FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 januari 2011

Leers wil Griekse asielzoekers kwijt

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil snel besluiten over het lot van circa tweeduizend asielzoekers die via Griekenland naar Nederland zijn gekomen.

Door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mogen zij voorlopig niet meer worden teruggestuurd naar Griekenland. De behandeling die hen daar te wachten staat is in strijd met de mensenrechten.

Volgens de zogeheten Dublinverordening moeten lidstaten van de Europese Unie illegale immigranten terugsturen naar het land waar ze de EU binnenkwamen. Nederland telt tweeduizend asielzoekers die uit Griekenland afkomstig zijn.

Leers wijst er daarom op dat Griekenland verantwoordelijk blijft voor deze groep. Niettemin gaat Nederland nu hun asielverzoek beoordelen, zo vertelde hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Mocht blijken dat ze bijvoorbeeld om economische redenen zijn gevlucht, dan worden ze alsnog het land uitgezet. "Er is geen sprake van dat al die mensen zomaar kunnen blijven."

De bewindsman heeft een 'indringend' gesprek gevoerd met zijn Griekse collega over de kwestie. Leers heeft hem daarbij op zijn verantwoordelijkheden gewezen, beklemtoonde hij.

Griekenland worstelt met een grote stroom illegale immigranten die vanuit Turkije de grens met de Europese Unie oversteken.

Ali B wil twitteren met Willeke Alberti

Ali B hoopt dat Willeke Alberti binnenkort net zo verslingerd is aan Twitter als hijzelf. De rapper heeft vrijdag een account aangemaakt voor de 65-jarige zangeres. Als vijfhonderd mensen haar gaan volgen, zal B een poging wagen Alberti over te halen de account echt te gaan gebruiken.

"Zal ik Willeke aan de Twitter helpen? Bij vijfhonderd voorstanders ga ik het regelen", stelde Ali B vrijdagochtend voor. De 29-jarige rapper werkte voor zijn nieuwe programma 'Ali B op Volle Toeren' samen met Willeke Alberti. B en zijn collega Kleine Viezerik namen Alberti's hit 'Telkens Weer' onder handen. Alberti ging op haar beurt aan de slag met Kleine Viezeriks nummer 'Meisje Luister'.

Die samenwerking beviel Ali kennelijk zo goed dat hij nu via Twitter contact wil houden met Willeke. "Ik maak een account aan voor Willeke Alberti en bij vijfhonderd followers haal ik haar over om actief te zijn", legde de rapper zijn plan uit. Ali kreeg meteen reacties van zijn volgers. "Ik ben nummer vijfhonderd? regel het maar!" Ook andere BN'ers blijven graag op de hoogte van het wel en wee van Willeke. "Doen, Willeke op Twitter", reageerde talentscout Henkjan Smits.


Ali B, je weet (Foto: Novum)

Onderzoekers klaar voor 'landing' op Mars

Na 233 dagen in een stalen capsule zijn zes onderzoekers op hun gesimuleerde reis naar Mars klaar om op de Rode Planeet te 'landen'. Dat heeft de leider van de missie Mars-500, voormalig kosmonaut Boris Moroekov, vrijdag gezegd. De simulatie duurt in totaal 520 dagen.

Drie Russen, een Chinees, een Fransman en een Italiaanse Colombiaan verblijven sinds juni in een capsule in een onderzoekscentrum in Moskou. Ze onderzoeken hoe ruimtereizigers tijdens toekomstige interplanetaire tochten kunnen omgaan met opsluiting en stress.

Ze communiceren met de buitenwereld via e-mails en videoboodschappen, die af en toe vertraagd binnenkomen om de mannen het gevoel te geven dat ze verder dan een paar meter verwijderd zijn van de Aarde. De bemanning eet ingeblikt voedsel zoals dat ook aan boord van het internationale ruimtestation ISS genuttigd wordt en ze douchen één keer per week.

Geen van de leden heeft overwogen met de missie te stoppen, ook al kunnen ze uitstappen wanneer ze willen, zei Moroekov. "Ze zijn nog steeds gemotiveerd, maar er is een zekere vermoeidheid, dat is logisch."

Verwacht wordt dat de mannen op 12 februari 'landen', waarna ze twee dagen zogenaamd op de planeet zullen doorbrengen voor onderzoek. Dan begint de maandenlange terugreis naar aarde, vermoedelijk het zwaarste deel van de missie. "Het zal vanwege de monotonie erg zwaar worden voor de jongens", zei Moroekov. "De vermoeidheid en de gedachte dat de missie voorbij is kan negatieve consequenties hebben."

Een reis naar Mars vindt in het echt waarschijnlijk pas over tientallen jaren plaats, vanwege de hoge kosten en de technologische problemen die eerst opgelost moeten worden, zoals het maken van een schild dat de bemanning beschermt tegen dodelijke ruimtestraling.


Onderzoekers klaar voor 'landing' op Mars (Foto: Novum)

Middeleeuwse orka in ruïnes kasteel gevonden

Bij opgravingen op het terrein van het middeleeuwse Kasteel Brederode in het Noord-Hollandse Santpoort zijn archeologen gestuit op de resten van een orka. De overblijfselen moeten volgens waddencentrum Ecomare ergens tussen de 14e eeuw en 1573 in de slotgracht terecht zijn gekomen.

De Heer van Brederode heeft waarschijnlijk een gestrande orka naar zijn kasteel laten brengen. "In die tijd was dat een zeldzaamheid en dus een echte trofee. Het is zelfs niet uitgesloten dat de adellijke familie er heerlijk van heeft gegeten. In de middeleeuwen was het vlees van zeezoogdieren een delicatesse en een orka vormde destijds natuurlijk een wel heel bijzondere maaltijd", meldt Ecomare.

Orka's zijn volgens Ecomare heel zeldzaam in de Nederlandse zeeën. Orka Morgan, die vorig jaar verzwakt en ziek in de Waddenzee werd gevonden, was de 29e orka die ooit is opgetekend.

Behalve resten van de orka werden bij Brederode ook zo'n vierhonderd andere dierlijke resten gevonden, waaronder vijftien soorten zoogdieren, negentien soorten vogels en vijf soorten vissen.

GeenStijl achterhaalt geheim nummer Wilders

De website GeenStijl heeft het 06-nummer van Geert Wilders achterhaald.

De redactie heeft een valse e-mailaccount aangemaakt op naam van PVV-Kamerlid Roland van Vliet. Vanaf dat mailadres werd een aantal andere PVV-Kamerleden gemaild met de vraag of de desbetreffende parlementariër het telefoonnummer van fractieleider Wilders kon geven 'omdat ik alle nummers die op mijn simcard stonden ben kwijtgeraakt’.

Volgens GeenStijl reageerde Ivo van den Besselaar, die onlangs de zetel van het afgetreden Kamerlid James Sharpe innam, binnen 7 minuten. De website heeft de correspondentie vrijdag gepubliceerd, maar het nummer zelf onleesbaar gemaakt.

Remco Campert gewond bij val van trap

Dichter en schrijver Remco Campert is vrijdagavond gewond geraakt bij een val van een trap in zijn woning in Amsterdam. Een woordvoerder van de politie bevestigt een bericht hierover van de Amsterdamse zender AT5.

De hulpdiensten werden rond 19.15 uur gewaarschuwd over de val van de trap in de woning aan de Jan Luijkenstraat. De 81-jarige Campert is met nekletsel naar een ziekenhuis gebracht. Hij was aanspreekbaar en zijn toestand is stabiel.

Begin deze maand kreeg Remco Campert nog de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Begin deze week werd daarnaast bekend dat Het leven is vurrukkulluk dit jaar het middelpunt wordt van Nederland Leest, de grootste leescampagne van het land.

Den Bosch en Stade Rennes akkoord over Verhoek

FC Den Bosch en Stade Rennes hebben een akkoord bereikt over de overgang van John Verhoek naar de Franse club. Dat meldt de eerstedivisionist vandaag. De spits vertrekt dit weekeinde naar Frankrijk om tot overeenkomst te komen met de nummer drie van de Ligue 1.

De 21-jarige Verhoek speelde pas sinds de zomer bij Den Bosch, dat hem overnam van FC Dordrecht. Het jongere broertje van ADO Den Haag-vleugelspeler Wesley Verhoek vond tien keer het net in achttien wedstrijden voor de Brabanders.

Sexy spionne debuteert als tv-presentatrice

Anna Chapman, de Russische spionne die in juni werd ontmaskerd, heeft vrijdag haar langverwachte debuut gemaakt als presentatrice op de Russische staatstelevisie. Het 28-jarige roodharige sekssymbool leidt het programma 'Geheimen van de wereld met Anna Chapman'.

In de eerste uitzending werd onder meer aandacht besteed aan de mysterieuze littekens van een kind uit de republiek Dagestan in de Kaukasus.

Het programma wordt wekelijks uitgezonden op de zender REN TV, waarin het Russische dochterbedrijf van het mediaconcern RTL een belang van 30 procent heeft. Chapman, in 1982 als Anna Koesjtsjenko geboren, kreeg in 2001 een Brits paspoort, nadat ze met een Brit was getrouwd. Na een huwelijk van vier jaar ging het koppel uit elkaar. Chapman verhuisde naar New York, waar ze zich als vastgoedondernemer uitgaf en voor Rusland spioneerde.

Sexy spionne debuteert als tv-presentatrice
Sexy spionne debuteert als tv-presentatrice (Foto: ANP)

Uitslag ADO Den Haag - SC Heerenveen

Er werd vanavond één wedstijd gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag van ADO Den haag tegen SC Heerenveen

 

ADO Den Haag

3 - 1

sc Heerenveen

 12' Buijs
 53' Vicento
 77' Immers
   76' Dost
 
 Gele kaart: , Assaidi, (sc Heerenveen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Derijck
Leeuwin
M.Piqué
Buijs (Visser/72)
Radosavljevic
Toornstra
Verhoek
Immers
Vicento (Boelykin/79)
  Stuhr-Ellegaard
Koning
Breuer
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Grindheim
Svec (Djuricic/58)
Väyrynen
Beerens (Narsingh/58)
Elm (Dost/58)
Assaidi

Cuba stuurt geen post meer naar VS

Cuba heeft alle postleveringen aan de Verenigde Staten gestaakt wegens een conflict over veiligheidsmaatregelen. Het Cubaanse postbedrijf Correos de Cuba stelde vrijdag dat het besluit was genomen 'wegens de Amerikaanse maatregelen voor luchtvaartautoriteiten in de hele wereld'.

De Amerikanen stelden de maatregelen in om te voorkomen dat bombrieven hun land binnenkomen.

Het Latijns-Amerikaanse land Cuba en de nabijgelegen Verenigde Staten hebben al decennia een moeizame verhouding. Cuba was lange tijd zeer communistisch en werd door de VS als een bedreiging gezien. De laatste tijd leek de verhouding zich iets te ontspannen.

Veel Cubanen hebben familieleden in de Verenigde Staten.

Cuba stuurt geen post meer naar VS
Cuba stuurt geen post meer naar VS (Foto: ANP)

Van Hanegem morgen in gesprek met Feyenoord

Feyenoord en Van Hanegem gaan bekijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Van Hanegem gaat morgen naar De Kuip om daar te praten met zijn grote liefde. Het is mogelijk dat de oud-speler een functie gaat bekleden in Rotterdam.

Van Hanegem wees eerder deze maand nog een aanbieding uit Rusland af, waarna hij in zijn column in het Algemeen Dagblad te kennen gaf Feyenoord graag te willen helpen. Feyenoord wil daar dus nu over nadenken.

Van Hanegem hoopt Feyenoord te kunnen helpen. "Ik ben ervan overtuigd dat ze genoeg kwaliteit in de ploeg hebben. Alleen zie ik soms simpele dingen mis gaan en misschien dat ik zou kunnen helpen. Ik heb, toen mij op tv werd gevraagd of ik Feyenoord zou willen helpen, impulsief ja gezegd. Daar is toch niks mis mee. Het raakt me dat het niet goed gaat met de club."

Arnhemse (87) sterft tijdens autorit

Gistermiddag had een bizar ongeval plaats op de Arnhemse Van Huevenstraat. Ooggetuigen zagen een hoogbejaarde vrouw aan het eind van de middag in haar auto stappen. De vrouw reed weg en ramde vrijwel direct enkele geparkeerde auto's.

De auto van de vrouw kwam tegen de gevel van een woning tot stilstand, waarna omstanders de hulpdiensten alarmeerden. De ter plaatse gekomen agenten zagen dat de bestuurster van de auto onwel was geworden en begonnen met een reanimatie. Het heeft de vrouw echter niet meer kunnen redden.

De politie gaat ervan uit dat de 87-jarige vrouw tijdens de korte rit onwel is geworden, waarna zij aan de gevolgen daarvan is overleden.

Crysis 2 demo exclusief voor Xbox 360

Op 25 januari kunnen Xbox 360-bezitters zich gaan vermaken met Crysis 2. Dan komt namelijk de exclusieve multiplayer demo uit. Deze demo zal de map Skyline bevatten en twee verschillende game-modes; Team Instant Action en Crash Site. Verder heeft EA meer info gegeven over pre-orders.

De eerste gamemodus komt overeen met Team Deathmatch. Twee teams strijden tegen elkaar voor de meeste kills. De tweede lijkt veel op Domination. Je moet bepaalde punten pakken en deze zo lang mogelijk vasthouden.

Daarnaast heeft EA bekendgemaakt wat mensen krijgen die de game pre-orderen. Als eerste krijg je een camouflage skinned SCAR assault rifle en als eerste toegang tot de Holo Decoy; een attachment die een holografische versie van de speler op de map plaatst. Als laatste krijg je platinum dogtags om online mee te pronken en bonus XP.

Crysis 2 komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en de PC. Releasedatum is 25 maart.

crysis

Planning: missie vanaf half maart opbouwen

Als het kabinet de politietrainingsmissie doorzet, zullen al half maart negentig Nederlanders in Afghanistan aan de slag gaan om voorbereidingen te treffen. Ongeveer zestig man begint dan in de provincie Kunduz, de anderen doen dat op het kamp in de stad Mazar-e-Sharif.

Dat bleek vrijdag uit de beantwoording van het kabinet op honderden schriftelijke vragen uit de Tweede Kamer. De missie om Afghaanse agenten te trainen begint in mei dit jaar. Vrijdag kreeg het parlement technische informatie over de missie van de militaire top.

Volgende week moet blijken of er in de Kamer voldoende steun is voor het kabinetsplan om 545 man naar het noorden van Afghanistan te sturen om in Kunduz en hoofdstad Kabul agenten op te leiden. Van hen vallen er 45 onder EU-vlag, de rest werkt onder auspiciën van de NAVO.

Planning: missie vanaf half maart opbouwen
Planning: missie vanaf half maart opbouwen (Foto: ANP)

Porsche: "F1 nog steeds te duur"

Porsche zal voorlopig nog niet de Formule 1 gaan betreden. De baas van het Duitse autosportmerk, Matthias Müller, vindt de raceklasse nog steeds te duur. Bovendien is de kans op succes erg klein, waardoor het volgens de Duitser zinvoller is om op andere raceklasses zoals Le Mans te gaan richten.

"Er zitten absoluut pluspunten aan de Formule 1. Er is echter ook een keerzijde: de F1 is heel duur en de kans op succes minder waarschijnlijk," zei Müller tegen Automobil Revue. Daarom is Le Mans een betere optie met concurrenten als Audi en Peugeot. "Het is niet zo dat we het per se tegen Audi willen opnemen. Als het nodig is zullen we het natuurlijk doen. Het betekent dat er dan twee Volkswagen-merken mee racen. De kans dat Volkswagen wint neemt daarom alleen maar toe."

Vorig jaar doken er geruchten op dat Volkswagen of het dochtermerk Porsche er aan dacht om vanaf 2013 mee te gaan doen in de Formule 1. Het Duitse concern zou dan motoren gaan leveren, mits de kosten gedrukt zouden worden. Nu dit niet het geval lijkt te zijn wordt de deur weer dichtgegooid.

Metal Gear Solid HD in de maak?

HD-remakes zijn in trek. Onlangs verscheen de Sly Collection in HD en eerder kon men genieten van de Prince of Persia trilogie met knisperscherpe graphics. Dit jaar zullen ook Ico en Shadow of the Collossus zich vervoegen bij de HD-remakes en ook Snake lijkt hier aan mee te doen.

In de nieuwste editie van PlayStation Magazine wordt een gerucht de wereld in geholpen die stelt dat de eerste drie Metal Gear Solid-games een remake gaan krijgen voor de PlayStation 3. Deze geruchten zouden bevestigd zijn door een insider, maar een concrete uitspraak van Konami blijft vooralsnog uit. Wij houden jullie op de hoogte.

Open Killzone 3 multiplayer-beta onderweg

Killzone 3 zal over een ruime maand verschijnen voor de PlayStation 3. In de game strijden Sev en zijn maten wederom tegen de Helghast. Enkele vernieuwingen ten opzichte van deel 2 zijn de co-op-modus en de mogelijkheid om met PlayStation Move te spelen.

Binnenkort zal de multiplayer beta van start gaan voor iedereen die mee wil spelen. Hoewel Killzone 3 op 23 februari verschijnt in Europa, zullen we een kleine drie weken eerder al van start kunnen gaan met de beta. Vanaf 3 februari kunnen Europeanen los met de modi Guerrilla Warfare, Warzone, Operations en de offline modus Botzone.

Gamers die de speciaal gemarkeerde versies van Killzone 3 kopen na de lancering, krijgen tevens toegang tot de beta van SOCOM 4. Meer informatie over de beta van Killzone 3 kun je lezen op de blog van PlayStation.

Doden bij antiregeringsprotest Albanië

Bij een antiregeringsdemonstratie voor het kantoor van de premier van Albanië in Tirana zijn vrijdag zeker drie mensen om het leven gekomen. Dat meldt het ministerie voor Volksgezondheid.

De oproerpolitie en honderden aanhangers van de oppositie gingen met elkaar op de vuist. Hierbij raakten zeker 30 burgers en 25 agenten gewond, zeggen de autoriteiten. Het is de ergste uitbarsting van geweld in meer dan tien jaar in het onrustige Balkanland.

Meer dan twintigduizend mensen namen vrijdag deel aan een demonstratie georganiseerd door de Socialistische Partij om te eisen dat premier Sali Berisha vervroegde verkiezingen uitschrijft. Er zijn al maanden spanningen tussen de regering en de oppositie. Die verergerden deze week toen vicepremier Ilir Meta zich gedwongen zag af te treden na een corruptieschandaal.

Een groep van een paar honderd demonstranten zocht vrijdag de confrontatie met de politie. De agenten schoten met traangas en rubber kogels en zetten waterkanonnen in. In de avond verspreidden honderden politiemannen zich door het centrum van de hoofdstad Tirana, sloegen demonstranten met wapenknuppels en arresteerden tientallen jongeren. De politie heeft niet bekendgemaakt hoeveel mensen zijn opgepakt.

President Bamir Topi riep de politieke leiders dringend op een dialoog te starten en zo de spanningen te verminderen. Oppositieleider Edi Rama maande ook tot kalmte, maar zei dat Berisha de boodschap van het massaprotest niet kan negeren. "Ik verzeker jullie allen dat we onze strijd vastberaden zullen voortzetten, want het doel is duidelijk: of een vrij Albanië voor allemaal of onderdrukking van het volk onder de laars van barbaarse machten", aldus Rama.

De Verenigde Staten en de Europese Unie verklaarden vrijdag het geweld 'ten zeerste te betreuren'.


Doden bij antiregeringsprotest Albanië (Foto: Novum)

Isa Hoes: ik kon Antonie niet helpen

Isa Hoes heeft er alles aan gedaan om Antonie Kamerling te helpen met zijn depressies, maar uiteindelijk beroofde de acteur zich toch van het leven. Isa realiseert zich nu dat ze Antonie niet kon helpen. Dat vertelde ze bij De Wereld Draait Door.

Isa Hoes vertelde dat pas een paar weken voor de zelfmoord de diagnose manisch depressief werd gesteld. Toch sprak Kamerling al jaren in interviews over depressies. Deze gingen soms heel diep, dat het leven uitzichtloos was. Vorig jaar resulteerde dat in zelfmoord. Hoes vertelde dat ze niet boos is. Soms denkt ze wel, we zouden samen oud worden en dat heb je me ontnomen. Maar aan de andere kant, ze wilde ook niet dat hij zo ongelukkig was. "Isa: Ik wou dat ik dat stukje depressie uit zijn hersens kon snijden, maar dat kan natuurlijk niet. Ik had hem zo graag willen helpen, maar dat kon niet."

Inmiddels gaat het naar omstandigheden goed, zo vertelde Isa Hoes. Ze woont weer in Amsterdam met haar twee kinderen en staat midden in het leven. Verder heeft ze veel steun aan mensen die haar een hart onder de riem steken en is ze bezig om een dvd-box samen te stellen met films en interviews met Antonie Kamerling.

Doelman Marchetti naar Genoa

Genoa heeft zich opnieuw geroerd op de transfermarkt. De 27-jarige doelman Federico Marchetti komt over van Cagliari, meldt Genoa vandaag op de website. Over de duur van het contract deed de club geen mededelingen.

Marchetti verving op het WK in Zuid-Afrika nog de geblesseerde Gianluigi Buffon. Bij Cagliari kon hij echter niet rekenen op een basisplaats. Marchetti was slechts derde keeper bij de eilandclub. Genoa maakte donderdag al de komst van Abdullay Konko bekend. Hij kwam voor zes miljoen euro over van Sevilla.


Doelman Marchetti naar Genoa (Foto: Novum)

Tekort dreigt voor Nintendo 3DS

Als het scenario van de Nintendo Wii zich herhaalt, ontstaat een tekort aan Nintendo 3DS-spelcomputers als het apparaat op 25 maart wordt gelanceerd. Nintendo brengt in de eerste drie weken negenhonderdduizend exemplaren van de Nintendo 3DS naar Europa. In het eerste jaar dat de 3D-spelcomputer op de markt is, wil Nintendo 4,5 tot vijf miljoen exemplaren verkopen in Europa. Dat schrijft het Britse vakblad MCV.

Toen de Nintendo Wii werd gelanceerd waren wereldwijd ongeveer twee miljoen exemplaren van de spelcomputer beschikbaar. Er ontstond schaarste waardoor consumenten op wachtlijsten werden gezet. Het leeuwendeel van de vier miljoen spelcomputers die in de eerste maanden op de markt kwamen, werd verscheept naar de Verenigde Staten.

In Japan wordt de Nintendo 3DS eind februari verwacht. Daar worden zo'n vierhonderdduizend exemplaren van de nieuwe spelcomputer verwacht. Japanse winkelketens waarschuwen dat er een tekort aan 3DS-spelcomputers gaat ontstaan. Vorige week konden Japanse consumenten het apparaat voor het eerst bestellen. Volgens gamewebsite Andriasang stonden er bij sommige winkels meer dan 250 mensen te wachten.


(Foto: Novum)

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 

Basisscholieren hebben orale seks in de klas

Een schoolmeester uit het Amerikaanse Oakland is met verlof gestuurd na een schokkend seksincident. Terwijl hij de kindertjes van de tweede klas, vergelijkbaar met groep 4 op de basisschool, lesgaf, waren twee van zijn leerlingen elkaar oraal aan het bevredigen.

Op de Markham Elementary School in Oakland is het een Sodom en Gomorra. Naast de blowjob in de klas, trokken andere kinderen hun kleren uit en liepen naakt door de klas.

De incidenten vonden vorige week al plaats, maar kwamen afgelopen woensdag pas aan het licht nadat een van de leerlingen de boel had opgebiecht bij een personeelslid van de school. Hun meester was overigens gewoon aanwezig in de klas, maar hij ontkent iets te hebben gemerkt van de sekslessen in zijn klas.

Alle leerlingen hebben inmiddels een brief meegekregen waarin de zaak wordt uitgelegd. De onderwijzer die waarschijnlijk lag te slapen is momenteel met administratief verlof gestuurd.

RKC haalt Ramos weg bij Dordrecht

Guy Ramos vertrekt per direct van FC Dordrecht naar RKC Waalwijk. De Kaapverdiaan wordt bij RKC de opvolger van de naar Cyprus vertrokken Jurgen Colin. Ramos tekent een contract voor anderhalf jaar.

De 25-jarige Rotterdammer, die interlands speelt voor Kaapverdië, speelde 136 competitieduels voor de Schapenkoppen. Ramos kan zowel in de defensie als op het middenveld uit de voeten. RKC betaalt een transfersom voor hem. De hoogte daarvan is onbekend.

Plien en Bianca willen borsten terug

Cabaretiers Plien en Bianca deden in De Wereld Draait Door wel een heel opmerkelijke oproep. Ze willen namelijk hun borsten terug.

Het gaat om een stel toneelborsten dat het duo ooit in een voorstelling gebruikte. Tijdens de laatste voorstelling hebben ze de borsten verloot. Maar voor de nieuwe show willen ze eigenlijk weer de borsten gebruiken. Overigens werden de borsten destijds weggegeven in een theater in Velsen.

[WK] Gerritsen op 500 meter tegen Wolf

Op de eerste dag van het WK sprint in Heerenveen staan er een aantal mooie ritten op het programma. Dit heeft de loting vandaag uitgewezen.

Annette Gerritsen moet het op de 500 meter opnemen tegen de Duitse Jenny Wolf. Op de kilometer treft Margot Boer de Canadese Christine Nesbitt.

Ook bij de mannen zijn er een aantal mooie ritten. Shani Davis en Stefan Groothuis kruisen op de 500 meter met elkaar de degens. Op de kilometer moet Davis het opnemen tegen de Zuid-Koreaanse titelverdediger Lee Kyou-hyuk.

Elia gaat 100 procent voor HSV

Eljero Elia blijft Hamburger SV voorlopig trouw. De Nederlandse aanvaller werd de afgelopen weken in verband gebracht met diverse andere clubs, maar Elia wil eerst slagen in Hamburg.

"Ik ben voor 100 procent met HSV bezig. Ik wil met deze ploeg nog iets bereiken", aldus de vleugelspits vandaag op de website van zijn werkgever.

Elia (23) miste tijdens de eerste seizoenshelft veel wedstrijden door een aantal blessures. Vlak voor de winterstop sloot de international weer aan bij de selectie. "De zeges op Gladbach en Schalke betekenden voor mij een nieuwe start. Het belangrijkste is dat ik nu blessurevrij ben, zodat ik mijn kwaliteiten voor het elftal kan laten zien", aldus Elia.

Elia gaat 100 procent voor HSV
Elia gaat 100 procent voor HSV (Foto: ANP)

Rutte populair op social media

Van de drie politieke leiders die het kabinet vormen of gedogen, is premier Mark Rutte (VVD) het populairst op de sociale media. Gedoogpartner Geert Wilders (PVV) domineert de online discussies.

Dat blijkt uit een 'sentimentanalyse' door onderzoeksbureau Buzzcapture van ruim anderhalf miljoen online politieke uitingen gedurende de eerste honderd dagen van het kabinet.

Van deze uitingen op bijvoorbeeld Twitter, telegraaf.nl en nujij.nl hadden er ruim achthonderdduizend betrekking op de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. Meer dan de helft hiervan, ruim 450.000, ging weer over de PVV.

Voordat Rutte zijn intrek nam in het Torentje was 18 procent van de berichten over de VVD'er positief. Na de eerste honderd dagen is dit percentage opgelopen tot 31 procent. Het aantal negatieve uitingen is teruggelopen van 32 naar 10 procent.

Wilders volgt op een tweede plek; zijn populariteitsscore daalde met een procent van vijftien naar veertien. Niettemin hebben de incidenten met fractieleden die een strafrechtelijk verleden bleken te hebben 'geen grote invloed' gehad op het sentiment ten opzichte van de gedoogpartner, stellen de onderzoekers. Het aantal negatieve uitingen daalde van 41 tot 34 procent.

De PVV-leider wordt ook het meest besproken in de sociale media. Wilders, Rutte en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) kwamen in meer dan vijfhonderdduizend uitingen aan bod. In 66 procent van de gevallen werd Wilders besproken, gevolgd door Rutte met 26 procent en Verhagen was goed voor 8 procent.

Over Verhagen, zelf een fervent twitteraar, is het sentiment het negatiefst, hoewel dit percentage afnam van 54 naar 39 procent. Het aantal positieve uitingen over hem steeg van 6 naar 7 procent.


Rutte populair op social media (Foto: Novum)

Stropdassenrel in Duits parlement

In het Duitse parlement is een heuse rel uitgebroken over stropdassen. Twee leden van Die Linke en de Groenen weigeren om een das te dragen tijdens zittingen van de Bondsdag. Ze mogen daarom niet langer dienen als officieel notulist naast de parlementsvoorzitter.

Andrej Hunko en Sven-Christian Kindler vinden dat ze vrij zijn om te bepalen of ze een stropdas omdoen. "Ik wil me niet isoleren van mijn kiezers. De meesten van hen dragen ook geen stropdas", zei Hunko tegen de Duitse radio. Sven-Christian Kindler spotte dat de 'bloemetjesstropdassen' van sommigen de waardigheid van het parlement meer beschadigen dan zijn outfit.

De ophef escaleerde donderdag toen de vervanger van Hunko, de linkse Alexander Süssmair, zijn plaats innam zonder das. Hij werd gauw weggehaald en vervangen door zijn partijgenote Agnes Alpers, die als protest een blazer en een rode das droeg.

Giffords naar revalidatiecentrum

De Amerikaanse politica Gabrielle Giffords heeft het ziekenhuis verlaten en is naar een revalidatiecentrum in Texas overgebracht, nog geen twee weken nadat ze in haar hoofd werd geschoten bij een aanslag op haar leven. Zes anderen kwamen bij de schietpartij om.

Het is nog onduidelijk hoeveel Giffords kan horen of zien, zeggen de artsen. Wel reageert ze goed op de behandeling. Volgens haar echtgenoot, astronaut Mark Kelly, heeft ze geprobeerd te praten en herkent ze mensen om haar heen. "Ik zie het in haar ogen", zei Kelly. "Ze is zich erg bewust van de situatie."

De artsen kunnen nog niet zeggen of Giffords volledig zal herstellen.

De dader, de 22-jarige Jared Loughner, zit in hechtenis. Zijn motief voor de daad is nog onbekend.


Giffords naar revalidatiecentrum (Foto: Novum)

MVV wil Yulu-Matondo huren

MVV wil Jeanvion Yulu-Matondo huren van Roda JC. De club uit Maastricht ziet in de Belgische aanvaller een welkome versterking. Yulu-Matondo zit in Kerkrade op een dood spoor.

Het is nog niet bekend of Roda JC wil meewerken aan een verhuurperiode van de Belg. De club nam hem in de zomer van 2007 over van Club Brugge, maar de in DR Congo geboren Yulu-Matondo kon nooit echt volledig overtuigen. Het contract van de 24-jarige spits loopt komende zomer af en zal zeker niet verlengd worden. MVV zou ook interesse hebben in het huren van de negentienjarige Macedoniër Alexander Stankov, die eveneens voor Roda JC speelt.

Lijsttrekker PVV Noord-Brabant ernstig ziek

Lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant Ronald Dol is ernstig ziek. Hij moet zijn campagneactiviteiten per direct staken, zo heeft hij vrijdag te horen gekregen. Dat meldt de PVV vrijdagavond.

De partij van Geert Wilders laat weten geschokt te zijn door het bericht. De taken van Dol worden tijdelijk waargenomen door Mariëtte Frijters, die tweede staat op de PVV-lijst voor de verkiezingen van 2 maart.

Skispringer Malysz wint in eigen land

De Poolse skispringer Adam Malysz heeft de wereldbekerwedstrijd in Zakopane op zijn naam geschreven. Zijn sprongen van 138,5 en 128,5 meter leverde Malysz een puntentotaal op van 269,9.

De Oostenrijker Andreas Kofler werd tweede (264,5), voor de Duitser Severin Freund (264). Thomas Morgenstern, de Oostenrijkse leider in het wereldbekerklassement, moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Hij gaat nog wel aan de leiding in het algemeen klassement met 1.268 punten, Kofler staat met 851 punten tweede.

'HSV en Real onderhandelen over Van Nistelrooy'

Ruud van Nistelrooy mag blijven dromen van Real Madrid. Volgens de Spaanse krant El Confidental onderhandelen Hamburger SV en de Madrileense club over een transfer.

Afgaande op woorden van HSV-trainer Armin Veh eerder deze week, leek Van Nistelrooy een transfer uit zijn hoofd te kunnen zetten. De Nederlander is nodig bij de Noord-Duitsers, luidde de boodschap. Vrijdagmiddag lijkt er echter verandering in de situatie te zijn gekomen, aldus de Spaanse krant.

De Koninklijke zou een bedrag tussen de anderhalf en de twee miljoen euro betalen aan HSV om het contract van de aanvaller, dat loopt tot medio 2011, af te kopen. Als aanvulling is Real bereid om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen tegen HSV, waarbij de volledige opbrengt naar de Duitse club gaat.

Directeur Jorge Valdano bevestigt de gesprekken. "Ik verwacht goed nieuws op korte termijn. Als er een akkoord komt, gebeurt dat vrijdag. Anders niet", aldus Valdano. Vorig seizoen nam de Nederlandse spits afscheid van Real Madrid na een periode van vier seizoenen. Vrijdagavond speelt HSV thuis tegen Eintracht Frankfurt en werkt Van Nistelrooy mogelijk zijn laatste duel voor HSV af.

Hof Arnhem buigt zich over oude transfers Ajax

De uitspraak van het hof in Den Haag in de belastingprocedure rond de transfers van Michael Laudrup en Shota Arveladze naar Ajax in 1997 is vernietigd. De Hoge Raad zette er vrijdag een streep door. Het gerechtshof in Arnhem buigt zich binnenkort opnieuw over de zaak met inachtneming van de uitspraak van de Hoge Raad.

Het hof oordeelde 26 juni 2009 dat Ajax te weinig belasting had betaald over de transfers. De Amsterdammers hadden in 2002 een naheffing van bijna 5,2 miljoen euro opgelegd gekregen. De Hoge Raad heeft die nu teniet gedaan. Ajax heeft voor deze naheffingsaanslag en de heffingsrente al een voorziening getroffen.

IGZ inventariseert situatie vastgebonden patiënten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is bezig met een inventarisatie van de situatie van patiënten die in vergelijkbare omstandigheden verkeren als Brandon, de 18-jarige verstandelijk gehandicapte jongen die al drie jaar wordt vastgebonden. Dat bevestigt een woordvoerder van de IGZ vrijdag.

De inspectie gaat vooral kijken of instellingen voldoen aan de voorwaarden voor de totstandkoming van dit soort behandelingen. Ook wordt bekeken of de behandeling de meest logische is.

De inventarisatie is volgens de woordvoerder al begonnen. Momenteel wordt nog gekeken om welke patiënten het gaat en in welke instellingen zij zitten. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) schreef woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er in Nederland mogelijk nog zo'n veertig patiënten zijn die in vergelijkbare omstandigheden verkeren als Brandon, maar volgens de woordvoerder van de IGZ is dit aantal discutabel.

Brandon wordt al drie jaar elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag. Hij hoort stemmen die hem aanzetten tot gevaarlijke acties. De IGZ en Van Zanten stelden eerder over de behandeling van Brandon dat deze voldoet aan de voorwaarden van verantwoorde zorg. Van Zanten ging donderdag persoonlijk poolshoogte nemen in de kliniek in Ermelo waar Brandon verblijft.

Wanneer de IGZ de vergelijkbare gevallen gaat bezoeken is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend wanneer de inspectie verwacht de inventarisatie af te ronden.

Toch bierglazen tijdens carnaval

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes heeft besloten om het bierglazenverbod tijdens carnaval met een jaar uit te stellen. Het verbod zou eigenlijk dit jaar al van kracht worden, maar stuitte op grote tegenstand.

Horeca-uitbaters en feestgangers zagen niets in het plan, zelfs de Maastrichtse politieke partijen hadden hun bedenkingen. Zij vinden dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen of ze hun bier in glazen of in plastic bekers schenken.

Hoes wil nu eerst bekijken in hoeverre bierglazen bijdragen aan de onveiligheid en wil de situatie na het carnaval evalueren. Wel vindt de burgemeester dat er een voorlichtingscampagne moet komen. Ook de horeca in Maastricht denkt actief mee om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Twintig aanhoudingen na studentenprotest

Ongeveer twintig relschoppers zijn vrijdagmiddag in de Haagse binnenstad aangehouden na het studentenprotest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs op het Malieveld. Dat heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt.

Na de demonstratie op het Malieveld, waar volgens de politie ongeveer elfduizend studenten aan meededen, liepen een paar honderd studenten de stad in om daar verder te protesteren. Vooral rond het Binnenhof en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was het onrustig. Het Binnenhof en de Lange Poten werden afgesloten door de mobiele eenheid.

Volgens de politie gooiden relschoppers met van alles naar agenten en ME'ers. De ME trad op en probeerde de rust te herstellen door de groep uiteen te drijven. Bij de charges werden ook paarden en honden ingezet.

Aan het einde van de middag was het weer rustig in de Haagse binnenstad. De meeste studenten verlieten de stad per trein.

Tijdens de demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs op het Malieveld werden studenten met flyers opgeroepen na de manifestatie naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te komen. De politie trof maatregelen om te zorgen dat het niet uit de hand zou lopen.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdagmiddag dat de studenten niet al te veel hoop moeten hebben dat de voorgestelde maatregelen worden afgeblazen.

Einde seizoen voor AZ-doelman Didulica

Joey Didulica komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie voor AZ. De 33-jarige doelman herstelt momenteel van een nekhernia.

"Didulica is nog volop met zijn revalidatie bezig", laat trainer Gertjan Verbeek weten. "Er is voor hem een traject uitgezet waarin hij grotendeels extern revalideert."

Dokters en fysiotherapeuten van het Medisch Centrum Alkmaar proberen het herstel van Didulica in goede banen leiden. De trainer denkt niet dat Didulica nog speelt dit seizoen. "Maar soms kan het snel gaan. Joey heeft er, in overleg met de doktoren, voor gekozen om niet geopereerd te worden. We moeten het van dag tot dag bekijken."

[Upd] Launchdatum Duke Nukem Forever bekendgemaakt

Update: Reveal trailer!

 

Oorspronkelijke bericht: Het wachten is bijna voorbij. Duke Nukem Forever zal hier eindelijk uitkomen op 6 mei, in de Verenigde Staten al op 3 mei. Game Informer heeft de datum via bronnen weten te achterhalen, waarop de president van Gearbox, Randy Pitchford, het nieuws bevestigde. Let's Rock!

"Somehow the guys at Game Informer magazine discovered Duke Nukem Forever's launch date before I did," grapt Pitchford. "But I cannot imagine any better video game news source team than Game Informer to reveal the moment of truth for the most inconceivable, incorrigible and inspiring turn around story in the history of the video game industry – the coming of Duke Nukem Forever on May 3, 2011."

 

En om alvast in de stemming te komen:

 

Wilders wist van geweldverleden Friese PVV'er

PVV-voorman Geert Wilders wist dat PVV-lijsttrekker in Friesland Max Aardema in 2003 is veroordeeld voor mishandeling. Wilders reageert daarmee op de berichtgeving in de Leeuwarder Courant vrijdag dat Aardema in 2001 als politiebrigadier een geboeide arrestant in het gezicht heeft geslagen.

"Hij heeft het tijdig en eerlijk verteld, we wisten het dus en dat incident was en is geen reden om aan zijn kwaliteiten en lijsttrekkerschap voor de PVV te twijfelen. Hij heeft overigens ook een verklaring van goed gedrag (vog) overlegd en er zijn bijna tien jaar geleden naar aanleiding van het gebeuren ook geen disciplinaire maatregelen tegen hem getroffen door de politieleiding", aldus Geert Wilders.

Volgens de Leeuwarder Courant oordeelde de politierechter indertijd dat Aardema de arrestant 'op laffe wijze' heeft mishandeld.

Wilders wist van geweldverleden Friese PVV'er
Wilders wist van geweldverleden Friese PVV'er (Foto: ANP)

Loonstrookje kan tegenvallen

Het is nog maar de vraag of het eerste loonstrookje van dit jaar voor werknemers mee- of tegenvalt. Volgens berekeningen van loonstrookverwerker ADP gaan de 400.000 werknemers in de kleinmetaal en de bijna 400.000 bouwvakkers er in ieder geval bij een gelijkblijvend brutoloon op achteruit. Dat komt door verhogingen van de pensioenpremies, aldus ADP vrijdag.

In november meldde ADP dat werknemers er dit jaar netto op vooruit zouden gaan omdat de belastingen lager worden, maar toen waren de nieuwe pensioenpremies nog niet doorgerekend. Afhankelijk van het salaris zouden op basis van de eerdere berekeningen werknemers er zo'n 6 tot ruim 15 euro per maand op vooruit gaan.

Uit de nieuwe berekeningen blijkt dat werknemers in de bouw er ruim 13 euro per maand op achteruit kunnen gaan ten opzichte van vorig jaar. Mensen die in de kleinmetaal werken kunnen er een paar euro per maand op achteruit gaan.

Ook staat vast dat de werknemers in de zorg er juist op vooruit gaan. De pensioenpremie voor deze groep stijgt minder.

Loonstrookje kan tegenvallen
Loonstrookje kan tegenvallen (Foto: ANP)

'Van Wolfswinkel voornaamste kandidaat bij Ajax'

Naast Eidur Gudjohnsen en Bas Dost is ook Ricky van Wolfswinkel een kandidaat om Luis Suárez op te volgen bij Ajax. Dat meldt NuSport vanmiddag.

Volgens het medium is Van Wolfswinkel de enige kandidaat die bij alle vier de Ajax-scouts op het top-vijf lijstje staat. De aanvaller van FC Utrecht kampt momenteel met de gevolgen van een sleutelbeenbreuk. Van Wolfswinkel staat nog 2,5 jaar onder contract in de Domstad.

In de eerste seizoenshelft maakte de spits een goede indruk bij FC Utrecht, al was zijn spel niet onomstreden. In het duel tussen Ajax en FC Utrecht in de ArenA maakte de international twee doelpunten uit een strafschop. De speler komt pas in beeld bij Ajax als Luis Suarez of Mounir El Hamdaoui vertrekt.

Suarez staat in de belangstelling van Tottenham Hotspur en Liverpool, maar de Engelse clubs weigeren vooralsnog de vraagprijs op tafel te leggen. NuSport meldt voorts dat Dost en Gudjohnsen vooral in beeld zijn om de 'Mido-rol' over te nemen. De komst van Luuk de Jong is vanwege een hoog transferbedrag onwaarschijnlijk.

Krokodil slikt telefoon in

Krokodil Gena wil niet meer eten sinds hij vorige maand een mobiele telefoon van een bezoeker inslikte. De 14-jarige Gena, die in een aquarium in Oekraïne woont, is lusteloos en lijkt pijn te hebben.

Ook beweegt hij bijna niet meer, aldus medewerkster Alexandra van aquarium Dnipropetrovsk. In eerste instantie geloofde ze de vrouw niet toen die vertelde dat de krokodil haar telefoon had ingeslikt. "Maar toen de telefoon overging en het geluid vanuit de buik van Gena kwam, begrepen we dat ze de waarheid vertelde."

Dierenartsen zullen volgende week röntgenfoto's van het dier maken om te kijken of de telefoon er nog steeds in zit. Een operatie zal alleen als laatste redmiddel worden uitgevoerd, zeggen de artsen.

De eigenaresse van de telefoon heeft aangegeven haar simkaart terug te willen, omdat er foto's en contactgegevens op staan.

Jongetje Almelo stierf onnatuurlijke dood

Het 2-jarige jongetje uit Almelo dat dinsdagnacht overleed is niet door een natuurlijke doodsoorzaak overleden. Dat heeft sectie uitgewezen, meldt de politie vrijdag.

De 22-jarige moeder en haar 23-jarige vriend werden na zijn dood aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van de peuter. Zij worden later vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De Twentse politie doet sinds maandagavond met 25 medewerkers onderzoek naar de rol die beide verdachten mogelijk hebben gespeeld. Het jongetje werd maandagavond met spoed in een ziekenhuis opgenomen en overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. De omstandigheden geven aanleiding tot een onderzoek, meldde de politie toen.

De precieze doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Bobduo Kamphuis/Vis pakt brons bij EK

De Nederlandse vrouwen Esme Kamphuis en Judith Vis hebben bij het EK in het Duitse Winterberg brons veroverd in de tweemansbob. In de wereldbekerwedstrijd, die ook gold als EK, werden de Nederlandse vrouwen vierde.

Sandra Kiriasis en Berit Wiacker pakten voor de vijfde maal de Europese titel. Anja Schneiderheinze en Christin Senkel pakten zilver. Kamphuis en Vis bleven titelverdedigsters Cathleen Martini en Romy Logsch verrassend 0,03 seconden voor en voorkwamen daarom een geheel Duits EK-podium.

Binnenhof dicht om demonstrerende studenten

De mobiele eenheid heeft vrijdagmiddag het Binnenhof afgesloten. Een paar honderd studenten zijn vanaf het Malieveld richting het Binnenhof gelopen om daar verder te protesteren, meldt de politie.

"Het was de bedoeling dat ze gewoon op het Malieveld zouden blijven. Het Binnenhof is verboden terrein voor ze", aldus een woordvoerder. Volgens haar is er geen sprake van rellen. "Er zijn geloof ik een paar eieren gegooid, maar dat is alles."

Tijdens de demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs op het Malieveld werden studenten met flyers opgeroepen na de manifestatie naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te komen. De politie heeft maatregelen getroffen om te zorgen dat het niet uit de hand loopt.

Op de flyers zou onder meer staan dat het 'niet genoeg is om in een park naar een handjevol sprekers te luisteren'. "We moeten de straat op om terug te eisen wat van ons is." Voor het departement verzamelde zich een grote groep mensen.

De demonstratie op het Malieveld in Den Haag is inmiddels voorbij. Het veld stroomt leeg en veel studenten gaan richting het station. Volgens de politie moeten mensen door grote drukte rekening houden met tijdelijke afsluiting van perrons.

Volgens de politie verzamelden zich vrijdagmiddag meer dan elfduizend studenten op het Malieveld en was de sfeer gezellig. De organisatie van de demonstratie spreekt van een opkomst van meer dan vijftienduizend studenten. Nog eens dertienduizend studenten voerden een digitaal protest via pixelprotest.org.


Binnenhof dicht om demonstrerende studenten (Foto: Novum)

Rutte: Geen Amerikaanse druk rond Kunduz-missie

Mark Rutte (VVD) is nauwelijks bewerkt door de Verenigde Staten vanwege de voorgenomen politiemissie naar Kunduz. Dat zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"De lobby naar aanleiding van dit besluit is echt minimaal." De missie naar Kunduz is ter sprake gekomen tijdens het kennismakingsgesprek dat Rutte voerde met de Amerikaanse president Barack Obama en de vicepresident Joe Biden. Daar is het bij gebleven. De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag heeft Rutte bijvoorbeeld nog niet gesproken over de kwestie.

De premier voegde daaraan toe dat het hem ook 'niet zo heel veel' kan schelen of sprake is van druk om een bepaald besluit te nemen. "Besluiten over het uitzenden van militairen neem je omdat je zelf vindt dat het moet."

Deze week werd via uitgelekte diplomatieke berichten duidelijk dat oud-vicepremier Wouter Bos (PvdA) door Amerika onder druk werd gezet om in te stemmen met een verlenging van de missie in Uruzgan. Dat zou zijn gebeurd op instigatie van topambtenaren van zowel het Ministerie van Buitenlandse Zaken als van Algemene Zaken.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) nam eerder al afstand van deze voorstelling van zaken. Rutte wilde niet ingaan op de kwestie. Het kabinet werkt aan een uitgebreide reactie op alle uitgelekte 'cables', die naar de Kamer wordt gestuurd. Daar wilde hij niet op vooruitlopen.

Niettemin zei Rutte dat zijn topambtenaar nog steeds het 'volledige' vertrouwen geniet.

Quentin Tarantino krijgt César voor hele oeuvre

Quentin Tarantino krijgt een ere-César voor zijn gehele oeuvre. Dat maakte de Académie des César vrijdag bekend. De organisatie noemt de Amerikaanse regisseur van films als Pulp Fiction, Kill Bill en Inglourious Basterds een 'groot internationaal kunstenaar'.

De 'Franse Oscars' hebben dit jaar een internationaal tintje. Zo is de Engelse actrice Kristen Scott Thomas genomineerd voor haar hoofdrol in Haar Naam Was Sarah (Elle s'Appelait Sarah). De thriller The Ghost Writer van de Franse regisseur Roman Polanski met Ewan McGregor in de hoofdrol, is genomineerd in de categorie Beste Film.

De Césars worden op 25 februari uitgereikt, de Oscars twee dagen later.


Quentin Tarantino krijgt César voor hele oeuvre (Foto: Novum)

F. Schleck geopereerd aan sleutelbeen

Fränk Schleck is geopereerd aan zijn sleutelbeen. De Luxemburger was tijdens de Tour de France van vorig jaar gevallen en toen werd er door artsen een plaatje in zijn sleutelbeen geschroefd. Deze is er nu uitgehaald.

"Alles ging goed, ondanks een paar drukke dagen", aldus de oudste van de broers Schleck. "Ik verliet het trainingskamp op woensdagavond, waarna ik amper kon slapen, omdat ik donderdagochtend geopereerd zou worden. Maar ik heb nu een paar dagen om te herstellen en zal zondag weer op de fiets zitten. Maandag zou ik weer volgens schema moeten rijden."

Vitesse heeft ruzie met hoofdsponsor

Vitesse zegt per direct het contract met hoofdsponsor zuka.nl op. Dat meldt de Arnhemse eredivisionist vandaag. Het bericht is opmerkelijk omdat zuka.nl vlak voor de Kerst via Twitter al berichtte over een breuk. De internetmakelaar meldde echter dat de partijen in goed overleg uit elkaar gingen.

Volgens Vitesse is de aanleiding van het opzeggen van het contract dat zuka.nl niet meer betaalt. Het bedrijf zou ook andere afspraken niet nakomen. Zowel bij Vitesse als bij zuka.nl was vrijdagmiddag niet direct iemand beschikbaar voor commentaar.

De naam zuka.nl staat bij de volgende wedstrijd niet meer op het shirt van de Arnhemmers. Die wedstrijd wordt zaterdag gespeeld. Dan moet Vitesse op bezoek bij Willem II.

Scream 4 laat meer van zich zien

De 'Scream machine' draait op volle toeren. Waar enige tijd terug de volledige castlijst en een teaser is vrijgegeven, werden wij vandaag verrast door de eerste full length trailer.

 

Het vierde deel gaat ook weer over Sidney Prescott (Neve Campbell). Tien jaar na de laatste slachtingen is ze een succesvol schrijfster en leeft ze afgesloten van de buitenwereld. Ze keert terug naar Woodsboro voor de laatste dag van haar promotietour. Eenmaal in het voormalige moorddorp aangekomen, komt ze wer in contact met Sheriff Dewey (David Arquette) en Gale Weathers (Courtney Cox), die nu getrouwd zijn. Ook komt de nicht van Sidney, Jill (Emma Roberts) met haar tante Kate (Mary McDonnell) op visite. Toch zijn zij niet de enigen die Sid graag willen zien. Ghostface keert ook weer terug in een film die nog spannender en bloederiger is dan al zijn voorgangers.

De eerste screenings zijn achter de rug, nu is het proberen om zo min mogelijk spoilers te lezen. Scream 4 wordt 15 april in de Amerikaanse bioscoopzalen verwacht. Wij Nederlanders zijn volgens IMDB een dagje eerder.

Giggs plakt er nog een jaar aan vast

Ryan Giggs (37) verlengt zijn contract bij Manchester United met één seizoen. Dat heeft manager Sir Alex Ferguson bevestigd.

"Ik heb een paar dagen met Ryan gesproken. Hij is blij om nog een jaar door te kunnen", zegt Ferguson tegenover MUTV. "Het is ongelofelijk om te zien hoe fit hij nog altijd is. Hierdoor kan hij misschien nog wel twee jaar doorgaan. Ik had nooit verwacht dat hij hier zo lang zou blijven. Maar in de sport zijn er dingen veranderd en verbeterd op het gebied van fitness. Ryan doet daarbij veel aan yoga. Daardoor verhoog je de kans voor jezelf natuurlijk. Maar Ryan is ook bereid geweest om offers te maken en is altijd al een hele goede professional geweest."

De voormalige international van Wales kan dit seizoen zijn twaalfde landstitel vieren met Manchester United. "Het is mooi om zo geroemd te worden door je manager", reageert Giggs op de lovende woorden van Ferguson. "Hij is altijd de eerste geweest die het me vertelde als ik niet goed speelde of dat ik uit vorm was."

"Ik ben blij dat ik nog altijd kan voetballen en geniet er nog steeds volop van. We (Giggs en Ferguson) praten nu veel meer en zijn ook eerlijk tegen elkaar. We hebben een goede relatie en dat is een van de redenen dat ik nu nog steeds speel", aldus Giggs.

T. Janssen hervat training

Theo Janssen heeft na een week afwezigheid de training bij FC Twente hervat. De middenvelder was ziek en had een oogontsteking.

Michel Preud'homme, de trainer van de regerend landskampioen, overweegt de middenvelder in het competitieduel tegen FC Groningen van dit weekend mee te laten spelen. "Af en toe laat je een speler ook al heeft hij een mindere conditie meespelen, omdat hij van groot belang is voor de ploeg", aldus Preud'homme.

De Boer ziet genoeg scorend vermogen bij Ajax

Ajax heeft genoeg scorend vermogen, vindt Frank de Boer. Dat zei de trainer van de Amsterdammers vrijdag tijdens zijn wekelijkse perconferentie. Ajax won woensdag met 2-0 van Feyenoord, maar kreeg veel meer kansen. "Het belangrijkste is dat we kansen in ieder geval creëren." De Boer wees erop dat Luis Suarez geschorst is en Mounir El Hamdaoui geblesseerd.

Daarnaast heeft Ajax met Lorenzo Ebecilio, Miralem Sulejmani, Siem de Jong en Christian Eriksen meer spelers die het net kunnen vinden. "We moeten nu in dat opzicht alleen even het laatste zetje krijgen. Vertrouwen speelt daarbij ook een rol."

Volgende week krijgt Ajax bovendien de 20-jarige Nigeriaanse spits Fanendo Adi op proef. De 1,93 meter lange speler van AS Trencin liep vorig seizoen al eens stage bij de A1. nu mag hij zich bij de A-selectie bewijzen. "Hij liet toen een goede indruk achter. Het is een jongen waar heel veel rek inzit. Hij ontwikkelt zich goed door."

Kim Holland: Liever seks dan Madiwodo Show

Kim Holland heeft een uitnodiging van Paul de Leeuw om te verschijnen in de Madiwodoshow afgeslagen. De pornoactrice heeft namelijk andere plannen.

Zo twittert Kim: "Net belde Paul de Leeuw voor zijn programma van vanavond. Helaas red ik dat niet in verband met een te leuke date met te lekkere vrienden..."

Paul de Leeuw zal dus andere spraakmakende gasten moeten regelen. Het kijkcijfer van de Madiwodoshow staat overigens deze week stabiel rond de 450.000 kijkers. Het lijkt erop dat De Leeuw toch nog een succes gaat maken van de dagelijkse talkshow. Het succes trekt aan sinds Fillemon Wesselink niet meer de sidekick is.

Cameron Diaz kocht wiet van Snoop Dogg

Cameron Diaz heeft vroeger wiet gekocht van rapper Snoop Dogg. Dat heeft de actrice onthuld in de Amerikaanse talkshow Lopez Tonight.

De twee groeiden op in Long Beach in de Amerikaanse staat Californië en zaten op dezelfde middelbare school. "Hij was een jaar ouder dan ik. Hij was erg lang, mager en droeg veel staartjes in zijn haar. En ik weet bijna zeker dat ik wiet van hem heb gekocht", gaf Diaz toe.

De 38-jarige actrice is momenteel te zien in de superheldenfilm The Green Hornet. Het nieuwe album van de 39-jarige Snoop Dogg verschijnt waarschijnlijk in het voorjaar.


Cameron Diaz (Foto: Novum)

Rutten: "We gaan naar VVV om daar te winnen"

PSV komt zondag eindelijk weer in actie in competitieverband. Na de winterstop neemt de ploeg van Fred Rutten het op tegen VVV-Venlo.

De trainer van de Eindhovenaren kijkt terug op een geslaagd trainingskamp in Spanje. "Het ziet er heel goed uit. We hebben geen blessures, behoudens Jonathan Reis. We hebben goed kunnen trainen, zeker in Spanje onder goede omstandigheden."

"Met fysiek behoorlijk wat arbeid in de benen gaat het zondag weer door", vervolgt Rutten. "Er staat een team dat uitstraalt te willen winnen. We gaan ook naar VVV om daar te winnen", zegt de trainer op de clubwebsite van PSV.

Rutten verwacht dat VVV zondag PSV het spel zal laten maken. "Wij zullen het tempo moeten bepalen. Zij zullen spelen vanuit het defensieve, aan ons om de mogelijkheden te creëren en met drie punten naar huis gaan. Het werkveld van hen zal echt niet op het middenveld liggen."

Kunstenares vrijgesproken van hamstermartelingen

De 31-jarige kunstenares Tinkebell is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van het martelen van hamsters. Het OM had een boete van 950 euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze werd ervan verdacht 95 hamsters in 2008 urenlang te hebben mishandeld.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) mishandelde Tinkebell de hamsters in het kader van haar tentoonstelling 'Save the pets' in de Amsterdamse galerie Masters. Ook de galeriehouder is vrijgesproken. Justitie wilde dat ook de galerie een boete van 475 euro zou betalen.

De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat het welzijn of de gezondheid van de beestjes is geschaad door het handelen van de kunstenares. Volgens een dierenarts verkeerden de hamsters over het algemeen in goede gezondheid. Elf hamsters hadden letsel, maar volgens de rechtbank is dat Tinkebell niet aan te rekenen.

De kunstenares stopte de beestjes in gekleurde plastic ballen en liet ze vervolgens vier uur rondrennen. Op de gebruiksaanwijzing van de hamsterballen staat het advies de beestjes er niet langer dan een halfuur in te laten. Volgens de rechtbank is het echter niet strafbaar om dat wel te doen.

Volgens het OM kregen de hamsters bovendien te weinig eten en drinken en zaten ze in te kleine kooien. De rechtbank acht ook dat niet bewezen.

Europese launchdatum Yakuza 4 bekend

Yakuza 4 zal op 18 maart uitkomen in Europa, precies een jaar na de oorspronkelijke lancering in Japan. Yakuza-games komen vrijwel altijd met min of meer een jaar vertraging uit in het Westen, een traditie die Sega zo te zien in stand wil houden. De vijfde game in de serie zal een spin-off met zombies zijn.

Yakuza 4 vervolgt het verhaal van de ex-gangster/nog steeds-gangster Kazuma Kiryu. De gameplay is een combinatie van vrije verkenning in de stad en martial arts-gevechten, waarbij voorwerpen uit de omgeving als wapens gebruikt kunnen worden. De serie is vooralsnog erg populair in Japan, mede omdat bekende Japanse acteurs hun gezichten en stemmen verlenen aan de personages. Bekijk hier een nieuwe trailer voor de game.

Blizzard nodigt World of Starcraft-maker uit

Blizzard heeft de maker van de Starcraft II-mod World of Starcraft uitgenodigd voor een bezoek naar het hoofdkwartier van het bedrijf in Irvine, California. Volgens Blizzard was het nooit de bedoeling om de mod te verbieden, maar alleen om het "over de titel te hebben," die logischerwijs nogal veel lijkt op World of Warcraft.

Het is standaardprocedure om videomateriaal te verwijderen terwijl de toekomst van zo'n fanproject wordt overwogen, aldus Blizzard. De populaire PC-ontwikkelaar heeft geen problemen met fans die de grenzen van de editor opzoeken, maar de naam van dit project leek wel erg veel op iets wat de ontwikkelaar zelf uitgegeven zou kunnen hebben. "Wij moedigen de ontwikkeling van custommaps en mods voor Starcraft II aan. Dit is de reden dat we een editor vrijgeven en waarom we de beste content van de spelers uitlichten in de custom game-search. Daarom hadden we ook een wedstrijd voor de beste Starcraft II-mods op BlizzCon vorig jaar," aldus Blizzard.

De maker van World of Starcraft was ook al benaderd voor een interview met de makers van League of Legends, Riot Games. Wie weet heeft Blizzard ook wel interesse in de ambitieuze gamemaker.

Leraar ontslagen om rol in pornofilm

Een leraar Engels van het Wellantcollege in Klaaswaal is ontslagen omdat hij ooit in een pornofilm heeft gespeeld.

De film werd onlangs uitgezonden op de zender Meiden van Holland en de leraar werd herkend door een leerling. De directie vindt dat de man niet meer voor de klas kan staan. "Het is niet illegaal, maar de voorbeeldfunctie komt in het geding", aldus een woordvoerder van de school. "Je wordt met een bepaalde wereld geassocieerd en dat is voor het onderwijs niet goed."

Producent Blue Donkey Media zegt dat het om een oude film gaat, misschien zelfs van voor de man leraar was. Volgende week volgt nog een gesprek maar het Wellantcollege wil de man niet meer voor de klas hebben staan. De man is inmiddels ondergedoken.

Dead Space-held 'Ser' Isaac in Dragon Age 2

EA is niet vies van cross-over tussen hun games. Het was al mogelijk om het Blood Dragon-pantser uit Dragon Age te gebruiken in Mass Effect 2, en nu zal het pak van Isaac Clarke uit Dead Space 2 ook beschikbaar zijn in Dragon Age 2. Het futuristische mijnerspak ziet er iets anders uit maar is nog duidelijk herkenbaar.

Iedereen die Dead Space 2 nieuw koopt krijgt een code die kan worden ingewisseld voor het pantser in Dragon Age 2. Dead Space 2 zal 29 januari uitkomen en Dragon Age 2 op 10 maart.

F1-team Williams overweegt beursgang

Formule 1-team Williams wil naar de beurs. Teambaas Frank Williams denkt met een aandelenuitgifte genoeg geld binnen te halen om op lange termijn als zelfstandig team door te kunnen. Dat zei de 68-jarige Engelsman vandaag. In 2010 raakte WilliamsF1 een aantal sponsoren kwijt waardoor de renstal financieel minder ruimte heeft.

Williams is niet van plan de zeggenschap op te geven over de renstal die hij sinds 1972 bezit. Als zijn plannen doorgaan hoopt hij "een stabiele kern langetermijninvesteerders te vinden die nauw betrokken zijn bij het besturen van het team" te vinden.

Williams is het op twee na succesvolste team in de geschiedenis van de Formule 1 na Ferrari en McLaren. De Engelse renstal won 113 keer in 565 races, maar won sinds 2004 geen grand prix meer.

Vergunning sekstheater terecht geweigerd

De gemeente Amsterdam heeft terecht vergunningen geweigerd voor een sekstheater en een aantal raamprostitutiebedrijven op de Wallen. De heeft de Amsterdamse rechtbank vrijdag bepaald.

De burgemeester en het stadsdeel Amsterdam Centrum weigerden de vergunningen, omdat ze vermoeden dat er een grote kans is dat ze zullen worden gebruikt om crimineel geld wit te wassen. De vergunningen zijn geweigerd op basis van de wet Bibob. De ondernemers achter de zaken hadden hiertegen bezwaar aangetekend.

Volgens de rechtbank is de gemeente terecht afgegaan op adviezen van het Landelijk Bureau Bibob over de integriteit van de vergunningaanvragers. Het bureau gaf aan dat de aandeelhouders van de ondernemingen betrokken waren bij drugshandel. Verder zouden de betrokkenen geld, afkomstig van drugshandel, hebben witgewassen.

De ondernemers hebben zes weken de tijd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Rome geeft Formule 1-droom op

Rome probeert niet langer een Formule 1-race te krijgen. Dat heeft burgemeester Gianni Alemanno vandaag gezegd. Een week geleden kreeg Alemanno een brief van F1-baas Bernie Ecclestone waarin de Engelsman schreef dat het lastig wordt om meer dan één grand prix per jaar in Italië te organiseren. De Italiaanse Grand Prix op het circuit van Monza is een vaste waarde op de F1-kalender.

Rome probeerde enkele jaren om een race op een stratencircuit in de wijk EUR binnen te halen. De bewoners van die wijk zagen al niet veel in de plannen en hadden hun ongenoegen geuit. Vandaag op een persconferentie gaf Alemanno hen hun zin. "We zien definitief en formeel af van onze plannen om de Formule 1 naar Rome te halen."

Sacha Baron Cohen speelt Saddam Hoessein

Komiek Sacha Baron Cohen kruipt voor zijn nieuwste film in de huid van de overleden Irakese president Saddam Hoessein. De komedie The Dictator verschijnt volgend jaar in de bioscopen, heeft filmstudio Paramount Pictures bekendgemaakt.

Cohen neemt naast de hoofdrol ook de productie van de film op zich. De regie is in handen van Larry Charles, die eerder de films Borat en Brüno regisseerde, eveneens met de 39-jarige Britse komiek in de hoofdrol. The Dictator is gebaseerd op het boek Zabibah and The King, dat in 2000 werd geschreven door Hoessein zelf. "De film vertelt het heldhaftige verhaal van een dictator die zijn leven op het spel zette om ervoor te zorgen dat democratie nooit zou binnendringen in het land dat hij met liefde onderdrukte", luidt de sarcastische promotietekst van Paramount.

The Dictator verschijnt wereldwijd op 11 mei 2012 in de bioscopen.


Sacha Baron Cohen speelt Saddam Hoessein

Sonic-maker komt met nieuwe game

De programmeur van de allereerste Sonic the Hedgehog-game uit 1991 heeft een nieuw spel aangekondigd voor de Nintendo Wii en 3DS. Yuji Naka zei tegenover het Japanse magazine Famitsu dat Rodea the Sky Soldier een avontuur in de lucht wordt dat voor iedereen te begrijpen is. Het spel moet dit jaar, twintig jaar na Naka's grote doorbraak, uitkomen in Japan.

Rodea the Sky Soldier verschijnt vermoedelijk ook in de Verenigde Staten. De naam is geregistreerd bij het Amerikaanse patentbureau. Of en wanneer het spel in Europa uitkomt, is niet bekendgemaakt. Rodea the Sky Soldier is niet de eerste game van Naka waarin vliegen centraal staat. Nights into Dreams uit 1996 is ook van de hand van de inmiddels 45-jarige game-ontwikkelaar. De Japanner is betrokken geweest bij grote games van Sega, waaronder Phantasy Star Online, Sonic the Hedgehog en Nights.

In 2006 verliet Naka zijn werkgever Sega om zijn eigen gamestudio Prope op te richten. Prope maakte in 2009 het ritmische spel Let's Tap voor de Nintendo Wii, waarna vorig jaar het avontuur van Ivy the Kiwi werd gelanceerd op de Wii en Nintendo DS. Rodea the Sky Soldier is de derde game die Naka met zijn bedrijf maakt voor Nintendo-spelcomputers.


[WB] Kostelic verrast op Super G

Bij wereldbekerwedstrijden in Kitzbühel heeft de Kroaat Ivica Kostelic de Super G op zijn naam geschreven. De specialist op de slalom bleef de Oostenrijker Georg Streitberger en Aksel Luns Svindal uit Noorwegen voor.

Op de Streif-piste ging Kostelic als derde van start en kwam na 1.17,33 over de finish. Tot zijn eigen verbazing zag Kostelic, die nog nooit een wedstrijd op de Super G had gewonnen, dat alle favorieten hun tanden op zijn richttijd stukbeten.

Microsoft wil Windows Phone 7 laten kraken

Microsoft heeft PS3-kraker GeoHot een baan aangeboden. GeoHot, wiens echte naam George Hotz is, wordt gevraagd om Microsofts laatste pareltje te kraken om zodoende een lek te vinden in hun software. Aangezien elke telefoon tegenwoordig gejailbreakt wordt, is het niet onlogisch om een kraker er naar te laten kijken.

Onder het principe - if you can't beat, join them - heeft Microsoft GeoHot benaderd. GeoHot is bekend geworden als de persoon die het wachtwoord heeft gekraakt van de PlayStation 3 en de iPhone. Of hij is ingegaan op het aanbod van Microsoft is nog onbekend. Wat zouden jullie doen in zijn plaats? Ingaan op het verzoek en lekker centjes verdienen of gewoon keihard tegen de gevestigde orde blijven schoppen?

geohot

[NHL] Stars winnen achtste uitwedstrijd op rij

De Dallas Stars hebben met een overwinning op de Edmonton Oilers hun achtste uitwedstrijd op rij gewonnen. Jamie Benn werd man van de wedstrijd met een goal en een assist. Goalie Kari Lehtonen wist 30 van de 32 schoten op doel te stoppen voor zijn vijfde overwinning op rij.

De Stars kwamen in de elfde minuut op voorsprong via Benn. Een minuut later stond het echter alweer gelijk door een shorthanded goal van Ryan Jones, waardoor de ploegen met een gelijke stand de kleedkamer in gingen. In de tweede periode namen de Stars een 3-1 voorsprong. Mike Ribeiro bracht de ploeg uit Dallas op voorsprong en James Neal breidde die voorsprong in de powerplay uit. Een minuut voor het einde van de periode maakte Jeff Petry zijn eerste NHL-goal en stond het alsnog 3-2.

De Stars wisten de voorsprong in de derde periode vast te houden in een periode met weinig schoten op doel (negen in totaal). In de laatste minuut maakte Adam Buriish nog de 4-2 in een leeg net nadat goalie Nikolai Khabibulin het net had verlaten voor een extra aanvaller.

De Dallas-spelers hadden het na de wedstrijd vooral over Lehtonen, die de plek van de vertrokken Marty Turco overgenomen heeft. "Hij hield ons in de wedstrijd, maakte de juiste reddingen op het juiste moment", aldus Ribeiro. "In de derde periode gaven we door beter verdedigend werk wat minder weg, maar in de eerste twee perioden hield hij ons op de been." Ook Tom Renney, coach van de Oilers, had positieve woorden voor Lehtonen. "Hij was erg goed vandaag, maar dat was hij ook bij onze uitwedstrijd in Dallas."

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Edmonton Oilers Dallas Stars 2-4
Boston Bruins Buffalo Sabres 2-4
Toronto Maple Leafs Anaheim Ducks 5-2
New Jersey Devils Pittsburgh Penguins 2-0
New York Islanders Washington Capitals 1-2
Philadelphia Flyers Ottawa Senators 6-2
Carolina Hurricanes New York Rangers 4-1
Atlanta Thrashers Tampa Bay Lightning 2-3 (SO)
St. Louis Blues Detroit Red Wings 3-4 (OT)
Colorado Avalanche Nashville Predators 1-5
Vancouver Canucks San Jose Sharks 1-2 (SO)
Los Angeles Kings Phoenix Coyotes 0-2

Drugsbaron Charles Zwolsman overleden

Hasjbaron Charles Zwolsman is in de gevangenis overleden. Dat meldt de NOS. De 55-jarige Zwolsman zat een straf van drie jaar uit voor drugshandel en wapenbezit. Waaraan hij is overleden is niet bekendgemaakt. Hij moest later dit jaar terechtstaan voor zijn rol in een nog grotere drugszaak.

Deze week wordt in Arnhem een aantal regiezittingen van de zogeheten Doomer-zaak gehouden. Daarin zou hij samen met 36 andere verdachten terechtstaan voor zijn rol in een grote internationale drugsbende.

De voormalige autocoureur werd in mei veroordeeld tot drie jaar voor een partij drugs en wapens die bij een inval in zijn villa in het Gelderse Zwartebroek werden gevonden. Er werd onder meer 2000 kilo hasj gevonden.

Het was niet voor het eerst dat hij met justitie in aanraking kwam voor drugsdelicten. In de jaren negentig zat Zwolsman al een gevangenisstraf van vijf jaar uit voor het leiden van een drugsbende. In 2005 werd hij opnieuw veroordeeld voor drugshandel. Ook moest hij 22,5 miljoen euro criminele winsten terugbetalen.

Woordvoerders van het OM en het ministerie van Justitie konden het bericht niet direct bevestigen.

Raad van toezicht Inholland vertrekt

De raad van toezicht van Hogeschool Inholland stapt op. De toezichthouders laten weten dat ze het nieuwe college van bestuur 'alle ruimte geven voor het versterken van de organisatie en het onderwijs'.

Inholland kwam vorig jaar onder vuur te liggen nadat was gebleken dat de hogeschool te gemakkelijk diploma's zou hebben verstrekt aan een aantal langstudeerders. De bestuursleden legden hun functie in november neer omdat ze vonden dat ze de belangen van de hogeschool door de aanhoudende publiciteit niet goed konden dienen. Ze krijgen overigens forse bedragen mee. De raad van toezicht meldt vrijdag zijn verantwoordelijkheid te nemen door terug te treden.

Doekle Terpstra, die is aangesteld om orde op zaken te stellen bij de hogeschool, laat weten het besluit van de raad van toezicht te respecteren. Hij noemt het een 'duidelijk signaal dat Inholland volop werkt aan het verbeterproces'. Op korte termijn wordt gezocht naar een nieuwe voorzitter voor de raad van toezicht.

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt de mogelijke diplomafraude en het declaratiegedrag van de bestuursleden. Uit een eerste onderzoek naar de diplomafraude zou zijn gebleken dat vooral de raad van toezicht heeft gefaald.

Lukoki biedt De Cler excuses aan voor 'panna'

Jody Lukoki heeft zijn excuses moeten aanbieden aan Tim de Cler voor zijn actie in de slotfase van Ajax - Feyenoord (2-0). Frank de Boer zette de jongeling hiertoe aan, aldus de site Ajaxlife via haar twitteraccount. 

Lukoki speelde de verdediger van Feyenoord woensdag in blessuretijd door zijn benen, tot vreugde van het Ajax-publiek. De beelden van de actie gingen de dagen erna het hele net over. De Boer was hier ontstemd over en liet de jongeling zijn excuses aanbieden aan De Cler. De Boer liet weten dat "je een gerespecteerde verdediger als De Cler niet door de benen speelt".


Beelden van de bewuste actie

Van der Vaart: "Iedereen komt met angst naar ons"

Rafael van der Vaart gaat met Tottenham Hotspur voor de landstitel. Hij denkt echter dat door de zwakke resultaten in de uitwedstrijden het kampioenschap wel eens uit het zicht kan verdwijnen.

Tottenham gaat morgen op bezoek bij Newcastle United. Vier eerdere ontmoetingen op Tyneside gingen verloren, net zoveel als de uitnederlagen van Tottenham dit seizoen. Hierdoor staan de Spurs acht punten achter op koploper Manchester United.

"Iedereen komt met angst naar White Hart Lane. We hebben hier het vertrouwen om iedereen te verslaan", zegt Van der Vaart in gesprek met Goal.com UK. "Maar tijdens uitwedstrijden is het anders. Teams zetten druk en geven ons daardoor weinig tijd waardoor we niet ons eigen spel kunnen spelen."

"We worden gedwongen om op de counter te gaan spelen en daarin zijn we nog niet erg succesvol. Thuis krijgen we meer ruimte om te voetballen. Op die manier moeten we gewoon verder gaan."

We gaan eraan!

Sinds de Verlichting overheerst de hebberigheid. Materiële welvaart gaat voor immateriële normen en waarden en materiële welvaart krijg je door een steeds verder groeiende economie. Voor die steeds verder groeiende economie wordt eigenlijk alles opgeofferd. En we doen dat met open ogen, want alle wereldleiders weten dat en houden er zelfs conferenties over, maar niemand durft het roer echt om te gooien

Kerncentrale Borssele niet in private handen

De kerncentrale Borssele zal voorlopig niet in private handen komen. Aandeelhouder Essent mag er niet aan meewerken dat haar aandelenbelang in de kerncentrale overgaat naar het Duitse RWE. Dit heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

Het hoogste rechtscollege bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Het verbod aan Essent om haar aandelen in EPZ, die de kerncentrale Borssele exploiteert, over te dragen aan private aandeelhouders, blijft van kracht tot in de nog lopende bodemprocedure hierover definitief is beslist.

Kerncentrale Borssele niet in private handen
Kerncentrale Borssele niet in private handen (Foto: ANP)

'Ajax wil Dost uit lijden verlossen'

Bas Dost staat in serieuze belangstelling van Ajax. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. De spits heeft aangegeven weg te willen bij sc Heerenveen.

Dost moet onder trainer Ron Jans genoegen nemen met een plek op de reservebank. Afgelopen zomer werd hij nog voor drie miljoen euro overgenomen van Heracles Almelo. Maar ondanks een uitstekende start in Friesland kreeg hij te maken met een terugval. Jans doet al enige tijd geen beroep meer op de lange aanvaller. Daarom heeft hij aangegeven in januari weg te willen.

Ajax zou wel eens de nieuwe club kunnen worden van Dost. Afgelopen zomer hadden de Amsterdammers al interesse, maar die stap vond Dost toen te groot. Daarbij was de aanvaller toentertijd te duur. Ook FC Twente wilde hem hebben, maar koos voor Marc Janko en Dost ging naar Heerenveen.

Heerenveen wil best meewerken aan een transfer, maar dan zal er wel geld op tafel moeten komen. Voor minder dan drie miljoen euro vertrekt Dost niet. "Daar hoef je geen economie voor gestudeerd te hebben", zegt directeur Robert Veenstra. "Bas hoeft van ons niet weg. Maar als een speler niet gelukkig is, moet je hem niet koste wat kost willen houden."

Vanavond neemt Heerenveen het in Den Haag op tegen ADO. Dost zit bij de wedstrijdselectie, maar zal wederom genoegen moeten nemen met een plek op de bank. Jans geeft de voorkeur aan Viktor Elm.

Geen stroom in Amersfoorts ziekenhuis door brand

Een deel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zit vrijdag zonder stroom door een brand in een elektriciteitshuisje. De brand woedt in een naastgelegen gebouw en bedreigt de vestiging Lichtenberg niet direct. Belangrijke voorzieningen hebben de beschikking over noodstroom, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis wordt niet ontruimd. Wel worden patiënten van twee verpleegafdelingen verplaatst vanwege de rook- en stankoverlast en is een tijdelijke patiëntenstop ingesteld. Operaties en nieuwe patiënten worden zo veel mogelijk verplaatst naar andere vestigingen.

Patiëntendossiers in de computers zijn onbereikbaar. De intensive care, de afdeling hartbewaking en andere afdelingen met kritieke apparatuur hebben wel stroom.

De brand brak rond 10.40 uur uit in een transformatorhuisje bij het ziekenhuis aan de Utrechtseweg. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Woensdag werd het ziekenhuis ook al getroffen door een stroomstoring. Toen werd de storing snel verholpen. Of er een verband is met de brand in het transformatorhuisje is onduidelijk.

Castaignos: "Ik denk dat ik op de goede weg ben"

Luc Castaignos is onder trainer Mario Been zeker van een basisplaats bij Feyenoord. De jonge spits denkt dat hij de goede weg is ingeslagen.

De aanvaller weet inmiddels hoe het werkt in de top. "Als spits word je afgerekend op je doelpunten. Dit is mijn eerste jaar bij de selectie en daarin wil ik me ontwikkelen als speler en als persoon. Ik denk dat ik op de goede weg ben", zegt de spits in een interview met Feyenoord TV.

In de hoofdmacht is de druk groter dan in de jeugd. Toen hij in de laatste zeven wedstrijden van 2011 vijf keer scoorde nam de druk af. "In de jeugd had je alle rust. Als ik twee wedstrijden niet scoorde, dacht ik: het komt wel weer. Maar druk hoort bij het voetbal, zeker als je de spits van Feyenoord bent. Daar moet je mee om kunnen gaan."

Castaignos kent zijn sterke en zwakke punten. Hij weet hier goed mee om te gaan. "Leeftijd moet daarbij geen rol spelen. Dat wordt vaak als excuus gebruikt, maar dat vind ik onterecht. Als je in het eerste speelt moet het niet uitmaken hoe oud je bent."

Het is echter de vraag hoe lang Castaignos nog in het shirt van Feyenoord speelt. Hij staat in de belangstelling van Inter. Feyenoord vraagt vijf miljoen euro en Inter heeft drie miljoen euro over voor de spits.

Agassi in Hall of Fame van tennisbond

Tennisser Andre Agassi is door de internationale tennisfederatie ITF opgenomen in de Hall of Fame. In Newport zal op 9 juli een ceremonie worden gehouden voor de Amerikaan

"Ik voel mij enorm vereerd om een plaats te krijgen tussen de grootste spelers", aldus Agassi. "Mijn tennisloopbaan heeft mij alles in mijn leven gegeven." In totaal won Agassi zestig titels en alle grandslamtoernooien. Met zijn plek in de Hall of Fame volgt hij zijn vrouw Steffi Graf, die hier al sinds 2004 in te bewonderen is.

El Hamdaoui ontbreekt ook tegen Utrecht

Frank de Boer kan ook tegen FC Utrecht niet beschikken over Mounir El Hamdaoui. De spits van Ajax heeft nog te veel last van zijn knieblessure.

Volgens AT5 is de Marokkaan hersteld van zijn griep, maar nog niet van zijn blessure. El Hamdaoui trainde vrijdag nog niet met de groep, maar werkte binnen aan zijn herstel. De aanvaller kan zondag niet in actie komen tegen FC Utrecht.

De laatste wedstrijd die El Hamdaoui speelde voor Ajax was eind vorig jaar uit bij AC Milan. Hij was woedend nadat hij niet in de basis mocht starten. Hij meldde zich ziek en speelde sindsdien geen wedstrijd meer voor Ajax. Na een gesprek met De Boer was de kou uit de lucht en heeft hij aangegeven gewoon weer te willen spelen voor Ajax.

Maar op het trainingskamp in Turkije ging het mis. Hij raakte geblesseerd aan zijn knie en moest daardoor al de oefenwedstrijd tegen Galatasaray (0-0) laten schieten. Ook de wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Feyenoord (2-0 winst) kwam hij nog niet in actie. Wanneer El Hamdaoui wel weer kan spelen is nog onbekend.

[AO] Monfils kansloos tegen Wawrinka

De franse tennisser Gael Monfils kan zijn koffers weer inpakken. Monfils was in Australië als twaalfde geplaatst, maar heeft het niet verder dan de tweede ronde weten te schoppen.

In de eerste ronde werd de Fransman al door Thiemo de Bakker bijna naar huis gestuurd, maar deze keer was het wel einde oefening. Trainingsmaatje Stanilas Wawrinka stuurde Monfils kansloos naar huis met 6-7 (4) 2-6 en 3-6.

[WB] Vonn zegeviert op Super G

Bij de wereldbekerwedstrijden in Cortina d'Ampezzo heeft de Amerikaanse skiester Lindsey Vonn de Super G bij de vrouwen gewonnen. Vonn bleef de Zweedse Anja Pärson 0,43 seconden voor. Anna Fenninger uit Oostenrijk werd op een achterstand van 0,47 seconden derde.

Door de overwinning deed Vonn goede zaken in de strijd om de algemene wereldbeker. Maria Riesch kwam niet verder dan de negende plaats vandaag en hierdoor liep de Amerikaanse in op haar Duitse concurrente.

Overigens zou de Super G vorige maand al worden gehouden. Door een harde wind in St. Moritz en overvloedige sneeuwval in Val d'Isère kon de wedstrijd echter nu pas plaatsvinden.

Meryl Streep naar Britse Lagerhuis vanwege filmrol

Meryl Streep heeft woensdag een bezoek gebracht aan het Engelse Lagerhuis. De 61-jarige actrice is bezig met de voorbereidingen voor haar rol als Margaret Thatcher in de film The Iron Lady.

Streep was bij de wekelijkse bijeenkomst waarbij premier David Cameron vragen van parlementariërs beantwoordt. Enkelen van hen lieten via Twitter weten dat ze de actrice hadden gespot.

De rol van Thatchers man Denis wordt in The Iron Lady vertolkt door Jim Broadbent. Het is nog niet bekend wanneer de film in de Nederlandse bioscopen te zien is.


Honderden hoogleraren in toga rond Hofvijver

Honderden hoogleraren en professoren hebben vrijdagochtend in Den Haag in toga rond de Hofvijver gelopen. Ze steunen de studenten in hun actie tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Het drassige Malieveld, waar vrijdagmiddag duizenden studenten demonstreren, was aan het einde van de ochtend nog helemaal leeg. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) verwacht dat er ruim tienduizend studenten bij de actie aanwezig zijn.

Voorzitter van de LSVb Sander Breur denkt dat dit wel eens het grootste studentenprotest sinds 1988 kan worden. Vrijwel alle universiteiten en veel hogescholen hebben hun studenten vrijdag vrij gegeven om aanwezig te kunnen zijn bij de actie, die om 13.00 uur begint.

Vrijdagochtend was er in Den Haag rond het Binnenhof en de Amerikaanse ambassade al wel veel politie op de been. Radicale groeperingen zouden uit zijn op confrontaties bij de demonstraties. Politie, justitie en de gemeente hebben maatregelen genomen.

Straatrover steekt man neer in Amsterdam

Een 18-jarige man uit Almere is donderdagavond gewond geraakt bij een steekpartij in het centrum van Amsterdam. Het slachtoffer werd rond 21.15 uur neergestoken toen hij achter een straatrover aanrende.

De man zat met zijn vriendin te eten in een zaak aan het Damrak toen ze werden bestolen. De dief rende met de buit de zaak uit. De Almeerder zette met een aantal anderen de achtervolging in. Op de hoek met de Prins Hendrikkade ontstond een worsteling.

De straatrover trok daarbij een mes en stak de Almeerder neer. De volgens de politie blanke dader ging er vervolgens vandoor en is nog voortvluchtig. Het slachtoffer kon na behandeling in een ziekenhuis weer naar huis.

Professoren beginnen met protestmars

In een gemoedelijke stemming zijn professoren uit het hele land vrijdag in Den Haag begonnen aan hun protestmars tegen de kabinetsbezuinigingen. Honderden mensen in toga lopen mee in de zogenoemde cortège, die op het Plein begon.

Van daaruit gaan de hoogleraren naar het Spui, waar ze een bijzondere academische zitting bijwonen, met sprekers als oud-ministers Guusje Ter Horst en Cees Veerman. In de middag is er een studentenmanifestatie op het Malieveld.

Professoren begonnen aan protestmars
Professoren begonnen aan protestmars (Foto: ANP)

Been grijpt in na verlies tegen Ajax

Mario Been is van plan zijn basisopstelling van zijn ploeg Feyenoord flink te wijzigen na de nederlaag tegen Ajax. Tijdens de laatste training hadden Kamohelo Mokotjo, André Bahia en Luc Castaignos geen hesje aan en zullen dus waarschijnlijk op de bank beginnen tegen De Graafschap.

Aanvaller Castaignos zal worden vervangen door Jhon van Beukering. Stefan de Vrij zal de plaats van Bahia overnemen en voor Mokotjo zal Jerson Cabral de vervanger zijn.

Na negentien speelrondes bezetten de Rotterdammers de dertiende plek, één plek onder De Graafschap.

Ajax test Nigeriaanse spits Adi

Bij Ajax gaat de komende tijd een spits meetrainen. Het gaat om de Nigeriaanse aanvaller Fanendo Adi. De Amsterdammers hebben Adi voor de tweede keer uitgenodigd voor een proefperiode. De 1.93 meter lange Nigeriaan is momenteel topscorer van AS Trencin uit Slowakije. Deze club is door oud-Ajacied Tscheu La Ling naar het model van de jeugdopleiding van Ajax opgezet.

Adi was eerder al op proef bij Ajax. Vorig jaar had de toenmalige trainer van de A1 van Ajax, Frank de Boer, de spits al op proef. Adi mocht zich bewijzen tijdens het internationale jeugdtoernooi Copa Amsterdam. Op dat moment maakte hij nog niet voldoende indruk op de clubleiding.

De aanvaller werd de afgelopen tijd veelvuldig in verband gebracht met clubs uit de Eredivisie. Feyenoord en FC Groningen toonden eerder al belangstelling. Adi was ook al eens op proef bij ADO Den Haag.

Grugger niet meer in levensgevaar

Skiër Hans Grugger ligt nog in coma. Gisteren liep de Oostenrijker bij een zware crash in de training voor de afdaling op de Streif bij Kitzbühel hoofdletsel op.

Na zijn ongeval werd de Oostenrijker in bewusteloze staat per helicopter naar een ziekenhuis gevlogen. Daar onderging hij een spoedoperatie die vijf uur duurde.

Grugger is de nacht goed doorgekomen en verkeert niet langer in direct levensgevaar. Artsen zullen hem nu verder onderzoeken om te bepalen hoe hij verder zal worden behandeld.

Kanis en Hijgenaar in finale teamsprint

Het Nederlandse koppel Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar hebben zich bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Peking geplaatst voor de finale op het onderdeel teamsprint. Op de olympische piste kwam het team tot een tijd van 34,116. Hiermee hielden ze de vrouwen uit Oekraïne en Litouwen achter zich.

Het enige team wat wel sneller was, was China. De rensters kwam in hun thuisland tot een tijd van 33,492.

Lotus Renault wil minstens derde worden

Het team van Lotus Renault hoopt aankomend seizoen bij de top-drie van het kampioenschap de eindigen. Het Britse team bleef vorig seizoen steken op de vijfde plek, maar heeft goede hoop dat haar coureurs Robert Kubica en Vitaly Petrov beter gaan presteren met de nieuwe auto.

"We zijn in mei vorig jaar begonnen met de ontwikkeling van de nieuwe auto en aan het begin van de zomer rolden de eerste nieuwe onderdelen al van de band", aldus Patrick Louis, directeur van Lotus Renault. "We voelen zeker wat druk en het doel is om in de top-drie van het kampioenschap te finishen."

'Aarde krijgt in 2012 een tweede zon'

Goed nieuws voor zonaanbidders. Binnenkort staat er een tweede zon aan de hemel die een tijdje nog feller zal zijn dan onze eigen zon. Volgens een wetenschapper is het goed mogelijk dat deze zon al volgend jaar opkomt.

Betelgeuze (alpha Orionis), de op twee na grootste ster in onze melkweg, staat op ontploffen. Deze rode superreus kan ieder moment een supernova worden. Als het eenmaal zo ver is, krijgen wij wekenlang een tweede zon aan de hemel. Het is zeer goed mogelijk dat we die periode geen nacht hebben.

Volgens Brad Carter, Senior Lecturer of Physics aan de University of Southern Queensland, kan het volgend jaar al gebeuren. Hij baseert zich op gigantische vlekken die sinds begin vorig jaar op de ster worden waargenomen. Deze vlekken worden veroorzaakt uit ontsnappend gas uit het binnenste van Betelgeuze, wat erop duidt dat de ster spoedig op spectaculaire wijze zal exploderen.

Na deze prachtige knal krijgen we een enorme vuurbal aan de hemel, die feller zal zijn dan onze eigen zon. Wekenlang zullen we geen nacht kennen, waarna het effect geleidelijk wegebt en de supernova is gedoofd. Hoewel er veel straling vrijkomt en de Maya's het einde der tijden hebben voorspeld voor 2012, zal alles onschadelijk zijn voor de mens, belooft Carter ons.

Vitesse heeft H. Babangida binnen

Haruna Babangida speelt de rest van het seizoen voor Vitesse. De Arnhemse club neemt de 28-jarige aanvaller transfervrij over van FSV Mainz. Babangida trainde al ruim een week met de selectie van Vitesse mee en is de vierde nieuweling bij de club. Eerder werden al de Spanjaarden Jordi Lopez en Marti Riverola en de Japanner Michihiro Yasuda aangetrokken.

Babangida, het broertje van oud-Ajacied Tijani Babangida, speelde in de jeugd van Ajax en FC Barcelona. Daarna speelde hij onder meer bij Metalurg Donetsk in Oekraïne, het Griekse Olympiakos Piraeus, Apollon Limassol op Cyprus en FC Kuban uit Rusland. Bij Mainz speelde hij maar één wedstrijd in de Bundesliga.

Babangida speelt dit weekeinde nog niet mee tegen Willem II. De Nigeriaan is nog niet speelgerechtigd.

Doutzen Kroes bevallen van zoontje

Doutzen Kroes is vanochtend rond 07.30 uur in het AMC in Amsterdam bevallen van een zoontje. Het jongetje weegt bijna 8 pond en krijgt de naam Phyllon. Het management van Doutzen heeft dat vanochtend bevestigd tegenover Omroep Fryslân.

Doutzen en haar vriend, DJ Sunnery James, willen dat Phyllon opgroeit in hun eigen thuisland. "Het wordt een Nederlands kindje", zei Doutzen daar vorig jaar nog over.

De afgelopen maanden heeft de carrière van het model op een laag pitje gestaan. Lingeriemerk Victoria's Secret, waar Doutzen een van de gezichten van is, was erg blij voor haar. Doutzen ging een paar maanden met onbetaald verlof.

Naar verwachting zal Doutzen haar modellenwerk pas weer in de zomer gaan oppakken.

'Ajax en PSV tonen interesse in Gudjohnsen'

Ajax en PSV strijden om de handtekening van Eidur Gudjohnsen aldus de Telegraaf. Beide clubs willen zich voor de tweede seizoenshelft versterken met een nieuwe aanvaller. Naar verluidt hebben beide teams al contact opgenomen met de zaakwaarnemer van de IJslander.

De 32-jarige Gudjohnsen staat onder contract bij het Engelse Stoke City, maar hij heeft het daar niet zo naar zijn zin. Hij speelde in het verleden onder andere voor Chelsea, FC Barcelona en Tottenham Hotspur. In een ver verleden stond hij onder contract bij PSV. In Einhoven wist hij echter nooit door te breken vanwege een zware blessure.

Ajax en PSV zullen wel een transferbedrag moeten ophoesten want Stoke City wil de aanvaller niet transfervrij laten gaan.

Psychiaters vast voor miljoenenfraude uitkeringen

De politie heeft deze week vier mannen in de leeftijd van 37 tot 57 jaar opgepakt op verdenking van uitkeringsfraude. De schade loopt volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam in de tientallen miljoenen.

Twee van de mannen die vastzitten zijn psychiaters. Ze zouden medewerking hebben verleend aan medische beoordelingen waardoor mensen onterecht een uitkering of persoonsgebonden budget hebben ontvangen. De andere twee mannen hebben volgens het OM een 'bemiddelende rol' gespeeld.

Het onderzoek naar de fraude begon ruim een jaar geleden. Dinsdag werden op vijftien plekken zoekingen verricht. De politie stuitte in de woningen van de verdachten onder meer op twee vuurwapens en ruim een ton aan contanten. Ook is beslag gelegd op woningen, sieraden en auto's.

De vier worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Vrouw verlamd door zuigzoen

Een 44-jarige vrouw uit Nieuw-Zeeland heeft een hoge prijs moeten betalen voor een zuigzoen. De vrouw hield er namelijk een hartaanval aan over en haar lichaam raakte tijdelijk deels verlamd door de zuigzoen.

De vrouw zat voor de televisie toen ze constateerde dat ze haar linkerarm niet meer kon bewegen. De vrouw ging naar het ziekenhuis, waar artsen constateerden dat ze een lichte hartaanval had gehad. De oorzaak daarvan was voor de artsen een raadsel, totdat ze in de nek van de vrouw een zuigzoen zagen staan.

Doktoren deden onderzoek en stelden vast dat er een bloedprop was ontstaan door de enorme zuigkracht van de zuigzoenzetter. De prop is uiteindelijk in het hart van de vrouw beland, waarna een hartaanval volgde. Inmiddels gaat het weer goed met de vrouw.

Automobilist rijdt Haagse fietser (69) dood

Een 69-jarige fietser uit Den Haag is donderdagavond overleden nadat hij was overreden. Een 22-jarige automobilist uit Monster kon de man niet meer ontwijken, laat de politie weten.

De 69-jarige man stak op zijn fiets de rijbaan van de Ockenburghstraat in Loosduinen over en werd geraakt. Omstanders begonnen direct met reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed rond 20.20 uur ter plaatse. De straat is vanwege het onderzoek een tijd afgesloten geweest.

De 22-jarige bestuurder en zijn 19-jarige bijrijdster zijn verhoord in een politiebureau. De politie onderzoekt de precieze toedracht.

'Postcode Loterij is bangmakerij'

Bert Zandbergen is een handtekeningenactie gestart om een eind te maken aan de Nationale Postcode Loterij. Volgens de 52-jarige Westfries maakt de loterij zich schuldig aan angstzaaierij.

Volgens Zandbergen zet de Postcode Loterij aan tot bangmaken, want stel je toch eens voor dat de hele buurt in de prijzen valt maar jij niet omdat je geen loten hebt. De directeur windt er zelf geen doekjes om. "Directeur Boudewijn Poelmann van de Postcode Loterij heeft het letterlijk gezegd: 'Wij exploiteren angst. Angst dat de buurman wél wint en jij niet'", beweert Zandbergen.

De beste man is nu een petitie gestart om de politiek ertoe te bewegen de wet op de kansspelen te veranderen. Niet meer automatisch een verliezer worden moet worden verboden, vindt Zandbergen. De handtekeningen wil hij aanbieden aan een 'invloedrijk persoon'.

Overleg over Iraans atoomprogramma

In Istanbul zijn vrijdag gesprekken begonnen tussen Iran, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland over het omstreden nucleaire programma van de islamitische republiek. Dat hebben diplomaten in de Turkse stad gemeld.

De delegaties zijn bijeen in hotel Ciragan, een voormalig Ottomaans paleis op de oever van de Bosporus. De Iraanse delegatie wordt aangevoerd door toponderhandelaar Saeed Jalili. Catherine Ashton, buitenlandchef van de Europese Unie, leidt de afvaardiging van de Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Iran ligt al jaren in de clinch met westerse landen over zijn nucleaire programma. Dat is volgens Iran slechts bedoeld om energie op te wekken, maar zou volgens onder meer de VS een dekmantel zijn voor de ontwikkeling van kernwapens.

Overleg over Iraans atoomprogramma
Overleg over Iraans atoomprogramma (Foto: ANP)

Zussen Sauerbreij door bij WK snowboarden

Bij het wereldkampioenschap snowboarden in het Spaanse La Molina hebben de zussen Nicolien en Marieke Sauerbreij zich op de slalom bij de laatste 32 geschaard. Op het blauwe parcours ging Nicolien in een tijd van 35,38 langs de 28 poortjes en noteerde daarmee de tweede tijd.

Op hetzelfde parcours zette Marieke een tijd neer van 37,07, de dertiende tijd. De topzestien van de twee banen plaatste zich voor de tweede ronde.

Honkballer Jones naar Yankees

Andruw Jones zet zijn honkbalcarrière voort bij New York Yankees. Dat maakte de Amerikaanse recordkampioen bekend. Jones komt over van Chicago White Sox als een reserve voor alle drie posities in het verre veld. De Yankees worden Jones' vierde club in vier jaar en zijn vijfde club in de Major League.

De 33-jarige van Curaçao afkomstige Jones tekent een contract voor een seizoen in de Bronx. Hij gaat daar twee miljoen dollar, een kleine anderhalf miljoen euro, verdienen. Daar kan nog 1,2 miljoen dollar, ongeveer negenhonderdduizend euro, bovenop komen aan prestatiegerelateerde bonussen.

In 1996 brak Jones als 19-jarige door bij Atlanta Braves en bij die ploeg speelde hij tot en met het seizoen 2007. Daarna vertrok hij Los Angeles Dodgers, maar dat werd geen succes en Jones vertrok al na een jaar. Via Texas Rangers kwam hij bij de White Sox terecht waar hij in het afgelopen jaar tot 107 wedstrijden bracht. Daarin scoorde hij 41 runs, waarvan negentien keer door een homerun te slaan.

Enkele reis naar Mars

Ik kwam het volgende bericht tegen en in het kort komt het neer op het volgende:

In a special edition published in October, the Journal of Cosmology detailed how a human mission to Mars could be a reality in as little as 20 years.... So a few scientists proposed an unconventional idea: send astronauts -- but simplify the flight by making it a one-way trip. The astronauts would be settlers as well as explorers. A return trip is massively more difficult than the voyage there, partly because the fuel and supplies to get home would have make the round trip from Earth. 

It's just a fanciful idea for now -- but the editors say they were stunned when more than 500 e-mail messages came from people around the world, volunteering to be the first Mars colonists.

Dus ruim 500 mensen zien zo'n zelfmoordmissie richting Mars wel zitten. Zou jij het aandurven om op zo'n enkele reis richting Mars te gaan?

Poll: Een enkele reis naar Mars...

Tussenstand:

Ook een poll maken? klik dan hier

'Ben Saunders wint Voice of Holland'

Ben Saunders gaat The Voice of Holland winnen. Dat denkt 39 procent van de stemmers op de speciale FP-poll. The Voice of Holland is een talentenjacht waarvan vanavond de finale is.

De andere drie kandidaten maken geen schijn van kans volgens de stemmers. Pearl is zelfs de grote verliezer met nog geen drie procent van de stemmen. Overigens is de grootste verliezer volgens de poll The Voice of Holland zelf. Vijftig procent van de stemmers geeft aan dat de uitslag van de RTL4 talentenjacht ze niet boeit.

Stemmen kan hier.

Aantal 'veefabrieken' in vijf jaar verdubbeld

Het aantal zeer grote veehouderijen is sinds 2005 meer dan verdubbeld. Momenteel zijn er 242 megastallen voor varkens en runderen. Vijf jaar geleden waren dat er 95. Dat meldt Milieudefensie op basis van cijfers van kenniscentrum Alterra van de Wageningen Universiteit en van het Bestand Veehouderij Bedrijven.

De cijfers hebben betrekking op de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg en Gelderland. Daar zitten van oudsher de meeste grote veehouderijen. Over de andere provincies zouden geen volledige gegevens beschikbaar zijn.

Volgens Milieudefensie is de toename te wijten aan de schaalvergroting in de veehouderij. Het aantal veebedrijven daalt al jaren, maar per bedrijf worden wel meer dieren gehouden. Tien jaar geleden waren er 78.000 veebedrijven, vorig jaar vijftigduizend

De grote stallen zouden slecht zijn voor het welzijn van de dieren. Ook zorgt de mestproductie volgens Milieudefensie voor milieuschade, klagen omwonenden over stankoverlast, ontsieren de grote bedrijven het landschap en vormen de stallen een gezondheidsrisico voor de omgeving.

Hiddink niet verrast door keuze Gullit

De keuze van Ruud Gullit om aan de slag te gaan als trainer van Terek Grozny kwam voor Guus Hiddink niet echt als een verrassing. "Ik was er niet van op de hoogte, maar heb er eerder wel even contact met hem over gehad", vertelt de voormalig bondscoach van Rusland aan Novum Nieuws. "Dus voor mij was het geen heel groot nieuws."

Hiddink weet dat er in het Tsjetsjeense Grozny serieus aan de weg wordt getimmerd. "Ze hebben daar grootse plannen. Vandaar dat ze Gullit gecontracteerd hebben." Wel noemt hij de keuze van de voormalig trainer van Chelsea, Newcastle United, Feyenoord en LA Galaxy opvallend. "Al is de Russische competitie natuurlijk wel van een behoorlijk niveau. En Grozny is de laatste jaren flink opgeklommen."

Terek Grozny speelt sinds 2007 op het hoogste niveau in Rusland. Het vorige seizoen werd afgesloten op de twaalfde plaats. "Wat ik gehoord heb van Ruud, want die heeft zich wel georiënteerd, is dat er daar grondig gemoderniseerd wordt", weet Hiddink. "Met onder meer een nieuw stadion. Ze pakken het heel serieus aan."

Gullit tekende deze week in Tsjetsjenië een contract voor 1,5 jaar. De laatste tijd was de oud-international vooral actief als voorzitter van het HollandBelgium Bid, maar uiteindelijk ging Rusland er met de organisatie van het WK van 2018 aan de haal.

Larry Page (37) na tien jaar weer CEO van Google

De 37-jarige Larry Page, een van de oprichters van Google, wordt na tien jaar weer CEO van het bedrijf. Page leidde Google al drie jaar toen de investeerders in 2001 oordeelden dat hij te jong was om het steeds groter wordende bedrijf te leiden.

Daarom werd destijds de nu 55-jarige Eric Schmidt 'ingevlogen'. Schmidt vindt de tijd gekomen om meer op de achtergrond te gaan opereren. Hij blijft wel werkzaam in de top van Google om Page zonodig van advies te dienen, maar liet weten ervan overtuigd te zijn dat Page nu helemaal rijp is voor de functie van bestuursvoorzitter. "Dagelijks ouderlijk toezicht niet meer nodig", twitterde hij.

De wisseling in de top wordt op 4 april effectief.

Naast Page en Schmidt is er nog de 37-jarige Sergey Brin, mede-oprichter van Google. De drie behoren tot 's werelds rijksten, ze zijn alle drie miljardair.


Larry Page (37) na tien jaar weer CEO van Google (Foto: Novum)

PVV eist vertrek Sahar

De rechtbank in Den Bosch heeft bepaald dat de 14-jarige Sahar alsnog mag blijven in Nederland. De beslissing om haar uit te zetten naar Afghanistan is namelijk onvoldoende onderbouwd. De PVV vindt echter dat het meisje alsnog een enkeltje moet krijgen. Volgens de partij van Geert Wilders zou het asielbeleid namelijk ondermijnd worden als asielzoekers toch mogen blijven omdat hun kinderen 'te veel verwesterd' zouden zijn.

De rechtbank in Den Bosch heeft dit echter als argument gebruikt om de uitzetting te verbieden. Volgens de rechtbank is namelijk niet voldoende aangetoond dat Sahar zou kunnen integreren in de Afghaanse samenleving. Het meisje is al tien jaar in Nederland. De PVV vreest dat deze beslissing ervoor gaat zorgen dat ouders uitzetting zo lang mogelijk tegen zullen gaan.

Bij monde van het PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wordt Gerd Leers, minister van Immigratie en Asiel, opgeroepen om zijn beslissing beter te onderbouwen. "Als je nu een verblijfsvergunning geeft, geef je het signaal aan ouders dat het loont om te traineren en uitzetting tegen te gaan", aldus Fritsma. "Natuurlijk is het pijnlijk voor dit meisje, maar haar ouders hebben de ene na de andere procedure opgestart. Als je dat beloont, wordt het terugkeerbeleid gigantisch ondermijnd."

Aan de andere kant van het spectrum zit de PvdA. Deze partij vindt dat Leers Sahar en haar familie juist nu een verblijfsvergunning moet geven. Volgens de partij heeft de overheid veel te traag gehandeld in deze zaak. "De overheid moet zelf veel sneller haar werk doen", stelt PvdA-Kamerlid Hans Spekman. "Kinderen die hier geworteld zijn, leven in Nederland totaal anders dan in Afghanistan. Hier is ze geëmancipeerd en vrijgevochten en daar heeft ze alleen kans op overleven in een boerka."

[NBA] Bulls dankzij Rose langs Mavericks

Chicago Bulls heeft in de NBA de wedstrijd tegen Dallas Mavericks gewonnen. Chicago zegevierde met 82-77.

Chicago moest het stellen zonder Carlos Boozer die met een verstuikte enkel aan de kant bleef. Derrick Rose scoorde 26 punten maar zijn accuratesse met negen rake schoten op 28 pogingen was niet altijd van Boozers niveau.

Rose bracht de Bulls in de slotminuut met een sprongschot op 80-77. De poging van Jason Terry om Dallas van grote afstand weer langszij te schieten faalde waarop Kyle Korver met twee vrije worpen de wedstrijd besliste.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Philadelphia 100-97
Chicago Dallas 82-77
Portland LA Clippers 108-93

Hackende scholieren betrapt op cijferfraude

Vier leerlingen van een middelbare school in Rotterdam zijn van school gestuurd vanwege gesjoemel met cijfers. Ze zouden met wachtwoorden van leraren stelselmatig cijfers in de computer hebben aangepast en dat tegen betaling ook voor andere scholieren hebben gedaan. Tien andere leerlingen zijn geschorst, schrijft het AD vrijdag.

De fraude vond plaats op het Thorbecke Lyceum in de wijk Prinsenland. De veertien betrokkenen zijn VMBO-leerlingen. De vier hoofddaders liepen tegen de lamp doordat opviel dat cijfers in de computer niet overeenkwamen met cijfers in notitieboekjes van de docenten.

Een leerling zegt in de krant dat docenten slordig omgingen met hun wachtwoorden. Zo zouden die regelmatig door de hele klas te lezen zijn wanneer een beamer werd gebruikt. Dan typte een leraar zijn wachtwoord in het vakje van de gebruikersnaam, waardoor de code zichtbaar was.

De cijfers zijn inmiddels gecorrigeerd en de school heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De ouders van de 580 leerlingen van de school hebben een brief gekregen over de cijferfraude.

Een ouder van een van de gestrafte scholieren zegt in de krant dat het onderzoek naar de fraude slecht is uitgevoerd. Hij overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de school. Die laat weten dat het onderzoek wel degelijk goed is uitgevoerd.


Hackende scholieren betrapt op cijferfraude (Foto: Novum)

John de Mol wil SBS-zenders

Mediamagnaat John de Mol is geïnteresseerd in de zenders van SBS Nederland en België. Dat bevestigde hij donderdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. De zenders zijn op dit moment eigendom van de Duitse mediagroep ProSiebenSat.1.

De Mol heeft nog geen bod uitgebracht 'omdat dat in het proces nog niet zover is'. Het bod komt er wel, zo gaf hij aan. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan begeleidt het project en de brieven om belangstelling te tonen moeten vrijdag binnen zijn. "Als het goed is zit daar een brief van mij bij", aldus De Mol.

Mediamagnaat De Mol zei ook dat hij SBS het liefste wil kopen met één of meerdere partijen. "De Telegraaf is een optie", zo gaf hij aan, maar die naam staat niet op de brief die naar JP Morgan is gestuurd. "Iedereen doet dat nu even zelf, daarna kun je dingen samenvoegen."

John de Mol wil SBS-zenders
John de Mol wil SBS-zenders (Foto: ANP)

Jongen (12) overleden in Zeeuws zwembad

Een 12-jarige jongen is donderdagmiddag overleden nadat hij onwel werd in een zwembad in Terneuzen. De jongen uit Axel is direct uit het water gehaald en gereanimeerd. Hij overleed in het ziekenhuis, meldt de politie.

Wat er in het zwembad Scheldorado precies is gebeurd is onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

Het zwembad kwam in 2009 slecht uit een onderzoek van de ANWB. In een test van het blad Kampioen kreeg het golfslagbad Scheldorado toen een 3 voor het toezicht. Op sommige momenten keek er tijdens de test niemand toe, ook niet terwijl de golfstand van het zwembad aanstond.

[AO] Wozniacki naar achtste finales

Caroline Wozniacki heeft zich bij de Australan Open geplaatst voor de achtste finales. De nummer één van de wereld versloeg Dominika Cibulkova met 6-4 en 6-3.

Eerder deze maand had de Deense bij het toernooi in Sydney nog verloren van de Slowaakse en ook nu ging het niet vanzelf. Cibulkova dicteerde het tempo en zolang ze niet te veel fouten maakte had ze zeker kansen.

Cibulkova pakte in de eerste set tweemaal een break voorsprong. Wozniacki bleef echter geconcentreerd spelen en brak twee keer terug. Cibulkova kwam er vervolgens niet meer aan te pas zodra Wozniacki zelf een voorsprong nam.

Ajax wil contract Ebecilio verlengen tot 2015

Ajax wil langer door met Lorenzo Ebecilio (19). Een dag na de zege op Feyenoord kreeg de buitenspeler te horen dat de club zijn contract wil verlengen.

Ebecilio maakte eind vorig jaar zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax onder trainer Frank de Boer. Sinds De Boer aan het roer staat en Luis Suárez geschorst is, heeft Ebecilio een basisplaats. In een gesprek met Danny Blind kreeg de buitenspeler te horen dat Ajax verder met hem wil.

Ajax hoopt dat Ebecilio volgende week tekent. "We hebben de intentie uitgesproken om langdurig met hem door te gaan", aldus Blind in De Telegraaf. "Komende week proberen we dat gestalte te geven met een verbintenis tot de zomer van 2015."

Ebecilio is niet de enige die goed nieuw kreeg van de clubleiding. Geoffrey Castillion, Lorenzo Burnet en Aras Özbiliz kunnen ook rekenen op een contract. Laatstgenoemde heeft dit seizoen al minuten gemaakt in het eerste. Hij krijgt nu een nieuw contract. "Dat heeft hij in onze ogen verdiend", aldus Blind.

Ritzege Mayer Down Under

De vierde etappe in de Tour Down Under is gewonnen door Cameron Mayer. De renner van Garmin was de snelste van een groep van vier man. Laurens ten Dam werd derde.

Het leek er lange tijd op dat de rit, net als in de eerdere etappes, in een massasprint zou eindigen. De voorsprong tussen de vier koplopers en het peloton was miniem. Door goed samen te werken wisten de vier echter toch vooruit te blijven.

Mayer, Australisch kampioen tijdrijden, bleek in de sprint de snelste. Hij neemt ook de leiding in het algemeen klassement over van Matt Goss. Ten Dam staat op tien seconden achterstand tweede.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een verwarde hoogleraar.

Ruim 1200 jongeren tot 25 jaar worden jaarlijks uitgesloten van bijvoorbeeld een opleiding of baan omdat ze geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen. Deze jongeren hebben niet altijd zware strafbare feiten begaan. Ook relatief lichte vergrijpen kunnen leiden tot het afwijzen van een VOG-aanvraag. Hoogleraar Mirande Boone vindt het systeem veel te rigide. Ze pleit ervoor dat mensen na een straf weer met een schone lei beginnen.

FOK!ster doet mee aan Miss Nerd 2011

FOK!ster Miss_bleu is kandidaat voor Miss Nerd 2011. De verkiezing is bedoeld om vrouwen in de ICT in het zonnetje te zetten. Miss_bleu, oftewel Claudia Angenent (foto), zal dus niet in een badpakkenronde te zien zijn.

Hoewel de 27-jarige FOK!babe al jaren van het woord nerd wil afkomen, heeft ze zich toch opgegeven, om vrouwen in de branche meer in het daglicht te zetten. Claudia breekt dan ook een lans voor haar vrouwelijke collega's: "Vrouwen kunnen iets beter multitasken waardoor we ook iets sneller kunnen schakelen. Ik merk ook vaak dat we daardoor iets gestructureerder en netter te werk gaan. Maar verder doen vrouwen helemaal niets onder voor de mannen in deze wereld." Lees het hele interview met de Miss Nerd-kandidate hier.

Meer auto's gestolen in 2010

Het aantal autodiefstallen is vorig jaar voor het eerst in meer dan tien jaar weer toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vrijdag bekend heeft gemaakt.

In 2010 stalen dieven 11.733 personenauto's, 706 meer dan in 2009. Dat is een toename van 6,4 procent. De stichting zag een toename van het aantal gestolen jonge auto's, ondanks de modernere beveiliging. In de categorie tot drie jaar oud verdwenen vorig jaar 400 auto's meer dan het jaar ervoor.

Bij jonge auto's waren types als Audi’s A6 en A3, de Volkswagen Touran, de BMW 5 en Mercedes C-klasse populair. De kans dat deze worden ontvreemd ligt twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde van 0,14 procent. Bij oudere modellen scoort de Ford Escort het hoogst met een zes keer zo grote kans gevolgd door Mercedes E-klasse, de Seat Leon en de Volkswagen Golf waar de diefstalkans ongeveer vier keer zo groot is als het landelijk gemiddelde.

De stichting AVc zag het aantal ontvreemde vrachtwagens en motorfietsen dalen, respectievelijk met 8 procent naar 239 en 12 procent naar 1867. Verder werd 13 procent meer bromfietsen gestolen, bij elkaar 14.984.

Volgens de organisatie stijgt het aantal gestolen jonge auto's sinds 2008. Criminele bendes zien steeds vaker kans de elektronische beveiliging te kraken. Verder gaan dieven ook vaker met sleutels aan de haal bij inbraken.

Meer auto's gestolen in 2010
Meer auto's gestolen in 2010 (Foto: ANP)

Kabinet krijgt 7- na eerste 100 dagen

Het optreden van het kabinet wordt na de eerste honderd dagen beloond met een 6,8 als rapportcijfer. De zes grootste partijen, waaronder de kabinetspartijen zelf, geven in een rondgang van De Telegraaf alle bewindslieden gemiddeld een voldoende.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) scoort het best. Hij krijgt gemiddeld een 7,5. CDA'er Gerd Leers, minister van Immigratie en Asiel, krijgt een krappe voldoende en wordt met een 6,1 vooralsnog het minst gewaardeerd.

Premier Mark Rutte is ook goed uit de startblokken gekomen. Hij krijgt op het traditionele ijkpunt na honderd dagen gemiddeld een 7,3. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) completeert de top drie. Zij krijgt gemiddeld een 7,1.


Kabinet krijgt 7- na eerste 100 dagen (Foto: Novum)

'Babysterfte hoger bij verre bevalling'

Baby's lopen een groter risico kort na de geboorte te overlijden als vrouwen voor de bevalling langer dan twintig minuten moeten reizen naar een ziekenhuis. Dat blijkt uit groot onderzoek van het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

De conclusie is opmerkelijk omdat bij vergelijkbaar buitenlands onderzoek een dergelijk verband niet werd gevonden. Mogelijk heeft dat ermee te maken dat in veel andere westerse landen de afstand tot het ziekenhuis groter is en dat vrouwen daarom al bij de eerster tekenen van de bevalling de deur uit gaan, en in Nederland langer wordt gewacht.

De onderzoekers bekeken 750.000 bevallingen in Nederland tussen 2000 en 2006. In deze groep, waarin thuisbevallingen en de Waddeneilanden niet mee werden geteld, overleden 1125 baby's. Een kwart van de vrouwen die naar het ziekenhuis gaan, doet daar langer dan twintig minuten over.

Volgens de onderzoekers neemt het risico op babysterfte toe naarmate de reistijd naar het ziekenhuis langer is. Vooral de kans op sterfte binnen 24 uur wordt dan groter.


'Babysterfte hoger bij verre bevalling' (Foto: Novum)

Den Haag vreest verstoring studentenprotest

Bij de grote studentendemonstratie in Den Haag wordt vrijdag gevreesd voor verstoringen. Er zouden aanwijzingen zijn dat radicale groeperingen op confrontaties uit zijn. Uit welke hoek de dreiging komt, is niet bekendgemaakt, zegt voorzitter Sander Breur van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Politie, justitie en de gemeente hebben volgens Breur maatregelen genomen om de verstoringen te voorkomen. Om wat voor maatregelen het gaat is onduidelijk. Daarnaast heeft de LSVb zelf een ordedienst van vierhonderd man op de been die in contact staat met de politie.

Bij de protestactie tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs worden zo'n vijftienduizend deelnemers verwacht. De demonstratie begint om 13.00 uur en vindt plaats op het Malieveld. De gemeente verwacht daar en rond de stations flinke drukte. De HTM zet extra trams in.

[AO] Koeznetsova slaat Henin naar huis

De als elfde geplaatste Belgische tennisster Justine Henin is vrijdag uitgeschakeld in de derde ronde van de Australian Open. De verliezend finaliste van vorig jaar verloor met 6-4, 7-6 van de Russische Svetlana Koeznetsova. De Russin won in de vorige ronde van Arantxa Rus.

De als zesde geplaatste Italiaanse Francesca Schiavone won wel vrij gemakkelijk van Monica Niculescu met 6-0, 7-6. Ook de Chinese Na Li had weinig moeite met haar tegenstandster Barbora Zahlavova Strycova. De als negende geplaatste winnares van het vorige week gespeelde toernooi van Sydney won met 6-2, 6-1 van de Tsjechische.

Na Li treft in de vierde ronde de als achtste geplaatste Victoria Azarenka. De Wit-Russische was met 6-3, 6-3 veel te sterk voor de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers.

[AO] Haase buigt in vier sets voor Roddick

Robin Haase is er niet in geslaagd door te dringen tot de achtste finales van de Australian Open. De Hagenaar ging in Melbourne in vier sets onderuit tegen de als achtste geplaatste Amerikaan Andy Roddick: 6-2, 6-7 (2), 2-6, 2-6. Voor Haase was het zijn eerste optreden in de derde ronde van een grandslamtoernooi.

Haase leek zich aan het begin van de partij lelijk te verstappen, maar na een korte blessurebehandeling was er van fysiek ongemak niets meer te merken. In een voortreffelijke eerste set wist hij Roddick bij tijd en wijle te overklassen en ook in het tweede bedrijf was er weinig op het spel van de Nederlander aan te merken.

De tiebreak van de tweede set werd echter het keerpunt van de wedstrijd. Haase sloeg prompt twee dubbele fouten en gaf Roddick daarmee de kans de stand weer gelijk te trekken.

De tegenvaller had zowel mentaal als fysiek een slechte uitwerking op de nummer 62 van de wereld, die steeds moeizamer over de baan strompelde en zijn foutenlast steeds verder zag oplopen. Roddick kwam niet meer in de problemen en plaatste zich zo voor de achtste keer in zijn loopbaan voor de vierde ronde in Melbourne.

Kean blijft trainer Blackburn Rovers

Steve Kean blijft ook na dit seizoen trainer van Blackburn Rovers. De 43-jarige Schot heeft bij de nummer elf van de Premier League een contract getekend tot medio 2013. Kean werd na het ontslag van Sam Allardyce vorige maand aangesteld als interim-trainer en kreeg onlangs al te horen dat hij het seizoen mag afmaken.

Kean is dankbaar voor het vertrouwen dat de Indiase eigenaren in hem stellen. "Ik zal er alles aan doen om dat terug te betalen", zegt de trainer die bij zijn vorige clubs alleen als assistent werkzaam was. "Dit is een geweldige kans die ik met beide handen zal aangrijpen." Van zijn eerste zeven wedstrijden als hoofdverantwoordelijke bij Blackburn wist Kean er drie te winnen.


(Foto: Novum)

Boek: Leon van Zomeren - Romeo Delta

Jed Stryker is een sportieve jongen met talent voor American Football. Wanneer hij op het punt staat om naar Amerika te vertrekken om daar een toekomst in de sport op te bouwen, raakt hij zwaar geblesseerd. Tot zijn grote verdriet zal hij nooit meer op hoog niveau kunnen spelen en besluit op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Die vind hij: een baan als marinier. Het boek Romeo Delta vertelt zijn verhaal.

 

Van der Vaart blij met komst Pienaar

Rafael van der Vaart verheugt zich op het weerzien met Steven Pienaar, die deze week werd gepresenteerd als de nieuwste aanwinst van Tottenham Hotspur.

De Nederlander en de Zuid-Afrikaan waren tussen 2001 en 2005 ploeggenoten bij Ajax en gaan nu ook in Londen weer samenspelen. "Ik ken hem natuurlijk heel goed", vertelt Van der Vaart aan Novum Nieuws. "Hij is een hele goede speler en de laatste jaren bij Everton de uitblinker."

Tottenham betaalde Everton ongeveer vier miljoen euro voor Pienaar, die ook in de belangstelling stond van Chelsea. "Het zegt veel dat hij voor ons heeft gekozen en niet naar Chelsea is gegaan", concludeert Van der Vaart. "Dat is in ieder geval een goede binnenkomer bij de supporters."

Ook de naam van Luis Suárez zingt al een tijdje rond op White Hart Lane, al is Tottenham niet de enige ploeg die hengelt naar de diensten van de Ajacied. "Hij zal wel wat moeten kosten, dus het wordt niet gemakkelijk om hem te halen", voorspelt de Heemskerker. "Bij Ajax heeft Suárez het goed gedaan. Of hem dat ook in Engeland lukt, dat weet je nooit."

Samen met Gareth Bale is Van der Vaart dit seizoen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de doelpunten van de Londense club. "Als elftal hebben we eigenlijk te weinig gescoord, dat moet nog beter worden", kijkt de clubtopscorer kritisch naar zijn ploeggenoten. "We hebben veel goede spelers, maar moeten alleen nog wat constanter worden."

Britney breekt record Taylor Swift

Britney Spears heeft een record van Taylor Swift verbroken. De single Hold it Against Me werd in een week meer dan 411.000 keer gekocht of gedownload in de Verenigde Staten. Swifts record stond op 325.000 exemplaren met haar nummer Today Was a Fairytale.

Spears' single Hold it Against Me is daarmee het bestverkopende nummer binnen een week na de release. De 29-jarige zangeres kwam deze week vanuit het niets op nummer één binnengekomen in de Billboard's Hot 100 Singles.

Britney is daarmee de tweede artiest ooit die vanuit het niets meer dan een keer op nummer één binnenkomt in de lijst van Billboard. Ze deed dat eerder met het nummer '3'. Dat lukte tot nu toe alleen Mariah Carey met de singles Fantasy, One Sweet Day en Honey.

Hold it Against Me vestigde vorige week al een ander record in de Verenigde Staten. De single was op het grootste aantal radiostations tegelijk te horen. De single is afkomstig van het nieuwe album van Spears dat in maart uitkomt.


Britney Spears (Foto: Novum)

Ledental politieke partijen naar recordhoogte

Het ledental van de Nederlandse politieke partijen is vorig jaar naar het hoogste niveau sinds het midden van de jaren negentig gestegen. Het aantal leden steeg met 3,9 procent, meldt het Documentatiecentrum Nederlandse politieke Partijen donderdag.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer die vorig jaar plaatsvonden hebben vermoedelijk invloed gehad op de groei, aldus het centrum. Ook rond eerdere verkiezingen steeg het ledenaantal, waarna weer een daling volgde.

GroenLinks mocht de meeste nieuwe leden verwelkomen. Deze partij had eind vorig jaar zesduizend meer dan een jaar daarvoor, een toename van 28,9 procent. Op de tweede plaats staat D66 met drieduizend nieuwe leden, een stijging van 16,7 procent. Daarna volgt de PvdD, die het ledental met 1300, 12,6 procent, zag stijgen.

De VVD boekte voor het eerst sinds 1982 aanzienlijke winst. Het ledental van de liberale partij groeide met zeven procent en kwam uit op bijna 38 duizend. Ook de PvdA en de SGP gingen vooruit met 1,9 procent.

Het CDA en de ChristenUnie waren de verliezers, elk met tweeënhalf procent. Vanaf juli leverden zo'n duizend CDA'ers hun lidmaatschap in, waarvan zeshonderd aangaven dat vanwege het gedoogkabinet te doen. In de weken na het partijcongres van 2 oktober meldden zich daarentegen 1100 nieuwe leden aan.

Bij de ChristenUnie zegde een deel van de leden op vanwege het minder herkenbare profiel van de partij als gevolg van de deelname aan het vierde kabinet-Balkenende. De SP boekte eveneens verlies, al was het aantal leden dat opzegde met 199 veel minder groot dan het jaar ervoor, toen bijna vierduizend leden de partij de rug toekeerden.

Het totale ledental van politieke partijen had volgens het centrum nog hoger kunnen uitkomen als de PVV leden zou toelaten. "Gezien haar electorale aandeel had de partij van Wilders waarschijnlijk duizenden leden kunnen inschrijven."

ANWB wil hervorming openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Nederland moet grondig op de schop. Een onderzoekscommissie moet een nieuwe schets maken van de inrichting van het openbaar vervoer, zei ANWB-directeur Guido van Woerkom donderdag in de Tweede Kamer tijdens de hoorzitting over de problemen op het spoor.

De chaos die het winterse weer veroorzaakte op het spoor vormt de directe aanleiding voor Van Woerkoms oproep tot een 'meer fundamentele discussie' over de manier waarop het openbaar vervoer is georganiseerd. De huidige structuur stamt uit de jaren negentig; ondertussen is volgens de ANWB-baas duidelijk geworden dat de treinreiziger er niet in alle opzichten beter op is geworden.

"Als we als samenleving nu niet de juiste keuzes maken bij het robuuster maken van het openbaar vervoer, moet de Tweede Kamer volgend jaar weer een debat wijden aan dit vervoer. In die situatie wil niemand komen", aldus Van Woerkom. Hoe het openbaar vervoer er wel zou moeten uitzien, daarover hield hij zich op de vlakte.

Van Woerkom vindt niet dat de spoorbedrijven NS en ProRail weer moeten fuseren tot één organisatie, wel moet het 'snijvlak' tussen beide organisaties beter worden georganiseerd. Dan gaat het met name om de informatievoorziening voor de reiziger. De overheid zou een 'clubje' in het leven moeten roepen die gaat kijken welke 'quick wins' hier te behalen zijn.

Het primaat van de informatievoorziening moet overigens bij de vervoersbedrijven liggen, vindt hij. Verder wordt er te veel decentraal geregeld, aldus Van Woerkom.

De Tweede Kamer spreekt een groot deel van de dag met verschillende partijen over de problemen op het spoor.

Boy George geeft kunstwerk terug aan Cyprus

Boy George heeft een schilderij met de afbeelding van Christus teruggegeven aan de Kerk van Cyprus. De 49-jarige zanger overhandigde het werk woensdag in Londen aan bisschop Porfyrios.

Boy George kocht het icoon in 1985 van een kunsthandelaar in Londen zonder te weten waar het vandaan kwam. De zanger zei blij te zijn dat het werk, een schilderij met de afbeelding van Christus, teruggaat naar de rechtmatige eigenaar. "Ik ben altijd een vriend geweest van Cyprus en heb 26 jaar op het icoon gepast", vertelde de zanger aan BBC.

Het gebaar van George kwam nadat werd bewezen dat een Cypriotische kerk de rechtmatige eigenaar is van het icoon. Na de invasie van het noorden van Cyprus door Turkije in 1974, werden duizenden religieuze werken geroofd Grieks-Cypriotische kerken. Die proberen de her en der verkochte werken actief terug te krijgen.


Boy George (Foto: Novum)

Nederlandse toerist vermist op Bali

Een Nederlandse toerist wordt vermist op Bali. Bij de beklimming van de Gunung Agung, een ruim drieduizend meter hoge vulkaan, raakten de Nederlander en de gids de rest van de groep kwijt. Dat meldt de Jakarta Post.

De andere vier toeristen kwamen van de berg af, maar van Eric, zoals de man zou heten, en de gids ontbreekt sinds woensdag ieder spoor. Toen zijn aan hun klim begonnen regende het.

Een reddingsteam zoekt het tweetal, maar dichte mist rond de berg bemoeilijkt de zoektocht.

NS werkt aan betere compensatieregeling

Er komt mogelijk een nieuwe compensatieregeling voor treinreizigers die vorige maand hebben geleden onder het winterweer. Dat verwacht NS-directeur Bert Meerstadt, zei hij donderdag aan het eind van de hoorzitting in de Tweede Kamer.

Eerder op de dag kraakte reizigersvereniging Rover harde noten over de manier waarop klanten nu worden gecompenseerd. Een vertegenwoordiger noemde die 'armieterig'. Rover is de afgelopen tijd platgebeld door ontevreden reizigers, vertelde hij.

Meerstadt wees op de reguliere compensatieregeling, waarbij reizigers geld kunnen terugvragen in geval van vertraging. Daarnaast kunnen abonnementshouders buiten de spits een groot deel van januari eerste klas reizen.

Rover nam hier al eerder geen genoegen mee, aangezien de meeste abonnementshouders niet buiten de spits kunnen reizen; zij hebben daar dus niets aan. De reizigersvereniging eist een meer substantiële vergoeding.

NS en Rover hebben donderdagmiddag kort overlegd over de compensatieregeling. Dat heeft nog niets opgeleverd, zei Meerstadt. Maar hij verwacht dat nader overleg 'een vruchtbare oplossing' oplevert.

Meldplicht voor lege Amsterdamse kantoorpanden

Eigenaren van kantoorpanden in Amsterdam moeten zich voortaan bij de gemeente melden als hun pand langer dan zes maanden leegstaat. Als ze dat niet doen kunnen ze een boete van 7500 euro krijgen. Dat heeft de gemeente Amsterdam donderdag bekendgemaakt.

De gemeente wil samen met eigenaren van panden die leegstaan kijken naar een oplossing. Lege kantoren kunnen bijvoorbeeld tijdelijk worden gebruikt als woning.

Ook kunnen leegstaande kantoorpanden een nieuwe bestemming krijgen en worden verbouwd tot hotel of woning. De gemeente helpt vastgoedeigenaren daarbij. Als de eigenaar niet meewerkt, zet de gemeente zelf een nieuwe gebruiker in het pand.

Amsterdam wil de leegstand van kantoren en woningen terugdringen om verpaupering tegen te gaan. Ook wil de stad de schaarse ruimte beter benutten. In Amsterdam staat achttien procent van de kantoorruimte leeg.

Nederlandse architect opgepakt in Britse moordzaak

Een 32-jarige Nederlander is woensdag opgepakt op verdenking van de moord op een 25-jarige vrouw in Groot-Brittannië. De man woont in een flat in Clifton naast de flat van het slachtoffer, melden Engelse media.

Het slachtoffer is gewurgd, maar volgens de politie niet misbruikt. Haar bevroren lichaam werd op eerste kerstdag gevonden op enkele kilometers afstand van haar woning. Ze was sinds 17 december vermist nadat ze met collega's van het architectenbureau waar ze werkte een kerstborrel had gedronken. Vermoedelijk heeft ze daarna haar woning nog wel bereikt.

De 32-jarige Nederlander, een architect, zou zijn opgepakt in Clifton. Zijn werkgever in Bath verwijst voor informatie naar de politie. De politie wil vooralsnog niet bekendmaken wie de opgepakte verdachte is en spreekt slechts van een 32-jarige man, maar vlak na de arrestatie heeft de politie een inval gedaan in de flatwoning van de Nederlander. De man staat volgens Britse media met zijn vriendin ingeschreven in de woning.

[Copa del Rey] Real wint ook return van Atletico

Real Madrid heeft zich verzekerd van een plaats in de halve finale van de Spaanse Copa del Rey. Stadsgenoot Atletico werd in de kwartfinale achteloos opzij geschoven. Na de 3-1 overwinning in het eigen Bernabeu trok de ploeg van trainer Jose Mourinho ook in het Vicente Calderon aan het langste eind: 1-0.

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de 23e minuut gemaakt door Cristiano Ronaldo. De Portugees was ook in de thuiswedstrijd al een van de doelpuntenmakers. Real komt daardoor een stapje dichter bij de eerste bekerwinst sinds 1993. Destijds werd er in de finale met 2-0 gewonnen van Real Zaragoza.

Real Madrid speelt in de halve finale tegen Sevilla. De andere finalist moet komen uit de ontmoeting tussen FC Barcelona en UD Almeria.


Real wint ook in return van Atletico (Foto: Novum)

[Upd] 'Suárez moet Liverpool 25 miljoen pond kosten'

Volgens de Daily Mail is Liverpool bereid aan de vraagprijs van Ajax te voldoen voor Luis Suárez. De krant beweert dat de Engelse club een bod aan het voorbereiden is. Eerder werd bekend dat de club veel geld heeft vrijgemaakt voor aankopen.

De hoogte van het bod zal rond de twintig miljoen pond, zo'n 23 miljoen euro, zijn. Kenny Dalglish, de huidige trainer van Liverpool, heeft aangegeven dat hij de spits van Ajax als de ideale aanvalspartner van Fernando Torres ziet. De Reds hebben dringend versterkingen nodig, aangezien de ploeg in de Premier League op een teleurstellende dertiende plaats staat.

Ajax gaf eerder via trainer Frank de Boer aan dat Luis Suárez alleen voor de hoofdprijs zal worden verkocht.

Update:

De Daily Mail weet te melden dat er vandaag gesprekken zijn gevoerd tussen Liverpool en Ajax. Daaruit zou zijn gekomen dat de Amsterdammers inmiddels 25 miljoen pond, zo'n 29,5 miljoen euro, voor Suárez vragen.

'Depp vervangt Downey in tovenaarsfilm'

Robert Downey Jr. is uit de film Oz, The Great and Powerful gestapt. Johnny Depp lijkt zijn opvolger te worden. Hij is al in bespreking met filmstudio Disney. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De film, een soort prequel op het bekende verhaal The Wizard of Oz, gaat over een getalenteerde illusionist die een kwade tovenaar wordt. Downey Jr. zou de rol van de tovenaar spelen. Sam Raimi heeft al getekend voor de regie van 'Oz' en de productie staat gepland voor de tweede helft van dit jaar. Het blijft de vraag of Depp wel tijd heeft voor nog een film. Zijn agenda is al aardig vol met de western The Lone Ranger van Gore Verbinski, de horrorfilm Dark Shadows van Tim Burton en het misdaaddrama Triple Frontier van Katheryn Bigelow.

Waarom Downey is opgestapt is onduidelijk. In november stapte hij al uit de film Gravity waar hij tegenover Sandra Bullock te zien zou zijn. De 45-jarige acteur is momenteel bezig met de opnames van het nog titelloze vervolg op Sherlock Holmes, maar heeft voor de rest van dit jaar nog geen films aangekondigd. Zijn volgende twee films, de komedie How to Talk to Girls en de superheldenfilm The Avengers, staan gepland voor 2012.

Man overleden bij ongeluk op rangeerterrein Haarlem

Een 47-jarige ingehuurde specialist is op een rangeerterrein bij de werkplaats van het onderhoudsbedrijf Nedtrain van de NS in Haarlem om het leven gekomen bij een ongeval. De man werd donderdag rond 11.00 uur gevonden op het terrein, meldt de NS donderdagavond.

Collega's misten de man uit Valkenburg al in het hotel waar ze verbleven. Het slachtoffer werkte bij het bedrijf Trento Engineering, dat door Nedtrain is ingehuurd om te adviseren bij het ombouwen van treinen.

De 47-jarige technisch medewerker was alleen op het moment van het voorval. De Arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld. Volgens een woordvoerder van de inspectie werd de man tussen twee treinen gevonden. Ook Trento en Nedtrain onderzoeken het incident.

De familie van de man is ingelicht. De directie en medewerkers van Trento en Nedtrain zijn geschokt door het voorval.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.