Rutger Hauer speelt Heineken

Rutger Hauer gaat de hoofdrol van biermagnaat Alfred Heineken spelen in de Nederlandse speelfilm De Heineken Ontvoering. Dat maakte distributeur A-Film woensdag bekend. Alfred Heineken werd in 1983 drie weken ontvoerd en maakte daarna maandenlang jacht op zijn ontvoerders. De regie is in handen van Maarten Treurniet, bekend van de tv-serie Pleidooi en de boekverfilming De Passievrucht.

Heineken werd ontvoerd door vier mannen van wie de namen voor velen synoniem zijn geworden met de Nederlandse onderwereld: Willem Holleeder, Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard. De film is niet alleen een actiefilm over een man die zint op wraak, maar tevens een psychologische thriller over de mentale machtsstrijd tussen ontvoerders en ontvoerde.

"Bij 90 procent van de ontvoeringen worden de daders gepakt", vertelt Treurniet. "Waarom zou je dan toch een ontvoering willen beginnen? Daar moet een persoonlijk motief achter zitten. Toen ik begreep dat de vader van een van de ontvoerders voor Heineken gewerkt heeft en daar is ontslagen, was mijn definitieve fascinatie voor dit verhaal gewekt."

De 66-jarige Hauer is bekend van zijn talloze nationale en internationale film- en televisierollen, waaronder in Soldaat van Oranje (1977), Blade Runner (1982) en Bride Flight (2008). De andere rollen in De Heineken Ontvoering zijn nog niet gecast. De opnames gaan medio maart van start, de film verschijnt eind volgend jaar in de bioscopen.


Rutger Hauer speelt Heineken (Foto: Novum)