Invallen bij Brabantse wiettelers en growshops

De politie heeft dinsdagochtend invallen gedaan in wietkwekerijen en growshops in Brabant. De acties zijn gericht tegen de georganiseerde hennepteelt. Dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoeveel hennepkwekerijen en growshops worden bezocht en waar deze zich precies bevinden, wordt pas aan het eind van de dag bekendgemaakt, meldt een woordvoerder van de zogeheten Taskforce Georganiseerde Criminaliteit. Met de invallen en controles wil de overheid onder meer meer informatie verzamelen, zodat gemeenten en de belastingdienst misstanden kunnen aanpakken.

Ook wordt gekeken wie achter de ontmantelde kwekerijen zit, zodat ook zij kunnen worden aangepakt. Growshops waar overtredingen worden geconstateerd krijgen sancties opgelegd. Mogelijk wordt er een aantal gesloten. In growshops kunnen benodigdheden voor het kweken van gewassen worden gekocht.

De taskforce werd in december in het leven geroepen door de vijf grootste gemeenten van Noord-Brabant en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), na een aantal incidenten in Brabant rondom drugs en georganiseerde criminaliteit. In de taskorce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, Defensie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie samen.