'Benelux aast op IMF-zetel'

Nederland, België en Luxemburg verwachten binnenkort een gezamenlijke zetel te bemachtigen bij het Internationaal Monetair Fonds. De landen hopen dat ze hierdoor voortaan ook bij de G20 mogen aanschuiven, schrijft het Financieele Dagblad op basis van ingewijden in Brussel.

Volgende week zou er een speciaal Beneluxoverleg op het hoogste diplomatieke niveau zijn. Daarna moeten de ministeries van Financiën akkoord gaan.

Voor Nederland zou ook nog de optie bestaan om met Noorwegen, Zweden en Denemarken in zee te gaan. Nu is Nederland nog voorzitter van een groep landen, een zogenoemde kiesgroep. België zit ook een kiesgroep voor, waar Luxemburg in zit.

De Beneluxlanden willen een nieuwe groep vormen waar België en Nederland wisselend voorzitter zijn. De landen maken haast omdat ze betrokken willen zijn bij de voorbereiding van de G20-top in november in Frankrijk.

Vanaf vrijdag komt de G20 bijeen, maar Nederland is niet uitgenodigd. Tot vorig jaar zat Nederland bij de vijf niet-G20-landen die ook mochten aanschuiven.