Raad van toezicht Inholland vertrekt

De raad van toezicht van Hogeschool Inholland stapt op. De toezichthouders laten weten dat ze het nieuwe college van bestuur 'alle ruimte geven voor het versterken van de organisatie en het onderwijs'.

Inholland kwam vorig jaar onder vuur te liggen nadat was gebleken dat de hogeschool te gemakkelijk diploma's zou hebben verstrekt aan een aantal langstudeerders. De bestuursleden legden hun functie in november neer omdat ze vonden dat ze de belangen van de hogeschool door de aanhoudende publiciteit niet goed konden dienen. Ze krijgen overigens forse bedragen mee. De raad van toezicht meldt vrijdag zijn verantwoordelijkheid te nemen door terug te treden.

Doekle Terpstra, die is aangesteld om orde op zaken te stellen bij de hogeschool, laat weten het besluit van de raad van toezicht te respecteren. Hij noemt het een 'duidelijk signaal dat Inholland volop werkt aan het verbeterproces'. Op korte termijn wordt gezocht naar een nieuwe voorzitter voor de raad van toezicht.

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt de mogelijke diplomafraude en het declaratiegedrag van de bestuursleden. Uit een eerste onderzoek naar de diplomafraude zou zijn gebleken dat vooral de raad van toezicht heeft gefaald.