Onderzoek zedenzaak duurt drie maanden

Het onderzoek van de commissie-Gunning naar de Amsterdamse zedenzaak duurt maximaal drie maanden. Dat heeft de gemeente Amsterdam donderdag laten weten.

De commissie onder leiding van voorzitter van de Gezondheidsraad Louise Gunning-Schepers is donderdag officieel ingesteld. De commissie bekijkt in opdracht van de gemeente Amsterdam hoe het misbruik van kinderen in kinderdagverblijven en elders kon plaatsvinden. Hieruit moet blijken welke lessen getrokken kunnen en moeten worden uit de zedenzaak, die draait om de 27-jarige Robert Mikelsons.

Mikelsons wordt verdacht van ernstig seksueel misbruik van tientallen kinderen op zeker drie Amsterdamse kinderdagverblijven, waaronder Het Hofnarretje. Het aantal vermoedelijke slachtoffertjes werd deze week door justitie naar boven bijgesteld tot 64.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kondigde het onderzoek zondag mede namens de gemeenteraad aan. Het onderzoek van de commissie staat los van het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.

Naast Gunning-Schepers zitten ook plaatsvervangend gemeentelijk ombudsman en voormalig vice-president van de rechtbank in Amsterdam Evelien van Schaardenburg- Louwe Kooymans en emeritus hoogleraar strafrechtwetenschappen aan de Vrije Universiteit Jan Naeyé in de commissie.