De zaak van Orka Morgan

Ik lees dat de orka Morgan een advocaat krijgt. Vorig jaar werd de koortsige Morgan uit de Waddenzee gevist en lange tijd vertroeteld in Dolfinarium. Gelukkig voor hem knapte hij lekker op. Orka Morgan is nu topfit en staat te trappelen om weer baantjes te trekken in de oceaan. Echter, onderzoekers van diverse instanties achten het onverantwoord dat Morgan wordt uitgezet in zijn oorspronkelijke leefomgeving. Daarin zou hij niet kunnen overleven zonder zijn familie. Nu bestaat er een heuse Orka Coalitie, die met hulp van een advocaat wil zorgen dat Morgan alsnog uitgezet wordt. Inhoudelijk weet ik vrij weinig van orka's, behalve dan dat je zo'n beest niet tegen wilt komen als je ligt te dobberen op je paarse opblaaskrokodil. Maar een rechtszitting met een advocaat over uitzetting van een orka? Dat moet een grap zijn!

 

Neem alleen al het vervoer naar de rechtbank, een mega klus lijkt me. Tenminste, ik neem aan dat visboer Koelewijn met zijn aanhanger niet even zo'n zwart-witte zeekanjer, ter grootte van zijn Spakenburgse tussenwoning, naar het gerechtshof vervoert. Er zit daarom weinig anders op dan de zitting te organiseren bij Morgan thuis, in Dolfinarium. En dat lijkt me toch verre van ideaal. Een publieke tribune gevuld met een roedel walrussen, die onophoudelijk zitten te klapperen met hun platte poten. Griffiers drukdoende met het terug koppen van strandballen naar de zeehonden en natuurlijk Morgan zelf, zenuwachtig boven het water uit springend in zijn bassin. Knappe advocaat die in zo'n circusvoorstelling nog een verstaanbaar pleidooi weet te houden - op basis van God mag weten wat - voor de orka. En stel dat hij succes heeft, wat dan?

Ik voorzie een grootschalige inzet van raadsheren bij andere dierenzaken. Legbatterijkippen bijvoorbeeld. In gedachten zie ik een karrenvracht parelhoenders in Piri Piri-polonaise afreizen naar de rechtbank. Rechters die hun houten hamers aan gruzelementen slaan in een poging de het kakelende pluimvee tot de orde te roepen. En wat te denken van de viervoetige bewoners van toekomstige megastallen? Ondanks dat de rechterlijke macht het al loeidruk heeft, willen zij vast en zeker ook op een wachtlijst voor een pro-Deoadvocaat.

Terug naar de uitzetting van orka Morgan. Het voorstel van de Orka Coalitie om daar een advocaat voor te regelen is geen grap. Eerst was er de introductie van animal cops. Daar komen nu animal lawyers bij. Nou, de warme pleitbezorger van de dierenpolitie, Dion Graus van de PVV, kan tevreden zijn. De rechtsstaat voor de dierenwereld is compleet. Dat de eerste dierenadvocaat wordt ingeschakeld om een grote zwemmende vreemdeling Nederland uit te zetten komt de PVV niet verkeerd uit in verkiezingstijd!