'Babysterfte hoger bij verre bevalling'

Baby's lopen een groter risico kort na de geboorte te overlijden als vrouwen voor de bevalling langer dan twintig minuten moeten reizen naar een ziekenhuis. Dat blijkt uit groot onderzoek van het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

De conclusie is opmerkelijk omdat bij vergelijkbaar buitenlands onderzoek een dergelijk verband niet werd gevonden. Mogelijk heeft dat ermee te maken dat in veel andere westerse landen de afstand tot het ziekenhuis groter is en dat vrouwen daarom al bij de eerster tekenen van de bevalling de deur uit gaan, en in Nederland langer wordt gewacht.

De onderzoekers bekeken 750.000 bevallingen in Nederland tussen 2000 en 2006. In deze groep, waarin thuisbevallingen en de Waddeneilanden niet mee werden geteld, overleden 1125 baby's. Een kwart van de vrouwen die naar het ziekenhuis gaan, doet daar langer dan twintig minuten over.

Volgens de onderzoekers neemt het risico op babysterfte toe naarmate de reistijd naar het ziekenhuis langer is. Vooral de kans op sterfte binnen 24 uur wordt dan groter.


'Babysterfte hoger bij verre bevalling' (Foto: Novum)