David LaChapelle daagt 'plagiërende' Rihanna

De wereldberoemde modefotograaf David LaChapelle is naar de rechter gestapt vanwege een videoclip van Rihanna. De video bij haar nummer S&M zou een aantal beelden bevatten die sterk overeenkomen met foto's van LaChapelle.

Meteen na het uitkomen van de clip gonsde het op internet van de geruchten over de opvallende gelijkenis met het werk van de bekende fotograaf. Maandag toog LaChapelle naar de rechtbank om zijn beklag te doen, schrijft de Britse persdienst Reuters. "De video is direct afgeleid van mijn werk en vertoont sterke overeenkomsten", luidde zijn motivatie.

LaChapelle zegt dat acht van zijn foto's zijn gebruikt. Hij doelt onder meer op een beeld in de clip waarin Rihanna te zien is tegen een zwartblauwe achtergrond met een snoepje op haar tong. De fotograaf uitte vorige week al zijn ongenoegen op Twitter. "De volgende keer dat je een LaChapelle-video maakt, moet je hem zelf inhuren."

Volgens de 47-jarige fotograaf is sprake van plagiaat omdat Rihanna zaken als compositie, concept, gevoel, toon, sfeer, thema, kleuren, rekwisieten, setting, decors, kleding en licht heeft gekopieerd. Welk bedrag hij van de 22-jarige zangeres wil zien, is niet bekend.

De videoclip deed al eerder veel stof opwaaien. Elf landen besloten de kinky clip niet uit te zenden. In Groot-Brittannië werd de naam van het nummer omgedoopt tot Come On. Rihanna vindt alle ophef maar hypocriet. "Ze keken ook naar Umbrella, daarin was ik volledig naakt."

De website Radaonline.com heeft de video en foto's met elkaar vergeleken en de beelden naast elkaar op hun site geplaatst. Oordeel hier dus zelf.