'Naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend'

De SP vindt de garanties die het kabinet van de Afghaanse autoriteiten gaat vragen 'bijna te lachwekkend voor woorden'. Op die manier wil het kabinet bereiken dat agenten in de provincie Kunduz niet worden ingezet voor de strijd.

De verzekering die het kabinet aan de Tweede Kamer belooft om de politietrainingsmissie volledig civiel te houden, is volgens de SP 'een politieke woekerpolis'. Dat hield SP-fractieleider Emile Roemer minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag voor tijdens het vragenuurtje.

Roemer baseerde zich op berichten in de Volkskrant, waarin agenten in Kunduz zelf aangeven dat ze geen mogelijkheid zien om buiten de strijd te blijven. Ze willen juist tegen de Taliban of terroristen optreden, melden ze.

Rosenthal bleef erbij dat het juist daarom belangrijk is een schriftelijke garantie te krijgen. De besprekingen daarover zijn gaande, zei hij.

Update 15.55 uur
Jolande Sap vindt dat de missie een kans moet krijgen. De fractieleider van GroenLinks reageerde in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Als je het geen kans geeft, lukt het zeker niet." Zij gaat er verder streng op toezien dat het kabinet de 'bindende voorwaarden' die haar partij heeft gesteld, ook echt naleeft. "Als nou blijkt dat het niet lukt, dan trekken we de stekker eruit."

SP: naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend
SP: Naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend (Foto: ANP)