FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 februari 2011

Raúl vestigt met 70ste treffer historisch record

Raúl heeft vanavond met zijn treffer in het Champions League-duel met Valencia (1-1) een mijlpaal bereikt. De Spanjaard van Schalke 04 scoorde zijn 70ste doelpunt in een Europese wedstrijd. 67 keer scoorde hij in het kader van het miljoenenbal, drie keer in de Super Cup. Daarmee stoot Raúl de Duitser Gerd Müller van de eerste plek. Der Bomber schoot 69 keer raak, maar had daar een stuk minder wedstrijden voor nodig.

Beste Nederlander op de ranglijst is Ruud van Nistelrooy. De spits van Hamburger SV scoorde 62 keer in Europees verband en staat daarmee op eenzame hoogte in Nederland. Van Nistelrooy staat vijfde op de eeuwige ranglijst, achter Andrei Shevchenko en Filippo Inzaghi.

Ook een record op het gebied van aantal wedstrijden in Europees verband is haalbaar voor Raúl. Dinsdagavond speelde hij zijn 139e wedstrijd in de Champions League en daarmee evenaarde hij het recordaantal van oud-verdediger Paolo Maldini. Ryan Giggs (131), Roberto Carlos (128) en Paul Scholes (123) volgen.

[Premier League] Newcastle wint bij Birmingham

Newcastle United heeft voor het eerst in zes wedstrijden weer gewonnen in de Premier League. De Magpies wonnen dinsdag op bezoek bij Birmingham City met 2-0. Newcastle bezet nu de negende plaats met 35 punten.

Peter Lövenkrands opende al na twee minuten op aangeven van Jonás Gutiérrez de score. Leon Best besliste het duel tien minuten na de pauze opnieuw na een assist van Gutiérrez. Tim Krul zat op de bank bij Newcastle, waar er was wel een basisplaats ingeruimd voor voormalig FC Twente-speler Cheikh Tioté.


(Foto: Novum)

Betogers Bahrein stichten eigen Tahrir-plein

In de hoofdstad van Bahrein, Manamah, hebben betogers dinsdag een belangrijk verkeersplein het Tahrir-plein genoemd en ingenomen. Ze hebben er tentjes opgezet en provisorische slaapplaatsen gemaakt. De demonstranten zeggen dat ze er pas weggaan als het regime de eisen van de betogers inwilligt.

Ze nemen een voorbeeld aan het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro, dat bijna drie weken lang het centrum is geweest van betogingen tegen het autoritaire regime van president Hosni Mubarak. Mubarak droeg afgelopen vrijdag de macht over aan een militaire raad en verliet Caïro.

De inrichting van het plein, een grote rotonde met een monument, het Parelmonument, vlakbij de markt van Manamah volgt op betogingen waarbij zeker twee doden zijn gevallen bij confrontaties met de politie.

De betogers hadden maandag uitgeroepen tot Dag van de Woede. Via sites als Facebook en Twitter worden Bahreini's opgeroepen mee te doen. Ze volgen daarmee al het voorbeeld van betogers in Tunesië en Egypte, die hun machthebbers verjoegen. De koninklijke familie van het rijke Bahrein had de organisatoren geld geboden om hun actie te annuleren. De organisatoren namen het geld niet aan en zetten hun protest door. Een van hun eisen is meer werkgelegenheid.

De belangrijkste sjiitische oppositiepartij, al-Wefaq, heeft besloten het parlement te boycotten. Wefaq heeft achttien van de veertig parlementszetels. Het besluit werd genomen wegens 'de negatieve en meedogenloze manier waarop de autoriteiten omgaan met demonstranten', aldus een sjiitisch parlementslid. Koning Hamad Ibn Isa al-Khalifa kondigde dinsdag aan dat de dood van de twee betogers wordt onderzocht. In een televisietoespraak betuigde hij zijn medeleven met de nabestaanden van de omgekomen demonstranten.

De meerderheid van de bevolking van Bahrein is sjiitisch. Ze voelen zich gediscrimineerd door de soennitische machthebbers.

Regering Marokko luistert naar demonstranten

De Marokkaanse regering heeft dinsdag beklemtoond dat ze naar betogers zal luisteren die zondag tegen het regeringsbeleid willen demonstreren. Tot de betoging wordt opgeroepen via de sociale media op het internet.

Een regeringswoordvoerder zei dat de regering zal proberen aan de eisen van de betogers tegemoet te komen. Er is geen twijfel over dat er gerechtvaardigde economische, sociale en politieke eisen van jongeren zijn. We zullen ernaar luisteren en oplossingen zoeken, aldus de woordvoerder.

Hij zei dat er in Marokko gemiddeld 24 acties van protest of eisen tot actie van de overheid zijn. Dat maakt volgens hem Marokko een rivaal van de belangrijkste democratieën en stelt het land in staat om in alle kalmte met de manifestaties om te gaan. Het is de tweede keer dat de woordvoerder de kalmte van de regering beklemtoont in verband met de demonstratie van 20 februari.

Regering Marokko luistert naar demonstranten
Regering Marokko luistert naar demonstranten (Foto: ANP)

Correpondente CBS zwaar mishandeld in Caïro

Een correspondente van de Amerikaanse omroep CBS is vrijdag in Caïro op brute wijze seksueel misbruikt en mishandeld. Dit heeft de omroep dinsdag bekendgemaakt. De correspondente Lara Logan was met een cameraploeg en lijfwachten op het Tahrir-plein op de dag dat de Egyptische president Hosni Mubarak bekendmaakte af te treden.

Het hele CBS- team werd volgens de omroep plotseling omsingeld door circa tweehonderd joelende en agressieve mannen. In het gedrang werd Logan van het team en de beveiligers gescheiden. Ze werd seksueel misbruikt en ernstig mishandeld. Ze werd uiteindelijk ontzet door een groep vrouwen en circa twintig Egyptische militairen.

Ze herstelt momenteel in een ziekenhuis in de VS. De in Zuid-Afrika geboren Logan is sinds 2006 een van de bekendste buitenlandse correspondenten van de televisie-omroep.

Bioshock-film te eng voor Hollywood

Er is een tijd lang gepraat over een film gebaseerd op Bioshock, de veelgeprezen onderwatershooter van 2K Games. Helaas staat die momenteel in de koelkast, omdat Hollywood de film te eng heeft bevonden. De makers weigerden er uiteindelijk een familie-vriendelijke rolprent van te maken.

Dit heeft Gore Verbinsky, de man achter Pirates of the Caribbean, gezegd. Hij stapte in 2009 al uit het Bioshock-project vanwege financiële en planningproblemen. Juan Carlos Fresnadillo, bekend van 28 Weeks Later, pikte de boel weer op. Hij kreeg Hollywood echter niet zover om een R-rating (17+) uit te geven voor de film.

"Ik kon niemand vinden die de financiële middelen ervoor wilde inzetten om het een R-rating houden", aldus Verbinski. "Ik was daarnaast ook niet geïnteresseerd in een PG-13-versie, omdat de R-rating inherent was aan de game. Denk aan Little Sisters en injecties. Het is een film die heel, heel eng moet zijn."

Ondanks Verbinski's afwezigheid zei game director Ken Levine in 2010 dat er nog steeds aan de film wordt gewerkt.

Als Verbinski de film had gemaakt, zou het in 3D zijn. "Bioshock zou een geweldige 3D-film zijn. Ik denk dat 3D in het algemeen uitstekend geschikt is voor gaming. Dat jochie in The Shining, op zijn driewieler. Daar is 3D perfect voor. Om mensen op het puntje van hun stoel te houden."

DVD: You Again

Pesten op de middelbare school: iedereen kent het, of je vroeger de pester was of zelf gepest bent. In You Again was school voor Marni - die tot de laatstgenoemde groep behoort - een regelrechte nachtmerrie. Gelukkig heeft ze inmiddels een succesvol leven, todat haar broer besluit te trouwen met haar vroegere aartsrivale. Zijn bruiloft lijkt daardoor een grote ramp te worden. Marni's moeder vindt dat haar dochter zich een beetje aanstelt, totdat de tante van de bruid haar eigen oude schoolvijand blijkt te zijn...

[CL] Uitslagen achtste finales (15/02/2011)

Vanavond werden de eerste twee confrontaties uit de achtste finales van de Champions League afgewerkt. Tottenham Hotspur mocht op bezoek bij AC Milan, terwijl Schalke 04 naar Spanje vertrok om tegen Valencia aan te treden. Hieronder de verslagen en karakteristieken van beide partijen.

AC Milan - Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur heeft AC Milan een gevoelige tik uitgedeeld. In San Siro won de ploeg van Harry Redknapp knap met 0-1. De Engelse ploeg heeft daardoor een prima uitgangspositie om de kwartfinales van de Champions League te behalen.

Al in de eerste minuut kwam Milan onder druk te staan. De Italianen ontsnapten in de eerste minuten aan een strafschop, aangezien Nesta opzichtig hands maakte. Scheidsrechter Lannoy zag dit echter over het hoofd. Crouch en Van der Vaart waren vervolgens dicht bij de openingstreffer, maar doelpunten vielen er nog niet.

Na rust had Milan het beste van het spel. Flamini ontsnapte na een uur spelen aan rood, nadat hij een erg zware overtreding beging op Corluka. De Kroaat moest geblesseerd het veld verlaten. Milan was vervolgens via Yepes dichtbij een doelpunt, maar Gomes wist de kopbal knap te stoppen. Uit een snelle counter sloegen de Spurs tien minuten voor tijd alsnog toe. Crouch was de gevierde man. In de slotfase zag Ibrahimovic nog een doelpunt afgekeurd worden wegens een overtreding.

AC Milan

0 - 1

Tottenham Hotspur


   80' Crouch
 
 Gele kaart: Flamini, Yepes, Gattuso, (AC Milan)
 
Stadion: San Siro, Milaan
Toeschouwers: 74.000
Arbiter: Lannoy (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Abbiati (Amelia/19)
Abate
Nesta
Yepes
Antonini
Gattuso
T.Silva
Seedorf (Pato/46)
Flamini
Robinho
Ibrahimovic
  Gomes
Corluka (Woodgate/59)
Gallas
Dawson
Assou-Ekotto
Lennon
W.Palacios
v.d. Vaart (Modric/62)
Sandro
Pienaar (Kranjcar/77)
Crouch




Valencia - Schalke 04

Schalke 04 heeft zichzelf een prima uitgangspositie verschaft in de eerste ontmoeting met Valencia. In Spanje werd met 1-1 gelijkgespeeld. Valencia ontsnapte in de beginfase aan een achterstand, aangezien Huntelaar in kansrijke positie volledig over de bal maaide. Niet veel later kwam de huidige nummer drie van de Spaanse competitie op voorsprong. Soldado wist van dichtbij uit een voorzet van Mathieu te scoren.

Valencia was vervolgens de betere ploeg, maar kwam voor rust een aantal keren goed weg. Zo wist doelman Guaita met moeite een kopbal van Kluge te pareren. Na rust werd Guaita toch gepasseerd. Raúl zette Schalke 04 weer op gelijke hoogte. Dit was tevens zijn zeventigste doelpunt in de Champions League en hij werd daardoor topscorer aller tijden. In het restant werd niet meer gescoord en zodoende zal Valencia in Gelsenkirchen alles op alles moeten zetten om de kwartfinales van de Champions League te bereiken.

Valencia

1 - 1

Schalke 04

 17' Soldado
   64' Raúl
 
 Gele kaart: Costa, (Valencia), Matip, Neuer, Jurado, (Schalke 04)
 Rode kaart: , Schmitz (90 4/2xg) (Schalke 04)
 
Stadion: Mestalla, Valencia
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Nikolajev (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Guaita
Miguel
Navarro
Costa
Mathieu (Alba/79)
Banega (Vicente/69)
Mehmet
Domínguez (Joaquin/69)
Tino
Soldado
Adúriz
  Neuer
Uchida
Howedes
Metzelder
Schmitz
Farfán (Draxler/78)
Kluge
Matip
Jurado (Edu/83)
Raúl
Huntelaar (Hao/90)

 

Rustige actiedag ov Den Haag

De tweede dag van acties in het openbaar vervoer, dinsdag in Den Haag, is volgens een woordvoerder van vervoersbedrijf HTM rustig verlopen. Hier en daar werd door reizigers wel geklaagd omdat op enkele tram- en buslijnen niet werd gereden, maar volgens de woordvoerder van HTM had het publiek begrip voor de acties

De voertuigen van vier tramlijnen, waaronder twee van de Randstadrail, en vier buslijnen reden niet. Dinsdag werden vanaf 20.00 uur alle busritten geschrapt. "Al hadden we hier en daar een volle tram, we hebben geen mensen laten staan," aldus de zegsman van HTM. Bij elkaar werden dinsdag overdag bijna 75 tramritten en ongeveer 80 busritten niet uitgevoerd.

HTM nam dinsdag het actiestokje over van de Amsterdamse vervoerder GVB, waar maandag actie werd gevoerd. Woensdag is het de beurt aan de chauffeurs van de Rotterdamse RET om actie te voeren.

De vakbonden voeren actie om de reiziger de gevolgen van de voorgenomen besparingen te laten merken. Het kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Door de kabinetsplannen zouden volgens de vakorganisaties veel tram- en buslijnen komen te vervallen en routes korter worden.

De acties hadden dinsdag nauwelijks invloed op de verkeersdrukte rond de stad, net als een dag eerder in Amsterdam. Ook de Nederlandse Spoorwegen hadden geen last van extra drukte. De NS had op meer reizigers gerekend rond Zoetermeer en daarom meer personeel ingezet. Mogelijk hebben mensen gebruikgemaakt van intercity’s, want die stopten dinsdag voor deze gelegenheid ook in Zoetermeer.

Rustige actiedag ov Den Haag
Rustige actiedag ov Den Haag (Foto: ANP)

Negentien wietplantages opgerold in Brabant

In Noord-Brabant zijn dinsdag negentien hennepkwekerijen opgerold. Veertien mensen werden aangehouden. Dat heeft de gemeente Tilburg bekendgemaakt.

Ook werden zestien growshops gecontroleerd. Er werden vier waarschuwingen uitgedeeld. Twee winkels moeten binnenkort dicht omdat ze geen vergunning meer krijgen.

De actie werd uitgevoerd onder leiding van de zogeheten Taskforce Georganiseerde Criminaliteit. De overheid wil met invallen en controles de georganiseerde hennepteelt tegengaan en meer informatie verzamelen zodat gemeenten en de belastingdienst misstanden kunnen aanpakken.

Er werden invallen gedaan in panden in Breda, Tilburg en Helmond. In totaal werden ongeveer tweeduizend hennepplanten in beslag genomen. Ook werd 9 kilo gedroogde hennep gevonden, met een straatwaarde van 30.000 euro.

De taskforce werd in december vorig jaar in het leven geroepen door de vijf grootste gemeenten van Noord-Brabant en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), na een aantal incidenten in Brabant rondom drugs en georganiseerde criminaliteit. In de taskorce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, Defensie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie samen.


Negentien wietplantages opgerold in Brabant (Foto: Novum)

Rapport: VN faalt bij bescherming persvrijheid

De Verenigde Naties en andere wereldwijd en regionaal opererende organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van de persvrijheid slagen er niet in te voorkomen dat journalisten worden vermoord. Dat schrijft de Commissie voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) in een rapport dat dinsdag verscheen.

De CPJ meldt dat in 2010 wereldwijd ten minste 44 verslaggevers zijn omgekomen. Regeringen en andere machtige groepen proberen bovendien steeds vaker journalisten, die satelliettelefoons en sociale media gebruiken om nieuws wereldkundig te maken, de mond te snoeren.

Volgens de CPJ is het aantal journalisten dat in 2010 gevangen is gezet, gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2010 zaten 145 verslaggevers, redacteuren en fotografen achter de tralies. In 2009 waren dat er 9 minder.

Danceparty: Hard Bass 2011

Hard Bass verhuisde in 2009 van het SilverDome naar het GelreDome, aanvankelijk was er wat kritiek op deze move maar een uitverkochte editie van Hard Bass 2011 is het bewijs dat organisator b2s geslaagd is in deze nieuwe opzet van het evenement. De teams Red, Green, Blue en Yellow zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Hard Bass-concept en mede door de ijzersterke bezetting van deze teams moest dit haast wel een topavond worden.

hard bass

Te koop: Gekantelde auto!

Onze oplettende FOK!kers in het onzinforum hebben een wel heel merkwaardige advertentie gespot op marktplaats: Een Ford Ka die alvast op zijn kant ligt zodat je de onderkant goed kunt inspecteren.

Volgens de advertentie is dit reuzehandig: "Omdat wij geen brug hebben is de auto voor u op z'n kant gezet zodat u gelijk de bodem kunt inspecteren op roest en dergelijke Zo hoeft u niet de broek vies te maken omdat u zo nodig onder de auto wilt kruipen met een zaklamp."

Ook is de prijs heel schappelijk. De auto wordt voor nog geen 100 euro aangeboden. Inruil van villa, boot, motor, Paris Hilton of Shakira is ook mogelijk. De auto is op afspraak te bezichtigen in Olst waar een autohandelaar erg blij is met zijn geslaagde stunt.

auto
Handig! Een kijkje onder de wagen! (Foto: Marktplaats)

[Dakar] Zevenvoudig kampioen Chagin stopt er mee

Zevenvoudig Dakar-winnaar Vladimir Chagin heeft zijn afscheid van de rallysport afgekondigd. De Rus was met de Kamaz-vrachtwagen vaak oppermachtig en zette ook dit jaar het klassement weer naar zijn hand. Helemaal weg is hij niet, want hij gaat nu bij het Russische team aan de slag om het team aan meer zeges te helpen.

Chagin won de Dakar in 2000, 2002-2004, 2006, 2010 en 2011. Daarnaast heeft hij met 63 zeges de meeste etappes van alle coureurs ooit in de Dakar gewonnen. De Rus was ook succesvol in andere wedstrijden, zoals de Desert Challenge en de Trans Oriental Rally.

De Rus kondigde altijd aan om door te gaan zolang zijn opvolging niet geregeld was, maar nu Kamaz met Firdaus Kabirov, Eduard Nikolaev en Ilgizar Mardeev drie goede rijders in huis heeft is het moment daar om afscheid te nemen.

Cavendish: "Had Bos kunnen kloppen"

Mark Cavendish werd vandaag in de sprint tijdens de eerste etappe van de Tour of Oman verslagen door Theo Bos. De supersprinter van HTC-HighRoad was na afloop van de rit niet tevreden, omdat enkele incidenten zijn kansen op de ritzege om zeep hielpen.

"Iedereen was fris, en daardoor wouden een hoop renners meesprinten," zei Cavendish na afloop tegen Cyclingnews. "Mijn ploeg probeerde orde te scheppen, maar het ging erg snel en we voelden elkaar nog niet zo goed aan. Vervolgens klopte de afstandsmarkeringen niet. Het bord van de drie kilometer stond op de plaats waar het nog maar twee kilometer te gaan was."

"Hierdoor zat ik bij het ingaan van de laatste kilometer te ver naar achteren. Matthew Goss leidde mij naar voren, maar met nog tweehonderd meter te gaan stond er iemand op de weg, waardoor ik uit moest wijken en hierna pas mijn sprint kon inzetten. Als ik mijn sprint eerder had kunnen beginnen, had ik Bos wellicht kunnen kloppen, maar misschien had ik dan ook wel teveel last gehad van de wind. Wie zal het zeggen?"

Bush senior en Merkel krijgen Medal of Freedom

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de Medal of Freedom uitgereikt aan vijftien mensen, onder wie oud-president George Bush senior en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Tijdens een ceremonie op het Witte Huis zei Obama dat de ontvangers van de medaille 'het beste van wie we zijn en van wie we willen zijn' vertegenwoordigt.

De Medal of Freedom is de hoogste Amerikaanse burgeronderscheiding en wordt uitgereikt aan mensen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de Amerikaanse nationale veiligheid, wereldvrede, cultuur of andere opzienbarende publieke of particuliere inspanningen hebben geleverd.

Obama prees Bush, die eind jaren tachtig en begin jaren negentig president was, voor zeventig jaar inzet voor het land. Het leven van de oud-president is een testament van zijn geloof dat het vervullen van een publieke functie een eervolle roeping is, zei Obama.

Merkel was niet aanwezig bij de uitreiking. Obama zei dat hij de medaille uitreikt aan de bondskanselier wanneer zij weer een bezoek brengt aan de Verenigde Staten.

Naast Bush en Merkel kregen ook oud-basketballer Bill Russell en burgerrechtenactivist John Lewis de medaille.


Bush senior en Merkel krijgen Medal of Freedom (Foto: Novum)

Vitesse zonder Pedersen tegen De Graafschap

Marcus Pedersen komt komende zondag niet in actie tegen De Graafschap. De aanvaller van Vitesse heeft een liesblessure.

Pedersen onderging vandaag een mri-scan, waaruit bleek dat hij een verrekking in zijn rechterlies heeft opgelopen. De jonge spits kan daarom niet meetrainen met de selectie en werkt een individueel programma af, meldt Voetbal International.

Hoelang de twintigjarige Noor exact uit de roulatie is is niet bekend. Wel is duidelijk dat de thuiswedstrijd van Vitesse tegen De Graafschap te vroeg komt voor Pedersen. De beladen derby staat voor komende zondag op het programma.

Windows Phone 7 en Kinect samen te gebruiken in game

Microsoft heeft een video vrijgegeven waarin te zien is hoe gebruikers van Windows Phone 7 en Kinect-gamers samen kunnen spelen. De telefoon is draadloos met de Xbox 360 te verbinden, waardoor de gebruiker het scherm van de telefoon aan kan raken om ballen te gooien naar zijn tegenstander die gebruik maakt van Kinect om deze ballen met zijn lichaam terug te kaatsen.

Het is zelfs mogelijk om meerdere telefoons tegelijk te verbinden met de console. Het ziet er allemaal leuk uit, maar het spel is niet heel speciaal. Het wachten is dus op andere spellen die gebruikt kunnen worden voor met Windows Phone 7 en Kinect.

Man doodgestoken in Tilburg

De politie is dinsdagavond in Tilburg op het levenloze lichaam van een man gestuit. Hij bleek te zijn neergestoken. Dat heeft de politie gemeld.

De man werd op een afgelegen plek tussen enkele garages aan de Capucijnenstraat gevonden. De politie heeft de vindplaats van het lichaam afgezet en de technische recherche doet sporenonderzoek. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.


Man doodgestoken in Tilburg (Foto: Novum)

In welk land is de volgende revolutie?

Na Tunesië heeft er ook in Egypte een machtswisseling plaatsgevonden door de roep van het volk. In de hele regio roepen volkeren om meer democratie in hun land. Vanaf het begin zit FOK! bovenop de ontwikkelingen met continue updates op de FOK!frontpage en met een speciaal forum over het Midden-Oosten.

Dag en nacht houden de gebruikers van FOK! de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten om je op de hoogte te houden van de nieuwste feiten. Waar rommelt het, welk regime wankelt en waar breekt de revolutie nu echt uit?! Je leest het als eerste op FOK!

Welke landen zijn er nu rijp voor een revolutie? Is het Algerije, Iran, Marokko, Bahrein of zelfs Libië? Ook in Irak, waar toch een 'goed' regime zou moeten zitten zijn protesten. In Jemen worden ook betogingen uit elkaar geslagen, maar er wordt ook hardop afgevraagd of Al Qaida invloed heeft bij de protesten. Bedenk nieuwe landen in de onrustige gebieden of verbaas je over de stoplichten in Egypte. Welkom in het Midden-Oostenforum!

[GERUCHT] Saint's Row 3 volgende maand aangekondigd

THQ zal volgende maand een grote aankondiging doen, aldus Danny Bilson, Core Games Executive VP bij THQ. Wat zal de aankondiging onthullen? Saint's Row 3 misschien? De mededeling op de Twitterpagina van Bilson liet de geruchtenmachine meteen draaien: "Look for a HUGE announcement from us the second week in March!" luidt de Tweet.

Bilson doet al maanden mededelingen die de verwachtingen voor het vervolg van Saint's Row hoog laten worden. Zo heeft hij beloofd dat het een spel wordt dat "visueel net zo rijk wordt als GTA IV", maar dat het spel "zich duidelijk onderscheidt van andere spellen".

THQ liet eerder weten dat Saint's Row 3 pas in 2011 uitgebracht zou worden ten bate van de kwaliteit van het spel. De extra tijd die nodig schijnt te zijn, zou een investering in de technologie zijn. We zijn benieuwd!

 

EK badminton 2012 opnieuw in Nederland

Het EK badminton voor mannen en vrouwenteams zal zeer waarschijnlijk ook in 2012 plaatsvinden in Nederland. De Nederlandse bond organiseert deze week in Amsterdam ook de Europese titelstrijd voor landenteams.

"Maar daar moet komende week nog wel over worden gesproken", aldus een woordvoerder van de bond. Het EK geldt als kwalificatietoernooi voor de Thomas en Uber Cup, de mondiale titelstrijd voor de vrouwen- en mannenploegen.

Noob Saibot in Mortal Kombat 9

Uitgever Warner Bros heeft een nieuwe trailer van Mortal Kombat 9 uitgebracht. Noob Saibot is ook van de partij in deze reboot van de serie. Deze oudgediende was in het tweede deel een vrij te spelen personage. Nu ziet het er naar uit dat hij meteen speelbaar is.

Als je "Noob Saibot" omdraait, zie je dat de makers van het origineel, Ed Boon en John Tobias, een creatieve bui hadden bij het geven van de naam aan de vechter. Maar 'What's in a name' geldt hier zeker, want vechten kan hij zeker zoals we ook zien in de trailer. Mortal Kombat 9 komt 18 april uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

UEFA vermindert straf voor Lech Poznan

Lech Poznan was bestraft door de UEFA vanwege een stadion dat tal van mankementen kende. De club ging echter in beroep en zag de straf verminderd worden.

De club mocht voor het duel uit de Europa League tegen het Portugese Braga aanvankelijk het stadion slechts voor de helft vullen, nu staat de UEFA alsnog toe dat driekwart van de beschikbare kaarten wordt verkocht. Lech Poznan kan nu 29.000 tickets verkopen in plaats van 20.000.

De UEFA had tal van mankementen geconstateerd in het volledig gerenoveerde stadion Miejski. Ook waren er te weinig stewards. Het stadion, dat naar een capaciteit van 43.000 is uitgebreid, is een van de vier Poolse speelplaatsen voor het EK, dat in 2012 in Polen en Oekraïne wordt gehouden.

Kdv scherpt regels aan na porno-incident

Kinderopvang Catalpa gaat voortaan aan alle medewerkers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.

De organisatie heeft daartoe besloten nadat afgelopen vrijdag een medewerker pornografische foto's aan kinderen had laten zien op basisschool de Brink in Amsterdam-Zuidoost. De man werkte daar sinds een half jaar als overblijfkracht. Voor de tussenschoolse opvang is een VOG niet wettelijk verplicht, maar Catalpa scherpt die regels aan, zo laat directrice Michelle Drion weten.

Catalpa heeft aangifte gedaan tegen de overblijfkracht. De zedenpolitie onderzoekt de zaak. De man kan voor het vergrijp een gevangenisstraf van maximaal twee maanden of een geldboete krijgen.

Stadsdeel Zuidoost laat in een reactie weten met de ouders mee te leven en vindt dat zowel de school als Catalpa zeer adequaat gehandeld hebben.

Schumacher: "Titel gaat lastig worden"

Hoewel uit de wintertesten nog niet duidelijk opgemaakt kan worden hoe snel de Formule 1-teams dit jaar werkelijk zullen zijn heeft Michael Schumacher al laten weten dat de titel wat hem betreft wederom een lastig verhaal zal gaan worden.

De Duitser keerde vorig seizoen terug in de Formule 1, maar worstelde met de banden en een mindere auto, waardoor hij niet met de voorsten mee kon doen. Dit jaar heeft Mercedes met de MGP W02 in Jerez al een snelste tijd gereden, maar vermoedelijk blijft de auto achter op de concurrentie op de gebieden van snelheid en betrouwbaarheid.

"We zijn Mercedes en ons doel is duidelijk. Het wordt moeilijk om dat dit seizoen te bereiken, maar onze visie is niet gespitst op de korte termijn," zei Schumacher tegen de BBC. "We hebben nog niet zoveel kilometers gereden als we graag zouden willen. Daarom weet ik ook nog niet precies hoe goed we overweg kunnen met de Pirelli's. Natuurlijk zou het een perfect scenario zijn om dag in, dag uit de snelste te zijn, maar dat zit er gewoon niet in."

Schumacher weet dat het gewoon een kwestie van afwachten is. "Voor het team is het wel belangrijk beter te presteren dan vorig jaar. Pas in Bahrein worden de verhoudingen duidelijk en weten we waar we aan toe zijn."

Obama roept op tot vreedzame respons in M-Oosten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag forse kritiek geuit op Iran. Hij veroordeelde de ruwe behandeling die anti-regeringsdemonstranten in het land ten deel valt. Hij riep regeringen in het hele Midden-Oosten op af te zien van het onderdrukken van aanhangers van de democratie.

"De wereld verandert", zei Obama in een toespraak die volgens hem bedoeld was voor 'vriend en vijand', maar die gericht leek tegen de autocratische leiders in het Midden-Oosten. "Jullie hebben een jonge, levendige generatie in het Midden-Oosten, die op zoek is naar meer mogelijkheden, en als je aan het hoofd staat van zo'n land, dan moet je veranderingen voor zijn."

Obama werd na zijn toespraak gevraagd hoe hij dacht over de geest van verandering die in het Midden-Oosten rondwaart. "Ik vind het ironisch", antwoordde Obama, "dat het Iraanse regime lijkt te vieren wat er in Egypte is gebeurd, terwijl het ondertussen in scherp contrast daarmee heeft gehandeld door mensen in Iran, die probeerden zichzelf vreedzaam uit te drukken, neer te schieten en in elkaar te slaan."

Volgens Obama betekent de vooruitgang op het gebied van communicatie door smartphones en Twitter dat overheden steeds vaker moeten handelen met instemming van het volk. "Regeringen in die regio beginnen dit te begrijpen", aldus Obama. "Mijn hoop is dat ze kunnen handelen op een manier die tegemoetkomt aan deze honger naar verandering, maar dat altijd op een wijze doen die niet leidt tot geweld."

In reactie op de demonstraties in landen als Bahrein en Jemen, waar de bevolking zich gesterkt voelt door de succesvolle volksopstanden in Tunesië en Egypte, zei Obama dat er grenzen zijn aan de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten. "Dit zijn soevereine landen die hun eigen beslissingen moeten nemen. Wat wij kunnen doen is morele steun geven."


Barack Obama (Foto: Novum)

Klacht tegen Van Gelder afgewezen

De tuchtcommissie van de turnbond KNGU heeft een aanklacht tegen Yuri van Gelder afgewezen. Een lid van de bond verweet de ringenspecialist dat hij de KNGU schade heeft berokkend door zich met een leugen terug te laten trekken van het WK turnen in Rotterdam.

Van Gelder werd half oktober vlak voor de start van het toernooi uit de nationale selectie gezet, omdat hij zei weer cocaïne gebruikt te hebben. Later bleek het om een valse bekentenis te gaan om het toernooi te ontvluchten. De druk was naar eigen zeggen te groot voor de 'Lord of the Rings'.

De klacht tegen Van Gelder is afgewezen omdat de statuten en het huishoudelijk reglement van de KNGU niet toestaan dat een lid op kan komen voor de belangen van de bond en de turnsport in het algemeen. Dat kan alleen het bondsbestuur. Het betrokken lid zegt verbolgen te zijn, maar ziet hierin een bevestiging dat dit niet is gebeurd om financieel economische en interne politieke redenen.

Hoger beroep in moordzaak zonder lijk

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak in de zaak van de verdwenen amateurfotograaf Henk Peters uit het Gelderse Doorwerth. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

De rechtbank in Arnhem bepaalde vorige week dat er te weinig bewijs is om de 41-jarige Frans J. uit Oosterbeek te veroordelen voor moord en het laten verdwijnen van het lijk van Peters en sprak hem vrij. Het OM had achttien jaar cel geëist.

Justitie vindt dat er voldoende bewijs is en gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak. Peters verdween spoorloos nadat hij in april 2009 het koninginnenachtconcert van Kane in Arnhem had bijgewoond. In de auto van J. werden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen en J. bleek in het bezit te zijn van de huissleutel en het rijbewijs van Peters. Ook werd een geheugenkaartje uit diens fototoestel gevonden.

De rechtbank gaat ervan uit dat Peters niet meer in leven is en dat hij door geweld om het leven is gekomen maar vindt het vinden van de bezittingen van Peters onvoldoende bewijs om J. aan te wijzen als de verantwoordelijke.

Lekker lang spelen met Duke Nukem

Gamers en testosteronverslaafden kunnen hun hart ophalen. Er kan maar liefst tussen de 16 en 18 uur gespeeld worden met The Duke. Daar blijft het niet bij, Randy Pitchford van Gearbox (bekend van Borderlands) heeft nog een paar ongebruikelijke gameplay-elementen onthuld.

Wat dacht je van een level waar Duke te gast is bij een Amerikaans praatprogramma, daarna wordt gekrompen en even later rondrijdt in een op afstand bestuurbaar wagentje? Ook kun je weer de ouderwets schuine humor verwachten van de man met de ballen van staal. Daarnaast zou er zelfs een heuse Duke Nukem-vibrator in de game verschijnen, en een 'glory hole'. De man van Gearbox legde niet uit wat dat zou betekenen. Wat betreft de speelduur was Randy Pitchford wat mondiger: "Het is misschien wel drie of vier Call of Duty's lang! De game zal voor zichzelf spreken".

Balls of steel editie

Kirgizië gaat tienduizend zwerfhonden afmaken

Door bezuinigingen wordt het stadsbestuur van de Kirgizische hoofdstad Bisjkek gedwongen zo'n tienduizend zwerfhonden af te schieten. Eerdere plannen om kennels te bouwen voor de dieren kunnen niet doorgaan. Dat heeft de stad dinsdag gezegd.

Vorig jaar werden al vijfduizend zwerfhonden afgeschoten, omdat de stad het geld voor de kennels, zo'n kwart miljoen euro, niet bij elkaar kon krijgen.

De honden worden door een team van tien schutters en hondenvangers gedood. Een woordvoerder van de stad verzocht de internationale gemeenschap het doden van de dieren niet barbaars te noemen.

Surinaams-Nederlandse cocaïnelijn opgerold

De Surinaamse politie heeft maandagavond lokale tijd met de aanhouding van vier mannen een belangrijke drugslijn tussen het Zuid-Amerikaanse land en Nederland opgerold. Dat meldt een woordvoerder van de Surinaamse politie dinsdag.

De drugs werden onder meer via de luchthaven bij de hoofdstad Paramaribo, in zeecontainers en via buurland Guyana uitgevoerd. De aanhoudingen volgden volgens de zegsman op verschillende drugsvangsten, waarbij in totaal zeshonderd kilo cocaïne in beslag zou zijn genomen in onder meer Portugal, Engeland, Pakistan, Bulgarije en Nederland.

Onlangs zou in Nederland honderd kilo cocaïne van de bende zijn gevonden. Het landelijk parket en het OM in Rotterdam konden dat dinsdag niet bevestigen.

De politiewoordvoerder sluit niet uit dat de aangehouden Surinamers de Nederlandse nationaliteit hebben. Zij worden verdacht van het importeren van de drugs in Suriname en het exporteren en verhandelen van de verdovende middelen.

Onder de arrestanten bevinden zich ondernemers en figuren uit de toerismesector, schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd. Volgens de politiewoordvoerder stonden zij niet bekend als 'bonafide ondernemers'.

Suriname wordt gebruikt als doorvoerhaven voor drugs uit cocaïneproducerende landen als Colombia. De antinarcoticabrigade in Suriname onderzoekt de zaak verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

[EL] Manchester City niet langs Aris Saloniki

Manchester City heeft dinsdagavond weinig indruk weten te maken in Griekenland. Aris Saloniki hield de bezoekers uit Engeland simpel op een doelpuntloze remise in de 1/16 finale van de Europa League.

City speelde arrogant in de eerste helft en creëerde bar weinig. De grootste kansen waren voor Edin Dzeko en David Silva. De Bosnische aanvaller stuitte op de goed keepende Michalis Sifakis, terwijl voor de Spanjaard hetzelfde gold. De ploeg van Roberto Mancini nam weinig risico en verzuimde het de Grieken moeilijk te maken.

Ook Aris Saloniki kon voor weinig gevaar stichten. Joe Hart moest in de tweede helft één keer handelend optreden bij een gevaarlijk afstandschot van Neto. Verder kwamen de Grieken, die in de groepsfase Atlético Madrid uitschakelden, niet.

Daar speelde City in een veel te laag tempo voor. Gescoord werd er uiteindelijk niet meer in Thessaloniki, waardoor City in de return de klus mag klaren. Het restant van de 1/16 finales staat donderdag op het programma. PSV, Ajax en FC Twente spelen allen een uitwedstrijd.

Probleemgokker geweigerd in gokhal

Probleemgokkers komen binnenkort niet zomaar meer een speelautomatenhal binnen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) geeft gevolg aan een aanbeveling van de Algemene Rekenkamer om hen de toegang te weigeren.

Dat staat in een rapport van de Rekenkamer over Holland Casino, dat bijna de helft van de omzet uit speelautomaten haalt. Holland Casino weigert probleemgokkers al. De Rekenkamer vindt dat probleemgokkers de toegang tot alle automatenhallen moet kunnen worden ontzegd.

In 2009 vroegen gasten van Holland Casino bijna negenduizend keer zelf om een entreeverbod of bezoekbeperking. Het bedrijf legde in dat jaar 250 keer tegen de zin van een bezoeker een verbod op.

Kerstprijsvraag, hoe vergaat het nu

De kerstprijsvraag zit er weer op en wij van FOK!games zijn natuurlijk hard aan de slag gegaan *kuch, kuch*. Zo'n honderd mensen stuurden een e-mail met hun gegevens. Die e-mails zijn allemaal gecontroleerd, verwerkt en doorgestuurd naar onze centrale locatie waar bijna alle cadeaus zich bevinden.

Daar is iemand hard aan het werk om, naast zijn dagelijkse bezigheden, alles in enveloppen en in dozen te verpakken. Helaas werkt TNT eventjes tegen door de bestelde postzegels niet te leveren. Zodra deze binnen zijn wordt alles verstuurd naar de betreffende winnaars.

Momenteel zijn er nog zo'n tien tot vijftien mensen die hun prijs niet geclaimed hebben. Deze mensen krijgen nog tot en met 28 februari om te reageren.

Wij van FOK!games willen nogmaals de deelnemers bedanken voor hun inzet en het plezier dat wij beleefd hebben aan de gehele organisatie van dit evenement.

Met vragen over de kerstprijsvraag kun je mij (wc-eend) altijd een berichtje sturen of hieronder de vraag stellen.

FOK!games

Riis blij met uitspraak

Eerder vandaag werd bekend dat Alberto Contador is vrijgesproken van het gebruik van doping. Zijn ploegleider bij Saxo Bank, Bjarne Riis, haalde opgelucht adem na het nieuws.

"Deze uitspraak maakt duidelijk dat Contador niet opzettelijk de dopingreglementen heeft overtreden. Dat is cruciaal wat ons betreft. Wij zijn blij met deze uitspraak, maar realiseren ons ook dat andere partijen er nog tegen in beroep kunnen gaan", aldus de Deen.

Geen nieuwe Pokémon-games voor Wii

Als het aan de makers van de Pokémon-serie ligt, verschijnen de belangrijkste games uit de serie alleen op draagbare spelcomputers. De roep van gamers om Pokémon naar de Wii te brengen in de vorm van bijvoorbeeld een online spel, blijft onbeantwoord. Dat heeft Junichi Masuda, de oprichter van gamestudio Gamefreak, gezegd in een interview met entertainmentwebsite IGN.

"Ik zie spelcomputers die je altijd bij je draagt als echte Pokémon-machines", oreert Masuda. "Het past bij het idee van de serie." In de Nintendo DS-games moet de speler Pokémon-beestjes vangen en trainen. Het is de bedoeling de beste Pokémon-trainer te worden en badges te verdienen.

De Pokémon-serie is in essentie een rollenspel. Voor de Nintendo Wii werd in 2007 de strategiegame Pokémon Battle Revolution uitgegeven, en afgelopen zomer het avonturenspel Poképark: Pikachu's Adventure. Deze games behoren dus niet tot de kern van de serie.

Begin maart verschijnt het nieuwste deel uit de Pokémon-serie op de Nintendo DS. Gamefreak en uitgever Nintendo hebben niet bekendgemaakt wanneer een game uit de serie op de Nintendo 3DS verschijnt. Dat Pokémon ook naar de 3D-spelcomputer komt, staat buiten kijf.


Sesamstraat wordt game voor Kinect

Sesamstraat wordt omgebouwd tot een interactieve spelomgeving voor jonge kinderen. In Sesame Street: Once Upon a Monster kunnen spelers avonturen beleven met Koekiemonster, Elmo en andere Sesamstraatfiguren. Het spel is geschikt voor de bewegingsgevoelige Kinect-camera van de Xbox 360. Dat heeft game-uitgever Warner Bros Interactive dinsdag bekendgemaakt.

Het spel wordt gemaakt door gamestudio Double Fine in opdracht van game-uitgever Warner Bros Interactive. Studiobaas Tim Schafer is van mening dat moderne kinderen op moderne manieren opgevoed moeten kunnen worden. "Wij willen op een moderne manier de ervaringen die wij hadden met Sesamstraat delen met onze kinderen", geeft Schafer aan tegenover het vakblad. Lichaamsbewegingen worden via de Kinect-camera in het spel verwerkt. Het spel moet volgens de makers onder andere speelse lichaamsoefeningen voor kinderen bieden.

De aankondiging volgt enkele dagen na de release van het downloadbare avonturenspel Stacking van Double Fine. Sesame Street: Once Upon a Monster wordt deze herfst verwacht.


Contador opgelucht en blij na vrijspraak

Alberto Contador heeft opgelucht en blij gereageerd na de uitspraak van de Spaanse wielerbond RFEC. Deze sprak hem vrij van het gebruik van het verboden clenbuterol.

"In de eerste plaats ben ik opgelucht en blij met dit besluit. Het zijn maanden vol stress geweest voor mij. Maar ik ben al die tijd beschikbaar geweest voor alle onderzoeken in relatie met mijn zaak. Ik heb altijd de waarheid gesproken," zei Contador op de website van zijn ploeg Team Saxo Bank.

"Naar mijn team en de autoriteiten heb ik altijd uitgelegd dat ik nooit vals heb gespeeld of bewust een verboden substantie heb gebruikt," zei de Spanjaard die zijn verweer dat de positieve test door besmet vlees kwam gehonoreerd zag worden.

Ronaldo wil afscheidsduel met Seleçao

Ronaldo verdwijnt niet zomaar van het mondiale toneel. De topspits van weleer wil groots afscheid nemen van het Braziliaanse publiek.

In een interview met Globo zegt Ronaldo afscheid te willen nemen in het shirt van het nationale elftal van Brazilië. "Ik wil dat mijn laatste wedstrijd een feestje wordt", aldus Ronaldo, die graag in gesprek wil met Ricardo Teixeira, tegen het Zuid-Amerikaanse medium.

Teixeira is de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond en zal beslissen of de afscheidswedstrijd voor Ronaldo er komt. "Ik wil de spelers waarmee ik zo prettig heb samengewerkt weer bij elkaar brengen. Ook wil ik de wedstrijd opdragen aan de fans die van me hielden en altijd achter me stonden. Zij verdienen dit."

Ronaldo maakte gisteren bekend zijn schoenen aan de wilgen te hangen. De belangrijkste reden voor Ronaldo om te stoppen zijn de blessures waar hij de laatste tijd steeds vaker mee te maken heeft. "Ik kan het niet langer volhouden op deze manier", zei de Braziliaan bij de bekendmaking van het nieuws.

Derek de Lint en 'Kruimeltje' in korte film

Acteur Derek de Lint en de 10-jarige Joes Brauers spelen de hoofdrollen in de korte film Anatole de kindervriend. De opnames voor de korte film van ruim acht minuten beginnen komend weekeinde op het abdijcomplex Rolduc in Kerkrade, maakte regisseur Elbe Stevens dinsdag bekend.

De filmset zal bestaan uit zo'n honderd figuranten. Ook zijn er paarden en een guillotine aanwezig voor het gekostumeerd drama. Joes speelt op dit moment de hoofdrol in de musical Kruimeltje. Hij won in juli het AVRO-programma Wie wordt Kruimeltje?

De film Anatole de kindervriend gaat over een dag uit het leven van een meesterbeul. De regisseur wil ermee aantonen dat Limburg over prachtige filmlocaties beschikt. De film, die Limburg op de kaart moet zetten als filmprovincie, is eind september te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Ook TwilightNZB en NZBkingdom sluiten deuren

TwilightNZB, NZBkingdom en Dutch Binaries Program zijn door auteursrechtenwaakhond stichting Brein gesommeerd offline te gaan. Door met enorme schadeclaims te dreigen weet Brein momenteel, kort na het winnen van de zaak tegen FTD, bekende NZB-forums uit de lucht te halen.

Deze sites, veelal gedreven door hobbyisten, hebben zelden de financiële middelen om tegen de onuitputtelijke resources van Brein te ageren en laten zich in rap tempo sluiten.

De beheerder van NZBkingdom heeft zijn leden laten weten dat hij van Brein een e-mail heeft ontvangen waarin wordt geëist dat het usenetforum wordt gesloten. Dit omdat NZBkingdom het downloaden van illegaal materiaal op usenet zou faciliteren. De beheerder laat weten dat hij de site offline zal halen zodra hij het papierwerk van de copyrightwaakhond heeft ontvangen.

Saillant detail is dat de rechter in de zaak van FTD tegen Brein nog expliciet vermeldde dat 'moet worden geconcludeerd dat volgens de regering downloaden uit illegale bron is toegestaan en (...) dat het faciliteren van downloaden, ook indien dit uit illegale bron geschiedt, daardoor evenmin onrechtmatig kan zijn'.

De beheerder van TwilightNZB heeft de site reeds offline gehaald. Op de site staat nu slechts de mededeling: "Naar aanleiding van een sommatie van Brein is deze website niet langer beschikbaar."

Eerder vandaag werd bekend dat usenetcommunity FTD haar deuren per 1 maart definitief zal sluiten.

Momenteel stappen downloaders massaal over op de nieuwe luis in de pels van Tim Kuik, SpotnetSpotnet is soortgelijk van opzet als FTD, maar werkt met een gedecentraliseerde database -welke onder meer op usenet wordt opgeslagen - waardoor deze onmogelijk offline gehaald kan worden. 

Updates op Spotnet volgen kan via http://twitter.com/#!/spotned. Een videotutorial vind je op YouTube.

spotnet
Iedereen aan Spotnet!

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 7

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.


Adelaide United heeft de laatste competitiewedstrijd met 2-1 weten te winnen. Tegen Melbourne Victory mocht Andwélé Slory in de basis beginnen, maar hij werd al voor rust naar de kant gehaald. Door de winst eindigde Adelaide als derde in de Australische A-League. De ploeg kwalificeerde zich wel voor de finalerondes. Daarin mag de ploeg het opnemen tegen Wllington Phoenix. Central Coast Mariners eindigde als tweede en speelt zodoende twee wedstrijden tegen kampioen Brisbane Roar om een plek in de finale om het landskampioenschap. De laatste competitiewedstrijd werd met 1-0 gewonnen van Newcastle Jets. Patrick Zwaanswijk speelde bij Central Coast Mariners de gehele wedstrijd mee.

Ook Gold Coast United plaatste zich voor de finalerondes door als vierde te eindigen. Zij zullen, net als Adelaide United, een ronde extra moeten spelen om zich voor de finale om het landskampioenschap te plaatsen. De laatste competitiewedstrijd tegen koploper Brisbane Roar werd kansloos met 4-0 verloren. Bas van den Brink, die na dit seizoen naar Zuid-Korea vertrekt, kwam bij Gold coast United niet binnen de lijnen.


De competitie van Azerbeidzjan werd dit weekend weer hervat. Qäbälä, de ploeg van trainer Tony Adams, trof Qarabagh FK. De ploeg verloor kansloos met 3-0 en staat daardoor na dit weekend op de zesde plek van de ranglijst. Steve Olfers en Collins John kregen beiden een basisplaats van Adams. John werd na een klein uur spelen gewisseld.


In de competitie van Cyprus heeft AEK Larnaca weer een wedstrijd weten te winnen. Op bezoek bij Olympiakos Nicosia werd nipt met 2-3 gewonnen. Gregoor van Dijk wist al na twee minuten vanaf de penaltystip de score te openen. Ook Danny Schenkel en Edwin Linssen deden mee aan de kant van Larnaca. Kevin Hofland kwam niet binnen de lijnen. De ploeg staat ook na dit weekend op de derde plaats. Ook Anorthosis Famagusta kende een goed weekend. In eigen huis werd hekkensluiter Doxa Katokopia met 4-1 verslagen. Jeffrey Leiwakabessy, Jurgen Colin en Civard Sprockel deden allen mee in de verdediging van Anorthosis. De ploeg staat na dit weekend op de vijfde plek, drie punten achter nummer drie AEK Larnaca. AEL Limassol blijft niet goed presteren. De ploeg, waar Raymond Atteveld de nieuwe trainer van zal worden, verloor ditmaal in eigen huis met 2-3 van nummer vier Apollon Limassol. Mike Zonneveld speelde de gehele wedstrijd mee. Nicky Hofs kwam een kwartier voor tijd binnen de lijnen.


In de Italiaanse Serie C1/A heeft AC Monza weer een nederlaag mogen slikken. Op bezoek bij nummer twee Sorrento werd nipt met 1-0 verloren. Sander Westerveld verdedigde de gehele partij het doel van Monza, terwijl ook Chedric Seedorf een basisplaats had. Hij werd echter na een klein uur spelen gewisseld. Door de nederlaag staat Monza na dit weekend op een teleurstellende voorlaatste plaats.


Valencia heeft de lastige uitwedstrijd bij Atlético Madrid knap in wist weten om te zetten. De ploeg won met 1-2 en steeg daardoor naar de derde plek in de Primera División. Hedewiges Maduro startte in de basis bij valencia, pakte na een klein uur spelen een gele kaart en werd tien minuten voor tijd gewisseld. Real Sociedad heeft opnieuw drie punten gepakt. De promovendues versloeg Osasuna met 1-0 en steeg daardoor naar een knappe negende plaats. Jeffrey Sarpong kreeg een basisplaats en werd tien minuten na rust gewisseld.


 Met Ryan Donk die de hele wedstrijd meespeelde won Club Brugge afgelopen weekend met 2-0 van sc Zulte Waregem. Bij Waregem bleef Jeremy Bokila de gehele wedstrijd op de bank. Club Brugge bezet in de Belgische competitie de vierde plaats met 45 punten uit 26 wedstrijden. Waregem staat elfde met 31 punten uit 26 duels. sc Lokeren speelde thuis met 1-1 gelijk tegen de nummer laatst Charleroi. Alfredh Finnbogason maakte acht minuten voor tijd de gelijkmaker voor de thuisploeg. Donovan Deekman kwam bij Lokeren in de tweede helft als invaller op het veld.

Germinal Beerschot speelde met 2-2 gelijk bij Lierse SK. Sherjill MacDonald kwam bij Germinal tien minuten voor tijd als invaller op het veld terwijl Roel van Hemert bij de thuisploeg de hele wedstrijd op de bank bleef zitten.


In de 2. Bundesliga speelde Union Berlin afgelopen weekend thuis met 3-3 gelijk tegen VfL Osnabrück. Santi Kolk speelde bij Berlin de gehele wedstrijd mee en scoorde in de 63e minuut de 2-2. Union staat dertiende met 26 punten uit 22 duels. Hertha BSC blijft koploper. Afgelopen weekend werd, met Maikel Aerts in het doel, bij Karlsruher SC met 2-6 gewonnen. Raffael scoorde in de tweede helft een hattrick. 

De nummer laatst, Arminia Bielefeld, speelde verrassend thuis met 2-2 gelijk tegen de nummer drie VfL Bochum. Vlak voor tijd scoorde Marcel Appiah voor Arminia, waar Romano Denneboom op de bank bleef, de gelijkmaker. Energie Cottbus verloor afgelopen weekend met 3-1 bij Greuther Fürth. Jules Reimerink kwam bij de verliezende ploeg tien minuten voor het einde als invaller op het veld. Energie staat in de 2. Bundesliga zevende met 35 punten uit 22 duels.

FC Augsburg, de nummer twee, speelde met 0-0 gelijk tegen MSV Duisburg. Het verschil met koploper Hertha BSC is nu vier punten. Bij Augsburg speelden de Nederlanders Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman de hele wedstrijd mee.


In de Engelse Premier League verloor Sunderland afgelopen weekend met 1-2 van Newcastle United. De winnende treffer werd in de 57e minuut gescoord door Niki Kranjčar. Vijf minuten voor het einde kwam Boudewijn Zenden als invaller bij Sunderland op het veld.


In de Championship ging Middlesbrough met 3-4 nipt thuis onderuit tegen Swansea City. Craig Beattle scoorde vlak voor tijd het winnende doelpunt. Marvin Emnes speelde bij Middlesbrough de gehele wedstrijd mee en scoorde de 1-0. Bij Swansea City stond Dorus de Vries in het doel terwijl Cedric van der Gun en Kemy Agustien op de bank bleven. Swansea staat vijfde met zeven punten minder dan koploper Queens Park Rangers. Middlesbrough bezet de 20e plaats en heeft 33 punten uit 30 wedstrijden.

Leicester City won met 0-2 bij Derby County. Patrick van Aanholt speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee, terwijl Jeffrey Bruma vlak voor tijd inviel. Leicester staat zevende in de Championship met 48 punten uit 31 wedstrijden.


In de League 1 speelde Brentford bij Milton Keynes Dons met 1-1 gelijk. Pim Balkestein bleef bij Brentford het gehele duel op de bank. Brentford bezet de vijftiende plaats met 36 punten uit 29 wedstrijden. Plymouth Argyle, met Marcel Seip in de basis, ging met 1-3 thuis onderuit bij Tranmere Rovers FC waar Timothy Cathalina op de bank bleef. Tranmere staat 17e met 34 punten uit 27 wedstrijden terwijl Plymouth de 19e plaats bezet met 33 punten uit 31 duels.



In Schotland ging Dundee United met 1-3 onderuit thuis tegen koploper Celtic. Timothy van der Meulen bleef bij Dundee de gehele wedstrijd op de bank. Dundee United bezet de zesde plaats met 29 punten uit 21 wedstrijden.

Discussieer hier verder over de Nederlanders in het buitenland!

Voltron maakt dit najaar comeback

De tekenfilmserie Voltron: Defender of the Universe wordt een game. Game-uitgever THQ werkt aan het spel sinds het vorige maand een samenwerking aanging met speelgoedmaker Mattel. Dat schrijft entertainmentwebsite Variety.

Licentiehouder World Event Prods komt dit najaar met een animatieserie rond Voltron. Nickelodeon zendt 26 afleveringen van een halfuur uit. De game moet tegelijk met de lancering van de tv-serie op de markt worden gebracht. Mattel verzorgt een speelgoedlijn die samenvalt met de animatieserie, genaamd Voltron Force.

Voltron: Defender of the Universe vertelt een verhaal waarin vijf robotleeuwen, bestuurd door piloten, samen de gigantische zwaarddragende robot Voltron kunnen vormen. Waar het verhaal van de game precies over gaat, is echter nog niet bekend.

De tekenfilmserie Voltron: Defender of the Universe liep drie seizoenen van september 1984 tot november 1985. In september 1998 werd nog een poging gewaagd met Voltron: The Third Dimension. Deze serie liep twee seizoenen en verdween in 2000 van de Amerikaanse televisie.


Luis Fabiano wil weg bij Sevilla

Luis Fabiano zijn tijd bij Sevilla komt tot een einde. De Braziliaans international is toe aan een nieuw avontuur. Dat laat hij weten in een interview met het Braziliaanse Globo Esporte.

De aanvaller maakt een tegenvallend seizoen door bij Sevilla. Toch scoorde de aanvaller nog 12 keer in 29 officiële duels. De dertigjarige Fabiano tekende afgelopen seizoen nog een nieuw contract tot de zomer van 2013, maar hij zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet uit gaan dienen. "Ik ga om tafel met het bestuur om uit te zoeken wat de beste oplossing is voor beide partijen. Mijn tijd bij Sevilla is voorbij", zegt Fabiano in Globo Esporte.

"De laatste maanden zijn moeilijk geweest voor me. Er is veel gespeculeerd en bovendien raakte in geblesseerd. Vervolgens besloot de trainer me op de bank te zetten. Ik moet het accepteren en elke mogelijkheid aangrijpen om zijn ongelijk te bewijzen."

Felicia Day in Dragon Age: Redemption

Felicia Day, reeds bekend van webserie The Guild en stem in Fallout: New Vegas, speelt in de door haar geschreven webserie: Dragon Age: Redemption.

De serie, bestaande uit zes afleveringen, zal zich afspelen in Ferelden, de wereld van BioWares Dragon Age. Felicia Day schreef een verhaal rondom Tallis, een Elven assassin, gespeeld door haarzelf. 

Tallis is koppig, vecht gemeen en is sarcastisch. Zo wil Day moderne clichés in een fantasiewereld brengen. Tallis gaat op een quest om een overgelopen magician te vangen. Terwijl ze bezig is met die missie, probeert ze bondgenoten te maken.

Felicia Day speelt zelf ook games en weet dat games meestal niet goed worden omgezet in andere media. Ze zal haar uiterste best doen om gamers trots te maken met deze serie.

Waarschuwing voor drijfzand op strand Noord-Holland

Op het strand tussen Egmond aan Zee en Castricum moeten strandgangers en ruiters oppassen voor drijfzand. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen weken honderden filterbuizen uit het zand verwijderd die onderdeel waren van een proef. Voor het verwijderen van de buizen zijn diepe kuilen gegraven.

De kuilen zijn volgestort met zand. Het kan volgens Rijkswaterstaat nog wel twee weken duren voor het strand weer net zo stabiel is als voor de werkzaamheden. Tot die tijd houdt Rijkswaterstaat het stuk strand in de gaten.

Rijkswaterstaat plaatste in 2006 ongeveer zeshonderd filterbuizen verticaal in het strand tussen Egmond aan Zee en Castricum. De buizen moesten zand vasthouden dat door de zee werd aangevoerd om zo een breder strand te krijgen.

Britse premier beschikt over nieuw wapen

De Britse premier David Cameron heeft een nieuwe bondgenoot om zijn vijanden mee te lijf te gaan: Larry, een 4 jaar oude cyperse kat. Dat heeft het kantoor van de premier dinsdag gezegd.

Larry is een voormalige zwerfkat die dinsdag vanuit het asiel is gearriveerd op Downing Street 10. Hij is benoemd tot Hoofd Muizenjager en heeft de taak gekregen om de ambtswoning te ontdoen van muizen en ratten.

Het ongedierte is een veelvoorkomend probleem in Londen, waar de knaagdieren in zwerfvuil een onuitputtelijke voedselvoorraad vinden.

Uitbraak van voedselvergiftiging in Japan

Meer dan duizend scholieren en leraren in Japan hebben een voedselvergiftiging opgelopen. Waarschijnlijk hebben zij tijdens de schoollunch met salmonella besmette maaltijden gegeten, zei het stadsbestuur van Iwamizawa dinsdag.

Meer dan achthonderd scholieren van negen scholen in Iwamizawa hebben lesuren gemist door koorts, braken en diarree. Sommige scholen blijven tot zondag dicht.

Veel scholieren bleken een salmonellavergiftiging te hebben opgelopen. Artsen denken daarom dat de bacterie in de schoolmaaltijden zat. Er is inmiddels een onderzoek naar de maaltijden ingesteld. De belangrijkste verdachte is de lunch van vorige week donderdag. Die bestond uit kip met kool, sojasoep met aardappelschijfjes, salade, rijst en melk.

Militair opgepakt voor bestelen collega

Een 22-jarige militair is maandag aangehouden voor het beroven van een collega. De man uit IJsselstein had 1900 euro en een laptop van zijn collega gestolen, meldt de marechaussee dinsdag.

Het geld en de computer werden van de kamer van het slachtoffer op een kazerne op de Veluwe gestolen terwijl de overige militairen aan het sporten waren. De dief schoot de eigenaar na ontdekking te hulp en zette zelf een zoekactie op touw.

Op zijn aanwijzingen werd de portemonnee teruggevonden in een vuilcontainer. Toen ook zijn tip leidde naar de gestolen laptop, ontstond de verdenking van diefstal en werd hij aangehouden.

De verdachte heeft bekend. Hij blijft vastzitten voor verder onderzoek.

Grasshoppers na 125 jaar weg uit Zürich

De Zwitserse club Grasshoppers speelt volgend seizoen niet meer in Zürich. De 27-voudig landskampioen zegt dit besluit te moeten nemen omdat de club het met de stad niet eens kan worden over de huur van het stadion. Grasshoppers kijkt naar de mogelijkheden om zijn thuisduels volgend seizoen in Aarau of Emmen, bij Luzern, te kunnen spelen.

Het huidige stadion Letzigrund, dat voor het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland grondig werd gerenoveerd, deelt Grasshoppers met rivaal FC Zurich. Er was een nieuw stadion beloofd, maar dat initiatief is gestrand vanwege juridische procedures.

Grasshoppers, in 1995 nog tegenstander van Ajax in de Champions League, won de Zwitserse titel voor het laatst in 2003. Het huidige seizoen maakt de in 1886 opgerichte club nog wel af in Zürich.

Cars 2 op veel spelcomputers te spelen

De animatiefilm Cars 2 krijgt een bijbehorende game. Dat heeft Disney Interactive dinsdag bekendgemaakt. Cars 2 wordt uitgebracht voor onder andere de Xbox 360 en de Nintendo Wii, maar niet voor de in maart te verschijnen Nintendo 3DS.

Naast het racen duikt de speler als een van de 25 auto's in de wereld van de spionage. Door opdrachten in Cars 2: The Videogame te voltooien, kunnen nieuwe voorwerpen worden vrijgespeeld om te gebruiken in de gratis webgame World of Cars Online. Vorige maand maakte animatiegigant Disney al bekend zich meer op web- en mobiele spellen te richten.

Disney onthulde maandag dat acteur John Turturro de stem inspreekt van raceauto Francesco Bernoulli, de concurrent van hoofdpersonage Lightning McQueen. De Britse komiek Eddie Izzard verleent zijn stem aan een elektrische auto die zoekt naar duurzame energie. Of zij hun stem ook verlenen aan de game is niet bekend.

Cars 2: The Videogame is in productie voor de diverse spelcomputers, de pc en Mac. De racegame wordt gemaakt door Avalanche Software, het bedrijf achter de game van Toy Story 3. Cars 2 verschijnt eind juni in de bioscoop. De game wordt rond diezelfde tijd verwacht.


De zaak van Orka Morgan

Tenminste, ik neem aan dat visboer Koelewijn met zijn aanhanger niet even zo'n zwart-witte zeekanjer, ter grootte van zijn Spakenburgse tussenwoning, naar het gerechtshof vervoert. Er zit daarom weinig anders op dan de zitting te organiseren bij Morgan thuis, in Dolfinarium. En dat lijkt me toch verre van ideaal. Een publieke tribune gevuld met een roedel walrussen, die onophoudelijk zitten te klapperen met hun platte poten.

Contador in beroep vrijgesproken

Alberto Contador is door de Spaanse wielerbond in hoger beroep vrijgesproken van het gebruik van clenbuterol. Dat heeft zijn advocaat vandaag aten weten aan Cyclingnews. Vorige maand werd nog besloten de Spaanse Tourwinnaar voor een jaar te schorsen, maar in beroep kwam de bond tot een ander besluit.

Spaanse media kwamen gisteren al met het bericht over de vrijspraak van de Spanjaard naar buiten. Mogelijk is de kous daarmee voor de Spanjaard nog niet af. De wielerunie UCI heeft de mogelijkheid om naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne te stappen.


Contador in beroep vrijgesproken (Foto: Novum)

Half miljoen illegale sigaretten in pand Den Haag

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag zo'n vijfhonderdduizend illegale sigaretten ontdekt in een pand in Den Haag. Agenten troffen daar een 35-jarige man uit Irak aan.

De agenten reden rond middernacht langs het pand aan de Theodor Stangstraat en zagen de rolluiken van een van de boxen openstaan. De sigaretten waren voorzien van vermoedelijk Poolse accijnszegels. De partij is overgedragen aan de Fiscale Inlichtingen- en Opsporings Dienst.

Excuses Britse leger om ontslagmail

Het Britse leger heeft dinsdag verontschuldigingen aangeboden aan tientallen militairen die per e-mail te horen kregen dat ze op straat stonden. Volgens het leger is het te wijten aan 'administratieve fouten' dat de militairen niet in een persoonlijk gesprek is medegedeeld dat hun contracten wegens bezuinigingen werden ontbonden.

De Britse minister van Defensie Liam Fox zei 'furieus te zijn' over het gebeurde. "Dit is niet de manier waarop we met onze troepen moeten omgaan", aldus Fox. "Ik wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt."

Door grootschalige bezuinigingen in de krijgsmacht moet het Britse leger het aantal manschappen met zeventienduizend man inperken. In totaal 38 officieren, allen met meer dan twintig dienstjaren op hun naam, kregen per e-mail te horen dat hun contracten werden ontbonden. Eén van hen diende op dat moment in Afghanistan, meldde boulevardkrant The Sun.

Atsma wil verbod op asbestdaken in 2024

Een dak waarin asbest is verwerkt wordt vanaf 2024 verboden, als het aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) ligt. Hij laat onderzoeken wat de gevolgen zijn van een verbod, schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman reageert op een rapport van de Gezondheidsraaad, waaruit bleek dat het kankerverwekkende bouwmateriaal nog gevaarlijker is dan gedacht. Daarom wil Atsma dat nog meer asbest op een verantwoorde manier uit de leefomgeving wordt verwijderd.

Gemeenten, burgers en bedrijven moeten daarnaast de regels voor de verwijdering van het materiaal beter naleven. Atsma zal daarbij 'niet schromen' om het toezicht op de verwijdering te versterken, als dat nodig is.

Door slijtage kunnen asbestdaken in toenemende mate een bron zijn van de verspreiding van kankerverwekkende asbestdeeltjes. Daarom onderzoekt Atsma of een verbod op astbestdaken of asbestgolfplaten mogelijk is.

Asbest - waarvan het gebruik sinds 1994 verboden is - is verder te vinden in wegen. De verwachting is dat volgend jaar alle asbestwegen zijn gesaneerd.

Onderzoek naar hoge babysterfte in Den Haag

Den Haag laat onderzoeken waarom de gemeente de hoogste babysterfte van Nederland heeft. Het is al langer bekend dat Nederland een hogere babysterfte dan de rest van Europa kent. Wethouder Gezinsbeleid Karsten Klein (CDA) wil weten waarom de sterfte in Den Haag nog hoger is.

Voordat hij maatregelen neemt, wil hij weten wat er precies aan de hand is. "Ook wil ik weten of er in Den Haag groepen mensen zijn die een hoger risico hebben."

Het gaat om een onderzoek naar zogeheten perinatale sterfte. Daarvan is sprake als een baby overlijdt in de periode van 22 weken zwangerschap tot 1 week na de geboorte. Dat is in Den Haag bij een op de honderd baby's het geval. Bij het onderzoek werken gynaecologen van de drie ziekenhuizen in Den Haag samen met de Universiteit van Amsterdam en de GGD.

Meer testosteron vermindert inleving vrouwen

Vrouwen die testosteron krijgen toegediend, kunnen zich minder goed verplaatsen in een ander. Dat schrijft psycholoog Jack van Honk van de Universiteit Utrecht in een artikel dat onlangs verscheen in het tijdschrift Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS).

Het onderzoek is erop gericht om het effect van het mannelijk geslachtshormoon op het inlevingsvermogen te onderzoeken. Onderzoekers lieten vrouwelijke proefpersonen voor en na het toedienen van testosteron foto's zien waarop mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen waren afgebeeld. Nadat de vrouwen testosteron hadden gekregen, bleken zij meer moeite te hebben met het interpreteren van de gezichtsuitdrukkingen.

Vrouwen zijn over het algemeen meelevender dan mannen. Van Honk stelt op basis van zijn onderzoek dat testosteron de mate van sociale intelligentie direct beïnvloedt. "Bij extra testosteron gaat het empatisch vermogen van de vrouw dus achteruit. Deze uitkomst is van groot belang om de psychobiologie van de menselijke sociale intelligentie te begrijpen," aldus de psycholoog.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat hoe korter de wijsvinger ten opzichte van de ringvinger is, hoe meer de baarmoeder is blootgesteld aan testosteron. Ook zou er een verband tussen autisme en het testosterongehalte in de baarmoeder bestaan, omdat autisme en empathie gerelateerd zijn.

3JS liggen wakker van Engelstalig songfestivallied

Het Eurovisie Songfestival bezorgt de 3JS nu al slapeloze nachten. De drie heren, die Nederland in mei vertegenwoordigen, liggen wakker van de Engelstalige versie van hun nummer Je Vecht Nooit Alleen. "De kunst is de lading van de tekst gelijk te houden", zegt Jaap de Witte dinsdag in Koffietijd.

"Gelijkduidige zinnen in het Engels vinden als je een lied in het Nederlands hebt geschreven is niet makkelijk", gaat de gitarist verder. Zanger Jan Dulles was na het Nationaal Songfestival de eerste die aan de slag ging met Je Vecht Nooit Alleen. "Hij heeft een opzet gemaakt, die ligt nu bij mij", zegt De Witte. "Ik lig er al drie dagen van wakker."

De drie Volendammers hebben nog geen Engelse titel gevonden. "You Never Fight Alone kunnen we niet gebruiken, want dan begint iedereen You Never Walk Alone te zingen", legt De Witte uit. De 3JS willen tijdens het Eurovisie Songfestival toch graag een Engelstalige versie van het nummer presenteren. "We kunnen dan geen stemmen krijgen uit ons eigen land, dus het heeft geen zin om in het Nederlands te zingen", zegt Dulles.

De zanger heeft inmiddels een aantal nummers uit concurrerende landen gehoord en is 'niet onder de indruk'. "Het is niet zo spectaculair. Er zit niets vernieuwends bij en het is allemaal in het Engels. In die landen is de Engelse uitspraak helaas vaak heel slecht. Ik zeg dan: doe het in je eigen taal als Engels je niet zo goed afgaat."

Dulles heeft zijn accent naar eigen zeggen aardig onder de knie. "Wij hebben langer Engelstalig dan Nederlandstalig gezongen, dus ik durf wel te zeggen dat mijn uitspraak vrij goed is."

Hoewel de zanger tot nu toe niet onder de indruk is van de concurrentie, durft hij geen voorspellingen te doen over de prestaties van zijn band. "We durven niet na te denken op welke plek we eindigen op het Eurovisie Songfestival. Het enige doel is nu om een finaleplek te halen, dat is Nederland al zeven jaar niet meer gelukt. Als wij de finale weten te bereiken, hebben we al een beetje gewonnen."


3JS liggen wakker van Engelstalig songfestivallied (Foto: Novum)

Meer over het Eurovisie Songfestival vind je op ons forum.

Einde Icesave-dispuut in zicht

Het IJslandse parlement gaat deze week naar verwachting akkoord met het terugbetalen van de Icesave-gelden aan het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het wetsvoorstel hierover komt dinsdag voor de derde en laatste keer in het parlement van IJsland aan bod. Naar verwachting wordt er woensdag over gestemd.

Parlementsleden van alle partijen hebben aangegeven voor het voorstel te stemmen. Het akkoord over de terugbetaling van het Icesave-geld werd eind vorig jaar bereikt. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) liet destijds aan de Tweede Kamer weten dat als de regering en het parlement van IJsland akkoord zouden gaan met het voorstel, Nederland al het geld terugkrijgt dat het heeft voorgeschoten aan spaarders van Icesave.

Met de ondergang van Icesave in 2008 werden 340.000 Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop zij onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden, werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden. Voor Nederland ging het om een bedrag van 1,3 miljard euro.

Een eerder voorstel werd in een referendum door de IJslandse kiezers naar de prullenbak verwezen. In het nieuwe akkoord staat dat IJsland in juli 2016 begint met terugbetalen en daarvoor tot 2046 de tijd heeft. Het grootste deel van het geld is afkomstig uit in beslag genomen activa van Icesave.


Einde Icesave-dispuut in zicht (Foto: Novum)

Euronext en Deutsche Börse zetten fusie door

Beursbedrijven NYSE Euronext en Deutsche Börse hebben een akkoord gesloten over hun voorgenomen fusie. Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend.

Samen willen beide bedrijven het grootste handelsplatform voor aandelen ter wereld vormen. Het nieuwe bedrijf komt voor 60 procent in handen van Deutsche Börse en wordt voor 40 procent eigendom van NYSE Euronext. Aandeelhouders van het Duitse bedrijf kunnen hun aandelen een op een ruilen met aandelen in het fusiebedrijf. Een aandeel in NYSE Euronext kan worden geruild voor 0,47 procent van een aandeel in het nieuwe bedrijf.

Het Europees-Amerikaanse NYSE Euronext beheert onder meer beurzen in Amsterdam, Brussel, Lissabon, Parijs, New York, Chicago en San Francisco. Deutsche Börse heeft als belangrijkste index de DAX in Frankfurt.

Euronext en Deutsche Börse zetten fusie door
Euronext en Deutsche Börse zetten fusie door (Foto: ANP)

Moslim Broederschap wil politieke partij worden

De Moslim Broederschap in Egypte wil een politieke partij worden, zodra de Egyptische wet daartoe meer mogelijkheden biedt. Dat heeft de Broederschap dinsdag bekendgemaakt. De Broederschap werd in 1954 verboden en heeft daarom nooit als partij deel kunnen nemen aan verkiezingen.

"De Moslim Broederschap gelooft in de vrijheid van de vorming van politieke partijen. Ze wil graag een politieke partij hebben", aldus woordvoerder Mohammed Mursi.

Alle oppositiepartijen in Egypte moesten in het verleden worden goedgekeurd door een commissie die werd geleid door de partij van de vrijdag afgetreden president Hosni Mubarak, de Nationale Democratische Partij. Bovendien waren in de grondwet veel beperkingen opgenomen die deelname aan de presidentsverkiezingen bijna onmogelijk maakten. Het onafhankelijke toezicht op de verkiezingen werd door Mubarak afgeschaft, waardoor het parlement grotendeels uit aanhangers van Mubarak bestond. Het gevolg was dat alle bestaande politieke partijen niets meer dan een lege huls waren.

De verboden Broederschap deed via een omweg mee aan de verkiezingen van 2005. Aanhangers van de Broederschap namen als onafhankelijk kandidaat deel aan de verkiezingen en kregen 20 procent van de stemmen. Bij de frauduleus verlopen verkiezingen in november en december vorig jaar werd deze meerderheid echter weer weggevaagd.

Voor de komende presidentsverkiezingen in september wil de Broederschap geen kandidaat inzetten. Een leider van de beweging erkende dat een dergelijke stap bijzonder controversieel zou zijn. "We gaan bij de komende presidentsverkiezingen geen kandidaat leveren. Het is tijd voor solidariteit, het is tijd voor eenheid, naar mijn mening hebben we nationale consensus nodig."

Kubica wil Liuzzi als vervanger

Robert Kubica ziet Vitantonio Liuzzi als zijn meest geschikte vervanger bij Lotus Renault GP. De Pool herstelt momenteel in het Santa Corona-ziekenhuis van zijn verwondingen die hij opliep bij een rallycrash. De coureur zal voorlopig niet in actie komen.

Wel denkt Kubica actief mee over wie zijn opvolger zou kunnen worden. Lange tijd leek Nick Heidfeld de beste papieren te hebben omdat de Duitser in Jerez al voor Lotus Renault getest heeft en daar indruk maakte. Maar Crash.net weet te melden dat Kubica de voorkeur geeft aan Liuzzi omdat hij de betere racer is ten opzichte van Heidfeld.

Rubin Kazan - FC Twente weer vervroegd

Het Europa League-duel tussen Rubin Kazan en FC Twente van aankomende donderdag is wederom vervroegd. De wedstrijd begint nu om 13:00 uur Nederlandse tijd.

Gisteren werd al besloten om de wedstrijd van 19:00 uur naar 17:00 te vervroegen. In Moskou, waar de wedstrijd wordt gespeeld, is het extreem koud. Daarom is besloten de wedstrijd vroeg in de middag te spelen. Al in een eerder stadium werd besloten om in Moskou te voetballen omdat het veld in Kazan onbespeelbaar is.

Kamer wil informatie over gevangenen in buitenland

De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer inzicht geeft in de situatie van Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) moet het parlement laten weten om hoeveel gedetineerden het gaat, waar zij opgesloten zitten en onder welke omstandigheden.

Dinsdag werd een verzoek van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold hiertoe door de hele Kamer gesteund. Volgens Pechtold zitten er momenteel meer dan tweeduizend Nederlanders in het buitenland opgesloten. Twintig jaar geleden waren dit er nog zeshonderd. "Het wordt dus steeds belangrijker dat Nederland helder zicht heeft op hun situatie, zodat we hen, waar mogelijk en indien noodzakelijk, kunnen helpen."

Pechtold kwam met zijn verzoek naar aanleiding van het debat over de executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami, die in Iran gevangen zat. Rosenthal kreeg toen veel kritiek over zich heen, omdat hij zich te laat met de kwestie zou hebben bemoeid.

Aanhouding na vondst dode man in Belfeld

De politie heeft dinsdagmiddag een 34-jarige man uit Venlo in zijn woonplaats aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 24-jarige man uit Belfeld. De politie gaat ervan uit dat de man is omgebracht.

Het slachtoffer werd maandagnacht levenloos aangetroffen in een woning aan de Montfortstraat. De politie kreeg rond 01.30 uur een melding over incidenten. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Er is een auto in beslag genomen, meldt de politie dinsdag.

VVD-slogan gekaapt door D66 en GroenLinks

D66 en GroenLinks hebben dinsdag in de Tweede Kamer actiegevoerd voor de koopzondag. Toen regeringspartij VVD een debat hierover wilde uitstellen, hielden de fractieleden van beide partijen tassen omhoog met daarop een oude campagneleus van de liberalen: Shoppen is ook zondagsrust.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) kon de actie niet waarderen. "Ik snap dat u er de hilariteit van inziet. Ik vind het zonde van de tijd", zei Verbeet, waarop ze de vergadering schorste tot de tasjes waren ingeleverd bij de bodes.

De VVD was altijd een sterk voorstander van meer koopzondagen. De slogan was tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen overal te zien. Deze wens werd echter ingeleverd tijdens de coalitieonderhandelingen met het CDA. In het regeerakkoord is afgesproken dat het huidige aantal koopzondagen niet wordt uitgebreid.

De Tweede Kamer zou deze week een voorstel van D66 en GroenLinks bespreken, dat zorgt voor een verruiming van het aantal koopzondagen. De VVD pleitte dinsdag voor uitstel van het debat, omdat de liberalen eerst een nader onderzoek willen afwachten over de koopzondagen. Een meerderheid van CDA, PVV en SGP steunde dit verzoek.

GroenLinks en D66 willen gemeenten de bevoegdheid geven om te bepalen hoe vaak de winkels op zondag open zijn. Nu moet de regering nog toestemming geven voor een uitbreiding van het aantal koopzondagen. Wat deze partijen - en de PvdA - betreft kan het debat gewoon worden gevoerd.

Gemeenten mogen nu maximaal twaalf koopzondagen per jaar organiseren. De afgelopen jaren omzeilden steeds meer gemeenten deze bepaling door een gedeelte van de stad aan te merken als toeristisch gebied. Dan mogen de winkels elke zondag hun deuren openen. Hierop werd de wet vorig jaar aangescherpt: gemeenten moeten voortaan aantonen dat er echt sprake is van toerisme.

Guerrilla is nog lang niet klaar met Killzone

Volgens Steven ter Heide van Guerrilla Games hoeven we de Killzone-franchise nog geen gedag te zeggen. Tegen Eurogamer heeft hij vandaag gezegd dat er 'genoeg ruimte is voor het Killzone-universum om uit te breiden.'. De Nederlandse ontwikkelstudio oogst lovende kritieken met zijn PS3-shooter.

Hermen Hulst heeft op zijn beurt laten weten dat er nog genoeg interessante ideeën de ronde doen. "We hebben een Pearl Harbor-scene gehad en een D-Day-momentje, maar er zijn nog genoeg verschillende soorten oorlog en conflict om inspiratie op te doen." Killzone wordt momenteel ontwikkeld voor de NGP, maar niet door Guerrilla zelf. Op de logische vraag of Guerrilla multiplatform wil gaan, werd echter niet gereageerd, 'het is te vroeg om daarover te praten'. Ze lieten echter wel weten dat ze in de volgende versie de online co-op willen uitdiepen.

David LaChapelle daagt 'plagiërende' Rihanna

De wereldberoemde modefotograaf David LaChapelle is naar de rechter gestapt vanwege een videoclip van Rihanna. De video bij haar nummer S&M zou een aantal beelden bevatten die sterk overeenkomen met foto's van LaChapelle.

Meteen na het uitkomen van de clip gonsde het op internet van de geruchten over de opvallende gelijkenis met het werk van de bekende fotograaf. Maandag toog LaChapelle naar de rechtbank om zijn beklag te doen, schrijft de Britse persdienst Reuters. "De video is direct afgeleid van mijn werk en vertoont sterke overeenkomsten", luidde zijn motivatie.

LaChapelle zegt dat acht van zijn foto's zijn gebruikt. Hij doelt onder meer op een beeld in de clip waarin Rihanna te zien is tegen een zwartblauwe achtergrond met een snoepje op haar tong. De fotograaf uitte vorige week al zijn ongenoegen op Twitter. "De volgende keer dat je een LaChapelle-video maakt, moet je hem zelf inhuren."

Volgens de 47-jarige fotograaf is sprake van plagiaat omdat Rihanna zaken als compositie, concept, gevoel, toon, sfeer, thema, kleuren, rekwisieten, setting, decors, kleding en licht heeft gekopieerd. Welk bedrag hij van de 22-jarige zangeres wil zien, is niet bekend.

De videoclip deed al eerder veel stof opwaaien. Elf landen besloten de kinky clip niet uit te zenden. In Groot-Brittannië werd de naam van het nummer omgedoopt tot Come On. Rihanna vindt alle ophef maar hypocriet. "Ze keken ook naar Umbrella, daarin was ik volledig naakt."

De website Radaonline.com heeft de video en foto's met elkaar vergeleken en de beelden naast elkaar op hun site geplaatst. Oordeel hier dus zelf.

Tunesië heft avondklok op

Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag de avondklok opgeheven die een maand geleden werd ingesteld. De noodtoestand in het land blijft vooralsnog van kracht, zei het ministerie.

De avondklok werd ingesteld op 13 januari, toen massademonstraties tegen het regime van Zine El Abidine Ben Ali in volle gang waren en een dag voor het vertrek van de president naar Saudi-Arabië. In de weken die volgden werd de avondklok beetje bij beetje versoepeld.

Langeler tevreden met speelwijze Zwolle

Trainer Art Langeler is tevreden na een succesvolle verandering van tactiek afgelopen weekend. De ploeg had even wind tegen in het begin van 2011, maar afgelopen weekend boekte het de eerste overwinning van het jaar. De winst op Go Ahead Eagles werd behaald met een defensievere speelwijze.

"We hebben gekozen voor een iets meer controlerende speelwijze. Dan ben je aanvallend iets voorspelbaarder maar defensief ook stabieler", legt trainer Art Langeler uit aan Voetbal International. "Het gaat slechts om enkele accenten, maar het is goed bevallen. Bovendien heeft FC Zwolle ook tegen Go Ahead genoeg kansen gecreëerd."

De afgelopen weken werd de ploeg van roerganger Langeler bekritiseert omdat het niet het verschil zou kunnen maken in conditioneel zware wedstrijden. De nieuwe tactiek verhelpt een hoop. "Voorheen kregen tegenstanders bij ons veel ruimte. Nu hebben we de achterste en middelste linie korter op elkaar laten spelen", aldus een tevreden Langeler.

Inrijden op woning Noordwijk eist tweede leven

De echtgenote van de man die overleed nadat een auto eind januari zijn woning ramde, is maandagnacht aan haar verwondingen bezweken. Dat laat de politie dinsdag weten.

Bij het ongeval reed de auto met Pools kenteken dwars door de voorgevel het huis aan de Duinsdamseweg binnen. De 78-jarige bewoner overleed kort daarna in het ziekenhuis. Zijn 76-jarige vrouw werd zwaargewond opgenomen.

De twee inzittenden van de auto namen na het ongeluk de benen. Een van hen, een 38-jarige man, kon twee weken geleden in zijn woning worden gearresteerd. Hij zit nog vast.

[Upd] Eurlings wordt directeur bij KLM

Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) gaat aan de slag bij KLM. Hij wordt per 1 april lid van de directie. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij dinsdag bekendgemaakt. Eurlings gaat de vrachtafdeling van Air France-KLM leiden.

De 37-jarige Eurlings kondigde in maart vorig jaar zijn vertrek uit de politiek aan. Hij zei meer tijd te willen voor zijn privéleven. Kort daarna ging al het gerucht dat Eurlings naar KLM zou gaan.

Eurlings zegt dat hij de laatste tijd ook andere banen aangeboden heeft gekregen. Hij heeft 'vol overtuiging' voor KLM gekozen. Eurlings spreekt van een 'inhoudelijk prachtige baan', waarbij zijn privétijd 'beter planbaar' is.

President-directeur Peter Hartman van KLM is naar eigen zeggen zeer verheugd over de komst van Eurlings.

Update 16.14 uur
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is minder verheugd en vindt dat Eurlings met zijn nieuwe baan 'de schijn van belangenverstrengeling' wekt. Van Tongeren vroeg Eurlings in juni om opheldering tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Eurlings antwoordde toen dat een nieuwe baan 'niet aan de orde' was.

Van Tongeren zegt dat zo het 'onterecht bestaande beeld van politici als zakkenvullers' wordt bevestigd. Ze wil een onafhankelijke ethische commissie die moet beoordelen of ministers na hun ambtsperiode nieuwe functies mogen bekleden die een overlap hebben met de beleidsterreinen waarvoor zij verantwoordelijk waren. GroenLinks gaat het initiatief nemen om zo'n commissie in het leven te roepen.

SP-leider Emile Roemer vindt dat Eurlings destijds al openheid van zaken had moeten geven. "Formeel heeft Eurlings niet gelogen en ik gun hem zijn nieuwe baan, maar het is niet fraai hoe hij hier als minister mee om is gegaan."


Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) (Foto: Novum)

Nederlandse depressiever dan Vlaamse

Nederlandse vrouwen melden gemiddeld meer depressieve klachten dan hun seksegenoten in Vlaanderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent dat dinsdag in het Tijdschrift voor Psychiatrie is gepubliceerd.

Nederlandse vrouwen zijn volgens de onderzoekers ongelukkiger omdat ze hun werk en de zorg voor hun gezin moeten combineren. Zij werken vaker in deeltijd en scoorden gemiddeld 5,86, terwijl hun Vlaamse seksegenoten op 5,48 bleven steken.

Naarmate hun inkomen hoger is, worden Nederlandse vrouwen minder ontvankelijk voor depressiviteit. Voor Vlaamse vrouwen blijkt een hoge opleiding een belangrijke factor te zijn die hen gelukkiger maakt, concluderen de onderzoekers. Getrouwde stellen zijn aan beide kanten van de grens minder gevoelig voor depressie. Ouderschap en leeftijd spelen daarentegen geen rol.

Tussen de Nederlandse en Vlaamse mannen is er nauwelijks verschil in depressiviteit: Nederlandse mannen scoorden met een gemiddelde van 4,70 iets hoger dan hun mannelijke zuiderburen, die een gemiddelde van 4,65 hadden.

Het onderzoek Vlaanderen versus Nederland: verschillen in depressieve klachten bij mannen en vrouwen is erop gericht verschillen in depressieve klachten tussen mannen en vrouwen in Nederland en België te meten. Hiervoor gebruikten de onderzoekers gegevens van de European Social Survey (ESS) uit de jaren 2006 en 2007.

Naast verschillen in sekse en regio kunnen de resultaten deels worden verklaard aan de hand van sociaal-economische en familieomstandigheden. De ESS is een tweejaarlijkse inventarisatie van meningen van burgers op het gebied van sociale, culturele en politieke kwesties.

Een 6 of herkansen na kwijtgeraakt tentamen

Ongeveer vijftig studenten van de Open Universiteit is de keus voorgelegd een 6 voor een tentamen te krijgen of het tentamen over te doen. Door een computerstoring was het tentamen dat ze 22 januari hadden gemaakt verloren gegaan, zegt een woordvoerder van de universiteit dinsdag.

"Ik kan me voorstellen dat dit aan Inholland-achtige zaken doet denken, maar dat is niet het geval", zegt de woordvoerder. Bij Inholland werden te gemakkelijk diploma's verstrekt. "Onze studenten moeten tientallen tentamens maken. Als ze niet goed genoeg zijn voor een diploma, vallen ze bij een ander tentamen echt wel door de mand."

Andere universiteiten laten alle studenten herkansen als een tentamen verloren gaat. Voor de Open Universiteit is dit echter geen optie. De universiteit is gericht op thuisstudie. "Onze studenten moeten vaak heel wat regelen om op school een tentamen te komen maken. Een student moest bijvoorbeeld de volgende dag terug naar Vietnam."

Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat vanwege een storing voldoendes worden uitgedeeld. "Wij nemen tienduizend tentamens per jaar af. Het is niet zo dat onze studenten er dus op kunnen gokken dat ze een voldoende krijgen uitgedeeld."

In een maandag verstuurde brief wordt de Open Universiteit beschuldigd van tentamenfraude. De brief is ondertekend door de Studentenraad, maar een medewerker van de raad zegt van niets te weten. De universiteit zou volgens de brief de wet overtreden, maar de woordvoerder stelt dat dit niet het geval is.

UCI: Contador mag fietsen bij vrijspraak

Mocht Alberto Contador daadwerkelijk door de Spaanse wielerbond RFEC worden vrijgesproken, dan mag de 28-jarige wielrenner meteen weer aan wedstrijden deelnemen. Dat bevestigde vandaag een woordvoerder van de internationale wielerfederatie UCI.

"Bij vrijspraak kan hij meteen aan elke wedstrijd deelnemen tot het sporttribunaal CAS eventueel anders beslist", liet de UCI-woordvoerder weten.

Volgens Spaanse media wordt de drievoudig Tourwinnaar vrijgesproken van het overtreden van de dopingregels, hoewel in de Tour van 2010 bij hem minieme sporen van het verboden product clenbuterol zijn aangetroffen. Tegen dat besluit zouden de UCI en wereldantidopingbureau WADA in beroep kunnen gaan.

UCI: Contador mag fietsen bij vrijspraak
UCI: Contador mag fietsen bij vrijspraak (Foto: ANP)

[Upd] 'Naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend'

De SP vindt de garanties die het kabinet van de Afghaanse autoriteiten gaat vragen 'bijna te lachwekkend voor woorden'. Op die manier wil het kabinet bereiken dat agenten in de provincie Kunduz niet worden ingezet voor de strijd.

De verzekering die het kabinet aan de Tweede Kamer belooft om de politietrainingsmissie volledig civiel te houden, is volgens de SP 'een politieke woekerpolis'. Dat hield SP-fractieleider Emile Roemer minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag voor tijdens het vragenuurtje.

Roemer baseerde zich op berichten in de Volkskrant, waarin agenten in Kunduz zelf aangeven dat ze geen mogelijkheid zien om buiten de strijd te blijven. Ze willen juist tegen de Taliban of terroristen optreden, melden ze.

Rosenthal bleef erbij dat het juist daarom belangrijk is een schriftelijke garantie te krijgen. De besprekingen daarover zijn gaande, zei hij.

Update 15.55 uur
Jolande Sap vindt dat de missie een kans moet krijgen. De fractieleider van GroenLinks reageerde in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Als je het geen kans geeft, lukt het zeker niet." Zij gaat er verder streng op toezien dat het kabinet de 'bindende voorwaarden' die haar partij heeft gesteld, ook echt naleeft. "Als nou blijkt dat het niet lukt, dan trekken we de stekker eruit."

SP: naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend
SP: Naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend (Foto: ANP)

EK-kaartjes goedkoper

De ticketprijzen voor het Europese Kampioenschap Voetbal 2012 in Polen en Oekraïne varieren van 30 tot 600 euro, meldt de Telegraaf dinsdag. Van 1 tot en met 31 maart zijn er exclusieve tickets verkrijgbaar via de website van de UEFA.

Tickets voor de finale van het EK 2012 beginnen bij 50 euro. De goedkoopste tickets voor het toernooi in Polen en Oekraïne kosten slechts drie tientjes en dat is 50 procent goedkoper dan de goedkoopste kaartjes tijdens het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland.

Het toernooi, waarin zestien Europese landen strijden om de titel, begint op 8 juni 2012. Op 1 juli zal uiteindelijk de finale van het Europees kampioenschap worden gespeeld in het Olympisch stadion in Kiev, Oekraïne.

Walken en MacLaine zonderlinge acteurs in woestijn

Christopher Walken is samen met Shirley MacLaine te zien in het mystieke drama The Boom Boom Room. Ze spelen een eenzaam acteursechtpaar op leeftijd dat in een magische woestijn woont in de hoop dat hun dochter naar hen terugkeert. Dat schrijft de Britse filmsite Screen Daily.

Op een dag verschijnt aan hun voordeur op mysterieuze wijze niet hun dochter, maar een ander meisje, gespeeld door Twilight-actrice Ashley Greene. Zij wil zelf haar eigen familiegeschiedenis tot op de bodem uitzoeken en belandt bij de acteurs. Die nemen haar in huis als surrogaatdochter waardoor het leven van alle drie totaal verandert.

De Australische actrice Lian Lunson maakt haar regiedebuut met The Boom Boom Room, een film die ze al jaren wil maken. "Dit is een langgekoesterde wens van mij. Het verhaal is alledaags maar speelt zich af in een sprookjeslocatie. Het is een droom om met Shirley MacLaine en Christopher Walken te werken, die hier heel andere rollen spelen dan we van ze gewend zijn."

U2-frontman Bono is coproducent, samen met de Duitse regisseur Wim Wenders. De opnames staan voor volgende maand gepland in de woestijn van New Mexico.


Walken en MacLaine zonderlinge acteurs in woestijn (Foto: Novum)

Christopher Nolan wil biopic Howard Hughes maken

Regisseur Christopher Nolan wil na zijn derde Batman-film werken aan een biografische film over piloot, filmmaker en miljardair Howard Hughes. Het is een project waaraan de Brit al jaren werkt, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine op basis van ingewijden.

Nolan wilde de film maken nadat hij in 2000 was doorgebroken als regisseur met de film Memento. Hij had toen Jim Carrey op het oog als Howard. Nadat Martin Scorcese ook aankondigde een film te maken over Hughes zette Nolan zijn plan in de koelkast. In The Aviator van Scorcese uit 2004 speelde Leonardo DiCaprio de rol van de piloot in zijn jonge jaren, toen hij relaties had met beroemde actrices zoals Ava Gardner en Jean Harlow.

De film van Nolan is gebaseerd op het boek Citizen Hughes: The Power, the Money and the Madness van Michael Drosnin. Het boek gaat over Hughes' excentrieke latere jaren, waarin hij een kluizenaar werd en zijn dwangneuroses niet meer in toom kon houden.

Nolan werkt nu aan zijn derde Batman-film met Christian Bale in de hoofdrol, The Dark Knight Rises. Hij wil zijn biografische film over Hughes uitbrengen in 2014. Zijn laatste film, de dromenthriller Inception, is genomineerd voor twee Oscars, Beste Film en Beste Scenario. De Oscars worden 27 februari uitgereikt.


Christopher Nolanwil biopic Howard Hughes maken (Foto: Novum)

Ook Haase onderuit in Marseille

Robin Haase is net als Thomas Schoorel in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Marseille uitgeschakeld. Haase ging met 5-7, 6-4 en 7-6 onderuit tegen de Italiaan Andreas Seppi.

In de eerste set kwam Haase een break achter te staan maar hij trok gelijk de stand weer recht. Bij de stand 6-5 brak Haase Seppi wederom en pakte de setwinst. In de tweede set had de Italiaan genoeg aan één break om de set naar zich toe te trekken.

In het derde bedrijf ging het lange tijd gelijk op. Bij 5-4 kreg Haase twee matchpoints op de service van Seppi. Seppi wist ze beiden weg te werken en in de tiebreak die volgde was de Italiaan de beste.

Janko niet met Twente naar Rusland

Marc Janko reist niet met FC Twente mee naar Rusland, waar later deze week het Europa League-duel tegen Rubin Kazan op het programma staat. De clubsite meldt dat de spits, die afgelopen weekeinde tegen Vitesse ook ontbrak, nog te veel last heeft van een heupblessure. Ook Dwight Tiendalli is niet fit. De back kampt met een knieblessure.

FC Twente neemt twintig spelers mee naar het uitduel in de hoofdstad van Tatarstan, onder wie Arnold Bruggink en de jeugdige Nils Röseler. De wedstrijd is vanwege de koude temperaturen al vervroegd van donderdag 21.05 uur naar 19.00, maar de UEFA denkt eraan om het duel nog vroeger te laten beginnen of naar een andere dag te verzetten.

Het duel staat onder leiding van de Oostenrijker Robert Schörgenhofer.


Janko niet met Twente naar Rusland (Foto: Novum)

Supporters Ajax gaan pal achter bestuur staan

"Johan, Frank, directie, bestuur en raad van commissarissen, we staan achter jullie." Dat schrijft een delegatie van Ajax-supporters in een steunbetuiging aan het clubbestuur.

De delegatie bestaat uit de Supportersvereniging Ajax, AFCA Supportersclub, VAK410, fanzine De Meersche Helden, ajaxf-side.nl en afca.nl. Met de gezamenlijke verklaring hopen ze de rust rond de club terug te brengen.

"Sinds enkele weken staan de media bol van ongenuanceerde uitspraken over het functioneren van de beleidsbepalers van Ajax. De supportersverenigingen van Ajax en de belangrijkste supportersgroeperingen zijn unaniem van mening dat op dit moment behoefte is aan rust rondom de club en dat er geen reden is de clubleiding af te vallen. Deze mensen zijn aangesteld om Ajax te leiden en doen dit naar eer en geweten", zo schrijven ze.

Ajax heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen van met name Johan Cruijff. Sinds vorige week zit Cruijff in een technisch platform dat de club gaat doorlichten. Marco van Basten haalde afgelopen weekend op zijn beurt hard uit naar de clubleiding. Volgens Van Basten probeert de directie hem de schuld te geven van het slechte financiële beleid van de laatste jaren.

Morgen dient bij de KNVB een arbitragezaak die de ontslagen hoofdscout Hans van der Zee tegen Ajax heeft aangespannen. Vandaag beschuldigde Guus Hiddink, die met Van der Zee werkte bij PSV, Van den Boog er nog van over die kwestie te hebben gelogen.

Portal 2 bonuscontent

Er zijn mensen die er een hekel aan hebben en mensen die er van smullen, maar sinds een tijdje lijken pre-order extra’s onvermijdelijk verbonden met de game-industrie. Valve doet er in ieder geval aan mee, dus wil je Portal 2 gaan bestellen kijk, dan eerst wat voor extra´s je het liefste wil.

Valve laat weten dat je kan kiezen voor kortingen, additionele skins en nog wat andere bonussen: "The pre-order offers include $5 off the full price, exclusive in-game skins for the co-op bots (Atlas and P-body), and more. Check your favorite outlet for details".

Voor degenen die het gisteren niet meegekregen hebben, nog een wat vreemde tip voor Valentijn van Valve in het filmpje hieronder. Portal 2 is vanaf 18 april te koop.

Kijkcijfers Secret Story imploderen

De kijkcijfers van de nieuwe NET 5-realityshow Secret Story zijn maandag met meer dan 35 procent gekelderd. Volgens dinsdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek trok de tweede aflevering van het programma slechts 361.000 kijkers. De première van Secret Story trok nog 541.000 mensen.

Kanttekening hierbij is wel dat de eerste uitzending de kick-off betrof. De kijkcijfers van maandag betreffen een programma met dagelijkse updates. Ook zijn de cijfers van de streams en het eigen digitale kanaal (Ziggo:15, UPC:14) niet meegeteld.

De Amerikaanse medische drama-serie Private Practice, die vlak na de uitzending van Secret Story wordt uitgezonden, wist met 363.000 kijkers net iets meer mensen te boeien. De nieuwe kijkcijfers van Secret Story zijn geen goed nieuws voor het noodlijdende SBS. Het is namelijk de duurste SBS-productie in jaren.

Eerder zei NET 5-baas Alphons Martens dat het miljoenenproject 'in elk geval niet gaat floppen en dat het niet kan mislukken'. Het is dan ook te hopen voor de zender dat de kijkcijfers van het programma de komende dagen en weken omhooggaan. Donderdag vindt de eerste liveshow plaats waarin ook de eerste exit plaats zal vinden.

Bezoek ook het speciale Secret Story-forum en de Secret Story twitterfeed.


NET 5-realityshow Secret Story verliest 35 procent van haar kijkers (Foto: FOK!)

Somalische terreurverdachte mag uitgeleverd worden

Een Somalische terreurverdachte die in Nederland vastzit, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De man zou deel uitmaken van de Somalische terroristische organisatie Al-Shabaab, volgens de VS een lokale afdeling van Al Qaida.

De verdachte was in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. De rechter besloot de man in mei vorig jaar uit te leveren, omdat de feiten waarvan hij in Amerika wordt verdacht ook in Nederland strafbaar zijn. De Amerikaanse autoriteiten garandeerden destijds dat de Somaliër daar niet de doodstraf krijgt.

De man werd in november 2009 opgepakt in een asielzoekerscentrum in Dronten. Hij zou in 2007 en 2008 hebben geholpen mensen naar Somalië te laten reizen om daar te worden opgeleid door Al-Shabaab. Een van hen pleegde in oktober 2008 een zelfmoordaanslag in de onafhankelijke deelstaat Puntland. Ook financierde de verdachte de aankoop van wapens.

De verdachte woonde tot 2008 in de Amerikaanse stad Minneapolis. Daarna verhuisde hij vermoedelijk naar Nederland, waar hij in het asielzoekerscentrum belandde.

Amsterdamse gewond door brandende scootmobiel

Een vrouw is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een brand bij een flat in Osdorp in Amsterdam-West. Ze liep brandwonden op toen haar invalidenwagentje of scootmobiel in brand vloog, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak door nog onbekende oorzaak rond 13.00 uur uit aan het Raamzicht. Een buurvrouw kon de vlammen doven en ontfermde zich over het slachtoffer totdat de hulpdiensten arriveerden. Drie omstanders werden uit voorzorg behandeld aan ademhalingsklachten.

Petitie tegen bezuiniging op passend onderwijs

Onderwijsorganisaties bieden woensdag een petitie aan de Tweede Kamer aan tegen de bezuinigingen op passend onderwijs. De online petitie is door 145.000 mensen ondertekend. De steunbetuigingen zijn binnen vier weken verzameld, zo laat de organisatie weten.

De Tweede Kamer vergadert woensdag met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) over de bezuinigingen van 300 miljoen euro op onderwijs voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Vorige week vond in Nieuwegein een demonstratie plaats tegen de bezuinigingen.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie, waaronder werkgeversorganisaties, vakbonden en ouderverenigingen, zal door de maatregelen die Van Bijsterveldt voorstelt de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaan. Ook verliezen zesduizend mensen hun baan en krijgen leerlingen niet meer de aandacht die zij verdienen.

Uit een enquête van de PO-raad, de brancheorganisatie voor het primair onderwijs, blijkt dat 97 procent van de scholen vreest last te krijgen van de bezuinigingen. Drie kwart van de schoolorganisaties stelt dat het personeelsbestand moet inkrimpen en 45 procent van de respondenten denkt dat meer leerlingen uitvallen als de kabinetsplannen doorgang vinden.

Pleegvader opgepakt voor maken kinderporno

Een 45-jarige man is vrijdag in Den Bommel opgepakt voor het maken en verspreiden van kinderpornografisch materiaal van een pleegkind. Het kind, dat al enkele jaren bij het gezin van de man woonde, is elders ondergebracht, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De beelden werden gemaakt tussen 2007 en 2009. Politie en justitie kwamen de man op het spoor nadat beelden van het kind werden aangetroffen in een ander onderzoek.

De man wordt ook verdacht van misbruik van een 12-jarige jongen. De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam heeft de man maandag voor in ieder geval nog veertien dagen vast laten zetten.

Of de verdachte betrokken is bij het misbruik van andere kinderen wordt nog onderzocht.

[WK] Duitsland mist Riesch in landenwedstrijd

Het Duitse landenteam zal morgen bij de wereldkampioenschappen in Garmisch-Partenkirchen bij de landenwedstrijd verzwakt aan de start gaan verschijnen. Het thuisland moet het zonder Maria Riesch, Viktoria Rebensburg en Kathrin Hölzl stellen.

Riesch ging dit WK in als een van de favorietes, maar mede door de griep is ze nog niet verder gekomen dan twee bronzen plakken. Rebensburg is net hersteld van een zware griep en spaart haar krachten om donderdag op de reuzenslalom uit te kunnen komen. Op die dicipline is ze olympisch kampioen. Hölzl kampt met een rugblessure.

De Duitse bond heeft inmiddels Lena Dürr, Veronika Staber en Veronique Hronek als vervangers voor het drietal aangewezen.

China legt roken in films en op tv aan banden

In Chinese films en tv-programma's moet voortaan minder worden gerookt. De overheid heeft film- en televisieproducenten opdracht gegeven het roken in hun producties 'tot het absolute minimum' te beperken.

Alleen functioneel roken is nog toegestaan in films en op tv. Minderjarigen mogen niet rokend in beeld worden gebracht en in openbare gebouwen en op andere plaatsen waar roken verboden is mag ook in films en op tv niet meer worden gerookt, zo blijkt uit een instructie van de overheid.

In China roken driehonderd miljoen mensen, ofwel bijna 30 procent van de volwassenen. Jaarlijks overlijden er minstens een miljoen mensen aan de gevolgen van roken.

Tbs voor 'Jack de Prikker'

De 26-jarige man die twee jaar geleden in Lelystad vier mensen neerstak is dinsdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Lelystad acht hem schuldig aan moord en drie pogingen tot moord, maar legt hem geen celstraf op omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is.

De opgelegde behandeling komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat twee weken geleden ook al oordeelde dat hij vanwege zijn ontoerekeningsvatbaarheid geen celstraf hoeft te krijgen.

De steekpartijen vonden plaats tussen december 2008 en maart 2009. Een van de slachtoffers overleed aan de gevolgen van de opgelopen verwondingen, de andere drie raakten ernstig gewond.

Alle slachtoffers werden volgens het OM willekeurig gekozen. De officier van justitie sprak twee weken geleden van een 'gruwelijke reeks misdrijven die Lelystad vanaf 23 december 2008 in een ijzeren greep van angst hield'.

De verdachte, die door de media Jack de Prikker wordt genoemd, heeft alle zaken bekend. De man kampte echter met psychotisch waandenken, waarbij stemmen in zijn hoofd hem opdrachten gaven. Hierdoor is hij volgens de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar en kunnen zijn daden hem niet worden aangerekend.

Vettel flirt openlijk met Ferrari

Sebastian Vettel heeft opnieuw openlijk geflirt met Ferrari. De wereldkampioen Formule 1 liet in de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport optekenen dat hij wel bereid is om een jaar vakantie voor Fernando Alonso te financieren, zodat hij in de rode bolide kan stappen.

"Ik ben blij bij Red Bull, maar ik droom van Ferrari", aldus de 23-jarige Duitser, die vorig jaar de jongste wereldkampioen in de koningsklasse van de autosport werd. Het is niet de eerste keer dat Vettel zijn genegenheid voor Ferrari toont. Hij liet al vaker weten dat racen voor de Italiaanse renstal zijn grootste wens is.

Van een eventuele overgang kan pas sprake zijn aan het einde van het komende seizoen, als zijn contract bij Red Bull afloopt.

Vettel flirt openlijk met Ferrari
Vettel flirt openlijk met Ferrari (Foto: ANP)

Filmmakers zoeken financiering via internet

Een groep jonge filmmakers en ondernemers is een online platform begonnen om financiering te zoeken voor korte films, animaties, documentaires en experimentele films.

Op de website Cinecrowd.nl kunnen filmmakers hun filmidee presenteren en krijgt het publiek de gelegenheid projecten financieel te steunen, maakten de initiatiefnemers dinsdag bekend.

Afhankelijk van de donatie krijgt de filmliefhebber een beloning, bijvoorbeeld een dvd van de film, kaartjes voor een filmfestival of een bezoek aan de set. Cinecrowd richt zich in eerste instantie op korte films omdat deze snel te financieren zijn en te maken zijn met een beperkt budget. "Korte films vormen daarnaast vaak de opstap naar lange films en het zijn juist deze korte producties waarvoor filmfondsen maar beperkte financieringsmogelijkheden bieden", zegt Roel van de Weijer, een van de oprichters.

Izzard en Turturro te horen in Cars 2

Acteur John Turturro en de Britse komiek Eddie Izzard spreken stemmen in van de animatiefilm Cars 2. De twee spelen nieuwe karakters in het vervolg op Cars. De hoofdpersoon van de film is wederom de raceauto Lightning McQueen, waarvan de stem wordt ingesproken door Owen Wilson.

Turturro spreekt de stem in van de arrogante Italiaanse Formule 1-auto Francesco Bernoulli en Izzard speelt Miles Axlerod, een milieubewuste voormalige olie-miljonair, die zijn bedrijf heeft verkocht en een elektrische auto is geworden, laten producent Pixar en Walt Disney Animation weten aan de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter. In de film doen de coureurs mee aan een race over de wereld, die begint in Japan.

In de nieuwe animatiefilm van Pixar zijn ook de stemmen te horen van de Britse acteur Michael Caine als Britse spion, Larry the Cable Guy die weer te horen is als de roestige truck Mater en Michael Keaton als Chick Hicks. Cars 2 draait deze zomer in de bioscopen.


Izzard en Turturro te horen in Cars 2 (Foto: Novum)

Kim van Kooten speelt moeder Dolfje Weerwolfje

Kim van Kooten en Remko Vrijdag spelen de hoofdrollen in de Nederlandse familiefilm Dolfje Weerwolfje. De actrice en de cabaretier, die vooral bekend is van De Vliegende Panters, zijn te zien als de ouders van Dolfje die op zijn zevende verjaardag verandert in een weerwolfje. Dat laat distributeur Benelux Film Distributors dinsdag weten.

De 7-jarige Ole Kroes, die momenteel te zien is in het oorlogsdrama Sonny Boy, speelt de rol van Dolfje. Ook Trudy Labij, bekend van theatergroep Purper en diverse Nederlandse tv-series, en Bianca Krijgsman van Plien en Bianca maken deel uit van de cast.

De film is gebaseerd op de gelijknamige kinderboeken van Paul van Loon, die zelf ook nog even in de film opduikt. Het scenario is van Tamara Bos, die eerder Het paard van Sinterklaas en Minoes schreef. Joram Lürsen, bekend van Alles is Liefde en Het Geheim, voert de regie.

De opnames voor Dolfje Weerwolfje gaan woensdag van start en vinden plaats in Nederland en België. De film draait vanaf 30 november in de bioscoop.


Kim van Kooten speelt moeder Dolfje Weerwolfje (Foto: Novum)

Protesten kunnen GP van Bahrein treffen

De openingsrace van het Formule 1-seizoen 2011 in Bahrein zou wel eens gebruikt kunnen worden om te protesteren, zo heeft een lokale groep gewaarschuwd. In het emiraat zijn de afgelopen dagen protesten losgebarsten, welke al aan zeker twee mensen het leven hebben gekost.

Nabeel Rajab, vicepresident van de campagnegroep Bahreins Centrum voor Mensenrechten, zei vandaag dat de race gebruikt kan worden als platform om te protesteren. "Het Formule 1-weekend zal dit keer niet rustig gaan verlopen. Er zullen veel journalisten zijn, vele mensen die het via de televisie volgen en de overheid zal op een idote manier gaan reageren zoals ze gisteren en vandaag hebben gedaan. Dat zal met bloedvergieten zijn, maar dit keer komt dat nog meer in de publiciteit," zei Rejab tegen Arabian Business.

De oproerpolitie is al enige dagen actief in Bahrein, maar pas sinds het doodschieten van een man die bij een begrafenis van een de protesteerders was is de vlam in de pan geslagen.

Dit weekend is het Bahrain International Circuit in Sakhir het toneel van de GP2 Asia Series, waarna begin maart het Formule 1-circus er voor de laatste wintertest neerstrijkt. Op 13 maart zal de eerste race van het F1-seizoen 2011 op hetzelfde circuit op het programma staan.

Riccò voorlopig nog in het ziekenhuis

Riccardo Riccò mag voorlopig het ziekenhuis van Baggiovara nog niet verlaten. De komende dagen krijgt de 27-jarige Italiaan steroïden en antibiotica om het risico van infecties aan zijn longen en hersenen te beperken. Dit meldt de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport.

Vorige week werd de Italiaanse wielrenner na een hevige koortsaanval opgenomen in het ziekenhuis. Hij zou toen hebben gezegd dat hij zelf een bloedtransfusie had uitgevoerd. De procureur van Modena heeft een onderzoek gelast naar Riccò. Ook het Italiaans Olympisch Comité CONI heeft de zaak in onderzoek. Zijn ploeg Vacansoleil heeft Riccò inmiddels op non-actief gezet.

Schoorel onderuit in Marseille

Thomas Schoorel is in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Marseille uitgeschakeld. Schoorel ging met 0-6 en 2-6 onderuit tegen de Duitser Tobias Kamke.

De eerste set ging vrij snel naar Kamke. In het tweede bedrijf kwam de Duitser snel op 3-0. Schoorel wist vervolgens nog tweemaal zijn opslag te behouden. Bij de stand 4-2 liet de Amsterdammer twee breakkansen onbenut. Een break van Kamke betekende einde wedstrijd.

Integriteitseenheid bekijkt transfer jonge Feyenoorder

De KNVB gaat de transfer van de 15-jarige Nathan Ake onderzoeken. Dat meldt het ANP dinsdag. Een woordvoerder zei vandaag dat de zogenoemde integriteitseenheid van de voetbalbond de zaak van het jonge talent onder de loep zal nemen.

Feyenoorder Ake bereikte in december een akkoord met Chelsea. De KNVB onderzoekt nu of het makelaarskantoor Forza Fides de transfer op illegale wijze heeft begeleid. Zaakwaarnemer Daan Kramp zou samen met Ake in Londen zijn geweest.

De transfer zou illegaal zijn, omdat voetballers pas vanaf hun zestiende door spelersmakelaars mogen worden begeleid. De integriteitseenheid, die afgelopen zomer in het leven werd geroepen om dit soort zaken beter te kunnen bekijken, onderzoekt de zaak.

Alec Baldwin krijgt ster op Walk of Fame

Acteur Alec Baldwin heeft maandag een ster gekregen op de Hollywood Walk of Fame voor zijn acteerwerk op televisie. De 52-jarige acteur won twee Emmy's voor zijn rol als Jack Donaghy in de NBC-serie 30 Rock. In die serie speelt hij sinds 2006.

De ster werd uitgereikt door Megan Mullally, bekend als Karen Walker uit de tv-serie Will and Grace, waarin Baldwin een gastrol had als haar geliefde. Voor die rol werd hij genomineerd voor een Emmy. Baldwin zei in zijn dankspeech hij een geweldige tijd had tijdens de zes afleveringen die hij voor Will and Grace maakte.

Baldwin heeft met komiek Steve Martin vaak de geïmproviseerde sketchshow Saturday Night Live gepresenteerd. Vorig jaar presenteerden de twee de Oscaruitreiking. Naast zijn tv-werk is Baldwin ook bekend van films als The Aviator uit 2004, The Departed uit 2006 en in 2010 wederom met Martin en Meryl Streep in de romantische komedie It's Complicated.


Alec Baldwin (Foto: Novum)

Relic komt in augustus met volgende RTS

Het is weer tijd voor het aankondigen van aankondigingen. In de spotlight staat vandaag: THQ en Relic. Danny Bilson van THQ heeft namelijk in een twitterbericht laten weten dat Relics 'volgende' RTS in augustus aangekondigd zal worden. We kunnen alleen maar gissen, maar er zijn wel opties genoeg.

Een Dawn of War 2-uitbreiding is mogelijk, als men kijkt naar de serie. Volgende maand komt echter Retribution uit (binnenkort een bèta preview hier op FOK!games), dus dat lijkt onwaarschijnlijk. Company of Heroes 2 is een goed alternatief. Of durven we al te speculeren dat het HomeWorld 3 gaat worden? We zullen zien.

Manchester United maand zonder Park

Ji-Sung Park kan de komende vier weken niet in actie komen voor Manchester United. De Zuid-Koreaan liep vrijdag tijdens de training een hamstringblessure op. De voormalig speler van PSV keerde onlangs terug van de Azië Cup en speelde dit kalenderjaar nog geen wedstrijd voor Manchester United.

Manager Sir Alex Ferguson baalt van de kwetsuur van Park. "Het is erg jammer, want het was zijn laatste schot van de training. We keken uit naar zijn terugkeer na de Azië Cup. Hij zal een maand uitgeschakeld zijn, wat een klap voor ons is."

Park speelde dit seizoen elf competitiewedstrijden, waarin hij vier keer scoorde. De 29-jarige middenvelder zwaaide na de Azië Cup af als international.


Ji-Sung Park (Foto: Novum)

Volg jij Secret Story?

Volg jij Secret Story al? Secret Story wordt ook wel gezien als een kruising tussen Big Brother en Wie is de Mol. Vijftien kandidaten zitten, als het goed gaat, dertien weken lang opgesloten in het huis der geheimen. De winnaar verdient 100.000 euro plus het geld wat hij/zij verdiende met het ontrafelen van andermans geheimen en het doen van missies. Natuurlijk wordt dit spektakel op de voet gevolgd hier op FOK! Zo is er een speciaal forum voor, waar je mee kan praten over de streams en verslagen kunt teruglezen. Volg jij het?

Karthikeyan: "Bolide HRT is niet slecht"

Narain Karthikeyan is in tegenstelling tot zijn voorgangers wel goed te spreken over de Formule 1-bolide die het Hispania Racing F1 Team vorig seizoen gebruikte.

HRT besteedde de bouw van de HRT F110 uit aan Dallara, maar dat bedrijf leverde volgens de renstal zodanig slecht werk af dat het contract tussen beide bedrijven vorig jaar als snel ontbonden werd. Christian Klien reed drie races voor het Spaanse team en zijn kritiek was niet mals. "Het lijkt wel een rally-auto."

HRT is het enige team dat de 2011-bolide nog niet gereed heeft. Daarom moet Karthikeyan noodgedwongen achter het stuur van de F110 kruipen. Ook een tweede rijder is er nog niet. "De auto is inderdaad niet heel makkelijk te besturen, maar het is nou ook niet bepaald een ramp," zei de Indiër. "Ik voel me sinds de eerste dag achter het stuur eigenlijk wel goed thuis in de auto."

Karthikeyan klaagt overigens ook weinig over de nieuwe Pirelli-banden. "Ik vind ze helemaal niet zo slecht. De grip is in mijn ogen prima en de slijtage verloopt redelijk geleidelijk, al kan ik de Pirelli's natuurlijk niet met de Bridgestones van de afgelopen jaren vergelijken."

De Indiër verwacht niet dat HRT ook dit jaar weer coureurs halverwege het jaar laat vervangen. "Ik heb een contract voor het hele jaar, dus ik verwacht aan elke race mee te doen. Ik ga in ieder geval alles geven om er het maximale uit te halen. Ik zie dit als een nieuwe kans in de Formule 1."

Walcott: "Droom om met Van Persie te spelen"

Arsenal heeft het dit seizoen lang moeten doen zonder Robin van Persie. Nu de Nederlandse spits fit is, loopt het als een trein bij Arsenal.

Morgen neemt Arsenal het thuis op tegen Barcelona. Theo Walcott denkt een goede kans te maken nu ook Robin van Persie weer fit is en in bloedvorm is. "Het is geweldig om Robin topfit terug te zien", zegt de Engelse international in de Engelse media.

Walcott heeft Van Persie hoog zitten. "Het is een droom met Robin te spelen. Het is een geweldige speler en het klikt prima. Robin schiet de ballen weer makkelijk binnen en maakt de tijd van zijn afwezigheid nu allemaal weer goed."

Walcott kijkt uit naar het duel met Barça. "Dat zijn de wedstrijden die je graag wilt spelen. Hopelijk is het resultaat anders dan vorig jaar. We kunnen veel beter in ieder geval. En eerlijk gezegd, slechter kan haast niet. Ik verwacht een open wedstrijd. Wij willen graag de bal hebben. Wel is het zaak om bij balverlies de bal snel weer terug te veroveren."

Batman: Arkham City krijgt alleen singleplayer mode

Batman: Arkham City zal niet speelbaar zijn in een multiplayer of co-op mode, Aldus Sefton Hill, studio director van Rocksteady. Hill vertelde dat de focus van het hele ontwikkelende team gericht is op de single-player mode van het spel. Hij licht de genomen beslissing kort toe:

"Er zijn verschillende geruchten de ronde gegaan over een multiplayer mode in Batman: Arkham City, dus ik zal beginnen om voor eens en altijd duidelijk te maken dat Batman: Arkham City een ‘singleplayer-only' spel zal worden."

"De beslissing om alleen voor singleplayer te gaan is simpel. Toen we bekeken of we eventueel multiplayer zouden toevoegen vroegen we onszelf af of de energie die dat zou kosten niet beter gebruikt zou kunnen worden voor het verbeteren van het singleplayerspel. Nu het spel bijna klaar is kan ik eerlijk zeggen dat het niet mogelijk zou zijn geweest om Arkham City te maken zoals we het wilden hebben als we ook een multiplayer mode hadden toegevoegd."

"Het mag dan niet de meest logische keuze zijn, en het spel niet extra aantrekkelijk maken misschien, maar we hopen dat gamers na het spelen van het spel ons gelijk geven, en zullen zeggen dat we de juiste beslissing hebben genomen."

Batman

 

Korenwolf maakt opmars in Limburg

Het gaat goed met de korenwolf. De hamster was in 1999 nagenoeg uitgestorven in Nederland, maar door een fokprogramma leven er nu weer zo'n vijfhonderd in speciale akkerreservaten in Zuid-Limburg. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van onderzoeksinstituut Alterra.

Om het aantal hamsters in stand te houden moeten er 250 extra hectares leefgebied bijkomen, bovenop de 500 die er nu zijn, concludeert Alterra. Verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen heeft staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) per brief gevraagd om het project financieel te steunen.

"Als je zo veel moeite hebt gedaan om de populatie van de korenwolf te laten groeien en het beestje vervolgens weer laat uitsterven, dat zal door niemand worden begrepen", zegt Driessen. "Het is zaak dat we het hamsterbeheer in de komende jaren voldoende in de steigers kunnen houden."

De korenwolven leven nu in zogenoemde kunstburchten op het land van Limburgse agrariërs. De boeren krijgen een financiële vergoeding voor het onderhouden van de 30 centimeter grote diertjes door een deel van de oogst te laten staan en geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De eerste hamsters werden in 2002 uitgezet. Een korenwolfcommissie houdt toezicht op de herintroductie.

Invallen bij Brabantse wiettelers en growshops

De politie heeft dinsdagochtend invallen gedaan in wietkwekerijen en growshops in Brabant. De acties zijn gericht tegen de georganiseerde hennepteelt. Dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoeveel hennepkwekerijen en growshops worden bezocht en waar deze zich precies bevinden, wordt pas aan het eind van de dag bekendgemaakt, meldt een woordvoerder van de zogeheten Taskforce Georganiseerde Criminaliteit. Met de invallen en controles wil de overheid onder meer meer informatie verzamelen, zodat gemeenten en de belastingdienst misstanden kunnen aanpakken.

Ook wordt gekeken wie achter de ontmantelde kwekerijen zit, zodat ook zij kunnen worden aangepakt. Growshops waar overtredingen worden geconstateerd krijgen sancties opgelegd. Mogelijk wordt er een aantal gesloten. In growshops kunnen benodigdheden voor het kweken van gewassen worden gekocht.

De taskforce werd in december in het leven geroepen door de vijf grootste gemeenten van Noord-Brabant en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), na een aantal incidenten in Brabant rondom drugs en georganiseerde criminaliteit. In de taskorce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, Defensie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie samen.

Overblijfkracht ontslagen vanwege naaktfoto's

Een overblijfkracht van basisschool de Brink in Amsterdam Zuidoost is op staande voet ontslagen, omdat hij pornografische foto's aan kinderen heeft laten zien.

De man was een half jaar in dienst bij kinderopvang Catalpa, dat de tussenschoolse en naschoolse opvang verzorgt op de Brink. Afgelopen week kwamen twee kinderen thuis met het verhaal dat de man op zijn telefoon naaktfoto's aan hen had laten zien, zo bevestigt Catalpa-directeur Michelle Drion aan AT5.

De moeder van de kinderen heeft direct de school gewaarschuwd. Die heeft een onderzoek ingesteld, waarna de man op staande voet is ontslagen. Zelf beweert de overblijfkracht dat de kinderen 'slechts' de screensaver van zijn Blackberry hebben gezien, die een pornografische foto bevat. Maar volgens de kinderen heeft hij meerdere foto's laten zien. Het gaat niet om kinderporno.

De ouders van alle betrokken kinderen zijn dinsdagochtend op de school ingelicht over de zaak. De zedenpolitie is een onderzoek gestart.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 23

In de Jupiler League stond dit weekend een volledige speelronde op het programma. Hieronder kun je de uitslagen vinden. Daarnaast werden op maandag nog een aantal inhaalduels afgewerkt. Hieronder vind je het laatste actuele overzicht.

FC Zwolle dichterbij titel in Jupiler League

FC Zwolle heeft opnieuw in een stap in de richting van de titel in de Jupiler League gezet. De ploeg uit Zwolle won zondag namelijk met 3-1 van aartsrivaal Go Ahead Eagles en pakte daarnaast een voorspron van negen punten op RKC Waalwijk, dat eerder met 3-0 onderuit ging bij MVV.

Sjoerd Ars opende de score na een half uur voetbal, nadat hij een verkregen strafschop wist te verzilveren. Zeven minuten later gooide Eric Botteghin de derby al op slot door de tweede treffer van de middag voor zijn rekening te nemen. Na de pauze ging Go Ahead Eagles hartstochtelijk op zoek naar de aansluitingstreffer, maar vond deze uiteindelijk veel te laat. Joep van den Ouweland zorgde in de 82e minuut voor de 2-1. Het slotakkoord was echter weer voor FC Zwolle, dat via Ars de eindstand op 3-1 bepaalde.

FC Volendam lijdt dure nederlaag tegen FC Dordrecht

FC Volendam heeft een pijnlijke nederlaag geleden bij FC Dordrecht. Een 0-1 voorsprong werd omgebogen in een 4-1 overwinning voor de thuisploeg. Een doelpunt van Melvin Platje in de 26e minuut betekende dat het bezoekende Volendam met een voorsprong de rust in ging. Van die voorsprong bleef in de resterende vijfenveertig minuten weinig over.

Het was aan Marcel van der Sloot om vijf minuten na de rust de gelijkmaker te scoren. Vlak daarna pakte FC Dordrecht de voorsprong door een doelpunt van Moussa Kalisse, die net zes minuten daarvoor was ingevallen. Santy Hulst maakte in de zevenstige minuut het derde Dordtse doelpunt. Cecilio Lopes maakte het feestje vervolgens compleet door tien minuten later de 4-1 te maken. De nederlaag is slecht nieuws voor Volendam, dat RKC Waalwijk bij een overwinning had kunnen inhalen op de ranglijst.



Uitslagen speelronde 23 + inhaalduels:

Thuis Uit Uitslag
FC Emmen FC Volendam 1-1
FC Den Bosch AGOVV 2-2
BV Veendam Almere City FC 5-1
SC Cambuur FC Eindhoven 2-1
Helmond Sport RBC Roosendaal 3-1
MVV RKC Waalwijk 3-0
Telstar Fortuna Sittard 1-1
FC Dordrecht Sparta 2-3
FC Zwolle Go Ahead Eagles 3-1
FC Den Bosch Fortuna Sittard 1-1 (inhaal)
FC Dordrecht FC Volendam 4-1 (inhaal)
FC Emmen SC Cambuur 0-4 (inhaal)


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 23 16 4 3 51 54-19
2 RKC Waalwijk 23 12 6 5 42 50-29
3 Helmond Sport 23 12 4 7 40 41-28
4 FC Volendam 23 11 7 5 40 35-28
5 FC Eindhoven 23 9 8 6 35 32-25
6 BV Veendam 23 10 9 4 35 33-28
7 SC Cambuur 23 11 4 8 34 40-30
8 Sparta 23 8 7 8 31 53-43
9 FC Dordrecht 23 9 5 9 31 36-40
10 FC Den Bosch 23 6 11 6 29 40-38
11 Go Ahead Eagles 23 7 7 9 28 41-32
12 FC Emmen 23 6 8 9 26 33-45
13 MVV 23 9 6 8 25 33-38
14 RBC Roosendaal 23 6 4 13 22 29-39
15 Telstar 23 5 6 12 21 26-36
16 AGOVV 23 8 5 10 20 40-50
17 Fortuna Sittard 23 3 5 15 12 28-57
18 Almere City FC 23 4 4 15 10 28-67


Kijk voor de overige statistieken uit de Jupiler League op deze pagina!

Cricket-aanvoerder Oranje onzeker voor start WK

Peter Borren mist mogelijk de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap cricket. De aanvoerder van het Nederlands team heeft buikklachten en stond daardoor vandaag bij een voorbereidingswedstrijd tegen Kenia aan de kant. De medische staf is druk bezig om Borren fit te krijgen voor de openingswedstrijd tegen Engeland.

Volgende week dinsdag begint voor Nederland het WK, dat plaatsvindt in India, Sri Lanka en Bangladesh. Nederland start in de Indiase stad Nagpur tegen Engeland. In de poule zijn Bangladesh, India, Ierland, Zuid-Afrika en de West Indies de andere tegenstanders.

De Vlieger bezig aan laatste seizoen

Geert de Vlieger is bezig aan zijn laatste voetbalseizoen. De 39-jarige doelman van Club Brugge maakte dit nieuws vandaag bekend.

Toen De Vlieger 17 jaar was, begon hij zijn profloopbaan bij Beveren. Van 2000 tot 2005 kwam hij uit voor Willem II. Daarnaast verdedigde hij het doel bij Anderlecht, Harelbeke, Manchester City, Zulte Waregem en dus Club Brugge. De Vlieger speelde bovendien 43 wedstrijden voor het Belgische nationale elftal.

Twee doden bij betogingen in Bahrein

Bij gevechten tussen betogers en de oproerpolitie in het Golfstaatje Bahrein is dinsdag opnieuw een dode gevallen. Een 31-jarige man overleed nadat hij was getroffen door een schot hagel, meldden medewerkers van een ziekenhuis in de hoofdstad Manamah.

De politie schoot hagel en traangasgranaten af om duizenden betogers te verdrijven van een parkeerterrein bij het Salmaniya-ziekenhuis in Manamah. De betogers verzamelden zich daar voor de begrafenisstoet van een 21-jarige man die maandag bij gevechten met de oproerpolitie was omgekomen.

Maandag gingen ook al duizenden mensen in Bahrein de straat op. De bevolking bestaat in meerderheid uit sjiieten, die zich door de regerende soennitische dynastie stelselmatig gediscrimineerd voelen. Zij willen dat het parlement meer bevoegdheden krijgt en dat de grip van de monarchie op belangrijke posten in de regering verslapt.

In Bahrein is de belangrijkste Amerikaanse marinebasis in het Golfgebied.


Twee doden bij betogingen in Bahrein (Foto: Novum)

'Meer ongelukken op skipiste'

Het aantal skiongelukken op de pistes is dit jaar hoger dan vorig jaar. Dat liet de alarmcentrale SOS International dinsdag weten.

Sinds de start van de kerstvakantie vorig jaar kreeg de alarmcentrale 1150 ongevalmeldingen binnen uit de wintersportbestemmingen. Dat is een stijging van 34 procent.

De helft daarvan is te verklaren door de komst van een nieuwe opdrachtgever, een verzekeringsmaatschappij, bij de alarmcentrale. Het andere deel kan het gevolg zijn van de slechtere sneeuwcondities vergeleken met vorig jaar. Daardoor vallen mensen sneller en harder en is het drukker op de pistes waar wel geskied kan worden.

'Meer ongelukken op de piste'
'Meer ongelukken op de piste' (Foto: ANP)

Assassin's Creed aankondiging in mei

Ubisoft heeft de smaak te pakken en zal in mei een nieuw deel in de Assassin's Creed-franchise aankondigen. Dit is niet geheel verrassend, omdat Ubisoft vorig jaar al liet weten dit jaar een nieuw deel uit te brengen. Of de verhaallijn verdergaat of dat er iets nieuws aan zit te komen is nog even afwachten.

Yves Guillemot, CEO van Ubisoft, liet tijdens een conference call met investeerders weten dat het spel dit jaar nog uitgebracht gaat worden. Ook wil hij meer middelen in de franchise gaan stoppen, zodat het nog winstgevender kan worden. Met die winst zit het zeker goed, want het spel is ondertussen 6,5 miljoen keer over de toonbank gegaan.

AC: Brotherhood

 

Gesink overweegt Tour en Vuelta te rijden

Robert Gesink denkt er sterk over na om dit jaar naast de Tour de France ook de Vuelta d'España te gaan rijden. De kopman uit de Rabobank-ploeg meldt dat het parcours van de Ronde van Spanje hem wel moet liggen.

"Maar eerst moet ik afwachten hoe ik uit de Tour de France kom. Het heeft nu geen zin om al definitieve keuzes te maken. Ik ben wel erg benieuwd hoe de combinatie van twee rondes in een jaar uitpakt," zei Gesink in de Telegraaf. Hij reed de Vuelta al in 2008 en 2009, waarbij een val in de laatstgenoemde editie hem een podiumplaats kostte.

Gesink zal dit jaar niet de Ronde van Zwitserland gaan rijden. In plaats daarvan stapt hij op in de Dauphiné Libéré. "Zowel voor als na de Dauphiné kan ik dan nog een hoogtestage inlassen. Verder is Zwitserland dit jaar zo lastig dat ik het niet echt als een ideale voorbereidingswedstrijd zie."

Vorig jaar wist de Nederlander nog een etappe in Zwitserland te pakken en reed hij zelfs even in de leiderstrui rond. Uiteindelijk werd de Rabo-renner vijfde in het eindklassement.

Meer openstaande vacatures in vierde kwartaal

Het aantal openstaande vacatures in Nederland is in het vierde kwartaal gestegen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag in een persbericht. Het aantal openstaande vacatures steeg tot 130.000 per eind december, 4000 meer dan aan het eind van het derde kwartaal van 2010.

De groei valt volgens het CBS vooral toe te schrijven aan particuliere bedrijven. Aan het eind van 2010 stonden er 6000 vacatures meer open bij particuliere bedrijven dan een kwartaal eerder, meldt het statistiekbureau. Het aantal vacatures bij de overheid daalde volgens het CBS in het vierde kwartaal van 2010 verder.

Het CBS meldt voorts dat in het vierde kwartaal van 2010 de commerciële dienstverlening 76.000 vacatures telde, 3000 meer dan een kwartaal eerder. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de handel en zakelijke dienstverlening.

Bij de energie en nijverheid steeg het aantal vacatures tot 21.000. Het aantal vacatures in kleine en middelgrote bedrijven bleef constant. Bij de bedrijven met meer dan honderd werknemers steeg het aantal vacatures naar 69.000.


Meer openstaande vacatures in vierde kwartaal (Foto: Novum)

Italië onderschept boot met Egyptenaren

De Italiaanse autoriteiten hebben in de nacht van maandag op dinsdag een boot met 32 vluchtelingen uit Egypte onderschept voor de kust bij Ragusa op Sicilië.

De laatste tijd is een stroom van vluchtelingen uit Tunesië en nu ook Egypte op gang gekomen. Eerder kwamen op het verder zuidelijk gelegen Italiaanse eiland Lampedusa al meer dan vijfduizend Tunesiërs aan.

De Italiaanse regering eist dat de Europese Unie met geld over de brug komt om Italië te helpen 'deze exodus van bijbelse proporties' op te vangen.

Omzet detailhandel toont geen herstel

De omzet van de Nederlandse detailhandel heeft geen duidelijk herstel laten zien in het vierde kwartaal van 2010, na een effectieve omzetdaling in december die mogelijk samenhangt met het winterse weer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De omzet van de detailhandel steeg in het vierde kwartaal met 1,0 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het handelsvolume daalde, aangezien de prijzen met 1,5 procent iets sterker stegen dan de totale omzet.

Non-foodwinkels zagen hun vierdekwartaalomzet met 1,0 procent dalen. Vooral winkels in woninginrichtingartikelen zetten minder om. Winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen hadden juist meer omzet dan een jaar eerder.

De omzet van de detailhandel via het internet steeg daarentegen met 14 procent. Ook foodwinkels zagen de omzet stijgen, dankzij een omzetgroei van 3 procent bij de supermarkten. Speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet juist iets dalen.

Het barre winterweer in december speelt mogelijk een rol in de matige bestedingen van consumenten in de detailhandel in het vierde kwartaal, zegt het CBS.

De omzet in december steeg nauwelijks, terwijl de samenstelling van de koopdagen in de decembermaand in 2010 gunstiger was dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor dat effect was er zelfs sprake van een krimpende omzet.


Omzet detailhandel toont geen herstel (Foto: Novum)

Minder recidive onder veroordeelden

Het aantal daders dat opnieuw de fout ingaat is voor het tweede jaar op rij gedaald. Van alle volwassenen die in 2007 een gevangenis verlieten liep 49,4 procent binnen twee jaar opnieuw tegen de lamp. Het jaar daarvoor was dit nog 50,7 procent. Bij jeugdige gedetineerden daalde het percentage van 53,9 naar 53 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de zogeheten recidivemonitor van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag heeft bekendgemaakt op de dag van de jeugdcriminaliteit. Teeven wil de recidive verder terugdringen, onder meer door het invoeren van het adolescentenstrafrecht en de strafdienstplicht voor recidivisten.

Buurman werkt nog aan F1-toekomst

Yelmer Buurman werkt nog steeds hard aan zijn Formule 1-toekomst. De Nederlander mocht vorig jaar in Abu Dhabi voor Force India testen en dat smaakte bij hem naar meer. Het doel voor de 23-jarige rijder blijft om in 2012 in de Formule 1 te geraken.

"We zijn samen met het management aan het kijken voor verdere ontwikkelingen in de Formule 1. De test bij Force India was een positieve eerste kennismaking en deze lijn zullen we verder moeten doortrekken," zei Buurman die dit jaar nog een paar keer met een F1-bolide hoopt te mogen testen.

Daarnaast plakt hij er nog een seizoen in de Superleague Formula aan vast. "De Superleague Formula is een erg spectaculaire klasse om in te rijden en is daarnaast een erg interessant platform voor sponsors. Met PSV op de grid en races in Assen en Zolder is het bovendien een erg leuke klasse voor het Nederlandse publiek."

Buurman reed tot nu toe in de raceklasse voor PSV, AC Milan en Anderlecht. Dit jaar gaat de raceklasse op 17 april in Monza van start. Op 4 en 5 juni wordt Assen aangedaan en op 16 en 17 juli wordt er gereden op Zolder.

Van Geel niet voortijdig weg bij Roda JC

Martin van Geel heeft een tussentijds vertrek bij Roda JC Kerkrade uitgesloten. Dit liet de technisch directeur van de Limburgers vandaag weten. Feyenoord ziet in de bestuurder namelijk de ideale opvolger voor Leo Beenhakker.

Van Geel benadrukte vanochtend nog maar eens dat een voortijdig vertrek naar Feyenoord niet aan de orde is. "Dat heb ik al eerder aangegeven en daar blijf ik bij," was zijn duidelijke taal. "Ik wil mijn werk in Kerkrade op een goede manier achterlaten."

De technisch directeur van Roda JC Kerkrade gaf daarnaast wel toe dat een overstap naar Feyenoord waarschijnlijk is. "Er zijn gesprekken gaande met Feyenoord over het komende seizoen, maar inhoudelijk richt ik me nu uitsluitend op Roda. Dat soort dingen moeten niet door elkaar gaan lopen. En dat gebeurt ook niet."

"Gezondheid spelers FC Twente loopt gevaar"

FC Twente staat een historische expeditie naar Moskou te wachten. De Tukkers spelen daar donderdagavond in het kader van de Europa League namelijk tegen Rubin Kazan. Het is echter de verwachte temperatuur, die voor het grootste probleem zorgt.

Op de dag van de wedstrijd zal het omstreeks -30 graden Celcius zijn. Gekie Meins, clubarts van FC Twente, maakt zich dan ook terecht zorgen. "De gezondheid van de spelers loopt echt gevaar."

Er is geen officiële lijst met koudste wedstrijden ooit terug te vinden, maar het is wel zeker dat het duel tussen Rubin Kazan en FC Twente de boeken ingaat. Veel mensen noemen de krankzinnige temperatuur van 30 graden onder nul 'bizar', 'krankzinnig' en 'historisch'.

Meins is in elk geval druk bezig om FC Twente zo optimaal mogelijk voor te bereiden op deze ijskoude trip. "Omdat we in Nederland zelf geen ervaringen met extreme kou hebben, ook niet in het dagelijks leven, ben ik in de boeken gedoken om de effecten bij mensen te registreren. Gezond is het allerminst; voor de zekerheid hebben we de stukken naar de UEFA gestuurd."

"Voor de hele selectie is extra kleding besteld," vervolgt Meins. "Zoals skibroeken, mutsen, handschoenen, colletjes. Verder hebben we zogenoemde heatpacks aangeschaft, zakjes die vijf uur warmte afgeven en die je in handschoenen en voetbalschoenen kunt doen. Rondom de wedstrijd geldt dat de spelers na de warming-up nieuwe kleren moeten dragen, omdat natte shirts tijdens het duel kunnen bevriezen. Ik sluit ook niet uit dat we met mutsen voetballen, om de oren te beschermen."

Tot slot sprak Meins ook nog met een longarts, die liet weten dat de extreme kou nadelige effecten op de gezondheid van de spelers kan hebben. "Het inademen van zulke koude lucht heeft onherroepelijk zijn weerslag op de longcellen. Voordeel is weer dat het om jonge, gezonde topsporters gaat, die sneller herstellen dan een ander."

De Europese voetbalbond (UEFA) hanteert in elk geval geen richtlijnen met betrekking tot extreme temperaturen. Men kijkt echter wel naar het criterium, dat de veiligheid van de spelers en officials niet in gevaar komt. Zo speelden Rosenborg BK en Bayer Leverkusen in november 2010 nog bij een temperatuur van -17 graden Celcius.

[NHL] Coyotes pakken leiding in divisie

De Phoenix Coyotes hebben met een overwinning op de Washington Capitals de leiding in de Pacific Division overgenomen van de Dallas Stars. De ploeg won voor eigen publiek nipt met 3-2. De Capitals kregen de meeste kansen, maar de Coyotes bleken een stuk effectiever.

In de eerste periode vielen nauwelijks kansen te noteren en er viel dan ook geen doelpunt. In de tweede periode kwam de wedstrijd pas los. De Capitals dwongen veel schoten op doel af en kwamen via rookie Marcus Johansson op voorsprong. De ploeg uit Washington mocht het zichzelf echter verwijten dat deze voorsprong niet groter was gezien het aantal powerplay-kansen. De Capitals hebben nu in de laatste vijftien powerplay-mogelijkheden niet gescoord. Mede daardoor gingen de Coyotes alsnog met een voorsprong rusten door goals van Martin Hanzal en Ryan Whitney.

Vernon Fiddle breidde de voorsprong uit naar 3-1 na een één-tweetje met ploeggenoot Scotty Upshall. Veertig seconden later bracht Matt Bradley de Capitals alweer terug in de wedstrijd, maar de Capitals waren niet bij machte om de gelijkmaker langs de uitstekend keepende Ilya Bryzgalov te krijgen.

Er werden nog twee andere wedstrijden in de NHL gespeeld. De Calgary Flames vernederden de Colorado Avalanche in eigen stadion met 1-9 terwijl de St. Louis Blues verrassend met 3-2 van koploper Vancouver Canuck wonnen.

'Marc Grossman opvolger van Holbrooke'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wil voormalig beroepsdiplomaat Marc Grossman benoemen tot speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan, hebben Amerikaanse regeringsmedewerkers dinsdag gezegd. Hij moet de plaats innemen van Richard Holbrooke, die in december overleed.

De aanstaande benoeming van Grossman werd als eerste gemeld door The Washington Post. Clinton wil zijn benoeming bekendmaken voor of tijdens een toespraak die zij vrijdag houdt.

Grossman was onder president George Bush derde man op het ministerie van Buitenlandse Zaken en eerder ambassadeur in Turkije. Sinds 2005 werkt hij voor een adviesfirma die wordt geleid door voormalig minister van Defensie William Cohen.

Door het overlijden van Holbrooke mist het State Department een specialist voor de twee landen die cruciaal worden geacht voor de bestrijding van Al Qaida en andere gewelddadige extremisten. Vooral de altijd delicate relatie met Pakistan is achteruitgegaan, zoals duidelijk is geworden door de controverse over de aanhouding en voortdurende hechtenis van een Amerikaanse diplomaat die in Lahore twee Pakistanen doodschoot toen ze hem probeerden te beroven.

Washington staat erop dat de diplomaat op grond van zijn diplomatieke immuniteit wordt vrijgelaten. Pakistan heeft dat tot nog toe geweigerd, waardoor Clinton zich genoodzaakt voelde gepland overleg met haar Afghaanse en Pakistaanse ambtgenoot in Washington later deze maand af te blazen.

Volgens ingewijden hebben zeker zes kandidaten verzoeken om de post van Holbrooke over te nemen afgeslagen.


Grossman de vervanger van Holbrooke (Foto: Novum)

Economische groei vorig jaar 1,7 procent

De Nederlandse economie is vorig jaar met 1,7 procent gegroeid. Dat blijkt uit de eerste raming van de economische groei in 2010 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendmaakte.

In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 2,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, schat het CBS. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2010 groeide de economie met 0,6 procent. Dat is meer dan analisten voorspelden; zij rekenden op een groei van 0,4 procent, zo bleek uit een rondgang door persbureau Reuters.

Economische groei vorig jaar 1,7 procent
Economische groei vorig jaar 1,7 procent (Foto: ANP)

De Beule moet Janssen opvolgen bij Roda

Trainer Harm van Veldhoven wil de selectie van Roda JC komende zomer versterken met de Belgische middenvelder Davy de Beule. De Beule staat momenteel nog onder contract bij het Belgische KV Kortrijk. Bij die club heeft hij een aflopend contract waardoor hij over een aantal maanden gratis mag vertrekken. Tegenover Belgische media heeft Van Veldhoven de belangstelling voor De Beule al bevestigd.

"We kunnen wel een versterking gebruiken op de nummer tien-positie. Ik hoop de transfer in de komende weken af te ronden. Davy is een lopende speler, zoals ik ze graag heb, met voldoende technisch vermogen om in Nederland mee te draaien", aldus Van Veldhoven over De Beule, die de opvolger moet worden van Willem Janssen. Hij vertrekt aan het einde van het seizoen naar FC Twente.

Van Veldhoven verlengde zijn contract onlangs met een seizoen. De huidige verbintenis van de trainer liep in de zomer af. Roda is echter tevreden over de prestaties van Van Veldhoven bij de club. Met de trainer aan het roer staat Roda momenteel op de zevende plaats in de Eredivisie.

5 kilo cocaïne in auto Amsterdam ZO

Agenten zijn zaterdag bij de controle van een auto in Amsterdam Zuidoost op 5 kilo cocaïne gestuit. De bijrijder had 12.000 euro op zak. De bestuurder en bijrijder zijn aangehouden en zitten nog vast, meldt de politie dinsdag.

De politie deed de vondst tijdens een preventieve fouilleeractie op het parkeerdek bij de flat Egeldonk en op de Huntumdreef. De drugs lagen achter de bestuurdersstoel.

Hierbij werd ook iemand betrapt die daar vanwege een gebiedsverbod niet mocht zijn. De man bleek nog voor 800 euro aan boetes open te hebben staan. Verder werden twee messen en twee breekijzers in beslag genomen.

Nintendo-hacker gearresteerd

Een onbekende man uit Malaga is maandag gearresteerd nadat hij duizenden Nintendo-accounts had gehackt en dreigde om de gegevens op internet te plaatsen. De man, wiens naam niet bekend is, hackte 4000 accounts en haalde alle informatie binnen. Hierna chanteerde hij Nintendo met deze gegevens.

Verdere informatie is niet vrijgegeven. Het is dus niet zeker of de man de accounts had gehackt via de Wii Shop, via het Nintendo-netwerk of via een third party leverancier. Zodra de beste man de gegevens had, contacteerde hij Nintendo om hen te vertellen over hun nalatigheid en dreigde om alle gegevens online te zetten als niet aan zijn wensen werd voldaan. Toen Nintendo niet reageerde, lekte hij kleine details op het internet. Reden genoeg voor de Spaanse politie om hem op te pakken. Nintendo heeft nog niet gereageerd op het verhaal.

nintendo

Verbeek accepteert schikkingsvoorstel KNVB

AZ-Trainer Gertjan Verbeek zal zaterdag niet plaatsnemen op de bank tijdens de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Hij is akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de KNVB voor één wedstrijd schorsing.

Verbeek wordt geschorst omdat hij opmerkingen had over Bas Nijhuis, de scheidsrechter van dienst tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV. De coach werd door de scheidsrechter naar de tribune gestuurd omdat hij aangedrongen had op een tweede gele kaart voor PSV-verdediger Francisco Rodriguez.

Prent per direct naar Cambuur

Alexander Prent komt per direct de selectie van sc Cambuur versterken. De 27-jarige aanvaller was de afgelopen weken op proef, en heeft de technische staf overtuigd van zijn kwaliteiten.

Na het wegvallen van de aanvallers Maachi en De Visscher heeft Cambuur er nu weer een buitenspeler bij. Als de formaliteiten met de KNVB en de medische keuring zijn afgerond, kan Prent vrijdag al uitkomen voor Cambuur.

In het verleden speelde Prent voor N.E.C. Nijmegen, Top Oss en Halmstads BK. In 85 wedstrijden scoorde Prent zeven doelpunten.

Bugvrije Call of Duty op komst

Activision en Sledgehammer gaan de lat wat hoger leggen. In een vacature vragen ze om een tester die mee gaat helpen een nog uit te brengen Call of Duty-spel zo goed als bugvrij te maken. De PS3-versie van Call of Duty: Black Ops had last van veel bugs in multiplayer. Dat willen ze nu voorkomen.

In de vacature, die helaas weer offline is gehaald, staat: "The candidate will help Sledgehammer Games deliver a 95+ rated Call of Duty game 'bug free' meeting the high expectations of gamers today". Geruchten gaan dat het om Modern Warfare 3 gaat. Vinden jullie dat gamers hoge verwachtingen hebben of mogen we verwachten dat een spel zo goed als bugvrij is?

Bugs uitroeien
Bugs uitroeien is toch zo gedaan?

Zorgopleidingen snelste stijger op hbo

Van alle hbo-opleidingen zijn de zorgopleidingen vorig jaar het hardst gegroeid. Het aantal aanmeldingen steeg met 6,5 procent naar tienduizend, meldt de HBO-raad. Dat komt vooral door de interesse in de opleiding tot verpleegkundige, waarvoor het aantal aanmeldingen met 9,5 procent steeg.

"Die extra verpleegkundigen zullen over een jaar of vier met open armen worden ontvangen in de zorg", stelt voorzitter van de hbo-raad Guusje ter Horst. Zij hebben hun baan straks voor het uitkiezen, denkt de oud-minister.

Veruit de meeste studenten kiezen voor een economische opleiding, maar de interesse hiervoor daalde met 2,7 procent naar ruim veertigduizend. Daarmee zijn de economische opleidingen de hardste dalers.

Op de tweede plaats komen de technische opleidingen, waarvoor zich ruim zeventienduizend scholieren aanmeldden. Dat is een stijging van 0,6 procent.

Het totaal aantal aanmeldingen bleef vrijwel stabiel op ruim 99.000. Van elke tien eerstejaars komen er vier van de havo, drie van het mbo, één van het vwo en twee volgden al eerder een hbo-opleiding. In totaal staan 417.000 studenten ingeschreven op een hbo-opleiding. Dat is 3,4 procent meer dan vorig jaar.

Kluivert staat open voor rol bij Oranje

Patrick Kluivert staat open voor een rol in de technische staf van het Nederlands elftal. Dat zegt de voormalige aanvaller tegenover De Telegraaf.

Kluivert is momenteel actief bij N.E.C. Nijmegen, alwaar hij spits Björn Vleminckx onder handen neemt. De Belgische aanvaller is inmiddels topscorer van de Eredivisie en blij met de samenwerking met Kluivert. Eerder prezen spelers als Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati de werkwijze van Kluivert al. De voormalige spits van het Nederlands elftal hoopt zijn bijdrage te kunnen leveren aan Oranje.

Bondscoach Bert van Marwijk gaf in de aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk nog aan dat hij een spitsentrainer hoopt toe te voegen aan zijn staf. Kluivert lijkt kandidaat. "Ik vind het prachtig om mijn bijdrage te kunnen leveren. Of ik ervoor open sta om Bert van Marwijk te assisteren op het EK in Polen en Oekraïne? Stomme vraag. Natuurlijk!"

De ervaren Kluivert kwam in zijn loopbaan onder meer uit voor OSC Lille en PSV. Donderdagavond treffen de twee ploegen elkaar in Frankrijk en Kluivert is daar aandachtig toeschouwer. "Ik ben door de clubleiding van Lille uitgenodigd om het duel met mijn vrouw bij te wonen."

In Frankrijk was Kluivert erg populair. "Vooral de manier waarop ik met de jonge spelers omging en de wetten van het topvoetbal bijbracht, werd erg gewaardeerd. Bij Lille kreeg ik ook voor het eerst het gevoel dat ik een goede trainer zou kunnen worden."

Bizarre Creations sluit nu echt de deuren

Bizarre Creations, ontwikkelstudio van onder andere Blur en Project Gotham, zal vrijdag 18 februari zijn deuren sluiten. Sinds november vorig jaar is de studio te koop gezet door Activision. Uiteindelijk was niemand geïnteresseerd in een overname van de studio.

Activision heeft vorige maand al geadviseerd de deuren te sluiten, omdat er geen koper gevonden is voor de ontwikkelstudio in Liverpool. Heel even leek het er op dat Codemasters het bedrijf zou inlijven, maar blijkbaar zijn die onderhandelingen op niets uitgelopen. Bizarre Creations, waar zo'n tweehonderd mensen werken, zal opgedoekt worden. De studio bestond sinds 1994 onder deze naam. Ze zijn vooral bekend van race-spellen als Blur, Project Gotham en F1 '97.

Blur

Verhagen: Multiculturele samenleving is mislukt

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) noemt de multiculturele samenleving mislukt. Nederlanders voelen zich niet meer thuis in eigen land en ook allochtonen hebben het hier niet echt naar hun zin, zei hij maandag bij de opnames van het televisieprogramma College Tour, schrijft het AD dinsdag.

Nederlanders zouden volgens Verhagen trotser moeten zijn op hun land, zoals de inwoners van de Verenigde Staten zijn. "Als je mensen daar vraagt wie of wat ze zijn, geven ze als eerste antwoord dat ze Amerikaan zijn en dan pas waar ze oorspronkelijk vandaan komen."

De inburgering zou zich meer op Nederlandse normen en waarden moeten richten. In oktober zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat de multiculturele samenleving in Duitsland is mislukt. De 'oude' benadering om mensen van verschillende culturen naast elkaar te laten leven werkt volgens haar niet.

Wel zei ze dat de islam tegenwoordig bij Duitsland hoort. Ook de Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy vinden dat de multiculturele samenleving is mislukt.

Zuid-Hollander betaalt meeste wegenbelasting

Inwoners van Zuid-Holland betalen de meeste belasting voor hun auto. Voor een doorsnee auto betalen ze per jaar 76 euro meer dan inwoners van de goedkoopste provincie: Noord-Holland. Dat concludeert de Volkskrant dinsdag uit een inventarisatie.

Voor een Volkswagen op benzine betalen Zuid-Hollanders jaarlijks 592 euro. Limburg volgt met 560 euro. De hoogte varieert per provincie door de provinciale belasting op auto's, de zogenoemde opcenten.

Zuid-Holland is ook de snelste stijger als het om de opcenten gaat. De toename was 29,6 procent. Andere provincies hoefden door de verkoop van energiebedrijven niet zo hard op zoek naar andere inkomstenbronnen.

De verhoging in Zuid-Holland is vlak na de vorige verkiezingen afgesproken door het college van CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie. Het geld is gebruikt om in wegen te investeren, zegt een woordvoerder in de krant.

Kamp wil werkloze Pool uitzetten

Oost-Europese arbeidsmigranten die hun baan kwijtraken moeten het land worden uitgezet. Om dat voor elkaar te krijgen moeten probleemmakers in het uiterste geval tot ongewenst vreemdeling worden verklaard. Dat stelt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD), meldt zijn ministerie dinsdag.

Ook wil Kamp bekijken of de Oost-Europeanen bij het krijgen van een burgerservicenummer gelijk kunnen worden ingeschreven bij de gemeente waar ze aan de slag gaan. In de gemeente Westland gebeurt dat al. "Dat initiatief moet landelijk gevolgd worden."

Door de inschrijving kunnen ze volgens hem 'net als de rest van Nederland' betalen voor de voorzieningen die ze gebruiken. Ook zou het zo gemakkelijker te controleren zijn of de werknemers behoorlijk worden gehuisvest.

Kamp wijst er in De Telegraaf op dat in sommige gevallen 40 procent van de bezoekers van een daklozenopvang uit Polen komt. "Ik kan mensen die rechten hebben om hier te komen niet tegenhouden." Maar volgens hem moet de overheid degenen die werkloos worden daarop aanspreken. "Als ze vervolgens niet luisteren of steeds terugkomen, moet je hen uitzetten."

Het ministerie schat dat in 2009 165.000 mensen uit Oost-Europa in Nederland verbleven. "Dat aantal is intussen toegenomen."

Neef van Dalai Lama verongelukt in VS

De neef van de Dalai Lama is maandag verongelukt in de Verenigde Staten. Jigme Norbu werd aangereden toen hij in het donker langs een onverlichte snelweg liep in Florida, maakte de politie bekend.

Norbu was in de VS bezig met een van zijn wandelingen om de aandacht te vestigen op de onafhankelijkheidsstrijd in Tibet. Hij was de zoon van Taktser Rinpoche, de overleden broer van de Dalai Lama.


Neef van Dalai Lama verongelukt in VS (Foto: Novum)

Londen plant 100 meter op 5 augustus 2012

De organisatie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen heeft vandaag het programma bekendgemaakt. Zondagavond 5 augustus 2012 staat de finale van de 100 meter voor mannen bij de atletiek op het programma. Usain Bolt verdedigt dan zijn titel.

Ook op 5 augustus wordt de tennisfinale bij de mannen op de beroemde banen van Wimbledon gespeeld. Op 25 juli gaan de Olympische Spelen van start met een wedstrijd in het vrouwenvoetbal. Twee dagen later wordt het evenement officieel geopend.

Sebastian Coe, oud-atleet en voorzitter van het organisatiecomité, kijkt uit naar de Spelen. "Het gaat nu echt leven. Ik kan het voor me zien. Er is echt honger naar de Spelen vanuit alle delen van het land."

Gekochte software opnieuw kopen voor Xperia Play

Een opmerkelijk feit over de Xperia Play, ook bekend als de PlayStation Phone. Eerder gekochte spellen via PSN zijn niet beschikbaar op het mobieltje. Wil je een eerder gekocht spel op de Xperia Play spelen, zul je het opnieuw moeten kopen.

De Xperia Play krijgt een nieuwe online winkel waar je software voor het mobieltje kan dowloaden. Helaas is reeds aangeschafte software niet inbegrepen, dus zit er niets anders op dan het opnieuw te kopen. Nathan Vautier, manager bij Sony Ericsson UK, moest dit toegeven. Wel zei hij dat toekomstige spelers op het speeltje erg goed weten welke spellen er te koop zijn. Ja, zo lusten we er nog wel een...

Het apparaat zal in maart/april verschijnen. Er wordt gesproken over zo'n vijftig spellen die meteen beschikbaar zijn. Bij die vijftig zouden Assassin's Creed, Dead Space en Battlefield zitten.

Xperia Play

Winter haalt drie Nederlanders naar Toronto

Trainer Aron Winter heeft FC Toronto versterkt met drie Nederlanders. Volgens De Telegraaf heeft de club uit Canada Javier Martina, Elbekay Bouchiba en Nick Soolsma aangetrokken. Het drietal heeft de clubleiding overtuigd na een trainingskamp in Turkije. Winter wil met zijn club, uitkomend in de Major League Soccer (MLS), graag spelen met buitenspelers.

Martina (24) komt over van Ajax. Hij doorliep de jeugdopleiding van de Amsterdammers, maar wist nooit door te dringen tot de selectie. Hij werd onder meer verhuurd aan FC Omniworld en HFC Haarlem. Onlangs probeerde Martina nog een contract af te dwingen bij Willem II, maar ook daar slaagde hij niet. Nu gaat hij zijn loopbaan een nieuwe impuls geven in Canada.

Soolsma (23) komt over van de Haarlemse amateurclub Young Boys. Hij kan uit de voeten op de rechtsbuitenpositie. De 32-jarige Bouchiba heeft ervaring als speler bij FC Twente, Roda JC, Sparta Rotterdam, AZ en in Qatar. Hij moet de spelverdeler gaan worden in de ploeg van Winter.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over meten met twee maten.

De commerciële vervoerbedrijven willen ook treinen op het hoofdrailnet mogen rijden. Dat mogen ze nu nog niet, en dat is onterecht. De NS eet van twee walletjes, door in Nederland aanbesteding tegen te houden en tegelijkertijd mee te bieden op spoornetten in Duitsland en Groot-Brittannië. Ook biedt het met dochterbedrijven mee op het busvervoer in Nederland, waar de commerciële bedrijven nu hun brood verdienen.

VS gaat terreurbestrijders Jemen trainen

Het Amerikaanse leger gaat in samenwerking met de Jemenitische eenheid voor terreurbestrijding een nieuw trainingsprogramma opstellen. Dat heeft een bron binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag gezegd.

Het trainingsprogramma kost zo'n 75 miljoen dollar (55 miljoen euro). Doel is het oprichten van een nationale eenheid voor terreurbestrijding die in staat is en over de uitrusting beschikt om opstandelingen in de stammenregio's in Jemen te bestrijden.

Het programma moet ergens in de komende maanden van start gaan. Uiteindelijk moet het aantal leden van de Jemenitische terreurbestrijding worden verdubbeld tot driehonderd.

Box Office USA

Vorig weekend was nog het slechtste weekend van het jaar, dit weekend was het beste van het jaar. Er werd een omzet van 134,8 miljoen dollar gehaald en dat is 83,7 procent meer dan vorig weekend.

De vier nieuwe releases die in de top tien te vinden zijn, vinden we ook terug op de eerste vier plaatsen. Op de eerste plaats staat Just Go With It. Op plaats twee staat Justin Bieber: Never Say Never. Derde is Gnomeo and Juliet geworden en op de vierde plaats The eagle.

Er zijn ook maar twee films die het afgelopen weekend gemiddeld gezien beter hebben gedaan dan de top drie. De film Cedar Rapids staat namelijk met een gemiddelde opbrengst van 20.198 dollar op de 29e plaats (vertoond op vijftien schermen). En de film Vidal Sessions: The Movie moet het doen met een 56e plaats terwijl deze 13.053 dollar gemiddeld ophaalde. Dit was ook het totaal bedrag aangezien deze film maar op één scherm draaide. De derde plaats qua gemiddelde wordt dan ingenomen door Justin Bieber: Never Say Never.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Just Go With It $ 30,5 mil. 3548 $ 8601 $ 30,5 mil.
2 Justin Bieber: Never Say Never $ 29,5 mil. 3105 $ 9505 $ 30,3 mil.
3 Gnomeo and Juliet $ 25,3 mil. 2994 $ 8469 $ 25,4 mil.
4 The Eagle $ 8,7 mil. 2296 $ 3782 $ 8,7 mil.
5 The Roommate $ 8,1 mil. 2534 $ 3207 $ 25,8 mil.
6 The King's Speech $ 7,2 mil. 2263 $ 3195 $ 93,7 mil.
7 No Strings Attached $ 5,8 mil. 2756 $ 2108 $ 60 mil.
8 Sanctum $ 5,7 mil. 2789 $ 2030 $ 18 mil.
9 True Grit $ 3,8 mil. 2072 $ 1827 $ 160,4 mil.
10 The Green Hornet $ 3,7 mil. 2090 $ 1758 $ 92,4 mil.

[NBA] Lakers onderuit

Los Angeles Lakers heeft in de NBA de zwaarste nederlaag van dit seizoen geleden. Charlotte Bobcats was met 109-89 te sterk.

De coach van de Lakers, Phil Jackson, was na afloop teleurgesteld. "We zijn erg ontevreden met deze prestatie. We schamen ons voor wat we hebben laten zien.” Sterspeler Kobe Bryant was ziek maar kwam toch nog tot 20 punten voor de Lakers.

San Antonio Spurs won voor de 46e maal dit seizoen. New Jersey Nets werd met 102-85 verslagen. Met 22 punten was de Argentijn Manu Ginobili belangrijk.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey San Antonio 85-102
Charlotte LA Lakers 109-89
Detroit Atlanta 79-94
Milwaukee LA Clippers 102-78
Minnesota Portland 81-95
Houston Denver 121-102

Agent gedood bij zelfmoordaanslag Rusland

Een vrouwelijke zelfmoordterrorist heeft maandag in Goebden, in de Russische deelstaat Dagestan, een aanslag gepleegd. Bij de aanslag kwam een agent om het leven en raakten zes personen gewond. Dat heeft de politie gezegd.

De dader probeerde een politiebureau binnen te gaan, maar werd in haar opzet gehinderd door een politiepatrouille.

Eveneens maandag werd een islamitische militant gedood bij een schietpartij met veiligheidstroepen. De schietpartij vond plaats even buiten Machatsjkala, de hoofdstad van Dagestan. Twee agenten raakten gewond.

'Downloadgids' FTD stopt per 1 maart

Downloadcommunity FTD gaat per 1 maart op zwart. Dit op last van de rechtbank in Haarlem, hoewel FTD in het vonnis tegen de zaak tegen BREIN op vrijwel alle punten gelijk kreeg.

Downloaden van films en muziek is in Nederland legaal. Ook het aanbieden van een 'tvgids' over downloads is legaal. Uploaden echter niet en volgens de rechtbank stimuleert FTD het uploaden naar Usenet. Dit zou blijken uit meldingen van 'spotters' die een download aankondigden. Ook het kudo's systeem droeg volgens de rechter bij aan het stimuleren van uploads.

FTD ziet geen andere mogelijkheid de toko te sluiten, onder meer vanwege de hoge dwangsommen en de kosten van een hoger beroep dat jaren kan duren.

Bovendien zou de rechtbank kunnen afdwingen dat FTD gedurende het hoger beroep op zwart moet. De rechter bepaalde al dat FTD binnen een maand moet stoppen. FTD werd negen jaar geleden opgericht om downloaders een gids te geven over downloads. Je kon niet rechtstreeks vanaf FTD downloaden.

Momenteel stappen downloaders massaal over op de nieuwe luis in de pels van Tim Kuik, Spotnet. Spotnet is soortgelijk van opzet als FTD, maar werkt met een gedecentraliseerde database. Omdat de database onder meer op usenet zelf wordt opgeslagen en op die manier door duizenden servers, en zelfs google groups, wordt opgeslagen is het zo goed als onmogelijk deze offline te halen. Ook is van de software de broncode beschikbaar. Zou de maker van de software gevonden worden kan hij onmogelijk de code offline halen omdat een volgende programmeur het dan eenvoudigweg zou over nemen.

Updates op Spotnet volgen kan via http://twitter.com/#!/spotned. Een videotutorial vind je op YouTube.

spotnet
The King is dead, long live the King

Drugsgeweld Mexico eist circa 20 levens

Zeker achttien mensen zijn in Mexico om het leven gekomen bij een serie vuurgevechten tussen rivaliserende drugsbendes in de deelstaat Tamaulipas. Dat berichtte de BBC dinsdag.

De noordoostelijke deelstaat grenst aan de Verenigde Staten. De drugskartels Los Zetas en Golf strijden in de regio om de beste smokkelroutes naar de VS.

Elf mensen stierven tijdens gevechten bij de stad Padilla, onder wie vijf inzittenden van een auto die voorbijreed. De gevechten duurden voort in de stad zelf. Zeven lichamen werden aangetroffen op het centrale plein. Overheidsgebouwen raakten zwaar beschadigd door de vuurgevechten.

In de aangrenzende deelstaat Nuevo Leon schoten vermeende huurmoordenaars een politiechef dood. Belagers hadden Homero Salcido vijf keer geraakt in zijn auto, in de stad Monterrey.

Sinds 2007 zijn meer dan 34.000 mensen omgekomen door drugsgerelateerd geweld in Mexico.

Drugsgeweld Mexico eist circa 20 levens
Drugsgeweld Mexico eist circa 20 levens (Foto: ANP)

[Premier League] Fulham en Chelsea in evenwicht

De Londense derby tussen Fulham en Chelsea is maandag in 0-0 geëindigd. De thuisploeg neutraliseerde op Craven Cottage Chelsea het grootste deel van de wedstrijd. De beste kans op de zege was dan ook voor Fulham. Die ploeg kreeg in de blessuretijd een strafschop, maar Clint Dempsey zag zijn inzet gekeerd worden door Chelsea-goalie Petr Cech.

Fulham begon met een verdedigend ingesteld team aan de ontmoeting in de Premier League met de aartsrivaal. De in de basis gestarte aanvaller Fernando Torres werd daar het slachtoffer van. Zijn nieuwe ploeg maakte het spel wel, maar de Spanjaard kon het verschil niet maken en werd na zeventig minuten gewisseld voor Didier Drogba.

David Luiz, de andere winteraankoop van Chelsea, ontpopte zich tot de ster van de wedstrijd. De Braziliaanse verdediger liet zien ook aanvallend zijn mannetje te staan en maakte zijn uitverkiezing in de basiself meer dan waar. In de slotfase dreigde hij echter alsnog de schlemiel van de wedstrijd te worden toen hij Dempsey haakte en een penalty veroorzaakte. Cech stopte de penalty echter en redde een punt voor de Blues.

Helper daders aanslagen Londen voorwaardelijk vrij

Het resterende deel van de straf van een Al Qaida-lid is op 10 december omgezet in tien jaar voorwaardelijk. De terrorist heeft geholpen bij het organiseren van de zelfmoordaanslagen in Londen in 2005. De man heeft bijna vijf jaar in de gevangenis gezeten. Dat blijkt uit documenten van de rechtbank in New York.

Mohammed Junaid Babar had bekend dat hij in 2003 en 2004 explosieven, nachtkijkers en kampeeruitrustingen had gestuurd naar het opleidingskamp in Pakistan waar de zelfmoordterroristen waren opgeleid. Tegen de rechter in New York had hij gezegd dat hij op de hoogte was van de plannen van sommige terroristen om een aanslag te plegen op Britse bodem.

Vier zelfmoordterroristen bliezen zich in juli 2005 op in het Londense openbaar vervoer. Hierbij vonden 52 mensen de dood.

Derde arrestatie na branden Veendam

Opnieuw is in Veendam een verdachte aangehouden op verdenking van brandstichting. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Veendam. Vorige week werden al twee 18-jarige Veendammers aangehouden in verband met een aantal brandstichtingen. De politie laat weten meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten.

In de nacht van 29 op 30 januari brandde het clubhuis van een hockeyvereniging in Veendam af. Zo'n twee uur later stond een garagebox in brand. Donderdag 3 februari brandde een voormalig tuincentrum af en in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 februari is geprobeerd brand te stichten in een pand in Wildervank. Vorige week maandag brandde een garage af.

Vorig jaar werd Veendam ook al geteisterd door brandstichtingen. Daarbij kwam een brandweerman om het leven. In juni werd een persoon aangehouden.

'Benelux aast op IMF-zetel'

Nederland, België en Luxemburg verwachten binnenkort een gezamenlijke zetel te bemachtigen bij het Internationaal Monetair Fonds. De landen hopen dat ze hierdoor voortaan ook bij de G20 mogen aanschuiven, schrijft het Financieele Dagblad op basis van ingewijden in Brussel.

Volgende week zou er een speciaal Beneluxoverleg op het hoogste diplomatieke niveau zijn. Daarna moeten de ministeries van Financiën akkoord gaan.

Voor Nederland zou ook nog de optie bestaan om met Noorwegen, Zweden en Denemarken in zee te gaan. Nu is Nederland nog voorzitter van een groep landen, een zogenoemde kiesgroep. België zit ook een kiesgroep voor, waar Luxemburg in zit.

De Beneluxlanden willen een nieuwe groep vormen waar België en Nederland wisselend voorzitter zijn. De landen maken haast omdat ze betrokken willen zijn bij de voorbereiding van de G20-top in november in Frankrijk.

Vanaf vrijdag komt de G20 bijeen, maar Nederland is niet uitgenodigd. Tot vorig jaar zat Nederland bij de vijf niet-G20-landen die ook mochten aanschuiven.

Vrouw weken opgesloten bij lijk echtgenoot

Een 72-jarige dementerende vrouw heeft in Antwerpen drie weken opgesloten gezeten in haar woning bij het lichaam van haar overleden echtgenoot. Ongeruste buren forceerden vrijdag de deur van het appartement. In de slaapkamer troffen ze het stoffelijk overschot van de man aan, meldden Belgische media dinsdag.

De vrouw was zich niet bewust van wat er aan de hand was. Ze sprak over een pop in de slaapkamer. Wel kon ze aangeven dat ze al een tijdje niet naar buiten kon. Vermoedelijk zat er een speciaal slot op de deur dat moest verhinderen dat ze wegliep.

De buren hadden in de afgelopen weken 's nachts geklop gehoord, maar ze hadden niet door dat de buurvrouw dat deed. Het is niet duidelijk hoe de vrouw in leven heeft kunnen blijven. Ook de doodsoorzaak van de man is nog onbekend. Hij is vermoedelijk drie à vier weken geleden overleden. Een woordvoerder van het parket sprak van een tragische gebeurtenis.

VVD: Zonder Nederlands geen bijstand

Immigranten die geen Nederlands spreken en ook niet hun best doen het te leren, komen niet in de bijstand. Dat staat in een wetsvoorstel van de VVD dat deze week voor behandeling naar de Kamer wordt gestuurd.

Sinds 2006 kunnen mensen alleen aanspraak maken op een bijstandsuitkering als ze een 'duurzame band' met Nederland hebben. In de praktijk wordt die regel volgens de VVD echter nauwelijks toegepast. Er zou vrijwel nooit een uitkering worden geweigerd omdat iemand geen duurzame band met Nederland heeft.

"Het voorschrift uit de Wet Werk en Bijstand blijkt in de praktijk dus een dode letter", concludeert VVD-Kamerlid Stef Blok. De VVD wil het criterium concreter te maken door eisen te stellen aan het niveau van de Nederlandse taal.

Het is volgens Blok 'bijna onmogelijk' in Nederland werk te vinden voor mensen die de taal niet spreken. "De plicht om werk te aanvaarden is natuurlijk een wassen neus als je de Nederlandse taal niet beheerst."

'Agenten Kunduz vechten allang tegen terroristen'

Agenten in de Afghaanse provincie Kunduz vechten allang tegen terroristen. Ze zien dan ook niets in de voorwaarde van de Nederlandse regering dat zij na hun opleiding niet mogen vechten. Dat concludeert de Volkskrant dinsdag uit uitgebreide gesprekken met zes agenten in Kunduz.

"Aan politie die alleen achter winkeldieven aangaat en door de straten patrouilleert, is weinig behoefte in Afghanistan", zouden de agenten zeggen. "Het is hier oorlog. "

GroenLinks wilde aanvankelijk niet met de trainingsmissie instemmen omdat die een te militair karakter had. Gevreesd werd dat de agenten tot paramilitairen worden opgeleid. Het kabinet-Rutte kwam toen met de garantie dat Nederlandse trainers uitsluitend civiele politie gaan opleiden.

De Afghaanse agenten snappen volgens de krant niets van het plan. "Het plan van Nederland staat los van de realiteit in Afghanistan. In mijn district wordt politie vaak aangevallen door terroristen", zegt een 35-jarige agent. Op het leger wachten zou geen optie zijn. "Dan hebben ze ons al gedood. In afgelegen Afghaanse districten is namelijk geen leger."

Zodra Nederland weer weg is, worden de agenten voor militaire taken ingezet, zo verwachten de agenten. Ze wijzen er ook op dat ze al een tijd in dienst zijn en al meevechten. "Het zou raar zijn als ik terugkom van mijn opleiding en tegen collega's zeg: Zo, nu vecht ik niet meer mee", zegt de 35-jarige agent.

Alle agenten die de krant heeft gesproken zijn agent geworden om tegen de Taliban te vechten. "Ik haat de Taliban, want ze mishandelden en sloegen mij. Ze maakten mijn land kapot toen ik nog boer was", zegt een agent in opleiding.

Ten Rouwelaar is niet bezig met Oranje

NAC Breda-keeper Jelle ten Rouwelaar blijft nuchter over een eventuele toekomst bij Oranje, ondanks het bezoek van Bert van Marwijk tijdens de wedstrijd tegen VVV-Venlo.

Van Marwijk was bij de wedstrijd aanwezig om Ten Rouwelaar aan het werk te zien. Toch blijft de keeper er rustig onder. "Oranje, daar train en doe je het allemaal voor", zegt hij in de Leeuwarder Courant. "Maar eerlijk gezegd ben ik daar niet zoveel mee bezig. De resultaten van onze ploeg zijn de laatste weken niet om over naar huis te schrijven. Dat is wat mij nu vooral dwars zit en door mijn hoofd speelt."

Waar hij wel eens over nadenkt, is sc Heerenveen. NAC Breda verloor dit weekeinde met 0-2 van de Friese club. "Natuurlijk denk ik er wel eens over na om er nog een keer terecht te komen. Ik ben nu eenmaal een Fries en het is een mooie club, maar ik heb hier een contract en ik heb er zelf niet zoveel invloed op. Wel zou ik nog graag eens hogerop willen, dat wel."

'Besiktas wil Van Nistelrooy strikken'

Het Turkse Besiktas ziet Ruud van Nistelrooy komend seizoen graag naar hun club komen. Guti zou hem hebben aangeraden. Dat meldt Voetbal International maandagavond.

Van Nistelrooy heeft het bij zijn huidige club Hamburger SV niet naar zijn zin en zal zijn contract bij de Duitse club dan ook niet verlengen. Hij zag een tussentijdse transfer naar zijn oude club Real Madrid afketsen.

Zijn oude ploegmaat bij Real Madrid, Guti, werd al eerder naar Besiktas gehaald. Hij zou de clubleiding hebben aanbevolen om Van Nistelrooy volgend seizoen aan te trekken. Besiktas investeerde afgelopen zomer en in januari veel in nieuwe aanwinsten. Zo werden onder andere de Portugezen Hugo Almeida en Simão Sabrosa gehaald, net als de Duitser Roberto Hilbert.

Daardoor heeft de club wel een schuld van zo'n 300 miljoen euro opgebouwd. Ook zal de club volgend jaar waarschijnlijk niet in de Champions League spelen, en dat maakt het niet erg waarschijnlijk dat Van Nistelrooy daadwerkelijk naar Besiktas zal vertrekken.

De Brabander wil na de zomer graag in een van de grote Europese competities voetballen, waardoor een terugkeer bij PSV ook onwaarschijnlijk lijkt. Hij wil graag spelen in een competitie met veel aanzien om zijn kansen op een plaats in de Oranje-selectie te vergroten.

Den Haag zet acties openbaar vervoer voort

Het Haagse vervoersbedrijf HTM gaat dinsdag actievoeren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Maandag was het de beurt aan het Amsterdamse vervoerbedrijf en woensdag volgt de RET in de stadsregio Rotterdam.

Door de actie zullen dinsdag in de regio Haaglanden de Randstadrail lijnen 3 en 4, tramlijnen 10 en 19 en de buslijnen 18, 22, 24 en 25 de hele dag niet rijden. Vanaf 20.00 uur rijden helemaal geen HTM-bussen meer.

Met de acties willen de vakbonden de reiziger de gevolgen van de voorgenomen besparingen laten merken. De regering wil 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Hierdoor zouden veel tram- en buslijnen komen te vervallen en worden routes korter.

Het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam spanden maandag een kort geding aan om de actie te verbieden. De actie zou onevenredig veel reizigers treffen en bedrijven en overheden te veel schade berokkenen. De voorzieningenrechter vond de actie van de vakbonden niet buiten proporties en oordeelde dat de acties gewoon door kunnen gaan..

VS: Niets veranderd in Myanmar

De Verenigde Staten hebben maandag de door het leger gesteunde regering van Myanmar bekritiseerd voor het bedreigen van oppositieleider Aung San Suu Kyi en haar partij. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de houding van de regering aangeeft dat er niets is veranderd in Myanmar na de verkiezingen van vorig jaar.

"Myanmar beweert dat er een nieuw tijdperk is aangebroken, maar het regime haalt de oude trukendoos weer open met de bedreigingen aan het adres van Suu Kyi", aldus de zegsman. "Nieuwe pakken betekenen nog niet een nieuw systeem."

Staatsmedia waarschuwden zondag dat de verboden Nationale Liga voor Democratische Verandering (NLD) en Suu Kyi "tragisch aan hun einde komen" als ze westerse sancties tegen het regime blijven steunen. Westerse landen treffen Myanmar met een verbod op wapenleveranties, een verbod op investeringen en tal van andere strafmaatregelen wegens mensenrechtenschendingen door het bewind.

VS: niets veranderd in Myanmar
VS: niets veranderd in Myanmar (Foto: ANP)

Langste zoen ooit voor Thais stel

Een man en vrouw uit Thailand kunnen de langste zoen uit de geschiedenis op hun naam schrijven. Ekkachai en Laksana Tiranat uit Bangkok brachten in een winkelcentrum in Pattaya maar liefst 46 uur, 24 minuten en 9 secondes lip-aan-lip door, berichtten lokale media dinsdag. De recordpoging vond plaats in verband met Valentijnsdag.

Veertien stellen deden mee aan het evenement. Ze mochten hun lippen op geen enkel moment van elkaar halen, ook niet als ze naar het toilet moesten. Verder mochten ze niet zitten en moesten ze eten en drinken tijdens het zoenen, via rietjes. Na slechts 34 minuten viel het eerste koppel al uit, doordat de vrouw haar bewustzijn verloor.

De winnaars sleepten een ring ter waarde van ongeveer 1200 euro in de wacht en een geldprijs van circa 2400 euro. Het vorige record stond op naam van een Duits echtpaar, dat in 2009 een kus van ruim 32 uur wist te volbrengen.

Langste zoen ooit voor Thais stel
Langste zoen ooit voor Thais stel (Foto: ANP)

Station Antwerpen-Centraal

Happiness is only real when shared. Dat schreef Christopher McCandless vlak voor hij eenzaam stierf in de Amerikaanse wildernis waar hij 113 dagen had rondgezworven. Toen ik de film Into The Wild zag, raakte ik volledig overtuigd van de waarheid van deze zin. Misschien niet eens omdat het zo toepasbaar was op mijn eigen leven en gevoelens, maar de film maakte zo'n indruk op me, dat ik het direct aannam voor waar.

Turkse werkt minder om gezondheidsklachten

De gezondheidsbeleving van Turks-Nederlandse vrouwen is er negatiever dan die van andere migrantenvrouwen. Dit is een belangrijke verklaring voor de lage arbeidsdeelname van deze groep, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek (PDF) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Slechts 50 procent heeft een betaalde baan, terwijl dit bij autochtone vrouwen 72 procent is.

12 procent van de Turkse vrouwen ervaart haar gezondheid als slecht of zeer slecht. Marokkaanse en Surinaamse vrouwen komen met 9 procent en 6 procent op respectievelijk de tweede en derde plaats. Van de Turkse mannen noemt slechts 1 procent zijn gezondheid slecht. Bij autochtone mannen is dat nog lager.

Etnische minderheden maken vaker melding van gezondheidsklachten, vooral langdurige aandoeningen. Zo komen hoofdpijn, migraine, rugpijn, nek- en schouderklachten en depressie en angststoornissen veel voor bij allochtonen.

Meerdere factoren die de arbeidsdeelname beïnvloeden zijn onderzocht. Na leeftijd is de mate van fysieke gezondheid het meest bepalend. Geslacht, opleiding en geestelijke gezondheid zijn andere factoren die een rol kunnen spelen.

Turkse en Marokkaanse vrouwen zijn met respectievelijk 50 procent en 45 procent het minst vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Naast de gezondheid en het lage opleidingsniveau zijn ook het gebrek aan steun uit hun sociale omgeving en beperkt vertrouwen in hun kansen op de arbeidsmarkt verklaringen voor de lagere arbeidsdeelname.

Het aantal werkende vrouwen kan omhoog door de gezondheidsbeleving te verbeteren, maar ook het opkrikken van de taalvaardigheid en opleiding kan bijdragen. Ook het stimuleren van de combinatie van arbeid en zorg kan hen naar werk leiden.

Het onderzoek 'Moeilijk werken. Gezondheid en de arbeidsdeelname van migrantenvrouwen' is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat inzicht wil krijgen in de redenen dat migrantenvrouwen relatief minder werken. De resultaten zijn gebaseerd op enquêtes, groepsinterviews en gesprekken met artsen.

Man wil uitstel executie om tekort anestheticum

Een ter dood veroordeelde man in de Amerikaanse staat Georgia is naar de rechter gestapt om uitstel van zijn executie te vragen. De staat is bijna door zijn voorraad dodelijke injecties heen en de veroordeelde, Roy Willard Blankenship, vreest hierdoor in ondraaglijke pijn te sterven.

Door een tekort aan natriumthiopental, een stof die het bewustzijn uitschakelt voordat andere stoffen de spieren doen verslappen en de hartslag doen stoppen, zijn in diverse staten al executies uitgesteld. Georgia beschikt nog over een kleine hoeveelheid van het middel, dat houdbaar is tot februari 2014.

Volgens Blankenship is het middel echter al lang niet meer houdbaar, waardoor hij vreest voor ondraaglijke pijnen tijdens de tweede en derde injectie. Zijn executie stond gepland voor 9 februari, maar vanwege hernieuwd onderzoek naar DNA-materiaal waarvan de uitslag nog niet bekend is, is de executie uitgesteld.

Blankenship heeft de rechter nu verzocht de executie nog langer uit te stellen totdat er meer duidelijkheid is over de voorraad natriumthiopental van de staat. De rechter heeft dit verzoek echter afgewezen, omdat er momenteel geen datum staat gepland, zodat de executie niet eens kan worden uitgesteld.

Blankenship is ter dood veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een 78-jarige vrouw in 1978. Volgens de rechters stierf de vrouw aan een hartaanval tijdens de brute verkrachting.


Roy Willard Blankenship (Foto: Novum)

Ruimtesonde NASA nadert komeet

De ruimtesonde Stardust van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA scheert om 05.37 uur Nederlandse tijd langs de komeet Tempel 1. De ontmoeting tussen ruimtesonde en komeet vindt plaats op 340 miljoen kilometer afstand van de aarde.

Stardust nadert de komeet tot op 200 kilometer en maakt met zijn camera close-up opnames van het oppervlakte van Tempel 1. De 'Valentijnsdag-ontmoeting' - in de Verenigde Staten is het op het moment dat de Stardust Tempel 1 het dichtst nadert nog 14 februari - is de tweede keer dat de komeet door een ruimtevaartuig wordt aangedaan.

In 2005 had de komeet een minder romantische ontmoeting met de sonde Deep Impact. In plaats van langs Tempel 1 te vliegen, vuurde Deep Impact op de komeet, zodat wetenschappers het puin dat uit de kern vloog konden bestuderen. Uit de bestudering bleek dat de komeet stoffiger en minder ijzig was dan gedacht.

De foto's van de ontmoeting van Deep Impact met Tempel 1 lieten te wensen over en daarom werd de Stardust in 2007 in een baan gebracht om op 14 februari Tempel 1 te vereren met een nieuw bezoek. Stardust moet de krater op de komeet, ontstaan bij de ontmoeting met Deep Impact, bestuderen en de komeet observeren op de gevolgen van de laatste keer dat de komeet dicht bij, op astronomische schaal, de zon is geweest. Tempel 1 doet 5,5 jaar over een baan om de zon.

Voor de nachtbrakers of vroege vogels onder de FOK!kers is hier de link van het uitzendschema van NASA-tv. Zij zullen het moment van rechtstreeks commentaar voorzien.


Stardust nadert Tempel 1 (Foto: Novum)

New York lanceert app voor gratis condooms

Condoom nodig in New York? Daar is een app voor! De gezondheidsdienst van de Amerikaanse miljoenenstad heeft maandag op Valentijnsdag een smartphonetoepassing gepresenteerd die aanduidt waar gratis condooms te krijgen zijn.

"We willen dat New York City de veiligste stad ter wereld wordt om seks te hebben", zei Monica Sweeney, de assistent-wethouder voor gezondheidszaken van de stad. "Velen komen voor seks naar deze stad, dus wij willen dat ze dat veilig doen."

De app wijst de mensen naar de vijf dichtstbijzijnde van ruim duizend locaties met gratis condooms. De stad geeft zo al 3 miljoen gratis condooms per maand uit.

De actie krijgt kritiek van ouders van jonge kinderen. De ouders vinden dat de stad zo seks aanmoedigt. De assistent-wethouder ontkent dat: "We promoten geen seks, we promoten veilige seks."

New York lanceert app voor gratis condooms
New York lanceert app voor gratis condooms (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.