van Bahrein uitgesteld wordt naar later dit seizoen.De wedstrijd zal ergens tussen de Grand Prix van Maleisië (begin april) en de Grand Prix van Abu Dhabi (eind november) ingevoegd worden op de kalender. De bevestiging van de beslissing om uit te stellen zou later maandag volgen.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil de beslissing het liefst zelf niet nemen, omdat dit het Formula One Management miljoenen zal gaan kosten. In ieder geval heeft het Britse ministerie van buitenlandse zaken alle niet-noodzakelijke reizen naar Bahrein gisteren al afgeraden.

Mocht de race in Bahrein op 13 maart uitgesteld worden, dan begint het WK twee weken later. De Grand Prix van Australië in Melbourne op 27 maart is dan de seizoensopening.

Leven Vincent van Gogh in stripvorm

Er komt een biografie in stripvorm over de beroemde schilder Vincent van Gogh (1853-1890). Dat heeft de initiatiefnemer Stichting EurEducation maandag bekendgemaakt. Het boek telt 48 pagina’s en ligt op 3 maart in de winkel.

"Het boek is geautoriseerd door het Van Gogh Museum en zal ook in de museumwinkel in Amsterdam worden verkocht", aldus Jan Kragt van EurEducation. De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Marc Verhaegen.

De stichting probeert met de strip de persoon Vincent van Gogh toegankelijker te maken voor jongeren. "Hij werkte tegen de verdrukking in en heeft uiteindelijk zijn doel bereikt door heel hard te werken. Dat is een les die we jongeren graag willen meegeven." Volgens Kragt spreekt het leven van Van Gogh ook tot de verbeelding. "Hij heeft alles meegemaakt wat een kunstenaar kan meemaken."

Leven Vincent van Gogh in stripvorm
Leven Vincent van Gogh in stripvorm (Foto: ANP)

Taxichauffeurs Rotterdam voelen zich veiliger

De proef met camera's en noodsignalen op het dak van Rotterdamse taxi's lijkt al vruchten af te werpen. Sinds zaterdag zijn daar tien taxi's mee uitgerust en de chauffeurs voelen zich veiliger, meldt een woordvoerder van de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) maandag.

"Er is nog niets gebeurd en er zijn nog geen beelden van misdaad gemaakt", zegt de woordvoerder. "Maar we krijgen positieve reacties." De proef loopt volgens haar een jaar, de komende tijd worden meer voertuigen opgetuigd met de dakbeugels, waarop aan weerszijden veiligheidscamera's zijn gemonteerd. Het idee is dat over twee jaar alle negenhonderd taxi's van RTC hiervan zijn voorzien.

Sinds acht jaar wordt al in taxi's gefilmd, maar nu kunnen bijvoorbeeld overvallen, mishandelingen en bedreigingen buiten worden vastgelegd. Dit moet potentiële geweldplegers afschrikken. Als een chauffeur iets overkomt, kan de dader sneller worden opgespoord. Het experiment met de camera's volgt op een proef met pinautomaten in taxi's, die nog loopt.

Op de taxibeugel is ook een lichtkrant gemonteerd, waarop teksten als Bel 112, In nood, Bel de Politie, Cameratoezicht, Help en dergelijke kunnen worden getoond. Het noodsignaal is overigens nog niet gebruikt. Met groene, blauwe en rode kleuren wordt aangegeven of de taxi vrij, onderweg of bezet is. Verder wordt met de lichtkrant reclame gemaakt.


Taxibeugel vergroot veiligheidsgevoel taxichaffeurs (Foto: Novum)

AZ wil wijziging clublogo bespreken

AZ-directeur Toon Gerbrands wil een poging wagen om het oude clublogo te herintroduceren. Op de officiële website reageert Gerbrands op de vraag van een supporter, die graag het oude clublogo ziet terugkeren.

"Ik wil dat graag voorleggen aan de Stichting Continuïteit AZ (zij hebben het vetorecht, red.). Het lijkt me mooi om de mogelijke wijziging van ons logo nog dit jaar te bespreken."

"Het is overigens in mijn periode bij AZ nog nooit voorgekomen dat we het logo wilden veranderen. Na gesprekken met de supportersvereniging concludeerden we dat het huidige logo een bepaalde traditie met zich meebrengt. Toen wilden we het dus houden", vervolgt Gerbrands.

AZ had tot de jaren '80 een clublogo waarin de Alkmaarse poort en een Zaanstreek-molen stonden afgebeeld. Na de komst van Dirk Scheringa werd er een nieuw embleem gemaakt. Nu Scheringa weg is, is AZ op meerdere fronten met een soort wederopbouw bezig.

[Upd] Treinverkeer Utrecht Centraal ontregeld

Vanwege een brandmelding in de verkeersleidingspost van ProRail is het treinverkeer rondom Utrecht Centraal maandagochtend vastgelopen. Het verkeer is rond 09.30 uur weer opgestart, aldus een woordvoerster van de spoorwegbeheerder.

Verschillende treinen staan stil voor Utrecht Centraal. Om 09.00 uur werd de verkeersleidingspost aan de Mineurslaan ontruimd op last van de brandweer. Een kwartier later werd deze weer bemand, aldus de woordvoerster. De vastgelopen treinen worden 'mondjesmaat' het station binnengehaald.

Update 12.22 uur
De brandmelding is ontstaan door een rookmelder. Wat er precies is gebeurd waardoor de melder afging wordt nog onderzocht. In totaal heeft het treinverkeer 15 minuten stilgelegen, maar de vertraging zou om 12.00 uur zijn opgelost.

Vanaf 12.06 uur meldt de website van de NS dat de storing voorbij is, maar nog wel rekening moet worden gehouden met een langere reistijd.

In november vorig jaar was bij dezelfde verkeersleidingspost een brandje ontstaan. De problemen waren toen veel groter en voor een Kamermeerderheid de druppel die de emmer deed overlopen. De minister van Infrastructuur en Milieu ging hierop onderzoeken of ProRail niet beter bij Rijkswaterstaat kon worden ondergebracht, dit bleek volgens haar niet het geval.

Treinverkeer bij Utrecht Centraal ontregeld
Treinverkeer bij Utrecht Centraal ontregeld (Foto: ANP)

Tsonga niet in Davis Cup

Jo-Wilfried Tsonga zal niet mee gaan doen aan de Davis Cup-ontmoeting van Frankrijk met Oostenrijk die van 4 tot en met 6 maart op het programma staat. De tennisser heeft last van een rugblessure. "Daar heb ik al sinds het begin van het seizoen last van," zei Tsonga.

Ondanks de kwetsuur speelde de Fransman gisteren wel de dubbelspelfinale van het ATP-toernooi in Marseille. Hij verloor samen met zijn landgenoot Julien Benneteau van Robin Haase en Ken Skupski. Eerder deze maand verloor Tsonga ook al de finale van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Toen was Robin Söderling te sterk.

Company of Heroes online krijgt twee maps erbij

De MMO RTS Company of Heroes Online zal eind maart zijn deuren gaan sluiten. Ontwikkelaar Relic komt voor dat moment nog met twee nieuwe maps voor de spelers die er zijn. Het spel zit in een open beta maar wordt toch gestopt, daarna zal er gekeken gaan worden wat er met de game-serie gaat gebeuren.

De volgende twee maps zijn toegevoegd, Road to Montherme en Hil331. Wil je meer informatie over de maps hebben kijk dan hier.

Compnay

 

Nederlandse delegatie vaart mee naar Gaza

Een Nederlandse delegatie vaart dit voorjaar mee met de Freedom Flotilla 2 naar de Gazastrook. De vloot van tientallen schepen wil daar hulpgoederen afleveren en 'de illegale blokkade van de Gazastrook doorbreken', laat de organisatie Nederland-Gaza weten.

De Freedom Flotilla is een internationaal project om de bevolking in de Gazastrook te steunen. Delegaties uit tientallen landen doen mee. De Nederlandse afvaardiging wordt gesteund door onder meer Een Ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten.

In mei vorig jaar werd een hulpvloot in internationale wateren aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden om het leven.

Beslag gelegd op bezittingen Hammerstein

Muziekproducent Riny Schreijenberg heeft beslag laten leggen op de bankrekeningen, het huis en de auto van advocaat Oscar Hammerstein. Schreijenberg heeft een bericht van maandag hierover in De Telegraaf bevestigd. Volgens Schreijenberg heeft hij van Hammerstein een bedrag van 7 miljoen euro tegoed.

Hammerstein was advocaat van Schreijenberg in diens zaak tegen Sony Music Entertainment enkele jaren geleden. Die zaak ging over een anticoncurrentiebeding over de zanger Thomas Berge. Schreijenberg verloor deze zaak. De advocaat kwam volgens Schreijenberg niet opdagen en hij moest Sony een boete betalen. Hammerstein ging vervolgens niet in hoger beroep tegen de uitspraak, waardoor Schreijenberg de boete moest betalen.

Beslag gelegd op bezittingen Hammerstein
Beslag gelegd op bezittingen Hammerstein (Foto: ANP)

Kolles tevreden over tempo Mondini

De teambaas van Hispania Racing, Colin Kolles, is tevreden over de rondetijden die Giorgio Mondini gisteren bij zijn hernieuwde kennismaking in de Formule 1 neerzette. De Zwitser kwam in Barcelona tot een tijd van 1.28,178 wat vijf seconden langzamer was dan de snelste man van gisteren Nico Rosberg.

De al vastgelegde HRT-rijder Narain Karthikeyan was weiliswaar nog eens 2,5 seconden langzamer dan Mondini, maar de Indiër kon als excuus aanvoeren dat het asfalt nog nat was toen hij in actie kwam. "Ik ben blij dat Giorgio in actie kon komen. Zijn laatste run in een F1-bolide was in 2006 en het was mooi om hem weer eens de kans te geven om op dit niveau te gaan rijden. Ik ben blij dat hij een goed tempo aan de dag legde," zei Kolles.

Naast Mondini en Karthikeyan testte HRT ook Vitantionio Liuzzi in Barcelona. Verwacht wordt dat de Italiaan deze week bevestigd wordt als tweede rijder bij de Spaanse renstal. De bolide van HRT komt vandaag bij de laatste testdag op Montmelo niet meer in actie.

Kuipers fluit Champions Leagueduel Chelsea

Björn Kuipers is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter bij de Champions Leaguewedstrijd tussen FC Kopenhagen en Chelsea. Het wordt voor de 37-jarige Nederlander zijn twaalfde wedstrijd op het hoogste Europese clubniveau. De heenwedstrijd in de achtste finales staat morgen in Kopenhagen op het programma.

Kuipers krijgt in Kopenhagen assistentie van zijn landgenoten Sander van Roekel, Berry Simons, Richard Liesveld, Danny Makkelie en Ed Janssen. De arbiter, die zaterdag nog de leiding had bij sc Heerenveen - AZ, floot in december de halve finale bij het WK voor clubteams tussen het Congolese TP Mazembe Englebert en Internacional uit Brazilië.

In augustus 2007 was Eric Braamhaar de laatste Nederlandse scheidsrechter bij een thuiswedstrijd van FC Kopenhagen. Hij floot toen de wedstrijd tegen Benfica in de derde voorronde van de Champions League.


Kuipers fluit Champions Leagueduel Chelsea (Foto: Novum)

Davis bijna uit schaatsstadion gegooid

Shani Davis is afgelopen zaterdag bijna door de politie uit de Utah Olympic Oval verwijderd, de baan waar de Amerikaan veel van zijn successen kende. Davis werd op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City namelijk niet herkend door een vrijwilliger, omdat de Amerikaan in zijn gewone kleren rondliep.

Davis werd naar zijn accreditatie gevraagd, maar in plaats van deze te laten zien barstte de Amerikaan in woede uit. De politie kwam er aan te pas en dreigde hem uit het schaatsstadion te verwijderen. Hevig mokkend haalde Davis toen maar zijn accreditatie tevoorschijn, waarna hij uit protest de hele dag met de pas in zijn hand rondliep.

De Duke komt naar Heroes of Newerth

De RTS Heroes of Newerth heeft een opmerkelijke patch gekregen. Het is namelijk mogelijk om naast de normale, gehele patch ook de zogenaamde 'The Bad Ass Pack' aan te schaffen. Deze pack zorgt ervoor dat Jon St. John, de stem van Duke Nukem, het commentaar op je spel zal geven.

Heroes of Newerth is een multiplayer-RTS die nu al bijna een jaar bestaat. Ben je benieuwd naar hoe de Duke klinkt in deze RTS? Bekijk dan hieronder het filmpje met de stem erin. Bekijk hier de patchnotes van de laatste patch.

Man vast voor poging doodslag met vuurwerk

De politie heeft maandag een 19-jarige Hagenaar aangehouden wegens poging tot doodslag op een agent tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht in het stadsdeel Loosduinen. Naar de agent en vier andere politiemensen werd die nacht zwaar vuurwerk gegooid vanuit een groepje jongeren. De politieman liep een open beenwond en brandwonden op.

Een collega van hem raakte lichtgewond aan het hoofd en had een tijd last van oorsuizingen. Het vuurwerk dat vlak bij de agenten ontplofte, was vermoedelijk een afgebroken lawinepijl.

Man vast voor poging doodslag met vuurwerk
Man vast voor poging doodslag met vuurwerk (Foto: ANP)

Jong roken veroorzaakt blijvende hersenschade

Wie al op jonge leeftijd rookt, kan zich later moeilijker concentreren. Dat hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam ontdekt, meldt wetenschapsorganisatie NWO. Jonge ratten die in een experiment werden blootgesteld aan nicotine hadden daar op latere leeftijd last van. Volgens de onderzoekers zijn de effecten bij mensen vergelijkbaar.

De onderzoekers stelden adolescente ratten gedurende een beperkte periode bloot aan nicotine. Op latere leeftijd bleken deze ratten zich minder goed te kunnen concentreren en impulsiever te handelen. Volwassen ratten die werden blootgesteld aan nicotine hadden geen blijvende problemen.

De hersenen van ratten en mensen lijken sterk op elkaar. Volgens de onderzoekers zijn de effecten bij mensen dan ook vergelijkbaar, en veroorzaken verslavende stoffen zoals nicotine blijvende schade aan jonge hersenen. Jongeren die roken hebben later meer kans om aandachtsstoornissen te ontwikkelen.

Dat nicotine schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van adolescenten was al bekend. Het Amsterdamse onderzoek toont nu voor het eerst aan hoe die effecten op de lange termijn ontstaan. Het artikel van de onderzoekers verscheen afgelopen zondag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

Nieuwe filmrol voor Lindsay Lohan

Lindsay Lohan heeft een nieuwe filmrol aangeboden gekregen. De actrice speelt als ze nuchter blijft en niet opnieuw de gevangenis in hoeft in Escaping the Game. Het filmdrama wordt deze zomer opgenomen in de Verenigde Staten en Spanje. Het zou haar eerste filmrol worden sinds haar verblijf in een afkickkliniek.

De contracten zijn nog niet getekend, vertelt producent Nathan Folks aan entertainmentwebsite Radar Online. Hij gaat ervan uit dat Lohan niet opnieuw de gevangenis in moet en dus gewoon beschikbaar is voor de opnames. De actrice loopt het risico om opnieuw te worden opgesloten, omdat ze wordt verdacht van diefstal van een gouden ketting, terwijl ze nog in haar proeftijd zit.

Het script lijkt Lindsay op het lijf te zijn geschreven. "Het gaat over sterren die erg beroemd worden en dat niet aankunnen", zegt Folks. De beroemdheden zetten hun eigen dood in scène om een nieuw leven te kunnen beginnen. Lohan speelt geen overspannen ster, maar onderzoekt de verdwijningszaken. Lohan was vorig jaar te zien in de actiefilm Machete.

Folks heeft er vertrouwen in dat Lohan gedurende de opnames nuchter blijft. Hij moet de actrice tijdens haar acteerwerk wel verzekeren, waarbij de verzekeringsmaatschappij als voorwaarde stelt dat Lohan continu onder toezicht staat. De 24-jarige actrice is daar volgens de producent akkoord mee gegaan.

Acteur Chris Zylka wordt Lohans tegenspeler. Folks regelde alvast een ontmoeting tussen de twee bij een concert van singer-songwriter Ferras, zodat de toekomstige collega's elkaar alvast konden leren kennen. "Naar een optreden van mijn vriend Ferras gegaan en gepraat met een tegenspeler in spe", twitterde Lohan, waarmee ze haar rol lijkt te bevestigen.


Lindsay Lohan (Foto: Novum)

CBS: Huizenprijzen dalen 1,1% in januari

De prijzen van Nederlandse koopwoningen zijn in januari opnieuw gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen waren gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in januari 2010. De prijsdaling is iets groter dan in december, toen de verkoopprijzen met 0,8 procent daalden op jaarbasis.

Ten opzichte van december 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,2 procent, na een daling met eveneens 0,2 procent in december.

Alle woningtypen waren goedkoper dan een jaar eerder. Tussenwoningen daalden het meest in prijs, met 1,8 procent, en hoekwoningen het minst, met 0,2 procent.

De huizenprijzen daalden in alle provincies, behalve Noord-Holland, waar de prijzen met 1,3 procent stegen, en Gelderland waar de prijzen gelijk bleven. De sterkste daling van de huizenprijzen vond plaats in Friesland, waar woningen gemiddeld 4,2 procent goedkoper werden.

Er werden ruim 8000 bestaande woningen verkocht, 9 procent meer dan in januari een jaar eerder.

Storing internetbankieren Rabobank duurt voort

Klanten van de Rabobank hebben sinds zondagmiddag moeite om bij hun geld te komen. Inloggen via internet of de mobiele telefoon is onmogelijk. Volgens de bank is het technische probleem inmiddels opgelost. Toch kunnen sommige klanten nog steeds geen transacties verrichten. De site is voor sommige mensen al twintig uur niet te bereiken.

De problemen ontstonden zondag rond 13.00 uur. Als gevolg van een storing waren de website van de Rabobank en de applicaties om mobiel te bankieren onbereikbaar. Ook betalen met Ideal via de Rabobank bleek niet mogelijk. Volgens de bank was de storing in de loop van de middag verholpen. De effecten duren echter voort.

"Om het euvel te verhelpen hebben we zondag een aantal technische aanpassingen gedaan", meldt een woordvoerder. "Het technische probleem is opgelost, maar het duurt een tijdje voordat dat bij alle providers merkbaar is." Een deel van de klanten kan inderdaad weer inloggen. Maar nog niet iedereen. "We zijn met de betreffende providers in gesprek."

De Rabobank heeft zo'n 6,8 miljoen particuliere klanten, van wie er ruim 3 miljoen internetbankieren.

Kijkers haken af bij Boer zoekt Vrouw

Steeds meer kijkers van Boer zoekt vrouw haken af. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Gisteren keken er nog maar 4,9 miljoen Nederlandsers naar 'Temptation Weiland', zoals het datingprogramma ook wel wordt genoemd.

Vorige maand haalde het KRO-programa nog een record van 5,3 miljoen. Daarna zakte het cijfer en gisteren zelfs tot onder de 5 miljoen. Ivo Niehe blijft scoren met het 25ste seizoen van de TV Show. 2,7 miljoen mensen keken naar Niehe. De vriendenloterij op RTL4 trok nog geen 600.000 kijkers.

Doe met de poll: Kijk jij BZV?

'Gillhaus naar Feyenoord als technisch directeur'

Hans Gillhaus wordt volgens The Guardian de nieuwe technisch directeur van Feyenoord. De Engelse krant meldt dat de 47-jarige Nederlander zijn werk als hoofd scouting bij Chelsea neerlegt om in de Kuip aan de slag te gaan. Feyenoord ontkent dit echter ten stelligste. "Het is totaal niet aan de orde", zegt een woordvoerder van de Rotterdammers.

"Je weet dat wij een andere kandidaat op het oog hebben en daar zijn we nog steeds mee in gesprek", doelt de woordvoerder op Martin van Geel. De huidig technisch directeur van Roda JC geldt bij Feyenoord nog steeds als ideale kandidaat om Leo Beenhakker op te volgen. Van Geel heeft in Kerkrade nog een contract tot de zomer van 2012.

Catherine is te moeilijk

Volgens veel Japanners is Catherine te moeilijk. De game die vorige week is uitgekomen heeft in het spel delen zitten waar je in een nachtmerrie zit. Dit gedeelte is volgens veel spelers een nachtmerrie zelf want zelfs op de makkelijke moeilijkheidsgraad schijnt het spel moeilijk te zijn.

Op de blog van Atlus, de uitgever, staat dat er gekozen is voor een moeilijke moeilijkheidsgraad om de speler mee te trekken in Vincent zijn nachtmerries. Maar vanwege verschillende feedback gaat de ontwikkelaar een patch maken die meer balans moet gaan brengen in de moeilijkheidsgraad.

Catherine gaat over een jongeman genaamd Vincent die een one-night-stand heeft met Catherine terwijl hij een relatie heeft met Katherine. Vanaf dat moment heeft hij last van zenuwslopende nachtmerries die ook andere mensen doden. Vincent gaat op onderzoek uit voordat hij zelf slachtoffer wordt.

Catherine

Rutten: "Die reactie past wel bij Balázs"

Balázs Dzsudzsák liet gisteren duidelijk zijn ongenoegen merken toen hij in het duel tegen NAC Breda door trainer Fred Rutten werd gewisseld kort nadat zijn balverlies een doelpunt voor NAC Breda opleverde. Dzsudzsák smeet vervolgens boos zijn trainingsjas op de grond en zocht meteen de kleedkamer op. "Die reactie past wel bij Balázs", reageerde Rutten tegenover De Telegraaf.

"Hij is een enorme perfectionist en zat enorm met die tegengoal. Dan kan het zomaar gebeuren dat hij in zijn fanatisme tegen een tweede gele kaart aanloopt. En dat kunnen we met het oog op komende zondag tegen Ajax niet gebruiken", vervolgt de PSV-coach.

Linksback Erik Pieters baalde meer van het gedrag van de Hongaar. "Hij laat zijn emoties soms gaan en dat is niet altijd even goed. Al weten wij dat het niet tegen ons is gericht. Balázs kan wel een belangrijke schakel zijn in de titelstrijd, want zijn statistieken zeggen genoeg. Maar dat geldt ook voor Jeremain Lens; zijn statistieken (zeven goals nu en negen assists) liegen er ook niet om."

Uitgaven aan openbaar vervoer verdubbeld

De provinciale uitgaven aan het openbaar vervoer zijn sinds 2005 verdubbeld. De provincies geven dit jaar samen 944 miljoen euro uit aan openbaar vervoer, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Noord-Brabant is de stijging het sterkst. De uitgaven zijn daar met ruim 200 miljoen euro dit jaar meer dan vier keer zo hoog als in 2005. Per inwoner wordt meer dan 85 euro aan openbaar vervoer besteed, het hoogste van alle provincies.

De snelle stijging in Noord-Brabant komt doordat de provincie al enkele jaren investeert in de infrastructuur voor het openbaar vervoer. Het gaat dan onder meer om parkeerplekken bij NS-stations.

Ook in Groningen wordt 85 euro per inwoner aan het openbaar vervoer besteed. Limburg staat met 75 euro per inwoner derde. In de Randstedelijke provincies zijn de kosten per inwoner het laagst, van minder dan 40 euro in Zuid-Holland tot ongeveer 55 euro in Noord-Holland.

Noord-Holland gaf dit jaar in totaal bijna 150 miljoen euro uit aan openbaar vervoer, waarmee de provincie wat totale kosten betreft op de tweede plaats staat. De kosten zijn eenmalig hoog omdat de provincie 75 miljoen euro bijdraagt aan een tunnel voor de Zuidas in Amsterdam.

Kijkcijfers Secret Story ingestort

De kijkcijfers van de NET 5-realityshow Secret Story zijn zondag compleet ingestort. De speciale aflevering 'Secret Story so far', met alle 'hoogtepunten' van de afgelopen week, trok de show naar een nieuw dieptepunt van slechts 169.000 kijkers. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde data van Stichting KijkOnderzoek.

Hiermee verbrak het nieuwe programma van presentatoren Bart Boonstra en Renate Verbaan het vorige laagterecord van 220.000 kijkers op de reguliere uitzending van donderdag. Bijna alle NET 5-programma's om Secret Story heen wisten zondag meer kijkers te boeien, zoals Extreme Makeover Home Edition (231.000) en Fringe (243.000).

NET 5-baas Alphons Martens zei donderdag in een interview met De Pers nog niet te willen zeggen dat de dure realityshow een flop is. "Het wordt een succes, het moet groeien", stelde de NET 5-programmadirecteur iedereen gerust.

Bezoek ook het speciale Secret Story-forum en de Secret Story twitterfeed.

Bloedig weekeinde in Acapulco

Een reeks aanvallen op taxi's in de Mexicaanse stad Acapulco heeft afgelopen weekeinde aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Er zijn vier verdachten aangehouden in verband met de geweldsexplosie. De verdachten hadden geweren, een granaat en een machete bij zich.

De reeks aanvallen begon vrijdag. Vijf taxichauffeurs werden dood in of bij hun auto aangetroffen. De slachtpartij zette zich zaterdag voort. Een chauffeur werd doodgeschoten en vastgebonden bij zijn voertuig aangetroffen. Twee andere taxichauffeurs werden achter het stuur van hun auto vermoord. Een van hen was onthoofd. Kort daarop openden gewapende lieden het vuur op een taxi en schoten de chauffeur en drie inzittenden dood.

Zondag werden vijf auto's in brand gestoken en werd buiten een appartementencomplex een lichaam van een man gevonden dat compleet in mootjes was gehakt.

De afgelopen tijd zijn er in Acapulco tientallen auto's in brand gestoken. Wat de reden daarvoor is, is niet bekend.

In Acapulco begint maandag het Mexican Open tennistoernooi. De Mexicaanse regering heeft de organisatie van het toernooi verzekerd dat er gepaste veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.


Going loco down in Acapulco (Foto: Novum)

Linkdump Maandag!

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

  • De grootste grotten ter wereld. Met dank aan Hoedjeman.
  • Defcon 1 Uganda deel 1 en deel 2. Met dank aan simsolobim.
  • Karaoke maar dan anders. Met dank aan BasOne.
  • Een keyboard bedienen met Ponsband. Met dank aan Hoedjeman.

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Preview: 16 and Pregnant seizoen 2

MTV zond vanaf 2009 het programma 16 and Pregnant uit. De show liet het leven van tienermoeders zien zoals het niet eerder in beeld kwam, namelijk ruw. Problemen, de bevalling en de stress, het volledige hebben en houwen was te zien. Doel van het programma is tieners er meer bewust van maken wat zwangerschap op zo'n jonge leeftijd met zich mee kan brengen. Toch lijkt het dat men er nog te makkelijk over denkt: seizoen twee met negentien (!) nieuwe vaders en moeders gaat vanaf vandaag van start.

16 and Pregnant

Noem je kind Dragonborn en krijg een verrassing

Als jij op 11-11-11 gepland staat om te bevallen en je weet nog geen goede naam, dan heeft Bethesda dé oplossing voor jou. Iedereen die op de releasedatum van Skyrim hun kind Dovahkiin (Dragonborn) noemt, krijgt een verrassing van Bethesda. Dit is of een ludieke grap van Bethesda of een kans om PRIJZEN te winnen.

In een blog van Bethesda heeft vice-president Pete Hines bekendgemaakt een reward te geven aan eenieder die deze queeste succesvol kan afronden, er zit echter wel een kleine disclaimer aan.

"Disclaimer: Any reward for completing this quest will not ultimately justify the potential teasing your child could - and probably will - endure over its lifespan. Bethesda Softworks is not responsible for your parenting. You may gain experience points for completing this quest, but you will not care at 3am on a work night. Completion of this quest may also result in decreased desire to play video games and/or function as a human being. Consult with your friends before embarking on this quest; while it may not start in prison, it probably ends there."

Wil jij dus kans maken op leuke prijzen, begin dan vast met het zoeken naar een partner. De releasedatum ligt binnen 9 maanden dus je moet EN een partner zoeken EN haar bevruchten EN het kind moet te vroeg geboren worden. En dan is de kans ook nog aanwezig dat hij of zij voor de rest van zijn of haar leven gepest zal worden. Maar dat is jullie keus.

Bloedbad bij aanslag in Kunduz

Een zelfmoordaanslag in de Afghaanse provincie Kunduz heeft maandag ongeveer veertig mensen het leven gekost en tientallen verwond. De aanslag vond plaats bij een rij wachtende mensen die identiteitspapieren kwamen ophalen bij een overheidsgebouw.

Een regeringsmedewerker van het district Emam Saheb in de provincie Kunduz heeft dat bekendgemaakt.

Het geweld in Kunduz neemt de laatste tijd toe omdat de extremistische Taliban er steeds actiever wordt. In de provincie zijn de eerste Nederlanders aangekomen om Afghaanse politierekruten te helpen trainen.

Bloedbad bij aanslag in Kunduz
Bloedbad bij aanslag in Kunduz (Foto: ANP)

[Upd] Libië: Ook Tripoli in de ban van betogingen

De betogingen in Libië hebben zich zondagavond uitgebreid naar Tripoli, de hoofdstad van het Noord-Afrikaanse land. Op zeker vier plaatsen in de stad kwamen duizenden mensen bij elkaar om te demonstreren. De politie gebruikte traangas tegen de betogers.

Tot nog toe hadden de protesten zich beperkt tot het oosten van het land, waar de machtsbasis van de Libische leider Muammar Kaddafi minder sterk is dan in Tripoli. Vooral in Benghazi zijn de protesten hevig. Het leger en de politie grepen daar de afgelopen dagen hard in. Volgens mensenrechtenorganisaties ligt het dodental minimaal op 233.

De zoon van Kaddafi, Saif al-Islam Kaddafi, zei zondagavond laat in een toespraak op de Libische televisie dat het aantal doden veel lager ligt. Hij stelt dat 14 mensen zijn omgekomen en dat de internationale media het hoge aantal slachtoffers hebben verzonnen.

De 38-jarige Saif Kaddafi zei verder dat het leger zich achter zijn vader heeft geschaard. De militairen zullen koste wat kost de eenheid in het land bewaken, voorspelde Kaddafi. "We zullen de wapens oppakken en vechten tot de laatste kogel", aldus Kaddafi, die bekend staat als een gematigde speler op het Libische politieke toneel.

Hij denkt dat 'buitenlandse elementen' de onrust in Libië hebben veroorzaakt en zei te vrezen voor een bloedbad en een burgeroorlog. Kaddafi benadrukte dat het leger van Libië anders is dan dat van Tunesië en Egypte. Daar schaarden de militairen zich de afgelopen weken achter de boze bevolking, waardoor de leiders moesten vertrekken.

Kaddafi zei in zijn toespraak ook dat het mogelijk is in Libië grootschalige hervormingen door te voeren, op voorwaarde dat de protesten wordt gestaakt. Volgens Kaddafi komt het zogeheten algemene volkscongres, het equivalent van een parlement, maandag bij elkaar om de hervormingen te bespreken. De overheid zal ook de lonen verhogen, beloofde Kaddafi.

Ondertussen wordt de druk op Muammar Kaddafi om af te treden ook vanuit de politiek steeds groter. De permanente afgevaardigde van Libië binnen de Arabische Liga legde zijn functie neer en zei de revolutie te steunen. Libische ambassadeurs in China en India deden hetzelfde.

Daarnaast dreigde de leider van de Libische stam Al-Zuwayya de export van olie naar Westerse landen stil te leggen, als de autoriteiten niet stoppen met de 'onderdrukking van de betogers'. Even daarvoor eiste een leider van een van de grootste stammen in Libië, Al Warfalla, dat Kaddafi het land verlaat.

Update 9.43 uur
Er zijn geruchten dat demonstranten het hoofdkwartier van de Libische staatstelevisie in brand hebben gestoken. Ooggetuigen verklaren dat het gebouw eerst zou zijn geplunderd waarna het is aangestoken. Ook andere openbare gebouwen zouden in de brand staan.

Ook Tripoli in de ban van betogingen
Ook Tripoli in de ban van betogingen (Foto: ANP)

[Serie A] Uitslagen speelronde 26

Dit weekend is in Italië de 26ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 26 speelronden.

Chievo - AC Milan

AC Milan boekte met klein verschil een zege tegen Chievo (1-2). Dankzij Pato staan de rossoneri veilig op de eerste plaats.

Omdat Internazionale zaterdag van Cagliari won (1-0), moest AC Milan hetzelfde doen tegen Chievo om het puntenverschil met de nummer twee aanzienlijk te houden. Robinho gaf zijn ploeggenoten dan ook het goede voorbeeld door de openingstreffer te scoren. De Braziliaan werkte de bal uiteindelijk in het doel, de opzet van het doelpunt verzorgde hij samen met Zlatan Ibrahimovic.

De spanning keerde terug toen Gelson Fernandes namens de thuisploeg de gelijkmaker scoorde. Een perfecte pass van Kevin Constant werd goed benut: de Zwitser wist van dichtbij binnen te koppen. Uiteindelijk was het toch Milan dat de drie punten in de wacht wist te slepen en het puntenverschil met Internazionale op vijf punten houdt. Alexandre Pato was de verdedigers van Chievo te snel af en bezorgde zijn ploeg de bevrijdende 1-2.

Lecce - Juventus

Juventus is bij Lecce tegen een verlies aangelopen. De bianconeri zag het duel tegen de laagvlieger met 2-0 verloren gaan.

Zowel Lecce als Juve eindigde het duel met tien man. Bij de bianconeri werd doelman Gianluigi Buffon van het veld gestuurd. De verdediging van de Turijnse ploeg oogde ook erg zwak en Lecce besloot toe te slaan. Via Djamel Mesbah stond zodoende de 1-0 op het scorebord. Kort na de rust wisten de salentini ook de 2-0 te scoren. Wederom was het slechte verdedigen van Juve voor een groot deel verantwoordelijk voor de tegentreffer. Andrea Barzagli slaagde er niet in om in een luchtduel van de kleine Andrea Bertolacci te verslaan. De aanvaller van Lecce wist zodoende te scoren.

In de 70e minuut kreeg Giuseppe Vives zijn tweede gele kaart en vervolgens stond ook Lecce dus met tien man. Juventus zag echter geen gelegenheid om een aansluitingstreffer te vinden en zodoende liet de ploeg van Luigi Del Neri drie punten liggen. De bianconeri moeten in de komende wedstrijden nog flink aan de bak om een plaats voor Europees voetbal veilig te houden.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
20/02/2011 Napoli Catania 1-0
20/02/2011 Lecce Juventus 2-0
20/02/2011 Genoa AS Roma 4-3
20/02/2011 Chievo AC Milan 1-2
20/02/2011 Lazio Bari 1-0
20/02/2011 Parma Cesena 2-2
20/02/2011 Fiorentina Sampdoria 0-0
20/02/2011 Udinese Brescia 0-0
19/02/2011 Bologna Palermo 1-0
19/02/2011 Internazionale Cagliari 1-0
16/02/2011 Sampdoria Genoa 0-1
16/02/2011 Fiorentina Internazionale 1-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 26 16 7 3 55 46 - 20
2 Napoli 26 16 4 6 52 41 - 22
3 Internazionale 26 15 5 6 50 47 - 29
4 Lazio 26 14 6 6 48 33 - 22
5 Udinese 26 13 5 8 44 42 - 30
6 Juventus 26 11 8 7 41 41 - 32
7 Palermo 26 12 4 10 40 44 - 36
8 AS Roma 25 11 6 8 39 38 - 36
9 Cagliari 26 10 5 11 35 32 - 28
10 Genoa 26 9 8 9 35 24 - 25
11 Fiorentina 26 8 9 9 33 28 - 28
12 Bologna 25 9 8 8 32 27 - 33
13 Chievo 26 7 10 9 31 28 - 29
14 Sampdoria 26 7 10 9 31 23 - 27
15 Parma 26 6 9 11 27 25 - 36
16 Lecce 26 7 6 13 27 28 - 46
17 Catania 26 6 8 12 26 22 - 34
18 Brescia 26 6 5 15 23 20 - 33
19 Cesena 26 5 7 14 22 19 - 36
20 Bari 26 3 6 17 15 14 - 40

TNT blijft zich richten op kostenbesparingen

Post- en pakketbezorger TNT heeft bij de postdivisie nog steeds last van volumedaling. Het bedrijf zal zich blijven richten op kostenbesparingen. Bij de pakjesdivisie (Express) hebben de volumes zich weer hersteld op het niveau van voor de crisis, zo bleek uit de maandag gepubliceerde resultaten over het vierde kwartaal van 2010.

Sinds dit jaar zijn de twee divisies van TNT al juridisch gescheiden, waardoor de rapportage van cijfers anders is dan gebruikelijk. Zo wordt de pakketbezorgdivisie beschouwd als een afgestoten onderdeel. Het is de bedoeling dat de scheiding definitief is als de aandeelhouders hiermee in mei hebben ingestemd. Dan krijgen beide takken aparte beursnoteringen.

De omzet bij de postactiviteiten kwam uit op 1,22 miljard euro, tegenover 1,213 miljard euro een jaar eerder. De operationele winst (ebitda) daalde met ruim 10 procent tot 226 miljoen euro. De nettowinst vervijfvoudigde van 25 tot 126 miljoen euro.

De omzet bij de pakjesdivisie kwam uit op 1,83 miljard euro tegenover 1,74 miljard euro in 2009. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met bijna een derde tot 74 miljoen euro.

Aandeelhouders kunnen een totaaldividend tegemoetzien van 0,57 euro per aandeel in aandelen of contanten. In augustus keerde TNT hiervan al 28 eurocent uit.

TNT blijft zich richten op kostenbesparingen
TNT blijft zich richten op kostenbesparingen (Foto: ANP)

Darth Sidious in LEGO Star Wars III

LEGO Star Wars III zal eind maart uitkomen en er is bekendgemaakt dat Darth Sidious zijn opwachting zal gaan maken in het spel. Het is helaas nog niet bekend of hij ook als speelbaar personage te gebruiken is. Op de interactieve website van de game is Darth Sidious wel speelbaar.

Het nieuwe deel in de LEGO-serie draait op een verbeterde engine die meer bewegende onderdelen op het scherm kan verwerken. Daarnaast zullen de graphics er nog beter uit zien dan vorige delen. LEGO Star Wars III zal 25 maart uitkomen op de PC, PS3, Xbox 360, Wii, DS, PSP en de 3DS.

Darth
Darth Sidious

President Sudan niet herkiesbaar

President Omar Hassan al-Bashir van Sudan is niet herkiesbaar bij de volgende verkiezingen. Dat meldde een hoge functionaris van de regeringspartij maandag. De partij benadrukt dat al-Bashir niet onder druk staat van de onrust in de Arabische wereld.

Eerder hadden president Ali Abdullah Saleh van Jemen en Hosni Mubarak van Egypte gemeld dat ze niet herkiesbaar waren. Mubarak moest deze maand alsnog vervroegd aftreden.

Al-Bashir (67) kwam aan de macht in 1989. In april 2010 won hij de presidentsverkiezing, die door veel oppositiepartijen werd geboycot. De volgende verkiezingen zijn volgens planning pas over vier jaar.

Al-Bashir is het enige zittende staatshoofd dat is aangeklaagd door het Internationale Strafhof in Den Haag. Hij is gedagvaard wegens volkerenmoord in de regio Darfur. Hij spreekt de aantijgingen tegen en weigert naar Den Haag te komen.

President Sudan niet herkiesbaar
President Sudan niet herkiesbaar (Foto: ANP)

Merckx ziet in Gesink kandidaat-Tourwinnaar

Eddy Merckx tipt Robert Gesink als winnaar voor de komende Tour de France. De voormalig Belgische toprenner en huidig koersdirecteur zag de Nederlander afgelopen weekend 'zijn' Ronde van Oman winnen en voorspelde dat de renner van Rabobank in 2011 tot meer in staat is, meldt De Telegraaf.

"Een perfecte prestatie", noemt Merckx, zelf vijfvoudig winnaar van de Tour, Gesinks optreden in Oman. "Ik denk dat hij opnieuw een stap heeft gemaakt. In mijn ogen is Gesink een kandidaat-Tourwinnaar. En dat zou sneller kunnen gebeuren dan menigeen denkt. De Tour van dit jaar is op zijn lijf geschreven."

D66 wil veel hogere boete NS bij wanprestatie

D66 wil dat de boetes voor de NS bij wanprestatie vertienvoudigd worden. Nu is de maximale boete van het Rijk aan de NS jaarlijks 2,75 miljoen euro.

"Ik wil dat de maximale boete met het tienvoudige omhooggaat. Zonder serieuze concurrentie, maar met een miljardenomzet, voelt de NS nu totaal geen financiële pijn. Na zo’n horrorwinter met continue vertragingen is dat onacceptabel", aldus D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven maandag.

Hij vindt bovendien dat de bonus aan topmannen van de NS helemaal gekoppeld moet worden aan publieke prestaties. "Wij zijn niet tevreden met 5,5-jes." Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) stuurt naar verwachting binnenkort het jaarlijkse vervoersplan naar de Tweede Kamer met daarin de prestatieafspraken voor de NS.

D66 wil veel hogere boete NS bij wanprestatie
D66 wil veel hogere boete NS bij wanprestatie (Foto: ANP)

Doodstraf voor schutter Mumbai bevestigd

Een hof van beroep in India heeft maandag de doodstraf voor de enige overlevende van de terreuraanslagen in november 2008 in de Indiase stad Mumbai bevestigd. De 22-jarige Pakistaan Mohammed Ajmal Kasab werd mei vorig jaar wegens moord, oorlogvoering tegen India, samenzwering en terrorisme ter dood veroordeeld, maar ging tegen deze uitspraak in beroep.

Kasab was een van tien jonge Pakistanen die twee hotels, een joods centrum en een druk treinstation in Mumbai aanvielen. Hij was de enige die door de politie levend werd gepakt. Bij de aanslagen vonden 166 mensen de dood.

De rechters van het hof zeiden maandag dat de 'misdaad van enorme proporties was' en wezen het beroep af. "Kasab heeft meedogenloos onschuldige mensen vermoord. Hij heeft een extreme verdorvenheid ten toon gespreid en nooit berouw getoond. Hij is een bedreiging voor de samenleving", aldus de rechters.

Kasab kan tegen deze uitspraak beroep aantekenen bij het Hooggerechtshof. Als ook dit beroep wordt afgewezen kan hij nog een verzoek om genade indienen bij de Indiase regering.

Rus stijgt drie plaatsen op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen is Arantxa Rus naar de 109e plek gestegen. Ondanks dat ze afgelopen week niet in actie kwam steeg Rus toch drie plaatsen. Michaëlla Krajicek bleef op de 151e plaats staan.

Caroline Wozniacki is weer de nummer één van de wereld. De Deense, die gisteren het toernooi in Dubai op haar naam wist te schrijven, neemt de leidende positie over van Kim Clijsters.

Moerdijk moet mogelijk opdraaien voor Chemie-Pack

De gemeente Moerdijk moet mogelijk opdraaien voor de schade die is ontstaan door de brand bij het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van gesprekken met ingewijden.

Als blijkt dat de gemeente afgegeven vergunningen onvoldoende heeft gehandhaafd, kan de overheid nalatigheid worden verweten. Chemie-Pack zou meerdere keren op de vingers zijn getikt door toezichthouders. "Desnoods zullen we de schade inderdaad op de toezichthouder verhalen", zegt advocaat Huib Lebbing, die de getroffen bedrijven in de omgeving van Chemie-Pack vertegenwoordigt.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een gemeente moet betalen omdat ze laks is geweest in het toezicht. Vijftien jaar geleden kwam net als bij Chemie-Pack een grote gifwolk vrij bij een brand op het terrein van Containers Masters International (CMI) in de Rotterdamse Waalhaven.

Het bedrijf werd aansprakelijk gesteld, maar de verzekering dekte lang niet alle schade en het bedrijf kon het zelf ook niet betalen. Toen bleek dat het bedrijf meerdere keren op de vingers was getikt en het bedrijf nog altijd niet aan de vergunning voldeed, werden de gemeente en de DCMR Milieudienst Rijnmond aansprakelijk gesteld. De rechtbank bepaalde in 2004 dat zij hadden moeten ingrijpen.

Daarmee waren de DCMR en de gemeente aansprakelijk. De uitspraak in hoger beroep in deze langlopende zaak wordt in april gedaan. Directeur van de DCMR Jan van de Heuvel zegt in de krant dat het hem niet zou verbazen als nu wordt geprobeerd Moerdijk aansprakelijk te stellen voor de brand die begin dit jaar woedde bij Chemie-Pack.

Van de Heuvel stelt dat honderd procent handhaving niet bestaat en dat veiligheid niet in regels of wetten is te vangen. "Er moet een veiligheidscultuur aanwezig zijn." Hij zegt desnoods tot aan de Hoge Raad door te procederen in de Rotterdamse zaak. "De Hoge Raad is niet zo'n voorstander van een maatschappij waar alles en iedereen de overheid aansprakelijk kan stellen."

De totale schade als gevolg van de brand in Moerdijk is ruim 41,5 miljoen euro. Die schatting maakte de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant eerder.

Barcelona drie weken zonder doelman Valdes

Victor Valdes kan drie weken niet in actie komen voor FC Barcelona. Dat meldt het ANP.

De Spaanse doelman hield aan de wedstrijd tegen Arsenal een pijnlijke linkerknie over. Daardoor miste hij gisteravond het competitieduel met Athletic Club de Bilbao (2-1 winst). José Manuel Pinto was zijn vervanger. De blessure van Valdes moet met rust genezen.

Het tweede duel met Arsenal, op dinsdag 8 maart in Camp Nou, gaat de keeper door de kwetsuur waarschijnlijk niet halen. Sowieso mist Valdes de wedstrijden tegen Real Mallorca, Valencia en Real Zaragoza. Barcelona heeft in de Spaanse competitie vijf punten voorsprong op Real Madrid.

Valdes kon woensdag niet voorkomen hoe Arsenal de titelfavoriet met 2-1 wist te verslaan. De international ging in de fout bij de gelijkmaker van Robin van Persie, die Valdes in de korte hoek verraste. Andrei Arshavin zorgde even later voor de winnende goal.

Wilders bekijkt stappen tegen nepsite PVV

PVV-leider Geert Wilders bekijkt of het mogelijk is om actie te ondernemen tegen een nepsite van de PVV. Hij zal contact opnemen met zijn advocaat om de mogelijkheden te onderzoeken, zo liet Wilders maandag desgevraagd weten.

De site pvvhaaglanden.nl is al een kleine week op het internet te zien en vertoont veel gelijkenis met de landelijke partijsite. De foto's zijn hetzelfde, alleen de tekst is anders. Zo is te lezen dat de PVV een kerncentrale wil op het strand in Scheveningen, dat de gevaarlijke bomen uit de Haagse straten verdwijnen en dat Nijlganzen de Nederlandse ganzen bedreigen. Verder kun je solliciteren voor stadscommando.

Volgens Wilders is de site inderdaad 'totaal nep'. Machiel de Graaf, de fractieleider van de PVV in de gemeente Den Haag en lijsttrekker voor de PVV in de Senaat, wilde maandagochtend niet reageren.

Vancouver opnieuw ideaalste stad ter wereld

De Canadese stad Vancouver is opnieuw de meest leefbare stad ter wereld. De stad heeft de beste combinatie van stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur, milieu, onderwijs en infrastructuur.

Vancouver prijkt al voor het vijfde jaar op rij bovenaan de jaarlijkse ranglijst van onderzoekers van het Britse weekblad The Economist. Totaal zijn 140 steden onderzocht. "Middelgrote steden in ontwikkelde landen die relatief dunbevolkt zijn blijken goed te scoren. Ze hebben alle voordelen van cultuur en infrastructuur en minder problemen met criminaliteit of files", zei Jon Copestake, samensteller van het rapport, maandag bij de presentatie.

Op de tweede plaats staat Melbourne. Deze Australische stad verdrong de Oostenrijkse hoofdstad Wenen naar de derde plaats. Op de vierde en vijfde plaats staan meer Canadese steden: Toronto en Calgary.

Vancouver opnieuw ideaalste stad ter wereld
Vancouver opnieuw ideaalste stad ter wereld (Foto: ANP)

Vertraging van Mass Effect-figurines is schuld DC

De fans wachten er al een tijdje op: de figurines van Mass Effect. De poppetjes zijn keer op keer vertraagd en ook Bioware is het zat aan het worden. In een interview heeft een medewerker verteld dat de schuld ligt bij DC Direct, de leverancier van de figuurtjes. De huidige leverdatum is april.

"It looks like the first series is again delayed. We are all, including Treehouse, BioWare, and yourselves extremely frustrated with DC Direct. Their handling of this issue has been extremely unprofessional and disrespectful to fans. Once we get the ME2 Action Figure shipped we will not be working with DC Direct again. I'll update again if we have more news, but it looks like April is correct."

De eerste batch zou in augustus 2010 geleverd worden, waarna het verzet werd naar februari. Nu moeten we wachten tot april.

me figurine

Postcodeloterij lekt persoonsgegevens

Via een site van de Postcodeloterij waren de afgelopen dagen persoonsgegevens van deelnemers te achterhalen. Deelnemers kregen onlangs een 'gelukscode' opgestuurd die ze konden uitproberen op Gelukscode.nl. Door lukraak een andere code in te vullen kwamen de adresgegevens van andere deelnemers tevoorschijn, schrijft de Volkskrant.

De fout werd ontdekt door de Rotterdammer Martin Ackermans. Hij is geen whizzkid, maar een handelaar in tweedehands boekenkasten. Hij vulde donderdag per ongeluk een verkeerde code in en kreeg zo het telefoonnummer, adres en mailadres van een andere deelnemer op zijn scherm.

Ackermans probeerde nog wat nummers en kreeg zo meer gegevens op zijn scherm. Hij meldde dit op een blog.

De organisatie Bits of Freedom, die opkomt voor privacy op het internet, wijst er in de krant op dat dit soort lekken steeds vaker voorkomt. Een van de risico's is dat de gegevens worden doorverkocht aan andere bedrijven. Bijvoorbeeld aan andere loterijen.

Ook kunnen oplichters met de gegevens aan de haal gaan. Soms worden abonnementen afgesloten op naam van iemand anders. "Maar er zijn ook mensen die ineens merken dat ze een vorkheftruck hebben besteld, waarvoor ze moeten betalen. Wij horen heel vaak over spookafschrijvingen. En de bewijslast ligt altijd bij mensen zelf."

De Postcodeloterij ziet het probleem niet. "Vorige week belden heel veel mensen ons omdat ze hun gelukscode niet konden invullen", zegt een woordvoerder. Daarom werd de site aangepast. "We wisten dat het zo mogelijk was om gegevens van anderen te zien, maar iedereen vult in principe toch zijn eigen code in? Wij hebben verder geen klachten gehad. En de meeste gegevens zijn ook te vinden in de telefoongids."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een zeer dubieuze advocaat.

Advocaat Oscar Hammerstein ligt onder vuur. Na een knallende ruzie gingen hij en zijn zakenpartner Gerard Spong uit elkaar, en nu is er ook beslag gelegd op miljoenen euro’s van Hammerstein, wegens een langlopend conflict met de ontdekker van Frans Bauer.
 
En ook in het verleden kwam Hammerstein al negatief in het nieuws. Wegens betrokkenheid bij de miljoenendans van Nina Brink en het gesodemieter in en om de LPF. 

[NBA] Bryant uitblinker tijdens All-Star Game

De grote uitblinker tijdens de All Star-game, een duel tussen de beste basketballers van de Western en Eastern Conference, was Kobe Bryant. De guard van de Los Angeles Lakers had met 37 punten en 14 rebounds een groot aandeel in de zege van de Western Conference (148-143).

Het was voor de 60e maal dat de wedstrijd werd gespeeld. En net als bij vorige edities zaten er in Los Angeles, waar het duel werd gespeeld, veel filmsterren op de tribune. Zij genoten vooral van uitblinker Bryant. "Ik wilde er een show van maken. Volgens mij is dat wel gelukt," aldus Bryant na afloop.

Zelfmoordaanslag op politieschool Somalië

Door een aanslag met een bomauto zijn maandag minstens tien mensen omgekomen bij een politieschool in de Somalische hoofdstad Mogadishu. "We zagen dat een auto snel naar ons toereed en toen ontplofte. Het was hier vol vlammen en rook", zei politieman Hassan Ali.

De politieman vermoedde dat mensen in omliggende woningen gewond zijn geraakt door rondvliegende scherven.

Somalië kampt met veel geweld, onder andere van groepen die verwant zijn aan terreurnetwerk Al Qaida. De formele regering heeft weinig zeggenschap.

Roddick pakt dertigste ATP-titel

Andy Roddick heeft het ATP-toernooi in Memphis op zijn naam geschreven. De Amerikaan, die zijn 30e ATP-titel won, was in de finale de Canadees Milos Raonic met 7-6, 6-7 en 7-5 de baas.

Het was voor Roddick zijn 50e ATP-finale. In 2002 en 2009 won hij het toernooi in Memphis ook al eens. Nu hij het toernooi in Memphis voor de derde maal heeft gewonnen, schaart hij zich in het gezelschap van zijn landgenoot Jimmy Connors en de Duitser Tommy Haas.

Ruim 100 grienden gestrand in Nieuw-Zeeland

Twee wandelaars in Nieuw-Zeeland hebben maandagmorgen (lokale tijd) meer dan honderd dode en stervende grienden aangetroffen op een afgelegen strand. De 48 nog levende dieren moesten uit hun lijden worden verlost. Dat meldde het ministerie van Natuurbescherming maandag.

Het duurde ettelijke uren voor de wandelaars in staat waren de overheid in te lichten over de gestrande grienden. Toen de rangers van het ministerie aankwamen, troffen ze de dieren voorbij de waterlijn aan, terwijl het eb net was ingezet.

"We waren ons er snel van bewust dat het zeker tien tot twaalf uur zou duren voordat we konden proberen hen terug naar zee te brengen," zei een woordvoerder van het ministerie. "In de tussentijd zouden, gezien de hete en droge weersomstandigheden, veel dieren doodgaan." Daarom werd besloten de dieren af te maken.

Gezien de afgelegen ligging van het strand zullen de kadavers niet worden opgeruimd.

Ruim 100 grienden gestrand in Nieuw-Zeeland
Ruim 100 grienden gestrand in Nieuw-Zeeland (Foto: ANP)

'Vinex-wijk dreigt achterstandsbuurt te worden'

Als gemeenten niet snel investeren in Vinex-wijken, trekken hoogopgeleiden weg en verpauperen de buurten. Daarvoor waarschuwen deskundigen maandag in het AD. De Vinex-wijken dreigen volgens hen achterstandsbuurten te worden.

De nieuwbouwwijken aan de rand van grote steden zijn populair bij hoogopgeleide tweeverdieners met jonge kinderen. De wat oudere jeugd zou zich in de wijken echter stierlijk vervelen, waardoor ze voor problemen zorgen. In veel wijken klagen bewoners over inbraken, bedreigingen, vandalisme en overlast.

In de wijken IJburg (Amsterdam), Nesselande (Rotterdam), Ypenburg (Den Haag) en Leidsche Rijn (Utrecht) moet de politie regelmatig ingrijpen. Op sommige plekken geldt een samenscholings- of alcoholverbod.

Bij het opzetten van de wijken is geen rekening gehouden met de samenhang tussen wonen, werken en spelen, zegt socioloog Frits Spangenberg in de krant. Gemeenten moeten Vinex-wijken niet aan hun lot overlaten zodra de bouw gereed is, zegt directeur Olaf van de Wal van het kenniscentrum voor stedelijke vernieuwing KEI.

In de buurten worden arm en rijk gemengd. Zwakke gezinnen kunnen zich optrekken aan de anderen, maar de kloof moet niet te groot zijn, zegt stadsscocioloog Tineke Lupi. "Er is een buurt waar de sociale huurwoningen tegenover luxe villa's staan. Dat werkt niet, want dan worden de sociale verschillen te groot en krijg je een negatieve tegenreactie."

Juist in die buurten regent het volgens haar klachten over vervuiling, criminaliteit en overlast van jongeren. Deskundigen zouden het zien als de 'emancipatie' van de Vinex-wijken, die steeds meer op stadswijken met alle stedelijke problemen gaan lijken.

De wijken hoeven niet te voldoen aan het Amerikaanse droombeeld van suburban leven, maar gemeenten moeten de wijken volgens Lupi wel aantrekkelijk houden. "Als je dat niet doet worden het achterstandswijken. Mensen die de keuze hebben, trekken weg. Anderen met minder keuzevrijheid blijven achter." Wel denkt ze dat de wijken altijd een middenklasse blijven aantrekken.

Almagro klopt Chela in Buenos Aires

Nicolás Almagro heeft zijn tweede toernooizege van 2011 te pakken. De Spaanse nummer 13 van de wereld was bij het ATP-toernooi van Buenos Aires in drie sets te sterk voor thuisfavoriet Juan Ignacio Chela: 6-3, 3-6, 6-4.

Almagro, die Chela eerder dit jaar versloeg in Brazilië, begon sterk en trok de eerste set met 6-3 naar zich toe. Ook in het tweede bedrijf speelde de 25-jarige Spanjaard sterk, maar Chela was onvermurwbaar en werkte in totaal zes breakpunten weg.

De laatste set vertoonde eenzelfde beeld, maar nu was het Almagro die scherper was op sleutelmomenten. Chela speelde zeker niet minder. De Argentijn, die de laatste drie ontmoetingen met zijn opponent aan het kortste eind trok, kreeg slechts twee breakkansen tegen, maar capituleerde in beide gevallen.

Rutten: "Gelijkmaker had niet mogen vallen"

PSV won gisteren met ruime cijfers van NAC Breda (4-1), maar trainer Fred Rutten was niet helemaal tevreden. De Eindhovenaren begonnen namelijk pas echt met scoren, nadat Anthony Lurling de Bredanaars aan de gelijkmaker had geholpen.

"We begonnen goed aan de wedstrijd en dat resulteerde in ontzettend veel doelpogingen," liet Rutten na afloop van het duel weten. "Na rust was er hetzelfde beeld; het enige dat ik het team kan verwijten is dat de 1-1 niet had mogen vallen. Dat mag ons niet overkomen, maar ik heb geen moment gedacht dat wij schade zouden oplopen."

Toch was Rutten blij dat zijn mannen het duel met OSC Lille (2-2) goed hadden doorstaan. "Dit is een goede uitslag, zeker aangezien we donderdag een fysiek zware wedstrijd hebben gehad."

Kalezic: "Het was een hele merkwaardige wedstrijd"

De Graafschap kreeg tegen Vitesse voldoende kansen om te winnen in de Gelredome, maar De Superboeren gingen toch onderuit.

De Graafschap-trainer Darije Kalezic wist niet wat hij meemaakte in Arnhem. "Ik heb een heel merkwaardige wedstrijd meegemaakt. Wij hebben een duel verloren dat wij helemaal onder controle hadden", zei de oefenmeester op de persconferentie. Vitesse won in eigen huis met 2-0.

"Vanaf de tiende minuut tot aan de 1-0 hadden wij de wedstrijd volledig in handen. In die periode kregen wij drie 100 procent kansen, waarvan de beelden de komende vijftig jaar nog de wereld over gaan", aldus Kalezic, die met name Hugo Bargas enorme kansen zag missen voor zijn ploeg.

De Argentijn kon in de eerste helft voor open doel de bal binnen tikken, maar zijn inzet rolde voor de paal langs. In de tweede helft was Bargas opnieuw dichtbij een treffer, maar zijn schot belandde op de paal. Voor de pauze trof ook ploeggenoot Youssouf Hersi het aluminium.

Wijnaldum: "2-0 voorsprong mag je niet weggeven"

Georginio Wijnaldum leek met Feyenoord op weg naar een zege bij ADO Den Haag, maar de Hagenaren knokten zich terug.

Dankzij twee doelpunten van Luc Castaignos zat Feyenoord in het zadel. "Een 2-0 voorsprong mag je nooit uit handen geven. Al mogen we blij zijn dat ADO in de slotfase die ene kans niet benutte, anders hadden we zelfs nog verloren", zei de teleurgestelde Wijnaldum tegen NUSport.

Een kwartier voor tijd werd de jongeling gewisseld. De middenvelder was niet gelukkig met zijn wissel. "Klopt, maar dat mag toch? Je mag het toch jammer vinden als je eruit wordt gehaald? Het is nooit leuk om gewisseld te worden. Ik wilde de wedstrijd heel graag uitspelen."

"Ik had het gevoel dat ik nog van waarde kon zijn voor de ploeg, maar ik respecteer de keuze van de trainer, hoor." Feyenoord staat door de remise op elf punten van plaats acht, waarmee de play-offs behaald kunnen worden. "Dat is te veel. Dan lijkt de play-offs om Europees voetbal halen niet meer mogelijk. Ons doel is: winnen. Elke week weer."

Arbeidsvitaminen viert 65e verjaardag

Het radioprogramma Arbeidsvitaminen van de AVRO viert maandag met een speciale uitzending het 65-jarig bestaan. Het programma bereikte afgelopen zaterdag de pensioengerechtigde leeftijd.

Oud-presentatoren Gerard Ekdom, Hans Schiffers, Cees van Zijtveld, Meta de Vries en Jan van Veen schuiven aan bij de huidige presentator Jan Steeman in de studio van Radio 5 om om tussen 10.00 en 12.00 uur terug te kijken.

Arbeidsvitaminen is het langstlopende landelijke radioprogramma ter wereld. Afgelopen tijd konden luisteraars hun favoriete nummer opgeven. Hiervan is een top 65 van de mooiste Arbeidsvitaminenliedjes samengesteld. Deze lijst staat de hele week centraal in de uitzendingen.

Arbeidsvitaminen verhuisde vorig jaar september van 3FM naar Radio 5 Nostalgia om plaats te maken voor @Work van BNN. Ekdom kreeg na negen jaar een nieuwe radioshow na het middaguur.

Arbeidsvitaminen viert 65e verjaardag
Arbeidsvitaminen viert 65e verjaardag (Foto: ANP)

Ierse aartsbisschop wast voeten slachtoffers

De aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, heeft zondag tijdens een speciale mis de voeten gewassen van acht slachtoffers van (seksueel) misbruik in de Ierse katholieke kerk. Slachtoffers noemden het de meest duidelijke excuses van de kerk tot nu toe.

Het wassen van voeten is in de katholieke kerk een traditionele handeling om nederigheid uit te drukken. Darren McGavin (39) die als kind door een priester werd misbruikt, zei het moeilijk te vinden te vergeven. "Maar vandaag vond ik een klein stukje afsluiting."

In 2009 bleek uit een onderzoek dat het misbruik in de Ierse kerk wijdverspreid was en dat de leiding van de kerk het 'obsessief' probeerde te verhullen. De aartsbisschop zei dat het aartsbisdom van Dublin nooit meer hetzelfde zal zijn. "We zullen deze wond altijd bij ons dragen. Voor het verzwijgen van het misbruik en hiermee het misbruik van nog meer kinderen te veroorzaken, vragen we Gods vergeving."

Diplomaten laten Kaddafi vallen

De Libische ambassadeur in India heeft maandag zijn ontslag ingediend uit protest tegen het regime van Muammar Kaddafi. Ambassadeur Ali al-Essawi zei maandag tegen de BBC dat hij wil dat het harde optreden tegen de betogers in het land stopt.

Ook zei Essawi dat de Libische overheid buitenlandse huurlingen heeft ingezet om een slachting aan te richten onder de demonstranten. Eerder stapte ook de Libische ambassadeur in China, Hussein Sadiq al Musrati, op. De permanente afgevaardigde van Libië binnen de Arabische Liga gooide het bijltje er tevens bij neer. Kaddafi verloor daarmee een belangrijke bondgenoot.

Bloedig weekend in drugsoorlog Mexico

De Mexicaanse stad Ciudad Juarez kende een van de bloedigste weekenden in jaren. Van vrijdag tot en met zondag werden ten minste veertig mensen vermoord. Dat zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie van de staat Chihuahua zondag.

Gezien het type wapens dat werd gebruikt bij de moorden, is het volgens de zegsman waarschijnlijk dat de moorden te maken hebben met de georganiseerde drugsmisdaad. Vrijdag vielen in Ciudad Juarez twintig doden, zaterdag negentien en zondagéén. Ook in de badplaats Acapulco werden vier mensen neergeschoten.

Ciudad Juarez aan de grens met de Verenigde Staten is berucht om het drugsgeweld. De Mexicaanse president Felipe Calderon kondigde zondag aan nieuwe troepen in te zetten in de zich uitbreidende strijd tegen de drugskartels. Sinds het uitbreken van de drugsoorlog in december 2006 vielen in Mexico meer dan 34.600 doden.

'Spoorwegpolitie sluit acht kantoren'

De spoorwegpolitie sluit kantoren op acht stations. Bestolen reizigers moeten zich dan melden bij een loket, waar ze mogelijk alleen kunnen worden doorverwezen. Het is niet zeker of die loketten zich dan in het stationsgebouw bevinden, schrijft De Telegraaf maandag op basis van een politierapport.

Om te bezuinigen wil de Dienst Spoorwegpolitie in 2014 in totaal 2500 vierkante meter minder huren. De kantoren op de stations van Den Bosch, Sittard, Amersfoort, Groningen, Alkmaar, Haarlem, Deventer en Zwolle zouden op de nominatie voor sluiting staan. Het KLPD stelt in de krant echter dat nog lang geen keus is gemaakt.

De SP wijst op de afspraak dat hard en snel tegen geweld in het openbaar vervoer wordt opgetreden. "Als daar geen agenten meer zitten, komt er niets terecht van een lik-op-stukbeleid", zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De partij eist opheldering van minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD). "Hij heeft beloofd dat er niet wordt bezuinigd op blauw op straat, dat geldt ook voor blauw op het spoor."

Het KLPD benadrukt in de krant dat de bezuiniging 'absoluut niet' ten koste gaat van blauw op straat en op het perron. Het aantal kantoren zou niets zeggen over hoeveel personeel wordt ingezet.

Geert: geen Nazi, maar Yankee

Om het heden te begrijpen en op waarde te schatten, is het vaak zeer waardevol om naar het verleden te kijken. Geschiedenis leert ons een heleboel als we de moeite nemen het te bestuderen en te doorgronden. Mettertijd veranderen onze percepties van gebeurtenissen, verandert wat belangrijk wordt geacht. Na WO2 was het 'dit nooit weer' en 'opdat wij nooit vergeten', maar nu meer dan ooit mag er geen enkele vergelijking worden getrokken, is een discussie direct verloren als je 'de nazi's' aansnijdt. Met Godwin is Hitler Voldemort geworden.

'Corsicaanse dief bestolen'

De Franse politie op Corsica is op zoek naar vier waardevolle schilderijen die dit weekeinde zouden zijn gestolen van een schilderijendief. In de havens en op de vliegvelden is zondag de controle verscherpt om te voorkomen dat het werk van Nicolas Poussin (1594-1665), een van Giovanni Bellini (1430-1516), een van Mariotto di Nardo (1394-1424) en een schilderij uit de zestiende eeuw waarvan niet bekend is wie het maakte, het eiland verlaten.

Ze zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag uit het kunstmuseum in Ajaccio ontvreemd. De vermoedelijke dief heeft zich dit weekeinde eerst bij de tv en vervolgens bij de politie gemeld. Hij is suppoost bij het museum. Hij zette het alarm uit en nam de vier werken mee in zijn auto. De suppoost wilde naar eigen zeggen de plaatselijke overheid onder druk zetten om te voorkomen dat hij half maart uit zijn woning wordt gezet.

Hij kreeg spijt en wendde zich tot de pers en politie. Hij leidde die naar de zijn auto, maar daar was een ruit van ingeslagen en de schilderijen waren weg.

Pyramides en musea Egypte weer open

Tal van pyramides en musea in Egypte zijn zondag voor het eerst in drie weken weer opengegaan. Dat hebben de autoriteiten laten weten. De toeristische trekpleisters hadden hun deuren gesloten nadat eind januari de protesten tegen de inmiddels afgezette president Hosni Mubarak waren begonnen.

Toeristen konden zondag onder meer de pyramides van Gizeh en musea in de hoofdstad Caïro bezoeken. Om de bezoekers te beschermen, stuurden de autoriteiten zondag agenten naar de bijzondere locaties.

Ook andere activiteiten werden zondag hervat. Banken, die tijdens het protest tegen Mubarak dicht bleven, gingen weer open. Verder gingen circa 15.000 medewerkers van het staatsbedrijf Misr Spinning and Weaving weer aan het werk. Het personeel was woensdag in staking gegaan om hogere lonen en het vertrek van een directielid te eisen. De fabriek in de stad Mahalla al-Kubra in de Nijldelta heeft circa 24.000 medewerkers. Faisa Naousha, een van de stakingsleiders, stelde dat het personeel een loonsverhoging van 25 procent is toegezegd en dat een van corruptie verdachte manager is ontslagen.

Pyramides en musea Egypte weer open
Pyramides en musea Egypte weer open (Foto: ANP)

[Upd] Libië: Veel doden bij chaos demonstraties

De demonstraties in Libië lopen met de dag erger uit de hand. Zondag zouden alleen al in de stad Benghazi honderden doden en meer dan duizend gewonden zijn gevallen, toen het leger het vuur opende op demonstranten en met machinegeweren gericht op burgers schoot.

Het is niet duidelijk hoe de situatie op dit moment in Benghazi is, maar het lijkt zo te zijn dat een deel van het leger zich af heeft gesplitst van de rest en zich met wapens en legervoertuigen bij de demonstranten heeft aangesloten.

Demonstranten in de buurt van de hoofdstad Tripoli zouden op weg zijn naar het huis van de Gids van de Revolutie kolonel Moammar Ghadafi om dit in brand te steken. De protesten in het land zijn gericht op hervormingen en meer democratie, maar vooral tegen Ghadafi die het land al 42 jaar regeert.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat er sowieso 173 mensen zijn overleden, en zegt er tegelijkertijd bij dat dit een zeer 'conservatieve schatting' is.

Onafhankelijke media in Libië zijn verboden en het internet en de mobiele telefonie in het land zijn afgesloten. Via YouTube komen wel veel schokkende filmpjes naar buiten.

Regeringsleiders in Europa veroordelen het geweld tegen de demonstranten. Zo zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland verontwaardigd. Zij noemen het geweld 'onacceptabel en buiten alle proporties'. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft aangekondigd dat Libië hoog op de agenda staat bij de vergadering van de EU in Brussel die op moment van schrijven gaande is. Catherine Ashton van Buitenlandse Zaken van de EU heeft het geweld ook veroordeeld en maakt zich naar eigen zeggen ernstig zorgen.

Update 21.24 uur
Al Jazeera meldt dat een woordvoerder van de afgesplitste legereenheid heeft gezegd dat de stad Benghazi is bevrijd na gevechten met veiligheidstroepen. Dit nieuws is nog niet onafhankelijk te bevestigen, maar wordt wel door meerdere bronnen gemeld.

Waar de EU het geweld in Libië veroordeelt, doet de Italiaanse premier Berlusconi dat niet. Berlusconi heeft gezegd Gadhafi momenteel 'niet te willen storen' en heeft nog niet gebeld met de Libische leider. Italië heeft een goede band met Libië en heeft voor Gadhafi meerdere keren de rode loper uitgelegd bij staatsbezoeken.

Update 21.50 uur
Het geweld lijkt zich inmiddels verplaatst te hebben van Benghazi naar Tripoli. Er zijn meldingen van vuurgevechten bij het huis van Gadhafi in de buurt en er is een avondklok ingesteld. Een demonstrant in Tripoli gaf tegenover Al Jazeera aan hier niet zo van onder de indruk te zijn. "Ja, die avondklok kan er wel zijn, maar er is niemand die zich nog iets aantrekt van wat Gadhafi zegt", aldus de demonstrant die niet bij naam genoemd wil worden.

De Libische afgevaardigde van de Arabische Liga is volgens Al Jazeera afgetreden en er gaan ook geruchten dat de tweede man van Gadhaffi gevlucht zou zijn en een van zijn ministers zich heeft aangesloten bij de demonstranten.

Update 0.48 uur
De zoon van Moammar Gadhafi, Saif El Islam Gadhafi, heeft zojuist een ruim 40 minuten durende speech gehouden voor de Libische staatstelevisie. Tijdens de speech kwamen enige verwarrende verhalen naar boven over demonstranten onder de invloed van XTC en alle media die leugens uitzenden behalve de staatstelevisie.

Saif Gadhafi leek als centrale boodschap van de speech te hebben dat er twee mogelijke opties zijn voor morgen. De demonstranten kunnen stoppen met demonstreren of ze kunnen hervormingen of democratie vergeten. Verder heeft Saif een paar keer gemeld dat het anders een 'rivier van bloed' wordt in Libië. Er zouden volgens hem tienduizenden aanhangers van Gadhafi onderweg zijn naar Tripoli.

Saif meldde aan het eind van zijn toespraak dat ze tot de laatste man en de laatste vrouw zullen doorvechten.

Ondertussen heeft een stam in het zuiden van het land naar eigen zeggen de olievelden ingenomen en heeft het de regering een ultimatum opgelegd om te gaan luisteren naar de demonstranten binnen 24 uur en dat ze anders de olietoevoer af zullen sluiten.

Gesink: "Dit maakt me gelukkig"

Het wielerseizoen 2011 is voor de wegrenners amper begonnen of Robert Gesink kon gisteren zijn eerste eindzege al weer op zijn palmares bijschrijven. De Nederlander uit de Rabobank-ploeg won de Ronde van Oman en genoot zichtbaar van deze overwinning.

"Dit geeft een mooi gevoel. Dit maakt me gelukkig. Ik was naar Oman gekomen om in die twee ritten iets te proberen. Dat je dan eindwinnaar wordt, is gewoon perfect. Met de ploeg halen we vier ritzeges en de eindzege," zei Gesink die vrijdag de zwaarste etappe won en zaterdag ook nog de tijdrit op zijn naam schreef.

"Dit succes schept een heel goeie sfeer in de ploeg en haalt ook de druk van de renners. Het is altijd belangrijk als je vroeg in het seizoen kan winnen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.