Surinaams-Nederlandse cocaïnelijn opgerold

De Surinaamse politie heeft maandagavond lokale tijd met de aanhouding van vier mannen een belangrijke drugslijn tussen het Zuid-Amerikaanse land en Nederland opgerold. Dat meldt een woordvoerder van de Surinaamse politie dinsdag.

De drugs werden onder meer via de luchthaven bij de hoofdstad Paramaribo, in zeecontainers en via buurland Guyana uitgevoerd. De aanhoudingen volgden volgens de zegsman op verschillende drugsvangsten, waarbij in totaal zeshonderd kilo cocaïne in beslag zou zijn genomen in onder meer Portugal, Engeland, Pakistan, Bulgarije en Nederland.

Onlangs zou in Nederland honderd kilo cocaïne van de bende zijn gevonden. Het landelijk parket en het OM in Rotterdam konden dat dinsdag niet bevestigen.

De politiewoordvoerder sluit niet uit dat de aangehouden Surinamers de Nederlandse nationaliteit hebben. Zij worden verdacht van het importeren van de drugs in Suriname en het exporteren en verhandelen van de verdovende middelen.

Onder de arrestanten bevinden zich ondernemers en figuren uit de toerismesector, schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd. Volgens de politiewoordvoerder stonden zij niet bekend als 'bonafide ondernemers'.

Suriname wordt gebruikt als doorvoerhaven voor drugs uit cocaïneproducerende landen als Colombia. De antinarcoticabrigade in Suriname onderzoekt de zaak verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.