Vandaag in 2007: Stacey wint Dakar

Vandaag is het exact vier jaar geleden dat Hans Stacey de Dakar op zijn naam wist te schrijven. FOK!sport neemt je nog eens mee terug naar dit spectaculaire moment.

De race startte dat jaar in Lissabon, op 6 januari, en hij zou eindigen in Dakar, op 21 januari. Voordat er überhaupt gereden werd waren er al problemen. De race zou namelijk door Timboektoe gaan, maar omdat het hier te gevaarlijk werd is er uiteindelijk voor een andere route gekozen.

De race ging uiteindelijk door Portugal, Spanje, Marokko, de Westerlijke Sahara, Mauritanië en Mali, om vervolgens in Senegal te eindigen. In totaal moest er 7.915 km worden verreden.


De route die moest worden afgelegd
 
Er stonden in totaal 250 motocoureurs, 187 autorijders en 88 vrachtwagenchauffeurs ingeschreven voor Dakar 2007. Van deze deelnemers was 40% tussen de 18 en de 39 jaar. Een van de vrachtwagenchauffeurs was Hans Stacey met startnummer 501. De destijds 49-jarige Stacey startte in zijn MAN TGA 4x4 Special T4 voor Team Exact.
 

Vanaf dag 1 was al duidelijk dat Stacey meedeed voor de eindoverwinning. Landgenoot Gerard de Rooy wist beslag te leggen op de overwinning, maar Stacey kwam slechts 20 seconden later over de streep. Vanaf die dag is Racey Stacey continu goed blijven rijden. Iedere race, dag 10 uitgezonderd, eindigde de Nederlander in de top 3. Op dag 3 en 4, de tweede dag werd er geen race gehouden, was de Rus Vladimir Chagin twee keer net te snel voor Stacey. In zijn Kamaz hield Chagin respectievelijk 9 en 24 minuten voorsprong op de Nederlander. Het zouden, zo bleek later, ook meteen de laatste keren zijn dat Chagin de Nederlander voor zou blijven.

De vier races die daarna verreden werden, waren stuk voor stuk prooi voor Stacey. Met zijn machtige vrachtwagen wist hij in vier races een voorsprong van dik 6 zes uur op zijn concurrenten te maken. Hierdoor zorgde hij voor een essentiële basis die hem later de overwinning zou bezorgen. Het bezorgde hem, uiteraard, ook meteen de leiding in het voorlopige klassement, ruim voor Ilgizar Mardeev en Wulfert van Ginkel

Race 9 zou wederom een prooi voor een Nederlander zijn, maar niet voor Racey Stacey. Het was Wulfert van Ginkel in zijn Ginaf die er met de winst vandoor ging. Stacey bleef echter bovenaan staan in het klassement met, nog steeds, meer dan drie uur voorsprong op Mardeev. Ondanks dat Stacey op dag 10 niet in de top 3 stond, bleef de voorsprong toch gehandhaafd. Nadat Stacey ook dag 12 weer wist te winnen, en de Rus Mardeev niet in de top te vinden was, was het in principe al duidelijk dat onze landgenoot Dakar 2007 ging winnen.

In de slotetappe werd Stacey tweede, drie minuten na Ales Loprais. Hierdoor werd bevestigd wat eigenlijk al duidelijk was: Hans Racey Stacey was de winnaar van de Dakar in dat jaar.