ANWB wil hervorming openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Nederland moet grondig op de schop. Een onderzoekscommissie moet een nieuwe schets maken van de inrichting van het openbaar vervoer, zei ANWB-directeur Guido van Woerkom donderdag in de Tweede Kamer tijdens de hoorzitting over de problemen op het spoor.

De chaos die het winterse weer veroorzaakte op het spoor vormt de directe aanleiding voor Van Woerkoms oproep tot een 'meer fundamentele discussie' over de manier waarop het openbaar vervoer is georganiseerd. De huidige structuur stamt uit de jaren negentig; ondertussen is volgens de ANWB-baas duidelijk geworden dat de treinreiziger er niet in alle opzichten beter op is geworden.

"Als we als samenleving nu niet de juiste keuzes maken bij het robuuster maken van het openbaar vervoer, moet de Tweede Kamer volgend jaar weer een debat wijden aan dit vervoer. In die situatie wil niemand komen", aldus Van Woerkom. Hoe het openbaar vervoer er wel zou moeten uitzien, daarover hield hij zich op de vlakte.

Van Woerkom vindt niet dat de spoorbedrijven NS en ProRail weer moeten fuseren tot één organisatie, wel moet het 'snijvlak' tussen beide organisaties beter worden georganiseerd. Dan gaat het met name om de informatievoorziening voor de reiziger. De overheid zou een 'clubje' in het leven moeten roepen die gaat kijken welke 'quick wins' hier te behalen zijn.

Het primaat van de informatievoorziening moet overigens bij de vervoersbedrijven liggen, vindt hij. Verder wordt er te veel decentraal geregeld, aldus Van Woerkom.

De Tweede Kamer spreekt een groot deel van de dag met verschillende partijen over de problemen op het spoor.