Leers wil Griekse asielzoekers kwijt

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil snel besluiten over het lot van circa tweeduizend asielzoekers die via Griekenland naar Nederland zijn gekomen.

Door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mogen zij voorlopig niet meer worden teruggestuurd naar Griekenland. De behandeling die hen daar te wachten staat is in strijd met de mensenrechten.

Volgens de zogeheten Dublinverordening moeten lidstaten van de Europese Unie illegale immigranten terugsturen naar het land waar ze de EU binnenkwamen. Nederland telt tweeduizend asielzoekers die uit Griekenland afkomstig zijn.

Leers wijst er daarom op dat Griekenland verantwoordelijk blijft voor deze groep. Niettemin gaat Nederland nu hun asielverzoek beoordelen, zo vertelde hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Mocht blijken dat ze bijvoorbeeld om economische redenen zijn gevlucht, dan worden ze alsnog het land uitgezet. "Er is geen sprake van dat al die mensen zomaar kunnen blijven."

De bewindsman heeft een 'indringend' gesprek gevoerd met zijn Griekse collega over de kwestie. Leers heeft hem daarbij op zijn verantwoordelijkheden gewezen, beklemtoonde hij.

Griekenland worstelt met een grote stroom illegale immigranten die vanuit Turkije de grens met de Europese Unie oversteken.