Middeleeuwse orka in ruïnes kasteel gevonden

Bij opgravingen op het terrein van het middeleeuwse Kasteel Brederode in het Noord-Hollandse Santpoort zijn archeologen gestuit op de resten van een orka. De overblijfselen moeten volgens waddencentrum Ecomare ergens tussen de 14e eeuw en 1573 in de slotgracht terecht zijn gekomen.

De Heer van Brederode heeft waarschijnlijk een gestrande orka naar zijn kasteel laten brengen. "In die tijd was dat een zeldzaamheid en dus een echte trofee. Het is zelfs niet uitgesloten dat de adellijke familie er heerlijk van heeft gegeten. In de middeleeuwen was het vlees van zeezoogdieren een delicatesse en een orka vormde destijds natuurlijk een wel heel bijzondere maaltijd", meldt Ecomare.

Orka's zijn volgens Ecomare heel zeldzaam in de Nederlandse zeeën. Orka Morgan, die vorig jaar verzwakt en ziek in de Waddenzee werd gevonden, was de 29e orka die ooit is opgetekend.

Behalve resten van de orka werden bij Brederode ook zo'n vierhonderd andere dierlijke resten gevonden, waaronder vijftien soorten zoogdieren, negentien soorten vogels en vijf soorten vissen.