Betogers Bahrein stichten eigen Tahrir-plein

In de hoofdstad van Bahrein, Manamah, hebben betogers dinsdag een belangrijk verkeersplein het Tahrir-plein genoemd en ingenomen. Ze hebben er tentjes opgezet en provisorische slaapplaatsen gemaakt. De demonstranten zeggen dat ze er pas weggaan als het regime de eisen van de betogers inwilligt.

Ze nemen een voorbeeld aan het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro, dat bijna drie weken lang het centrum is geweest van betogingen tegen het autoritaire regime van president Hosni Mubarak. Mubarak droeg afgelopen vrijdag de macht over aan een militaire raad en verliet Caïro.

De inrichting van het plein, een grote rotonde met een monument, het Parelmonument, vlakbij de markt van Manamah volgt op betogingen waarbij zeker twee doden zijn gevallen bij confrontaties met de politie.

De betogers hadden maandag uitgeroepen tot Dag van de Woede. Via sites als Facebook en Twitter worden Bahreini's opgeroepen mee te doen. Ze volgen daarmee al het voorbeeld van betogers in Tunesië en Egypte, die hun machthebbers verjoegen. De koninklijke familie van het rijke Bahrein had de organisatoren geld geboden om hun actie te annuleren. De organisatoren namen het geld niet aan en zetten hun protest door. Een van hun eisen is meer werkgelegenheid.

De belangrijkste sjiitische oppositiepartij, al-Wefaq, heeft besloten het parlement te boycotten. Wefaq heeft achttien van de veertig parlementszetels. Het besluit werd genomen wegens 'de negatieve en meedogenloze manier waarop de autoriteiten omgaan met demonstranten', aldus een sjiitisch parlementslid. Koning Hamad Ibn Isa al-Khalifa kondigde dinsdag aan dat de dood van de twee betogers wordt onderzocht. In een televisietoespraak betuigde hij zijn medeleven met de nabestaanden van de omgekomen demonstranten.

De meerderheid van de bevolking van Bahrein is sjiitisch. Ze voelen zich gediscrimineerd door de soennitische machthebbers.