Man wil uitstel executie om tekort anestheticum

Een ter dood veroordeelde man in de Amerikaanse staat Georgia is naar de rechter gestapt om uitstel van zijn executie te vragen. De staat is bijna door zijn voorraad dodelijke injecties heen en de veroordeelde, Roy Willard Blankenship, vreest hierdoor in ondraaglijke pijn te sterven.

Door een tekort aan natriumthiopental, een stof die het bewustzijn uitschakelt voordat andere stoffen de spieren doen verslappen en de hartslag doen stoppen, zijn in diverse staten al executies uitgesteld. Georgia beschikt nog over een kleine hoeveelheid van het middel, dat houdbaar is tot februari 2014.

Volgens Blankenship is het middel echter al lang niet meer houdbaar, waardoor hij vreest voor ondraaglijke pijnen tijdens de tweede en derde injectie. Zijn executie stond gepland voor 9 februari, maar vanwege hernieuwd onderzoek naar DNA-materiaal waarvan de uitslag nog niet bekend is, is de executie uitgesteld.

Blankenship heeft de rechter nu verzocht de executie nog langer uit te stellen totdat er meer duidelijkheid is over de voorraad natriumthiopental van de staat. De rechter heeft dit verzoek echter afgewezen, omdat er momenteel geen datum staat gepland, zodat de executie niet eens kan worden uitgesteld.

Blankenship is ter dood veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een 78-jarige vrouw in 1978. Volgens de rechters stierf de vrouw aan een hartaanval tijdens de brute verkrachting.


Roy Willard Blankenship (Foto: Novum)