Zuid-Korea houdt militaire oefening

De Zuid-Koreaanse strijdkrachten hebben donderdag een grootscheepse militaire oefening gehouden, waarbij met scherp werd geschoten. Voor de schietoefeningen in Poncheon, op 30 kilometer van de grens met Noord-Korea, werden onder meer gevechtsvliegtuigen, gevechtshelikopters en tanks ingezet.

Woensdag startte Zuid-Korea een zeer omvangrijke oefening op zee voor de oostkust, waaraan het leger en de luchtmacht deelnemen. Ook tijdens die oefening, die tot zaterdag duurt, wordt met scherp geschoten.

De situatie langs de oostkust is minder gespannen dan die in de wateren langs de westkust, waarop zowel Zuid- als Noord-Korea aanspraak maakt. Maandag hield Zuid-Korea een militaire oefening op het voor de westkust gelegen eiland Yeonpyeong. Hoewel het daar wel mee had gedreigd, voerde Noord-Korea geen vergeldingsacties uit.

In november nam Noord-Korea Yeonpyeong onder vuur na een militaire oefening van het zuiden. Het was de eerste aanval op burgerdoelen sinds de Koreaanse Oorlog (1950-'53). Twee militairen en twee burgers kwamen bij de beschietingen om het leven.

Zuid-Korea had tot dusverre dit jaar 47 militaire oefeningen uitgevoerd. Daarbij had het moeten blijven, maar naar aanleiding van de voortdurende spanningen met Noord-Korea werd besloten tot extra oefeningen, zei een legerofficier.