Negentien wietplantages opgerold in Brabant

In Noord-Brabant zijn dinsdag negentien hennepkwekerijen opgerold. Veertien mensen werden aangehouden. Dat heeft de gemeente Tilburg bekendgemaakt.

Ook werden zestien growshops gecontroleerd. Er werden vier waarschuwingen uitgedeeld. Twee winkels moeten binnenkort dicht omdat ze geen vergunning meer krijgen.

De actie werd uitgevoerd onder leiding van de zogeheten Taskforce Georganiseerde Criminaliteit. De overheid wil met invallen en controles de georganiseerde hennepteelt tegengaan en meer informatie verzamelen zodat gemeenten en de belastingdienst misstanden kunnen aanpakken.

Er werden invallen gedaan in panden in Breda, Tilburg en Helmond. In totaal werden ongeveer tweeduizend hennepplanten in beslag genomen. Ook werd 9 kilo gedroogde hennep gevonden, met een straatwaarde van 30.000 euro.

De taskforce werd in december vorig jaar in het leven geroepen door de vijf grootste gemeenten van Noord-Brabant en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), na een aantal incidenten in Brabant rondom drugs en georganiseerde criminaliteit. In de taskorce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, Defensie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie samen.


Negentien wietplantages opgerold in Brabant (Foto: Novum)