Ook TwilightNZB en NZBkingdom sluiten deuren

TwilightNZB, NZBkingdom en Dutch Binaries Program zijn door auteursrechtenwaakhond stichting Brein gesommeerd offline te gaan. Door met enorme schadeclaims te dreigen weet Brein momenteel, kort na het winnen van de zaak tegen FTD, bekende NZB-forums uit de lucht te halen.

Deze sites, veelal gedreven door hobbyisten, hebben zelden de financiële middelen om tegen de onuitputtelijke resources van Brein te ageren en laten zich in rap tempo sluiten.

De beheerder van NZBkingdom heeft zijn leden laten weten dat hij van Brein een e-mail heeft ontvangen waarin wordt geëist dat het usenetforum wordt gesloten. Dit omdat NZBkingdom het downloaden van illegaal materiaal op usenet zou faciliteren. De beheerder laat weten dat hij de site offline zal halen zodra hij het papierwerk van de copyrightwaakhond heeft ontvangen.

Saillant detail is dat de rechter in de zaak van FTD tegen Brein nog expliciet vermeldde dat 'moet worden geconcludeerd dat volgens de regering downloaden uit illegale bron is toegestaan en (...) dat het faciliteren van downloaden, ook indien dit uit illegale bron geschiedt, daardoor evenmin onrechtmatig kan zijn'.

De beheerder van TwilightNZB heeft de site reeds offline gehaald. Op de site staat nu slechts de mededeling: "Naar aanleiding van een sommatie van Brein is deze website niet langer beschikbaar."

Eerder vandaag werd bekend dat usenetcommunity FTD haar deuren per 1 maart definitief zal sluiten.

Momenteel stappen downloaders massaal over op de nieuwe luis in de pels van Tim Kuik, SpotnetSpotnet is soortgelijk van opzet als FTD, maar werkt met een gedecentraliseerde database -welke onder meer op usenet wordt opgeslagen - waardoor deze onmogelijk offline gehaald kan worden. 

Updates op Spotnet volgen kan via http://twitter.com/#!/spotned. Een videotutorial vind je op YouTube.

spotnet
Iedereen aan Spotnet!