Petitie tegen bezuiniging op passend onderwijs

Onderwijsorganisaties bieden woensdag een petitie aan de Tweede Kamer aan tegen de bezuinigingen op passend onderwijs. De online petitie is door 145.000 mensen ondertekend. De steunbetuigingen zijn binnen vier weken verzameld, zo laat de organisatie weten.

De Tweede Kamer vergadert woensdag met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) over de bezuinigingen van 300 miljoen euro op onderwijs voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Vorige week vond in Nieuwegein een demonstratie plaats tegen de bezuinigingen.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie, waaronder werkgeversorganisaties, vakbonden en ouderverenigingen, zal door de maatregelen die Van Bijsterveldt voorstelt de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaan. Ook verliezen zesduizend mensen hun baan en krijgen leerlingen niet meer de aandacht die zij verdienen.

Uit een enquête van de PO-raad, de brancheorganisatie voor het primair onderwijs, blijkt dat 97 procent van de scholen vreest last te krijgen van de bezuinigingen. Drie kwart van de schoolorganisaties stelt dat het personeelsbestand moet inkrimpen en 45 procent van de respondenten denkt dat meer leerlingen uitvallen als de kabinetsplannen doorgang vinden.