'Tweede fase bevoordeelt meisjes meer dan jongens'
Meisjes halen meer voordeel uit de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen vijftien jaar dan jongens. Zij profiteren vooral van de invoering van de tweede fase. Dat blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht dat dinsdag is gepubliceerd.
Volgens de onderzoekers legt de zogeheten tweede fase meer nadruk op vaardigheden die meisjes beter liggen dan jongens, zoals zelfstandig plannen, informatie verzamelen en leren in groepsverband. Rekenvaardigheden en analytisch vermogen, waarin jongens een voorsprong hebben, zijn minder belangrijk geworden. "De balans lijkt door te slaan in het voordeel van meisjes", zegt een van de onderzoekers.
Er zijn al twintig jaar meer meisjes dan jongens in het vwo. Het verschil is het afgelopen decennium groter geworden. In 2008 zaten ruim 22.500 meisjes en 19.000 jongens op het vwo, waar tien jaar geleden nog 14.700 jongens en 17.000 meisjes waren.
Om de positie van jongens te verbeteren, zouden zij in de onderbouw meer getraind moeten worden op de vaardigheden die in de tweede fase belangrijk zijn, zeggen de onderzoekers. Ook het zwaarder laten meewegen van de vaardigheden waar jongens meer over beschikken, kan in het voordeel van deze jongens werken.
De tweede fase, die in 1998 is ingevoerd, speelt volgens de onderzoekers mee bij het dalende aantal leerlingen dat doorstroomt van 5 havo naar 5 vwo. De teruggang is ook te verklaren door de alternatieve route om vanuit de havo via een hbo-propedeuse naar een wo-opleiding te gaan.
De tweede fase is de benaming voor de in 1998 ingevoerde inrichting van de bovenbouw van het havo en vwo. Tijdens deze fase kunnen leerlingen een gedeeltelijk vaststaand vakkenpakket of 'profiel' kiezen. Het idee is dat leerlingen zelfstandiger werken dan voorheen.
We zijn toch allemaal gelijk?
Groot verschil.
Maar jouw postgeschiedenis kennende zul jij dat niet begrijpen
Welk sprookjespompoen kom jij uitgestapt?
Welk sprookjespompoen kom jij uitgestapt?
en 17000 / 31700 = 53.6%
Zijn wel enorme aardverschuivingen ja
Welk sprookjespompoen kom jij uitgestapt?
Neemt niet weg: positieve discriminatie is ook discriminatie!
Mooi om te zien dat de hele omslag in het onderwijs niet bereikt wat het zou willen; iets voor iedereen. Misschien iets minder nadruk op de regeltjes en het CSE en wat meer de gehele ontwikkeling van een leerling in kaart brengen (en dus de subjectieve input van docenten ook meewegen). Weg met CITO en de PTA's, iets meer verantwoordelijkheid richting docenten (naast het klaarstomen voor de examens).
Hoe dan ook goed om de hele onderwijs-boel weer op de schop te gooien; het moet toch al weer drie maanden geleden zijn sinds de vorige onderwijsvernieuwing.
Persoonlijk walg ik van mensen die proberen uit te leggen dat we wel degelijk allemaal gelijk zijn, terwijl uit van alles blijkt dat het niet zo is
Netwerkmanagment tot het absurde wordt het helemaal. Onze voorsprong en voordeel op bijvoorbeeld China en het Oostblok.
Zelfstandig werken is achterhaald, degene die het beste een netwerk opbouwen en kunnen werken in een team gaan het verst komen!
Allemaal heel belangrijk als ze later secretaresse worden.
Een heel groot gedeelte werkende vrouwen doen gewoon secretaresse achtig werk.
En veel mannen eigenlijk ook met hun bek achter die PC oninteressant "werk" te doen.
Positive discriminatie begon in de VS begon en is door Nederland helaas overgenomen.
Gevolg: voor het eerst sinds het ontstaan van de de mens is er een generatie jongens minder intelligent geworden dan hun vaders. En dat zal doorwerken in de maatschappij van de toekomst!
Zelfstandig werken lukt gewoon niet op die leeftijden. De keuzes die gemaakt moeten worden zijn te groot. Pubers hebben totaal geen vermogen om de gevolgen van de keuzes te overzien. Er worden complete generaties de nek omgedraaid in Nederland.
Overigens is ook aan de universiteiten de positieve discriminatie niet vreemd. Voor sommige Phd opleidingen krijgen blanke, Nederlandse mannen gewoon geen beurs. Je moet het liefst een niet-westerse, vrouwelijke allochtoon zijn. In Tilburg worden bij diverse beurzen vrouwen toegelaten op basis van hun geslacht terwijl de mannelijke studenten betere cijfers hebben. Dat druist mijns inziens tegen alle evolutie in..
Pro quantum bonus.
Uiteindelijk komt het toch op individuele kwaliteiten aan, een team is niet meer als een samenraapsel van mensen met verschillende kwaliteiten.
En om je individuele kwaliteiten te onderhouden zul je toch over een flinke dosis zelfstandigheid moeten beschikken.
* misschien juist goed als docenten ook moeten motiveren waarom ze een leerling iets 'gunnen'. Mijns inziens hebben ze een betere kijk op de context en de ontwikkeling van een bepaalde leerling dan dat het examen-bureau heeft. Overigens snijd het mes aan twee kanten; nu is de basisschool-CITO ongeveer het eindoordeel qua mogelijkheden, een grotere rol voor de leerkracht zou hier een flinke bult nuance in brengen. (Voor voortgezet onderwijs telt willen en kunnen nou eenmaal allebei, bij de CITO-toets wordt alleen kunde gemeten... Grote misser.)
[ Bericht gewijzigd door Invictus_ op dinsdag 22 februari 2011 @ 18:54 ]
Volgens mij zijn we al aardig op weg.
Basisvaardigheden moeten ook op de middelbare school regelmatig bijgeschaafd en indien nodig getoetst worden.
Oke, hierbij is 22 februari Dag van het dakraam.
Mijn visie is anders. Naar mijn idee is er helemaal niets mis met het onderwijs in Nederland! Denk maar eens over het volgende na: is de lesstof die de kinderen van hedendaag krijgen nu echt zo slecht? Staan de lesboeken dan echt vol bullshit? Zijn alle leraren echt zo imcompetent? Nee. Het is de motor achter het onderwijs dat in mijn ogen niet deugd. En hiermee doel ik op de mentaliteit van de leerlingen.
Toen ik nog naar de middelbare school ging (zo'n 3 jaar geleden) vond ik dat er voldoende informatie werd gegeven. Ik had op zich niets tegen de lesstof maar heel de school was gehuld in een sfeer van een gevangenis. Iedereen treiterde iedereen (en de school was een havo/vwo school die hoog op de ranglijsten stond) en driekwart had totaal geen interesse in wat de docent je probeerde te vertellen. Aan extra boeken lezen buiten de lesstof om dacht dan ook niemand.
Nu drie jaar later kijk ik met een schuin oog naar alle reacties van mijn medefokkers. Naar mijn idee is er namelijk helemaal niets mis met het onderwijs in Nederland. Je krijgt als student namelijk voldoende ruimte om je te ontwikkelen. Niemand houdt je tegen als je eens wat vroeger achter je computer vandaan komt om een boek over de Duitse taal uit de bibliotheek te halen en deze te lezen, niemand houdt je tegen als je wat meer tijd aan je huiswerk besteed.
Om een lang verhaal kort te maken: een beetje gemotiveerd persoon kan uit de slechte situatie nog iets moois halen.
Al die vernieuwingen in het onderwijs hebben er voor gezorgd dat veel kinderen niet kunnen rekenen of schrijven en al helemaal niet meer gemotiveerd zijn. Maar pas het onderwijs nog meer aan, verlaag de normen, bezuinig er maar lekker op los, het is niet alsof het onderwijs zo belangrijks is...
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
Er wordt op de havo (vwo weet ik niet) op dit moment GEEN ENKEL fatsoenlijk wiskundepakket aangeboden. Gewoon de basis is zelfs bij het meest uitgebreide pakket niet aanwezig. Zelfs bij economische studies moeten er al extra bijlessen wiskunde aangeboden worden omdat studenten niet eens kunnen hoofdrekenen of uitrekenen hoeveel rente je over 4 jaar vangt. Laat staan bij technische opleidingen.
Daarbij zijn er pakketten zonder ook maar het minste beetje wiskunde, waardoor studenten veel studies niet kunnen doen, vooral een groot probleem bij doorstromen naar masters waar vaak iets van een statistiek of algebra achtergrond gevraagd wordt. Zelfs de toelatingstest van de Pabo is een probleem. En dit ligt niet aan slechte toelatingseisen van de opleiding, de benodigde stof wordt simpelweg niet aangeboden.
Verder kunnen hbo'ers niet eens een goed lopend verslag of essay opstellen en snappen ze de d'tjes en t'tjes niet. Die dingen moeten ze in de brugklas al begrepen hebben maar op het HBO zijn er extra bijlessen gepland.
En zo kan ik eindeloos doorgaan. Nee hoor, het enige dat je op de middelbare school leert is boekverslagen van internet toveren en met zo weinig mogelijk inspanning zoveel mogelijk reflectieverslagen inleveren. En daar heb je geen reet aan op je werk.
Pro quantum bonus.
Nou weet ik niet of vrouwen het in de praktijk slechter doen maar in een dog eat dog wereld heb je toch wat krijger skills nodig.
Ongeacht welk kabinet, er wordt niet naar geluisterd.
Ik heb zeker 6 à 7 keer een docent benaderd, en ik heb één keer toestemming gekregen, bij geschiedenis. De rest van de tijd kreeg ik antwoorden als 'Nee, ik kan niet van het curriculum afwijken, dat zou oneerlijk zijn', en 'Sorry, ik heb geen tijd om dat te doen'. Zelfs als ik aanbood om zelf een plan van aanpak voor te stellen, dat zij alleen hoefden goed te keuren, werd het nog niets.
Dus er zijn genoeg goede, gemotiveerde leerlingen, maar die krijgen de kans niet om hun motivatie te tonen. Vooral jongens hebben er moeite mee zich aan te passen aan het niveau van hun klasgenoten: als ze ver voor liggen, willen ze nog steeds vooruit en nieuwe dingen leren. Als ze dan niet vooruit mógen, dan wordt hun interesse voor iets waarin ze goed zijn volkomen de nek omgedraaid.
Meisjes zijn wat dat betreft beter in het conformeren aan de groep.
En ik geef hier de schuld niet (alleen) aan de docenten: het wordt hun door de overmatige bureaucratie, het gebrek aan tijd en de overvolle klassen ook niet mogelijk gemaakt om leerlingen te helpen op hun eigen niveau.
Ook het feit dat steeds meer ouders hun kinderen op een te hoog niveau naar school sturen, om prestigeredenen, is daar niet bevorderlijk voor.
Tenslotte is het feit dat gym/LO steeds verder naar de achtergrond wordt gedreven ook nadelig, zeker voor jongere leerlingen: je kunt een 12- of 13-jarige niet 8 uur op een dag opsluiten zonder beweging. Van 18-jarige jongvolwassenen mag je verwachten dat ze die zelfbeheersing kunnen opbrengen, maar niet van kinderen.
We hebben dezelfde rechten en plichten?
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken