DVD: You Again

Pesten op de middelbare school: iedereen kent het, of je vroeger de pester was of zelf gepest bent. In You Again was school voor Marni - die tot de laatstgenoemde groep behoort - een regelrechte nachtmerrie. Gelukkig heeft ze inmiddels een succesvol leven, todat haar broer besluit te trouwen met haar vroegere aartsrivale. Zijn bruiloft lijkt daardoor een grote ramp te worden. Marni's moeder vindt dat haar dochter zich een beetje aanstelt, totdat de tante van de bruid haar eigen oude schoolvijand blijkt te zijn...

 

De cast van de film lijkt veelbelovend. Hoofdpersoon Marni wordt gespeeld door Kristen Bell (Couples Retreat, Heroes). Jamie Lee Curtis en Sigourney Weaver maken hun opwachting als respectievelijk Marni's moeder en de tante van bruidbitch Joanna - gespeeld door Odette Yustman (Cloverfield). Maar dan zie je de cover van de dvd: lachende gezichten, een 'pakkende' tagline en een filmtitel in rode en zwarte letters, het geheel uiteraard gezet op een witte achtergrond. En dan bekruipt je een bekend gevoel...

Ja, want daar is hij weer: de dertien-in-een-dozijnfilm. En zo'n film is natuurlijk niet compleet zonder de ultieme typecast-oma: de 89-jarige actrice Betty White, bekend van onder meer The Proposal, The Golden Girls en vele andere TV-series. De zin om te kijken vergaat je al bijna, maar goed, gelukkig kun je als kijker altijd nog je verstand op nul zetten.

Tijdens het kijken van You Again kun je dat ook gerust doen. De film zit vol met voorspelbare karakters, gekke gezichten en grappen die je al van ver aan ziet komen. En maakt dat You Again tot een slechte film? Ja, wel als het script ook nog eens flinterdun is. Karakters in de film voeren regelmatig acties uit die op zichzelf nergens op slaan, maar die zo snel mogelijk tot de gewenste wending in het verhaal leiden. Dit maakt met name de aanstaande bruid tot een ongeloofwaardig karakter. Ook het talent van de ervaren Jamie Lee Curtis en Sigourney Weaver wordt verspild aan de oppervlakkige personages die ze moeten spelen.

Nu snap ik ook wel dat aan een succesvolle komedie niet altijd een gedegen verhaal ten grondslag hoeft te liggen. Het verhaal van You Again, de motieven van verschillende karakters en de voorspelbare plotwendingen zorgen bij mij er in ieder geval voor dat ik eerder moet huilen dan lachen. Het feel-goodsausje druipt niet van de film af, zoals bij zo veel andere films in dit genre. Nee, het is er gewoon respectloos tegenaan gekwakt.

 

Betekent dit dat je You Again maar helemaal links moet laten liggen? Nee, er zitten gelukkig nog wel een aantal scènes in de film die leuk bedacht zijn. Hoogtepunt is de emotionele speech van de ex van Joanna op het feest op de avond voor de grote dag. Het schijfje bevat ook nog een rondgang over de set met de regisseur, wat interviews met de cast, verwijderde scènes en een 'uit de hand gelopen' interview met de vrouwelijke sterren; deze skit is misschien nog wel leuker dan de film zelf. Tot slot is er nog een bak met trailers te bekijken, zoals op zo veel dvd's van Walt Disney Studios Home Entertainment.

Kortom: You Again is een leuke film voor mensen die niet na willen denken als ze een komedie bekijken. Ook liefhebbers van Betty White zullen de dvd willen zien. Aan de rest zou ik willen zeggen: kijk nog even verder in de budgetbak, waar ongetwijfeld leukere films te vinden zullen zijn.